Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τη Siemens
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-Στυλιανίδη
  • [03] Αδιάλλακτα τα Σκόπια
  • [04] Β.Κορέα: Νεκρή τουρίστρια από στρατιωτικά πυρά
  • [05] Αύξηση της εγκληματικότητας
  • [06] Κοντά στα 142 δολάρια το πετρέλαιο
  • [07] Προειδοποίηση για τις πυρκαγιές
  • [08] Νέο επεισόδιο στη Δυτική Όχθη
  • [09] Αντικείμενα αστέρων στο σφυρί
  • [10] Διαστημικός "περίπατος"
  • [11] Ν.Ζηλανδία: Ξεκίνησε η διάθεση του νέου iPhone
  • [12] Οικονομική στήριξη στο Κόσοβο
  • [13] "Aπόβαση" μεταναστών στη Μάλτα
  • [14] Αυστηρές πειθαρχικές ποινές

    [01] Πολιτική

    Σε υψηλούς τόνους

    Αντιπαράθεση για τη Siemens

    11/7/2008 11:18:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στο κόκκινο παραμένει η αντιπαράθεση για την υπόθεση της Siemens. Το ΠΑΣΟΚ με επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό και με αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας, τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και την λειτουργία της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. "Είτε θα συμφωνήσουμε να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, είτε θα παραιτηθούμε από τις ευθύνες που μας αναλογούν", τονίζει στην επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου "Η πολιτική ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη με έργα και όχι στα λόγια" απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως "η Νέα Δημοκρατία πρότεινε και εφάρμοσε πολιτικές που κύριο άξονα είχαν και έχουν τη διαφάνεια". Χαρακτήρισε κραυγαλέα και αντιφατική την στάση του ΠΑΣΟΚ που ενώ σε όλες τις μεταρρυθμίσεις ζητούσε ανοιχτό διάλογο πολλών μηνών, τώρα, για ένα τόσο σοβαρό θέμα επιθυμεί όλα να τελειώσουν με συνοπτικές διαδικασίες. Το αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, απέρριψε και ο πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Σιούφας. Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική επιτροπή, καθώς γνωρίζουμε ότι τα πορίσματα της εξεταστικής είναι όσα και τα κόμματα, δήλωσε στο σταθμό μας ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος. Η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί νομικά κατά της Siemens, προσφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παράλληλα αναστέλλοντας όλες τις πληρωμές προς την Γερμανική εταιρεία, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Πέτρος Ευθυμίου. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε στη πηγή, που είναι η Siemens. Να προσφύγουμε στην Ε.Ε και παράλληλα να γίνει αναστολή πληρωμών προς την Siemens. Πρέπει άμεσα να συσταθεί η Εξεταστική επιτροπή. Πρέπει να έλθουν στην Ελλάδα όλοι οι γερμανικοί φάκελοι. Αν ο ίδιος ο λαός δεν γίνει εισαγγελέας και πρωταγωνιστής των εξελίξεων, δεν πρόκειται να δει κάθαρση και λύση των προβλημάτων του, επισημαίνει το ΚΚΕ. Αλλαγή των νόμων περί ευθύνης υπουργών και χρηματοδότησης των κομμάτων, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η διαφθορά είναι κανόνας λειτουργίας του συστήματος. Τη σύγκληση της ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να ξεκινήσει με εξεταστική επιτροπή και να προχωρήσει στη συνέχεια με προανακριτική ζήτησε o πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Εν τω μεταξύ, ένορκη διοικητική εξέταση, με αφορμή δημοσίευμα της Καθημερινής για δωροδοκία εφοριακών από τη Siemens Ελλάς, διέταξε ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας.

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Στυλιανίδη

    11/7/2008 11:24:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τις τελικές λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων, εφόσον αυτά αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, συζητά αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Πολιτική

    "Όχι" στις προτάσεις Νίμιτς

    Αδιάλλακτα τα Σκόπια

    11/7/2008 10:48:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Απερρίφθη από τα Σκόπια, σύμφωνα με διπλωματική πηγή της γειτονος, η δέσμη ιδεών Νίμιτς, για την ονομασία, που περιελάμβανε τέσσερις παραλλαγές των όρων Βόρεια και Άνω Μακεδονία. Όπως αναμενόταν, σύμφωνα με την πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντησή του, στη Νέα Υόρκη με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ, τόνισε πως η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει την εθνική της ταυτότητα. Η αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων είναι εμφανής και από το γεγονός ότι έθεσαν εκ νέου θέμα "σλαβομακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Α. Μιλόσοσκι, που προκάλεσαν την αντίδραση του Θεόδωρου Πάγκαλου. Τη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, ο Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιο Βασιλάκη. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν πάντως ότι οι συναντήσεις του διαμεσολαβητή με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών είναι περισσότερο αναγνωριστικές σε αυτήν τη φάση των συνομιλιών και αναμένεται να λάβουν ουσιαστικότερο χαρακτήρα και περιεχόμενο από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    [04] Κόσμος

    Β.Κορέα: Νεκρή τουρίστρια από στρατιωτικά πυρά

    11/7/2008 10:21:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια 53χρονη τουρίστρια από τη Νότια Κορέα πυροβολήθηκε από βορειοκορεάτες στρατιώτες και έπεσε νεκρή σε ορεινό θέρετρο της Βόρειας Κορέας, δημοφιλές στους νοτιοκορεάτες επισκέπτες στη χώρα αυτή, ενώ είχε εισέλθει σε στρατιωτική περιοχή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης. Λίγο νωρίτερα την είδηση είχαν μεταδώσει το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap και μέσα ενημέρωσης στη Σεούλ. Σύμφωνα με το Yonhap, η 53χρονη Παρκ Ουαντζ-Τζα πυροβολήθηκε στα πόδια και το στήθος, όταν εισήλθε σε στρατιωτική περιοχή ενώ έκανε περίπατο κοντά σε γήπεδο γκολφ σήμερα το πρωί στις 04.30 τοπική ώρα (22.30 ώρα Ελλάδας χθες Πέμπτη). Η σορός της μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής Σόκτσο της Νότιας Κορέας κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες για το συμβάν που σημειώθηκε σε τουριστικό σημείο του Ορους Κουμγκάνγκ, βορείως των συνόρων της ανατολικής ακτής. Τη διαχείριση του θερέτρου έχει θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου Hyundai και το σημείο αυτό έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Νοτιοκορεάτες.

    Οι πρώτοι τουρίστες από τη Νότια Κορέα επισκέφθηκαν το Κουμγκάνγκ το Νοέμβριο του 1988. Το τουριστικό σημείο που δεν είναι περιφραγμένο, διαθέτει ξενοδοχεία, καταστήματα, γήπεδο γκολφ και λουτρά και το προσωπικό του αποτελείται από Βορειοκορεάτες.

    Στην περιοχή υπάρχει έντονη βορειοκορεατική στρατιωτική παρουσία, καθώς θεωρείται σημαντική ναυτική ζώνη για το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

    [05] Κοινωνία

    Το πρώτο εξάμηνο του 2008

    Αύξηση της εγκληματικότητας

    11/7/2008 9:55:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ανοδική τάση παρουσιάζει η εγκληματικότητα στη χώρα μας, το πρώτο εξάμηνο του 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρχηγείο της Αστυνομίας. Πάνω από 10 πολίτες πέφτουν θύματα κλοπής κάθε ώρα, ενώ άλλοι τρεις χάνουν το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα τους. Επίσης σημαντική αύξηση καταγράφουν και οι ληστείες κυρίως σε βενζινάδικα, σούπερ-μάρκετ και ταξί. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι αυξήθηκαν και τα περιστατικά βιασμών, αφού από τον Ιανουάριο σημειώθηκαν 107, έναντι 118 που καταγράφηκαν ολόκληρο το 2007.

    [06] Οικονομία

    Μετά τη χθεσινή μεγάλη άνοδο

    Κοντά στα 142 δολάρια το πετρέλαιο

    11/7/2008 9:52:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κοντά στα 142 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, μετά την μεγάλη άνοδο που κατέγραψαν χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου σημείωνε άνοδο κατά 13 σεντς στα 141,78 δολάρια το βαρέλι από τα 141,65 δολάρια που έκλεισε στη Νέα Υόρκη.

    Ενισχυμένη κατά 8 σεντς στα 141,95 δολάρια το βαρέλι είναι σήμερα, Παρασκευή και η τιμή του Μπρεντ.

    Την Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι μετά την νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν που αναθέρμανε τους φόβους για ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ισραήλ.

    [07] Κοινωνία

    Υψηλός κίνδυνος

    Προειδοποίηση για τις πυρκαγιές

    11/7/2008 9:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 11:30:40)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Χανίων, Ρεθύμνης Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας προβλέπεται για σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Εν τω μεταξύ, σε ύφεση είναι σήμερα οι πυρκαγιές στην Αγ. Γαλήνη Ρεθύμνου και στο Καστράκι Νάξου. Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε δύσβατη περιοχή στο Μαίναλο.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    - να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    - να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    - να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [08] Μ. Ανατολή

    Με ένα νεκρό και δύο τραυματίες

    Νέο επεισόδιο στη Δυτική Όχθη

    11/7/2008 9:13:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό, Γαλλικό

    Ο θάνατος ενός ενόπλου Παλαιστινίου και ο τραυματισμός δύο Ισραηλινών, ενός πολίτη και ενός στρατιωτικού, ήταν ο απολογισμός επεισοδίου που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, κοντά στην πόλη Καλκιλίγια στη βόρεια Δυτική Όχθη. Προηγήθηκε καταδίωξη ομάδας ενόπλων Παλαιστινίων, που είχε στήσει ενέδρα προκαλώντας τον τραυματισμό ενός ισραηλινού αυτοκινητιστή, από Ισραηλινούς στρατιώτες, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Αλφέι Μενασέ. Ο συγκεκριμένος οικισμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την "πράσινη γραμμή" που χωρίζει το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος από το Ισραήλ. Από την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα τέλη Νοεμβρίου του 2007 στην Ανάπολη των ΗΠΑ, τουλάχιστον 527 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αντίστοιχα περιστατικά.

    [09] Ζωής ...σΤάσεις

    Από τον οίκο Κρίστις, στο Λονδίνο

    Αντικείμενα αστέρων στο σφυρί

    11/7/2008 9:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 9:09:20)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια έδωσε ένας συλλέκτης για να αγοράσει το κάλυμμα των τυμπάνων των Beatles που απεικονίζεται στον δίσκο Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band, που κυκλοφόρησε το 1967.

    Η δημοπρασία με διάφορα αναμνηστικά των "Σκαθαριών" και άλλων αστέρων της μουσικής σκηνής διοργανώθηκε από τον Οίκο Κρίστις, στο Λονδίνο. Οι διοργανωτές εκτιμούσαν ότι θα πουλούσαν περίπου 150.000 λίρες το ζωγραφισμένο τύμπανο, που είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα στην ιστορία του συγκροτήματος, αλλά τελικά πουλήθηκε για 541.250 λίρες, δηλαδή 1,07 εκατομμύριο δολάρια, σε τιμή τετραπλάσια από εκείνη που υπολόγιζε ο Οίκος Κρίστις.

    Το χειρόγραφο του Τζον Λένον με τους στίχους του τραγουδιού Give Peace A Chance, ξεπέρασε επίσης την τιμή που υπολόγιζαν οι διοργανωτές της δημοπρασίας και από τις 300.000 λίρες, πουλήθηκε έναντι 421.250 λιρών.

    Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου του Τζον Λένον, τα οποία φορούσε όταν φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του δίσκου Mind Games, πουλήθηκε 39.650 λίρες.

    Στη δημοπρασία αυτή πουλήθηκε μία σπάνια ηχογράφηση συναυλίας του Τζίμι Χέντριξ, στο Μπεντφορντσάιρ, τον Ιούλιο του 1968, έναντι 48.050 λιρών. Δημοπρατήθηκε επίσης ένας ενισχυτής που χρησιμοποιούσε ο Χέντριξ σε συναυλίες από το 1967 έως το 1969 έναντι 25.000 λιρών.

    [10] Κόσμος

    Του πληρώματος του Σογιούζ

    Διαστημικός "περίπατος"

    11/7/2008 8:59:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερ

    Επιτυχής ήταν, αν και σχετικά επικίνδυνος, ο εξάωρης διάρκειας διαστημικός περίπατος των Ρώσων κοσμοναυτών Σεργκέι Βολκόφ και Όλεγκ Κονονένκο της διαστημικής κάψουλας Σογιούζ. Ο λόγος του διαστημικού περιπάτου, ήταν μια αναγκαία τεχνική εργασία και ειδικότερα η αφαίρεση εξαρτήματος, που ενδέχεται να δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία προσγείωσης του Σογιούζ. Ήδη σε δύο προηγούμενες προσγειώσεις είχαν σημειωθεί σημαντικές αποκλίσεις στο τελικό σημείο προσγείωσης. Εκτιμάται ότι μέχρι τον Οκτώβριο, που οι Βολκόφ και Κονονένκο θα επιστρέψουν στη Γη, θα έχει αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

    [11] Τεχνολογία

    Ν.Ζηλανδία: Ξεκίνησε η διάθεση του νέου iPhone

    11/7/2008 8:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2008 11:18:10)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην αγορά της Νέας Ζηλανδίας άρχισε να διατίθεται από σήμερα Παρασκευή το νέο iPhone της Apple, το οποίο περίμεναν με ανυπομονησία οι φίλοι της τεχνολογίας. Η νέα συσκευή, που χρησιμοποιείται ως κινητό τηλέφωνο, για πρόσβαση στο διαδίκτυο και για αρχεία ήχου και εικόνας, είναι μια αναβαθμισμένη εκδοχή του αρχικού iPhone, που όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007 πουλήθηκε σε 270.000 ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες. Μετά την διάθεσή του στη Νέα Ζηλανδία, θα αρχίσουν οι πωλήσεις της συσκευής σε άλλες 20 χώρες. Ο πρώτος άνθρωπος που το απέκτησε είναι ο 22χρονος Νεοζηλανδός φοιτητής Τζόνι Γκλάντγουελ, που περίμενε 60 ώρες σε ουρά έξω από ένα κατάστημα, στο Όκλαντ, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν πουληθεί περισσότερες από 10 εκατομμύρια συσκευές iPhone σ όλο τον κόσμο.

    [12] Κόσμος

    Διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες

    Οικονομική στήριξη στο Κόσοβο

    11/7/2008 8:33:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Bta

    Με στόχο τη συγκέντρωση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας του Κοσόβου, στην προσπάθεια ανοικοδόμησής της, διεξάγεται σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες, διάσκεψη δωρητών. Το 40% των πολιτών στο Κόσοβο, που αριθμεί δύο εκατομμύρια πολίτες, είναι άνεργοι. Περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια θα δώσουν οι ΗΠΑ, ενώ η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει με οικονομική βοήθεια ενός εκατομμυρίου λέβα, με το ποσό αυτό να προέρχεται από τον προϋπολογισμό της για το 2008 και ειδικότερα από κονδύλια που προορίζονται για την υποστήριξη δράσεων αναπτυξιακής βοήθειας. Το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής ενίσχυσης θα σηκώσει η Ε. Ε. με τον επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, να δηλώνει πως: "Το Κόσοβο είναι ένα προφανώς ευρωπαϊκό θέμα. Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να βοηθήσει το Κόσοβο να αντιληφθεί την ευρωπαϊκή προοπτική του".

    [13] Κόσμος

    Διασώθηκαν 183 μετανάστες

    "Aπόβαση" μεταναστών στη Μάλτα

    11/7/2008 8:19:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    H μαζικότερη είσοδος μεταναστών στην ιστορία της Μάλτας, σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από τις ναυτικές δυνάμεις του νησιωτικού κράτους, 183 μετανάστες. Εκτός των διασωθέντων, υπήρξαν και τρεις θάνατοι μεταναστριών, εκ των οποίων η μία ήταν έγκυος. Ο εντοπισμός τους έγινε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Λιβύης, που αποτελεί συχνό πέρασμα μεταναστών από την Αφρική προς την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάλτα δέχεται κατά μέσο όρο 25 μετανάστες την ημέρα και από τους 400.000 κατοίκους του νησιού, οι πέντε χιλιάδες είναι μετανάστες χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η Μάλτα έχει απευθυνθεί αρκετές φορές, αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [14] Κοινωνία

    Οκτώ βαθμολογήτριες πανελλαδικών

    Αυστηρές πειθαρχικές ποινές

    10/7/2008 23:13:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στέρηση μισθού και αργία αποφάσισε η επιτροπή των ΠΥΣΔΕ Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης για τις οκτώ βαθμολογήτριες του μαθήματος των Αγγλικών, στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2007.

    Η διαδικασία της πειθαρχικής δίωξης των βαθμολογητριών άρχισε από τις 30 Ιουνίου, με την κατηγορία της αλλοίωσης και πλαστογραφίας των αποτελεσμάτων των βαθμολογιών.

    Το ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης επέβαλε πειθαρχική ποινή αργίας και στέρησης μισθού 95 ημερών στις τρεις βαθμολογήτριες, ενώ το ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης αποφάσισε ποινή 100 ημερών για μια βαθμολογήτρια και 90 ημερών για τις υπόλοιπες.

    Οι ποινές, σύμφωνα με τις ΕΛΜΕ, θεωρούνται ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς είναι ένα βήμα πριν την απόλυση.

    Η απόφαση για τις ποινές δεν εφεσιβάλλεται, ενώ η ποινική δίωξη των βαθμολογητριών έχει αναβληθεί για τον Φεβρουάριο του 2009.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 July 2008 - 8:50:21 UTC