Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχία στην ευρωζώνη
  • [02] Συνεχίζονται οι φωτιές σε Κεντρική και Δ. Μακεδονία
  • [03] Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι
  • [04] Επίθεση αυτοκτονίας με τουλάχιστον 25 νεκρούς
  • [05] Διαδήλωση εργαζομένων της Volkswagen
  • [06] Έρευνα για τις επιθανάτιες εμπειρίες
  • [07] Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο
  • [08] Επίσημη πρόσκληση Μπράουν στον Καντάφι
  • [09] Προειδοποίηση Μεντβέντεφ
  • [10] Έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ
  • [11] "Ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή"
  • [12] "Μεγαλύτερη η κρίση στην ευρωζώνη"

    [01] Οικονομία

    Ανησυχεί το ΕKOΦΙΝ

    Ανησυχία στην ευρωζώνη

    12/9/2008 20:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2008 23:08:48)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στην διαπίστωση ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνου, είναι μεγαλύτερες για τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, από ότι είχε εκτιμηθεί μέχρι πρόσφατα, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά την συνάντηση που είχαν στην Νίκαια στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου του Eurogroup, όπως ανέφερε σε δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι σαφές ότι υπάρχουν επιπτώσεις και από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και από τον διεθνή πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις και στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και στις πραγματικές οικονομίες πολλών χωρών της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπενθύμισε ότι σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες η ανάπτυξη έχει πλέον αρνητικό πρόσημο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο κ. Αλογοσκούφης στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι κανόνες που έχουν τεθεί σε επίπεδο πληθωρισμού, τήρησης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας θα ακολουθηθούν και θα εφαρμοσθούν.

    Ειδικότερα όσον αφορά τον πληθωρισμό, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης την ευθύνη την έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να στοχεύει στην μείωση του καθώς εξακολουθεί να είναι υψηλός παρά το γεγονός ότι αρχίζει και μετριάζεται. Ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η κάθε χώρα της ευρωζώνης ανάλογα με την δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται, τους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να αναλάβει δικιές της πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των κανόνων που προαναφέρθηκαν Στην Ελλάδα πήραμε ήδη πρωτοβουλίες για τον προϋπολογισμό του 2009, την στήριξη της ανάπτυξης και την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει τις δικιές της πρωτοβουλίες ώστε να δώσουμε ξανά εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες ότι υπάρχει επαρκής απάντηση στην κρίση, ανέφερε ο υπουργός.

    [02] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Συνεχίζονται οι φωτιές σε Κεντρική και Δ. Μακεδονία

    12/9/2008 22:57:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για έκτη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά σε δύσβατη δασική περιοχή στο όρος Μπέλες, στο νομό Κιλκίς. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 50 άτομα πεζοπόρο, ενώ, νωρίτερα, επιχείρησαν τρία ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο.

    Εξάλλου σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή «Κίτκα» στο δημοτικό διαμέρισμα Προμάχων στην Αριδαία Πέλλας. Στο σημείο έχουν σπεύσει δεκατρία οχήματα με πενήντα πυροσβέστες.

    Εφτά στρέμματα δασικής έκτασης αποτέφρωσε, προτού τεθεί υπό μερικό έλεγχο, φωτιά που εκδηλώθηκε σε ναρκοθετημένη περιοχή, κοντά στα σύνορα της χώρας μας, στο δήμο Ακριτών Καστοριάς. Στην περιοχή επιχείρησαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 άνδρες, πεζοπόρο με 7 άτομα, ενώ, νωρίτερα, ρίψεις νερού από ψηλά πραγματοποίησαν δύο ελικόπτερα.

    [03] Οικονομία

    ΗΠΑ

    Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι

    12/9/2008 22:46:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τιμή του βαρελιού ελαφρού αργού πετρελαίου -για την άμεση παράδοσή του- πέρασε πρόσκαιρα και κάτω από τα 100 δολάρια (99,99δολ), σήμερα νωρίς το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ένα όριο, που είχε ξεπεραστεί την Τρίτη (πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο) και στο Λονδίνο (96,60δολ) για το βρετανικό πετρέλαιο βόρειας Θάλασσας, το Μπρεντ.

    Η εξασθένιση της ζήτησης και η πρόβλεψη ότι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην αμερικανική ακτογραμμή δεν θα θιγούν από τον "Αϊκ", συνετέλεσαν στην καθοδική τάση της τιμής του προϊόντος. Συμβάλλει και το ανατιμημένο, τελευταία, δολάριο.

    Προκύπτει, πλέον, μείωση τιμής κοντά 50 ολόκληρων δολαρίων το βαρέλι (άμεση παράδοση), σε σύγκριση με το "ζενίθ" των 147,27 δολαρίων το οποίο καταγράφηκε την 11η του μηνός Ιουλίου.

    Σημαντική μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι η αγορά πετρελαίου έλαβε το "μήνυμα", ότι οι σαφώς ηπιότεροι ρυθμοί ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, για ένα απροσδιόριστο, ακόμα, χρονικό διάστημα, δεν συνάδουν -σε καμία περίπτωση- με υψηλές, πολύ υψηλές τιμές του "μαύρου χρυσού". Σαφέστατη είναι η μειωμένη κατανάλωση βενζίνης, εδώ και πολύν καιρό, στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιχειρηματολογούν οι ίδιοι.

    Στον Κόλπο του Μεξικού οι ΗΠΑ παράγουν καθημερινά 1,3 εκατομμύρια. βαρέλια "μαύρου χρυσού".

    Το ότι η παραγωγή θα μείνει ανεπηρέαστη από το πέρασμα του "Αϊκ", προκάλεσε μεγάλη "ανακούφιση" στην πετρελαϊκή κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει βεβαίως και τους καταναλωτές.

    23.00 ώρα Ελλάδας

    Στα 101,18 δολάρια το βαρέλι "έκλεισε "η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου παράδοσης Οκτωβρίου στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX), αυξημένη κατά 31 σεντ σε σχέση με χθες (Πέμπτη).

    [04] Ιράκ

    Βορείως της Βαγδάτης

    Επίθεση αυτοκτονίας με τουλάχιστον 25 νεκρούς

    12/9/2008 22:38:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα το απόγευμα της Παρασκευής από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα που εξερράγη έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ντούγιαλι, 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από πηγές του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών και την τοπική αστυνομία.

    Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που η κεντρική αγορά της πόλης, δίπλα στο αστυνομικό τμήμα, ήταν γεμάτη από κόσμο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η πλειοψηφία των νεκρών είναι αστυνομικοί.

    [05] Κόσμος

    Βόλσφμπουργκ, Γερμανία

    Διαδήλωση εργαζομένων της Volkswagen

    12/9/2008 21:47:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Περίπου 40.000 υπάλληλοι της Volkswagen, σύμφωνα με το συνδικάτο τους, διαδήλωσαν σήμερα κοντά στην έδρα της εταιρείας, στο Βόλφσμπουργκ, κατά της εξαγοράς της γερμανικής αυτοβιομηχανίας από την Porsche και της κατάργησης του "νόμου VW". "Σήμερα τα παίζουμε όλα για όλα", δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου της επιχείρησης, Μπερντ Όστερλοχ στους εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο της εταιρείας. Εργάτες με γκρίζες, μπλε και άσπρες φόρμες, συνεργάτιδες με ταγιέρ και στελέχη με κοστούμια και γραβάτες ενώθηκαν ανησυχώντας ότι η εξαγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας από την Porsche θα οδηγήσει σε περικοπές στις θέσεις εργασίας. "Αν η VW πέσει, το φως θα σβήσει στην Κάτω Σαξονία", δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εργάτης που εργάζεται εδώ και 27 χρόνια στην Volkswagen, ενώ μια υπάλληλος του οικονομικού τμήματος, που συμπλήρωσε 28 χρόνια στην εταιρεία, τόνισε ότι στόχος είναι η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας. Οι διαδηλωτές προέρχονταν απ όλα τα εργοστάσια της εταιρείας στη Γερμανία, από το Μπράουνσβαϊχ, το Ζάλτσγκιτερ, το Εμντέν και το Νέκαρσουμ, ενώ οι θυγατρικές της Volkswagen στην Πολωνία, την Ισπανία και τη Σλοβακία έστειλαν εκπροσώπους τους. "Δεν χρειαζόμαστε λιγότερο αλλά περισσότερο νόμο VW", είπε ο Μπέρτχολντ Χούμπερ, ο επικεφαλής του πανίσχυρου συνδικάτου IG Metall, η οποία εκπροσωπεί σχεδόν το 90% των υπαλλήλων της Volkswagen. Το συνδικάτο θέλει να πιέσει τη γερμανική κυβέρνηση να διατηρήσει το "νόμο VW" που, όπως υποστηρίζει, εγγυάται τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο νόμος αυτός υιοθετήθηκε το 1960 για να προστατεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία από τις "εχθρικές" εξαγορές όμως πέρσι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια τον έκριναν παράνομο. Η γερμανική κυβέρνηση αντί να τον καταργήσει επέλεξε να τον τροποποιήσει ώστε να διατηρηθεί το δικαίωμα του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας να ασκεί βέτο στην εξαγορά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προσφύγει ξανά σε βάρος του Βερολίνου. Στον αναθεωρημένο νόμο αντιτίθεται και η Porsche που θέλει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Volkswagen. Η Porsche κατέχει το 31% της πρώτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας και θέλει, εντός των επόμενων εβδομάδων, να αποκτήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

    [06] Υγεία

    Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον

    Έρευνα για τις επιθανάτιες εμπειρίες

    12/9/2008 21:24:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το δημοφιλές αλλά αμφισβητούμενο θέμα των επιθανάτιων εμπειριών (near-death experiences), που πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν, σε συνδυασμό με εξωσωματικές εμπειρίες, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της επιστημονικής κοινότητας και το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ξεκινά τη μεγαλύτερη στον κόσμο έρευνα μελέτης του θέματος, με τίτλο AWARE. Η επίσημη αναγγελία έγινε σε διεθνές συμπόσιο στα Ηνωμένα Έθνη. Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Σαμ Πάρνια, συντονίζεται από το Human Consciousness Project (Σχέδιο Ανθρώπινης Συνείδησης), του βρετανικού πανεπιστημίου, μια διεθνή συνεργασία επιστημόνων και γιατρών που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν τον εγκέφαλο, τη συνείδηση και τον κλινικό θάνατο.

    Η αρχική φάση κράτησε 18 μήνες σε επιλεγμένα βρετανικά νοσοκομεία και τώρα η μελέτη επεκτείνεται για να συμπεριλάβει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον δρ. Πάρνια, "αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, ο θάνατος δεν είναι μια συγκεκριμένη στιγμή. Είναι μια διαδικασία που αρχίζει, όταν η καρδιά σταματά να κτυπά, τα πνευμόνια σταματούν να εργάζονται και ο εγκέφαλος να λειτουργεί - μια ιατρική κατάσταση που ονομάζεται καρδιακή ανακοπή και η οποία, από βιολογική άποψη, είναι συνώνυμη του κλινικού θανάτου".

    Στη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής, και τα τρία ανωτέρω κριτήρια του θανάτου είναι παρόντα. Μετά ακολουθεί μια χρονική περίοδος, που μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι μια ώρα ή και παραπάνω, στη διάρκεια της οποίας η επείγουσα ιατρική βοήθεια μπορεί να πετύχει να θέσει ξανά την καρδιά σε λειτουργία κι έτσι να αναστρέψει την διαδικασία του θανάτου. "Αυτό που οι άνθρωποι βιώνουν στη διάρκεια αυτής ακριβώς της περιόδου ανακοπής, παρέχει ένα μοναδικό παράθυρο να κατανοήσουμε τι πιθανότατα θα βιώσουμε όλοι όταν πεθάνουμε", τόνισε ο Πάρνια. Ένας αριθμός άλλων πρόσφατων επιστημονικών ερευνών έχουν διαπιστώσει ότι το 10% έως 20% των ανθρώπων που περνάνε μια καρδιακή ανακοπή και μια αντίστοιχη επιθανάτια εμπειρία κλινικού θανάτου, αναφέρουν φωτεινές, καλά δομημένες σκέψεις και, όχι σπάνια, λεπτομερείς αναμνήσεις περασμένων γεγονότων.

    Στη διάρκεια της μελέτης AWARE οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν εξελιγμένη τεχνολογία για να μελετήσουν τον εγκέφαλο και τη συνείδηση σε φάσεις κλινικού θανάτου. Παράλληλα, θα ελέγξουν την ισχύ των ισχυρισμών για τις λεγόμενες "εξωσωματικές εμπειρίες" και τις αναφορές ορισμένων ασθενών ότι μπορούσαν να δουν και να ακούσουν στη διάρκεια του κλινικού θανάτου τους.

    [07] Υγεία

    Σύμφωνα με έρευνα

    Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο

    12/9/2008 21:13:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η προχωρημένη ηλικία, φέρνει πολλές αλλαγές. Σύμφωνα με έρευνα των ερευνητών Ελίζαμπεθ Κλέρμαν (πανεπιστήμιο Χάρβαρντ) και Ντερκ-Γιαν Ντικ (πανεπιστήμιο του Σάρεϊ), οι υγιείς ηλικιωμένοι χάνουν επίσης την ικανότητά τους για ύπνο. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό Current Biology. Όταν ζητήθηκε να μείνουν στο σκοτάδι επί 16 ώρες κάθε μέρα για μεγάλο διάστημα, οι νεότεροι (18 - 32 ετών) κατά μέσο όρο κοιμόντουσαν 9 ώρες, έναντι 7,5 των γηραιότερων (60 - 72 ετών).

    Το βασικό συμπέρασμα είναι οι ηλικιωμένοι (υγιή άτομα που δεν παίρνουν φάρμακα και δεν πάσχουν από παθολογική αϋπνία) χρειάζονται λιγότερο ύπνο, ενώ μειώνεται και η σχετική ικανότητά τους να κοιμούνται.

    Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στην κοινωνία μας οι πιο νέοι δεν κοιμούνται όσο χρειάζονται. Η ιδέα ότι η ανάγκη για ύπνο μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου είναι γνωστή. Άλλωστε, η αϋπνία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα των ηλικιωμένων. Όμως το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, έχει παραμείνει μυστήριο. Η νέα έρευνα έδειξε ότι όταν μένουν στο κρεβάτι τον ίδιο χρόνο, οι ηλικιωμένοι αποκοιμούνται αργότερα και ξυπνάνε νωρίτερα. Αντίστοιχα παρατηρήθηκε ότι μειώνεται η φάση REM (γρήγορη κίνηση των κλειστών ματιών), που σχετίζεται με τα όνειρα.

    [08] Κόσμος

    Τρίπολη, Λιβύη

    Επίσημη πρόσκληση Μπράουν στον Καντάφι

    12/9/2008 21:13:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2008 21:10:36)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, απέστειλε πρόσκληση στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να επισκεφθεί τη Βρετανία, μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana. Η πρόσκληση επιδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον Λίβυο ηγέτη από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εκπρόσωπο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Το λιβυκό πρακτορείο δεν αναφέρει ποιός είναι ο ακριβής λόγος της πρόσκλησης ούτε και την απάντηση του Μοαμάρ Καντάφι. Ο βρετανικός Τύπος έγραψε προσφάτως ότι η Βρετανία προτίθεται να προσκαλέσει τόσο τον κ. Καντάφι όσο και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σε μια διεθνή σύνοδο για το πετρέλαιο που πρόκειται να διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Εάν ο κ. Καντάφι αποδεχτεί την πρόσκληση θα είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, μετά από πολλά χρόνια έντασης που επικεντρώνεται κυρίως στην επίθεση που έγινε σε αεροσκάφος της Παναμέρικαν το 1988 με αποτέλεσμα οι 270 επιβαίνοντες να σκοτωθούν όταν το αεροσκάφος κατέπεσε στο Λόκερμπι της Σκωτίας.

    [09] Κόσμος

    Προειδοποίηση Μεντβέντεφ

    12/9/2008 21:01:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8-REUTERS

    Σκληρή προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ προς τις Νατοϊκές βλέψεις Γεωργίας-Ουκρανίας, ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει να επιτεθεί αν αυτές οι χώρες ή άλλες απειλήσουν τα ρωσικά συμφέροντα. Σήμερα πάντως συναντήθηκαν οι ηγεσίες του πολεμικού ναυτικού Ρωσίας-Συρίας με στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας τους, ενώ συνομιλίες είχε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ιρανό ομόλογό του Μανουσέρ Μοτακί. Στη Γεωργία, μια πρώην σύμμαχος του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για τον πόλεμο του Αυγούστου με τη Ρωσία, εντείνοντας τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση της χώρας. "Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια σοβαρή έρευνα για το τι οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις", είπε η Νίνο Μπουρτζανάτζε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. "Ήρθε η ώρα να θέσουμε ερωτήματα", πρόσθεσε. Η Μπουρτζανάτζε συμμετείχε στη "Ροζ Επανάσταση" του 2003 για την ανατροπή του τότε προέδρου Έντουαρντ Σεβαρνάτζε αλλά στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση της από τον Σαακασβίλι. Ο Σαακασβίλι δέχεται δριμύα επίθεση από την αντιπολίτευση για την επίθεση που εξαπέλυσε στη Νότια Οσετία προκειμένου να ανακτήσει την περιοχή αυτή από τους φιλορώσους αυτονομιστές, με αποτέλεσμα οι γεωργιανές δυνάμεις να εκδιωχούν από την τεράστια αντεπίθεση των Ρώσων. Η Μπουρτζανάτζε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ιδρύσει δικό της κόμμα. Να σημειωθεί πάντως ότι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε δεν ζήτησε την παραίτηση του Σαακασβίλι, όπως θέλει η αντιπολίτευση. έρευνα σε βάθος για την αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση και τις ευθύνες του προέδρου Σαακασβίλι ζητά η ενισχυόμενη αντιπολίτευση, καθώς πρώην σύμμαχοί του στην ανατροπή του Σεβαρντνάτζε.

    Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε χοπ Σέφερ, μετέδωσε σήμερα Παρασκευή ότι στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στην γεωργιανή πόλη Γκόρι -καταληφθείσα επ όλίγον τον Αύγουστο - και θα συσκεφθεί, εκεί, με εκπροσώπους των 26 κρατών της Συμμαχίας. "Θα πραγματοποιήσουμε μιάν επίσκεψη στο Γκόρι και θα αποδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Γεωργία" δήλωσε από την Ρίγα της Λετονίας, όπου βρέθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι για λίγες ώρες το Γκόρι τον περασμένο μήνα, στο μέσον του μηνός, καταλήφθηκε από ρωσική στρατιωτική μονάδα. Η πόλη έχει θέση κομβική στις επικοινωνίες από τα ανατολικά προς τα δυτικά της Γεωργίας. Ο κ. Σέφερ ανέφερε ότι θα είναι στην Γεωργία τις ερχόμενες "Δευτέρα και Τρίτη" και ότι θα συναντηθεί, εκεί, με εκπροσώπους πολλών μη -κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και κυβερνητικούς επισήμους. Ας σημειωθεί ότι στη Ρίγα, ο κ. Σέφερ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τους τρείς πρεσβευτές στο ΝΑΤΟ των πρώην σοβιετικών Δημοκρατικών -Λετονίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Μετά την κρίση του Αυγούστου, συστάθηκε "Επιτροπή ΝΑΤΟ-Γεωργίας".

    Περιοδεία Λαβρόφ

    Επίσκεψη, όμως, στο Σουχούμι, της Αμπχαζίας, πρόκειται να πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο αξιωματούχος θα έχει, εκεί, συνομιλίες με τον αμπχάζιο ηγέτη, Σεργκέϊ Μπάγκαπς, αλλά και με τον υπουργό των Εξωτερικών της Αμπχαζίας, Μαξίμ Τζβίντζια. Τη Δευτέρα, ο κ. Λαβρόφ θα βρεθεί στο Τσχινβάλι, όπου ο γεωργιανός στρατός διέπραξε ωμότητες στο πέρασμά του τον περασμένο μήνα. Εκπρόσωπος του ρώσου υπουργού των Εξωτερικών, όσο και ο ίδιος ο κ. Λαβρόφ αρνήθηκαν το οποιοδήποτε σχόλιο, σήμερα, αναφορικά με την επικείμενη περιοδεία. Την 26η Αυγούστου, το μεσημέρι, η Μόσχα αναγνώρισε ανεξάρτητες και την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

    [10] Κοινωνία

    Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος

    Έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ

    12/9/2008 20:24:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Έκρηξη από άγνωστη, μέχρι στιγμής αιτία, σημειώθηκε λίγο πριν το απόγευμα σε υποσταθμό της ΔΕΗ, που βρίσκεται μέσα στο χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά 55χρονος ηλεκτρολόγος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ο οποίος εκείνη τη στιγμή εργαζόταν κοντά στον υποσταθμό. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με εγκαύματα αρχικά στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και στη συνέχεια στο Θριάσειο, όπου παραμένει νοσηλευόμενος. Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο

    [11] Πολιτική

    Συναντήσεις Παπανδρέου με διοικήσεις ΔΕΘ - HELEXPO

    "Ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή"

    12/9/2008 19:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2008 20:38:58)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης επισκέφθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και εκπροσώπους εργαζομένων. Στο Βελίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει το Σάββατο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει την καθιερωμένη εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

    Χθες το βράδυ ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός γυρνά τη χώρα δέκα χρόνια πίσω. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να λύσει το θέμα με τον κ. Σημίτη που ήταν Πρωθυπουργός πριν από δέκα χρόνια και κορυφαίος υπουργός ο ίδιος, απάντησε ο Ευάγγελος Αντώναρος.

    "Για μας αποτελεί εθνική προτεραιότητα η επένδυση στην παιδεία γιατί η από εκεί θα προέλθει η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η ανθρώπινη κοινωνία" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, το δεύτερο δημοτικό σχολείο Νέας Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε σε όλους και ιδιαίτερα στους μαθητές που αποτελούν, όπως είπε, τον πλούτο της χώρας μας, αλλά και στους γονείς και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά. Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων στην Παιδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη δέσμευση του Κινήματος για επένδυση του 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία, συν 2% επιπλέον για θέματα έρευνας και επισήμανε ότι μια τέτοια επένδυση αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε να αντιμετωπιστούν "τα προβλήματα που βλέπουμε σήμερα καθώς και προβλήματα λόγω έλλειψης καθηγητών και δασκάλων και διπλοβάρδιας". "Είναι βασική προτεραιότητα, εθνική ανάγκη και δεσμευόμαστε" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου. Προσερχόμενος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και συνοδευόμενος από την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Βαγγέλη Παντούλα, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με πάρα πολλά παιδιά από το σχολείο, ενώ τον υποδέχθηκε ο περιφερειακός διευθυντής κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος, ο οποίος μετέφερε και το καλωσόρισμα του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη στον κ. Παπανδρέου, ο δήμαρχος Ευκαρπίας, ο πρωτοσύγκελος Νέας Ευκαρπίας μεταφέροντας και το καλωσόρισμα του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. Μετά τον αγιασμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε έναν ιδιότυπο "διάλογο" με τα παιδιά ρωτώντας τα αν τους αρέσει το σχολείο, ποιοι θα ήθελαν να είναι πιο μεγάλες οι διακοπές, αλλά και ρωτώντας τα εάν ξέρουν ξένες γλώσσες και διαπιστώνοντας ότι είναι αρκετά τα παιδιά μεταναστών ή παλιννοστούντων τους είπε ότι το σχολείο είναι για να μαθαίνετε από τους εκπαιδευτικούς αλλά και από τους συμμαθητές σας. Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου είπε στα παιδιά ότι όταν επενδύουμε σε εσάς τα νέα παιδιά μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, τόνισε απευθυνόμενος στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου ότι με την Παιδεία μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και έφερε ως παράδειγμα την περηφάνια που μας γέμισαν οι Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στο μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της Φυσικής CERN που διεξάγεται τώρα.

    Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου

    Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τα προεδρεία της ΔΕΘ και της HELEXPO, τα οποία τον ενημέρωσαν για την πορεία της ΔΕΘ. Ο κ. Παπανδρέου ρώτησε τους κ.κ. Α. Θωμόπουλο, πρόεδρο της HELEXPO Α.Ε. και Δ. Μπακατσέλο, πρόεδρο της ΔΕΘ Α.Ε. ποια πρέπει να είναι η ταυτότητα που πρέπει να αποκτήσει η ΔΕΘ, ώστε να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό και ποιες πρέπει να είναι οι δεσμεύσεις της πολιτείας. Τόσο ο κ. Μπακατσέλος, όσο και ο κ. Θωμόπουλος είπαν ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με διεθνείς οργανωτές εκθέσεων, ώστε να υπάρξει διεθνοποίηση της ΔΕΘ, ενώ τόνισαν και την ανάγκη να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μεγάλο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, το οποίο να μπορεί να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του συνολικά περίπου πέντε χιλιάδες άτομα.

    Ο κ. Θωμόπουλος επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα να αποκτήσει η HELEXPO την "ιδιοκτησία των εμπορικών σημάτων που εκπροσωπεί", ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε διεθνείς συνεργασίες.

    Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε ότι σε περίπτωση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ θα πρέπει να υπάρξει σύντομος διάλογος και σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των έργων να βρεθεί ένας τρόπος παραπλήσιος με την αντίστοιχη εκτέλεση έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από τη μεριά του, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι το συνεδριακό κέντρο θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και της τουριστικής κίνησης στη Βόρειο Ελλάδα.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΔΕΘ και τη HELEXPO, οι οποίοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους από το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2009 η Θεσσαλονίκη "θα χάσει τους χώρους" γιατί θα αρχίσει η λειτουργία εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την πιθανότητα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκθέσεων. Σε περίπτωση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, τόνισαν ότι αν γίνει αυτή, εκεί που θα πάει θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Τάχθηκαν και αυτοί υπέρ της σύμπραξης με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και τόνισαν την αναγκαιότητα η ΔΕΘ να ασχολείται με την ακίνητη περιουσία των εκθέσεων και η HELEXPO με την οργάνωσή τους και να μην υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων.

    Μετά την ενημέρωση που είχε με τους φορείς της ΔΕΘ, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τα περίπτερα των εκθετών και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του παραμένοντας στο περίπτερο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπου ο διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Σπύρος Κουζινόπουλος έδειξε στον κ. Παπανδρέου τις δυνατότητες της διαδικτυακής τηλεόρασης του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του δώρισε το εξαιρετικό λεύκωμα του ΑΠΕ "Πλην Αθηνών". Στην επίσκεψή του στη ΔΕΘ και στις συζητήσεις που είχε με τα προεδρεία της ΔΕΘ και της HELEXPO, αλλά και των εργαζομένων, τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν οι Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Μαγκριώτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Καστανίδης, Δ. Δόλης και Εύα Καϊλή.

    [12] Οικονομία

    Δηλώσεις Αλογοσκιούφη

    "Μεγαλύτερη η κρίση στην ευρωζώνη"

    12/9/2008 15:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2008 20:17:47)

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ

    Στη διαπίστωση ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο, είναι μεγαλύτερες για τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, από ότι είχε εκτιμηθεί μέχρι πρόσφατα, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά την συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου του Eurogroup, όπως ανέφερε σε δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς και η εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβακία βρίσκονται στο επίκεντρο των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, σήμερα και αύριο στη Νίκαια της Γαλλίας.

    "Είναι σαφές ότι υπάρχουν επιπτώσεις και από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και από τον διεθνή πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις και στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και στις πραγματικές οικονομίες πολλών χωρών της ευρωζώνης", ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, υπενθυμίζοντας ότι σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες η ανάπτυξη έχει πλέον αρνητικό πρόσημο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην παρέμβαση του υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι κανόνες που έχουν τεθεί σε επίπεδο πληθωρισμού, τήρησης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας θα ακολουθηθούν και θα εφαρμοσθούν.

    Ειδικότερα όσον αφορά τον πληθωρισμό, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης την ευθύνη την έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να στοχεύει στην μείωση του καθώς εξακολουθεί να είναι υψηλός παρά το γεγονός ότι αρχίζει και μετριάζεται. Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η κάθε χώρα της ευρωζώνης ανάλογα με την δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται και τους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να αναλάβει δικιές της πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των κανόνων που προαναφέρθηκαν

    "Στην Ελλάδα πήραμε ήδη πρωτοβουλίες για τον προϋπολογισμό του 2009, την στήριξη της ανάπτυξης και την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει τις δικιές της πρωτοβουλίες ώστε να δώσουμε ξανά εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες ότι υπάρχει επαρκής απάντηση στην κρίση", ανέφερε ο υπουργός.

    "Ο κ. Αλογοσκούφης, μετά την φοροεπιδρομή εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων, των μικρών επαγγελματιών και της γενιάς των 700 ευρώ, παραδίδει από τις Βρυξέλλες μαθήματα τυφλής προσήλωσης στην πλέον ακραία και αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη-μονεταριστική ορθοδοξία" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 September 2008 - 20:50:06 UTC