Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαφές μήνυμα
  • [02] Συνεδρίαση Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [03] Tηλεμαχία ΜακΚέην-Ομπάμα

    [01] Πολιτική

    Του Κώστα Καραμανλή προς τους "αντάρτες"

    Σαφές μήνυμα

    27/9/2008 11:04:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Την πόρτα της εξόδου, έδειξε ο Κώστας Καραμανλής, στους λεγόμενους "αντάρτες", προειδοποιώντας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ότι δεν θα ανεχθεί στο εξής, δημόσιες διαφοροποιήσεις και ανοίκειες επιθέσεις, εκτός κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός, κάλεσε όσους τον αμφισβητούν, να πάρουν την ευθύνη και να ρίξουν την κυβέρνηση, αποστροφή, που καταχειροκροτήθηκε. Σε αυστηρό τόνο, ο κύριος Καραμανλής, ζήτησε να σταματήσουν οι προσωπικές στρατηγικές, οι καιροσκοπισμοί και οι υπονομευτικές τακτικές. Σήμερα, τελειώνει η εσωστρέφεια, δήλωσε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και υπήρξαν ολιγωρίες, αλλά έβαλε τέλος, στα σενάρια, περί ανασχηματισμού και προώρων εκλογών.

    "Η εσωστρέφεια τελειώνει σήμερα"

    Με τη φράση "η εσωστρέφεια τελειώνει σήμερα", ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες το στίγμα των προθέσεών του για την αναστροφή του κλίματος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

    Μιλώντας στην ΚΕ της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής εμφανίσθηκε αποφασισμένος να μην ανεχθεί στο εξής δημόσιες διαφοροποιήσεις και επιθέσεις εκτός κομματικών οργάνων, και κάλεσε όσους τον αμφισβητούν να πάρουν την ευθύνη και να ρίξουν την κυβέρνηση. Απαντώντας σε όσους ζητάνε ανασχηματισμό, τόνισε πως οι αποφάσεις σε αλλαγές προσώπων και πολιτικής δεν λαμβάνονται με όρους επικαιρότητας και εντυπώσεων, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και ολιγωρίες.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, είπε ότι δεν θα ανεχθεί βλάβη του δημοσίου συμφέροντος και δήλωσε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τα πορίσματά της.

    Ακόμη, ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική, σημειώνοντας ότι η χώρα ακολουθεί αναπτυξιακή πορεία παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, και τόνισε πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα σκύψει πάνω από τα κοινωνικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής ανακοινώσε τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε ανέργους και συνταξιούχους, ρυθμίσεις προστασίας για τους δανειολήπτες και την ενεργοποίηση του ταμείου κοινωνικής συνοχής, ενώ επισήμανε ότι τα τεκμήρια για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα είναι δίκαια.

    Στη συνεδρίαση το λόγο πήραν και οι περισσότεροι από τους βουλευτές που έχουν εκφράσει δημοσίως διαφωνίες, τακτική πάντως, που καταδίκασαν πολλοί υπουργοί, βουλευτές και στελέχη.

    Ο Πέτρος Τατούλης επέμεινε στη κριτική του και διατύπωσε αιχμές για υπουργούς και στελέχη του Μαξίμου, ενώ ζήτησε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αίτημα που απορρίφθηκε απο την ΚΕ.

    Το κυβερνών κόμμα πρέπει να αποδείξει ότι επί των ημερών του δεν υπάρχουν ανομίες, επισήμανε ο Βύρων Πολύδωρας, ενώ ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ζήτησε ένα νέο οργανωτικό ξεκίνημα για να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη που τώρα βρίσκονται στο περιθώριο. Ωστόσο και οι δύο, όπως και ο Γιάννης Μανώλης, δήλωσαν ότι στηρίζουν τον Κώστα Καραμανλή.

    Επικριτική η αντιπολίτευση

    Επικριτικά εμφανίσθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ομιλία του πρωθυπουργού.

    Ο κόσμος δεν ανέχεται πια τα πολλά και μεγάλα λόγια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Ν.Υορκη, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση με πορεία σύνεσης, που δεν θα ασχολείται με τα αδιέξοδά της.

    Ο πρωθυπουργός δεν απευθύνθηκε μόνο στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και στους επιχειρηματίες, αντί να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, επισήμανε το ΚΚΕ.

    Το πραγματικό πρόβλημα του κ.Καραμανλή είναι η ανταρσία της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική του, ανέφερε ο ΣΥΝ.

    Ελλειμματική απολογία χαρακτήρισε τέλος, την ομιλία του πρωθυπουργού ο ΛΑΟΣ.

    Εν τω μεταξύ, πρόταση συνεργασίας με τη ΝΔ καταθέτει ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στην Ημερησία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προσφέρει αλεξίπτωτο στην πτώση του κυβερνώντος κόμματος.

    [02] Πολιτική

    Συνεδρίαση Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    27/9/2008 10:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2008 11:22:17 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προήδρευσε στην σύνοδο του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου έκανε λόγο για χρεοκοπία του καπιταλισμού της Wall Street και κάλεσε τους παρευρισκόμενους ηγέτες να αναλάβουν εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες. Η οικονομική κρίση απασχόλησε, μεταξύ άλλων, και τη συνάντηση του κ.Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Σήμερα Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει τους ομογενείς στην Αστόρια, ενώ την Κυριακή τα ξημερώματα θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Συνεδρίαση προεδρείου

    Την δημιουργία επιτροπής υπό τον νομπελίστα της Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, αποτελούμενη από εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες, η οποία θα αναλάβει να διαμορφώσει έναν Προοδευτικό Οδικό Χάρτη εξόδου από την οικονομική κρίση, που θα διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών του πλανήτη, αποφάσισε το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο συνεδρίασε χθες, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Στην Συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι της Χιλής, της Σερβίας, της Φιλανδίας, του Ιράκ, του Παναμά, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, ηγέτες σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων, ο επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP) Κεμάλ Ντερβίς και ο διευθυντής του Οργανισμού για την Εργασία (ILO) Χουάν Σομαβία, οι οποίοι συζήτησαν για την εξάπλωση της φτώχειας στον πλανήτη και τις δράσεις που μπορεί να αναλάβει η Σοσιαλιστική Διεθνής προκειμένου να προτείνει λύσεις.

    "Πρέπει να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα στην σύνταξη, στην δουλειά, στην παιδεία, στην υγεία και στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, όπως οι κλιματικές αλλαγές. Αυτή είναι η πρόθεση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην χρηματοπιστωτική κρίση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια κατάσταση που απειλεί τις μεσαίες και φτωχότερες τάξεις ανά τον κόσμο και επισήμανε την ιστορική ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να δώσουν λύσεις για την προστασία του

    Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

    Τα θέματα της ομογένειας, η χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει τις ΗΠΑ, αλλά και τα μεγάλα εθνικά ζητήματα (Κυπριακό, ονομασία Σκοπίων, Οικουμενικό Πατριαρχείο) συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν στην έδρα της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για την μεγάλη προσφορά του στην ομογένεια της Αμερικής και του εξέφρασε τον σεβασμό και την εκτίμησή του. "Η Εκκλησία και η ομογένεια πολλές φορές έχουν στηρίξει τις προσπάθειες για το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων", σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον "δύσκολο αγώνα που δίνει για την επιβίωση και την κατάκτηση δικαιωμάτων που έχει χάσει λόγω της πολιτικής της γείτονος χώρας".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σημείωσε ότι η σημερινή οικονομική κρίση αποδεικνύει το έλλειμμα και την ανάγκη ηγεσίας. "Αυτή η κρίση είναι ένα θέμα που δείχνει κατ΄ουσίαν ως αποτέλεσμα έλλειψης ηγεσίας. Γιατί μια σωστή ηγεσία μπορεί να προβλέψει και να προλάβει ή να διορθώσει στην αρχική φάση τα πράγματα, τα οποία, όταν εξελιχθούν, είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν", δήλωσε ο κκ. Δημήτριος και πρόσθεσε ότι με τον κ. Παπανδρέου έχει πάντα "συζητήσεις ουσίας και πάντα μπορεί να συζητά και διευρυμένα θέματα για τον άνθρωπο και τον κόσμο".

    [03] Κόσμος

    Κυριάρχησε η εξωτερική πολιτική

    Tηλεμαχία ΜακΚέην-Ομπάμα

    27/9/2008 10:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/9/2008 10:36:52 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα το πρώτο ντιμπέιτ των δυο υποψήφιων για την προεδρεία των ΗΠΑ. Οι Ομπάμα και Μακέιν εξέφρασαν τη στήριξή τους στο σχέδιο του προέδρου Μπους για την διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ διαφώνησαν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Για το Ιράκ ο Μακέην υποστήριξε την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων και ο Ομπάμα επανέλαβε την αντίθεσή του σ αυτόν τον πόλεμο, ενώ για το Ιράν ο Ρεμπουπλικανός υποψήφιος μίλησε περί υπαρξιακής απειλής για το Ισραήλ και ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ μιας σταθερής και άμεσης διπλωματίας. Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο ήταν μια καλή μονομαχία, αλλά κανείς από τους δύο δεν επικράτησε, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο.

    Ιράκ και οικονομία

    Μπάρακ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέην αντιπαρατέθηκαν επί 90 λεπτά στην πρώτη τους τηλεμαχία στο πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

    Έντονη ήταν η διαφωνία των υποψηφίων όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Ο ΜακΚέην υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "κερδίζουν τον πόλεμο", εξαίροντας την επιτυχία της ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη με απόφαση του προέδρου Μπους και σημειώνοντας ότι είχε προτείνει αύξηση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων από το 2003. Από την πλευρά του, ο Ομπάμα επανέλαβε την τοποθέτησή του ότι ήταν εξ αρχής ενάντιος στον πόλεμο αυτό, κι ότι οι ΗΠΑ έχασαν εμπλεκόμενες στον πόλεμο του Ιράκ την "ουσία", την εξουδετέρωση των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. "Τζον, σου αρέσει να υποκρίνεσαι ότι ο πόλεμος άρχισε το 2007", είπε απευθυνόμενος στον αντίπαλό του.

    Και οι δύο υποψήφιοι άσκησαν κριτική στον Μπους για "κακή διαχείριση" του πολέμου μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    Για το ζήτημα του Πακιστάν, ο ΜακΚέην δήλωσε ότι "δεν θα απειλούσε δημόσια με στρατιωτικά πλήγματα" τη χώρα, ούτε θα "διέκοπτε την οικονομική βοήθεια" προς το Ισλαμαμπάντ εξ αιτίας των διασυνοριακών επιθέσεων και της "συνεργασίας" του με ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο Ομπάμα αντέτεινε ότι θα διέτασσε επίθεση εναντίον εξτρεμιστών εντός του Πακιστάν με ή χωρίς την άδεια της κυβέρνησής του, εάν το Ισλαμαμπάντ αποδειχθεί "απρόθυμο" να τους εξουδετερώσει.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι θέλει να αποκτήσει --κάτι που το Ιράν απορρίπτει-- ο ΜακΚέην δήλωσε ότι "δε θα επιτρέψουμε ένα δεύτερο ολοκαύτωμα", κάνοντας λόγο περί "υπαρξιακής απειλής" για το Ισραήλ. Ο Ομπάμα αντίθετα τάχθηκε υπέρ μιας "σταθερής, και άμεσης, διπλωματίας" έναντι της Τεχεράνης. Ο ΜακΚέην κατηγόρησε τον Ομπάμα για "αφέλεια" στο ζήτημα υποστηρίζοντας ότι σκοπεύει να "νομιμοποιήσει" τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο οποίος, όπως είπε επανειλημμένως, "θέλει να σβήσει το Ισραήλ από το χάρτη".

    Ο ΜακΚέην αναφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε ως μια χώρα η οποία κυβερνάται από "ανθρώπους της KGB". Είπε, σε μια ειρωνική αναφορά στην δήλωση του απερχόμενου προέδρου Τζωρτζ Ου. Μπους ότι είχε κοιτάξει τα μάτια του κι είχε δει την ψυχή του, ότι "κοίταξα τα μάτια του κ. Πούτιν κι είδα τρία γράμματα--ένα K, ένα G κι ένα B". Κατηγόρησε εκ νέου για "αφέλεια" τον αντίπαλό του αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του για το ζήτημα της Νότιας Οσετίας. Ο Ομπάμα υιοθέτησε επίσης σκληρή ρητορική έναντι της Μόσχας, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία "απειλή για την ειρήνη" και δηλώνοντας ότι "όσα έκανε στη Γεωργία είναι απαράδεκτα".

    Τόσο ο ΜακΚέην όσο και ο Ομπάμα τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται η Μόσχα. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι κατά τη γνώμη του οι δύο χώρες πρέπει να εισέλθουν σε ένα επείγον χρονοδιάγραμμα εισδοχής τους στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.

    Όσον αφορά το σχέδιο του προέδρου Μπους για την διάσωση τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ο ΜακΚέην και ο Ομπάμα εμφανίστηκαν σύμφωνοι, δηλώνοντας ότι το στηρίζουν. "Είμαι αισιόδοξος για την δυνατότητά μας να συνεννοηθούμε καταρτίζοντας ένα σχέδιο. Νομίζω ότι ο Γερουσιαστής ΜακΚέην έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα, αλλά δεν την χρειαζόμαστε μόνο σε καιρούς κρίσης". Ο ΜακΚέην είπε ότι "πρέπει να επιδιορθώσουμε το σύστημα", διότι "υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα" σε αυτό, κάνοντας λόγο περί "απληστίας που επιβραβεύεται" στην Γουώλ Στρητ.

    Πάντως οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν αρκετές φορές και όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας, με τον ΜακΚέην να κατηγορεί τον Ομπάμα ότι είναι ένας "ακραίος φιλελεύθερος" που "δεν μπορεί να φτάσει στο κέντρο" και τάσσεται υπέρ των "υπέρογκων δημοσίων δαπανών" και τον Ομπάμα να κατηγορεί τον ΜακΚέην ότι "υποστήριζε επί χρόνια τις αποτυχημένες πολιτικές" της κυβέρνησης Μπους.

    Διαφώνησαν επίσης ριζικά στο ζήτημα της φορολογίας, με τον Ομπάμα να προτείνει μείωση των φόρων για το 95% των "εργαζόμενων οικογενειών" και τον ΜακΚέην να τάσσεται γενικά υπέρ της "χαμηλής φορολογίας".

    Οι εκτιμήσεις του Τύπου

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μονομάχοι δεν υπέπεσαν σε σοβαρά ατοπήματα.

    Ωστόσο, τελευταία δημοσκόπηση του CNN δείχνει πως το 51% των Αμερικανών θεωρεί τον Ομπάμα νικητή της πρώτης αναμέτρησης με τον ΜακΚέην να συγκεντρώνει το 38%.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, κανείς από τους δύο δεν επικράτησε

    Σύμφωνα με τους New York Times οι δύο υποψήφιοι διατήρησαν έναν συγκρατημένο τόνο, παρά τις κάποιες λογομαχίες, αν και ο Μπάρακ Ομπάμα σύμφωνα με την εφημερίδα επικράτησε στο θέμα της οικονομίας.

    Οι New York Times αρνήθηκαν να ανακηρύξουν νικητή.

    Η Wall Street Journal θεωρεί ότι η αναμέτρηση εξελίχθηκε χωρίς εκπλήξεις.

    Για την Washington Post η αναμέτρηση παραδόξως επέτρεψε την ανάδειξη των σημείων σύγκλισης των δύο υποψηφίων.

    Για την Washington Post η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων συζητήθηκε ελάχιστα: η υποστήριξη του Μακέιν στις νέες συμφωνίες απελευθέρωσης του εμπορίου, στις οποίες αντιτίθεται ο Ομπάμα.

    Mόνο η Chicago Tribune διακινδυνεύει να ανακηρύξει νικητή, τον Τζον Μακέιν. Σύμφωνα με τη εφημερίδα, "το επίκεντρο της αναμέτρησης αφορούσε θέματα που ο Μακέιν γνωρίζει καλύτερα: τα εξωτερικά θέματα και τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Και αυτό φάνηκε".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 September 2008 - 8:49:52 UTC