Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχής αντιπαράθεση
  • [02] Επί τάπητος τα βαρέα & ανθυγιεινά
  • [03] Μέτρα για τον τουρισμό
  • [04] Υπό έλεγχο οι περισσότερες φωτιές
  • [05] Continuing Confrontation
  • [06] Αποφάσεις της ΓΣΕΕ για ΔΕΘ
  • [07] Νάπολη: Έληξε η κρίση με τα απορρίματα
  • [08] Θέμα σκανδάλων στον ΟΣΕ;
  • [09] Εκδηλώσεις μνήμης για Χ. Φλωράκη
  • [10] ΠΓΔΜ: Απόσυρση Τσερβενκόφσκι από την προεδρία
  • [11] Πρόστιμα σε εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας
  • [12] Οπλοστάσιο σπίτι 55χρονου στη Θεσσαλονίκη
  • [13] Τα ξίφη σε αξιωματικούς της νοσηλευτικής από Κ. Παπούλια
  • [14] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Χοκάιντο
  • [15] Συζήτηση Παπανδρέου με δημοσιογράφους
  • [16] Στη Βουλή για την εξαγορά της "ΓΕΡΜΑΝΟΣ"
  • [17] Σε τροχιά ύφεσης
  • [18] Πέφτει η τιμή του πετρελαίου

    [01] Πολιτική

    Για την υπόθεση "ΓΕΡΜΑΝΟΣ - Cosmote"

    Συνεχής αντιπαράθεση

    17/7/2008 15:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 18:08:06)

    Πηγή: NET, AΠE

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση "ΓΕΡΜΑΝΟΣ - Cosmote" και τον έλεγχο των οικονομικών τους. Οι αναφορές της Αλέκας Παπαρήγα - μέσω της ΝΕΤ - για παιχνίδια του ΛΑΟΣ υπέρ του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε οργή στη Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ποικίλες είναι οι αντιδράσεις για τον πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη. "Ικανό και τίμιο άνθρωπο που εξυγίανε τον οργανισμό" τον χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Για προβοκάτσια με στόχο το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ενώ από τη Χαλκιδική ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου , αναφερόμενος στο ΚΚΕ δήλωσε ότι: "εφόσον το κόμμα αυτό επιλέγει να λειτουργεί μέσα στο σύστημα, πρέπει να λειτουργεί με τους κανόνες του συστήματος. Είναι άλλο πράγμα αν βγει από το σύστημα". "Ο Γ. Καρατζαφέρης παίζει παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ" δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα . Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζει τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: "Τι ζητάει ο κ. Παπανδρέου από το ΚΚΕ; Δήλωση νομιμοφροσύνης; Φαίνεται "ξεχνάει" πως επί 90 χρόνια το ΚΚΕ δήλωση δεν υπέγραψε, ούτε πρόκειται να υπογράψει". "Ζούμε το τέλος του δικομματισμού" ανέφερε στην ομιλία του στην Καλαμάτα το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας

    Με ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ήταν, ναι η όχι, ο Π. Γερμανός, μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Εξαρχείων, υπαγόμενης στην ΚΟΑ, την περίοδο μετά το 1992, τουλάχιστον; Αναπτύχθηκαν, ναι η όχι, οι Κομματικές Επιχειρήσεις και η "Γερμανός" ιδιαίτερα την περίοδο μετά την πτώση του "υπαρκτού" στην Ανατ. Ευρώπη, όταν οι εκεί νέες Κρατικές αρχές επιχειρούσαν να διαπιστώσουν τα περί ροών κονδυλίων σε Κόμματα άλλων χωρών, ζητώντας, όπως στην περίπτωση του Εισαγγελέα Μόσχας, και δικαστική συνδρομή"; Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι: "Ο ΛΑ.Ο.Σ δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση αντιπαράθεσης με το Κ.Κ.Ε. , με το οποίο άλλωστε συμπέσαμε στο παρελθόν σε ορισμένα κοινωνικά και εθνικά θέματα. Επί του προκειμένου όμως το ΚΚΕ δεν είναι κράτος εν κράτει. Δεν μπορεί με επίκληση και μόνον του δικού του Καταστατικού να δρα και να λειτουργεί ανεξέλεγκτα".

    Στη Βουλή

    Eρώτηση στη Βουλή κατέθεσαν σήμερα 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την τομεάρχη Οικονομικών Λούκα Κατσέλη. Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζουν σοβαρότατες ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" από την Cosmote. Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αφήνει έκθετη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς η δίωξη αφορά τα αδικήματα της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της χειραγώγησης της αγοράς. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση: "Η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρά τη μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ και την εισαγγελική έρευνα, χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να βγάλει το πόρισμά της και με την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (7/3/2008), επεχείρησε ουσιαστικά να αποσιωπήσει το θέμα της χειραγώγησης, αρκούμενη να μιλήσει για στήριξη της τιμής της μετοχής. Προφανώς, εκτελώντας άνωθεν εντολές και υποδείξεις, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι". Επίσης το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την κατάθεση του πορίσματος των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά την υπόθεση, καθώς και τα πρακτικά των σχετικών συνεδριάσεών της.

    Δηλώσεις για Βουρλούμη

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τον χαρακτήρισε πολύ καλό μάνατζερ και τίμιο άνθρωπο. Για την εξαγορά της εταιρίας "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" επεσήμανε ότι ήταν μια κίνηση που λειτούργησε υπέρ του ΟΤΕ και της Cosmote και πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη ελέγχει αυτή τη στιγμή κάποιες διαστάσεις της συγκεκριμένης συναλλαγής.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, διευκρίνισε ότι η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη και θα διαπιστώσει αν και ποιός φέρει ευθύνη", ενώ σε ερώτηση αν θα παραμείνει στη θέση του ο κ. Βουρλούμης, ο κ. Αντώναρος απάντησε "βεβαίως".

    Πολύ ικανό μάνατζερ χαρακτήρισε τον κ. Βουρλούμη και ο πρώην υπουργός Βασίλης Μαγγίνας με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8.

    Mιλώντας επίσης στη NET 105,8 ο πρώην υπουργός, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε: "Τον τελικό τίτλο για την υπόθεση Γερμανός, θα τον δώσει η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας. Υπάρχουν στοιχεία στην όλη διαδικασία, που δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλα ερωτηματικά. Η πολιτική ευθύνη, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας. Προφανώς εάν η δικαστική έρευνα δείξει ότι τα πράγματα δεν έγιναν σωστά, αντίστοιχο μερίδιο πολιτικής ευθύνης θα φέρει ο υπουργός όπως πάντοτε. Αλλά, είναι συνάρτηση της ολοκλήρωσης της δικαστικής έρευνας. Ας αναμείνουμε".

    [02] Κοινωνία

    Εντός του καλοκαιριού το πόρισμα της επιτροπής

    Επί τάπητος τα βαρέα & ανθυγιεινά

    17/7/2008 14:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 19:35:36)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: NET, NET-105,8

    Με αντικείμενο τον επαναπροσδιορισμό της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Απασχόλησης σύσκεψη με τα μέλη της επιτροπής υπό την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά.

    Εντός του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου, αναμένεται να καταθέσει η αρμόδια επιτροπή το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ ανοιχτό παραμένει το επίμαχο ζήτημα, της κατηγοριοποίησης των επαγγελμάτων.

    Η υπουργός απασχόλησης μετά τη συνεργασία της με την επιτροπή δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπ όψιν της τις προτάσεις, αλλά, δεν δεσμεύεται από αυτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα λίστα θα ισχύει για τους εισερχομένους στην αγορά εργασίας από το 2009 και μετά ενώ θα ενταθούν στα βαρέα και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

    Το θέμα συζητήθηκε ήδη στη χθεσινή συνάντηση που είχε η υπουργός Απασχόλησης με το Πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωσε και για τη πορεία των ενοποιήσεων.

    Δηλώσεις κι επισημάνσεις

    Όσον αφορά στην ενοποίηση των ταμείων η Φάνη Πετραλιά σημείωσε ότι θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου, ενώ διαπίστωσε άρνηση και κωλυσιεργία από κάποια ταμεία όσον αφορά τα αρχεία τους.

    Επίσης, η κ. Πετραλιά αναφέρθηκε στις πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ε.Ε. για να δοθεί το επίδομα σε εργαζόμενες μητέρες που δεν έχουν ασφάλεια και σταθερότητα στην εργασία, στις μητέρες που έχουν παιδιά με αναπηρία ή χαμηλά εισοδήματα.

    Μιλώντας στη NET-105,8 η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, είπε ότι "μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής. Κάποια βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα κοπούν από τη λίστα και κάποια θα προστεθούν. Όσον αφορά στην ενοποίηση των ταμείων, προχωρά όπως έχει προγραμματιστεί και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου", ενώ διαπίστωσε άρνηση και κωλυσιεργία από κάποια ταμεία όσον αφόρα τα αρχεία τους.

    Επίσης, η υπουργός χαρακτήρισε ως αβάσιμες τις φήμες ότι ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι με τις ενοποιήσεις, διότι απλώς -όπως είπε- "αυτές δεν έχουν προχωρήσει ακόμη, κι έκανε λόγο για μεγάλη παθογένεια όλου του συστήματος".

    "Φαίνεται ότι η επιτροπή θα διαμορφώσει ένα πόρισμα, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό των επαγγελμάτων που θα ενταχθούν στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών", δήλωσε στη NET-105,8 ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ. Κουτρουμάνης.

    "Χρειάζεται επικαιροποίηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς υπάρχουν αλλαγές στις συνθήκες εργασίας σε κάποια επαγγέλματα. Κάποια επαγγέλματα πρέπει να μπουν και κάποια να εξαιρεθούν, κι αυτό χρειάζεται μία επιστημονική προσέγγιση. Αυτό, δεν μπορεί να γίνει με διοικητικό τρόπο και δεν θα πρέπει να υπάρξει χρονική πίεση, αλλά, πρέπει να εξεταστεί από μία διεπιστημονική ομάδα.

    [03] Πολιτική

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Μέτρα για τον τουρισμό

    17/7/2008 13:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 19:21:45)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σύσκεψη με αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάπτυξη του τουρισμού, με στόχο την επόμενη περίοδο του 2009, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και Τουρισμού Άρη Σπηλιωτόπουλου. Όπως δήλωσε κατά της έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Σπηλιωτόπουλος, το 2008 είναι μια καλή χρονιά, παρά το ακριβό ευρώ και τα προβλήματα στην Ευροζώνη. Αναφερόμενος στα στοιχεία για το μήνα Ιουνίου, δήλωσε ότι σημειώθηκε αύξηση κρατήσεων κατά 3% και εσόδων κατά 3,5%, τονίζοντας ότι αντέχει ο τουρισμός. Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις παραδοσιακές αγορές Γερμανίας και Αγγλίας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Τέλος ερωτώμενος για το ωράριο των αρχαιολογικών χώρων και την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους, δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού στους αρχαιολογικούς χώρους. Ακολούθως ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε τη σημαντική συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας. Για το θέμα του πληθωρισμού, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι με τα διαθέσιμα στοιχεία, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν άνοδο του πληθωρισμού, αυτό δεν είναι δικαιολογία τόνισε, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε.

    [04] Κοινωνία

    Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις

    Υπό έλεγχο οι περισσότερες φωτιές

    17/7/2008 13:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 19:34:56)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια για την μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια συνελήφθη από την πυροσβεστική ένας 27χρονος, ένας υπαξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας που υπηρετεί στην διοίκηση αγωγού καύσιμων ανέφερε στις αρμόδιες αρχές ότι προκάλεσε άθελά του την πυρκαγιά στην Οινόη. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια επιθεώρησης σημείου έλεγχου του αγωγού καύσιμων που έκανε διαπίστωσε την ύπαρξη φωλιάς εντόμων και άναψε φωτιά για την καταστροφή της, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί. Ο εν λόγω υπαξιωματικός, που ειδοποίησε αμέσως τις Αρχές και μετείχε ο ίδιος ενεργά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, το πρωί προσήχθη στις ανακριτικές αρχές του αεροδικείου Αθηνών που επελήφθη της υπόθεσης.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές στο Ν. Λασιθίου.

    Στην περιοχή Καλόγεροι της Ιεράπετρας, στο νότιο τμήμα του Λασιθίου, η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει μεγάλη έκταση θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, δύο αγροικίες και ελαιόδενδρα, καλάμια και γεωργικές καλλιέργειες. Στην κατάσβεση της φωτιάς παίρνουν μέρος 7 πυροσβεστικά οχήματα με 15 πυροσβέστες, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ 1 ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού.

    Στο βόρειο τμήμα του Λασιθίου, μία άλλη πυρκαγιά στην περιοχή Αδίλη Μακρύ Γιαλού στη Σητεία κατακαίει χορτολιβαδική έκταση και κατευθύνεται προς τη θάλασσα και απειλούνται σπίτια. Στην περιοχή επιχειρούν 3 πυροσβεστικά οχήματα με 5 πυροσβέστες και 2 ελικόπτερα, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς ανέμους.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά σε δασική έκταση στην Ροδαυγή Άρτας.

    Υπό έλεγχο έχουν τεθεί τα μέτωπα σε όλες οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εχθές, αλλά και σήμερα το πρωί στη χώρα, δηλαδή, σε Ακούμια Ρεθύμνου, Τέμπη, Άνδρο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Μαρκόπουλο Ωρωπού.

    Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής ελέγχουν τα σημεία, προκειμένου να κατασβήσουν τελείως τις φωτιές, αλλά και να ελέγξουν τυχόν αναζωπυρώσεις, καθώς και σήμερα οι βόρειοι άνεμοι κάνουν την ημέρα εξαιρετικά επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιών.

    Επιφυλακή για πυρκαγιές

    Κατασβέστηκε τελικά μέσα στη νύχτα η φωτιά που ξεκίνησε εχθές το απόγευμα από το ύψος των διοδίων των Τεμπών και έφτασε μέχρι το δημοτικό διαμέρισμα Ευαγγελισμού καίγοντας, με μια πρώτη εκτίμηση περί τα 1.000 στρέμματα.

    Οι ισχυροί άνεμοι που φυσούσαν στην περιοχή ήταν η αιτία της γρήγορης εξάπλωσης της πυρκαγιάς και όταν μέσα στη νύχτα κόπασαν, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρισκόταν εκεί κατάφεραν τελικά την κατάσβεσή της.

    Ωστόσο, στην περιοχή τόσο του Ευαγγελισμού, όσο και στις παρυφές της ιστορικής κοινότητας των Αμπελακίων όπου είχε εκδηλωθεί ένα δεύτερο μέτωπο, εξακολουθούν να παραμένουν πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής καθώς και 25 οχήματα, τα οποία διενεργούν περιμετρικούς ελέγχους στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε και αναπτύχθηκε η πυρκαγιά.

    Στόχος είναι ο εντοπισμός πιθανών μικροεστιών και η κατάσβεσή τους προκειμένου να μην υπάρξει πιθανότητα αναζωπύρωσης.

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαρκόπουλου Ωρωπού, έχοντας, ωστόσο, κάψει περίπου 250 στρέμματα δασικής έκτασης και ένα πρόχειρο κατάλυμα.

    Τις ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής συνέδραμε στην κατάσβεση η ΓΓΠΠ που έστειλε 8 υδροφόρες των ΟΤΑ από όμορους δήμους, καθώς και η ΕΛΑΣ εξασφαλίζοντας ανοιχτούς τους δρόμους για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν περίπου στις 8.00 το πρωί, στην Άνδρο, στο δήμο Υδρούσας στο Γαύριο σε θαμνώδη έκταση και στην Κεφαλονιά, στο δήμο Ελείου στην περιοχή Ρατζακλί-Κατέλου σε χορτολιβαδική και θαμνώδη έκταση.

    Η φωτιά που ξέσπασε εχθές τις πρώτες πρωινές ώρες στον Ασπρόπυργο, έχει τεθεί υπό έλεγχο, συνεχίζονται δε οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεσή της.

    Ζημιές υπέστησαν 6 αποθηκευτικοί χώροι εταιριών, περιορισμένος αριθμός πρόχειρων καταλυμάτων, αύλιοι χώροι και 20 στρέμματα περίπου με ξηρά χόρτα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, η οποία σημειώνει επιπλέον, ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές σε κατοικίες.

    Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν επίσης εχθές τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Καβαλάρης στα Μέγαρα και στην οδό Ολυμπιάδων στο Μενίδι είναι υπό έλεγχο.

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Φτέρη του Οροπεδίου της Μαντινείας λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής έφθασε στην περιοχή, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν και εναέρια μέσα.

    Κίνδυνος για πυρκαγιές

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις περιοχές Χίου, Σάμου [συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας], Δωδεκανήσου, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

    Πολιτική αντιπαράθεση Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών πυροδότησαν πολιτική αντιπαράθεση. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των δασών, επισημαίνοντας ότι οι περσινές πυρκαγιές δεν οφείλονταν σε ασύμμετρη απειλή, αλλά, σε εμπρησμούς από επίδοξους καταπατητές.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι εδώ κι έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά στην Ολυμπία, δεν έχει γίνει τίποτα στην περιοχή.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση απάντησε λέγοντας ότι υλοποιείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς ένα πρόγραμμα αρωγής των πυροπλήκτων και αναγέννησης των πληγεισών περιοχών.

    Δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου

    Την προσοχή σε όλους -πολίτες και τις υπηρεσίες- [οι οποίες, ούτως ή άλλως, λειτουργούν, όπως είπε, με αυτοθυσία] για να προστατεύσουμε το δάσος, δεδομένου ότι η καλοκαιρινή σεζόν βρίσκεται μπροστά μας, επέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις σημερινές πυρκαγιές, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι μέσα σε 23 λεπτά, από τη νέα έκρηξη της πυρκαγιάς, έγινε η πρώτη ρίψη νερού, ενώ επιχειρούν επτά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και πολλές επίγειες δυνάμεις.

    Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού, τόνισε και ανέφερε ότι έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, προσπαθούμε ευτυχώς όλοι και πιστεύω όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες κι οι πολίτες για να προστατεύσουμε το δασικό μας πλούτο.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ευχαρίστησε τους εθελοντές που προσπαθούν και πέρυσι αλλά και φέτος για την καταστολή των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στη χώρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 102 εστίες πυρκαγιών σε δασικές περιοχές και 54 αστικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

    Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες [υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι], είπε ο κ. Ρουσόπουλος, όλες οι εστίες βρίσκονται υπό έλεγχο.

    Αναφερόμενος στην πολιτική δράση τόσο για την πρόληψη των πυρκαγιών όσο και για την αντιμετώπισή τους, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει δώσει ήδη αναλυτικά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουν διατεθεί πολλά χρήματα (ποτέ δεν είναι αρκετά τα χρήματα που δίνονται για το περιβάλλον, διευκρίνισε), στους δήμους, τις κοινότητες και τις περιφέρειες για να ληφθούν έγκαιρα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών.

    Όπως πρόσθεσε, οι πυρκαγιές είναι μια υπόθεση που δεν πλήττει μόνο τη χώρα μας [και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία φυσικά, είπε], όμως, τις αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο.

    Η Ελλάδα, υπενθύμισε, έχει σε σχέση με τον πληθυσμό και την έκτασή της τα περισσότερα μέσα πυρόσβεσης από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Ερωτηθείς για την αντίδραση της πολιτείας στην πυρκαγιά της Σκύρου, ανέφερε ότι υπήρξαν άμεσες οδηγίες και εστάλησαν μέσα στη νύχτα ερπυστριοφόρα και άλλα μέσα, οι δε δυνάμεις των αρμοδίων υπηρεσιών λειτούργησαν με αυτοθυσία.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το αν υπάρχουν άλλα κίνητρα πίσω από την εκδήλωση των πυρκαγιών και όχι τυχαία αίτια, δήλωσε ότι δεν θα αναλωθεί σε εικασίες, δεδομένου ότι όπου και όταν υπάρχουν στοιχεία [όπως και επέρυσι έχει μιλήσει, ενώ κάθε πυρκαγιά εξετάζεται από το αρμόδιο τμήμα εξιχνίασης της Πυροσβεστικής και όλα τα στοιχεία δίνονται από την Πυροσβεστική.

    Εφέτος, πρόσθεσε, καλύτερα από πέρυσι, το σύστημα ενημέρωσης είναι πιο οργανωμένο.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής βρίσκεται στη θέση του και δίνει ό,τι στοιχεία έχει στη διάθεσή του από την έκρηξη των πυρκαγιών, τα μέσα που επιχειρούν και τα αποτελέσματα της επιχείρησης, όπως επίσης και αν υπάρχουν τυχόν συλλήψεις, σημείωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

    [05] On "Germanos - Cosmote" Case

    Continuing Confrontation

    17 Ιουλ 2008 15:09:0

    Sources: NET, ANA

    Tense confrontation on "Germanos-Cosmote" case and inspection of their finances continues among opposition political parties. The PASOK party has strongly reacted to GCP general secretary, Aleca Papariga reference to LAOS playing games in favour of PASOK during an interview with NET. At the same time, within the government campus there are different reactions regarding OTE president, Panagi Bourloumi. Finance Minister, George Alogoskoufis describes him as "capable and honest man who purged the organization". PASOK National Council secretary, Yiannis Ragousis spoke of provocation aimed against PASOK while from Halkididki the partys leader, George Papandreou said:"Since the GCP has selected to operate within the system, it must observe the rules of the system. There is no question if it comes out of the system". The GCP statement in response to PASOK leader says: What does Mr. Papandreou ask from the GCP? A loyalism statement? He seems to have forgotten that the GCP has not signed a loyalism statement for 90 years and does not intend to sign one." "The end of bipartisanism is near" said SYN president, Alexis Tsipras during his speech in Kalamata on Wednesday. In its announcement LAOS among others says: Was or wasnt P. Germanos member of the GCP Exarhia County after 1992? Were or werent Party Businesses and Germanos developed particularly after the period of the fall of "Communism" in Eastern Europe when the new state authorities in those countries were trying to investigate outflow of capital to political parties of other countries, asking for judicial cooperation as in the case of Moscow Prosecutor"? The announcement continues: "LAOS has not particular intention of confrontation with the GCP, which we coincided with in the past on social and national issues. Hereupon the GCP is not imperium in imperio. It can not act and function without inspection with a mere reference to its chart."

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [06] Οικονομία

    Πλαίσιο διεκδικήσεων

    Αποφάσεις της ΓΣΕΕ για ΔΕΘ

    17/7/2008 17:50:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Αποφάσεις που ταυτόχρονα αποτελούν και το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6/9/2008 στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της ΔΕΘ, πήρε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ. Για το θέμα της αποβιομηχάνισης και του κλεισίματος εργοστασίων (Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία - Ideal Standard - Siemens), αποφασίστηκε να συνεχισθεί και να ενταθεί η δράση και οι παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ για τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων και την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων και καταβολής των Ασφαλιστικών οφειλών. Παρεμβαίνοντας στο θέμα της ακρίβειας, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η απαίτησή της για έκτακτη εισοδηματικής ενίσχυση 1000 και για τη θέσπιση του επιδόματος θέρμανσης είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία και επίκαιρη και το αίτημα αυτό θα είναι πρώτο στην ατζέντα των αιτημάτων-διεκδικήσεών της στο Συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 6/9/08. Επίσης η συνομοσπονδία εκφράζει τη ριζική αντίρρησή της σε τυχόν νέα οικονομικά βάρη (ΦΠΑ, αύξηση των έμμεσων και άμεσων φορέων κ.λπ) κατά των μισθωτών και συνταξιούχων. Παράλληλα το ζήτημα της καθυστέρησης υπογραφής των κλαδικών ΣΣΕ με ευθύνη των Διοικήσεων και των εργοδοτών τίθεται στα αιτήματα άμεσης προτεραιότητας της ΓΣΕΕ των Ομοσπονδιών και των Σωματείων.

    Ασφαλιστικό

    Τέλος, στα θέματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό και τα Β.Α.Ε., η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι: "Η εμμονή στην εφαρμογή του Αντι-ασφαλιστικού Ν3655/08 και στην ενοποίηση από 1/8/08 των ειδικών ταμείων, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, υποδομές και προσωπικό εκτός των άλλων θα δημιουργήσει τραγικές λειτουργικές καταστάσεις. Για αυτό πέρα από τον αγώνα για ακύρωση του Νόμου η ΓΣΕΕ απαιτεί την αναβολή εφαρμογής των ενοποιήσεων των ειδικών ταμείων. Όσον αφορά τα ΒΑΕ επαναλαμβάνουμε για χιλιοστή φορά ότι οποιαδήποτε αλλαγή ή κατάτμηση της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ συναντά την ριζική αντίθεσή μας. Οποτεδήποτε και αν επιχειρηθεί αλλαγή ή τροποποίηση προς το δυσμενέστερο της κατηγορίας των ΒΑΕ θα ύπαρξη άμεση αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων".

    [07] Κόσμος

    Προς το παρόν

    Νάπολη: Έληξε η κρίση με τα απορρίματα

    17/7/2008 16:48:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Προς το παρόν, η κρίση έληξε. Βγάλαμε από τους δρόμους 35.000 τόνους απορριμάτων", είπε χαρακτηριστικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφερόμενος στη κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης" που είχε δημιουργηθεί με τα σκουπίδια της Νάπολης. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να δώσει την Παρασκευή, συνέντευξη Τύπου, στην μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου, με σύνθημα "κερδίσαμε το στοίχημα ". Μια σειρά φωτογραφιών θα παρουσιάζουν τους κεντρικούς δρόμους της Νάπολης, πριν και μετά την επιχείρηση καθαρισμού. Εν τω μεταξύ, με τον τρόπο αυτό θέλει να αποδείξει ότι δεκάδες τόνοι απορριμμάτων, έχουν απομακρυνθεί οριστικά από τις εισόδους των σπιτιών και των καταστημάτων. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες,ο Μπερλουσκόνι συγκαλεί την Παρασκευή, έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στην πρωτευουσα της Καμπανίας, για να τονίσει το ενδιαφέρον και την όλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνησή του.

    Σημαντική βελτίωση της κατάστασης

    "Στην οδό Καράτσιολο, στο Καποντιμόντε, στην Ριβιέρα Ντι Κιάϊα και στην οδό Τολέδο, δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας σωρός σκουπιδιών, τα καταφέραμε", τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

    Τις περασμένες ημέρες είχε ζητήσει μια επιπλέον θυσία από τους οδοκαθαριστές: να εργασθούν και τις Κυριακές "για να μπορέσει, η πόλη αυτή, να λάμψει και πάλι,να ξαναποκτήσει την αριστοκρατική ομορφιά της ".

    Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι του Μπερλουσκόνι, το ΤG5, με ειδικά ρεπορτάζ και λήψεις από ελικόπτερα, τονίζει ότι στην μεγαλύτερη πόλη της Κάτω Ιταλίας, το πρόβλημα της δυσοσμίας και των σκουπιδιών, ξεπεράσθηκε.

    Μερίδα του ιταλικού Tύπου παρατηρεί ότι η κατάσταση, είναι, εν μέρει, διαφορετική. "Μόλις έξω από την Νάπολη,στην περιοχή Ποντιστέλλι, τα απορρίμματα, βρίσκονται ακόμη στην μέση του δρόμου, όπως και στις περιοχές Καποντικίνο, Σαντ Αναστασία και Σόμμα", αναφέρει η εφημερίδα "La Repubblica".

    Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της Μπάρμπαρα Χέλφεριχ, εκπροσώπου του επιτρόπου Σταυρου Δήμα,ζητά "μόνιμες λύσεις, που να αποδεικνύνουν ότι το πρόβλημα μπορεί να τύχει της πρέπουσας αντιμετώπισης και στο απώτερο μέλλον, με την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και την δημιουργία εγκαταστάσεων για την κάυση τους".

    Παράλληλα, ο Αντόνιο Μπασσολίνο, κεντροαριστερός πρόεδρος της περιφέρειας της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, αναγνωρίζει ότι "η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αφού η κατάσταση έχει σίγουρα βελτιωθεί".

    Τέλος, μένει να διαπιστωθεί που θα καταλήξουν οι 40.000 τόνοι σκουπιδιών, που βρίκονται σε προσωρινές αποθήκες,οι οποίες,όμως, δεν έχουν τα κριτήρια των κανονικών χώρων ταφής απορριμμάτων. Η μακροχρόνια παραμονή τους στις εγκαταστάσεις αυτές- επιμένουν οι ειδικοί - μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στην δημόσια υγεία.

    [08] Κοινωνία

    Ουδείς ατιμώρητος λέει ο ΥΜΕ

    Θέμα σκανδάλων στον ΟΣΕ;

    17/7/2008 14:46:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: NET, NET-105,8

    Έρευνα για την ύπαρξη κυκλώματος στον ΟΣΕ, που έναντι αμοιβής προσθέτει παράνομα βαγόνια στους εμπορικούς συρμούς και μεταφέρει λαθραία εμπορεύματα, διενεργεί η διοίκηση του Οργανισμού.

    Εκτός από τα λαθραία και υπέρβαρα φορτία που μεταφέρουν συρμοί του ΟΣΕ, ο υπουργός, αποκάλυψε ένα ακόμη σκάνδαλο, το οποίο αφορά, σε πλαστογράφηση συμβάσεων για τη διάθεση σκραπ, που δίνει ο οργανισμός σε τρίτους. Παρέμβαση εισαγγελέα, ζητούν και οι εργαζόμενοι.

    Ο υπ. Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε σκληρή τιμωρία σε όλους όσους αποδειχτεί ότι ενέχονται σε σκάνδαλα.

    Όσον αφορά την υπόθεση που αφορά τη διάθεση παλιοσίδερων του ΟΣΕ σε τρίτους, θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία, εντός των ημερών.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντήνορος τόνισε ότι είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα θέματα της διαφάνειας στον ΟΣΕ και μίλησε για υποθέσεις που έμεναν καλυμμένες για πολλά χρόνια και τώρα έρχονται στο φως.

    Κινητές μονάδες ΚΤΕΟ Επίσης, ανακοίνωσε ότι έξι μονάδες κινητών ΚΤΕΟ θα διατεθούν στην περιφέρεια, ενώ μία μονάδα θα παραμείνει στο νόμο Αττικής για τη διενέργεια εκτάκτων ελέγχων σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

    [09] Πολιτική

    Στις 18, 19 και 20 Ιουλίου

    Εκδηλώσεις μνήμης για Χ. Φλωράκη

    17/7/2008 14:33:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς Χαρίλαου Φλωράκη, διοργανώνει στις 18, 19 και 20 Ιουλίου ο Δήμος Ιτάμου Καρδίτσας, το τοπικό διαμέρισμα Ραχούλας και η Ένωση Αγραφιώτικων χωριών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

    Παρασκευή 18 Ιουλίου, Καλλίθηρο 8:30 μ.μ.

    Πολιτική Ομιλία από τον Αστέρη Χαλάτση εκπαιδευτικό, μέλος της περιφερειακής επιτροπής Θεσσαλίας του Κ.Κ.Ε. Θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με δημοτική ορχήστρα "Τα κλέφτικα και αντάρτικα".

    Σάββατο 19 Ιουλίου, Ραχούλα 8:30 μ.μ.

    Εγκαίνια έκθεσης για τον Χαρίλαο Φλωράκη στο πνευματικό κέντρο, προβολή βίντεο και μουσική συναυλία.

    Κυριακή 20 Ιουλίου, Παλαιοζογλόπι "Αϊ-Λιά"

    Προσέλευση 10.00 π.μ.: Στο μνήμα του Χαρίλαου Φλωράκη, καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Ραχούλας Φώτη Κωτσιαρίδη, χαιρετισμοί από: α) Δήμαρχο Ιτάμου και πρόεδρο ένωσης αγραφιώτικων χωριών, Βασίλη Τσαντήλα β) Εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ, Βασίλη Φυτσιλή αντιστασιακό, συγγραφέα. Επίσης ομιλία από τον εκπαιδευτικό Γ. Ντόλκερα με θέμα: "Ο Χαρίλαος και το Παλαιοζωγλόπι". Δυο τραγούδια για τον καπετάνιο από χορωδία Κ.Α.Π.Η. Καλλιθήρου, και Βασ. Νταράλα. Επίσκεψη στο υπό αποπεράτωση Μουσείο Φλωράκη.

    [10] Κόσμος

    Δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές

    ΠΓΔΜ: Απόσυρση Τσερβενκόφσκι από την προεδρία

    17/7/2008 13:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 16:15:39)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, ΜΙΑ

    Δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο στην ΠΓΔΜ, ο νυν πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Ντέβνικ" των Σκοπίων, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "Δεν θα θέσω υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η απόφασή μου είναι οριστική και για αυτό το λόγο τη γνωστοποιώ. Δεν θέλω να συμμετάσχω και να μοιραστώ την ευθύνη σε μία πολιτική, η οποία, κατά την άποψή μου, θα προκαλέσει - στο μέλλον - βαριά επακόλουθα στη χώρα". Ταυτόχρονα ο κ. Τσερβενκόφσκι διαβεβαιώνει ότι θα ασκήσει κανονικά τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του και διαψεύδει ότι η απόφασή του ελήφθη υπό το βάρος δημοσκοπήσεων που φέρουν το VMRO - DPMNE και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ προτάσσει σαν βασικό λόγο της επιλογής του, το γεγονός της αδυναμίας του να συνυπάρξει με την κυβέρνηση, με την οποία έχει διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά και βασικά θέματα. Η συνέντευξη του κ. Τσερβενκόφσκι στην "Ντέβνικ", αναμεταδόθηκε και από το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ "ΜΙΑ".

    Στην Αλβανία ο Τσερβενκόφσκι

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο Δυρράχιο ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα, εκφράστηκε η κοινή τους αντίληψη για την προοπτική ενσωμάτωσης στις ευρωατλαντικές δομές, τόσο της Αλβανίας, όσο και της ΠΓΔΜ. Στις συνομιλίες των δύο ανδρών υπήρχαν διμερή θέματα, καθώς και το ζήτημα του Κοσόβου.

    Ο κ. Τσερβενκόφσκι εκφράστηκε υπέρ κάθε συμφωνίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά χωρίς αυτό να υπαγορευτεί από κάποιον άλλο και δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Τόπι, δήλωσε ότι σημασία έχει η ουσία και όχι οι τυπικότητες, οι οποίες δεν πρέπει να εμποδίζουν τους σημαντικούς στόχους που είναι η ένταξη των χωρών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

    [11] Κοινωνία

    Μετά από καταγγελίες καταναλωτών

    Πρόστιμα σε εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας

    17/7/2008 12:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 13:40:45)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.350.000 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε έξι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας για παραβιάσεις των διατάξεων περί προστασίας του καταναλωτή. Πρόκειται για τις εταιρείες FORTHNET (280 χιλ. ευρώ), HOL (160 χιλ. ευρώ), ΟΝ (270 χιλ. ευρώ), TELEDOME (200 χιλ. ευρώ), TELAS (130 χιλ. ευρώ) και VIVODI (310 χιλ. ευρώ). Οι έλεγχοι έγιναν μετά από καταγγελίες καταναλωτών και οι παραβάσεις του νόμου αφορούν καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της σύνδεσης, παραπλάνηση ως προς τη διαθεσιμότητα της εταιρείας, ενεργοποίηση της σύνδεσης χωρίς τη συγκατάθεση του καταναλωτή και μη παράδοση αντιγράφου της σύμβασης.

    [12] Κοινωνία

    Οπλοστάσιο σπίτι 55χρονου στη Θεσσαλονίκη

    17/7/2008 12:13:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Μικρό οπλοστάσιο έκρυβε στο σπίτι του στη Συκιά Χαλκιδικής 55χρονος, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αγροτική αποθήκη του 55χρονου, βρέθηκαν 60 και πλέον κιλά δυναμίτιδας. Αργότερα, στο σπίτι του άνδρες του αστυνομικού τμήματος Αγίου Νικολάου, μεταξύ άλλων, κατέσχεσαν ένα πολεμικό όπλο, τρεις κυνηγετικές καραμπίνες, πέντε μαχαίρια, σφαίρες, 122 μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι και άλλο περίπου 1,5 κιλό δυναμίτιδα. Ο 55χρονος αρνείται να αποκαλύψει την προέλευση των όπλων και των εκρηκτικών ενώ από την αστυνομία εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε παράνομες πράξεις.

    [13] Πολιτική

    Τα ξίφη σε αξιωματικούς της νοσηλευτικής από Κ. Παπούλια

    17/7/2008 11:57:00

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τα ξίφη στις νέες και στους νέους αξιωματικούς νοσηλευτικής επέδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο στρατόπεδο Σακέττα, στο Βύρωνα Αττικής. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης. Την ημερήσια διαταγή με παραινέσεις προς τους νέους και τις νέες αξιωματικούς νοσηλευτικής ανέγνωσε η διοικητής της Σχολής Σμήναρχος Αγγελική Τσαγκλή - Θεοδωρακοπούλου.

    Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν 35 νέες και νέοι ανθυπολοχαγοί (20), σημαιοφόροι (5) και ανθυποσμηναγοί (10), εκ των οποίων οι 22 ηταν γυναίκες και 13 άνδρες.

    Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Γράψας, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και συγγενείς και φίλοι των νεοορκισθέντων.

    [14] Κόσμος

    Στη Βόρεια Ιαπωνία

    Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Χοκάιντο

    17/7/2008 11:00:00

    Αεροσκάφος της νοτιοκορεατικής αεροπορικής εταιρίας Korean Air με 322 επιβάτες πραγματοποίησε σήμερα αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Σιν Τσιτόζι του νησιού Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS. Το αεροσκάφος είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία ωστόσο δεν ανέφερε τους λόγους που οδήγησαν στην αναγκαστική προσγείωσή του στην Ιαπωνία. Το αεροσκάφος πριν προσγειωθεί στο ιαπωνικό αεροδρόμιο άδειασε τα καύσιμά του στη θάλασσα.

    [15] Πολιτική

    Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το μεσημέρι

    Συζήτηση Παπανδρέου με δημοσιογράφους

    17/7/2008 9:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 15:16:36)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Την εκτίμηση ότι η χώρα βυθίζεται και η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε βαθειά σήψη, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου από τη Χαλκιδική, σε μία εφ όλης της ύλης συζήτηση με τους δημοσιογράφους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου: Αυτό που συμβαίνει με τη διαφθορά είναι ένα σοκ. Υπάρχει σήψη παντού την οποία προκάλεσε η ΝΔ. Κανένας δεν περίμενε πριν από λίγα χρόνια ότι θα φθάναμε εδώ. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος να πρωτοστατήσει στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνος που αποκάλυψε το σκάνδαλο Κοσκωτά, όντας υπουργός της τότε κυβέρνησης, για να δηλώσει ευθέως ότι ούτε τώρα πρόκειται να κάνει πίσω. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δε ζητά μόνο πρόωρες εκλογές, αλλά μια σειρά πραγμάτων, όπως η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και των φορολογικών αρχών, όπως και την επιβολή κυρώσεων της Siemens, ενώ δεν αποκλείει και τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές, ενδέχεται να συμβάλλουν στον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων.

    Eυρωεκλογές

    Μιλώντας για τις ευρωεκλογές ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα και ότι η ψήφος είναι χαλαρή και δεν μπορούν να είναι ορόσημο για τίποτα. Σχετικά με την πρόσφατη αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εφόσον το κόμμα αυτό επιλέγει να λειτουργεί μέσα στο σύστημα, πρέπει να λειτουργεί με τους κανόνες του συστήματος. Είναι άλλο πράγμα αν βγει από το σύστημα. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι η πρόσκληση που έχει απευθύνει είναι ανοιχτή και διαρκής. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ταύτιση στελεχών και οργάνωσης σε ισχυρές πολιτικές επιλογές ισχυροποιεί την ενότητα του κόμματος και ανέφερε ως παράδειγμα την κοινή στάση που τηρούν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, παρότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου, είχαν αντιπαρατεθεί πολύ σκληρά. Απαντώντας σε ερώτηση αν στο ΠΑΣΟΚ, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι είχαν συμπεριφορά ανάλογη με της κ. Κλίντον, απάντησε ότι ο ίδιος δεν είδε κάτι διαφορετικό.

    Εν τω μεταξύ, στις 2.30 το μεσημέρι συνεδριάζει στην Ιερισσό το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο και μεθαύριο συγκαλείται στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Η ενότητα στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πολιτική, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια γεύματος σε βουλευτές του κόμματος στους νομούς κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ενότητα αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται σε ισορροπίες μεταξύ προσώπων.

    [16] Πολιτική

    Ερώτηση από 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    Στη Βουλή για την εξαγορά της "ΓΕΡΜΑΝΟΣ"

    17/7/2008 14:48:00

    Πηγή: AΠE

    Eρώτηση στη Βουλή κατέθεσαν σήμερα 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την τομεάρχη Οικονομικών Λούκα Κατσέλη. Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζουν σοβαρότατες ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" από την Cosmote. Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αφήνει έκθετη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς η δίωξη αφορά τα αδικήματα της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της χειραγώγησης της αγοράς. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση: "Η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρά τη μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ και την εισαγγελική έρευνα, χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να βγάλει το πόρισμά της και με την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (7/3/2008), επεχείρησε ουσιαστικά να αποσιωπήσει το θέμα της χειραγώγησης, αρκούμενη να μιλήσει για στήριξη της τιμής της μετοχής. Προφανώς, εκτελώντας άνωθεν εντολές και υποδείξεις, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι". Επίσης το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την κατάθεση του πορίσματος των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά την υπόθεση, καθώς και τα πρακτικά των σχετικών συνεδριάσεών της.

    [17] Οικονομία

    Η παγκόσμια οικονομία

    Σε τροχιά ύφεσης

    17/7/2008 19:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέες ασφυκτικές πιέσεις ασκεί στο δολάριο η απόφαση μερικών από τα μεγαλύτερα διεθνή κρατικά επενδυτικά κεφάλαια να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα και να στραφούν στο ευρώ και το ιαπωνικό γιεν. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την αγορά ακινήτων και την βιομηχανική δραστηριότητα ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην αμερικανική οικονομία, αλλά η κρίση στην αγορά κατοικίας έχει χτυπήσει και την πόρτα της Βρετανίας. Από την πλευρά του το διεθνές νομισματικό ταμείο προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλοι κλυδωνισμοί με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Στα καθ ημάς, ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε την Πέμπτη ότι βασικός στόχος παραμένει η συγκράτηση των τιμών, ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού, πρόβλημα που, όπως είπε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.

    "Ημέρα της Κρίσεως" για το δολάριο

    Το αμερικανικό νόμισμα χάνει ολοένα και περισσότερο την συναλλαγματική του ισχύ, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές των μεγαλύτερων διεθνών κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων εξετάζουν την αποδέσμευσή τους από το δολάριο, απειλώντας να διαταράξουν την εύθραυστη ισορροπία στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

    Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα ακόμα πιο αδύναμο δολάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της παγκόσμιας κρίσης. Οι προβλέψεις για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας λειτουργούν ως βασικός μοχλός πίεσης. Στις χρηματιστηριακές αγορές, πτωτικές τάσεις εμφανίζει το αμερικανικό νόμισμα με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,3% στα 1,58 δολάρια.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, ενώ η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για όγδοο διαδοχικό μήνα. Η στεγαστική κρίση χτύπησε και την πόρτα της Αγγλίας. Τα βρετανικά νοικοκυριά είναι από τα πιο χρεωμένα μεταξύ των πλουσιότερων κρατών του κόσμου ενώ η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων έχει αρχίσει να επηρεάζει και την υπόλοιπη οικονομία.

    Ενισχύονται και πάλι οι τιμές του πετρελαίου

    Η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 136 δολάρια το βαρέλι -το απόγευμα Πέμπτης- καθώς οι επενδυτές ξεκίνησαν πάλι να αγοράζουν μετά τη σημαντική πτώση των τιμών τις τελευταίες ημέρες, ενώ ενισχυτικά λειτούργησε και η νέα μείωση της παραγωγής στη Νιγηρία.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα αύξηση κατά 1,70 δολάρια το βαρέλι, και βρισκόταν στα 136,30 δολάρια το βαρέλι

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Σεπτεμβρίου- είχε αυξηθεί κατά 1,54 δολάρια και είχε ανέλθει στα 137,35 δολάρια το βαρέλι.

    Η επίθεση σε πετρελαιαγωγό στη Νιγηρία -τον 8ο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο- οδήγησε σε αναγκαστική μείωση της παραγωγής κατά 20.000 βαρέλια ημερησίως.

    [18] Οικονομία

    Πέφτει η τιμή του πετρελαίου

    17/7/2008 14:50:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/7/2008 19:33:20)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πτωτικά κινούνται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού να υποχωρεί κάτω από τα 134 δολάρια, χάνοντας σχεδόν 14 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που σημείωσε τη προηγούμενη εβδομάδα. Ενδείξεις για φθίνουσα ζήτηση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του πλανήτη και η νέα διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον σε σχέση με το Ιράν διαμόρφωσαν κλίμα αποκλιμάκωσης των τιμών. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 1,06 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 133,54 δολάρια. Νωρίτερα, κινήθηκε μεταξύ 135,11 δολαρίων και 133,40 δολαρίων. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε, το μεσημέρι, στα 134,70 δολάρια - νωρίτερα, κινήθηκε μεταξύ 136,55 δολαρίων και 134,64 δολαρίων - χάνοντας 1,11 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Όπως τόνισαν διαπραγματευτές οι χθεσινές απώλειες 4,14 δολαρίων στο βαρέλι που σημείωσε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού πυροδοτήθηκαν από τη γνωστοποίηση ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν, την εβδομάδα που έληξε στις 11 Ιουλίου, κατά 3 εκατομύρια βαρέλια, ενώ αναμενόταν πτώση τους μαζί με την προβλεπόμενη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και προϊόντων διύλισης.

    "Πέραν της αύξησης των αποθεμάτων αργού, βενζίνης και προϊόντων διύλισης, είναι αξιοσημείωτο ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ παραμένει εξασθενημένη", επεσήμανε ο αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia Ντέιβιντ Μουρ.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν οι επενδυτές ότι η κατανάλωση καυσίμων κίνησης στις ΗΠΑ ανήλθε, στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, σε 9,3 εκατομύρια βαρέλια κατά μέσον όρο, 2,1% κάτω σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    "Οι γεωπολιτικές ανησυχίες υποχωρούν, ιδιαίτερα στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις", τόνισε ο χρηματιστής στην MF Global Ltd. Ρόμπερτ Λάφλιν.

    Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Μακόρμακ είπε ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς θα συμμετάσχει στις συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιράν, το σαββατοκύριακο στη Γενεύη, σηματοδοτώντας στροφή στη θέση της Ουάσινγκτον σχετικά με συνομιλίες με την Τεχεράνη.

    Παράλληλα, σημερινό δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", χωρίς να επικαλείται πηγές, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπους θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα σχέδια για να ανοίξει στη Τεχεράνη γραφείο συμφερόντων των ΗΠΑ, το οποίο θα στελεχωθεί με αμερικανούς διπλωμάτες.

    Στη διαμόρφωση του κλίματος συνέβαλαν και οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των εκτιμήσεων των Goldman Sachs και JP Morgan για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος στην Κίνα, σημαντικό μοχλό της αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 July 2008 - 16:50:21 UTC