Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: κριτική στη ΝΔ
  • [02] Ομιλία Α. Παπαρήγα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • [03] Θεσσαλονίκη: ομιλία Α. Τσίπρα

    [01] Πολιτική

    Σε ομιλία στη Χαλκίδα

    Γ. Παπανδρέου: κριτική στη ΝΔ

    21/9/2008 8:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2008 8:38:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    "Δεν είμαστε εδώ για να σχολιάσουμε τις σημερινές δημοσκοπήσεις και για να γιορτάσουμε την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, αλλά για να δηλώσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση το βράδυ της Κυριακής στη Χαλκίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "οι δημοσκοπήσεις, αποτελούν τα πρώτα μηνύματα εμπιστοσύνης του λαού, στη συνέπειά μας και την πολιτική βούληση να αλλάξουμε την πορεία της χώρας". Επίσης ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική προς την Κυβέρνηση, εφ όλης της ύλης, σημειώνοντας ότι "από τη Χαλκίδα ξεκινά η μάχη του ΠΑΣΟΚ, για τον προϋπολογισμό του κράτους, με σκοπό την υπεράσπιση του οικογενειακού εισοδήματος, την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας". Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανεχθεί άλλη μείωση στις δαπάνες για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία και τις δημόσιες επενδύσεις. Οκ. Παπανδρέου, παρουσίασε εκ νέου τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την απασχόληση και την ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για ένα ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο και προοδευτικό σχέδιο και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, τόνισε ότι "τα Υπουργικά Συμβούλια, εύκολα ανασχηματίζονται, οι νοοτροπίες όμως μιας Κυβέρνησης, μένουν ίδιες".

    Για το θέμα του Βατοπεδίου ο κ. Παπανδρέου είπε: "Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου πρέπει να ξεκαθαριστεί και να αποδοθούν ευθύνες, παράλληλα, πρέπει το Άγιον Όρος που είναι Κοιτίδα Πολιτισμού και Αξιών, να προστατευτεί και να περιφρουρηθεί".

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχετικά με την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκίδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η εποχή της ακατάσχετης υποσχεσιολογίας έχει πια παρέλθει οριστικά. Οι πολίτες δεν χρειάζονται τα μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα που εύκολα μοιράζει το ΠΑΣΟΚ. Υπαγορεύουν το δρόμο της συγκεκριμένης στρατηγικής, του έργου και του αποτελέσματος για τον τόπο και τους ανθρώπους, που με συνέπεια ακολουθεί η Κυβέρνηση".

    [02] Πολιτική

    Στο φεστιβάλ της ΚΝΕ

    Ομιλία Α. Παπαρήγα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ

    21/9/2008 8:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2008 8:57:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Με την πολιτική ομιλία της γενικής γραμματέως της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ΚΝΕ, που ήταν αφιερωμένες στα 90 χρόνια ζωής του κόμματος και τα 40 χρόνια της νεολαίας του. Στα βασικά σημεία της ομιλίας της η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι: "Στο ερώτημα πώς θα βγούμε από τα αδιέξοδα, απαντάμε με την πρόταση της κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που παίρνει υπόψη το συσχετισμό δύναμης, τις διαφορές των συμμάχων στο ζήτημα του σοσιαλισμού. Με τις προτάσεις μας για όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα, με την πάλη να επιβάλλουμε κάποιες λύσεις σήμερα, έστω και μερικές, προσωρινές. Αλλά δεν μένουμε εδώ, γιατί ο καθημερινός αγώνας , σήμερα, περισσότερο από χθες, πρέπει να κατευθύνεται προς την ανατροπή και την νίκη της λαϊκής εξουσίας , της λαϊκής οικονομίας. Σχολιάζοντας το θέμα του δικομματισμού η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε: "Στις προσπάθειες της αστικής τάξης να επαναφέρουν το ντέρμπι του δικομματισμού ή ένα μεσοδιάστημα κυβερνήσεων συνεργασίας κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς απαντάμε "μη σταματάτε", "αποδυναμώστε τα αστικά κόμματα", "μη ψάχνετε για διαφορές". Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ο μεταξύ τους εγωιστικός και ιδιοτελής ανταγωνισμός για το ποιος θα είναι στο κυβερνητικό τιμόνι. Στερείστε τους από αριστερά ή δεξιά αναχώματα. Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του οπορτουνισμού που προσπαθούν να κολακέψουν το λαό, να τον παραπλανήσουν με δήθεν αριστερές κυβερνήσεις, δίχως καμία διάθεση να πλήξουν την εξουσία των μονοπωλίων στην οικονομία".

    Οι προτάσεις του ΚΚΕ

    Αναφερόμενη στις προτάσεις του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε: "Η συμμαχία που προτείνουμε εδράζεται στα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς. Σ΄ αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνουμε και τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρας μας, είτε έχουν είτε δεν έχουν νομιμοποιηθεί. Εξειδικεύουμε τη συμμαχία σε ειδικά προγράμματα δράσης για τη νεολαία και τις γυναίκες που ανήκουν ή προοπτικά εντάσσονται σ αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Βάση της συμμαχίας είναι η αντίθεση και η ρήξη με τα μονοπώλια , τον ιμπεριαλισμό κατά συνέπεια και με τα κόμματα που τα υπηρετούν. Δεν απαιτούμε συμφωνία με τον σοσιαλισμό, ταύτιση με την ιδεολογία του ΚΚΕ. Εκτιμάμε όμως ότι η προοπτική της λαϊκής εξουσίας μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο, ώστε η συμμαχία να εγγυηθεί αλλαγή κατεύθυνσης, άλλο δρόμο ανάπτυξης, φιλεργατικό, φιλολαϊκό, χωρίς τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν γίνεται να υπηρετεί κανείς δύο αφεντάδες, επαναλαμβάνουμε ή το λαό ή τα μονοπώλια".

    Τέλος η κ. Παπαρήγα τόνισε: "Μερικοί καλοπροαίρετα ρωτάνε μήπως σήμερα που τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται, σήμερα που αισθανόμαστε ένα ασφυκτικό αδιέξοδο, μήπως είναι καλό, να συμφωνήσουν κάποια κόμματα, ή κάποια κινήματα σε 3-4 βασικά προβλήματα και ας αφήσουν τα υπόλοιπα για το μέλλον; Μια συμφωνία αντιπολίτευσης είναι στην ουσία και μια συμφωνία πιθανής διακυβέρνησης, η με την δική μας αντίληψη πολιτικής εξουσίας. Μια κυβέρνηση όποια μορφή και να έχει, υποχρεώνεται να χαράξει μια συνολική στρατηγική που σε γενικές γραμμές απαντά στο ζήτημα η με τα μονοπώλια ή με το λαό , η με τον ιμπεριαλισμό η με το λαό. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, των χαμένων ελπίδων, με την συμμετοχή και την συναίνεση του ΚΚΕ. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, παλεύουμε και με τους σημερινούς συσχετισμούς, όμως δεν φθάνει η αντίσταση, δεν φθάνει η αντίθεση με τον τρόπο που κυβερνά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται αναμέτρηση με την στρατηγική τους. Χρειάζεται επιτελικός αγώνας που μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να οδηγήσει σε νίκη στο επίπεδο της εξουσίας. Αυτός είναι ο εργατικός, ο λαϊκός μονόδρομος".

    [03] Πολιτική

    Στο φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΝ

    Θεσσαλονίκη: ομιλία Α. Τσίπρα

    21/9/2008 8:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/9/2008 8:27:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Πολιτική ομιλία στα πλαίσια του φεστιβάλ της νεολαίας Συνασπισμού, πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: "Έχουμε μια κυβέρνηση που πλέον δεν την αντέχει κανένας. Που ξεκίνησε να κυβερνήσει με ρεαλισμό και υπευθυνότητα και αποδεικνύεται βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό σε κάθε προσπάθεια πλουτισμού, σε κάθε κομπίνα εις βάρος του δημόσιου πλούτου. Τα γαλάζια παιδιά και τα παιδιά των γαλάζιων παιδιών, περίμεναν υπομονετικά τόσα χρόνια να έρθουν στα πράγματα. Και να το αποτέλεσμα: Οι κουμπάροι, τα δομημένα ομόλογα, τα παραδικαστικά κυκλώματα, οι υποκλοπές, οι απαγωγές, η Siemens, τώρα η μονή Βατοπεδίου. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερα θα βγαίνουν στη φόρα. Θα μάθουμε και τι κέρδος βγήκε από την πώληση του ΟΤΕ, από την διάλυση της Ολυμπιακής, από τις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις σε κάθε αυτοσχέδιο μαγαζάκι που θέλει να γίνει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Θα μάθουμε ποιο ήταν το προσωπικό τους όφελος, από μια στρατηγική, που οδηγεί τις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους ισχυρούς της οικονομικής εξουσίας σε αμύθητα κέρδη, την ώρα που το μέλλον για τους νέους ανθρώπους είναι οι δουλειές του ποδαριού. Είναι η ανασφάλιστη εργασία. Είναι το μπλοκάκι. Είναι τα εφτακόσια ευρώ. Είναι η δουλειά χωρίς ωράριο και χωρίς δικαιώματα. Είναι η απαλλοτρίωση του ελεύθερου χρόνου και της προσωπικής αυτονομίας. Είναι η δέσμευση σε έναν μισθό της πλάκας και στην διαρκή εξάρτηση από την πατρική οικογένεια".

    Πτώση του δικομματισμού

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε: "Βυθίζονται όμως και το ξέρουν και κάνουν ότι μπορούν για να αλλάξουν το κλίμα αλλά τίποτα δεν τους βγαίνει. Το πέπλο της ευπρέπειας, την υπευθυνότητας και της σοβαρότητας έχει πέσει προ πολλού. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός υπέστη αυτό το Βατερλό, στην προσπάθειά του να εμφανιστεί στην Διεθνή έκθεση ως υπεύθυνος κυβερνήτης της χώρας. Και από την άλλη ένα ΠΑΣΟΚ που αφού χρησιμοποίησε την περίοδο της διακυβέρνησής του για να σταθεροποιήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην εξουσία, προσπαθεί τώρα να ξαναβγεί στην επιφάνεια, κάνοντας αντιπολίτευση. Για την ακρίβεια κάνοντας αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Σημίτη, γιατί όλα αυτά που είπε στην Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν μέτρα, προτάσεις απέναντι σε μια πολιτική που το ίδιο το κόμμα του εφάρμοσε. Απέναντι σε μια πολιτική που το κόμμα του απενοχοποίησε, ονομάζοντάς την εκσυγχρονισμό και κεντροαριστερά. Απέναντι σε μια πολιτική, που ο ίδιος επεχείρησε να πάρει απάνω του, υποσχόμενος ανασφάλιστη εργασία και υποβαθμισμένη δημόσια παιδεία, συντάξεις από το χρηματιστήριο και χαμηλή φορολογία για τους πλούσιους. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με όλη αυτή τη μιζέρια. Τα κόμματα εξουσίας βουλιάζουν μέσα στην αναξιοπιστία τους. επιστρατεύουν κάθε μέσον που τα εξυπηρετεί για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δεν μας αφορά αυτό το παιχνίδι".

    Tέλος ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Γιατί για μας το ζήτημα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων. Η δύναμη της κοινωνίας στους μαζικούς χώρους και στον δρόμο. Το να κερδίζουμε νέες συνειδήσεις. Και δεν θέλουμε να είμαστε δυνατοί για να πάρουμε μέρος στη μοιρασιά της εξουσίας. Θέλουμε να είμαστε δυνατοί για να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την δουλειά, τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον. Θέλουμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων. Να επιβάλλουμε εμείς το ρεαλιστικό και το εφικτό, όχι αυτοί που λεηλατούν την κοινωνία. Και ξέρουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Ο κόσμος αλλάζει. Στρέφει τα μάτια του και τις ελπίδες του προς την αριστερά. Καταλαβαίνει σιγά σιγά την δύναμή του, την δύναμη της συλλογικής αντίστασης, την δύναμη των κινημάτων. Και θα προχωρήσουμε μπροστά και εδώ στη Θεσσαλονίκη. Σε μια πόλη με μεγάλη αγωνιστική παράδοση, που σήμερα διεκδικούν να κυβερνάνε οι παπάδες και οι ακροδεξιοί. Σε αυτή τη πόλη εμείς το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμα πιο ισχυρό πόλο αντίστασης και αμφισβήτησης".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 September 2008 - 20:50:01 UTC