Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεκλογικός ο Παπανδρέου
  • [02] Ομαλοποιείται η χορήγηση φαρμάκων
  • [03] Σε φάση "απόψυξης" η Αρκτική
  • [04] Διπλή επίθεση Τατούλη
  • [05] "Άνθρακες" η Σάρα Πέιλιν

    [01] Πολιτική

    "Όλοι κρινόμαστε"

    Προεκλογικός ο Παπανδρέου

    3/9/2008 9:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 10:59:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Στα ύψη εκτινάσσεται το πολιτικό θερμόμετρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 34 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε σφοδρή εφ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος το φορολογικό νομοσχέδιο του Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για εργασιακό μεσαίωνα, κατάρρευση ηθικής και απαξίωση των θεσμών και κάλεσε τον λαό να δώσει την απάντησή του στις επικείμενες ευρωεκλογές, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "στη δημοκρατία τη λύση τη δίνει ο λαός", ζητώντας ουσιαστικά εκλογές εδώ και τώρα, ενώ τόνισε ότι, αν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές, τότε οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μόνο μία χαλαρή ψήφος για την πορεία της Ευρώπης, αλλά, θα έχουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους Έλληνες πολίτες "να ξεσηκωθούν και να αντισταθούν προκειμένου να φύγει αυτή η κυβέρνηση".

    "Το δικαίωμα στη δημοκρατία το κατακτήσαμε με ανένδοτους αγώνες ενάντια στη βία και τη νοθεία και για αυτό μας συγκλόνισε η εικόνα της νοθείας στον ιερό ναό του Ελληνικού Κοινοβουλίου", είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναλυτικότερα τα του λόγου του κ. Παπανδρέου

    Όπως αναμενόταν, ο κύριος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στις λύσεις που προτείνει για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, ενώ άρχισε με το θέμα της καταγγελίας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Στην επετειακή αυτή ομιλία στο Θησείο, για τα 34 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "μας συγκλόνισε η αλαζονεία της σημερινής εξουσίας που βίασε τους δημοκρατικούς θεσμούς μπροστά στα μάτια όλων".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση, ιδίως για την πολιτική της απέναντι στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, υπογραμμίζοντας ότι απέτυχε πλήρως και την πληρώνει ο ελληνικός λαός.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος γενικότερα στις πολιτικές εξελίξεις, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες "να ξεσηκωθούν, να οργανωθούν και να αντισταθούν προκειμένου να φύγει αυτή η κυβέρνηση".

    "Στη δημοκρατία τη λύση τη δίνει ο λαός", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου ζητώντας ουσιαστικά εκλογές εδώ και τώρα και τόνισε ότι, "αν δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές, τότε οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μόνο μία χαλαρή ψήφος για την πορεία της Ευρώπης, αλλά, παίρνουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της".

    Όσον αφορά τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι "οδηγός του κόμματος παραμένουν η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, το συμβόλαιο με τον λαό το 1981, ο ήλιος και τα σύμβολά μας" και υποστήριξε την ανάγκη "να υπάρχει αρραγής ενότητα ώστε το ΠΑΣΟΚ να πετύχει τους στόχους του".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οδηγός του ΠΑΣΟΚ είναι οι αξίες του που καθορίζουν τους στόχους του, και το κίνητρο των πράξεών του, ερμηνεύουν την ιστορία του και αποτελούν τη βάση της ενότητάς του.

    Ως πρώτη αξία ανέφερε την δημοκρατία, η οποία, όπως είπε, δεν σημαίνει ραντεβού μπροστά στις κάλπες και μόνο, ούτε μικρο-εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια, ούτε αψιμαχίες στα τηλε-παράθυρα, αλλά, διαδικασίες όπου όλοι έχουν λόγο και πρόσβαση ευκαιρία και υποχρέωση συμμετοχής και δυνατότητα συν-διαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας.

    Ως δεύτερη αξία ανέφερε την πίστη του κινήματος σε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, το οποίο σηματοδοτήθηκε με τη φράση "Η Ελλάδα στους Έλληνες" και σημαίνει το δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέγει ο ίδιος τη μοίρα του, μία Ελλάδα που ξέρει να διεκδικεί και όχι απλώς να συναινεί και η οποία στηρίζει τα συμφέροντά της στο διεθνές δίκαιο, "αντί να αναζητά στηρίγματα σε πρόσκαιρους προστάτες".

    Ως τρίτη αξία ανέφερε την κοινωνική απελευθέρωση και είπε ότι αυτή συνίσταται στην απελευθέρωση από την ανασφάλεια που δημιουργεί η κοινωνική αδικία και το φόβο της αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Παπανδρέου και σήμερα επιχείρησε να ασκήσει πολιτική με πυροτεχνήματα. Οι πολίτες αξιώνουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο Τόπος έχει ανάγκη από αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του σήμερα, από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται καλύτερο αύριο για όλους».

    Δήλωση Παπακωνσταντίνου για απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:" Πράγματι, όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «οι πολίτες αξιώνουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο τόπος έχει ανάγκη από αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του σήμερα, από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται καλύτερο αύριο για όλους». Απλώς, όλα αυτά οι πολίτες δεν τα περιμένουν πλέον από την ΝΔ, αλλά, από το ΠΑΣΟΚ.

    [02] Κοινωνία

    Ομαλοποιείται η χορήγηση φαρμάκων

    3/9/2008 10:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ανέστειλαν οι φαρμακοποιοί αργά το απόγευμα της Τετάρτης την απόφασή τους να μην χορηγούν δωρεάν τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη τους τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργείων για ρύθμιση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να αφήσουν ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου έως ότου ολοκληρωθεί η ρύθμιση των οφειλών των ταμείων.

    [03] Κόσμος

    Η Γη χάνει τον θερμοστάτη της!

    Σε φάση "απόψυξης" η Αρκτική

    3/9/2008 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έπειτα από αρμονική συμβίωση χιλιάδων ετών, πελώρια κομμάτια πάγου αποσπώνται από τη Γουόρντ Χαντ, τη μεγαλύτερη παγοκρηπίδα της Αρκτικής.

    Ορισμένα από τα κομμάτια αυτά, που περιέβαλλαν κάποτε τη νήσο Ελζμίρ, φτάνουν σε έκταση ακόμη και τα 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

    Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο με ανησυχία, καθώς οι πάγοι είναι επικίνδυνοι τόσο για τη ναυτιλία όσο και την παράκτια ανάπτυξη.

    Εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή που σηματοδοτούν, δηλαδή, την απορύθμιση του παγκοσμίου κλίματος, αποτελούν φόβο και τρόμο για τα σκάφη που πλέουν στις θάλασσες του βορρά.

    Οι θαλάσσιοι πάγοι στην Αρκτική λειτουργούν ως λευκή ομπρέλα που αντανακλά ενέργεια του Ήλιου πίσω στο διάστημα βοηθώντας στο να δροσίζεται η Γη.

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι η συρρίκνωσή τους θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς θα σημάνει την συχνότερη εκδήλωση φαινομένων, όπως είναι οι τροπικές καταιγίδες που τώρα πλήττουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Έτσι, για παράδειγμα, σε λίγο ο Καναδάς θα θυμίζει θερμή εύκρατη ζώνη.

    [04] Πολιτική

    "Ουδέν σχόλιο" από Μαξίμου & Ρηγίλης

    Διπλή επίθεση Τατούλη

    3/9/2008 7:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 9:19:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Τατούλης με νέα δημόσια παρέμβαση του, βάλλει αυτή τη φορά εναντίον του υπουργού επικρατείας κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου ζητώντας την παραίτησή του λόγω των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της συζύγου του.

    Εκτός από την επίθεση του πρώην υφυπουργού πολιτισμού εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου, αιχμές φαίνεται πως αφήνει για την Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρωθυπουργό.

    [05] Κόσμος

    Ανοίγει η ψαλίδα Ομπάμα ΜακΚέιν

    "Άνθρακες" η Σάρα Πέιλιν

    3/9/2008 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

    Σε μπούμερανγκ για το ρεπουμπλικανικό κόμμα φαίνεται ότι εξελίσσεται η επιλογή του Τζων ΜακΚέην στο πρόσωπο της Σάρα Πέιλιν για την αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, εφ όσον εκλεγεί στο Λευκό Οίκο.

    Μπορεί το συνέδριο να σχεδιάστηκε ως συνέδριο υποστήριξης του Τζων ΜακΚέιν. όμως, όλα πέρασαν στο περιθώριο με την εμφάνιση του τυφώνα Πέιλιν, της υποψήφιας αντιπροέδρου που η σκανδαλολογία γύρω από το όνομα της φουντώνει ώρα με την ώρα.

    Μετά την είδηση πως η 17χρονη κόρη της αν και ανύπαντρη βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ήρθε η αποκάλυψη ότι ο σύζυγός της Τοντ Πέιλιν ήταν μέλος του αυτονομιστικού κόμματος που αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της Αλάσκας.

    Το επιτελείο ΜακΚέιν ανέφερε ότι η Πειλιν δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός και ότι είναι ενεργό μέλος των Ρεπουμπλικανών από το 1982. Πάντως, το 2008 ως κυβερνήτης της Αλάσκας είχε απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του συγκεκριμένου κόμματος.

    "Η διαδικασία της επιλογής μου ήταν απολύτως λεπτομερής και είμαι ευγνώμων για τα αποτέλεσμα.", δηλώνει ο ΜακΚέιν.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, δεν φαίνεται να έπεισε τις γυναίκες εκλογείς η επιλογή της κ. Πέιλιν και τώρα ο Τζων ΜακΚέην δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για την αντικατάσταση της Πέιλιν, αλλά, είναι σοβαρό το πολιτικό κόστος μίας τέτοιας αλλαγής.

    "Δεν υπάρχει καμία μεγαλύτερη απειλή για την ελίτ αυτής της χώρας από μια ισχυρή γυναίκα της οποίας γνωρίζουν τις συντηρητικές πεποιθήσεις της. Πιστέψτε με.", δήλωσε η σχολιαστής των συντηρητικών Λάουρα Ίγκραχαμ.

    Το διαδίκτυο, μέσο από το οποίο μαθαίνουν τα νέα εκατομμύρια αμερικανοί, έχει κατακλυστεί από βίντεο που αφορούν την Πέιλιν. Σε ένα από αυτά ακούγεται να μειδιά εις βάρος μίας καρκινοπαθούς.

    Την ίδια ώρα, η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις μεγαλώνει υπέρ του Μπαρακ Ομπάμα.

    Πλέον όλοι αναμένουν την ομιλία της στο συνέδριο που θα καθηλώσει εκατομμύρια αμερικανούς. Εκεί θα εμφανιστεί και ο μελλοντικός σύζυγος της κόρης της. Όσο για τον ΜακΚειν, αυτός δέχτηκε την υποστήριξη Μπους.

    Την στήριξη τους στον ΤΖων ΜακΚέην εξέφρασαν ο γερουσιαστής Φρέντ Τόμσον, αλλά και ο Τζων Λίμπερμαν που το 2000 ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Αλ Γκόρ.

    Δεν έπεισε τις γυναίκες η επιλογή της Πέιλιν

    Η επιλογή του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Τζων ΜακΚέιν για τη αντιπροεδρία -στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου- της κυβερνήτου της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν, δεν έχει πείσει τις γυναίκες εκλογείς να ψηφίσουν υπέρ του δίδυμου των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε για τη γυναικεία οργάνωση που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς "Emilys List".

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση το 52% των γυναικών εκλογέων που ρωτήθηκε απάντησε ότι τάσσεται υπέρ του δίδυμου Ομπάμα-Μπάιντεν και το 41% υπέρ του δίδυμου Μακέιν-Πέιλιν.

    Επίσης, όπως προκύπτει από τη σφυγμομέτρηση, που διενεργήθηκε σε 800 πολίτες στις 31/8 και 1/9, η επιλογή της κ. Πέιλιν είναι "περισσότερο φρένο, παρά ταχύτητα για τους Ρεπουμπλικάνους".

    Για το 59% των γυναικών η επιλογή της κ. Πέιλιν είναι καρπός ενός "πολιτικού υπολογισμού" και δεν βασίζεται σε κριτήρια "πείρας και ικανοτήτων".

    Αντιθέτως, οι γυναίκες εκλογείς εκτιμούν σε ποσοστό 50% ότι η επιλογή του κ. Μπάιντεν ως υποψήφιου αντιπροέδρου από τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα βασίζεται αποκλειστικά στην πείρα του.

    Ακόμα και οι γυναίκες εκλογείς που ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους ασπάζονται την ανωτέρω άποψη, αφού το 39% σκέπτεται ότι η επιλογή της κ. Πέιλιν βασίστηκε στην "πείρα" και το 36% στους "πολιτικούς υπολογισμούς".

    Παράλληλα, μόνο το 25% των γυναικών κρίνει εντυπωσιακή την επιλογή της κ. Πέιλιν, το 16% σχετικά εντυπωσιακή, το 17% λίγο σημαντική και το 32% ελάχιστα σημαντική.

    Το 55% των γυναικών που υποστήριξαν την Χίλαρι Κλίντον δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ του ΜακΚέιν έναντι 9% που θα ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, λόγω της παρουσίας της κ. Πέιλιν στο πλευρό του.

    Αντιθέτως, το 41% είπε ότι το προφίλ του Τζο Μπάιντεν είναι πολύ δελεαστικό για αυτές, ως πιθανού αντιπροέδρου.

    Στην τελική ερώτηση της σφυγμομέτρησης "ποιό είναι το δίδυμο που πιστεύετε ότι αντιλαμβάνεται καλύτερα τα σημαντικά προβλήματα;" οι γυναίκες εκλογείς απάντησαν σε ποσοστό 53% το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν και σε ποσοστό 35% το δίδυμο Μακέιν-Πέιλιν, μία σημαντική διαφορά 18 μονάδων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 September 2008 - 20:49:53 UTC