Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διώξεις για την "Γερμανός"
  • [02] Ελεύθερος ο εργατολόγος
  • [03] Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια
  • [04] Ύποπτα εμβάσματα για τα ΤΟR-Μ1
  • [05] Criminal Charges Over Germanos' Case
  • [06] Κατηγορείται για απάτη ο Όλμερτ
  • [07] Θάνατος αθλητικογράφου
  • [08] Συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Ζιμπάμπουε
  • [09] Άμεση έναρξη επιδημιολογικής έρευνας
  • [10] Σε ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά
  • [11] Νέο ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου
  • [12] Φωτιά στη Χαλκιδική
  • [13] Αγώνας για την αποκατάσταση της Αγιά Σοφιάς
  • [14] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά
  • [15] Αποφυλακίζεται ο εργατολόγος

    [01] Οικονομία

    Για την εξαγορά της από την Cosmote

    Διώξεις για την "Γερμανός"

    11/7/2008 14:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 18:59:05)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρίας "Γερμανός" από την "Cosmote", το Μάιο του 2005, αλλά και χειραγώγηση των μετοχών της. Η δίωξη στρέφεται κατά του προέδρου του ΟΤΕ, Παναγιώτη Βουρλούμη, των πρώην μελών του ΔΣ της "Cosmote", του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και επτά προσώπων που συνδέονται με την εταιρεία "Γερμανός". Για την υπόθεση είχε διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήριζαν μη επωφελή την εξαγορά, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε ζημία στον ΟΤΕ ύψους 1,3 δις ευρώ. Για δικαίωση έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των τηλεπικοινωνιών, τονίζοντας ότι η απόδοση των όποιων ποινικών ευθυνών δεν αρκεί. "Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση" τονίζει ο Συνασπισμός.

    Πέντε κακουργήματα

    Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου.

    Με το πέρας της έρευνάς της και αφού εξέτασε, με την ιδιότητα του υπόπτου, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, η κ. Σπυροπούλου παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης για πέντε κακουργήματα.

    Η δίωξη αφορά τα αδικήματα: Απιστία που στρέφεται κατά υψηλόβαθμων στελεχών της Cosmote. Ηθική αυτουργία σε απιστία που στρέφεται κατά του επιχειρηματία. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που στρέφεται κατά των μελών του ΔΣ της επιχείρησης. Χειραγώγηση αγοράς από κοινού και κατ εξακολούθηση κατ επάγγελμα και συνήθεια που στρέφεται κατά επτά προσώπων αντικριστών και ατόμων που εμπλέκονται με την επιχείρηση και ηθική αυτουργία στη χειραγώγηση, που στρέφεται σε βάρος του επιχειρηματία.

    Η υπόθεση ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης στον 20ό τακτικό ανακριτή".

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Η συμφωνία για την οποία ασκήθηκαν οι διώξεις υπεγράφη μεταξύ της Cosmote και της εταιρείας Γερμανός στις 9 Μαΐου 2006, έναντι 1,58 δις. ευρώ, που μειώθηκε τελικά σε 1,3 δις ευρώ μετά την επαναπώληση της στον Πάνο Γερμανό της εταιρείας sunlight,( εταιρεία κατασκευής μπαταριών με θυγατρικές σε Σερβία Γερμανία, Βουλγαρία και Ρουμάνια)) και των καταστημάτων Γερμανός σε Πολωνία, Ουκρανία και Κύπρο, χώρες όπου δεν δραστηριοποιείται η Cosmote.

    Η Cosmote κατέβαλλε τίμημα 19 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγορά του 42% και με δημόσια προσφορά εξαγόρασε το υπόλοιπο 58 % .

    Με τη συμφωνία αυτή η Cosmote απέκτησε τον πλήρη έλεγχο 337 καταστημάτων Γερμανός σε όλη την Ελλάδα .

    Μετά από αυτή τη συμφωνία οι δυο εταιρείες Τim και Vodafone που είχαν ισχυρά συμβόλαια με τον Γερμανό, διέκοψαν τη συνεργασία τους με την εταιρεία.

    Σχολιάζοντας τη δίωξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν ότι "πρόκειται για δίωξη κατά παντός υπευθύνου και όχι προσωπικά κατά του κ. Βουρλούμη. Ο κ. Βουρλούμης αναφέρεται στο πόρισμα γιατί είναι επικεφαλής στον ΟΤΕ ", τόνιζουν οι ίδιοι κύκλοι.

    Ερωτώμενος ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απάντησε πως δεν γνωρίζει τη υπόθεση και συνεπώς δεν μπορεί να πάρει θέση.

    Σε επόμενη ερώτηση, σχετική με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη υπόθεση, είπε ότι δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο.

    Δικαιωμένο αισθάνεται το ΠΑΣΟΚ από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η δίωξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της μηνυτήριας αναφοράς που είχαν κάνει 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το Φεβρουάριο του 2007.

    Για το ΠΑΣΟΚ συμφωνά με τον κ. Παπακωνσταντίνου δημιουργούνται πλέον μεγάλα ερωτηματικά για το εάν θα αναλάβουν οι αρμόδιοι Υπουργοί τις πολιτικές τους ευθύνες και για το τί θα κάνει η κυβέρνηση για το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΤΕ είναι ακριβώς η ίδια που προχώρησε και στην εκχώρηση του οργανισμού στην Deutsche Telekom.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, ότι περιμένει από τον κ. Αλογοσκούφη να τοποθετηθεί επισημαίνοντας ότι πρωτίστως έχει πολιτικές ευθύνες ωστόσο όπως είπε πρέπει να διερευνηθεί και για το αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

    Συμφωνά με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολίτικου Συμβούλιου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δικαστική εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι την ώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης η μάχη κατά της διαφθοράς πάει διακοπές δίνοντας ραντεβού τον Οκτώβριο, εμείς θα συνεχίσουμε και θα επιμείνουμε στον αγώνα για την διαφάνεια μέχρι τέλους .

    "Πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση για την οποία είχαμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Ελπίζω αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι τέλους, γιατί η ζημιά για τον ΟΤΕ και κατ επέκταση για το κοινωνικό σύνολο είναι τεράστια. Η εξέλιξη αυτή όμως, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για την εκχώρηση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom", δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη στην άσκηση ποινικών διώξεων σχετικά με την αγορά της εταιρίας Γερμανός από την Cosmote.

    Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις ποινικές διώξεις για την εξαγορά της Γερμανός, αναφέρει μεταξύ άλλων:

    "Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υποστήριξε και υποστηρίζει την ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιας επιχείρησης τηλεπικοινωνιών χωρίς την παράλληλη συνύπαρξη άλλων ιδιωτικών ομίλων. Η απόδοση των όποιων ποινικών ευθυνών δεν αρκεί."

    "Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση αφού είναι η ίδια που ενθάρρυνε, κάλυψε και στήριξε απολύτως όχι μόνο αυτή καθεαυτή την απαράδεκτη εξαγορά, αλλά και τις διαδικασίες υλοποίησης αυτής της υπόθεσης", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει πλέον είναι όχι μόνο να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση "Γερμανός", αλλά να επανεξεταστεί η εξαγορά της Cosmote από τον ΟΤΕ, όσο και να ακυρωθεί άμεσα η παράδοση του ΟΤΕ στην DT.

    [02] Κοινωνία

    Ελεύθερος ο εργατολόγος

    11/7/2008 15:10:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την πόρτα της εξόδου των φυλάκων του Κορυδαλλού πέρασε το μεσημέρι και ο δεύτερος κατηγορούμενος για την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο εργατολόγος, Χρήστος Νικολουτσόπουλος. Ο δεύτερος ειδικός ανακριτή κ. Αθανασίου με διάταξή του, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του κατηγορούμενου για λόγους υγείας με τους περιοριστικούς όρους της χρηματικής εγγύησης των 50.000ευρω, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την εμφάνιση του δυο φόρες το μηνά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

    Ο εργατολόγος, εξερχόμενος από τις φύλακες Κορυδαλλού εμφανίστηκε εξαιρετικά αναστατωμένος και χαρακτήρισε ως "εγωιστικά ψοφίμια" όσους κατά τη γνώμη του φέρνουν την ευθύνη για ότι συνέβη.

    Εξέφρασε, δε, τη λύπη του για πρώην αξιωματούχο που δεν έδειξε το ίδιο σθένος και προανήγγειλε την έκδοση βιβλίου, το οποίο θα αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και ονόματα της υπόθεσης, με αποτέλεσμα- όπως είπε- πολλοί να χάσουν τον ύπνο τους.

    Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνθήκες κράτησής του τις οποίες παρομοίασε με σύγχρονο Νταχάου.

    [03] Κοινωνία

    Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια

    11/7/2008 11:32:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αυξημένη είναι η κίνηση από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι αδειούχοι του Ιουλίου εγκαταλείπουν σταδιακά την πρωτεύουσα. Πληρότητα που ξεπερνά το 90% έχουν τα πλοία με προορισμό τις Κυκλάδες, ενώ δεν παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις. Έχουν προγραμματιστεί συνολικά 34 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και 19 από το λιμάνι της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ήδη μέχρι τις 8.00 το πρωί είχαν φύγει εννέα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ αλλά δύο πλοία έφυγαν για την Κρήτη μέχρι τις 10 το πρωί. Στο μεταξύ με σύνθημα "Διακοπές με εισιτήριο την ενημέρωση", κλιμάκια της Νομαρχίας Πειραιά, μοίρασαν το πρωί στους επιβάτες της ακτοπλοΐας στο λιμάνι στο Πειραιά, ενημερωτικά φυλλάδια με χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας.

    Ο "Οδηγός Διακοπών", που εκδόθηκε σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις, περιλαμβάνει αναλυτικά τους βασικούς κανόνες για τα καταστήματα εστίασης, απαριθμεί τα προϊόντα των κυλικείων που υπάγονται στην αγορανομική διάταξη, προσδιορίζει την τιμή προϊόντων για όρθιους πελάτες και δίνει χρηστικές συμβουλές για τη μεταφορά με αεροπλάνο και πλοίο, καθώς και για τη διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δίνονται ακόμη συμβουλές για την σωστή προετοιμασία των καταναλωτών πριν από την άφιξη στον τόπο των διακοπών τους.

    [04] Πολιτική

    Τρεις νέοι λογαριασμοί

    Ύποπτα εμβάσματα για τα ΤΟR-Μ1

    11/7/2008 14:22:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Στη Βουλή αποστέλλονται τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα από τις ελβετικές τράπεζες, μετά το άνοιγμα τριών λογαριασμών οι οποίοι σχετίζονται με την υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων ΤΟR-Μ1.

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τρεις νέους υπόπτους λογαριασμούς, ενός Έλληνα και δυο αλλοδαπών επιχειρηματιών, που συνδέονται με την υπόθεση της προμήθειας.

    Σύμφωνα με ανώτερες εισαγγελικές πηγές τα νέα στοιχεία δεν φαίνεται να δείχνουν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

    Πιο συγκεκριμένα, τα επίμαχα στοιχεία αναμένεται να διαβιβαστούν στη Βουλή από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Π.Αθανασίου, ο οποίος είχε στείλει στο Κοινοβούλιο και μέρος του φακέλου της έρευνας για τα ΤΟR-Μ1 προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί υπόπτων εμβασμάτων σχετικά με την προμήθεια των ΤΟR-Μ1 και την πολιτική συγκυρία ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως πάντα είμαστε προβληματισμένοι για την χρονική αλληλουχία των γεγονότων, καθώς γνωρίζουμε μέρος της δικαιοσύνης επηρεάζεται και χειραγωγείται από τη δικαιοσύνη.

    [05] Regarding Germanos Buyout by Cosmote

    Criminal Charges Over Germanos' Case

    11 Ιουλ 2008 14:27:0 (Last updated: 11 Ιουλ 2008 19:13:5)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑNA/ΜNA

    Athens Prosecutor who is investigating retailer Germanos buyout by OTE Telecoms mobile phone company filed criminal charges against the two companies top executives, a court official said on Friday. The charges are against OTE head Panagiotis Vourloumis, the former Cosmote board members, businessman Panos Germanos and seven people involved in the Germanos company. A preliminary investigation had been held into the case after Socialist MPs had called the buyout as non-profitable, since it cost OTE 1.3 billion euros. The Socialist party (PASOK) said it was proved right, while the Communists defended the state character of telecommunications in Greece, stressing that merely attributing responsibility would not do. "These developments have left the Government exposed," underlined SYN (Coalition of the Radical Left).

    Five Felonies

    The charges came as a result of an investigation carried out by Appeal Prosecutor Efstathia Spyropoulou.

    Upon concluding her probe and after interrogating all people implicated, Spyropoulou ordered the First Instance Prosecutors Office to press charges for five felonies.

    The charges relate to abuse of trust, against the businessman for moral instigation, the members of the companys board for legalizing profits coming from illegal activity and against members involved in the case for manipulating the companys share holders.

    Political Reactions

    The deal in question was signed between Cosmote and Germanos company in 9 May 2006. It originally cost 1.58 billion euros, but the sum brought down to 1.3 billion euros after it was sold to Panos Germanos and the Germanos stores in Poland, Ukraine and Cyprus, countries where Cosmote has no activities in.

    Cosmote paid 19 euros per share for the buyout of 42% of the company. It bought the rest 58% through a takeover bid. The deal enabled Cosmote to have full control of the 337 Germanos stores across Greece.

    After the deal was signed, Tim and Vodafone mobile operators, which had strong contracts with Germanos, stopped their cooperation with the company.

    Commenting on the legal actions taken against the OTE chief, Panagis Vourloumis, Finance Ministry circles noted that the prosecution is against all persons responsible and not against Vourloumis, whose name was mentioned in the report because he is the OTE head.

    Asked on the matter, Deputy Government spokesman Evangelos Antonaros said he could not take a stand, since he was not aware of the case.

    Following the charges pressed by the First Instance Court Prosecutor, PASOK feels vindicated, stressed PASOK spokesman Papakonstantinou, noting that the prosecution resulted from the lawsuit filed by 17 PASOK MPs in February 2007.

    PASOK wonders, continued Papakonstantinou, whether the relevant Ministries will shoulder their responsibilities and what the Government will do about the fact that the OTE board is exactly the same with the one that sold the Organisation to Deutsche Telekom.

    The PASOK spokesman said that he expects Alogoskoufis to take a stand, noting that although he has political responsibilities, the possibility of penal responsibilities should be investigated as well.

    According to information, during the sitting of PASOKs Political Council, Socialist leader George Papandreou voiced his satisfaction over the outcome of the judicial investigation. He further underlined that while the Governments battle against corruption goes on vacation, PASOK will keep fighting for transparency till the end.

    "This is an obvious case for which we had lodged a lawsuit. I hope this time Justice will clear it because losses for OTE company and the social group are very big. However, this development poses more serious questions about OTEs buyout by Deutsche Telekom", PASOK cadre Vaso Papandreou stressed on reference to the case.

    KKE in its announcement says: "KKE is the only political party that supports and will always support the existence of a state company of telecommunications with no other private companies getting involved. However, attributing only criminal responsibilities is not enough."

    "These developments have left the Government exposed, since it encouraged and covered up and fully backed not only this unacceptable buyout, but also its implementation," read a SYN (Coalition of the Radical Left) announcement, underlining that what really matters, apart from reaching to the bottom of the Germanos case, is to re-examine Cosmotes buyout by OTE and annul the agreement between OTE and Deutsche Telekom.

    [06] Μ. Ανατολή

    Έρευνα για δωροληψία

    Κατηγορείται για απάτη ο Όλμερτ

    11/7/2008 17:26:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

    Η ισραηλινή αστυνομία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ για απάτη και ανακοίνωσε ότι η έρευνα εναντίον του για δωροληψία διευρύνθηκε, ώστε να εξεταστούν υποψίες σχετικά με τη χρηματοδότηση ταξιδιών του.

    "Ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να λογοδοτήσει σχετικά με υποψίες για σοβαρή απάτη και άλλα αδικήματα", αναφέρουν η ισραηλινή αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε κοινή ανακοίνωσή τους, η οποία εκδόθηκε σήμερα μετά την εξέταση του Όλμερτ για τρίτη φορά.

    Οι νέες αυτές υποψίες αφορούν ταξίδια που έκανε ο Όλμερτ πριν από την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού, τον Ιανουάριο του 2006, όταν ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Σύμφωνα με τις υποψίες αυτές, όταν ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, συνήθιζε να απευθύνεται ταυτοχρόνως σε διάφορους θεσμούς, μεταξύ των οποίων το κράτος, για να χρηματοδοτήσουν όλοι το ίδιο ταξίδι" ξεχωριστά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Το ταξιδιωτικό πρακτορείο στο οποίο απευθυνόταν, έστελνε σε καθέναν από αυτούς τους θεσμούς διαφορετικά τιμολόγια για την ίδια πτήση, σαν ο καθένας από αυτούς να ήταν ο μόνος που χρηματοδοτούσε" το ταξίδι, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Τα ποσά που αποκτήθηκαν κατ αυτόν τον τρόπο και καταβλήθηκαν εν μέρει στον προσωπικό του λογαριασμό επέτρεψαν στον Όλμερτ να χρηματοδοτήσει "ιδιωτικά ταξίδια στο εξωτερικό για τον ίδιο και την οικογένειά του", σύμφωνα με την αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ο Όλμερτ διετέλεσε δήμαρχος της Ιερουσαλήμ επί μία 10ετία, ως το 2003 και εν συνεχεία υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, ως τις αρχές του 2006, οπότε διαδέχθηκε τον Αριέλ Σαρόν στην πρωθυπουργία.

    Η αστυνομία διερευνά κατηγορία δωροδοκίας του Όλμερτ από τον αμερικανό επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο στις συναλλαγές που είχε με τον αμερικανό επιχειρηματία και έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί αν του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες.

    [07] Αθλητισμός

    Ύστατο χαίρε

    Θάνατος αθλητικογράφου

    11/7/2008 16:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 19:00:39)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΠΣΑΤ στην οποία εκφράζει την βαθιά του θλίψη για την απώλεια του δημοσιογράφου Κώστα Αναστασόπουλου, ο οποίος έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 59 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή θα τελεστούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008 και ώρα 12.00 από το νεκροταφείο Γλυκών Νερών Αττικής.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) με οδύνη πληροφορήθηκε το θάνατο του δημοσιογράφου και μέλους του Συνδέσμου Κώστα Αναστασόπουλου, σε ηλικία 59 ετών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ αποφάσισε να αποσταλεί συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του εκλιπόντος, να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του και αντιπροσωπεία του Δ.Σ. να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ.

    Ο Κώστας Αναστασόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση στη διάρκεια της χούντας.

    Άρχισε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία του σε εφημερίδες του Ηρακλείου, ενώ το 1982 εντάχθηκε στο «ΦΙΛΑΘΛΟ» και από το 1984 εργαζόταν ανελλιπώς στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», με ειδίκευση στο διεθνές αθλητικό ρεπορτάζ.

    Επί είκοσι συναπτά έτη διατηρούσε τη στήλη «Απ έξω», όπου σχολίαζε πρόσωπα και πράγματα της διεθνούς επικαιρότητας, με το δικό του πολύ ξεχωριστό στιλ και με εξαιρετικό τρόπο γραφής. Ο Κώστας Αναστασόπουλος άφησε πίσω του τον 22χρονο γιο του, Άγγελο.

    [08] Κόσμος

    113 οι νεκροί πολιτικού χαρακτήρα

    Συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Ζιμπάμπουε

    11/7/2008 16:10:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: 113 οι νεκροί πολιτικού χαρακτήρα

    Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε συνεχίζουν στην Πραιτόρια τις συνομιλίες τους, όσον αφορά την πολιτική κρίση στη χώρα τους, μετά την αναβολή ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στο διάλογο.

    Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Ρόμπερτ Μουγκάμπε στην προεδρία της Ζιμπάμπουε στις 27 Ιουνίου και ξανάρχισαν τις συνομιλίες τους το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική προεδρία, η οποία μεσολαβεί για την επίλυση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε.

    Παράλληλα, το αντιπολιτευόμενο Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι μετά τις εκλογές της 29ης Μαρτίου, 113 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν σκοτωθεί στη χώρα από επιθέσεις πολιτικού χαρακτήρα.

    Προηγούμενος απολογισμός γνωστοποιούσε το θάνατο 109 υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

    [09] Κοινωνία

    Κριμαϊκός αιμορραγικός πυρετός

    Άμεση έναρξη επιδημιολογικής έρευνας

    11/7/2008 15:09:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άμεση έναρξη επιδημιολογικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό, υπάρχει παρουσία του ιού του κριμαϊκού αιμορραγικού πυρετού στα ελληνικά κοπάδια αιγοπροβάτων και βοοειδών αρχίζει το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και τις διευθύνσεις των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών 12 Νομών που συνορεύουν με Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία, χώρες στις οποίες έχουν εκδηλωθεί κρούσματα του ιού.

    Στα εργαστήρια του ΑΠΘ αναμένεται να συγκεντρωθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες περισσότερα από 840 δείγματα αίματος αιγοπροβάτων και βοοειδών, που εκτρέφονται σε ακτίνα περίπου 5 χιλιομέτρων από τη γραμμή των συνόρων του κάθε νομού με κάποια γειτονική χώρα.

    Κάθε μία κτηνιατρική υπηρεσία των Νομών Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Δράμας και Λέσβου, θα αποστείλουν 35 δείγματα από πρόβατα, 20 από αίγες και 15 από βοοειδή.

    Ο Νομός Ροδόπης, όπου υπήρξε το κρούσμα αιμορραγικού πυρετού, ενδέχεται να στείλει μέχρι και 250 δείγματα.

    «Πρέπει να υπάρχει εγρήγορση όχι όμως πανικός», δήλωσε στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με θέμα την έρευνα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

    «Περιμένουμε να εξαχθούν τα συμπεράσματα της έρευνας για την ύπαρξη του ιού, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις υγειονομικές αρχές», επισήμανε ο υφυπουργός.

    Η προσπάθεια που γίνεται θα βοηθήσει να εντοπίσουμε ενδημικές περιοχές του κριμαϊκού αιμορραγικού πυρετού», σημείωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Αντωνιάδης, εξηγώντας ότι η έρευνα είναι απαραίτητη «γιατί ξέρουμε ότι αν υπάρχουν μολυσμένα ζώα και αν αυξηθεί ο αριθμός αυτών, κάποια στιγμή θα περιμένουμε επιδημία και στους ανθρώπους».

    Ο καθηγητής επισήμανε ότι, το υπουργείο Υγείας ήδη έστειλε τις βασικές οδηγίες στα νοσοκομεία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι εν λόγω οδηγίες αφορούν στα συμπτώματα του κριμαϊκού πυρετού, μόλις εμφανιστούν, αλλά και μέχρι να διαγνωστεί τελικά ο ιός, καθώς και ορισμένα ειδικά φάρμακα για ιούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

    Τις προηγούμενες ημέρες, όπως έκανε γνωστό ο κ. Αντωνιάδης, υπήρξε ανοιχτή επικοινωνία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νόσων, και οι ελληνικές αρμόδιες αρχές ενημέρωσαν για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί μέχρι στιγμής. «Τους είπαμε τι κάναμε και μας είπαν ότι είμαστε μία χαρά, όλα πάνε καλά», ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης.

    «Είναι από τις πρώτες φορές στην Ελλάδα που κάνουμε έρευνα προληπτικά, χωρίς να έχουμε καμία ένδειξη ότι έχουν μολυνθεί τα ελληνικά κοπάδια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ Σπύρος Κυριάκης. «Είναι ζωοανθρωπονόσος και πρέπει να την ελέγξουμε στο ζώο για να μην περάσει στον άνθρωπο», είπε.

    Από την πλευρά του ο Μιχάλης Διαμαντάκης, διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού Ροδόπης, όπου υπήρξε το θανατηφόρο περιστατικό με 42χρονη γυναίκα (τσιμπήθηκε από τσιμπούρι του γένους Hyalomma, που μεταδίδει το κριμαϊκό αιμορραγικό πυρετό στον άνθρωπο), επισήμανε ότι το συγκεκριμένο τσιμπούρι δεν είχε εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

    «Πιθανόν να μεταφέρθηκε τυχαία ή με ζώα που ήλθαν λαθραία ή το πιο πιθανό με τους ενδιάμεσους ξενιστές, που είναι τα άγρια πτηνά- κυρίως οι πελαργοί και οι λαγοί. Πιθανόν να ήλθε τώρα τελευταία», ανέφερε ο κ. Διαμαντάκης.

    Στο Νομό Ροδόπης -πρόσθεσε- οι άνθρωποι έχουν ευαισθητοποιηθεί και προσέρχονται στα νοσοκομεία όταν υπάρχει υποψία ότι έχουν τσιμπηθεί από τσιμπούρι. «Καθημερινώς, δεκάδες άνθρωποι σπεύδουν στα νοσοκομεία, κι όταν έχουν κάποιο τσιμπούρι επάνω τους, το βγάζουν οι γιατροί όπως πρέπει να βγει», είπε.

    [10] Πολιτική

    Σε ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά

    11/7/2008 15:02:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ετοιμότητα του υπουργείου Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς παρουσίασε την Παρασκευή στον Πρωθυπουργό ο αρμόδιος υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το 50% των βιβλίων έχει ήδη μοιραστεί. Όπως δήλωσε ο ίδιος, την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει τέλος στην ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών, καθώς θα ορίζει συγκεκριμένο χρόνο απασχόλησής τους με αυτό το καθεστώς. Πρόσθεσε, ότι το νομοσχέδιο αυτό βάζει ξεκάθαρους κανόνες για το πόσο καιρό μπορεί να μένει κάποιος στην αναπλήρωση και στη συνέχεια να περνά εντός του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε επίσης, ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τη δουλειά που έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες ώστε η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα.

    "Ήδη βρισκόμαστε δυο μήνες πιο μπροστά στα χρονοδιαγράμματα για τοποθέτηση δασκάλων και καθηγητών, προκειμένου να μην παρατηρούνται κενά στα σχολεία, φαινόμενο που για πολλές δεκαετίες το ζήσαμε με δυσάρεστες επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης" είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι αυτή τη στιγμή έχει ήδη αποσταλεί στις περιφέρειες το 50% των βιβλίων και μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή ώστε οι μαθητές να έχουν τα βιβλία τους στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

    Ο κ. Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων, είπε ότι το ζήτημα αυτό είναι σε εξέλιξη, "αναμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα προχωρήσουμε".

    Προηγουμένως όμως, είπε ο υπουργός Παιδείας, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, θα γίνει μια νομοθετική τακτοποίηση του χώρου αυτού, ώστε να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Ο κ. Στυλιανίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ρύθμιση αυτή και εντός του καλοκαιριού.

    Αναφερόμενος στις ποινές σε βάρος των βαθμολογητριών που σχετίζονταν με τις διαρροές στις περσινές πανελλήνιες εξετάσεις, είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και προστάτευσε την εγκυρότητα των εξετάσεων αποδίδοντας μέσω των πειθαρχικών μέτρων ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν.

    Ποινές δεν επιβάλλονται μόνο στις συγκεκριμένες βαθμολογήτριες είπε, αλλά και στην επικεφαλής τους.

    [11] Οικονομία

    Ξεπέρασε τα 147 $ το βαρέλι

    Νέο ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου

    11/7/2008 14:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 17:34:26)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

    Διαδοχικά ρεκόρ σημειώνει η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, καθώς η τιμή παρουσίασε αύξηση μεγαλύτερη των 5 δολαρίων ανά βαρέλι, ξεπερνώντας έτσι για πρώτη φορά τα 147 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη από τις ανησυχίες που προκαλούν σχετικά με την ομαλή ροή πετρελαίου, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο Ιράν και τη Νιγηρία και η ενδεχόμενη απεργία σε πετρελαϊκή εταιρία της Βραζιλίας.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε την τιμή ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι ξεπερνώντας την τιμή ρεκόρ των 146,90 δολαρίων, που είχε σημειώσει λίγο νωρίτερα.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, είχε αυξηθεί κατά 4,74 δολάρια και έτσι είχε ανέλθει στα 146,77 δολάρια το βαρέλι.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι οι απειλές για διατάραξη της ροής πετρελαίου, παρείχαν το επιθετικό σκηνικό στις αγορές, καθώς τα δεδομένα -σε ό,τι αφορά τη ζήτηση- είναι απίθανο να αλλάξουν πολύ μέχρι και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

    Αναλυτών ανησυχίες

    "Υπάρχουν διαρκείς ανησυχίες σχετικά με την προσφορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα", σχολίασε ο Τζέραρντ Μπουργκ της National Bank of Australia στη Μελβούρνη.

    Στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στη ροή φορτίων αργού πετρελαίου από τον Κόλπο σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μετά το διήμερο πυραυλικών δοκιμών στην περιοχή από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ήλθε να προστεθεί η μονομερής άρση της κατάπαυσης του πυρός από πλευράς του Κινήματος για τη Χειραγώγηση του Δέλτα του Νίγηρα, ως διαμαρτυρία στην προσφορά της Βρετανίας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγού χώρας της Αφρικής.

    Οι επιθέσεις των ανταρτών στην πετρελαϊκή υποδομή της χώρας είναι ένας από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην άνοδο κατά περίπου 50% που κατέγραψαν οι τιμές φέτος.

    Παράλληλα, οι εργάτες στη βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρία Petrobras απείλησαν με πενθήμερη απεργία την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα επηρεάσει την παραγωγή και από τις 42 πλωτές πλατφόρμες άντλησης στη λεκάνη του Κάμπος, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου της λατινοαμερικανικής αυτής χώρας και η οποία ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

    [12] Κοινωνία

    Φωτιά στη Χαλκιδική

    11/7/2008 14:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 16:09:33)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Σάρτη, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και έκαψε έκταση με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια. Στην περιοχή έσπευσε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αρχική μέριμνά της ήταν να ανακοπούν τα μέτωπα που θα μπορούσαν να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές ή κάμπινγκ.

    Πολύ υψηλός διαγράφεται για αύριο Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Ευβοίας, Χανίων, Ρεθύμνης Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Τη δημοσιοποίηση όλων των ψηφιακών χαρτών από πέρσι έως σήμερα, ως ελάχιστο δείγμα απάντησης στους πολίτες για το εάν ισχύει η περσινή δέσμευση του πρωθυπουργού πως ότι ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος ζητεί το ΠΑΣΟΚ.

    [13] Πολιτισμός

    Αγώνας για την αποκατάσταση της Αγιά Σοφιάς

    11/7/2008 12:25:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την υπερπροσπάθειά του να ξαναδεί μετά από 533 χρόνια την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη ως λειτουργούσα εκκλησία της Ορθόδοξης Πίστης, ξεκινά τις επόμενες ημέρες από το Κοινοβούλιο, το Κογκρέσο και τη Μικτή επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρώην βουλευτής και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Συμβουλίου για την αποκατάσταση του μνημείου, Κρις Σπύρου. Οι φωτογραφίες που έφτασαν στα χέρια του και καταγράφουν βέβηλες δραστηριότητες μεσα στην Αγία Σοφία ενισχύουν τα επιχειρήματά του υπέρ της αποκατάστασης του ναού. Ο κ. Σπύρου απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να μπει ένα τέλος στις δραστηριότητες που προσβάλλουν το ναό της Αγίας Σοφίας. Στην επιστολή επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό που αποκαλύπτει ότι το μνημείο φιλοξενεί λαϊκή εμποροπανήγυρη όπου πωλούνται είδη τέχνης σε τουρίστες, ενώ έχει μετατραπεί σε καταφύγιο τρωκτικών και περιστερώνα.

    [14] Κόσμος

    Συνάντηση Τζαλίλι - Σολάνα

    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά

    11/7/2008 11:40:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης Σαϊντ Τζαλίλι θα συναντηθεί στις 19 Ιουλίου στη Γενεύη με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις ιρανικές αρχές.

    Οι δύο άνδρες "αναμένεται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για το πακέτο των προτάσεων (της ομάδας των Έξι) το Σάββατο 19 Ιουλίου", δήλωσε ο Αχμαντ Χαντεμ αλ Μέλεχ, εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό ιρανικό πρακτορείο IRNA.

    Τον Ιούνιο η ομάδα των Έξι (5+1 - τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία, που εμπλέκονται στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος) παρέδωσε στην Τεχεράνη δια του Χαβιέρ Σολάνα ένα "πακέτο" προτάσεων με σκοπό να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για θέματα όπως η οικονομία, η ενεργειακή συνεργασία με αντάλλαγμα η Τεχεράνη να εγγυηθεί τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος, κυρίως του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Η ομάδα των Έξι υποψιάζεται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει με το πρόγραμμά της αυτό να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το περιεχόμενο της ιρανικής απάντησης που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα των Έξι.

    [15] Κοινωνία

    Με περιοριστικούς όρους

    Αποφυλακίζεται ο εργατολόγος

    11/7/2008 12:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 15:21:20)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Μετά την αποφυλάκιση της 35χρονης Εύης Τσέκου, που είχε προφυλακιστεί πριν από 7 μήνες για την υπόθεση εκβιασμού του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, και ο εργατολόγος, Χρήστος Νικολουτσόπουλος, που επίσης κατηγορείται για την εμπλοκή του στην υπόθεση Ζαχόπουλου, τελικά αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους.

    Ο β ειδικός ανακριτής, Δημήτρης Οικονόμου έκανε δεκτή για λόγους υγείας την αίτηση αποφυλάκισης του εργατολόγου, με εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Θετική ήταν και η εισήγηση που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης, που όπως και ο ανακριτής, έκαναν δεκτούς τους λόγους υγείας που επικαλείται ο κατηγορούμενος εργατολόγος. Για την υπόθεση προσωρινά κρατούμενοι πλέον παραμένουν οι δύο δικηγόροι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 July 2008 - 16:50:08 UTC