Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ρογκ κήρυξε τη λήξη
  • [02] "Εκτός μέτρου" ο Ν. Γκρούεφσκι
  • [03] Ηλεία: Ένα χρόνο μετά
  • [04] Νομοσχέδιο κατά του ντόπινγκ
  • [05] Farewell to the 29th Olympics
  • [06] Ινδία: Καταστροφικό το πέρασμα των μουσώνων
  • [07] Free Gaza: Επιχείρηση ελεύθεροι μαθητές
  • [08] Αγνοείται η τύχη δέκα ορειβατών
  • [09] Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα
  • [10] Εργατικό ατύχημα στον Αγ. Δημήτριο
  • [11] Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί στο Αγ. Όρος
  • [12] Αντιμέτωπος με φυλακή για εκρηκτικό ...αστείο
  • [13] Παγκόσμιο πρωτάθλημα. . . ρίψης κινητών
  • [14] Στον ανακριτή τη Δευτέρα ο Παλαιοκώστας
  • [15] Θάνατοι από λιστερίωση στον Καναδά
  • [16] Τουρκία: Νέες συλλήψεις υπόπτων
  • [17] Συναντήσεις Πρωθυπουργού ενόψει ΔΕΘ
  • [18] Γεωργία: Επιστροφή στην ομαλότητα
  • [19] Στο στρατό η "προστασία" κοιτασμάτων πετρελαίου
  • [20] Εκδηλώσεις μνήμης
  • [21] Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κασμίρ
  • [22] Φονική καταιγίδα

    [01] Αθλητισμός

    Αυλαία των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων

    Ο Ρογκ κήρυξε τη λήξη

    24/8/2008 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    «Και τώρα, όπως επιτάσει η παράδοση, κηρύσσω την λήξη των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων και καλώ την νεολαία του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο, για να εορτάσει μαζί μας τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Με αυτήν την φράση, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, κήρυξε την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    Ο Ζακ Ρογκ χαρακτήρισε "πραγματικά εξαιρετικούς" τους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες, "εκπληκτικές" τις εγκαταστάσεις και η αυλαία έπεσε σήμερα στο Πεκίνο, με την τελετή λήξης. Οπως είθισται, η ομιλία του πρόεδρου της ΔΟΕ ("dream games" είχε πει στην Αθήνα πριν από 4 χρόνια), η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας και ο τρόπος με τον οποίο σβήνει ο βωμός, είναι τα σημεία που "μένουν" στις τελετές λήξης.

    Οσο για το σκηνοθετικό μέρος, αυτή τη φορά ο Ζαν Γινμού άφησε κατά μέρος την προβολή της ιστορίας και των επιτευγμάτων της Κίνας, στοιχεία τα όποια άλλωστε εξάντλησε στην τελετή έναρξης. Ενας σκηνοθέτης με παγκόσμια φήμη και έργα όπως το "Hero" και τα "Ιπτάμενα Στιλέτα", έστησε ένα φαντασμαγορικό πάρτι, με ήχο και φως, περίεργα οχήματα χορευτές, ακροβάτες, τυμπανιστές. Ολα συνυπήρχαν αρμονικά μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου και ο κόσμος το διασκέδασε.

    Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής σημαίας στο Πεκίνο, ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Μπορεί την περίοδο που μεσουρανούσαν οι Led Zeppelin, να ήταν απαγορευμένο "είδος" στην Κίνα, αλλά οι εποχές έχουν αλλαξει. Κι ο Τζίμι Πέιτζ ξεσήκωσε τα πλήθη συνοδεύοντας με την κιθάρα του τη Λιόνα Λιούις στο θρυλικό "Whole lotta love". Εκεί, βέβαια, που οι Κινέζοι... τρελλάθηκαν, ήταν όταν αντίκρισαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής του κόσμου, γεννηθείς σε προάστειο του Λονδίνου πριν από 33 χρόνια, ήταν μέλος της βρετανικής αποστολής και "μάγεψε" το πλήθος στέλνοντας μια μπάλα προς τους εθελοντές. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν είδε τον Δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, να παραλαμβάνει την Ολυμπιακή σημαία από τον Ζακ Ρογκ, παρουσία του Σεμπάστιαν Κόου, πρόεδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

    To σβήσιμο της φλόγας ήταν καθαρά... τηλεοπτικό και μακράν το χειρότερο των τελευταίων διοργανώσεων. Ελάχιστοι από τους 90.000 παρευρισκόμενους κατάλαβαν πότε έσβησε, ούτε και την αναπαράστασή της από 396 συντελεστές, στο κέντρο του γηπέδου και στον "πύργο των αναμνήσεων" που σχημάτισαν.

    Στη συνέχεια, το πάρτι μέσα στον αγωνιστικό χώρο της "Φωλιάς του Πουλιού" συνεχίστηκε, με τη συμμετοχή (εκτός των "εγχώριων" σταρ) και του Πλάθιντο Ντομίνγκο. Οι αθλητές γλεντούσαν, παρά τις τραγικές καιρικές συνθήκες με ζέστη και αφόρητη υγρασία. Ο καιρός έμοιαζε βροχερός από το πρωί, όμως φαίνεται πως οι Κινέζοι φρόντισαν και πάλι να μην πάει τίποτα στραβά, την ώρα που τα βλέματα όλου τού πλανήτη θα ήταν στραμμένα πάνω τους.

    Οι 29οι Ολυμπιακοι Αγώνες πέρασαν στην ιστορία, χωρίς να αφήσουν κακές αναμνήσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο. Παράλληλα, αφησαν "κληρονομιά" τα ρεκόρ του Μάικλ Φελπς και του Ουσάιν Μπολτ και οι διοργανωτές απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους Δυτικούς. Προσπάθησαν πολύ, είναι η αλήθεια, να φτάσουν στο επίπεδο της Αθήνας και του Σίδνεϊ και στους περισσότερους τομείς τα κατάφεραν. Ισως γι΄αυτό, όμως, να μην παρουσίασαν τίποτα καινούριο, εκτός κι αν η καινοτομία τους είχε να κάνει με την παντοκρατορία των Κινέζων στον πίνακα μεταλλίων.

    Η ώρα του απολογισμού

    Η ώρα του απολογισμού φτάνει για όλους, πάντως ως πρώτα μπορεί να κρατήσει κανείς τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που σημειώθηκαν στο Πεκίνο και καταρρίφθηκαν τις περισσότερες φορές από τους ίδιους αθλητές, όπως από τον Αμερικανό Μαϊκλ Φέλπς, τον Τζαμαϊκανό Γιουσέϊ Μπόλτ και την Ρωσίδα Γελένα Ισιμπαγιεβα. Ο απολογισμός από τη χώρα μας περιλαμβάνει τέσσερα μετάλλια: δύο αργυρά και δύο χάλκινα, τα οποία, - αξίζει να το σημειώσουμε αυτό,-ήρθαν από αθλητές με συνέπεια και συνέχεια και που είχαν κατακτήσει μετάλλια και στους Ολυμπιακούς του 2004, εδώ στην Αθήνα.

    Ο Βασίλης Πολύμερος μαζί με τον συναθλητή του Δημήτρη Μούγιο, στο διπλό σκίφ ελαφρών βαρών, της κωπηλασίας, είδαν τους κόπους τους να αποδίδουν και να ανταμοίβονται και επέστρεψαν στην Ελλάδα με το αργυρό μετάλλιο στο στήθος.

    Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, είναι ο δεύτερος αργυρός ολυμπιονίκης μας. Αγωνίστηκε στην κατηγορία των σύν 80 κιλών, στο ταε κβον ντο και με την σπουδαία εμφάνισή του έκλεισε χθες με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική παρουσία σε επίπεδο μεταλλίων, στο Πεκίνο.

    Η πολύπειρη πλέον και για δεύτερη φορά ολυμπιονίκης, η Σοφία Μπεκατώρου μαζί με την Σοφία Παπαδοπούλου και την Βιργινία Κραβαριώτη είναι τα τρία κορίτσια μας που στέφθηκαν ολυμπιονίκες, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο, στην κατηγορία Yngling της ιστιοπλοϊας.

    Η Πηγή Δεβετζή που κατέκτησε την δεύτερη θέση στο τριπλούν και στέφθηκε αργυρή ολυμπιονίκης. Η Πηγή ήταν αυτή που, σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, μπήκε πρώτη το απόγευμα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.

    [02] Πολιτική

    Απαντηση Μπακογιάννη σε αυστηρό τόνο

    "Εκτός μέτρου" ο Ν. Γκρούεφσκι

    24/8/2008 4:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Εκτός μέτρου" χαρακτήρισε τις εμπρηστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι η αδιαλλαξία και η προκλητικότητα επιβεβαιώνουν τη δεινή θέση στην οποία ο ίδιος επέλεξε να περιέλθει". Επισήμανε μάλιστα ότι "έχουν προηγηθεί ενέργειες και δηλώσεις υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης ακόμα και μόλις πριν την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς". "Ο κ. Γκρουέφσκι διαπράττει μέγα σφάλμα" τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζοντας ότι "ευθύνη για την όποια εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και κατ επέκταση στην ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας του, βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο".

    Την αυστηρή παρέμβαση της Υπουργού προκάλεσε η άκαμπτη στάση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος όχι μόνο απέρριψε τις τελευταίες ιδέες του Μάθιου Νίμιτς για εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και επανήλθε στη θέση περί διπλής ονομασίας, αλλά και ισχυρίσθηκε ότι η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί την εκκρεμότητα της ονομασίας για την κάλυψη "εσωτερικών σκανδάλων".

    Προκλητική στάση

    "Η Ελλάδα έχει βαθιά και σοβαρά προβλήματα. Γνωρίζετε ότι εκεί σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες ξεσπά ένα μεγάλο σκάνδαλο. Έτσι αναγκάζονται να επικεντρώνονται στο ζήτημα της ονομασίας, καθότι ως αποτέλεσμα των σκανδάλων αυτών απειλούνται με πρόωρες εκλογές. Οικοδομούν την πολιτική τους με τρόπο τέτοιο ώστε να αποφεύγουν την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, καθότι θεωρούν, σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις πληροφορίες που εμείς έχουμε, ότι οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα του ονόματος, εκτός αν πρόκειται για λύση που είναι 100% προς το συμφέρον τους, κάτι που και οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι αδύνατο, θα τους βλάψει στους επόμενες εκλογές", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι από την πόλη Κρούσεβο.

    "Σύμφωνα με την πολιτική τους αυτή χαράζουν και τις κινήσεις τους. Κοιτάξτε μόνο την τελευταία δήλωση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού τους με την υπουργό Εξωτερικών. Εμμένουν σταθερά στο αίτημα τους να υπάρξει λύση για ένα όνομα, δηλαδή το συνταγματικό όνομα- Δημοκρατία της Μακεδονίας- να χρησιμοποιείται μόνο στο εσωτερικό, ενώ παντού διεθνώς ακόμη και για τις 122 χώρες που μας αναγνώρισαν με το συνταγματικό μας όνομα, να γίνεται χρήση άλλης ονομασίας, την οποία εννοείται θα υπαγορεύσουν αυτοί", πρόσθεσε ο Γκρούεφσκι.

    "Όσον αφορά αυτό το σημείο, οφείλω να πω ότι μεγάλο τμήμα της προχθεσινής ιδέας του κ. Νίμιτς, συμπίπτει με αυτό, κάτι για το οποίο δεν συμφωνήσαμε με τον κ. Νίμιτς. Ανακοίνωσα στον κ. Νίμιτς, ότι θα ήταν καλύτερο να το ξανασκεφτεί ακόμη μία φορά και να προσπαθήσει να πείσει την άλλη πλευρά για κάτι το οποίο από μόνο του αποτελεί συμβιβασμό, και αυτό είναι η διπλή ονομασία: δηλαδή ένα όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας για όλο τον κόσμο και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μόνο για την επικοινωνία με την Ελλάδα", ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

    "Μία από τις ιδέες που εξέφρασε ο κ. Νίμιτς είναι η χρήση ενός ονόματος παντού διεθνώς. Αυτό για εμάς δεν είναι αποδεκτό και εκεί σταματήσαμε. Ένα μέρος των ιδεών του ήταν ενδιαφέρον. Εξετάσαμε τις ιδέες του και τις αναλύσαμε, όμως εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό που προανέφερα και είπαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε παρακάτω", πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι

    Αντιδράσεις

    "Ο κ. Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε με τις χθεσινές του δηλώσεις, τις εκτιμήσεις όλων των κομμάτων της Ελλάδας, ότι θέλει να εκτρέψει τον διάλογο από το πλαίσιο του Ο.Η.Ε. Αφορμή για τις εκτιμήσεις αυτές έδωσε η εκκίνηση της διεθνούς αλληλογραφίας του κ.Γκρούεφκσι. Τώρα μετά τις συνομιλίες με τον κ. Νίμιτς, και προ της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο κ. Γκρούεφσκι επανέρχεται για να τα τινάξει όλα στον αέρα. Είναι φανερό ότι ο εθνικιστικός κατήφορος της κυβέρνησης των Σκοπίων απομακρύνει την προοπτική να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της FYROM", ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέα Λοβέρδου.

    [03] Κοινωνία

    Τις καταστροφικές πυρκαγιές

    Ηλεία: Ένα χρόνο μετά

    24/8/2008 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2008 2:09:47 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που η πύρινη λαίλαπα ξεσπούσε στο νομό Ηλείας. Η τεράστια πυρκαγιά που έκαιγε επί ημέρες σε πολλές περιοχές του νομού, αλλά και στους όμορους της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Το σημαντικότερο όμως και αυτό που θα μείνει άσβεστο στη μνήμη όλων είναι το ότι σ αυτή την πυρκαγιά χάθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Σήμερα η Ηλεία τιμά τη μνήμη τους. Το πρωί οι συγγενείς των θυμάτων τέλεσαν μνημόσυνα, ενώ το απόγευμα ο δήμος Ζαχάρως οργανώνει εκδήλωση μνήμης.

    Κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση που επικρατεί στις πυρόπληκτες περιοχές ένα χρόνο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, άσκησε το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και οικολογικό έγκλημα διαρκείας κατά του ελληνικού λαού, και σημειώνει ότι η προκλητική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα.

    Την ανάγκη υλοποίησης ενός πανεθνικού σχεδίου προστασίας του περιβάλλοντος, επισήμανε το ΚΚΕ, ενώ την περιοχή θα επισκεφθεί αύριο ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Με αφορμή την θλιβερή επέτειο του ενός χρόνου από τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα μεταδοθεί απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ένα οδοιπορικό στη Ζαχάρω και την Αρτέμιδα, καθώς και τον απολογισμό του έργου της ανασυγκρότησης της περιοχής.

    Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στα Καρδάμυλα της Χίου η οποία καίει ξερόχορτα. Το έργο των οκτώ οχημάτων της Πυροσβεστικής- που επιχειρούν από τις 8 χθες το βράδυ-, θα ενισχύσουν σήμερα το πρωί και δύο ελικόπτερα. Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Αμφιλοχία, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί εκείνη στην Χρύσα της Ξάνθης

    [04] Αθλητισμός

    Νομοσχέδιο κατά του ντόπινγκ

    24/8/2008 11:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/8/2008 12:46:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, "Βήμα της Κυριακής", "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής"

    Στον απόηχο της δήλωσης που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρόγκ, ότι η χώρα μας "πήρε στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το χρυσό στο ντόπινγκ", και των αντιδράσεων που προκάλεσε, έρχονται σήμερα στο φώς της δημοσιότητας πληροφορίες για τα μέτρα της Πολιτείας. Σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" αναφέρεται ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την αντιμετώπιση της μάστιγας του ντόπινγκ.

    Αυστηρότερος ο νόμος

    Νέους αυστηρότερους κανόνες για τα προνόμια των πρωταθλητών βάζει το αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

    Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται:

    Η θέσπιση κυρώσεων για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών σε περίπτωση "ομαδικού ντόπινγκ" σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Προβλέπεται και η άρση της κρατικής αναγνώρισης σε περίπτωση υποτροπής της ομοσπονδίας.

    Η αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες της νομοθεσίας για την παρασκευή, χορήγηση και χρήση απαγορευμένων ουσιών ή μεθόδων και θεσπίζονται νέα κακουργήματα ειδικότερα για περιπτώσεις που ο υπαίτιος διαπράττει τις ανωτέρω πράξεις είτε κατ επάγγελμα είτε με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος.

    Ο περιορισμός του πεδίου εφαρμογής του νόμου όσον αφορά το δικαίωμα διορισμού διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο, μόνο για τους κάτοχους μεταλλίου στους Ολυμπιακούς, στους Παραολυμπιακούς και στους Παγκόσμιους Αγώνες ανδρών - γυναικών . Οι διορισμοί αυτοί αφορούν μόνο τη ΓΓΑ και τους αθλητικούς φορείς των ΟΤΑ.

    Προνόμια (εκτός του διορισμού) θα λαμβάνουν μόνο όσοι επιτυγχάνουν διακρίσεις σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς και Πανελληνίους Αγώνες, ενώ καταργούνται τα προνόμια για αθλητές που απλώς σημειώνουν παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό ρεκόρ.

    Η κατάργηση του δικαίωματος της απευθείας εισαγωγής αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αντικατάστασή του με σύστημα κλιμακωτής μοριοδότησης, ανάλογα με τη σημασία της διάκρισης και της διοργάνωσης στην οποία επετεύχθη αυτή.

    Έρευνα για χάπια που έπαιρνε η Χαλκιά

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στο μικροσκόπιο όχι μόνο της WADA ή της ΔΟΕ αλλά και του εισαγγελέα βρίσκονται χάπια-μυστήριο που έπαιρνε η Φανή Χαλκιά, αλλά ενδεχομένως και άλλοι αθλητές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του εφημερίδας, τα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία ονομάζονται energy modulators, καταγράφονται στο έντυπο της WADA, που συντάχθηκε από την Χαλκιά για τι ουσίες που λάμβανε τη στιγμή του ελέγχου.

    Οι εισαγγελικές αρχές, με τη συνδρομή των ειδικών, θα αναζητήσουν τι είναι οι ουσίες αυτές, ποιος τις παρασκευάζει και με την εντολή ποιων προσώπων χορηγούνται.

    Αθλητικοί κύκλοι, πάντως, επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι η διαφορετική συμπεριφορά των ανθρώπων της ΔΟΕ απέναντι στη Φανή Χαλκιά σε σχέση με τον προπονητή της, Γιώργο Παναγιωτόπουλο (στη μηνυτήρια αναφορά που θα κατατεθεί αναμένεται να στρέφονται μόνο κατά του δεύτερου) οφείλεται στο ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θεωρεί πιθανόν η αθλήτρια να μη γνώριζε τι ήταν τα energy modulators.

    Δηλώσεις Παπαρήγα

    Την αποδέσμευση της χώρας μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ζήτησε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα λέγοντας ότι ο ρόλος τους έχει τελειώσει και την κατάργηση του πρωταθλητισμού που καλλιεργούν βιομηχανίες και τράπεζες.

    "Ποιο ντόπινγκ; Το θέμα είναι ότι τέλειωσε ο ρόλος και η όποια αξία κρατούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρέπει να αποδεσμευτούμε από αυτό το θεσμό. Και δεύτερο. Ο πρωταθλητισμός που καλλιεργείται από τις τράπεζες και από τις βιομηχανίες και από το εμπόριο πρέπει να καταργηθεί, να χάσει κάθε ίχνος κύρους στη συνείδηση του λαού. Πρωταθλητισμός, άμιλλα μόνο όταν αναπτυχθεί ο δωρεάν μαζικός λαϊκός αθλητισμός, που αυτό που έχει σαν κριτήριο είναι πριν απ όλα η υγεία και η φυσική αγωγή και από εκεί και πέρα τα ρεκόρ και τα μετάλλια", τόνισε.

    [05] Rogge Declares Games Are Over

    Farewell to the 29th Olympics

    24 Αυγ 2008 17:07:00

    By Ampelakis Spyros

    "And now, in accordance with tradition, I declare the Games of the XXIX Olympiad closed, and I call upon the youth of the world to assemble four years from now in London to celebrate the Games of the XXX Olympiad," said IOC President Jacques Rogge officially declaring that the Games are over.

    Jacques Rogge hailed the 29th Olympic Games as "truly exceptional," and the venues "amazing." As tradition has, it is the IOC heads closing speech, the extinguishing of the Olympic cauldron and the handover of the Olympic flag that stand out in closing ceremonies.

    Beijings dramatic farewell to the 29th Games of the modern Olympiad got under way with a magnificent firework display, which quickly segued into an amazing display of dancing and drumming.

    Later on the handover of the Olympic flag wowed the spectators. Led Zeppelin may have been heavily censored in China, but times have changed. Former Led Zeppelin guitarist Jimmy Page sent the crowds cheering while accompanying singer Leona Lewis who sang "Whole Lotta Love." But it was David Beckmans appearance that drove the Chinese wild. The worlds most famous footballer was part of the British delegation and wowed the crowds kicking a football into the crowd of athletes. British Prime Minister Gordon Brown saw London mayor Boris Johnson taking the Olympic flag by Jacques Rogge.

    Legendary Spanish tenor Placido Domingo and Chinese soprano Song Zuying joined forces to sing, while Hollywood actor Jackie Chan later joined a throng of dancers and singers for a closing number.

    The 29th Olympic Games went down to history, without leaving bad memories. In fact, they were marked by the amazing records achieved by Michael Phelps and Bolt, while the organizers proved they are as capable as the Westerners. It is true they did their best to live up to the expectations raised after the Sydney and Athens Olympics. Perhaps, this is why they did not present something new, apart from their dominance in the medal table.

    Translated by Areti Christou

    [06] Κόσμος

    Ινδία: Καταστροφικό το πέρασμα των μουσώνων

    24/8/2008 6:12:00 μμ

    Ιδιαίτερα καταστροφική και φέτος η περίοδος των μουσώνων για την Ινδία.

    Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής απολογισμούς (οι μουσώνες τελειώνουν μέσα Σεπτέμβρη) οι νεκροί από τις αρχές Ιουνίου ανέρχονται στους 800 και οι άστεγοι στα δύο εκατομμύρια.

    Μόνο στο φτωχό, πυκνοκατοικημένο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο, 26 άνθρωποι, ανεβάζοντας στους 686 τους νεκρούς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα μετά από την πρωτοχρονιά. Στο κοντινό Μπιχάρ, 24 πνίγηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ οι πλημμυροπαθείς αγγίζουν τους 750 χιλιάδες. Συνολικά, τρείς χιλιάδες κοινότητες, σ όλη την Ινδία, έχουν πληγεί από τις σφοδρές πλημμύρες. Σύμφωνα με τις Αρχές σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας έβρεχε φέτος συνεχώς επί σχεδόν 45 ημέρες.

    Πέρυσι, από τους μουσσώνες έχασαν στην Ινδία τη ζωή τους περίπου 2.200 άνθρωποι.

    [07] Μ. Ανατολή

    Free Gaza: Επιχείρηση ελεύθεροι μαθητές

    24/8/2008 6:04:00 μμ

    Ένα από τα δύο ελληνικά καΐκια, με τα οποία μετέβησαν στη Γάζα 44 διεθνείς ακτιβιστές υπέρ των παλαιστινιακών δικαιωμάτων, αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο μεθαύριο Τρίτη με 10 Παλαιστίνιους μαθητές, οι οποίοι έγιναν δεκτοί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ωστόσο είναι άγνωστο κατά πόσο το Ισραήλ θα επιτρέψει τη μεταφορά των μαθητών.

    Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ έγραψε σήμερα ότι τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί κατά πόσον τα δύο σκάφη θα ανακοπούν για έλεγχο, όταν αποπλεύσουν από το λιμάνι της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που επικαλείται η εφημερίδα, εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο λαθραίας μεταφοράς Παλαιστινίων.

    Ο Ισραηλινός ακτιβιστής Τζεφ Χάλμπερ, σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων κάλεσε το Ισραήλ να άρει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, αναφέροντας ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας, δεν θα πρέπει να απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση στη περιοχή.

    Όσον αφορά τον ίδιο, είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα επιχειρήσει να επιστρέψει στο Ισραήλ από οδόφραγμα στο νότιο τμήμα της Γάζας. Είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να του το απαγορεύσει.

    Οποιαδήποτε και να είναι η στάση του Ισραήλ, είπε, θα διαφανεί κατά πόσον η ενέργεια των ακτιβιστών έχει οδηγήσει σε αλλαγή της πολιτικής του για ελεύθερη διακίνηση, ή η ενέργεια του να επιτρέψει στην είσοδο των δύο σκαφών στο λιμάνι της Γάζας ήταν απλά μια συμβολική ενέργεια.

    Την ενέργεια των ακτιβιστών χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τονίζοντας ότι αξίζουν κάθε υποστήριξης και εκτίμησης.

    [08] Κόσμος

    Αγνοείται η τύχη δέκα ορειβατών

    24/8/2008 5:51:00 μμ

    Τα ίχνη δέκα ορειβατών που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα σε ύψος 3.600 μέτρων στις γαλλικές Άλπεις, αναζητούν αγωνιωδώς οι γαλλικά σωστικά συνεργεία, με τη συνδρομή ελικοπτέρων.

    Άλλα οκτώ μέλη της ορειβατικής ομάδας που ακλουθούσε την εν λόγω προσφιλή στους αλπινιστές διαδρομή στο Μον Μπλαν, διασώθηκαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο του Σαμονί. Πρόκειται για πέντε είναι Γάλλοι, ενώ οι τρείς Ιταλοί, ηλικίας μεταξύ 26 και 37 ετών.

    Η χιονοστιβάδα μήκους 200 μέτρων και πλάτους 50 δημιουργήθηκε όταν ένα μεγάλο κομμάτι πάγου αποσπάστηκε από παγετό σε μεγαλύτερο υψόμετρο και έπεσε κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η ομάδα.

    Το έργο της διάσωσης χρειάστηκε να σταματήσει κάποιες ώρες εμπρός στο φόβο και νέας χιονοστιβάδας, ωστόσο πλέον συνεχίζεται εντατικά.

    Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι ορειβάτες πλήρωσαν φέτος το καλοκαίρι βαρύ φόρο αίματος στις Άλπεις. Από την 1η Ιουνίου, μέχρι σήμερα, 100 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, οι 20 εξ αυτών στο Μον Μπλαν.

    [09] Κοινωνία

    Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα

    24/8/2008 5:25:00 μμ

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου, σε δασική και αγροτική έκταση στην περιοχή Κομνηνάδων, του δήμου Ακριτών Καστοριάς. Η φωτιά αποτέφρωσε συνολικά 260 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 25 πυροσβέστες με 6 υδροφόρα οχήματα.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν σήμερα και οι φωτιές στα Καρδάμυλα Χίου, την Αμφιλοχία και τη Χρύσα Ξάνθης.

    [10] Κοινωνία

    Νεκρός ένας Πακιστανός εργάτης, 31 ετών

    Εργατικό ατύχημα στον Αγ. Δημήτριο

    24/8/2008 5:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πακιστανός εργάτης, 31 ετών, βρήκε τραγικό θάνατο στις 10 το πρωί στο δημαρχείο Αγίου Δημητρίου όπου εκτελούσε εργασίες ελαιοχρωματισμού με έναν ακόμη ομοεθνή του, που είχαν προσληφθεί γι αυτό το λόγο από το δήμο.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο άτυχος εργάτης, που βρισκόταν μέσα στο φρεάτιο του ανελκυστήρα, αλλά -για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο- τον παρέσυρε ο θάλαμος, με αποτέλεσμα να πέσει από τον τέταρτο όροφο και να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Ο 31χρονος Πακιστανός ανασύρθηκε από συνεργείο της Πυροσβεστικής και διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Για το εργατικό ατύχημα γίνεται προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μετακινήθηκε ο θάλαμος κι έπεσε ο ελαιοχρωματιστής με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, ενώ επίσης διερευνάται αν υπάρχουν ευθύνες για το ατύχημα.

    Ο χώρος έχει σφραγιστεί και θα γίνει αυτοψία προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.

    [11] Κοινωνία

    Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί στο Αγ. Όρος

    24/8/2008 5:17:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, για τα 500 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νήφωνος, δευτέρου κτήτορος της μονής.

    Το πρωί, τελέστηκε η Θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενδύθηκε τον Σάκκο και το Εγκόλπιο του τιμώμενου προκατόχου του.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέδωσε στον ηγούμενο της μονής Διονυσίου Πέτρο, σιγίλλιο (χειρόγραφο σε περγαμηνή, με μολυβδόβουλο) υπογεγραμμένο από τον ίδιο και τους δώδεκα συνοδικούς επισκόπους, σε ενθύμηση του εορτασμού της αμφιχιλιετηρίδας της κοίμησης του Αγίου Νήφωνος. Το κείμενο του σιγιλλίου ανέγνωσε δημοσίως, λίγο πριν, ο μητροπολίτης Αυστρίας.

    Ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα και στη συνέχεια όλοι μετέβησαν και πάλι στο καθολικό (ναός) της μονής, όπου έγινε ο πολυχρονισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    Ο κ. Βαρθολομαίος αύριο θα πάρει μέρος στο προσκύνημα στο σπήλαιο του Αγ. Νήφωνος και την Τρίτη θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

    [12] Παράξενα

    Αντιμέτωπος με φυλακή για εκρηκτικό ...αστείο

    24/8/2008 4:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αστυνομία των Φιλιππίνων προειδοποίησε χθες Σάββατο τους ταξιδιώτες να μην κάνουν αστεία σχετικά με βόμβες σε αεροδρόμια, μετά τη σύλληψη ενός 40χρονου άνδρα στο διεθνές αεροδρόμιο Νινόυ Ακίνο της Μανίλα την Παρασκευή επειδή είπε αστειευόμενος στο προσωπικό που έλεγχε τους επιβάτες ότι στις βαλίτσες του είχε χειροβομβίδες.

    Ο επιθεωρητής Ατιλάνο Μοράδα είπε ότι συνολικά 15 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε διάφορα αεροδρόμια στη χώρα αφότου επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Αρόγιο απαγόρευση των αστείων που σχετίζονται με βόμβες στα αεροδρόμια πριν δύο χρόνια, στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών μέτρων που προώθησε.

    Ο 40χρονος Τζο Λωρέντε, αντί να επιβιβασθεί στην πτήση του με προορισμό το Κουβέιτ, συνελήφθη και αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.

    "Υπενθυμίζουμε στο κοινό και το προειδοποιούμε ότι η παραβίαση του νόμου περί ψευδών απειλών περί τοποθέτησης βόμβας αποτελεί έγκλημα κολάσιμο με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και πρόστιμο έως και 40.000 πέσος" (594 ευρώ), δήλωσε.

    [13] Παράξενα

    Παγκόσμιο πρωτάθλημα. . . ρίψης κινητών

    24/8/2008 4:47:00 μμ

    Ένας άνδρας και μια γυναίκα από την Εσθονία, ένα παιδί από τη Φινλανδία κι ένας σκύλος αναδείχθηκαν νικητές του λεγόμενου "9ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ρίψης Κινητών Τηλεφώνων", που διεξήχθη στην πόλη Νάρβα της ανατολικής Εσθονίας.

    Ο Τίμο Λίλιουμ κέρδισε στην κατηγορία των ανδρών με ρίψη 85 μέτρων, ενώ η Βαλέρια Καντόροβα αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία των γυναικών με ρίψη 41 μέτρων. Ο 12χρονος Ρίκου Κανκούνεν, από τη Φινλανδία, κέρδισε στην κατηγορία των παίδων με ρίψη 55 μέτρων. Στον διαγωνισμό ελεύθερης ρίψης, με μια πιο καλλιτεχνική προσέγγιση, κέρδισε ένα σκυλί από την Εσθονία που ονομάζεται Κάρα, και κατάφερε να κλωτσήσει ένα κινητό τηλέφωνο σε απόσταση 30 εκατοστών.

    Η μάλλον ιδιότυπη διοργάνωση ήταν η πρώτη του είδους που πραγματοποιήθηκε εκτός Φιλανδίας. Συμμετείχαν πάνω από 50 άνθρωποι τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Εσθονία και τη Ρωσία.

    [14] Κοινωνία

    Στον ανακριτή τη Δευτέρα ο Παλαιοκώστας

    24/8/2008 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: NET -NET 105,8

    Στον Α Ειδικό Ανακριτή της Θεσσαλονίκης οδηγείται την Δευτέρα για να απολογηθεί ο διαβόητος κακοποιός, Βασίλης Παλαιοκώστας, για την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά. Από την Τρίτη παίρνουν σειρά στο ανακριτικό γραφείο για να απολογηθούν και οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοι του Παλαιοκώστα. Η εισαγγελέας, ενώπιον της οποίας οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες την Παρασκευή το βράδυ, άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και 6 πλημμελήματα. Ο Βασίλης είναι ο μικρότερος από τα δύο αδέλφια, που εκτός από τους δεσμούς αίματος που τον συνδέουν με τον μεγαλύτερο, τον συνέδεσε ακόμα πιο πολύ μαζί του η μακρόχρονη κοινή τους πορεία στην παρανομία και η αλληλοβοήθεια στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Γεμάτος βία και παρανομία είναι ο βίος και η πολιτεία των αδελφών Παλαιοκώστα που βαρύνονται με ληστείες, κλοπές, απαγωγές και αποδράσεις. Κύκλοι της αστυνομίας εκτιμούν ότι τον τελευταίο καιρό ο Βασίλης Παλαιοκώστας σχεδίαζε την απόδραση του αδερφού του, Νίκου, που θεωρείται ο εγκέφαλος της πολυετούς εγκληματικής δράσης της οικογένειας, και εκτίει την ποινή του στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, στην Πάτρα.

    [15] Κόσμος

    Μολυσμένα συσκευασμένα προϊόντα.

    Θάνατοι από λιστερίωση στον Καναδά

    24/8/2008 2:05:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Αποσύρθηκαν τα προϊόντα της εταιρείας "Maple Leaf Foods" από τα σούπερ μάρκετς του Καναδά, καθώς καταγράφονται στη χώρα θάνατοι από λιστερίωση, λόγω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων. Μετά από έρευνα της Εθνικής Υπηρεσία Υγιεινής, τα αποτελέσματα των τέστ απο τρία δείγματα προϊόντων της εταιρείας "Maple Leaf Foods" δείχνουν δύο απο αυτά να είναι θετικά στο θανατηφόρο βακτηρίδιο της λιστέριας. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν μπεί στο μικροσκόπιο.

    Από την πλευρά της η εταιρεία "Maple Leaf Foods" απάντησε άμεσα στα αποτελέσματα των τέστ αποσύροντας όχι μόνο δύο, αλλά πέντε ακόμη προϊόντα απο την αγορά. "Δυστυχώς, τα προϊόντα μας έχουν συνδεθεί με την ασθένεια αλλά και την απώλεια ανθρώπων", ανακοίνωσε η εταιρεία προσφέροντας τη συμπάθειά της στους πάσοχντες. Το ξέσπασμα της λιστερίωσης έχει συνδεθεί ήδη με τέσσερις θανάτους και 21 περιπτώσεις δηλητηριάσεων. Οι τρείς θάνατοι καταγράφηκαν στο Οντάριο, ενώ ο τέταρτος στο Βανκούβερ. Από τους 21 ασθενείς οι 16 νοσηλεύονται στο Οντάριο, τρείς στη Βρεταννική Κολομβία, ένας στο Σασκάτσουαν και ένας στο Κεμπέκ. Στο μεταξύ, ακόμη 30 ασθενείς εξετάζονται για το εάν έχουν προσβληθεί απο το βακτήριο της λιστέριας, ενώ στα τοπικά ΜΜΕ καταγράφεται η έντονη ανησυχία των καταναλωτών.

    [16] Κόσμος

    Για τις βομβιστικές επιθέσεις

    Τουρκία: Νέες συλλήψεις υπόπτων

    24/8/2008 1:37:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο νέους υπόπτους για την ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου την περασμένη Πέμπτη στη Σμύρνη. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όπως και για μια άλλη επίθεση στη Μερσίνη, ανέλαβε η οργάνωση Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (ΤΑΚ), που πιστεύεται ότι έχει στενές σχέσεις με το ΡΚΚ. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατόλια, από χθες Σάββατο έχουν συλληφθεί συνολικά οκτώ άνθρωποι ως ύποπτοι για τις επιθέσεις αυτές. Στην επίθεση της Σμύρνης τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, 3 στρατιώτες και 6 άμαχοι, ενώ σεκείνη της Μερσίνης τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ίδια οργάνωση είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και τουριστικών και οικονομικών κέντρων, ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό βάσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

    [17] Πολιτική

    Με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων

    Συναντήσεις Πρωθυπουργού ενόψει ΔΕΘ

    24/8/2008 1:24:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους ξεκινά από αύριο Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενόψει της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, (θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη-Πετραλιά), του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, (παρουσία των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Χρ. Φώλια). Την Τρίτη θα δεχθεί το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Οι κοινωνικοί εταίροι αναμένεται να καταθέσουν στον πρωθυπουργό τα αιτήματά τους για την εισοδηματική πολιτική, καθώς και τις ενισχύσεις των κοινωνικά ευπαθών ομάδων. Ο κ. Καραμανλής το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με κορυφαίους υπουργούς, ενώ την τελική έγκριση για το πλαίσιο της ομιλίας του θα δώσει η κυβερνητική επιτροπή που αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες με θέμα την οικονομία.

    [18] Κόσμος

    Τμπιλίσι, Γεωργία

    Γεωργία: Επιστροφή στην ομαλότητα

    24/8/2008 1:09:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στην επισκευή των σπιτιών τους, στον καθαρισμό των χώρων και στο έργο της αποκατάστασης του ομαλού ρυθμού της καθημερινής τους ζωής, έχουν ριχτεί οι Γεωργιανοί στο Γκόρι, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Παραμένει η διάσταση απόψεων Δύσης-Ρωσίας σχετικά με την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή της Νότιας Οσετίας, ενώ οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστηρίζουν ότι η Γεωργία ετοίμαζε την επίθεσή της εδώ κι ένα χρόνο. Επίσης αμερικανικό πολεμικό έφτασε στις ακτές της Γεωργίας με ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι είχαν 2 νέες απώλειες σε συγκρούσεις με Τσετσένους αντάρτες. Ένας μικρός αριθμός ρώσων στρατιωτών παραμένει στη Γεωργία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι ολοκλήρωσε την αποχώρησή της. Σύμφωνα με τη Ρωσία, πρόκειται για κυανόκρανους με αποστολή να αποτρέψουν περαιτέρω αιματοχυσία και να προστατεύσουν τους πληθυσμούς της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη φοβούνται ότι η ρωσική παρουσία θα ενισχύσει τη διαίρεση της Γεωργίας, θα υπονομεύσει τη φιλοδυτική κυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι και θα απειλήσει τους αγωγούς που διέρχονται από το έδαφος της χώρας αυτής.

    Η Δύση ανησυχεί ιδιαίτερα για τον σταθμό ελέγχου που εγκατέστησε η Ρωσία στο λιμάνι Πότι, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Νότια Οσετία και έξω από τη ζώνη ασφαλείας που επισήμως ελέγχει η Ρωσία.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ζήτησε χθες από τον ηγέτη του Κρεμλίνου Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από το Πότι. Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS McFaul αναμένεται να φτάσει σήμερα στο κυριότερο λιμάνι της Γεωργίας, το Μπατούμι, όπου θα ξεφορτώσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από την πρόσφατη κρίση.

    [19] Κόσμος

    Λα Πας, Βολιβία

    Στο στρατό η "προστασία" κοιτασμάτων πετρελαίου

    24/8/2008 12:39:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Στο στρατό ανατέθηκε η προστασία των εγκαταστάσεων και των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Βολιβία, όπως δήλωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες, καθώς η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων εναντίον των σοσιαλιστικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων που προωθεί.

    "Μίλησα με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Λουίς Τρίγκο, που έχει σαφείς οδηγίες να αμυνθεί υπέρ του λαού της Βολιβίας", είπε ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας μιλώντας σε συνδικαλιστές στην Κοτσαμπάμπα χθες. "Η κυβέρνηση θα προστατέψει τους αγωγούς (πετρελαίου) και τις βαλβίδες (αερίου)", πρόσθεσε. Η δήλωση σημειώθηκε ενώ η αντιπολίτευση σχεδιάζει τον αποκλεισμό του οδικού δικτύου στις πλούσιες σε ενεργειακά αποθέματα ανατολικές επαρχίες της Βολιβίας από αύριο Δευτέρα.

    Διαμαρτυρίες για την απόφαση Μοράλες

    Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την απόφαση του Μοράλες να φορολογήσει τα έσοδα των επαρχιών από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι κυβερνήτες των επαρχιών που ανήκουν στην αντιπολίτευση απαιτούν από την κυβέρνηση να επιτρέψει σε αυτούς 166 εκατ. δολάρια που εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία μετά την εφαρμογή του μέτρου και την αύξηση της τιμής του αερίου που εξάγεται στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.

    Οι κυβερνήτες, μέλη της αντιπολίτευσης, στις επαρχίες Σάντα Κρους, Μπένι, Πάντο, Ταρίχα και Τσικισάκα, δηλαδή την μισή επικράτεια μιας από τις πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής, τάσσονται αναφανδόν εναντίον του Μοράλες και στηρίζουν τις διαδηλώσεις εναντίον του.

    Την Πέμπτη, στην διάρκεια 24ωρης απεργίας σε πέντε από τις εννιά επαρχίας της Βολιβίας, μέλη νεολαιών υπέρ και εναντίον του Μοράλες συγκρούστηκαν βίαια. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Ο Μοράλες, πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στη χώρα, κέρδισε πάνω από τα δύο τρία των ψήφων στο δημοψήφισμα της 10ης Αυγούστου που έκρινε τη συνέχιση της πολιτικής του, που περιλαμβάνει την εθνικοποίηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας, ανακατανομή της γης και παροχή μεγαλύτερου μέρους των πόρων της χώρας στην φτωχή πλειοψηφία των ιθαγενών. Ωστόσο στο δημοψήφισμα ενισχύθηκαν και κυβερνήτες επαρχιών που αντιτίθενται στον Μοράλες. Η πολιτική κρίση έχει εμβαθυνθεί και εκφράζονται φόβοι για επεισόδια σποραδικής βίας και επέκτασή τους σε μια γενικευμένη αναμέτρηση.

    Τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου της Βολιβίας ανήκουν στην κρατική εταιρία YPFB καθώς η κυβέρνηση προχώρησε στην εθνικοποίηση του τομέα τον Μάιο και τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας πλειοψηφικά πακέτα μετοχών στις θυγατρικές ξένων εταιριών στη χώρα. Η Βολιβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στη Λατινική Αμερική, μετά τη Βενεζουέλα.

    [20] Πολιτική

    Για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

    Εκδηλώσεις μνήμης

    24/8/2008 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Κορυφώθηκαν σήμερα, στη Νίκαια, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους έλληνες πατριώτες, που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές, στις 17 Αυγούστου του 1944 στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος Νίκαιας και η ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Κοκκινιάς -ΔΣΕ. Στις 10 το πρωί, στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των εκτελεσμένων, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Νίκαιας και εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Γ Νεκροταφείο όπου στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες απέδωσε και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. "Ο αγώνας για την υπεράσπιση της ειρήνης πρέπει να έχει μια κατεύθυνση,την πάλη κατά του ιμπεριαλισμού. Όσο κυριαρχεί η εξουσία του κεφαλαίου ο πόλεμος θα είναι πανταχού παρών". Αυτά ανέφερε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προσερχόμενη σε εκδήλωση για την επέτειο των 64 χρόνων από το μπλόκο της Κοκκινιάς. Σχετικά με τα μέτρα υπέρ των εργαζομένων, που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση από το βήμα της προσεχούς ΔΕΘ, η κ. Παπαρήγα είπε οτι "τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους ούτε για 20 ημέρες και είναι μέτρα παραπλάνησης" και πρόσθεσε οτι "και η αντιπολίτευση συνολικά συναγωνίζεται την κυβέρνηση σε μέτρα για την ακραία φτώχια". Τέλος, σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες και το ντόπινγκ η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι "πρέπει να καταργηθεί ο πρωταθλητισμός που καλλιεργούν βιομηχανίες και τράπεζες " και ζήτησε να αποδεσμευθούμε από τους Ολυμπιακούς αγώνες γιατί ο ρόλος τους έχει τελειώσει.

    [21] Κόσμος

    Σριναγκάρ, Κασμίρ, Ινδία

    Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κασμίρ

    24/8/2008 12:25:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Μία ημέρα πριν την μεγάλη διαδήλωση που διοργανώνουν αυτονομιστές, οι αρχές επέβαλαν επ αόριστον απαγόρευση της κυκλοφορίας στο ινδικό τμήμα του διαφιλονικούμενου Κασμίρ σήμερα Κυριακή. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν σημειωθεί μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του κρατιδίου, που χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο μαζικές μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον της Ινδικής επικυριαρχίας στο Κασμίρ το 1989. Αυτονομιστές ηγέτες σχεδίαζαν να μιλήσουν σε συγκέντρωση στην καρδιά της θερινής πρωτεύουσας του κρατιδίου, Σριναγκάρ, αύριο Δευτέρα. Η περιοχή έχει παραλύσει εξ αιτίας της απεργίας που κήρυξαν αυτονομιστικές παρατάξεις χθες Σάββατο.

    Όπως υποστήριξε εκπρόσωπος των αρχών, η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε προληπτικά καθώς υπήρχαν απειλές κατά της ζωής ορισμένων πολιτικών ηγετών των αυτονομιστών, τόνισε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ωστόσο, στέλεχος της αστυνομίας, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, παραδέχθηκε ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε για να προληφθεί η διαδήλωση.

    Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την διαμάχη μουσουλμάνων και ινδουιστών εξ αιτίας της απόφασης μεταβίβασης μιας έκτασης γης σε ινδουιστικό τέμενος, γεγονός που εξήψε ξανά τα πάθη στο κρατίδιο. Οι αρχές ανακάλεσαν την απόφαση. Χιλιάδες Ινδοί αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται στους δρόμους επιβάλλοντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Από τον Ιούνιο τουλάχιστον 31 μουσουλμάνοι και τρεις ινδουιστές έχουν σκοτωθεί από σφαίρες αστυνομικών εναντίον διαδηλωτών και άλλα επεισόδια βίας στην περιοχή. Στον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι 12 ισλαμιστές μαχητές και οι τρεις Ινδοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες κοντά στα de facto σύνορα του Πακιστάν με την Ινδία στο Κασμίρ από την Πέμπτη, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου των ινδικών ενόπλων δυνάμεων. Η ινδική υπηρεσία αντικατασκοπείας υποστηρίζει ότι έχει σημειωθεί αύξηση των προσπαθειών εξτρεμιστών να διέλθουν την μεθόριο και να εισέλθουν στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο τους τελευταίους μήνες. Η Ινδία και το Πακιστάν, χώρες που διαθέτουν εδώ και μερικά χρόνια πυρηνικά οπλοστάσια, έχουν οδηγηθεί δύο φορές στο παρελθόν σε πόλεμο με αφορμή το Κασμίρ. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην εξέγερση στην περιοχή έχουν βρει το θάνατο πάνω από 40.000 άμαχοι, αυτονομιστές και ινδοί στρατιώτες.

    [22] Κόσμος

    Μαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ

    Φονική καταιγίδα

    24/8/2008 11:40:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η τροπική καταιγίδα Φέι επέστρεψε για τέταρτη φορά στις ακτές της Φλόριντα χθες Σάββατο, προκαλώντας σφοδρές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με το CNN, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ατυχήματα που προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο στη Φλόριντα και τη Τζώρτζια , 11 στην πρώτη πολιτεία, 1 στην δεύτερη. Η καταιγίδα έπληξε ξανά τις ακτές νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο προειδοποίησης για κυκλώνες στο Μαϊάμι. Η τροπική καταιγίδα Φέι κινείται κατά μέσον όρο 11 χλμ. ανά ώρα και αναμένεται να προκαλέσει βροχόπτωση 15 έως 30 εκατοστών σε Φλόριντα, Τζώρτζια, Μισσισσιππή, Αλαμπάμα και Λουϊζιάνα. Αναμένεται επίσης να πλήξουν ορισμένοι ανεμοστρόβιλοι τμήματα της βόρειας Φλόριντα, της νότιας Τζώρτζια και της Αλαμπάμα. Η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πολιτεία, κίνηση που σημαίνει την διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων στις προσπάθειες διάσωσης, αρωγής και ανοικοδόμησης.

    Η τροπική καταιγίδα έπληξε τη Φλόριντα την Δευτέρα, στο νότιο άκρο της, το Κι Γουέστ, και κατόπιν πέρασε στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, πριν το μέτωπο κινηθεί ξανά με κατεύθυνση τα ανοικτά. Το φαινόμενο προκάλεσε άλλους τουλάχιστον 50 θανάτους σε δυστυχήματα που οφείλονται στις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σε Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία.

    Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η καταιγίδα θα φύγει από τα όρια της Φλόριντα το πρωί της Κυριακής και θα κατευθυνθεί προς τα σύνορα των πολιτειών Μισισιπί και Αλαμπάμα, όπου έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τις συνέπειες από την τροπική καταιγίδα. Η Φέι, η έκτη καταιγίδα που έχει σχηματιστεί φέτος κατά την περίοδο των κυκλώνων του Ατλαντικούο, θα εξασθενήσει καθώς θα κατευθύνεται προς τα δυτικά το ερχόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων. Αυτή τη στιγμή η Φέι συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 75 χιλιομέτρων την ώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 August 2008 - 16:51:36 UTC