Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει η οικονομική ατζέντα
  • [02] Συλλήψεις σημαντικών στελεχών της Αλ Κάιντα
  • [03] Ένταση διατηρείται στα γεωργιανά εδάφη
  • [04] Αεροπορική τραγωδία στο Κιργιστάν

    [01] Οικονομία

    Ενόψει ΔΕΘ

    Ανοίγει η οικονομική ατζέντα

    24/8/2008 9:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων παρουσία κορυφαίων Υπουργών ξεκινά από τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με πρώτη τη ΓΣΕΕ να περνά το κατώφλι του Μαξίμου κομίζοντας πρόταση για πακέτο οικονομικών και φορολογικών κινήτρων. Η συνάντηση θα γίνει παρουσία των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης, ενώ κατόπιν ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τα προεδρεία του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Την Τρίτη θα καταθέσει και η ΑΔΕΔΥ τα αιτήματά της. Ο κ. Καραμανλής, το επόμενο διάστημα, θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με κορυφαίους Υπουργούς, ενώ την τελική έγκριση για το πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, στην οποία θα περιγράφονται οι άξονες της εισοδηματικής πολιτικής, θα δώσει η Κυβερνητική Επιτροπή που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει στην ισορροπημένη επιλογή ανάμεσα σε συγκεκριμένες παροχές για τους οικονομικά ασθενέστερους και φορολογικά μέτρα για τους οικονομικά ισχυρούς.

    Στόχοι και συγκρατημένες παροχές

    Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση φορολογικών εσόδων για το 2008 και το 2009 και περικοπή δαπανών σε Ο.Τ.Α, νοσοκομεία και ασφαλιστικά Ταμεία. Με τον πληθωρισμό να φλερτάρει συνεχώς στα όρια του 5%, το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει κάθε σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ. Οι εισηγήσεις αφορούν, αντίθετα, τη φορολόγηση του εισοδήματος από κεφάλαιο και την ένταση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Το πρόγραμμα ενισχύσεων, μέσα στο πλαίσιο που επιβάλλει η δημοσιονομική πειθαρχία, αναμένεται να περιλαμβάνει:

    Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ύψους 100 έως 300 ευρώ με τη μορφή άμεσης εισοδηματικής παροχής σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, μακροχρόνια ανέργους, το οποίο θα καταβληθεί με το δώρο των Χριστουγέννων και το Φεβρουάριο. Οι δικαιούχοι θα προσδιορίζονται από αυστηρά εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια.

    Αλλαγές στη χορήγηση του ΕΚΑΣ, που θα φέρουν διεύρυνση στις κλίμακες. Η αναπροσαρμογή θα αυξήσει κατά 37.000 τους δικαιούχους- συνταξιούχους που είχαν αποκλεισθεί λόγω των αυξήσεων. Ως εκ τούτου το ΕΚΑΣ θα χορηγηθεί συνολικά σε 387.000 συνταξιούχους.

    Μέρος των ενισχύσεων θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, που αφορά πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, με εισόδημα μικρότερο από 500 ευρώ, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι και οι άνεργοι, μεσω στοχευμένων δράσεων.

    Παράλληλα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, τα υπουργεία εκπονούν προγράμματα ενίσχυσης των τρίτεκνων με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την καταβολή του επιδόματος σε 141.477 οικογένειες και την χορήγηση υποτροφιών σε 500 παιδιά αγροτών από τον ΕΛΓΑ, αλλά και από την περικοπή στην κρατική επιχορήγηση αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Μέτρα παραπλάνησης χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς, η η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ άσκησε κριτική και στην αντιπολίτευση λέγοντας οτι συναγωνίζεται την κυβέρνηση σε μέτρα για την ακραία φτώχεια.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του από τη Ζάκυνθο διέβλεψε μεγαλύτερη κρίση στο οικονομικό σύστημα.

    Βασικά αιτήματα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Οι κοινωνικοί εταίροι από την πλευρά τους, θα καταθέσουν τα δικά τους αιτήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Βασικά αιτήματα της ΓΣΕΕ είναι:

    Επίδομα 1000 ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας Επίδομα θέρμανσης Μείωση και πάγωμα τιμολογίων των ΔΕΚΟ Μείωση τραπεζικών επιτοκίων Επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο πρωθυπουργός θα δεχθεί την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.

    Η ΑΔΕΔΥ ζητά:

    Αναγνώριση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Καταβολή διορθωτικού ποσού Καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 900 ευρώ το μήνα.

    Η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ξεχωριστό συλλαλητήριο, θα πραγματοποιήσει την ίδια μέρα το ΠΑΜΕ στη συμπρωτεύουσα.

    [02] Ιράκ

    Συλλήψεις σημαντικών στελεχών της Αλ Κάιντα

    24/8/2008 10:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν δύο εξέχοντα ηγετικά στελέχη της ιρακινής Αλ Κάιντα, ο ένας εκ των οποίων κατηγορείται για την απαγωγή Aμερικανίδας δημοσιογράφου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, στις 17 Αυγούστου συνελήφθη ο Άλι Ρας Νασίρ Τζιγιάντ αλ Σαμάρι, γνωστός ως Αμπού Τίμπα, και στις 11 Αυγούστου είχε συλληφθεί ο Σαλίμ Αμπντάλα Ασούρ αλ Σουτζάιρι, γνωστός ως Αμπού Ούθμαν.

    Ο Αμπού Τίμπα ήταν ο ανώτερος σύμβουλος της Αλ Κάιντα στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ ο Αμπού Ούθμαν ήταν ο ηγέτης της για την περιοχή Ρουσάφα, στην ανατολική Βαγδάτη.

    Ο Αμπού Τίμπα ήταν επικεφαλής της ιρακινής Αλ Κάιντα κατά την πιο δραστήρια περίοδό της στις αρχές του 2007, επισημαίνουν οι αμερικανικές δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.

    Επίσης ο Αμπού Ούθμαν πιστεύεται ότι ήταν ο εγκέφαλος της απαγωγής της αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ, ρεπόρτερ της Christian Science Monitor, η οποία αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες μετά την απαγωγή της το 2006.

    [03] Κόσμος

    Ένταση διατηρείται στα γεωργιανά εδάφη

    24/8/2008 9:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ένταση παραμένει στην περιοχή του Καυκάσου με την άφιξη του πρώτου αμερικανικού πλοίου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γεωργία. Η Μόσχα βλέπει την κίνηση ως δικαιολογία για ξένη παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρώντας ταυτόχρονα τα δικά της στρατεύματα επαόριστον σε γεωργιανά εδάφη. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νικολά Σαρκοζί, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των "27" την 1η Σεπτεμβρίου με θέμα τη Γεωργία. "Η σύνοδος αυτή θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στη Γεωργία, κυρίως στη συνέχεια που προτίθεται η ΕΕ να δώσει, όσον αφορά τη βοήθεια στη Γεωργία και το μέλλον των σχέσεών της με τη Ρωσία", σημειώνει η γαλλική προεδρία της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, κοντά στο Γκόρι, ανατινάχθηκε εμπορικό τρένο που μετέφερε καύσιμα κάνοντας τη γεωργιανή κυβέρνηση να υπαινιχθεί ότι η περιοχή μπορεί να ναρκοθετήθηκε από το ρωσικό στρατό.

    Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με παρατηρητές ΟΑΣΕ

    Στο μεταξύ, Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα, που παραμένει στη ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Ν.Οσετία, είναι κατά το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έτοιμο να συνεργαστεί με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, που θα αποσταλούν στην περιοχή.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο κ. Λαβρόφ στον Γερμανό ομόλογό του και αντικαγκελάριο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος του τηλεφώνησε απόψε.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών οι δύο υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις "για την προετοιμασία ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο καλείται να επιβεβαιώσει τις έξι αρχές ειρηνικής διευθέτησης της γεωργιανο-οσετίνικης σύγκρουσης, που συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Γαλλίας στις 12 Αυγούστου".

    Κατά την ίδια ανακοίνωση η γερμανική πλευρά ενημερώθηκε από τον κ. Λαβρόφ και για τα "πρόσθετα μέτρα ασφαλείας», που έχει λάβει η Μόσχα στη ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Ν.Οσετία.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί κάλεσε χθες το Ρώσο ομόλογό του Μεντβιέντεφ να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του γεωργιανού λιμανιού Πότι, ωστόσο η Μόσχα αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ως προς το θέμα, ενώ Ρώσοι στρατιωτικοί έκαναν λόγο για "προβλεπόμενες από υπάρχουσες συμφωνίες περιπολίες εντός του γεωργιανού εδάφους και εκτός της ζώνης ασφαλείας γύρω από τη Ν.Οσετία".

    Η ρωσική διπλωματία επιμένει ότι βάση του ψηφίσματος για τη διευθέτηση της κρίσης πρέπει να αποτελέσουν και οι "έξι αρχές", που συμφωνήθηκαν μεταξύ Σαρκοζί και Μεντβιέντεφ και ειδικότερα:

    1. η μη χρήση βίας, 2. η οριστική κατάπαυση του πυρός, 3. η ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, 4. η απόσυρση των γεωργιανών δυνάμεων στις μονάδες μόνιμου στρατωνισμού και των ρωσικών στη γραμμή προ της έναρξης των εχθροπραξιών, 5. η λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις έως τη δημιουργία διεθνούς μηχανισμού και 6. έναρξη διεθνούς συζήτησης των ζητημάτων του μελλοντικού καθεστώτος Ν.Οσετίας και Αμπχαζίας και της εγγύησης της ασφάλειάς τους

    [04] Κόσμος

    Αεροπορική τραγωδία στο Κιργιστάν

    24/8/2008 8:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2008 9:01:31 μμ)

    Ένα Μπόινγκ 737 συνετρίβη σήμερα λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Κιργιστάν, Μπισκέκ. Πρώτο το ρωσικό πρακτορείο RIA-Novosti αναμετέδωσε πληροφορίες , επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο της πολιτικής αεροπορίας, συμφωνά με τις οποίες από τους 90 επιβαίνοντες (83 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος) επέζησαν μόνο οι 25. Την πληροφορία επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας Κμασίμπεκ Τασίγεφ τηλεφωνικώς στο Reuters.

    Το αεροπλάνο, που εκτελούσε πτήση με προορισμό την Τεχεράνη, συνετρίβη σε απόσταση 5 χλμ από το αεροδρόμιο, μόλις δέκα λίγα λεπτά αφότου ανέφερε στον πύργο ελέγχου πως επιστρέφει λόγω ύπαρξης τεχνικού προβλήματος.

    Το Associated Press μεταδίδει πως το αεροπλάνο ήταν ιδιοκτησίας της Itek Air, όμως λειτουργούσε υπό την Iran Aseman Airlines. Η Itek Air συμπεριλαμβάνεται στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ και απαγορεύεται η δραστηριοποίηση της εντός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 August 2008 - 20:49:50 UTC