Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρά Πέιλιν κατά Ομπάμα
  • [02] Συμφωνία Gazprom-Νιγηρίας
  • [03] Απορρίφθηκε η αίτηση της ΕΕΤ
  • [04] Φονικό το πέρασμα της "Χάνα" από την Αϊτή
  • [05] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [06] Άντληση στρατηγικών αποθεμάτων

    [01] Κόσμος

    Πυρά Πέιλιν κατά Ομπάμα

    4/9/2008 8:51:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ως μια "μετριοπαθής" προσωπικότητα, "εκτός πολιτικού κατεστημένου", παρουσίασε την Τετάρτη τον εαυτό της η υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Σάρα Πέιλιν, πριν επιτεθεί με σφοδρότητα στον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα, που "έχει γράψει δυο αυτοβιογραφίες αλλά δεν έχει να παρουσιάσει ούτε μια μεταρρύθμιση". "Στην πολιτική υπάρχουν υποψήφιοι που χρησιμοποιούν την αλλαγή για να προωθήσουν τις καριέρες τους. Κι υπάρχουν κι εκείνοι που, όπως ο Τζον ΜακΚέιν, χρησιμοποιούν τις καριέρες τους για να προωθήσουν την αλλαγή", δήλωσε η ίδια. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που πραγματοποιείται στο Εξέλ Σέντερ στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, εγκρίθηκαν και επίσημα οι υποψηφιότητες των Τζον ΜακΚέιν, 72 ετών, και Σάρα Πέλιν, 44 ετών, για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το CNN, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται σε δύο πολιτείες-κλειδιά (Αϊόβα, Μινεσότα) και είναι σχεδόν ισοδύναμος με τον Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν στο Οχάιο.

    "Πραγματικές ευθύνες"

    Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα, η Σάρα Πέλιν τόνισε ότι "δεν θέλει να πάει στην Ουάσινγκτον για να γίνει αρεστή στα μέσα ενημέρωσης, αλλά για να υπηρετήσει τη χώρα της".

    Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των προσόντων της για το αξίωμα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, λέγοντας πως η δουλειά της περιελάμβανε πραγματικές ευθύνες - κάτι που δεν συνέβαινε με εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα.

    Η πρώην δήμαρχος της πόλης Ουασίλα στην Αλάσκα αντιπαρέθεσε την εμπειρία της με τη δουλειά του Ομπάμα ως οργανωτή κοινότητας στο Σικάγο. "Προτού γίνω κυβερνήτης της μεγάλης πολιτείας της Αλάσκα, ήμουν δήμαρχος στη γενέτειρά μου. Και αφού οι αντίπαλοί μας σε αυτή την προεδρική εκλογή φαίνεται να περιφρονούν αυτή την εμπειρία, αφήστε με να σας εξηγήσω τι περιλαμβάνει αυτή η δουλειά" αναφέρει η Πέιλιν σε τμήματα της ομιλίας της. "Υποθέτω πως η δήμαρχος μιας μικρής πόλης είναι κάτι σαν 'οργανωτής κοινότητας', εκτός από το ότι έχει πραγματικές ευθύνες", είπε.

    Ο ΜακΚέιν έκανε μια απρογραμμάτιστη σύντομη εμφάνιση στο βήμα του Συνεδρίου, απευθύνοντας χαιρετισμό στην Πέιλιν και τα μέλη της οικογένειάς της που παρευρίσκονταν.

    Η Πέιλιν "αποτελεί εκπρόσωπο μιας νέας γενιάς" πολιτικών, είπε νωρίτερα ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, υπεραμυνόμενος της υποψηφιότητάς της.

    Η Πέιλιν, κυβερνήτης της Αλάσκα, έχει γίνει στόχος μιας σειράς επικρίσεων από πολιτικούς σχολιαστές για την "απειρία" της, τις πολιτικές και κοινωνικές της τοποθετήσεις και την προσωπική της ζωή.

    Συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το CNN, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα προηγείται σε δύο πολιτείες-κλειδιά (Αϊόβα, Μινεσότα) και είναι σχεδόν ισοδύναμος με τον Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν στο Οχάιο.

    Ο γερουσιαστής του Ιλινόι προηγείται με 15 μονάδες του αντιπάλου του στην Αϊόβα (55% έναντι 40%) και με 12 μονάδες στη Μινεσότα (53% έναντι 41%). Στο Οχάιο, ο Ομπάμα προηγείται του γερουσιαστή της Αριζόνα κατά δύο, μόλις, μονάδες (47% έναντι 45%).

    Στην Αϊόβα (κέντρο), ο Ομπάμα προηγείται του Μακέιν σε όλες τις κατηγορίες ψηφοφόρων, περιλαμβανομένων των ανδρών (48% έναντι 45%), των λευκών (55% έναντι 40%) και των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών (55% έναντι 43%). Ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους είχε κερδίσει την πολιτεία αυτή το 2004.

    Στη Μινεσότα (βόρεια), όπου διεξάγεται το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και της οποίας ο κυβερνήτης είναι Ρεπουμπλικανός, ο Ομπάμα προηγείται επίσης σε όλες τις κατηγορίες εκλογέων: με επτά μονάδες στους άνδρες (41% έναντι 34%), με πέντε μονάδες στους λευκούς (49% έναντι 44%) και με 15 μονάδες στην κατηγορία άνω των 65 ετών (55% έναντι 40%). Ο Ομπάμα συνήθως προηγείται στην κατηγορία των γυναικών και των λιγότερο από 50 ετών.

    Στο Οχάιο (βόρεια), τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι πιο αμφίρροπα. Ο Ομπάμα προηγείται στις γυναίκες και στους κάτω των 50 ετών, αλλά υπολείπεται του Μακέιν στις υπόλοιπες κατηγορίες. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προηγείται με έξι μονάδες στους άνδρες (49% έναντι 43%), με 14 μονάδες στους λευκούς (53% έναντι 39%) και με 21 μονάδες στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (57% έναντι 36%).

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 31 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου. Για κάθε πολιτεία το περιθώριο λάθους είναι συν/πλην 3,5%.

    [02] Οικονομία

    Συμφωνία Gazprom-Νιγηρίας

    4/9/2008 10:57:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συμβόλαιο με τη Νιγηρία για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα σύνηψε η ρωσική εταιρεία Gazprom. Όπως αναφέρει η Gazprom σε ανακοινωθέν της, η συμφωνία της με την εθνική εταιρεία Πετρελαίου της Νιγηρίας καλύπτει την εκμετάλλευση πολλών κοιτασμάτων, την οποία θα αναλάβει κοινή εταιρεία.

    Η Νιγηρία ήταν έως πρόσφατα η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στην Αφρική, όμως η δράση ένοπλων ομάδων στο Δέλτα -που αξιώνουν την απόδοση μεγαλύτερου μεριδίου των κερδών από την εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού στον εξαθλιωμένο πληθυσμό της περιοχής, με μια σειρά επιθέσεων, δολιοφθορών και απαγωγών- μείωσαν την παραγωγή.

    Η Αγκόλα είναι πλέον η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου της Μαύρης Ηπείρου, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

    [03] Κοινωνία

    Απορρίφθηκε η αίτηση της ΕΕΤ

    4/9/2008 10:39:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απέρριψε ο πρόεδρος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου την αίτηση προσωρινής ρύθμισης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την οποία ζητούσε να απαγορευθεί στην ΟΤΟΕ η προσφυγή σε διαιτησία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Η αίτηση συζητήθηκε χθες και μετά την απορριπτική απόφαση του Πρωτοδικείου αναμένεται να προχωρήσει η προσδιορισθείσα για σήμερα διαιτητική διαδικασία για την υπόθεση των συμβάσεων.

    [04] Κόσμος

    Φονικό το πέρασμα της "Χάνα" από την Αϊτή

    4/9/2008 9:27:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τον τυφώνα "Χάνα" στην Αϊτή. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα νερά αποσύρονται και οι διασώστες φθάνουν σε απομακρυσμένες περιοχές. "Βρισκόμαστε σε πραγματικά ολέθρια κατάσταση", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ, που σχεδιάζει να έχει επείγουσες συνομιλίες με εκπροσώπους χωρών, στους οποίους θα απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Η "Χάνα" προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί ξανά σε κυκλώνα, θα πλήξει τις Μπαχάμες σήμερα Πέμπτη και κατόπιν τις ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα τις ακτές ανάμεσα στη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, το Σάββατο. Η Αϊτή είχε ήδη δεχθεί τρομακτικό πλήγμα από τον κυκλώνα "Γκουστάβ". Αμερικανοί μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει τουλάχιστον 14 έως 18 ισχυρά τέτοια φαινόμενα για την εφετινή 6μηνιαία περίοδο των κυκλώνων, που ξεκινά την 1η Ιουνίου. Κατά μέσον όρο, σημειώνονται 10 τέτοια φαινόμενα σε ετήσια βάση.

    Αποκλεισμένοι πολίτες

    Συγκρινόμενη με τη "Ζαν", η "Χάνα" μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες ζημιές" είπε αναφερόμενος σε μία καταιγίδα που "έπνιξε" στο νερό και στη λάσπη την Γκονάιβες και άλλες περιοχές της βόρειας και ΒΔ Αϊτής το Σεπτέμβριο του 2004, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπους.

    Δύο ημέρες μετά τις πλημμύρες, κάτοικοι της Γκονάιβες παραμένουν αποκλεισμένοι στις στέγες των σπιτιών και η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι απέγιναν όσοι βρίσκονταν σε νοσοκομεία ή σε φυλακές. "Είναι πολλοί άνθρωποι στις στέγες και υπάρχουν φυλακισμένοι τους οποίους δεν μπορούμε να φρουρήσουμε" δήλωσε ο Πρεβάλ.

    [05] Πολιτική

    Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    4/9/2008 8:24:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και κυρίως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, αλλά και οι εξελίξεις στον Καύκασο θα απασχολήσουν τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που συγκαλεί στις 11.00 η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Εξάλλου, στις 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ οι οποίοι, μετά τις χθεσινές τους συνομιλίες στη Λευκωσία, εξέφρασαν την ελπίδα οτι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για λύση του Κυπριακού. Την ερχόμενη εβδομάδα, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό της Μάρκο Κυπριανού.

    Την ίδια ώρα, η Αθήνα θα προβεί σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, με αφορμή βίντεο που δείχνει τουρκική ακταιωρό να επιχειρεί να αφήσει παράνομους μετανάστες κοντά σε ελληνικές ακτές.

    Σημειώνεται ότι στις 11 Σεπτεμβρίου θα επαναληφθούν στη Νέα Υόρκη οι νέες διαπραγματεύσεις του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους Αθήνας-ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας.

    [06] Οικονομία

    Έγκριση Μπους για 250.000 βαρέλια

    Άντληση στρατηγικών αποθεμάτων

    3/9/2008 11:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι πρόκειται να αντλήσει πετρέλαιο από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα "ανάλογα με τη ζήτηση" των πετρελαϊκών εταιριών, ύστερα από το πέρασμα του τυφώνα Γκούσταβ.

    Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αντλήσουν 250.000 βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους έπειτα από αίτημα της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας Citgo, θυγατρικής της δημόσιας βενεζουελάνικης εταιρίας Petroleos de Venezuela [PDVSA].

    "Λλάβαμε αίτημα από μία εταιρία η οποία λειτουργεί εδώ στη Λουιζιάνα και αντλήσαμε πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα του πετρελαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αίτημα των εταιριών", διευκρίνισε ο Μπους στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας στις νότιες των ΗΠΑ, όπου μετέβη έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Γκούσταβ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 September 2008 - 8:50:35 UTC