Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραίτηση Βουλγαράκη
  • [02] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το Βατοπέδιο
  • [03] Μελέτη των προτάσεων Νίμιτς
  • [04] Δεν είναι η χαμένη Ντενίζ
  • [05] Εμβόλια για τον ιό HPV
  • [06] "Έλληνες στην Ουγγαρία"
  • [07] Με πρόστιμο απειλείται η Rilken
  • [08] H επόμενη ευρυζωνική γενιά στην Ευρώπη
  • [09] Εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκάπηλων
  • [10] Συνέχεια της δίκης για τη δολοφονία Φιλόπουλου
  • [11] Σκάνδαλο με διευθυντή τράπεζας
  • [12] Οι φόβοι των Δημοκρατικοί για τις εκλογές
  • [13] Χάος στην Alitalia
  • [14] "Πρασινοδομία" για πιο πράσινη Αθήνα
  • [15] Προγεννητικός έλεγχος για σύνδρομο Down
  • [16] Απαλλαγή από γυαλιά και φακούς
  • [17] Στη ΔΕΘ ο Α.Τσίπρας
  • [18] Τρεις τραυματίες από άσκοπους πυροβολισμούς
  • [19] Αυστηρές ποινές για τα ΤΑΞΙ
  • [20] Σε αναμονή των εξετάσεων DNA
  • [21] Αυξήσεις στα διόδια
  • [22] Σάλος στη Βρετανία

    [01] Πολιτική

    Το ΥΕΝ ανέλαβε ο Αν. Παπαληγούρας

    Παραίτηση Βουλγαράκη

    12/9/2008 15:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2008 19:41:57)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Ναυτιλίας, υπό το βάρος των εξελίξεων, οι οποίες τροφοδοτούσαν τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις και ποικίλα πολιτικά σχόλια, αρκετά από αυτά με προέλευση το ίδιο το κόμμα της ΝΔ και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εμφανιζόταν αποφασισμένος να αναστρέψει το βαρύ πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την υπόθεση. Στην επιστολή παραίτησής του προς τον κ. Καραμανλή, ο Γιώργος Βουλγαράκης σημείωσε πως εμμένει στα όσα έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα σχετικά με τις δραστηριότητες του, από τις οποίες δεν προκύπτει κάτι μεμπτό, και πως αποχωρεί προκειμένου να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό στο έργο του. "Με καταιγισμό ψεμάτων και λάσπης που δημιουργούν εντυπώσεις, επιχειρείται η εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής μου οντότητας, η σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μου. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί σε αυτήν την ανήθικη και συκοφαντική τακτική, ενεργοποιώντας τις παλιές τακτικές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Την επίθεση αυτή θα μπορούσα να την αντέξω όπως άντεξα και στις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μου. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι η επίθεση αυτή να πλήττει την παράταξη, το κυβερνητικό έργο και σας προσωπικά" αναφέρει στην επιστολή του. Σε ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρεται πως η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Σημειώνεται ότι οι κύριοι Καραμανλής και Βουλγαράκης είχαν και μακρά τηλεφωνική επικοινωνία. "Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γιώργο Βουλγαράκη για το σημαντικό πολιτικό έργο που προσέφερε, από το 2004, στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Ναυτιλίας. Ιδιαίτερα δε για την αποτελεσματική δουλειά που επιτέλεσε στη μεγάλη μεταρρύθμιση των λιμανιών. Μία μεταρρύθμιση που καθιστά τη χώρα σημαντικό κόμβο της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης", σημειώνεται στο κείμενο. Καθήκοντα υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας. "Η πρόταση του Πρωθυπουργού με τιμά και ενισχύει την αποφασιστικότητά μου να συμβάλλω ξανά ως μέλος της στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να φέρει εις πέρας το αναμφίβολα δύσκολο έργο της", δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας.

    Η επιστολή παραίτησης

    Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης, η οποία έχει ως εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε,

    Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε αναθέτοντάς μου συνεχώς από το 2004 μέχρι σήμερα, σημαντικές κυβερνητικές θέσεις.

    Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα σκληρά προκειμένου να υλοποιήσω το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του κόμματός μας. Είμαι δε περήφανος για το έργο και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στα υπουργεία στα οποία υπηρέτησα.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να επιβληθούν συνθήκες πολιτικής αναταραχής στον τόπο. Με καταιγισμό ψεμάτων και λάσπης που δημιουργούν εντυπώσεις, επιχειρείται η εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής μου οντότητας, η σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μου. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί σε αυτήν την ανήθικη και συκοφαντική τακτική, ενεργοποιώντας τις παλιές τακτικές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα.

    Κύριε Πρόεδρε,

    Την επίθεση αυτή θα μπορούσα να την αντέξω όπως άντεξα και στις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μου. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι η επίθεση αυτή να πλήττει την παράταξη, το κυβερνητικό έργο και σας προσωπικά.

    Είμαι από παιδί στη Νέα Δημοκρατία. Αγωνίστηκα για τις ιδέες της στα αμφιθέατρα, τη νεολαία, τη Βουλή, την κοινωνία και έμαθα να βάζω πάντα το συμφέρον της πάνω από το προσωπικό μου. Χρωστάω πολλά στον κόσμο αυτής της παράταξης για να τους υποχρεώσω να περιμένουν τη δικαίωσή μου.

    Όλοι γνωρίζουν ότι, από όπου κι αν πέρασα, δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Όσο και αν προσπάθησαν δεν έχουν βρει τίποτα να με κατηγορήσουν, γι΄ αυτό έχουν βάλει τώρα, στο στόχαστρο την οικογένειά μου. Λειτούργησα πάντοτε με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια. Ποτέ δεν έκρυψα τίποτα.

    Κύριε Πρόεδρε,

    Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη που μου παρείχατε στο διάστημα της συντονισμένης αυτής επίθεσης. Για τους λόγους όμως που προανέφερα, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και παρακαλώ να την κάνετε αποδεκτή.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η απόπειρα σπίλωσης θα καταρρεύσει. Την πραγματική μάχη εναντίον των δυνάμεων του παρελθόντος και της διαπλοκής θα την κερδίσουμε. Αυτή τη μάχη θα συνεχίσω να τη δίνω μέσα στη Βουλή, στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις το κυβερνητικό έργο και τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια.

    Είτε το θέλουν είτε όχι, η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγησή σας, θα προχωρήσει απερίσπαστη στο έργο της για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και μας αξίζει".

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    "Ο κ. Βουλγαράκης παραιτήθηκε χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες του και ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την παραίτηση καλύπτοντάς τον πλήρως" σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τόνισε "αυτό που γίνεται είναι ντροπή καθώς οι πολίτες ζητούν απαντήσεις για το μεγάλο φαγοπότι ".

    Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν σχετικά ότι παρά την παραίτηση το αδιέξοδο της κυβέρνησης παραμένει και υπογράμμιζαν ότι πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην ήδη καταρρέουσα αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η κοινωνία είχε ήδη προεξοφλήσει την παραίτηση Βουλγαράκη και ο μόνος που δεν το είχε καταλάβει ήταν ο Πρωθυπουργός, που για άλλη μια φορά άργησε και εξόργισε κάθε πολίτη.

    Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου , κατά τη διάρκεια δείπνου με βουλευτές του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής έχει χάσει τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο τρόπος διακυβέρνησής του μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω. Απαντώντας ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος είπε πως "αυτό είναι ένα θέμα που προφανώς ο κ. Παπανδρέου πρέπει να το λύσει με τον κ. Σημίτη, όταν αναφέρεται σε δέκα χρόνια πριν. Γιατί πριν από 10 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κ. Σημίτης και κορυφαίο μέλος της τότε κυβέρνησης ήταν ο κ. Παπανδρέου ".

    "Καμιά παραίτηση και αλλαγή υπουργού δεν μπορεί να αθωώσει και πολύ περισσότερο να αλλάξει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Τα κόμματα που επικεντρώνουν την κριτική τους στα πρόσωπα και όχι στην πολιτική κατεύθυνση και στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης κάνουν αντιπολίτευση με άσφαιρα πυρά" ήταν οι αντίδραση του ΚΚΕ .

    "Αυτό που συνέβη με τον κ. Βουλγαράκη θα πρέπει να γίνει με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΝΔ. Κατεπειγόντως πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, υπόθεση με την οποία έχει συνδεθεί το όνομα του παραιτηθέντος Υπουργού. Ακόμα πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των off shore εταιρειών που νομιμοποιούν τη φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών. Είναι προκλητικό οι κατέχοντες να φοροδιαφεύγουν και η γενιά των 700 ευρώ να φορολογείται ανηλεώς" ανέφερε ο ΣΥΝ σχετικά με την παραίτηση Βουλγαράκη.

    "Έφυγε ο υπασπιστής, έμεινε ο επιτελάρχης. Μετά την καρατόμηση του κ. Βουλγαράκη, λογικώς πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, αν και εφ΄ όσον υλοποιηθούν οι απειλές που εκτοξεύτηκαν από το οικογενειακό του περιβάλλον. Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε: Ποιος τους έβαλε στο κόλπο; Ποιος μεθόδευε τις αγοροπωλησίες και τις ανταλλαγές; Ποιος πίεζε υπουργούς να υποκύψουν στα πλουτοπαραγωγικά του έργα; Ποιος ενέπλεξε υψηλότατο παράγοντα του Πρωθυπουργικού γραφείου στο "Ιερό" Real estate; Με άλλα λόγια, είναι καιρός να ξεσκεπαστεί, ποιος είναι ο Κουτσόγιωργας της υπόθεσης Κοσκωτά στην υπόθεση Βατοπεδίου" επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ .

    [02] Πολιτική

    "Παγώνουν" όσες ανταλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το Βατοπέδιο

    12/9/2008 15:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2008 19:45:50)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα για την αγοραπωλησία δημοσίων εκτάσεων από τη Μονή Βατοπεδίου. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, διαψεύδει ότι υπέγραψε την ανταλλαγή εκτάσεων με τη Μονή και επισημαίνει ότι η υπογραφή του αφορούσε την ανάθεση στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου της εποπτείας για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, έδωσε χθες, Πέμπτη, εντολή να παγώσουν όσα συμβόλαια ανταλλαγής οικοπέδων, Δημοσίου-Μονής Βατοπεδίου, βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητηθεί και νέα γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το αν μπορούν να γίνουν ανταλλαγές.

    Διαψεύδει ο Δούκας

    Σύμφωνα με το "Έθνος" ο Πέτρος Δούκας είχε υπογράψει για την παραχώρηση εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου. Σε δήλωσή του ο υφυπουργός εξωτερικών σημειώνει:

    "Η μοναδική απόφαση που έχει συνυπογράψει ο κ. Π. Δούκας, ως Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφορούσε την ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου , ως του μόνου κατά το νόμο αρμοδίου οργάνου για τέτοιες περιπτώσεις, της εποπτείας «ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας Νταλιάνη και των παραλίμνιων εκτάσεων αυτής ανηκουσών στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου, με διαθέσιμα ακίνητα του Δημοσίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτός Νομών Ξάνθης και Ροδόπης που προτείνονται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφού προηγουμένως εγκριθούν από τον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου. Αυτή είναι η «αποκάλυψη» της εφημερίδας και πέραν αυτού, ουδέν - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για την «αποκάλυψη» της αλήθειας " καταλήγει η ανακοίνωση του πρώην υφυπουργού.

    Κριτική από την αντιπολίτευση

    Σε ερώτηση για το αν έχουν υπογράψει οι δυο υπουργοί για την ανταλλαγή εκτάσεων με τη Μονή Βατοπεδίου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος είπε σήμερα ότι οι κύριοι Δούκας και Μπασιάκος κινήθηκαν στο πλαίσιο των συνταγματικά καθορισμένων καθηκόντων τους.

    Το ΠΑΣΟΚ ζητεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά η δημόσια περιουσία. "Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εκδηλώνονται με μεγάλη καθυστέρηση", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, και πρόσθεσε: "Το μόνο που κάνουν είναι να πείθουν τον ελληνικό λαό ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων αυτής της υπόθεσης. Μια προσπάθεια συγκάλυψης που για μια ακόμη φορά είδαμε να συνεργάζονται και να συνδράμουν σε αυτή και ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας, δυστυχώς ".

    Να επιστραφούν στο δημόσιο όλες οι εκτάσεις και η δημόσια περιουσία που έχουν εκχωρηθεί ή καταπατηθεί από μοναστήρια, επιχειρηματικούς ομίλους και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα, ζητά το ΚΚΕ.

    "H κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο", δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί η Βουλή να παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις, σχετικά με το Βατοπέδιο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να γίνεται ένας θλιβερός κομπάρσος της πολιτικής ζωής ".

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρότασή του να συσταθεί αμέσως Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για το Βατοπέδιο αλλιώς, είπε, ο Πρωθυπουργός "αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη, γι αυτό το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο", ενώ από τον κ. Παπανδρέου ζήτησε "να ανακαλέσει την αρνητική τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ ως προς τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, που εκφράστηκε πριν από δύο μέρες στη Βουλή ".

    "Στην υπόθεση Βατοπεδίου ενέχονται πολλοί, πέρα από πολιτικά πρόσωπα", υποστηρίζει ο Γ. Καρατζαφέρης. Σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΛΑΟΣ παραλληλίζει την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με το σκάνδαλο Κοσκωτά.

    Η Μονή Βατοπεδίου πάντως, που ανέθεσε την νομική της εκπροσώπηση σε 3 δικηγορικά γραφεία, υποστηρίζει πως υπάρχουν απαντήσεις για όλα. Παραλληλα, όπως αναφέρει μέσω των συνηγόρων της, ταυτιζεται με την απόφαση για πάγωμα των διαδιακασιών.

    [03] Πολιτική

    "Πακέτο νέων ιδεών" από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ

    Μελέτη των προτάσεων Νίμιτς

    12/9/2008 14:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2008 15:23:51)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το "πακέτο νέων ιδεών" που έριξε χθες ο Μάθιου Νίμιτς στο τραπέζι των συνομιλιών επεξεργάζεται η Αθήνα, προτού αποφανθεί επί σχετικών σχολίων και παρατηρήσεων. Ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έδωσε το γραπτό κείμενο των νέων αναθεωρημένων προτάσεων -που περιλαμβάνει και θέμα Μακεδονικής εθνότητας- στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, με τις οποίες είχε συναντήσεις στη Νέα Υόρκη.

    "Η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας" επανέλαβε ο Έλληνας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ο οποίος συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. "Τα Σκόπια θα πρέπει να καταλάβουν και να δεχτούν ότι εκπροσωπούν μόνο το κομμάτι που τους ανήκει. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι ένα μέρος εκπροσωπεί το σύνολο. Επίσης, δεν μπορούμε να έχουμε ένα όνομα για κάθε κατηγορία δραστηριοτήτων και πρέπει να εφαρμοστεί ένα όνομα έναντι όλων. Αν θέλουμε να βρούμε λύση, να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις, όπως πρέπει να έχουν οι γείτονες μεταξύ τους", είπε ο κ. Βασιλάκης.

    "Η εποικοδομητική αλλά και αποφασιστική στάση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας έχει δοκιμαστεί και επιβεβαιωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο Βουκουρέστι, αλλά και μετέπειτα στις Βρυξέλλες. Αυτό επίσης το γνωρίζουν όλοι. Είναι περιττό, συνεπώς, να επιβεβαιώνεται το προφανές. Δηλαδή ότι ο Έλληνας διαπραγματευτής κινείται σ αυτό το πλαίσιο και εφαρμόζει απαρεγκλίτως, κατόπιν οδηγιών, αυτές τις θέσεις. Ο κ. Νίμιτς, στο πλαίσιο αυτής της εξελισσόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπέβαλε χθες στη Νέα Υόρκη ένα σύνολο νέων ιδεών. Οι ιδέες αυτές αξιολογούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου, τις προσεχείς ημέρες, να υπάρξουν οι απαραίτητες επισημάνσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις. Επομένως, είμαστε σ ένα ακόμα στάδιο μιας μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε βιασύνη και σπουδή σε δημόσιες τοποθετήσεις. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών προγενέστερες της συνάντησης στη Νέα Υόρκη" σημείωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

    "Η θέση μας είναι σαφής, ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει. Η εντολή που έχει πάρει ο κ. Νίμιτς από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι, επίσης, σαφής. Σ αυτά τα πλαίσια κινούμαστε () Η προσπάθεια γίνεται για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι των πάντων", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος σε δήλωση του αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. "Οι νέες ιδέες Νίμιτς αποτελούν δυσάρεστη εξέλιξη. Συνευθύνη γι αυτό έχει και η κυβέρνηση της Ν.Δ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της", είπε.

    [04] Κοινωνία

    Εξελίξεις στο θρίλερ με την 8χρονη

    Δεν είναι η χαμένη Ντενίζ

    12/9/2008 18:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ολοκληρώθηκε η εξέταση DNA του οκτάχρονου κοριτσιού από την Κω, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ενδεχομένως να επρόκειτο για τη μικρή Ντενίζ Πιπιτόνε, που είχε εξαφανιστεί την 1η Σεπτεμβρίου του 2004, από τη Σικελία. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, η εξέταση του γενετικού υλικού έδειξε ότι υπάρχει κληρονομική συμβατότητα ανάμεσα στο κορίτσι και στην Αλβανή που το συνόδευε, και άρα πρόκειται για μάνα και κόρη. Ως εκ τούτου, οι αναζητήσεις για τη μικρή από τη Σικελία συνεχίζονται. Μετά τη νέα τροπή, που πήρε η υπόθεση, θα αποσυρθεί το κατηγορητήριο για την 29χρονη αλλοδαπή, στην οποία είχε ασκηθεί δίωξη για αρπαγή ανηλίκου.

    [05] Υγεία

    Εξαιρετικά υψηλό το όφελος των γυναικών

    Εμβόλια για τον ιό HPV

    12/9/2008 19:00:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Ασφαλή χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, τα δύο εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε κοπέλες από 12 έως 26 χρόνων, απ΄ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, πλην του ΙΚΑ, το οποίο δικαιολογεί δωρεάν χορήγηση μόνο στις έφηβες 12-15 χρόνων. Οι γυναικολόγοι και οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, που εμφανίζουν στο σύνολό τους τα εμβόλια, οι αναφορές ασφάλειας δείχνουν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι αναμενόμενες και διευκρίνισαν ότι η αναφορά μιας ανεπιθύμητης ενέργειας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ του εμβολίου και αυτής, καθώς η χρονική συσχέτιση μπορεί να είναι συμπτωματική. Εκτιμούν δε ότι το όφελος των γυναικών από τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά υψηλό καθώς ακόμη και αν έχουν μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού HPV (είναι απίθανο να έχουν μολυνθεί και από τους τέσσερις διαφορετικούς τύπους του ιού) το εμβόλιο θα τις προστατεύσει από το να υποστούν βλάβη.

    Τα παραπάνω τόνισαν ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Κρεατσάς, και ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ι. Καφετζής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις στη Γυναικολογία, οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για τον ιό και επισημαίνοντας ότι περίπου οκτώ στους δέκα ανθρώπους έρχονται σε επαφή μαζί του, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής τους ζωής. "Δεν είναι τυχαίο, εξήγησαν, ότι ο ιός που ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες έχει εμφανίσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και αξίζει να σκεφθεί κάποιος ότι μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο, περίπου 600 γυναίκες προσβάλλονται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ 250 πεθαίνουν".

    [06] Πολιτισμός

    "Έλληνες στην Ουγγαρία"

    12/9/2008 18:42:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατάμεστη και συγκινησιακά φορτισμένη ήταν χθες η αίθουσα στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, όπου εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας της ουγγρικής πρεσβείας, με τίτλο "Έλληνες στην Ουγγαρία", πιστοποιώντας την αδιάλειπτη παρουσία των Ελλήνων στην Ουγγαρία ήδη από τον 17ο αιώνα με αποκορύφωμα την πολιτική μετανάστευση, το 1948, μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και τον ελληνικό εμφύλιο.

    Τρεις γενιές της οικογένειας Σίνα,στην διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, συνέβαλαν στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της Ουγγαρίας. Μεγάλοι λόγιοι, όπως ο Γεώργιος Ζαβίρας από την Σιάτιστα και πολλοί ακόμη έλληνες, αναδείχθηκαν στην πρώτη γραμμή της χώρας όπου μετανάστευσαν. Ο αριθμός των ελλήνων στην Ουγγαρία την εποχή εκείνη κυμαινόταν από 3.200-10.000 άτομα. Διέθεταν 30 εκκλησιαστικές κοινότητες και 26 σχολεία με σχολαρχείο, είπε στην κατατοπιστική ομιλία του χθες, ο καθηγητής Στέργιος Μπαπανάσης, πρόσφυγας κι ο ίδιος στην Βουδαπέστη, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αναφερόμενος στην δεύτερη διασπορά των Ελλήνων, μετά τον ελληνικό εμφύλιο ο ίδιος είπε ότι εγκαταστάθηκαν στην Ουγγαρία 7.341 έλληνες, οι οποίοι περιορίστηκαν σε 4.441 άτομα, μετά τον επαναπατρισμό περίπου 3000 Ελλήνων την δεκαετία 1950-1960 ή την μετεγκατάστασή τους σε Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία και αλλού.

    "Στην Βουδαπέστη υπήρχε από την αρχή ένας σημαντικός πυρήνας Ελλήνων διανοουμένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Δημήτρη Χατζή, ο οποίος δίδαξε στην έδρα νεοελληνικών σπουδών της Βουδαπέστης, την Έλλη Αλεξίου, τον Απόστολο Σπήλιο, τον Μέμο Μακρή, τον Στέλιο Αναστασιάδη, τους καθηγητές Πέτρο Κόκαλη, Γιώργο Βουδούρη -μετέπειτα πρύτανη του Πολυτεχνείου Αθηνών. Ο πυρήνας αυτός διευρύνθηκε αργότερα με νέους επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο μετέπειτα πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

    Σήμερα στην Ουγγαρία ζουν περίπου 3.000 Έλληνες μαζί με τις μικτές οικογένειές τους και τα παιδιά τους, οργανωμένοι σε δύο φορείς. Την Ελληνική Πολιτιστική Ένωση Ουγγαρίας, με στόχο την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και την Ελληνική Αυτοδιοίκηση της Ουγγαρίας, με στόχο την προάσπιση των μειονοτικών συμφερόντων των Ελλήνων. Και ήταν η "Ελληνική Αυτοδιοίκηση της Ουγγαρίας", που στην χθεσινή εκδήλωση τίμησε με το μετάλιο Έλλης Αλεξίου, τους έλληνες δασκάλους της ελληνικής προσφυγιάς.

    Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της, η υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας, Kinga Goncz και ο υπουργός πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. Παραβρέθηκαν επίσης οι Θόδωρος Κασίμης αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αντζελα Γκερέκου βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποι της ουγγρικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

    Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ουγγρική κυβέρνηση, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο 22 αρχαιότητες που σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης. "Με την πρωτοβουλία της αυτή η Ουγγαρία, γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για την διεθνή κοινότητα, σ΄ εναν αγώνα για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και την επιστροφή αρχαιοτήτων, αγώνας που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του ελληνικού υπουργείου πολιτισμού", δήλωσε ο κ. Λιάπης.

    [07] Οικονομία

    Με πρόστιμο απειλείται η Rilken

    12/9/2008 18:25:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, παραπέμπεται στη δικαιοσύνη η Βιομηχανία Καλλυντικών Rilken λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων τα οποία υποχρεούται να παρέχει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με τις ειδικότερες συμφωνίες οικονομικών παροχών, εκπτώσεων, προωθητικών ενεργειών κλπ. με τους πελάτες τους.

    Η εταιρεία παραπέμπεται στη Νομαρχία Αθηνών, όπου ανήκει η έδρα της , προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 30.000 ευρώ.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην πλήρη εξυγίανση της αγοράς. Παρ΄ ότι αυτό το καταστήσαμε σαφές από την πρώτη στιγμή, ορισμένοι θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας, κάτι που πιθανόν να υποκρύπτει ασύδοτες πρακτικές. Ας καταλάβουν, όλοι ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο σήμερα. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά την προσπάθειά μας, κάτι που, άλλωστε, αποτελεί αίτημα όλης της κοινωνίας. "Σκοτεινές" συμφωνίες και αδιαφανείς διαδικασίες δεν γίνονται πλέον δεκτές. Η αγορά είναι ελεύθερη, όμως, έχει σαφείς κανόνες, που όλοι πρέπει να τους σεβαστούν", δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος.

    [08] Τεχνολογία

    H επόμενη ευρυζωνική γενιά στην Ευρώπη

    12/9/2008 18:05:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μια τεράστια ερευνητική προσπάθεια στην Ευρώπη οδηγεί πλέον στην επόμενη γενιά ευρυζωνικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, με ταχύτητες δεκάδων Mbits ανά δευτερόλεπτο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και είναι μόνο η αρχή. Ακόμα και η κάποτε αδιανόητη ταχύτητα των 100 Mbits/sec έχει πια γίνει οικονομικά εφικτή και άρχισε η υλοποίησή της.

    Στον πυρήνα βρίσκονται το χρηματοδοτούμενο με 30 εκατ. ευρώ από την ΕΕ πρόγραμμα MUSE (Multi-Service Access Everywhere - Καθολική Πρόσβαση Πολλαπλών Υπηρεσιών) και η στρατηγική "Ευρυζωνικότητα για όλους" (Broadband4All), που χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα και Ανάπτυξη της ΕΕ.

    Πριν δύο χρόνια οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες τηλεπικοινωνιών και Ίντερνετ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα, ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση του MUSE, καταλήγοντας σε ένα νέο τύπο "αρχιτεκτονικών" προδιαγραφών για την ευρυζωνική τεχνολογία με την ονομασία GSB (Global System for Broadband), επιτυγχάνοντας έτσι συναίνεση για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της νέας ευρυζωνικής τεχνολογίας. Αυτός ο "οδικός χάρτης" που χάραξε το MUSE, κέρδισε την υποστήριξη της βιομηχανίας, με συνέπεια να ενθαρρύνει την αύξηση των επενδύσεων στο χώρο αυτό.

    Ήδη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, υπάρχουν πάροχοι που προσφέρουν την τεχνολογία vDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line), το διάδοχο του ADSL, με ταχύτητες που φθάνουν τα 100 Mbits/sec. Η νέα αρχιτεκτονική του GSB έχει εφαρμογή στα πάντα, από την τριπλή πρόσβαση (triple play access - φωνή, Ίντερνετ, τηλεόραση) μέχρι τη σταθερή ασύρματη τηλεφωνία και τις οπτικές ίνες.

    Τελικά όλα τα δίκτυα - και τα καλωδιακά- θα εξελιχθούν σε δίκτυα οπτικών ινών (εγκαταλείποντας τα παραδοσιακά χάλκινα καλώδια), που πλέον θα είναι η βασική τεχνολογία. Η δεύτερη φάση του προγράμματος MUSE, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποσκοπεί στην ανάπτυξη της πληθώρας εφαρμογών που επιτρέπει η αρχιτεκτονική GSB, σύμφωνα με την ICT Results, όπως η τηλεοπτική μετάδοση μέσω Ίντερνετ (IPTV), σύγκλιση βίντεο και τηλεφωνικών κλήσεων κ.α.

    [09] Κοινωνία

    Εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκάπηλων

    12/9/2008 18:00:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αρχαιολογικό θησαυρό, μεγάλης ιστορικής αξίας, είχε στην κατοχή της σπείρα αρχαιοκάπηλων, στις Σέρρες, που εξαρθρώθηκε έπειτα από επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

    Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη της 4μελούς σπείρας, αποτελούμενης από τρεις άνδρες ηλικίας 56, 69 και 74 ετών και μίας γυναίκας ηλικίας 57 ετών, όταν από τον περασμένο Φεβρουάριο τα μέλη της άρχισαν να διαπραγματεύονται την πώληση δύο βυζαντινών εικόνων και ενός σταυρού αγιασμού, αντί του ποσού των 5,5 εκατ. ευρώ.

    Όπως είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ταξίαρχος Δημήτρης Παπαδόπουλος, η πραγματική αξία των αντικειμένων ήταν μικρότερη απ αυτήν, που ζητούσε το κύκλωμα.

    Σε έρευνες που ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, στα σπίτια και τους εργασιακούς χώρους των συλληφθέντων, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων ιστορικών περιόδων, κυρίως μεταβυζαντινής και νεοτέρας με λαογραφικό ενδιαφέρον.

    Αρχαιολόγοι που εξέτασαν τα αρχαία αντικείμενα και γνωμοδότησαν ότι εμπίπτουν στις διατάξεις περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, φαίνεται να έμειναν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από κάποια δείγματα.

    Οι συλληφθέντες φέρονται να ισχυρίστηκαν προανακριτικά ότι προμηθεύτηκαν τα αρχαία από συγγενείς τους. Ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να υποστήριξε ότι είναι συλλέκτης κι ότι κατείχε νόμιμα τα αντικείμενα.

    [10] Κοινωνία

    Συνέχεια της δίκης για τη δολοφονία Φιλόπουλου

    12/9/2008 17:50:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έναν από τους 27 κατηγορούμενους κατονόμασαν, ως δράστη των θανατηφόρων χτυπημάτων στο Μιχάλη Φιλόπουλο, ο πατέρας και ο αδελφός του θύματος, που κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην δίκη για την υπόθεση των επεισοδίων μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Λαυρίου, στην Παιανία, στις 29 Μαρτίου 2007.

    Οι δύο οικείοι του 25χρονου δολοφονηθέντος κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι έμαθαν πως επτά εκ των κατηγορουμένων συμμετείχαν στα επεισόδια, ενώ υποστήριξαν πως ένας από αυτούς "καμάρωνε που σκότωσε το Μιχάλη".

    Όπως κατέθεσε ο Ανδρέας Φιλόπουλος, πατέρας του νεκρού, ο κατηγορούμενος, που υπέδειξε, ήταν ο μόνος που γνώριζε το θύμα το οποίο τη μέρα του συμβάντος δεν φορούσε τίποτα, που να προδίδει ότι ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού.

    Ο αδελφός του 25χρονου, Χρήστος Φιλόπουλος, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι άκουσε πως περίπου 500 οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν πάει στο σημείο με σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια με τους παναθηναϊκούς που θα πήγαιναν να παρακολουθήσουν αγώνα βόλεϊ γυναικών.

    Στη διάθεση του δικαστηρίου βρίσκονται από σήμερα τα αποτελέσματα πραγματογνωμοσύνης που διενήργησε το Εγκληματολογικό Τμήμα της Ασφάλειας σε βίντεο, που είχε τραβηχτεί στα επεισόδια.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, Θεμιστοκλή Σοφό, μία από τις φωνές που ακούγονται στο βίντεο ταυτοποιήθηκε με την φωνή ενός εκ των κατηγορουμένων.

    Στο δικαστήριο κατέθεσαν τρεις μάρτυρες, φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, που βρέθηκαν στο σημείο την επίμαχη μέρα οι οποίοι, ωστόσο, δεν γνώριζαν κάτι συγκεκριμένο, καθώς, όπως είπαν, όταν άρχισαν τα επεισόδια, απομακρύνθηκαν.

    Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

    [11] Κοινωνία

    Υπεξαίρεσε 1,2 εκτα. ευρώ για να παίζει στο καζίνο

    Σκάνδαλο με διευθυντή τράπεζας

    12/9/2008 17:45:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Διευθυντής υποκαταστήματος μεγάλης ελληνικής τράπεζας στα Δωδεκάνησα συνελήφθη χθες το απόγευμα από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής στην περιοχή της Ομόνοιας με την κατηγορία ότι έκανε αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από ανενεργούς και προθεσμιακούς λογαριασμούς με πλαστά δικαιολογητικά για να παίζει στο καζίνο. Σύμφωνα με καταγγελία της Τράπεζας, το ποσό που υπεξαίρεσε ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον Ανακριτή στην Κω για πλαστογραφία και άπατη κατ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Ο συλληφθής αναμένεται να οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    [12] Κόσμος

    Ανησυχούν ότι θα χάσουν τις εκλογές

    Οι φόβοι των Δημοκρατικοί για τις εκλογές

    12/9/2008 17:21:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι Δημοκρατικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση.

    «Ο Ομπάμα θα χάσει! Όλη η προσοχή είναι στραμμένη στη Σάρα Πέιλιν! Οι Ρεπουμπλικανοί κτυπούν κάτω από τη ζώνη και ο Ομπάμα σφυρίζει αδιάφορα! Γιατί δεν σκληραίνει τη στάση του;», λένε οι Δημοκρατικοί.

    Τηλεφωνούν ο ένας στον άλλο και λένε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, συμφωνούν ότι μόλις τελειώσουν οι εκλογές και θα έχει συμβεί το μοιραίο, τότε θα μεταναστεύσουν στον Καναδά, ζώντας ένα δράμα.

    «Φτιάξτε το κέφι σας, οπαδοί του Ομπάμα. Οι αντιδράσεις σας είναι υπερβολικές», αναφωνεί η Γκέιλ Κόλινς στο σημερινό φύλλο της International Herald Tribune, κι αφού τους καλεί να εξετάσουν τους φόβους τους, για να τους καθησυχάσει τους αναλύει έναν προς έναν, ως εξής:

    1) «Ο Ομπάμα πρέπει να μιλά περισσότερο για την οικονομία. Επιτέλους, δεν βλέπει τις δημοσκοπήσεις; Το επιτελείο του Ομπάμα γνωρίζει ότι οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται στο ένα τρίτο της χώρας, και κατά συνέπεια δεν ενδιαφέρεται για τις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που τους απασχολεί είναι οι ψήφοι των αναποφάσιστων στη Μινεσότα και το Οχάιο. Τα τηλεοπτικά σποτάκια για την οικονομία τα παρουσιάζουν σε πολιτείες όπως το Κολοράντο, το Μίσιγκαν και η Φλόριντα. Όποιος ζει στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη ή το Τέξας δεν τους ενδιαφέρει, αφού ουσιαστικά έχει ήδη ψηφίσει».

    2) «Μήπως τελικά έπρεπε να έχουμε διαλέξει τη Χίλαρι Κλίντον; Αυτόν τον καιρό, η Χίλαρι ζει σε ένα χρυσό εναλλακτικό σύμπαν. Μόλις οι Δημοκρατικοί έδωσαν το χρίσμα στον Ομπάμα, αποφάσισαν ότι καλύτερα θα ήταν να το είχαν δώσει στη Χίλαρι. Αυτή είναι η φύση του κόμματος. Αν δεν είχε λάβει μέρος η Χίλαρι στη μάχη, θα είχαν μετανιώσει που δεν είχαν δώσει το χρίσμα στον Τζων Εντουαρντς».

    3) «Ο Ομπάμα δείχνει να έχει εξαφανιστεί από τα δελτία ειδήσεων, όπου κυριαρχεί η Σάρα Πέιλιν. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της εκστρατείας είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι πεισμένες πως θα χάσουν. Θυμάστε πώς έκαναν οι άνθρωποι του Ομπάμα όταν η Χίλαρι αρνιόταν να αποχωρήσει από την κούρσα; Θυμάστε τι κατάθλιψη είχαν πάθει οι Ρεπουμπλικανοί όταν ο Ομπάμα θριάμβευε στην Ευρώπη, ενώ ο δικός τους αρχηγός εμφανιζόταν σε ένα γήπεδο του γκολφ με τον πατέρα του σημερινού προέδρου; Απομένουν ακόμη δύο μήνες μέχρι τις εκλογές. Όσοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν θα λάβουν την απόφασή τους την τελευταία στιγμή. Ας περιμένουμε λοιπόν τις τηλεοπτικές συζητήσεις των υποψηφίων για να δούμε ποιος έχει το πάνω χέρι».

    4) «Μα κανονικά κανείς δεν δίνει σημασία στον αντιπρόεδρο, κι τώρα όλος ο κόσμος μιλά για την Πέιλιν. Σωστό, αλλά, μάλλον συμβαίνει επειδή η γυναίκα αυτή είναι από την Αλάσκα. Αυτή η αύρα από τα σύνορα λείπει από τους Αμερικανούς από τότε που καταργήθηκαν οι καουμπόικες σειρές οι οποίες κυριαρχούσαν κάποτε στην τηλεόραση. Στο κάτω-κάτω, η Πέιλιν δίνει την ευκαιρία να γίνονται συζητήσεις για τους ταράνδους, που είναι ένα πολύ συμπαθές ζώο. Αν κυνηγούσε ελάφια και ήταν από το Νιου Τσέρσι, ούτε που θα την είχε προσέξει κανείς. Παρεμπιπτόντως, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία είναι ο ΜακΚέιν. Αν δεν σας λέει κάτι αυτό το όνομα, είναι εκείνος ο τύπος που είχε εκφωνήσει λόγο στη Μινεάπολη και τον είχε συγχαρεί η Σάρα Πέιλιν».

    5) «Μα είναι δυνατόν να κατηγορούν τον Ομπάμα ότι χαρακτήρισε την Πέιλιν γουρούνι; Ο Ομπάμα επανέλαβε απλώς μια παλιά παροιμία, σύμφωνα με την οποία «αν βάλεις κραγιόν στο γουρούνι, πάλι γουρούνι θα μείνει». Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να θεωρούν πως επειδή η Πέιλιν είπε ένα καλαμπούρι για τις «hockey moms» και το κραγιόν, κάθε αναφορά σε θηλαστικά που φορούν κραγιόν αφορά οπωσδήποτε εκείνη».

    6) «Μάλλον δεν δίνεις και τόση σημασία σε αυτές τις εξαιρετικής κρισιμότητας εκλογές. Ηρεμήστε. Σκεφτείτε τους φόβους ότι ο Επιταχυντής Αδρονίων θα δημιουργούσε μαύρες τρύπες που θα κατάπιναν τη γη. Ε, ο επιταχυντής άρχισε και τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Τα πράγματα λοιπόν θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ χειρότερα».

    [13] Κόσμος

    Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις

    Χάος στην Alitalia

    12/9/2008 17:11:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περισσότερο κι από δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον της Alitalia, ύστερα από μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων. Οι υπεύθυνοι της Compagnia Aerea Italiana (Ιταλικής Αεροπορικής Εταιρίας), που θα έπρεπε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των υπαλλήλων της Alitalia, ανακοίνωσαν σήμερα ότι "δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση, από την στιγμή που οι συνδικαλιστές δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης".

    Ως εκ τούτου, ο διάλογος περιήλθε σε αδιέξοδο, τα οικονομικά δεδομένα που προτείνονται δεν ικανοποιούν τα συνδικάτα, ενώ η ιταλική κυβέρνηση είχε ζητήσει να επιτευχθεί η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας εντός της σήμερον.

    Αργά τη νύχτα χθες, οι πιλότοι αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτες" τις προτάσεις της εργοδοσίας. Η νέα διοίκηση επέμεινε στη μείωση των μισθών κατά ποσοστό 25% και στον αυστηρό περιορισμό αδειών και ρεπό. Οι υπεράριθμοι υπάλληλοι φέρεται να ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες, χίλιοι εκ των οποίων είναι πιλότοι. Ως αυτή την στιγμή, ούτε η μεσολάβηση του Ιταλού υπουργού Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακκόνι, κατάφερε να βοηθήσει να ξεπερασθούν τα εμπόδια.

    Έξω από το υπουργείο Εργασίας της Ρώμης αλλά και στο αεροδρόμιο "Fiumicino" της ιταλικής πρωτεύουσας, διαδήλωσαν εκατοντάδες -εποχικοί και μη- εργαζόμενοι της Alitalia, ζητώντας από τους υπευθύνους των συνδικάτων Cgil Cisl και Uil να μην υπογράψουν την συμφωνία ιδιωτικοποίησης. Δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, με ηχηρές αποδοκιμασίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, κατά την προσέλευσή τους στο υπουργείο.

    "Με οκτακόσια ευρώ το μήνα, με μείωση του μισθού κατά ένα τρίτο, η οικογένειά μου δεν μπορεί να ζήσει", αναγραφόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα πανό των διαδηλωτών.

    Αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στο τοπίο -τονίζουν οι υπεύθυνοι του συνδικάτου ugl- μπορεί να αποφασισθεί, ακόμη και σήμερα, να μπουν στο ταμείο ανεργίας και οι δεκατέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι της εταιρίας. Μόνη λύση είναι να υπάρξει μια νέα πρόταση για την αγορά της εταιρίας, σε χρόνο -ρεκόρ, ή να επιτευχθεί επαναπροσέγγιση, με κάποιο συμβιβασμό, μεταξύ της Compagnia Aerea Italiana και των αντιπροσώπων των εργαζομένων.

    [14] Κοινωνία

    Ανήσυχοι οι Έλληνες για το περιβάλλον

    "Πρασινοδομία" για πιο πράσινη Αθήνα

    12/9/2008 16:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2008 19:12:26)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να συστήσει και ειδική υπηρεσία, την «πρασινοδομία» κατά το πρότυπο της πολεοδομίας, η οποία θα ελέγχει αν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού [Γ.Ο.Κ.] για τους ακάλυπτους.

    Εκτιμάται ότι αν φυτευτούν όλοι οι ακάλυπτοι χώροι της πρωτεύουσας μπορεί να προστεθεί πράσινο δύο φορές όσο εκείνο του Εθνικού Κήπου.

    Υπάρχουν μερικές περιοχές της Αθήνας όπου από την μία είναι το τσιμέντο, η κίνηση, τα καυσαέρια και η ηχορύπανση, κι από την άλλη το πράσινο και η αίσθηση της εξοχής του ακάλυπτου, δηλαδή, δύο αντίθετες εικόνες στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο στην καρδιά της Αθήνας.

    Ο δήμος Αθηναίων εντοπίζει πηγές οξυγόνου στους ακάλυπτους, κι ετοιμάζεται να δώσει κίνητρα σε όσους τους μετατρέψουν σε μικρούς κήπους.

    «Εφ όσον γίνει δεκτή η εισήγηση του Νικήτα Κακλαμάνη μπορούν να μειωθούν ή να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη», δήλωσε η κα Αναστασία Λαγουδάκη ειδική σύμβουλος του δήμου Αθηναίων.

    Η «πρασινοδομία» -κατά το πρότυπο της πολεοδομίας- είναι η νέα υπηρεσία που σχεδιάζει να συστήσει ο δήμος Αθηναίων με αρμοδιότητα να ελέγχει αν εφαρμόζεται ό,τι ορίζει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός [Γ.Ο.Κ.] για τους ακάλυπτους, με το κύριο βάρος να δοθεί σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως η Κυψέλη.

    Έχουν καταγραφεί 40.000 ακάλυπτοι, οι οποίοι αν φυτευθούν, θα προστεθεί στην Αθήνα τόσο πράσινο όσο εκείνο δυο εθνικών κήπων.

    Επίσης, θα μειωθεί έως και 10% η ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ πολλά διαμερίσματα θα αποκτήσουν έναν φυσικό κλιματιστικό.

    Ανησυχούν για το περιβάλλον οι Έλληνες Περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους οι Έλληνες ανησυχούν για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου.

    Συγκεκριμένα, 9 στους 10 θεωρούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το σημαντικότερο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και πάνω από τη φτώχεια. Κατά μέσο όρο 6 στους 10 Ευρωπαίους εκτιμούν ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι το σημαντικότερο ζήτημα στον πλανήτη. Ωστοσο, ένας στους δυο δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την αντιμετώπισή του.

    Πάντως, οι Έλληνες εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς 8 στους 10 δεν θεωρούν τις κλιματικές αλλαγές μη αναστρέψιμες και 7 στους 10 δηλώνουν ότι θα πλήρωναν πιο ακριβά για πράσινη ενέργεια, ενώ από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους λιγότεροι από τους μισούς θα έκαναν το ίδιο.

    Η πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών εμφανίζονται δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητα των κοινοτικών θεσμών ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

    [15] Υγεία

    Ανενημέρωτοι οι μισοί γονείς παιδιών με Down

    Προγεννητικός έλεγχος για σύνδρομο Down

    12/9/2008 15:58:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανενημέρωτοι για τον προγεννητικό έλεγχο ήταν το 50% των γονέων που απέκτησαν παιδιά τα οποία πάσχουν από το Σύνδρομο Down. Οι περισσότεροι ένοιωσαν αρνητικά συναισθήματα όταν τους ανακοινώθηκε η κατάσταση του παιδιού τους, ενώ σήμερα τα συναισθήματά τους είναι σε μεγαλύτερο βαθμό αρνητικά ή ανάμεικτα παρά θετικά.

    Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας για τις απόψεις και τις στάσεις γονέων με παιδιά που πάσχουν από Σύνδρομο Down, η οποία θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13/9 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

    Στην έρευνα, την οποία θα παρουσιάσει ο δρ. ψυχολογίας Στέργιος Σιούτης, μετείχαν 90 άτομα [26 άντρες και 60 γυναίκες] από 22 νομούς εκ των οποίων το 36,4% γεννήθηκαν κατά τη δεκαετία του 50, το 29,5% στη δεκαετία του 60, το 6,8% στη δεκαετία του 80 και το 3,4% στη δεκαετία του 90.

    Η πλειοψηφία τους [το 88,8%] δήλωσαν παντρεμένοι, το 7,9% σε χηρεία και το 3,4% σε διάσταση. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων το 31,5% είχαν τελειώσει μερικές τάξεις του δημοτικού, το 24,7% δεν πήγαν καθόλου σχολείου, το 23,3% είχαν τελειώσει το δημοτικό ενώ μόνο το 8,2% είχαν ολοκληρώσει το γυμνάσιο. Όσον αφορά το επάγγελμά τους το 35,95 ήταν εργάτες, το 24,4% δημόσιοι υπάλληλοι και το 14,5% ιδιωτικοί υπάλληλοι.

    Από την έρευνα προκύπτει ότι οι μισοί γονείς με παιδιά που πάσχουν από Down δεν είχαν υποβληθεί σε προγεννητικό έλεγχο διότι δεν γνώριζαν σχετικά με τις υπηρεσίες προγεννητικού ελέγχου.

    Όσον αφορά τις προτάσεις των γονέων για τις υπηρεσίες προγεννητικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι είπαν ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη και πιο συστηματική ενημέρωση, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα ήθελαν να γίνεται μόνο όταν απαιτείται.

    «Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας πρέπει να μεριμνήσουν για την καλύτερη ενημέρωση όλων των πολιτών σχετικά με τις υπηρεσίες προγεννητικού ελέγχου» επισημαίνει ο κ. Σιούτης.

    Όσον αφορά στα συναισθήματα των μελών της οικογένειας του ατόμου με σύνδρομο Down, οι περισσότεροι από τους μισούς γονείς δήλωσαν ότι αισθάνονται ντροπή λόγω της κατάστασης του παιδιού τους και το μεγαλύτερο μέρος αυτών ότι ζηλεύουν - τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις- τους άλλους γονείς.

    Αναφορικά με τη συμπεριφορά συγγενών και φίλων, οι γονείς στην πλειοψηφία τους δήλωσαν ότι τους συμπεριφέρονται καλά οι συγγενείς τους, ενώ αντιθέτως η συμπεριφορά των φίλων είναι λιγότερο ικανοποιητική. Θετικό στοιχείο είναι ότι πλέον των μισών γονέων δήλωσαν ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση από τα άλλα τους παιδιά προς αυτό που έχει σύνδρομο Down.

    «Τα εν λόγω αποτελέσματα καθιστούν απαραίτητη την καλύτερη ψυχολογική υποστήριξη που πρέπει να προσφέρεται στους γονείς, ώστε έτσι να αντιμετωπίζουν πιο θετικά την ιδιαιτερότητα της κατάστασης της οικογενείας τους.

    Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι «κανένας από τους ερωτηθέντες της παρούσας έρευνας δεν ενημερώθηκε για την κατάσταση του παιδιού του από κάποιο ψυχολόγο όταν αυτό γεννήθηκε» αναφέρει ο κ. Σιούτης.

    Σε σειρά ερωτήσεων προς τους γονείς που αφορούσαν την εκπαίδευση των ατόμων με σύνδρομο Down, οι μισοί σχεδόν γονείς δήλωσαν ότι το παιδί τους πήγε σε ειδικό νηπιαγωγείο κι όχι σε αυτό της περιοχής τους. Αντίστοιχες ερωτήσεις που αφορούσαν το δημοτικό σχολείο, έδειξαν ότι πλέον των μισών ατόμων με σύνδρομο Down παρακολουθούν ή είχαν παρακολουθήσει ειδικό δημοτικό σχολείο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δημόσιο.

    «Με βάση αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας τρόπος βελτίωσης της εκπαίδευσης και ανάπτυξης των υπηρεσιών των δημοτικών σχολείων στο σύνολό τους είναι να δημιουργηθούν και να ενσωματωθούν στο καθημερινό πρόγραμμά τους εργαστήρια προ-επαγγελματικής εκπαίδευσης και ειδικά προγράμματα. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή» προσθέτει ο κ. Σιούτης.

    Στο τμήμα των ερωτήσεων για την εκπαίδευση ατόμων με σύνδρομο Down, οι γονείς ρωτήθηκαν για τις απόψεις τους σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα αν θεωρούν καλύτερο για τα παιδιά το γυμνάσιο ή κάποια επαγγελματική σχολή.

    Οι απόψεις των γονέων μοιράστηκαν στις δύο επιλογές, με λίγο περισσότερα άτομα να δηλώνουν προτίμηση για τις επαγγελματικές σχολές, όπου θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων, τα οποία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθ ενός παιδιού.

    [16] Υγεία

    Θεραπεύονται καταρράκτης, μυωπία και πρεσβυωπία

    Απαλλαγή από γυαλιά και φακούς

    12/9/2008 15:30:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: Θεραπεύονται καταρράκτης, μυωπία και πρεσβυωπία

    Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από γυαλιά και φακούς επαφής αρκεί να υποβληθείτε σε μία επέμβαση που θεραπεύει ταυτόχρονα μυωπία και πρεσβυωπία;

    Αυτό υπόσχεται η νέα επαναστατική μέθοδος, που δεν αποκλείεται να είναι σε θέση να εφαρμόσουν οι επιστήμονες μέσα στην επόμενη πενταετία.

    Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές στο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Επιστημών η μέθοδος βασίζεται σε τεχνολογία που είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες.

    Πρόκειται για την εφαρμογή μικροσκοπικών πλαστικών φακών που τοποθετούνται στα μάτια των ασθενών ύστερα από επέμβαση καταρράκτη.

    Οι «βιονικοί φακοί» -όπως αποκαλούνται- μετά από τοπική αναισθησία, θα τοποθετούνται με επέμβαση, η οποία θα διαρκεί μισή ώρα.

    Συγκεκριμένα, θα γίνεται με τομή στην εσοχή του οφθαλμού και αφαίρεση των φυσικών φακών.

    Ο ασθενής που θα υποβάλλεται στην επέμβαση θα απαλλάσσεται και από τον καταρράκτη, ο οποίος εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία.

    Το μόνο που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι αν η τοποθέτηση των «βιονικών» εμφυτευμάτων πρέπει να γίνεται προληπτικά ή μετά, την εκδήλωση της ασθένειας.

    [17] Πολιτική

    Στη ΔΕΘ ο Α.Τσίπρας

    12/9/2008 12:58:00

    "Η off shore διακυβέρνηση με τον αόρατο Πρωθυπουργό και τους ατζέντηδες Υπουργούς να σταματήσει να λεηλατεί το δημόσιο πλούτο. Χρειάζεται διέξοδος κι αυτή είναι η λύση της αριστεράς πριν είναι αργά", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Βουλγαράκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: "ο Πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στην πολιτική συνενοχής και συγκάλυψης. Τώρα πια η ευθύνη δεν βαραίνει τους υπουργούς, βαραίνει τον ίδιο". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με εκπροσώπους των βιοτεχνών και των επαγγελματιών, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματά τους. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αντί να ενισχύει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες κάνει επιδρομή εναντίον τους. Αναφέρθηκε και στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας το άδικο και αντισυνταγματικό, και υποστήριξε ότι τσακίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τόνισε την ανάγκη να καταργηθεί στην πράξη.

    [18] Κοινωνία

    Διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος

    Τρεις τραυματίες από άσκοπους πυροβολισμούς

    12/9/2008 13:48:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σοβαρές διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος αναδύονται μετά τον αναίτιο αυτόν τραυματισμό τριών ατόμων, από σφαίρες κυνηγητικού όπλου, που έριξε εναντίον τους, κάτοικος του συνοικισμού τσιγγάνων, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, το τελευταίο 6μηνο κάτοικοι του συνοικισμού, κυριολεκτικά για ψήλου πήδημα, πυροβολούν στον αέρα με κυνηγετικά όπλα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των γειτόνων τους.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των φιλήσυχων περίοικων, η συμβίωση με τους ανθρώπους που μένουν στον τσιγγάνικο καταυλισμό, από προβληματική εξελίσσεται σε επικίνδυνη.

    Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, γείτονες που πήγαν να δουν τι συμβαίνει λίγο έλειψε ένα καταλήξουν στο... νεκροταφείο, κι αυτό όταν μία τσιγγάνα πήρε το όπλο να το κρύψει πριν φθάσει η αστυνομία.

    Μέχρι να φτάσουν τα περιπολικά ο δράστης εξαφανίστηκε με το όπλο στα χέρια. Στην περιοχή παραμένει αστυνομική δύναμη για προληπτικούς λόγους, ενώ ο δράστης αναζητείται.

    [19] Κοινωνία

    Αυστηρά πρόστιμα Point-system

    Αυστηρές ποινές για τα ΤΑΞΙ

    12/9/2008 13:47:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με τσουχτερά πρόστιμα από 400 ως 1800 θα τιμωρούνται οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί σε περίπτωση που αρνούνται μίσθωση η επιλέγουν πελάτη ή ακόμη και αν αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του επιβάτη για τη διαδρομή που θα επακολουθήσουν.

    Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, κι αναμένεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, θεσπίζει point-system για τις συγκεκριμένες παραβάσεις και εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις προβλέπονται και διοικητικές.

    Οι πέντε σημαντικότερες παραβάσεις στις οποίες είναι επιρρεπείς οι οδηγοί ΤΑΞΙ μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών. Πιο συγκεκριμένα, Θεσπίζονται point-system, αυστηρά πρόστιμα και αφαίρεση αδείας.

    Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οδηγοί ΤΑΞΙ που λένε ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, κι ότι καλά θα κάνουν να εφαρμοστούν για να μάθουν κάποιοι συνάδελφοι να συμπεριφέρονται σωστά.

    Αναλυτικότερα, στο point-system εντάσσονται οι εξής παραβάσεις: -υπερβολικό κόμιστρο, -άρνηση μίσθωσης, -διακοπή μίσθωσης, -απρεπή συμπεριφορά & -άρνηση συμμόρφωσης με τις υποδείξεις του πελάτη [σε σχέση με τη διαδρομή που προτιμά].

    Για κάθε μία από τις παραβάσεις θα επιβάλλεται στον οδηγό ΤΑΞΙ τα εξής πρόστιμο: -400 για τη πρώτη φορά, -700 για τη δεύτερη φορά & -1200 για τη τρίτη και κάθε επόμενη φορά.

    Υψηλοτέρα είναι τα πρόστιμα όταν την παράβαση διαπράττει ο ιδιοκτήτης του ΤΑΞΙ. -600 για πρώτη φορά, -1000 για δεύτερη φορά & -1800 για τρίτη και κάθε επόμενη φορά.

    Μάλιστα, αν ο οδηγός ΤΑΞΙ υποπέσει σε απειθαρχικά παραπτώματα 5 φορές όντος 2 ετών αφαιρείται η ειδική άδεια οδήγησης ΤΑΞΙ για 6 μήνες, ενώ αν υποπέσει σε 10 παραπτώματα όντος 2 ετών, η ειδική άδεια αφαιρείται για 1 χρόνο και η αφαίρεση γίνεται οριστική αν ο οδηγός τιμωρηθεί 3 φορές για 15 πειθαρχικά παραπτώματα.

    Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο που είχε καταργηθεί από το 2003 επανέρχεται, ώστε έτσι οι οδηγοί ΤΑΞΙ μετά το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό να μπορούν να προσφύγουν εκεί αντί να στρέφονται κατ ευθείαν στα αστικά δικαστήρια.

    Επίσης, στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι ΤΑΞΙ λιμουζίνες, όπως αυτά που σταθμεύουν στην Βουκουρεστίου, που μέχρι τώρα επιτρεπόταν να κυκλοφορούν μόνο στο νομό Αττικής, θα μπορεί στο εξής να αποκτήσει η πρωτεύουσα κάθε νομού της χώρας.

    [20] Κοινωνία

    "Θρίλερ" την Κω

    Σε αναμονή των εξετάσεων DNA

    12/9/2008 16:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2008 18:36:03)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η υπόθεση, με πρωταγωνίστρια το οκτάχρονο κορίτσι, το οποίο εικάζεται ότι είναι η μικρή Ντενίζ που είχε απαχθεί από τη Σικελία, πριν από τέσσερα χρόνια.

    Με καθυστέρηση 24 ωρών εξαιτίας απρόβλεπτου κωλύματος στάλθηκε το πρωί της Παρασκευής από την Κω, στην Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών του αρχηγείου της Αστυνομίας, αίμα από την Αλβανίδα που συνόδευε τη μικρή. Εναντίον της ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για αρπαγή ανηλίκου. Οριστικό τέλος στο θρίλερ θα δοθεί όταν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA, καθώς το αίμα της θα συγκριθεί με του κοριτσιού για να διαπιστωθεί αν είναι παιδί της.

    Οι αρχές κινήθηκαν μετά την καταγγελία Ιταλίδας τουρίστριας, ότι ένα μικρό κορίτσι που της πούλησε βραχιόλια στην Κω, μιλούσε ιταλικά.

    [21] Οικονομία

    Αυξήσεις στα διόδια

    12/9/2008 13:18:00

    Ως το Μάρτιο του 2009, το αργότερο, ξεκινούν τα έργα στο βορειοδυτικό οδικό άξονα της Πελοποννήσου, Ελευσίνα -Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αυξηθεί η τιμή στα διόδια της Ελευσίνας, του Ζευγολατιού Κορηνθίας και της Πάτρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπευθύνων της κοινοπραξίας παραχώρησης Ολυμπία Οδός ΑΕ, που κατασκευάζει το έργο. Όπως διευκρινίζεται, όπου η τιμή για τα ΙΧ είναι σήμερα δύο ευρώ (Ελευσίνα και Πάτρα), θα αυξηθεί στα 2,70 ενδεχομένως και 2,80, ενώ στα διόδια του Ζευγολατιού από τα 2,50 ευρώ θα φτάσει τα 3.30. Εντός του μηνός θα δοθεί και η δυνατότητα χρήσης του e-pass της Αττικής Οδού. Σε ό,τι αφορά τα έργα στον οδικό άξονα θα εκτελούνται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εμποδίζεται η ροή των οχημάτων, αλλά ούτε και να διοχετεύεται στην παλαιά εθνική οδό.

    Για την περιοχή της λίμνης Καϊάφα, οι επικεφαλής της κοινοπραξίας επισήμαναν ότι εξετάζονται δύο ενδεχόμενα. Να παραμείνει ο δρόμος για δύο-τρία χιλιόμετρα, ως έχει, ή να γίνει υπογειοποίηση της οδού για 300 μέτρα, στο σημείο εκβολής της λίμνης στη θάλασσα, ενδεχόμενο, που θεωρείται ως το πιθανότερο. Η συγκεκριμένη λύση απαιτεί το ξερίζωμα 55 πεύκων, αλλά, οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιορισθεί η απώλεια στα 15. Κάθε άλλη λύση, όπως η παράκαμψη, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον για αυτό και απορρίφθηκε.

    Σταδιακά, τα διόδια της Πάτρας θα μεταφερθούν περίπου ένα χιλιόμετρο βορειότερα από το σημείο όπου βρίσκονται σήμερα και όσο η κατασκευή του έργου θα είναι σε εξέλιξη, θα λειτουργούν νέα διόδια διπλής κατεύθυνσης, προκειμένου να αποφεύγονται αδικίες και να διευκολύνονται οι οδηγοί.

    Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι γίνονται διορθώσεις και βελτιώσεις σε περίπου 50 επικίνδυνα χιλιόμετρα του υφιστάμενου δικτύου, ώστε ο συντελεστής ολισθηρότητας από το 0,4, που είναι σήμερα, να ανέβει στο 0,7. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, χρησιμοποιείται νέα μέθοδος, σύμφωνα με την οποία η άσφαλτος "βομβαρδίζεται" με μεταλλικά σφαιρίδια.

    "Η αλματώδης αύξηση των τιμών των διοδίων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών αποτελεί πρόκληση προς τους πολίτες σε μια περίοδο μάλιστα, καλπάζουσας ακρίβειας, λιτότητας και φοροεπιδρομής στους οικονομικά ασθενέστερους. Είναι τραγικό να πληρώνουν οι πολίτες ακόμα μεγαλύτερα διόδια για ένα δρόμο "καρμανιόλα". Εκτός και αν οι χρήστες του δρόμου προπληρώνουν τη μελλοντική κατασκευή της Εθνικής Οδού. Τότε όμως, γιατί πληρώνει φόρους ο ελληνικός λαός; Γιατί να ξαναπληρώνει έκτακτα χαράτσια για δημόσια έργα που πρέπει να εκτελεί ο Προϋπολογισμός;", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [22] Οικονομία

    Καταστρέφονται οι διακοπές για 285.000 Βρετανούς

    Σάλος στη Βρετανία

    12/9/2008 11:52:00

    Καταστρέφονται οι διακοπές για 285.000 πελάτες της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας της Βρετανίας, που προσφέρει τουριστικά πακέτα. Η εταιρεία XL Leisure Group χρεοκόπησε και τώρα χιλιάδες πελάτες της θα επιβαρυνθούν επιπλέον και με τα έξοδα της επιστροφής τους. Το πρόβλημα ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού δεν είναι ακριβώς γνωστός ο αριθμός εκείνων που καλύπτονται από εγγυήσεις για να μην καταβάλουν ακόμη και τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία, που έχουν ήδη προκαταβάλει από πολύ νωρίς.

    Περίπου 85.000 από αυτούς, που είχαν κλείσει διακοπές, ή έστω την πτήση για τις διακοπές τους, με την XL Leisure Group, έχουν επηρεαστεί άμεσα από την εξέλιξη. Πενήντα χιλιάδες πελάτες ακόμα, που έκαναν κράτηση από το εξωτερικό, ή έκλεισαν την πτήση τους με αεροπλάνα της εταιρείας, μέσω των τουρ οπερέιτορ της XL Leisure Group, 1.000 ταξιδιώτες είχαν κάνει κράτησή για πτήση με αεροσκάφη της εταιρείας, μέσω συνεργαζόμενων γραφείων, καθώς και 25.000 που έκαναν κράτηση με συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά γραφεία. 200.000 ταξιδιώτες είναι εκείνοι που είχαν προπληρώσει για τις διακοπές τους από πολύ νωρίς.

    Τώρα, η εταιρεία που ειδικευόταν στα ταξίδια σε χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, που είχε περισσότερους από 50 προορισμούς στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, που συνεργαζότανε με 12 αεροδρόμια στη Βρετανία, κατέβασε ρολά. Οι ταξιδιώτες που δεν ξεκίνησαν τις διακοπές τους, καλούνται με ανακοινώσεις να μην πάνε στο αεροδρόμιο. Ο αεροπορικός στόλος της εταιρείας είναι καθηλωμένος και αγωνία έχει καταλάβει το πλήθος των Βρετανών -κυρίως- πελατών που ήδη βρίσκονται στο εξωτερικό, για το πώς θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

    Ορισμένα από τα συνεργαζόμενα με την εταιρεία που κατέρρευσε, γραφεία, όπως H Really Great Holiday Company, η Kosmar Holidays, η Freedom Flights και η Aspire Holidays, είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδα επιστροφής των πελατών. Πολλές άλλες όμως δεν μπορούν να το κάνουν, και το πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες μόνοι τους.

    Επίσης, εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος των διακοπών τους θα μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν αφού η εταιρεία είχε ήδη καταβάλει το ποσόν της διαμονής, όμως δεν ισχύει το ίδιο για εκείνους που μόλις είχαν φτάσει στον προορισμό τους.

    Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 από τους πελάτες της XL Leisure Group θα αναγκαστούν να καταβάλουν μόνοι τα έξοδα της επιστροφής τους. Δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός αυτός να αυξηθεί κατά πολύ.

    Σπηλιωτόπουλος: "Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα"

    Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες και ξένους τουρίστες που είχαν κλείσει εισιτήρια με τη συγκεκριμένη εταιρεία, με προορισμό την Ελλάδα, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρης Σπηλιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παρασχεθεί οποιαδήποτε υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

    "Επικοινώνησα προσωπικά με το ΕΟΤ και όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και παρακολουθούμε στενά την όλη εξέλιξη και εφ όσον κριθεί αναγκαίο θα παρασχεθεί από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης κάθε υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιστροφής στην πατρίδα. Τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να προλάβουμε και τους τουρίστες από και προς την Ελλάδα" τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 September 2008 - 16:50:30 UTC