Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος
  • [02] Σε φυλακή του Βελιγραδίου ο Κάρατζιτς
  • [03] Σε αναμονή απάντησης
  • [04] Πρόσρουση πλοίων στην Άνδρο
  • [05] Rhodes in State of Emergency
  • [06] Αύριο στον ανακριτή η 20χρονη
  • [07] Σύλληψη για αγοραπωλησία βρέφους
  • [08] Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο
  • [09] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα ΚΕΣ
  • [10] Προς το αρχείο οδεύουν οι διώξεις κατά Μπερλουσκόνι
  • [11] Αντιπαράθεση για το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης
  • [12] Στο Ισραήλ ο Ομπάμα
  • [13] Πολύνεκρο δυστύχημα στην Κολομβία
  • [14] 7 νεκροί και 21 αγνοούμενοι από πλημμύρα σε ορυχείο της Κίνας

    [01] Κοινωνία

    Ενισχύσεις από την Αθήνα

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος

    23/7/2008 8:26:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2008 10:32:04)

    Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες στη Ρόδο. Η φωτιά αποτεφρώνει δάσος ανάμεσα στον Άγιο Ισίδωρο και το χωριό Λάερμα. Στο νησί, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν φτάσει ενισχύσεις από την Αθήνα, σούπερ πούμα και C-130, πεζοπόρα τμήματα περίπου 100 ανδρών, ενώ αναμένεται και αρματαγωγό του Στρατού με 13 οχήματα και 39 πυροσβέστες. Την ίδια ώρα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Κουτσουπιάς στη Λάρισα, καθώς και μια μικρότερη στην περιοχή Λαίστα των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη Ρόδο και τη Λάρισα έχουν γίνει προσαγωγές δύο ατόμων με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

    Εν τω μεταξύ και σήμερα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

    [02] Κόσμος

    Ικανοποίηση στην ΕΕ

    Σε φυλακή του Βελιγραδίου ο Κάρατζιτς

    23/7/2008 9:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2008 11:44:29)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στις φυλακές του Ειδικού Δικαστηρίου του Βελιγραδίου κρατείται ο 63χρονος Ράντοβαν Κάρατζιτς, ενώ δόθηκε δικαστική εντολή για τη μεταφορά του στη Χάγη προκειμένου να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία για τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα. Η έκδοση θα προχωρήσει όταν εξεταστεί και η έφεση που πρόκειται να καταθέσει την Παρασκευή ο συνήγορος του. Ο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης αρμόδιος για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ο γενικός εισαγγελέας αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τη σύλληψή του, ώστε να μην διακινδυνεύσουν οι προσπάθειες για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, του δεύτερου καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την σύλληψη του Κάρατζιτς ως "ένα σημαντικό βήμα" και κάλεσαν τη Σερβία "να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο". Το διακύβευμα είναι η έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Σερβίας με την ΕΕ, κάτι που οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι θα γίνει μόνο αν το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία πιστοποιήσει "την πλήρη συνεργασία" της Σερβίας στην προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων των καταζητουμένων. Η Σερβία θα απευθύνει επίσημα αίτηση στις Βρυξέλλες στις 15 Σεπτεμβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Διαδήλωση κατά της σύλληψης Κάρατζιτς

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ", παρά την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο την αποτροπή επεισοδίων και τον περιορισμό της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών, που φωνάζοντας το όνομα του Κάρατζιτς πετούσαν καρέκλες στους αστυνομικούς.

    Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν και ο αδελφός του Ράντοβαν Κάρατζιτς, Λούκα, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (RPS), Αλεξάνταρ Βούσιτς.

    [03] Πολιτική

    Μπακογιάννη: "Ενήμερη η Ευρώπη"

    Σε αναμονή απάντησης

    23/7/2008 11:04:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ψυχρή ήταν η υποδοχή της Κομισιόν στην επιστολή Γκρουέφσκι που θέτει θέμα "μακεδονικής" μειονότητας" στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνο και αφού πρώτα η επιστολή αξιολογηθεί από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες."Πάγια τακτική είναι να μην αντιδρά εν θερμώ η Επιτροπή, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος". Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι εταίροι έχουν μια πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις, σχολίασε σχετικά η Ντόρα Μπακογιάννη. Εν τω μεταξύ, τρεις μόλις ήμερες μετά την επιστολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού προς τον κ. Μπαρόζο, μία χώρα - μέλος των Ηνωμένων Εθνών αλλάζει την πολιτική της έναντι των Σκοπίων.

    Με τις αποφάσεις του ΟΗΕ συντάσσεται ο Παναμάς

    Όπως δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, Αντόνιο Φωτις-Τακης Οτσόα, μετά τη συνάντηση που είχε με την υπ Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια σειράς συζητήσεων σχετικά με την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση του Παναμά διαβεβαιώνει την Ελλάδα ότι θα τηρεί τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα αυτής της χώρας για διμερή και διεθνή χρήση. Υπενθυμίζεται ότι από το 2002 μέχρι και πρόσφατα, ο Παναμάς στις διμερείς σχέσεις του με τα Σκόπια χρησιμοποιούσε το συνταγματικό όνομα της γείτονος.

    "Η ευθύνη βαραίνει τον Γκρούεφσκι"

    Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε σήμερα, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπής, ότι η Ευρώπη γνωρίζει καλά τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και επισήμανε ότι η ευθύνη για τις εξελίξεις βαραίνει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ με την έννοια ότι εκείνος καλείται να επιλέξει την πορεία της χώρας του, είτε στην απομόνωση είτε στις ευρω-ατλαντικές δομές. Η υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε ακόμα της απόφασης του Πρωθυπουργού να απαντήσει στην επιστολή Γκρούεφσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι τέθηκαν ζητήματα που δεν έπρεπε να μείνουν αναπάντητα.

    [04] Κοινωνία

    Τρεις ελαφρά τραυματίες

    Πρόσρουση πλοίων στην Άνδρο

    23/7/2008 10:56:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2008 11:38:58)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τρεις επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές από πρόσκρουση σήμερα το πρωί του ΕΓ/ΟΓ πλοίου "Super Ferry II" που εκτελούσε το δρομολόγιο Ραφήνα-Άνδρος-Τήνος-Μύκονος με το ΕΓ/ΟΓ "Θεολόγος", κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης στο λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο. Το ΕΓ/ΟΓ "Θεολόγος" ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Γαυρίου και ετοιμαζόταν να αποπλεύσει για Ραφήνα.

    [05] Athens Sends Additional Forces

    Rhodes in State of Emergency

    23 Ιουλ 2008 08:26:0

    Firefighters are still combating the blaze that is turning to ashes a forest between Agios Isidoros and Laerma. Rhodes has been declared in a state of emergency, while Athens has sent firefighting planes and 100 men to contain the fire. Moreover, 13 fire engines and 39 firefighters are expected to arrive in the island. At the same time, the fire that broke out in Koutsoupias, Larissa and Lesta, Ioannina are abating. As per the Fire Brigade, two persons have been detained in Rhodes and Larissa. They are accused of arson by negligence.

    Translated by John Crystallidis

    [06] Κοινωνία

    Νοσηλεύεται φρουρούμενη στο νοσοκομείου Ηρακλείου

    Αύριο στον ανακριτή η 20χρονη

    23/7/2008 11:10:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, απήγγειλε η εισαγγελέας Ηρακλείου, στην 20χρονη Βρετανίδα, που έπνιξε το μωρό της λίγα λεπτά μετά που το έφερε στον κόσμο και αύριο θα απολογηθεί στον ανακριτή. Η 20χρονη νοσηλεύεται φρουρούμενη στη μαιευτική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους θεράποντες γιατρούς να δει το μωρό της. Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον του τύπου και των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης στη Βρετανία και αρκετοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στο Ηράκλειο, αναμένοντας τις εξελίξεις.

    [07] Κοινωνία

    Έναντι 32.000 ευρώ

    Σύλληψη για αγοραπωλησία βρέφους

    23/7/2008 10:44:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το ηλικίας τριών μηνών παιδί τους επιχείρησαν να πουλήσουν 51χρονος Βούλγαρος και η σύζυγός του, ηλικίας 38 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κιλκίς.

    Δύο αστυνομικοί (ένας άνδρας και μία γυναίκα που εμφανίστηκαν ως άτεκνο ζευγάρι) ήρθαν σε επαφή με τον 51χρονο Βούλγαρο και τη σύζυγό του, ηλικίας 38 ετών, και προσποιήθηκαν ότι ήθελαν να υιοθετήσουν παράνομα το νεογέννητο αγοράκι τους, αντί του ποσού των 32.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία, το ανδρόγυνο από τη Βουλγαρία συνελήφθη σε σημείο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, την ώρα που παρέδιδαν στους δύο αστυνομικούς το παιδί τους. Στην κατοχή τους βρέθηκε και το παραπάνω χρηματικό ποσό σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

    Το αγοράκι, μαζί με άλλα τρία ανήλικα παιδιά των αλλοδαπών φιλοξενούνται προσωρινά στο νοσοκομείο Κιλκίς, ενώ μέχρι στιγμής δεν προκύπτει το ενδεχόμενο συμμετοχής των αλλοδαπών σε διεθνές κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών.

    [08] Οικονομία

    Κάτω από τα 128 δολ. το αργό

    Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο

    23/7/2008 10:09:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς η τροπική καταιγίδα Ντόλι δεν επηρέασε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Μεξικού.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχωρούσε κατά 73 σεντς στα 127,69 δολάρια το βαρέλι από τα 128,42 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 54 σεντς στα 129,01 δολάρια το βαρέλι.

    "Η πετρελαϊκή αγορά εκτιμά ότι η καταιγίδα Ντόλι δεν θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού" σημειώνει ο Ντέιβιντ Μουρ, αναλυτής της Τράπεζας της Κοινοπολιτείας, στο Σίδνεϊ. Οι αναλυτές αναμένουν επίσης την εβδομαδιαία ανακοίνωση για τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα ανακοινωθεί μείωση κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια των αποθεμάτων αργού και αύξηση κατά 500.000 βαρέλια των αποθεμάτων βενζίνης.

    [09] Κοινωνία

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τα ΚΕΣ

    23/7/2008 10:07:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ψηφίστηκε επί της αρχής του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ). Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, το νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει ένα χάος που έχει δημιουργηθεί στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και διαβεβαίωσε ότι οι ρυθμίσεις του δεν μετατρέπουν τα κολλέγια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τόνισε ακόμη πως το νομοσχέδιο αποτελεί τη μόνη λύση, προκειμένου η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει καταδίκες για καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να παραμείνει σεβαστό το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και να ρυθμιστεί η κατάσταση στη μεταλυκειακή εκπαίδευση.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλειος Μπόλαρης έκανε λόγο για προσπάθεια, μέσω του νομοσχεδίου, "ανωτατοποίησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών εκ του πλαγίου", με την κυβέρνηση να "φέρνει νομοσχέδιο που υπακούει στις πιέσεις άναρχων επιχειρήσεων".

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης επεσήμανε ότι "θα έχουμε συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε λίγες επιχειρήσεις, που θα μπορούν να καταβάλουν το υψηλό παράβολο για την άδεια λειτουργίας - και τη δημιουργία ενός εμπορίου ελπίδας, ότι μέσα από μία "μη τυπική" εκπαίδευση, οι νέοι θα βρουν ένα επαγγελματικό αδιέξοδο".

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης παρατήρησε ότι οι ιδιοκτήτες των σχολών που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της αλλοδαπής, "πανηγυρίζουν, διότι παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, στη βάση της μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης". Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, υποστήριξε ο κ. Κουράκης, θα οδηγήσει σε αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων, ενώ η σύνδεσή τους με τη δια βίου κατάρτιση, θα επιτείνει την εξίσωση των κολεγίων με τα ΑΕΙ, έτι περαιτέρω.

    Έχοντας εκφραστεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε πως το νομοσχέδιο "κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και άτολμα. Η Νέα Δημοκρατία ταλαντεύεται μεταξύ του κρατισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των μη κρατικών πανεπιστημίων".

    [10] Κόσμος

    "Φωτογραφική" ψήφιση νομοσχεδίου

    Προς το αρχείο οδεύουν οι διώξεις κατά Μπερλουσκόνι

    23/7/2008 9:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2008 10:03:37)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με 171 ψήφους υπέρ, 128 κατά και έξι αποχές, η Ιταλική γερουσία ενέκρινε χθες, Τρίτη το νόμο ο οποίος προστατεύει τους τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους του κράτους από ποινικές διώξεις, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο την 11η Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποκτήσει σύντομα ισχύ νόμου του κράτους. Η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο της συντηρητικής συμπολίτευσης, καταγγέλλοντάς το ως φωτογραφικό μέτρο που έχει αποκλειστικό στόχο να επιλύσει τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μπερλουσκόνι.

    Το νομοθέτημα, που παρέχει ασυλία στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο, θα σημάνει την διακοπή των δύο διώξεων σε βάρος του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που μετατράπηκε σε πολιτικό.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί "απλώς μια μεταρρύθμιση", μιλώντας στη Γερουσία.

    Η Άννα Φινοτσιάρο, επικεφαλής της ομάδας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία, υποστήριξε αντίθετα ότι ο Μπερλουσκόνι "δεν έχει όρια" στην προσπάθειά του να διατηρήσει την εξουσία.

    Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία τον Απρίλιο, διατείνεται ότι μια ομάδα αριστερών δικαστικών και εισαγγελέων έχει αρχίσει μια βεντέτα εναντίον του η οποία πρέπει να σταματήσει. Ακόμη, προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την μεταρρύθμιση του Ιταλικού δικαστικού συστήματος, που είναι γενικά παραδεκτό ότι χρειάζεται αλλαγές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει ισχυρισθεί ότι οι δικαστές επιχείρησαν επανειλημμένως να τον ανατρέψουν στην διάρκεια και των τριών θητειών του, από την πρώτη του εκλογική νίκη το 1994.

    Ο Μπερλουσκόνι δικάζεται στο Μιλάνο για δωροδοκία προς τον Βρετανό δικηγόρο Ντέηβιντ Μιλς προκειμένου να ψευδορκήσει. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμενόταν πριν το τέλος του έτους. Σε μια άλλη υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Μπερλουσκόνι αντιμετώπιζε δίωξη για φορολογική απάτη στο πλαίσιο της εξαγοράς των πνευματικών δικαιωμάτων κινηματογραφικών ταινιών για λογαριασμό της Mediaset, της τηλεοπτικής του εταιρίας.

    [11] Πολιτική

    Σήμερα το ψήφισμα του ν/σ

    Αντιπαράθεση για το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης

    23/7/2008 9:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/7/2008 9:55:08)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αντιπαράθεση, μεταξύ Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, προκάλεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, η τροπολογία για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστών. Για "μαύρη σελίδα στην Ελληνική Δικαιοσύνη" έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υποστηρίζοντας ότι στόχος της συγκεκριμένης τροπολογίας, είναι η ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και η χειραγώγηση των δικαστικών λειτουργών. Για "τροπολογία που στόχο έχει, να ενισχυθεί ο έλεγχος της Κυβέρνησης στο Δικαστικό σώμα", έκαναν λόγο οι εισηγητές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

    Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, χαρακτήρισε υπερβολές και υποκριτικά τα όσα ακούστηκαν. Πρόκειται -είπε ο υπουργός- για πραγματική μεταρρύθμιση, η οποία έχει υποστηριχθεί τα περασμένα χρόνια από διακεκριμένες προσωπικότητες της Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι το αυτοδιοίκητο των δικαστών, είχε κριθεί Αντισυνταγματικό και από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το 1993.

    Ο υπουργός τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει αιφνιδιασμός με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς τόσο -όπως είπε- και σε ομιλία του στη Βουλή, το είχε αφήσει ανοιχτό όσο και κατά τις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα, με τα συνδικαλιστικά σωματεία των δικαστικών λειτουργών. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη.

    [12] Κόσμος

    Πυρά ΜακΚέην για το Ιράκ

    Στο Ισραήλ ο Ομπάμα

    23/7/2008 9:19:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Μετά από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ιορδανία, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ, στα πλαίσια της διεθνούς περιοδείας που περιλαμβάνει επίσης και επισκέψεις σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ ο Ομπάμα θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Δυτική Όχθη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Κόντρα για την αύξηση των δυνάμεων στο Ιράκ

    Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, όταν ερωτήθηκε επανειλημμένως εάν συμφωνεί ότι η αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ που διέταξε ο πρόεδρος Μπους συνέβαλε στη "σταθεροποίηση" της χώρας.

    Ο Ομπάμα δέχθηκε σχετική ερώτηση στην διάρκεια της εκπομπής Evening News του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Απάντησε ότι εξακολουθεί να θεωρεί εσφαλμένη την απόφαση να αυξηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ διότι δε συνάδει με τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους προσθέτοντας ότι η έμφαση που δίνεται στο Ιράκ έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

    "Αν απομακρυνθήκαμε από το κεντρικό μέτωπο της τρομοκρατίας ως συνέπεια της τεράστιας και συνεχιζόμενης επένδυσης στο Ιράκ, αυτή είναι άσχημη στρατηγική επιλογή", συνέχισε ο γερουσιαστής του Ιλινόι.

    Όμως όταν πιέστηκε ξανά να απαντήσει εάν αποδίδει έστω και εν μέρει τη "μείωση της βίας" στο Ιράκ στην αύξηση των δυνάμεων, ο Ομπάμα απάντησε πως συμφωνεί ότι αυτός ήταν μεταξύ άλλων ένας από τους παράγοντες που "συνέβαλαν.

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξαιρετική δουλειά των δυνάμεων μας των ΗΠΑ έχει συμβάλει σε μια ελάττωση της βίας, καθώς διασφαλίζουμε ότι οι παραστρατιωτικοί του Σαντρ αφοπλίστηκαν κι ότι οι σουνιτικές ένοπλες φυλές πολεμούν για εμάς κι όχι μαζί με την αλ Κάιντα -κάτι που δεν περιμέναμε ότι θα συνέβαινε", ανέφερε ο Ομπάμα.

    Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τζων ΜακΚέην, ο οποίος συνεχίζει την προεκλογική του περιοδεία, επιτέθηκε εκ νέου στον Δημοκρατικό πολιτικό για την αντίθεσή του στην αύξηση των Αμερικανικών δυνάμεων. "Όταν ταχθήκαμε υπέρ της αύξησης, χάναμε τον πόλεμο στο Ιράκ, και σηκώθηκα και είπα ότι θα προτιμούσα να χάσω μια προεκλογική εκστρατεία από το να χάσω έναν πόλεμο", είπε ο ΜακΚέην μιλώντας στο Νιού Χάμσαϊρ.

    Επανέλαβε τη θέση του μιλώντας στο CBS: "ο γερουσιαστής Ομπάμα είπε ότι η αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ θα αποτύγχανε. Έκανε λάθος. Αλλά ακόμα και τώρα δε συμφωνεί ότι η αύξηση πέτυχε, ενώ όλοι ξέρουν ότι πέτυχε".

    [13] Κόσμος

    Πολύνεκρο δυστύχημα στην Κολομβία

    23/7/2008 8:55:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 21 τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα στη νότια Κολομβία. Το δυστύχημα σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Πάστο και Πουέρτο Ασίς της επαρχίας Ναρίνιο, 900 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μπογοτά, κοντά στην μεθόριο με τον Ισημερινό, σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας Λουίς Αλμπέρτο Μουρ. Στην ορεινή οδό που συνδέει τις δύο πόλεις έχουν σημειωθεί πολλά δυστυχήματα με αποτέλεσμα να αποκαλείται από κατοίκους της περιοχής "ο δρόμος του θανάτου". Η τροχαία πάντως, απέδωσε το δυστύχημα στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σχεδόν μηδενική.

    [14] Κόσμος

    Φόβοι για τραγωδία μεγάλων διαστάσεων

    7 νεκροί και 21 αγνοούμενοι από πλημμύρα σε ορυχείο της Κίνας

    23/7/2008 8:54:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Επτά Κινέζοι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρα σε ορυχείο, επιβεβαίωσαν οι αρχές της χώρας, γεγονός που μείωσε ακόμη περισσότερο τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι υπόλοιποι 29 εργαζόμενοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν σήμερα Τετάρτη κρατικά κινεζικά ΜΜΕ.

    Η νέα τραγωδία προστίθεται σε μια ατέλειωτη σειρά πολύνεκρων δυστυχημάτων στην Κινεζική βιομηχανία των ορυχείων, που είναι η πιο επικίνδυνη για τους εργαζομένους της στον κόσμο. Οι ιδιοκτήτες των ανθρακωρυχείων -που αποτελούν την πηγή του 70% της ενέργειας που καταναλώνει η Κίνα- πιέζουν την παραγωγή εκτός ορίων για να επωφεληθούν της τεράστιας ζήτησης και να συσσωρεύσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη.

    Η πλημμύρα σημειώθηκε σε ορυχείο της κομητείας Τιάντονγκ, στην αυτόνομη περιοχή Γκουάνγκσι Ζουάνγκ, στη νοτιοανατολική Κίνα, ενώ στις στοές του βρίσκονταν 57 εργαζόμενοι. Οι είκοσι ένας κατάφεραν να διαφύγουν ή διασώθηκαν.

    Διασώστες ανέσυραν τις επτά σορούς το βράδυ χθες Τρίτη αλλά ακόμη δεν έχουν εντοπίσει το πού βρίσκονται οι υπόλοιποι 29, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    "Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να βρεθούν ζωντανοί, αλλά το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικά εντατικό και δύσκολο", φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ο Χουάνγκ Γι, εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας εργασιακής ασφάλειας.

    Το Νέα Κίνα είχε μεταδώσει την Τρίτη ότι διασώστες είχαν έλθει σε επαφή με 12 από τους 36 παγιδευμένους κι ότι είχαν αποπειραθεί να τους δώσουν νερό και τρόφιμα. Στη σημερινή του αναφορά δεν διευκρινίζει εάν οι επτά νεκροί ήταν ανάμεσα στους 12 αυτούς ανθρακωρύχους.

    Οι διασώστες, σύμφωνα με το Χουάνγκ, πρέπει να αντλήσουν 4.000 κυβικά μέτρα νερού από τις στοές που βρίσκονται 446 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

    Συνολικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2007 έχασαν τη ζωή τους 3.786 εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχεία από εκρήξεις, πλημμύρες, διαρροή αερίων και άλλα δυστυχήματα στη χώρα. Ο αριθμός σημείωσε μείωση 20% από το 2006, αν και μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

    Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Κίνα, που υφίσταται ταχεία εκβιομηχάνιση, ίσως χρειαστεί άλλη μια δεκαετία πριν καταφέρει να μειώσει δραστικά τους θανάτους στα ορυχεία και από άλλα βιομηχανικά δυστυχήματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 July 2008 - 8:50:39 UTC