Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιγμα λογαριασμών θα ζητήσει ο ανακριτής
  • [02] Έκρηξη σε μπαρ
  • [03] Πυραυλικές δοκιμές από το Ιράν
  • [04] Συνεδρίαση της Κυβερνητικής
  • [05] Σε πτώση η θερμοκρασία
  • [06] Ρεκόρ προσέλευσης στις σκηνές του Λονδίνου
  • [07] Πετρέλαιο: Ξανά άνοδος μετά τη χθεσινή υποχώρηση
  • [08] "Όχι τηλεόραση την ώρα του φαγητού"
  • [09] Σουηδία: Έρευνα για το σεξ στα 70
  • [10] Συμφωνία "16" για μείωση εκπομπών αερίων
  • [11] Πολύνεκρο τροχαίο στη Βολιβία
  • [12] Ο Σαρκοζί στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [13] Σφοδρές συγκρούσεις στον Λίβανο

    [01] Πολιτική

    Για το σκάνδαλο με τα "μαύρα ταμεία" της Siemens

    Άνοιγμα λογαριασμών θα ζητήσει ο ανακριτής

    9/7/2008 10:49:00

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον πέντε προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Siemens θα ζητήσει ο ειδικός ανακριτής μέσα στον Ιούλιο. Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι η γραφολογική εξέταση, που είχε ζητηθεί από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, απέδειξε πως το ιδιόχειρο σημείωμα που υποδείκνυε λογαριασμό της τράπεζας ΚΑΝΑΝΤΙΑΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛ στη Γενεύη για να κατατεθούν 10 εκ. μάρκα της Siemens σε λογαριασμό με τον κωδικό όνομα "Ρόκος" έχει γραφτεί από τον Αριστείδη Μαντά, στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη. Στο μεταξύ άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Το αργότερο αύριο θα στείλει και σχετικές επιστολές στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ ζητά ακόμη να ενημερωθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από το Μιχάλη Λιάπη για τις συμβάσεις της Siemens με το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς. "Ο κ. Παπανδρέου, ενώ ζητά διάλογο για τη διαφάνεια, αρνείται να συμμετάσχει στη διακομματική επιτροπή", ήταν το σχόλιο της Κυβέρνηση.

    [02] Κοινωνία

    Έκρηξη σε μπαρ

    9/7/2008 8:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 11:10:30)

    Πηγή: NET 105.8

    Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε, λίγο πριν τις 5 τα ξημέρώματα της Τετάρτης, ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε μπαρ στην Ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά.

    Το μπαρ καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε γειτονικά σπίτια και καταστήματα, αλλά και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

    Ο ιδιοκτήτης του μπαρ, αν και ήταν μέσα στο κατάστημά του, δεν τραυματίστηκε.

    [03] Κόσμος

    Πυραυλικές δοκιμές από το Ιράν

    9/7/2008 9:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 9:51:52)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου Σαχάμπ 3, το βεληνεκές του οποίου φθάνει το Ισραήλ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι Φρουροί της Επανάστασης, οι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλαμ, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης με τις χώρες της Δύσης λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

    Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε είναι τύπου "Σαχάμπ 3, συμβατικού φορτίου βάρους ενός τόνου και βεληνεκούς 2.000 χλμ".

    Η δοκιμή αυτή που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την εκτόξευση πυρών από εννέα άλλους πυραύλους εδάφους-εδάφους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.

    Οι Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο για να "βελτιώσουν τις μαχητικές ικανότητες μονάδων που χειρίζονται βαλλιστικούς πυραύλους και των ναυτικών δυνάμεων".

    Τεταμένη η ατμόσφαιρα

    "Ο στόχος των ασκήσεων αυτών είναι να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την ακεραιότητα του Ιράν", δήλωσε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης Χουσεΐν Σαλάμ. "Οι πύραυλοί μας είναι έτοιμοι και εκτοξευθούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε, με ταχύτητα και με ακρίβεια. Ο εχθρός δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του. Οι στόχοι του είναι υπό την έλεγχό μας" πρόσθεσε.

    Συνολικά εννέα πύραυλοι εκτοξεύθηκαν, δήλωσε ο διοικητής μιλώντας στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV. Εκτός από τον πύραυλο τύπου Σαχάμπ 3, ερρίφθησαν πύραυλοι τύπου Ζελζάλ με βεληνεκές 400 χλμ. και Φάτεχ βεληνεκούς 170 χλμ.

    Το Press-TV μετέδωσε εικόνες τη στιγμή της εκτόξευσης του Σαχάμπ 3 σε ερημική περιοχή του Ιράν που δεν κατονομάζεται.

    Εν τω μεταξύ, βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία ολοκλήρωσαν την Τρίτη ασκήσεις διάρκειας πέντε ημερών στον Κόλπο, που είχαν στόχο την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον 5ο αμερικανικό στόλο που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν.

    Την ίδια ημέρα, το Ιράν απείλησε ότι θα "πυρπολήσει" το Τελ Αβίβ και τον αμερικανικό στόλο στον Κόλπο, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι εκκλήσεις των δυτικών χωρών προς την Τεχεράνη να εγκαταλείψει οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει σχέση με τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ιρανικές απειλές, λέγοντας ότι επιθυμεί να διευθετηθεί η διένεξη με την Τεχεράνη δια της διπλωματίας.

    Οι ΗΠΑ όπως και το Ισραήλ δεν απέκλεισαν πρόσφατα το ενδεχόμενο προσφυγής στη στρατιωτική βία εναντίον του Ιράν ως απάντηση στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

    Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Ρασούλ Μοβαχεντιάν δήλωσε ότι η Δύση "χάνει τον χρόνο της" όταν ζητά από την Τεχεράνη τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή με αντιπροσωπεία του CSU

    Συνεδρίαση της Κυβερνητικής

    9/7/2008 11:22:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Γερμανίας (CSU). Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Εν τω μεταξύ, το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε το κτήριο της Ειδικής Γραμματείας Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελούν πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης. Επίσης, χαρακτήρισε κομβικό σημείο για την επίτευξη των στόχων, αποτελεί η διοικητική μεταρρύθμιση, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να περιμένουν άλλο. Τέλος επεσήμανε ότι έως τις αρχές Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η ενεργοποίηση του 40% του προγράμματος, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ.

    [05] Κοινωνία

    Παραμένουν σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες

    Σε πτώση η θερμοκρασία

    9/7/2008 10:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 11:02:51)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Αισθητή πτώση από τα βόρεια σημειώνει η θερμοκρασία, μετά από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών. Τοπικά ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι πνέουν στα πελάγη με πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων στα βορειο-ανατολικά ηπειρωτικά. Πιο αναλυτικά, στην Αττική ο καιρός είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι πνέουν βόρειων διευθύνσεων 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στις παράκτιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι πνέουν βορειοδυτικοί 4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες

    Σε ετοιμότητα εξακολουθούν πάντως να βρίσκονται οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες στην Αττική.

    Στο πλαίσιο αυτό ανοικτές θα παραμείνουν μέχρι και την Πέμπτη, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, οι κλιματιζόμενες αίθουσες των 4 Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών της Υπερνομαρχίας Αθηνών Πειραιώς, στο Σύνταγμα, τον Πειραιά, το Κερατσίνι και τη Λ. Κηφισίας.

    Η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αθηνών βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία και σε άμεση συνεργασία με τους 48 Δήμους της αρμοδιότητάς της ενώ αποφασίστηκε όλοι οι Δήμοι να διαθέσουν στο κοινό κλιματιζόμενες αίθουσες.

    Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η Νομαρχία Αθηνών έχει προχωρήσει σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής προκειμένου να διατεθούν πρόσθετοι κλιματιζόμενοι χώροι.

    Στο Δήμο Αθηναίων έχει τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο "Φαέθων" στο πλαίσιο του οποίου θα παραμείνουν ανοικτές οι Λέσχες Φιλίας, από τις 8 πμ έως τις 9 μμ, ενώ από το πρωί ομάδες εθελοντών διανέμουν στο Σύνταγμα εμφιαλωμένο νερό και ενημερωτικά φυλλάδια για την αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών.

    [06] Πολιτισμός

    Πιο δημοφιλή τα μιούζικαλ

    Ρεκόρ προσέλευσης στις σκηνές του Λονδίνου

    9/7/2008 10:27:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η προσέλευση του κοινού στα θέατρα του Λονδίνου το 2007, με 13,6 εκατομμύρια θεατές, ανακοίνωσε η Θεατρική Εταιρία της βρετανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατά 10% αύξηση στην προσέλευση του κονού σε σχέση με το 2006, οφείλεται κυρίως στην επιτυχία των μουσικών κωμωδιών και ιδιαίτερα στην μεταφορά στο θέατρο της αμερικανικής ταινίας "Grease" του 1978. Οι μουσικές κωμωδίες προσήλκυσαν το 65% των θεατών πέρυσι, έναντι του 22% που προτίμησε το θέατρο πρόζας, ενώ το 6% προτίμησε το χορό, το 4% την όπερα και το 3% άλλα θεάματα. Οι εισπράξεις έφθασαν περίπου τα 470 εκατομμύρια λίρες (590 εκατομμύρια ευρώ) έναντι 400 εκατομμυρίων λιρών του 2006.

    [07] Οικονομία

    Πετρέλαιο: Ξανά άνοδος μετά τη χθεσινή υποχώρηση

    9/7/2008 10:26:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρησή τους πάνω από πέντε δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου κατέγραφε άνοδο κατά 11 σεντς στα 136,15 δολάρια το βαρέλι από τα 136,04 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης ενισχυμένη κατά 21 σεντς στα 136,64 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πάνω από 9 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες δύο ημέρες λόγω των φόβων για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Οι οκτώ ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου απηύθυναν χθες έκκληση στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν αμέσως την ημερήσια παραγωγή τους για να βάλουν φρένο στις τιμές του μαύρου χρυσού.

    [08] Υγεία

    Καναδική έρευνα

    "Όχι τηλεόραση την ώρα του φαγητού"

    9/7/2008 10:00:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Όλοι γνωρίζουν πόσο κακό είναι να παρακολουθεί κανείς πολλές ώρες τηλεόραση και τι επιπτώσεις έχει για την υγεία η καθιστική ζωή, αλλά μια έρευνα στον Καναδά έδειξε ότι οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.

    Μελετώντας την παιδική παχυσαρκία, ο διατροφολόγος του Πανεπιστημίου του Τορόντο Χάρβεϊ Άντερσον διαπίστωσε ότι τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση στη διάρκεια του γεύματος προσλαμβάνουν επιπλέον 228 θερμίδες από τα παιδιά που τρώνε χωρίς να παρακολουθούν ταυτόχρονα τηλεόραση.

    "Με βάση τα συμπεράσματα του Άντερσον, η παρακολούθηση της τηλεόρασης στη διάρκεια του γεύματος μάς εμποδίζει να συνειδητοποιήσουμε πότε χορταίνουμε", αναφέρει η έρευνα του Καναδικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία.

    "Στην πραγματικότητα η αλόγιστη παρακολούθηση τηλεόρασης οδηγεί σε αλόγιστη κατανάλωση τροφής", τονίζεται στην έρευνα.

    Η συμβουλή λοιπόν του Άντερσον προς τους γονείς είναι: Κλείνετε την τηλεόραση την ώρα του φαγητού".

    [09] Υγεία

    Αυξήθηκε η ερωτική επαφή στα ηλικιωμένα ζευγάρια

    Σουηδία: Έρευνα για το σεξ στα 70

    9/7/2008 9:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 9:46:13)

    Όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 70 ετών απολαμβάνουν καλό και συχνότερο σεξ υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες ύστερα από έρευνα η οποία αναμένεται να δώσει πολλές ελπίδες σε πολλά ηλικιωμένα άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα, άνθρωποι και των δυο φύλων, ηλικίας 70 ετών, κάνουν συχνότερα σεξ από ότι πριν από 30 χρόνια.

    "Στις ηλικίες αυτές σήμερα οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και πιο θετικοί", δήλωσε ο Νικ Μπέκμαν του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, η έρευνα του οποίου δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal. Ο Μπέκμαν και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τις συνεντεύξεις που πήραν από 70χρονους σε διαφορετικές περιόδους: 1970-1971, 1976-1977, 1992-1993 και 2000-2001. Συνολικά στην έρευνα πήραν μέρος 1.500 ετερόφυλα άτομα.

    Στο διάστημα από το 1971 ως το 2001 ο αριθμός των ατόμων και των δυο φύλων, ηλικίας 70 ετών, που είχαν δραστήρια σεξουαλική ζωή αυξήθηκε, από 52% σε 68% για τους παντρεμένους ή αυτούς που συζούσαν, από 38% σε 56% για τις παντρεμένες, από 30% ως 54% για τους ανύπαντρους και από 0,8% σε 12% για τις ανύπαντρες.

    Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρήθηκε και αύξηση στη συχνότητα των ερωτικών επαφών: τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για το 10% των σεξουαλικά δραστήριων ανδρών το 1971 και για το 31% το 2001. Τα ποσοστά είναι αντίστοιχα 9% και 26% για τις γυναίκες.

    Η συχνή σεξουαλική επαφή προστατεύει από προβλήματα στύσης

    Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος του Ιουλίου της ιατρικής επιθεώρησης American Journal of Medicine, επισημαίνεται ότι όσο πιο συχνά κάνουν έρωτα οι ηλικιωμένοι άνδρες τόσο λιγότερο κινδυνεύουν να παρουσιάσουν προβλήματα στύσης.

    Η έρευνα, που διεξήχθη επί πέντε χρόνια σε 989 άνδρες, ηλικίας από 55 ως 75 ετών στη Φινλανδία, έδειξε ότι οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα στύσης σε σχέση με αυτούς που έχουν σεξουαλική επαφή μια φορά την εβδομάδα.

    Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του ουρολογικού τμήματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης Τάμπερε στη Φινλανδία, έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στύσης, όπως χρόνιες ασθένειες (διαβήτης, υπέρταση, κατάθλιψη).

    Προβλήματα στύσης αντιμετωπίζουν 79 άνδρες στους 1000 όταν κάνουν σεξ λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός μειώνεται στους 32 στους 1000 όταν έχουν σεξουαλική μια φορά την εβδομάδα και στους 16 στους 1000 όταν η συχνότητα των επαφών είναι τρεις και πλέον φορές την εβδομάδα.

    "Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των ηλικιωμένων ανδρών από προβλήματα στύσης", επισημαίνει ο Γιούχα Κοσιμάκι, ένας από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, ο οποίος καλεί τους γιατρούς "να ενθαρρύνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα των ασθενών τους".

    [10] Κόσμος

    Στο Τογιάκο της Ιαπωνίας

    Συμφωνία "16" για μείωση εκπομπών αερίων

    9/7/2008 9:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 11:23:46)

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, ανάμεσά τους πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν σήμερα ότι υποστηρίζουν τον μακροπρόθεσμο στόχο για μείωση των εκπομπών των αερίων αυτών παγκοσμίως.

    Οι δεκαέξι χώρες που συμμετείχαν στη δίωρη Σύνοδο των Μεγάλων Οικονομιών στο Τογιάκο της Ιαπωνίας τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι "αναγνωρίζουν πως η δραστική μείωση των εκπομπές των αερίων αυτών παγκοσμίως είναι απαραίτητη" και ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να θέσουν μεσοπρόθεσμους στόχους για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Στη Σύνοδο των Μεγάλων Οικονομιών συμμετείχαν εκτός των χωρών της G8 (Ιαπωνία, ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία), η G5 δηλαδή οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Μεξικό) καθώς επίσης η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα.

    "Ισότιμοι στην αντιπυραυλική ασπίδα"

    Η Ρωσία και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστούν ως "ισότιμοι εταίροι" όσον αφορά την εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στο Τογιάκο της Ιαπωνίας.

    "Επιδιώκουμε μια στρατηγική συνεργασία για να εμποδίσουμε κράτη-παρίες, όπως το Ιράν, να απειλήσουν τους φίλους και τους συμμάχους μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκόρντον Τζόντρο.

    "Θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι ως ισότιμοι εταίροι", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8.

    [11] Κόσμος

    Πολύνεκρο τροχαίο στη Βολιβία

    9/7/2008 8:48:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν, την Τρίτη στη Βολιβία, όταν φορτηγό που μετέφερε εμπορεύματα και ανθρώπους ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα βάθους 300 μέτρων.

    Στο φορτηγό επέβαιναν 60 άνθρωποι που κάθονταν πάνω στα εμπορεύματα, τα οποία τους καταπλάκωσαν κατά την πτώση του φορτηγού.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ποτόζι της νότιας Βολιβίας.

    [12] Κόσμος

    Επίσημη ανακοίνωση

    Ο Σαρκοζί στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες

    9/7/2008 8:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/7/2008 9:38:44)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα παραστεί τελικά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου εκπροσωπώντας τη χώρα του και την ΕΕ, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του. Διεθνείς οργανώσεις έχουν απευθύνει έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης στις 8 Αυγούστου εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, κυρίως στο ζήτημα του Θιβέτ. Ο Σαρκοζί συναντήθηκε σήμερα με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Οκτώ Ισχυρών του Πλανήτη στο Τογιάκο της Ιαπωνίας, όπου του επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στο Πεκίνο στις 8 Αυγούστου για να παραστεί στην τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων.

    [13] Μ. Ανατολή

    Σφοδρές συγκρούσεις στον Λίβανο

    9/7/2008 8:32:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης μεταξύ ομάδων από τις συνοικίες της Τρίπολης, Μπαμπ αλ-Τεμπάνεχ και Τζαμπάλ Μόχσεν, όπου πριν από δυο εβδομάδες είχαν σημειωθεί πολιτικές ταραχές με εννέα νεκρούς και 45 τραυματίες.

    Η συνοικία αλ-Τεμπάνεχ, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σουνίτες, είναι προπύργιο της αντισυριακής πλειοψηφίας, ενώ οι κάτοικοι της συνοικίας Τζαμπάλ Μόχσεν ανήκουν στην κοινότητα των αλαουϊτών που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι συγκρούσεις περιορίσθηκαν λίγο αργότερα και οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας πήραν εντολή να αυξήσουν τις περιπολίες τους και "να σταματούν όποιον απειλεί τη δημόσια ασφάλεια ακόμα και να κάνουν χρήση βίας".

    Τραυματίες είναι ένας Λιβανέζος στρατιώτης και τέσσερις πολίτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 July 2008 - 8:51:21 UTC