Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά στην Παλλήνη
  • [02] Ενώπιον του ΔΠΔ ο Κάρατζιτς
  • [03] Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά με απλή δήλωση
  • [04] Συνέντευξη Τσίπρα στη ΝΕΤ
  • [05] Συνεχίζεται η απεργία στη Lufthansa

    [01] Κοινωνία

    Πυρκαγιά στην Παλλήνη

    31/7/2008 8:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 11:31:07)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 9.00 στη λεωφόρο Σπάτων, κοντά στο κτήμα Νάσιουτζικ, στην Παλλήνη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στη λεωφόρο Σπάτων και καίει χαμηλή βλάστηση αλλά στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι γι αυτό θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο ελικόπτερα που προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Εν τω μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαμοθράκη, στην περιοχή του περιαστικού άλσους της Χώρας, απειλώντας το χωριό Αλώνια, το οποίο εκκενώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, καθώς και παρακείμενο στρατόπεδο με αποθήκες πυρομαχικών. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 17 οχήματα της Πυροσβεστικής, 48 πυροσβέστες, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Επίσης, αναμένεται πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και άλλα μέσα πυρόσβεσης. Σε εξέλιξη είναι και οι φωτιές στο Παρθένι Ηρακλείου Κρήτης και στο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπως και η πυρκαγιά στο Αλεποχώρι, που ξέσπασε λίγο μετά τις 6.00 το πρωί. Στην περιοχή επιχειρούν 25 πυροσβέστες και εννέα οχήματα. Εν τω μεταξύ, για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου, σε όλους τους νομούς της Κρήτης, καθώς και σε Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία προειδοποιεί σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Δύσκολο το έργο της κατάσβεσης

    Νύχτα αγωνίας η χθεσινή για τη Σαμοθράκη, καθώς η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του περιαστικού άλσους της Χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας το χωριό Αλώνια και γειτονικό στρατόπεδο.

    Αμέσως στο μέτωπο της φωτιάς έσπευσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα ενώ εκκενώθηκε το χωριό Αλώνια. Λόγω της πυρκαγιάς σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στη Χώρα και στα Αλώνια, ενώ η φωτιά σχημάτισε μέτωπο το οποίο εκτεινόταν σε μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, κάτοικοι και τοπικές εθελοντικές οργανώσεις δίνουν μάχη με τις φλόγες, όμως το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή.

    Ο Νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης μετέβη στη Σαμοθράκη με το Πλωτό Λιμενικό Σκάφος μαζί με τον Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρήστο Ρούφο και 15 δασοπυροσβέστες, ενώ στις 00:00 αναχώρησε από τη Σαμοθράκη για την Αλεξανδρούπολη το επιβατηγό πλοίο "Νόνα Μαίρη" προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει στο νησί επιπλέον πυροσβεστικά μέσα και μηχανήματα.

    Παράλληλα, στο νησί μετέβη νωρίτερα κι ελικόπτερο τύπου Super Puma με 10 πυροσβέστες.

    Σε επιφυλακή στην Πελοπόννησο

    Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά στους Φούρνους Κρανιδίου, όπου όλη τη νύχτα και αυτή την ώρα δίνουν μάχη οι πυροσβέστες με 11 οχήματα και ομάδα πεζοπόρου τμήματος για να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο που καίει δασικές εκτάσεις.

    Στην Ελαφόνησο η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα βρίσκεται υπό έλεγχο και περιφρουρείται για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων αφού έκαψε 200 στρέμματα δασικής έκτασης.

    Υπό μερικό έλεγχο είναι και η φωτιά στο Καλογερικό Τριπόλεως. Οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν στην πυρκαγιά με τρία οχήματα, ομάδα πεζοπόρου και χωματουργικά μηχανήματα επειδή η περιοχή είναι δύσβατη και δασική για το κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν από το πρωί σήμερα.

    [02] Κόσμος

    Ενώπιον του ΔΠΔ ο Κάρατζιτς

    31/7/2008 9:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 31/7/2008 10:54:33)

    Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, θα βρεθεί στις 5 το απόγευμα ο Ράντοβαν Κάρατζιτς που κρατείται σε φυλακή στο Σεβενίγκεν, λίγο έξω από τη Χάγη. Κατά την πρώτη του παράσταση ενώπιον του Δικαστηρίου, ο πρόεδρος Αλφόνς Όριε θα ρωτήσει τον Κάρατζιτς αν αποδέχεται τις εναντίον του κατηγορίες- μεταξύ των οποίων και για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Αν αρνηθεί να απαντήσει, θα του δοθεί περιθώριο 30 ημερών πριν ερωτηθεί ξανά. Εν τω μεταξύ, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατά την τελευταία συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον γενικό εισαγγελέα, ισχυρίστηκε ότι ο Aμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ του είχε υποσχεθεί ατιμωρησία, αποκαλύπτει η Σερβική Ραδιοτηλεόραση (RTS). Αξιόπιστες πηγές δήλωσαν στην RTS ότι ο Κάρατζιτς, λίγο προτού εγκαταλείψει τις φυλακές του ειδικού δικαστηρίου στο Βελιγράδι, συναντήθηκε με τον γενικό εισαγγελέα και του είπε ότι το 1996 ο Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ του υποσχέθηκε ότι δεν θα διωχθεί ποινικά από το δικαστήριο της Χάγης, εάν αποχωρήσει από την πολιτική και εγκαταλείψει το δημόσιο βίο.

    Διαψεύδει ο Χόλμπρουκ

    Τους ισχυρισμούς αυτούς του Κάρατζιτς επιβεβαίωσε, με δήλωση του, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Άλεξα Μπούχα. "Η συμφωνία αυτή επετεύχθη τον Ιούνιο του 1996. Ήμουν εκεί. Όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο Χόλμπουργκ μου επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την ατιμωρησία του Κάρατζιτς και μου έδειξε το σχετικό έγγραφο που υπέγραψαν", ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Μπούχα.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας πρόσθεσε, επίσης, ότι η σχετική συμφωνία επιβεβαιώθηκε, έναν χρόνο αργότερα και με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας διέψευσε πρόσφατα με δήλωσή του στην εφημερίδα του Σεράγεβου "Ντνέβνι Αβάζ" ο Ρίτσαρντ Χόλμπουργκ. "Όλα αυτά είναι προϊόν φαντασίας, θα ήταν ανήθικο και παράνομο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χόλμπουργκ παραδέχτηκε ωστόσο ότι του έδειξε "κάποιος ένα τέτοιο πλαστό έγγραφο". Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε πρόθυμος να ανταποκριθεί, εάν κληθεί να καταθέσει στη δίκη Κάρατζιτς.

    [03] Κοινωνία

    Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά με απλή δήλωση

    31/7/2008 11:00:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών θα μπορούν να έχουν στο εξής οι μαθητές. Όπως αναφέρει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, για την απαλλαγή θα χρειάζεται απλώς υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα, αν ο μαθητής είναι ανήλικος, ή του ιδίου, αν είναι ενήλικος, χωρίς να απαιτείται πλέον εξήγηση της συγκεκριμένης επιλογής.

    [04] Πολιτική

    Μίλησε για όλους και για όλα

    Συνέντευξη Τσίπρα στη ΝΕΤ

    31/7/2008 10:22:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ο Συνασπισμός επιδιώκει να γίνει φορέας μεγάλων αλλαγών, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην "Πρωινή Γραμμή" της ΝΕΤ, σημειώνοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές ελπίδας και μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατή η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, "ένα κόμμα που αποτελεί μέρος της κρίσης". "Το ΠΑΣΟΚ φοβάται να συζητήσει και με τον εαυτό του", είπε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα, δεσμεύτηκε να συνεχίσει το διάλογο με όλες τις δυνάμεις, αλλά σε μια νέα κατεύθυνση.

    Ο κ. Τσίπρας άσκησε εξάλλου, κριτική στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει σπάσει κάθε ρεκόρ φαντασίας προκειμένου να ασκήσει κριτική στον Συνασπισμό. "Δεν αντιλαμβάνεται ότι πριονίζει διαρκώς το κλαδί στο οποίο και η ίδια κάθεται", είπε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα των ΔΕΚΟ, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση δογματισμό. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αλλά, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το ζήτημα είναι να αναζητηθούν τα αίτια των ελλειμμάτων.

    Το "νοικοκύρεμα" στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ δεν ξεκινά από τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, αλλά από τις περικοπές των υπέρογκων μισθών των μάνατζερ, είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική που να στηρίζεται στην καινοτομία και τη γνώση. Σημείωσε ακόμα ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο η οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική με κύριο χαρακτηριστικό την κοινωνική συνοχή.

    Για το θέμα της ΠΓΔΜ τόνισε ότι δεν είναι το μείζον πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής και επανέλαβε ότι πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας μακριά από ακρότητες και εθνικισμούς.

    Σχολιάζοντας την παρουσία του στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είπε ότι ταλαντεύτηκε αρκετά για το κατά πόσο θα έπρεπε να βρεθεί εκεί και η απόφαση που έλαβε ήταν να δώσει το "παρών" προσπαθώντας να περάσει ένα μήνυμα.

    [05] Κόσμος

    Συνεχίζεται η απεργία στη Lufthansa

    31/7/2008 9:01:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ακύρωση 136 πτήσεων, περίπου του 10% των προγραμματισμένων δρομολογίων της, ανακοίνωσε για σήμερα η Lufthansa, καθώς η απεργία των πληρωμάτων καμπίνας και του προσωπικού εδάφους της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας εισήλθε στην τέταρτή της ημέρα. Σις πτήσεις συμπεριλαμβάνονται υπερατλαντικές.

    Χθες, η εταιρεία είχε ακυρώσει 12 πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και 70 συντομότερες, κυρίως εσωτερικού, εξ αιτίας του γεγονότος ότι πολλά αεροσκάφη της δεν έχουν συντηρηθεί όπως προβλέπεται και παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος.

    Το συνδικάτο εργαζομένων στις υπηρεσίες, Verdi, αξιώνει μισθολογικές αυξήσεις ύψους 9,8% στο έτος για 50.000 απασχολούμενους στη Lufthansa. Η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε αυξήσεις 6,7% στο πλαίσιο μιας συλλογικής σύμβασης διάρκειας 21 μηνών και την εφάπαξ καταβολή ενός επιδόματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 31 July 2008 - 8:51:27 UTC