Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Καραμανλή στον Γ. Παπανδρέου
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
  • [03] Νέα επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος
  • [04] Karamanlis Response
  • [05] Βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο
  • [06] ΗΠΑ:Τη Δευτέρα η δίκη του Σαλίμ Χαμντάν
  • [07] Εγκύκλιος για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [08] Καταγγελίες των ΥΠΕΞ Συρίας και Ιράν

    [01] Πολιτική

    Διακομματική για τη διαφάνεια

    Απάντηση Καραμανλή στον Γ. Παπανδρέου

    17/7/2008 20:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 23:28:44)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο της Siemens, η διαφάνεια στο δημόσιο βίο και στα οικονομικά των κομμάτων παραμένει στο επίκεντρο. Με μια αιχμηρή επιστολή περίπου δύο σελίδων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε ζητήσει έκτακτη σύγκλιση της Βουλής και συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

    "Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, έχω καταστήσει σαφή την κυβερνητική θέση. Εξεταστική Επιτροπή θα συγκροτηθεί για την αποκάλυψη και όχι για τη συγκάλυψη. Πραγματική επιδίωξη του στόχου αυτού επιβάλλει πρώτα την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου. Η εμπειρία του παρελθόντος, ιδίως μάλιστα μέσα από την πιο πρόσφατη περίπτωση, εκείνη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, ανατρέπει τον ισχυρισμό σας ότι η Εξεταστική είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος. Η Επιτροπή αυτή, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν μπόρεσε να φτάσει ως την αλήθεια, ενώ η Δικαιοσύνη είναι τώρα, με συγκεκριμένα στοιχεία, στα ίχνη των υπόλογων. Ο ισχυρισμός σας ότι "όποιος αρνείται την Επιτροπή, συγκαλύπτει", ούτε ευσταθεί, ούτε, προπάντων, μας αφορά. Το αντίθετο μάλιστα! Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σ αυτή τη φάση, με αυτά τα δεδομένα, θα οδηγούσε στη συγκάλυψη", τονίζει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπράξει στη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τα οικονομικά των κομμάτων. Η διακομματική επιτροπή -σημειώνει στην επιστολή του- αφορά στην κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και την αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας για την περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. όσον αφορά στο αίτημα ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής ο κος Καραμανλής σημειώνει ότι η σύστασή της σε αυτή τη φάση με αυτά τα δεδομένα θα οδηγούσε στη συγκάλυψη. Ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας της βουλής η οποία θα συνέλθει όπως ακριβώς προβλέπεται τον προσεχή Οκτώβριο.

    Ο πρωθυπουργός σημειώνει επίσης: Αβασάνιστα και αβάσιμα, κάνετε λόγο για "θεσμικές παρεκτροπές" και "αδρανοποίηση της Βουλής", ενώ συνεχίζετε και την επιθετικότητά σας εναντίον της Δικαιοσύνης. Οφείλω να επισημάνω ότι η απόπειρα αμφισβήτησης των θεσμών του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, και μάλιστα κατά συρροή και κατ εξακολούθηση, δεν είναι δικαίωμα κανενός. Οφείλουμε όλοι, ακόμη και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να σεβόμαστε τους θεσμούς. Ιδίως, μάλιστα, τη Βουλή των Ελλήνων, την καρδιά της Δημοκρατίας μας και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη".

    Αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου , σχετικά με την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Με την απάντησή του, στην επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι, ο κ. Καραμανλής παραμένει στην λογική της αναβολής και της συγκάλυψης. Δεν δεσμεύεται για Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή. Δεν αναφέρεται καν στην δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης όλου του θεσμικού οπλοστασίου της Πολιτείας, σε σχέση με τη ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο από την δραστηριότητα της Siemens. Επαναφέρει το έωλο επιχείρημα περί ανάγκης συνταγματικής αναθεώρησης, ως δήθεν προϋπόθεση για την αντιμετώπιση θεμάτων διαφάνειας, επιχείρημα το οποίο καταρρίπτεται από την ίδια του την πρόταση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής. Με άλλα λόγια, για την ταμπακέρα ουδέν. Είναι προφανές ότι, ο κ. Καραμανλής, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα ζητήματα διαφάνειας και αυτονομίας της πολιτικής, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσει να δίνει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για την διαφάνεια. Ο κ. Καραμανλής, θα μείνει μόνος στο δρόμο που επέλεξε. Όσο για τα μαθήματα σεβασμού των θεσμών, τα οποία επιχειρεί να δώσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, να τα εφαρμόσει πρώτα στον εαυτό του και στην κυβέρνησή του.

    Συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για τη Siemens

    Στο μικροσκόπιο του 4ου ειδικού ανακριτή βρίσκονται απαντήσεις από το άνοιγμα λογαριασμών, από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων. Ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε από της Siemens-Ελλάς όλες τις συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο, από το 1996 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος ειδικός ανακριτής εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το υπουργείο Οικονομίας και από τράπεζες προκειμένου να φωτίσει τη δαιδαλώδη διαδρομή του μαύρου χρήματος.

    Σε ανακοίνωσή της η Siemens-Ελλάς σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος της είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και προσθέτει ότι "τα βιαστικά και αβάσιμα συμπεράσματα και φωνές, που ζητούν τον αποκλεισμό της εταιρίας από την αγορά, απέχουν πολύ από μια δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση της κατάστασης".

    [02] Πολιτική

    Ιερισσό Χαλκιδικής

    ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου

    17/7/2008 20:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 22:35:35)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, συνεδρίασε στην Ιερισσό Χαλκιδικής το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Νέα μέτρα πλήρους διαφάνειας που θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πολιτικό κόμμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εγκρίθηκε ακόμη πρόταση για διέξοδο από την οικονομική κρίση με βασικό στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών ωστόσο πίσω από τις διοικήσεις υπάρχουν υπουργοί και πολιτικές αποφάσεις τόνισε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου, σχολιάζοντας όλες τις υποθέσεις σκανδάλων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται διαρκώς στην πρωτοπορία για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό να σημειωθεί ότι κατά τη διήμερη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να επισημοποιηθούν τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της διαφάνειας, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος, αλλά και τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη Βόρειο Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά στο πακέτο των οικονομικών μέτρων που θα προτείνει ο κ. Παπανδρέου για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας θα υπάρξει και πρόταση σε σχέση με την ενίσχυση του εισοδήματος.

    Για τη μεγάλη κρίση που διέρχεται η χώρα συζήτησε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και θα συζητήσει Παρασκευή και Σάββατο στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, βιώνει δύο ειδών κρίσεις: μία θεσμική κρίση με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά και μία οικονομική κρίση, την οποία νιώθει στην τσέπη του ο Έλληνας πολίτης.

    Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, θα συνεδριάσει στο Συνεδριακό Κέντρο, Ι. Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη, το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, ενώ το πρωί της Παρασκευής επίσης, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσουν στους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

    [03] Πολιτική

    Αντικατάσταση Ζορμπά

    Νέα επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος

    17/7/2008 20:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 21:06:11)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος προχωρά η Κυβέρνηση, γεγονός που συνεπάγεται την απομάκρυνση του επικεφαλής πρώην εισαγγελέα, Γιώργου Ζορμπά και την αντικατάστασή του από εν ενεργεία ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό. Σύμφωνα με νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή, η μέχρι σήμερα ανεξάρτητη αρχή μετατρέπεται σε μόνιμο συλλογικό όργανο που θα ονομάζεται Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι εν ενεργεία ανώτατος δικαστικός λειτουργός με 3ετή θητεία, ο οποίος θα επιλέγεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και όχι από την Κυβέρνηση, ώστε η νέα επιτροπή να είναι περισσότερο ανεξάρτητη, ενώ θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, μέλος της θα είναι και εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ συνολικά τα μέλη της Επιτροπής περιορίζονται από 11 σε 8.

    Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται φυλάκιση έως 10 χρόνια και χρηματική ποινή έως 2 εκατομμύρια ευρώ, για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ υποχρεωμένες να αναφέρουν στην επιτροπή κάθε ύποπτη οικονομική συναλλαγή είναι πλέον οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές, οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι κτηματομεσίτες, οι ενεχυροδανειστές, οι εταιρίες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

    Στο μικροσκόπιο της επιτροπής μπαίνουν τραπεζικές συναλλαγές άνω των 15 χιλιάδων ευρώ καθώς και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Προβλέπεται "πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων άλλων κρατών στη χώρα μας, εφόσον υπάρχει απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής, ή του ΟΗΕ που να εμπλέκει τα κράτη αυτά σε υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας.

    Κριτική από την αντιπολίτευση

    Με την αποπομπή Ζορμπά από την ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος οι πολίτες πλέον κρίνουν ποιος θέλει τη συγκάλυψη και ποιος την αποκάλυψη της υπόθεσης Ζίμενς τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή καταργείται το αυτοδιοίκητο και πλήττεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης την ώρα που ο πολίτης χρειάζεται μια Δικαιοσύνη που μπορεί να την εμπιστεύεται.

    Το ΚΚΕ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο "ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία αμερικανικοί τρομονόμοι, τους οποίους έχει υιοθετήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος".

    Σε δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για αποπομπή του Γιώργου Ζορμπά: "Η Κυβέρνηση αποπέμπει ουσιαστικά τον κ. Γ. Ζορμπά. Ενόχλησε και ενοχλεί η άσκηση των καθηκόντων του τόσο στην υπόθεση των ομολόγων όσο και στην παρούσα υπόθεση της Siemens για την οποία δήλωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του όπως δικαιούται και υποχρεούται. Πρόκειται για πράξη πολιτικής εκδίκησης, η οποία είναι δυνατόν να εκφοβίζει και τον οποιονδήποτε άλλο θέλει να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η ενέργεια της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Η επίκληση από την Κυβέρνηση της δήθεν υποχρέωσής της να εναρμονίσει τη σχετική νομοθεσία για την Αρχή, της οποίας προΐσταται ο κ. Ζορμπάς, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι και αβάσιμη και προσχηματική".

    [04] Inter-party Committee for Transparency

    Karamanlis Response

    17 Ιουλ 2008 20:49:0

    By Katerina Ioannidou

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    In a two-page letter Prime-minister, Kostas Karamanlis gives a sharp response to PASOK President, George Papandreou request for convention of an extraordinary Parliament session and the setting up of an Inquiry Committee. Mr. Karamanlis calls the main opposition leader to cooperate for the setting up of an inter-party committee to look into political party finances. The inter-party committee regards the drawing up of an integrated proposal for the participation of all political forces and utilization of any substantial idea for the further consolidation of transparency in public life. The prime-minister underlines that at this stage the setting up of an inquiry committee-according to PASOK call- would lead to cover up. Mr. Karamanlis also stresses that there is no need for convention of an extraordinary session of the Parliament Plenum, which is scheduled to convene in October. "You deliver groundless accusations of institutional deviations and inactivation of the Parliament and continue attack against justice.

    PASOK Reactions

    Commenting on the Prime-ministers letter, PASOK president close aides stress that Mr. Karamanlis says nothing new in his letter, actually he refuses PASOK proposal for the setting up of Inquiry Committee and Institutions and Transparency Committee and appears to ignore proposals for the freezing and inspection of state contracts with Siemens.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Κοινωνία

    Γεροπόταμος Ρεθύμνου

    Βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο

    17/7/2008 22:20:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Οι αστυνομικές αρχές σε κατ οίκον έρευνες στην περιοχή Γεροποτάμου Ρεθύμνης, ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών που οδήγησαν στη σύλληψη δύο ατόμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 32 πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων, πέντε τουφέκια τύπου Καλάσνικοφ, τρία τουφέκια τύπου Μάουζερ, δέκα τουφέκια διαφόρων τύπων Αμερικανικής- Ρωσικής-Αυστριακής και Σερβικής προέλευσης, ένα υποπολυβόλο ΜΡ-5, ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον, ένα πολυβόλο Μπράουνινγκ διαμ 0,30, μια βαλίτσα με 14 βέλη και μια διόπτρα και οκτώ διόπτρες πολεμικών όπλων. Επίσης συνεχίζεται η καταμέτρηση και ταξινόμηση μεγάλου αριθμού γεμιστήρων, εξαρτημάτων όπλων και φυσιγγίων διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων .Ο αριθμός των φυσιγγίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες. Τα όπλα και τα πυρομαχικά που βρέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

    [06] Κόσμος

    Πρώην οδηγού του μπιν Λάντεν

    ΗΠΑ:Τη Δευτέρα η δίκη του Σαλίμ Χαμντάν

    17/7/2008 21:45:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Με απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή Τζέιμς Ρόμπερτσον σήμερα στην Ουάσινγκτον, η δίκη του Σαλίμ Χαμντάν, πρώην οδηγού του Οσάμα μπιν Λάντεν, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, όπως προγραμματιζόταν, ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, που εδρεύει στη στρατιωτική βάση "Γκουαντάναμο" στην Κούβα.

    Από την πλευρά της η υπεράσπιση του κρατούμενου (από το 2001) ζητούσε "αναβολή", εγείροντας το θέμα της "αντικανονικής" κατ αυτήν στρατιωτικής "σύνθεσης" του δικαστηρίου του Γκουαντάναμο. Οι κατηγορίες στη δίκη αυτή-όμοια με την οποία δεν έχει γίνει τον παρόντα αιώνα -είναι: "υλική υποστήριξη σε τρομοκρατικές ενέργειας", συμμετοχή σε "συνωμοσία". Ο συνήγορος υπεράσπισης, Νέαλ Κάτιαλ, ήγειρε με ατελέσφορο τρόπο το ζήτημα της στρατιωτικής "σύνθεσης" του δικαστηρίου του Γκουαντάναμο, το οποίο χαρακτήρισε "έκτακτο στρατοδικείο", καταγγέλλοντας ως "άδικη" για τα συμφέροντα του πελάτη του την διαδικασία, που θα ακολουθηθεί ενώπιών του και συμπερασματικά ζητώντας τη χρονική μετάθεση της διαδικασίας αυτής, για μία μεταγενέστερη ημερομηνία.

    "Πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις Στρατιωτικές Επιτροπές. Δεν πρέπει να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα Έκτακτα Στρατοδικεία της εποχής του τέλους του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου. Φανταστείτε την καταστροφή που θα προκύψει, εάν αναιρεθεί σε απώτερο χρόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών η απόφαση, που θα ληφθεί από το Δικαστήριο" στο Γκουαντάναμο, τόνισε στους δημοσιογράφους ο συνήγορος, προαναγγέλλοντας την άσκηση προσφυγής ενώπιον του "κορυφαίου" Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [07] Πολιτική

    Του Υπουργείου Παιδείας

    Εγκύκλιος για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    17/7/2008 21:12:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ΟΛΜΕ κοινοποίησε στα ΜΜΕ εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που καθορίζει την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) και τα εξεταζόμενα μαθήματα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερησίου ΕΠΑ.Λ έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε επιλέγοντας τις πανελλαδικές εξετάσεις όπου εξετάζονται με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου, είτε τις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή κυρίως σε σχολές και τμήματα του Τεχνολογικού Τομέα. Έτσι, οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου ΕΠΑ.Λ μπορούν να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που εισάγονται και οι κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου Γενικού Λυκείου. Οι προαναφερθέντες θα εξετάζονται σε μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητας σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

    Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή αποκλειστικά και μόνο σε τμήματα και σε σχολές των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΑΣΤΕ) των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, στις Στρατιωτικές Σχολές υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, σε ποσοστό θέσεων που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του υπουργού Παιδείας και του συναρμόδιου, κατά περίπτωση, υπουργού.

    Οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων μπορούν να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε όλα τα Εκπαιδευτικά ιδρύματα που εισάγονται και οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινού Γενικού Λυκείου. Οι προαναφερθέντες θα εξετάζονται σε μαθήματα γενικής και επαγγελματικής παιδείας σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου και διεκδικούν τις ίδιες θέσεις με όσους εξετάζονται πανελλαδικά το ίδιο έτος σε μαθήματα της τελευταίας τάξης του εσπερινού Γενικού Λυκείου.

    Η ΟΛΜΕ τέλος, επικρίνει το υπουργείο Παιδείας ότι με μεγάλη καθυστέρηση-λιγότερο από δύο μήνες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους προωθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για το σύστημα πρόσβασης αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με το οποίο ουσιαστικά αποκλείονται τελείως απο την πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Σχολών. Η ΟΛΜΕ θεωρεί οτι το υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζει τους μαθητές των Τεχνικών Λυκείων.

    [08] Κόσμος

    Δαμασκός, Συρία

    Καταγγελίες των ΥΠΕΞ Συρίας και Ιράν

    17/7/2008 19:54:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας και του Ιράν κατήγγειλαν σήμερα το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (CPI), για ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν Ομαρ ελ Μπεσίρ. Οι κατηγορίες είναι για διάφορα εγκλήματα στο Νταρφούρ. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ και ο Ιρανός ομόλογός Μανουσέρ Μοτακί του στη Δαμασκό, ο κ. Μουάλεμ δήλωσε: "Η Συρία καταγγέλλει και καταδικάζει τη θέση του εισαγγελέα του CPI διότι αυτή δεν πηγάζει από την αρμοδιότητα του δικαστηρίου αυτού. Πρόκειται για μια άδικη επίθεση κατά του προέδρου μιας αδελφής χώρας, που χαίρει ασυλίας και εξελέγη από τον σουδανικό λαό". Ο Σύρος ΥΠΕΞ εκτίμησε δε ότι "αν αναζητούν πραγματικά μια πολιτική λύση στο ζήτημα του Νταρφούρ, δεν θα είχαν κάνει ένα τέτοιο διάβημα. Αντίθετα θέλουν το Νταρφούρ να παραμείνει ανοιχτή πληγή". Από την πλευρά του ο Ιρανός ομόλογός του κατήγγειλε την "ανάμιξη του CPI στο Σουδάν που προκαλεί έκπληξη". Ο εισαγγελέας του CPI, Λουίς Μορένο Οκάμπο κατηγόρησε την Δευτέρα τον Σουδανό πρόεδρο ότι ενορχήστρωσε μια γενοκτονία και ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 July 2008 - 20:49:58 UTC