Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδιέξοδα βλέπει ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] "Επιστολομανία" από τα Σκόπια
  • [03] Αλώβητο το κόμμα του Ερντογάν
  • [04] Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ
  • [05] Παραιτείται ο Ολμερτ σε δύο μήνες

    [01] Πολιτική

    Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

    Αδιέξοδα βλέπει ο Γ. Παπανδρέου

    30/7/2008 19:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2008 22:55:37)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια κοινωνική έκρηξη, με πλήρη αποδυνάμωση της κυβέρνησης και των πολιτικών της. Η εκτίμηση αυτή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έγινε στη σημερινή, τελευταία προ των διακοπών, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση της σημερινής πολιτικής συγκυρίας, συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα, καθώς και οι δράσεις του ΠΑΣΟΚ από το φθινόπωρο, η ρευστότητα στο πολιτικό κλίμα, η αναμονή πρωτοβουλιών ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης αλλά και οι ευρωεκλογές, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στην ατζέντα ήταν και το θέμα της νεολαίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εφ όλης της ύλης εισήγησή του εκτίμησε ότι η ΝΔ έχει δημιουργήσει πολλά αδιέξοδα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξελίξεις, υπονοώντας πρόωρες εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξέλιξη. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να διατηρηθεί στην εξουσία, πατώντας, όπως είπε, πάνω σε θεσμούς, αρχές και κανόνες και ανέφερε, επίσης, ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ εξέρχεται από μία κρίση, η ΝΔ εισέρχεται στη δική της βαθειά κρίση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε εξ άλλου ομολογία αποτυχίας της πενταετούς οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τις δηλώσεις του κ., Αλογοσκούφη, για το ότι "πιάσαμε πάτο" και για την πρόταση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

    Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε ότι διεκδικούμε τη νίκη και πρόσθεσε ότι ξέρουμε βεβαίως ότι αυτή η αναμέτρηση έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Επισήμανε ακόμα ότι και να πετύχουμε το στόχο μας και να είμαστε πρώτο κόμμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δουλέψουμε για τις εθνικές εκλογές, δεν υπάρχει αυτοματισμός.

    Αναφερόμενος στην κρίση στην κοινωνία ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε τα οικονομικά στοιχεία τα οποία χαρακτήρισε δραματικά, καθώς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη και την έντονη ανασφάλεια την οποία βιώνει. Η οικονομική δυσπραγία, πρόσθεσε ο κ. Παπκωσταντίνου, δεν σχετίζεται με τη διεθνή οικονομική κρίση και απηύθυνε στην κυβέρνηση το ερώτημα τί ακριβώς κάνει σε συνθήκες κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται εκτός στόχων και είναι προ των πυλών μια νέα επιτήρηση η οποία αυτή την φορά δεν θα οφείλεται στο επικοινωνιακό τρικ της απογραφής, αλλά στα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας όσα έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και την κάλυψη των ελλειμμάτων τους, αφού επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι κάποιες ΔΕΚΟ από τη φύση τους θα είναι ζημιογόνες, ρώτησε τον υπουργό Οικονομίας αν σκοπεύει να επιβάλει αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Γ. Παπανδρέου :"Γυρίζει σελίδα η Νεολαία ΠΑΣΟΚ"

    Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου. Υπερψηφίστηκε η πρόταση υπέρ του ασυμβίβαστου από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. 114 ψήφισαν υπέρ και 74 κατά. Πέντε υποψήφιοι για τη θέση του γραμματέα.

    Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους νεολαίους να γράψουν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του Κινήματος και απηύθυνε προσκλητήριο για να μπει η νέα γενιά στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

    "Προχωράμε ασυμβίβαστα για τον Έλληνα, την Ελληνίδα, την Ελλάδα, σας θέλουμε μαζί μας", υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της Συνόδου της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας.

    "Το Κίνημά μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν ηττάται από την αθλιότητα, την απάθεια και την αδιαφάνεια που θέλει να επιβάλλει η συντήρηση. Και δεν θα αφήσει την πατρίδα έρμαιο στα χέρια συμφερόντων ή όσων τα εξυπηρετούν αντί να εξυπηρετήσουν το έθνος. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε τρία μηνύματα στη νεολαία του κόμματός του.

    Το πρώτο μήνυμα, όπως είπε, είναι ότι ήρθε η ώρα της νεολαίας, που λέει ένα βροντερό όχι σε όσους στερούν την ελπίδα από τη νέα γενιά, που συντηρούν την ανομία και τη μίζα, που εξευτελίζουν τους θεσμούς και δεν θέλουν φως. Λέμε ένα βροντερό όχι σε όσους δημιουργούν μια γενιά με μισούς μισθούς, μισά δικαιώματα και μισή ζωή. Λέμε ναι, πρόσθεσε, στη γενιά που είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει και να κερδίσει το δικαίωμα στο μέλλον.

    Το δεύτερο μήνυμα προς τη νεολαία του Κινήματος ήταν αυτό που φέρνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ότι δηλαδή υπάρχει άλλος δρόμος. Κανείς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να μας στερήσει την ελπίδα να αλλάξουμε τη χώρα και να σταματήσουμε την κατήφορο. Δεν πρόκειται να μας σταματήσει τίποτα απολύτως, προχωράμε ασυμβίβαστα χωρίς να βάζουμε νερό στο κρασί μας, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Κίνημα αρνείται τη λογική της φθηνής εργασίας και της ανασφάλειας και εγγυάται τη σιγουριά και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα από μια γενναία αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων. Και στην προσπάθεια αυτή, ο ρόλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ θα είναι καθοριστικός. Σας θέλουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι σας χρειαζόμαστε διότι η αλλαγή που θα γίνει θα είναι η δική σας αλλαγή.

    Το τρίτο μήνυμα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι το όραμα της νεολαίας και κάλεσε τα στελέχη της και όλη την ελληνική νεολαία να μην περιμένουν άλλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και σε όσους συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της νεολαίας, αναγνωρίζοντας ότι έγιναν λάθη, καθώς οι παλιές γενιές θέλησαν να κάνουν τους νέους γέρους. Και ζήτησε συγγνώμη για λογαριασμό των προηγούμενων γενεών. Τόνισε, όμως, ότι δεν έχει κανένα νόημα σήμερα να κοιτάμε πίσω.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τη νεολαία του Κινήματος να αναλάβει πρωτοβουλίες, να μη μιμηθεί τα χειρότερα των παλαιότερων, αλλά να αξιοποιήσει τα καλύτερα. Συνεχίζοντας τις νουθεσίες προς τους νέους του κόμματός του, τους προέτρεψε να πετάξουν στα αζήτητα τη λογική "η εξουσία για την εξουσία", καθώς, όπως είπε, το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Κάλεσε, επίσης, τους νέους να περιφρουρήσουν τους επαγγελματίες εξουσιαστές, να ψάξουν για απελευθέρωση και χειραφέτηση, αντί για μπαμπά και προστάτη. Επίσης, τους ζήτησε να κάνουν δύσκολη τη ζωή στους ηγετίσκους, τους παράγοντες και τους εξουσιαστές. Χειραγωγήστε τους χειραγωγητές, προέτρεψε ο κ. Παπανδρέου τα στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και τους ζήτησε να μην αφήσουν τα παλαιότερα να τους ποδηγετήσουν.

    [02] Κόσμος

    Συνεχίζει να προκαλεί ο Ν. Γκρούεφσκι

    "Επιστολομανία" από τα Σκόπια

    30/7/2008 22:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2008 23:02:16)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Την πολιτική "επιστολογραφίας" σχετικά με "την προστασία των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα" και των δικαιωμάτων των Σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων από την περίοδο του εμφυλίου στην Ελλάδα, συνεχίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με τηλεοπτικούς σταθμούς των Σκοπίων, οι οποίοι επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, ο κ. Γκρούεφσκι απέστειλε σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες, επιστολές στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ, στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης,στις χώρες - μέλη του G- 8 και αλλού. Οι επιστολές αυτές είναι παρόμοιου περιεχομένου με αυτές που απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Γκρούεφσκι προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εξ άλλου, συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη στα Σκόπια με εκπροσώπους απογόνων Σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι, όπως ανέφεραν, τον ενημέρωσαν για την "πρωτοβουλία και τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν σχετικά με την ανάκτηση των περιουσιών τους στην Ελλάδα".

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τους υποσχέθηκε "νομική υποστήριξη σχετικά με την διεκδίκηση των αιτημάτων τους" δήλωσε μετά τη συνάντηση, με τον κ. Γκρούεφσκι ο Μετόντιε Τόσεφσκι, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας αυτής.

    Για επιστολογραφικό οίστρο των Σκοπίων, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις κινήσεις, της ηγεσίας των Σκοπίων και τις αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις.

    [03] Κόσμος

    Τουρκία

    Αλώβητο το κόμμα του Ερντογάν

    30/7/2008 19:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 30/7/2008 23:05:21)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-NET 105,8

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε με σημερινή απόφασή του την προοπτική απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, που συγκέντρωσε περίπου 47% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές. Η απόφαση του ανωτέρω Δικαστηρίου ελήφθη με έξι ψήφους υπέρ (της επιβολής προστίμου), έναντι πέντε κατά. Το Δικαστήριο δεν ενέκρινε την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, σε 71 στελέχη και μέλη του κόμματος να απαγορευθεί η υπαγωγή σε ένα από τα σημερινά πολιτικά κόμματα της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας. Το εισαγγελικό αίτημα χρονολογείτο από τον φετινό Μάρτιο, υπενθυμίζεται. Με διάταξή τους, τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποστερούν πάντως το κυβερνών κόμμα από ένα τμήμα της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής του (το ποσό δεν διευκρινίζεται, προς ώρας). Τουλάχιστον επτά μέλη του Δικαστηρίου έπρεπε να συμφωνήσουν, για να απαγορευθεί το κυβερνών κόμμα.

    Η απόφαση του προέδρου του 11μελούς Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κίλιτς, κατά τους πολιτικούς παρατηρητές εκτονώνει πολύμηνη πολιτική κρίση, που επηρέαζε αρνητικά το τουρκικό χρηματιστήριο. Ο Χασίμ Κίλιτς, εμφανώς υπό το κράτος μιας ψυχικής δοκιμασίας -η απαγγελία της δικαστικής απόφασης είχε "ζωντανή" τηλεοπτική κάλυψη -δήλωσε τις απογευματινές ώρες ότι η απόφαση που εκδόθηκε, μετά από τριήμερη διάσκεψη, αποτελεί "μία προειδοποίηση" προς το κυβερνών κόμμα. Διέρρευσε ότι έξι μέλη του Δικαστηρίου υπερψήφισαν την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος -ένα λιγότερο από την απαιτούμενη (κατώτατη) πλειοψηφία για να επιβληθεί από το Δικαστήριο η απαγόρευση.

    Στο Κοινοβούλιο, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βλέποντας τον πρόεδρο του Δικαστηρίου να απαγγέλλει την απόφαση έσπευσαν να χειροκροτήσουν.

    Προσεχώς θα απευθυνθεί στα ΜΜΕ της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Ταγίμπ Ερντογάν, διέρρευσε από στενούς συνεργάτες του. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN -Turk, ο υπουργός Εργασίας, Φαρούκ Τσελίκ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το κόμμα του δήλωσε ότι "αυτή είναι μία νίκη της Δημοκρατίας" στην Τουρκία.

    Αντιδράσεις

    "Πολύ σπουδαία απόφαση για την ανάπτυξη της Δημοκρατίας στην χώρα", σχολίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγκούλ Γκιουνάϊ, την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου .

    "Καλά νέα" αποτελεί η απόφαση, που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία εκδόθηκε στις Βρυξέλλες. "Ασφαλώς, πρέπει να διαβάσουμε στις λεπτομέρειες αυτήν την απόφαση, αλλά σίγουρα είναι μία θετική απόφαση" δήλωσε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, κυρία Κριστίνα Γκάλας. "Η Τουρκία βιώνει μία κατάσταση με χαρακτηριστικό της την ένταση, ελπίζουμε δε ότι με αυτήν την απόφαση να αποκατασταθεί εκεί η πολιτική σταθερότητα", πρόσθεσε η ίδια. Το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία συγκέντρωσε ποσοστό ψήφων περίπου 47% .Πριν να εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είχε γίνει στην Αγκυρα λόγος για μία πιθανή πενταετή απαγόρευση πολιτικής δράσης, τόσο για τον πρωθυπουργό Ερντογάν όσο και για εξέχοντα στελέχη του κόμματός του, με την απόφαση των δικαστών, κάτι όμως που εκ των πραγμάτων διαψεύστηκε.

    Σε γραπτή δηλωσή του από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν σημειώνει με ικανοποίηση την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας για τη συνέχιση λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος AKP και ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει ενεργά τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ο κοινοτικός επίτροπος ενθαρρύνει ακόμη τα αρμόδια μέρη να εργαστούν για την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα βασίζονται σε κλίμα συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών της τουρκικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν η ευθυγράμμιση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι ουσιώδης. Ο Όλι Ρεν σημειώνει τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει σε στενή επαφή με τη γαλλική προεδρία και τα κράτη-μέλη για το θέμα αυτό.

    Στην Αθήνα διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση τονίζουν ότι βάζει τέρμα σε μία περίοδο αβεβαιότητας. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για το AKP, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα της Τουρκίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ταυτοχρόνως, η απόφαση αυτή βοηθά στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που σημάδεψε τις ευρωτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες".

    Ο Πρόεδρος του Κουρδικού DTP Αχμέτ Τούρκ θεωρεί ότι η διπλή έκρηξη στην περιοχή Γκιουνγκιορέν της Κωνσταντινούπολης "είναι δουλειά της Εργκενεκόν"και επέκρινε όλους όσοι κάνουν λόγο για ενέργεια του ΡΚΚ. "Πολλές επιθέσεις μέχρι σήμερα,για τις οποίες είχε ειπωθεί ότι ήταν ενέργεια της τάδε και της δείνα οργάνωσης,τελικά αποκαλύφθηκε πως ήταν ενέργεια της Εργκενεκόν",είπε ο κ.Τούρκ και προσέθεσε ότι αυτές οι "σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούν να σπείρουν στο λαό διχόνοια,μίσος, απέχθεια και εχθρότητα". Ο κ.Τούρκ καταφέρθηκε εναντίον και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϋκάλ,ο οποίος κάλεσε σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. "Εναντίον ποιών καλείς το λαό να βγει στο δρόμο; Προετοιμάζεις κάποια εκστρατεία λιντσαρίσματος των Κούρδων;"ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 9 άτομα ως ύποπτα για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ταυτότητες των συλληφθέντων ή για τον ρόλο τους στις επιθέσεις, για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης. Σήμερα, στον τόπο των επιθέσεων βρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, στέλνοντας μήνυμα κατά της τρομοκρατίας. Οι τουρκικές Αρχές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερντογάν επιρρίπτουν την ευθύνη στους Κούρδους αυτονομιστές, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη και παραπέμπουν στο παρακρατικό δίκτυο Εργκενεκόν.

    [04] Πολιτική

    Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου

    Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ

    30/7/2008 21:58:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, τα οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό του Οργανισμού, που πληροί τις προϋποθέσεις. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ΠΟΣ. Η ασφάλεια, η διαφάνεια και η οικονομική εξυγίανση του ΟΣΕ, είναι οι βασικοί άξονες που θα κινηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης με τελικό στόχο την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, τόνισε ο υπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι ο ΟΣΕ μαζί με την Ολυμπιακή είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.

    Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπάρχει δρομολόγιο που αποφέρει 130 ευρώ το μήνα και για το οποίο μόνο οι αμοιβές των δύο μηχανοδηγών μπορεί να ξεπερνούν, το μήνα, τις είκοσι χιλιάδες ευρώ. Αυτό δεν είναι καθολική υπηρεσία, αλλά καθολική τρέλα είπε ο υπουργός για να προσθέσει πως μόνο τα έξοδα για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων είναι τετραπλάσια από τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού. Ειδικά για το θέμα της εθελουσίας εξόδου ο υπουργός είπε ότι ο ΟΣΕ έχει προσωπικό το οποίο σε ένα βαθμό και με την πάροδο του χρόνου, λόγω του εκσυγχρονισμού του δικτύου, δεν του χρειάζεται όσο παλιότερα, και έχει ανάγκη από νεότερους ανθρώπους και περισσότερο εξειδικευμένους. Πάντως το θέμα αυτό θα μελετηθεί και θα συζητηθεί εκ νέου με τους εργαζόμενους. Τέλος, σε ερώτηση αν προβλέπονται αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας ο υπουργός είπε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις ΔΕΚΟ.

    [05] Μ. Ανατολή

    Τελ Αβίβ, Ισραήλ

    Παραιτείται ο Ολμερτ σε δύο μήνες

    30/7/2008 21:00:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Σε ένα δίμηνο από σήμερα παραιτείται από πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Εχουντ Ολμερτ, μετέδωσε το ισραηλινό "Κανάλι 2". Με έκτακτο μήνυμά του από την τηλεόραση, απόψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχουντ Ολμερτ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την πρωθυπουργία στον νέο αρχηγό του κόμματος "Καντίμα", που θα αναδειχθεί με ψηφοφορία την 17η Σεπτεμβρίου (και με ενδεχόμενη επαναληπτική, την 24η του ιδίου μηνός) στην οποία ψηφοφορία ο ίδιος "δεν θα είναι υποψήφιος". Το έκτακτο πρωθυπουργικό μήνυμα μεταδόθηκε πριν από λίγο από την κρατική τηλεόραση του Ισραήλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 July 2008 - 20:49:52 UTC