Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία Καραμανλή
  • [02] Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος
  • [03] Αμετάβλητος ο πληθωρισμός
  • [04] Karamanlis Initiative
  • [05] Στήριξη σε πυρόπληκτους της Εύβοιας
  • [06] G8: Κρίσιμη συνεδρίαση
  • [07] Fly BEEyond κι ακόμα πιο πέρα...
  • [08] Ecofin για αύξηση τιμών πετρελαίου
  • [09] Ανησυχία για το τσιμπούρι
  • [10] Φόρος αίματος στους δρόμους της Παμπλόνα
  • [11] Παπαρήγα για ευρωεκλογές
  • [12] 30ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς
  • [13] Προβληματισμός για το πετρέλαιο
  • [14] Συνεργασία Αμερικής-Ρωσίας
  • [15] Ο "μεγάλος αδελφός" στο YouTube

    [01] Πολιτική

    Ζητά Διακομματική Επιτροπή για το πολιτικό χρήμα

    Πρωτοβουλία Καραμανλή

    7/7/2008 14:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2008 18:26:15)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση των κομμάτων στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία τής Siemens, μετά και την δήλωση του Μιχάλη Λιάπη ότι δέχεται ανελέητη και άδικη επίθεση. Με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ο Πρωθυπουργός επανήλθε στο αίτημα που είχε διατυπώσει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στις 27.6.2008, για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό χρήμα. Παράλληλα αποφασίστηκε ο έλεγχoς από το υπουργείο Οικονομίας των οικονομικών στοιχείων της Ζίμενς Ελλάς απο το 1997 εως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί έαν διακινήθηκε μαύρο χρήμα και εάν υπήρξε βλάβη τών συμφερόντων του δημοσίου. Στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί αύριο σύσκεψη με κορυφαία στελέχη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Ζίμενς. Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η στάση του βουλευτή τής ΝΔ Πέτρου Τατούλη, ο οποίος μέσω συνέντευξής του στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ" δηλώνει "πως όταν ο αιρετός παραβαίνει τον πολιτικό κώδικα, πρέπει να παραιτείται".

    Μέτρα για τη διαφάνεια

    Τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει προτάσεις σε ό,τι αφορά στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων, τις δαπάνες, τη χρηματοδότηση και τους πόρους που προέρχονται από ιδιωτική συμμετοχή, ζήτησε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής, στην επιστολή του θεωρεί εξαιρετικά επιτακτική, την ανάγκη για τη σύσταση της Επιτροπής, "για να εμπεδωθεί η διαφάνεια αλλά και για να δοθεί έμπρακτη απάντηση σε κάθε προσπάθεια, η οποία δημιουργεί, πολλές φορές, άκριτα και αφοριστικά, σκιές σε βάρος του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του".

    "Βασικό αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των Κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες. Ανάλογες ρυθμίσεις θεωρούμε ότι πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές. ", τονίζει στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, επιτίθεται στην αντιπολίτευση για την άρνησή της να συμπράξει μέσω της διαδικασίας της Αναθεώρησης του Συντάγματος, στην δημιουργία κανόνων "για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο", και ιδιαιτέρως "για τη θωράκιση των Κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος".

    Με απόλυτη συνέπεια

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού, "δείχνει την απόλυτη συνέπεια της Ν.Δ σε αυτό το -ειδικού βάρους- θέμα, πέραν των νόμων, που έχει περάσει αυτά τα τέσσερα χρόνια και την εισήγησή της για αλλαγή του άρθρου 29 του Συντάγματος" και ζήτησε από τα κόμματα αν θέλουν να συμμετάσχουν, να επεξεργαστούν τα στοιχεία ώστε να υπάρξουν έτοιμες προτάσεις όταν ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής το Σεπτέμβριο

    Ο κ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens, είπε ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος της Δικαιοσύνης και εις βάρος της κυβέρνησης και ανέφερε συνοπτικά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Ζίμενς είπε πως γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης.

    Έκανε ειδική αναφορά στις διοικητικές ενέργειες της κυβέρνησης από το 2006 που αφορούν σε αυτή την υπόθεση:

    Πρώτον από το Δεκέμβριο του 2006 η κυβέρνηση άρχισε να παρέχει συνδρομή στις γερμανικές αρχές.

    Δεύτερον ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής.

    Τρίτον το υπουργείο Οικονομίας απέστειλε οδηγία προς την ΥΠΕΕ ώστε να ελεγχθούν τυχόν φορολογικές παραβάσεις της εταιρίας.

    Τέταρτον ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε να συσταθεί ειδικό συνεργείο προκειμένου να ελεγχθούν οι ανέλεγκτες χρήσεις της εταιρίας από το 2003 έως σήμερα΅.

    Πέμπτον συστήνεται ειδική ομάδα για επανέλεγχο των χρήσεων από το 1997 έως το 2003.

    Έκτον η κυβέρνηση θα υποβάλλει τώρα αίτημα για γνωμοδότηση από το νομικό συμβούλιο του κράτους προκειμένου να δοθεί απάντηση σε ποιο βαθμό μπορεί το ελληνικό κράτος να ζητήσει δικαστική προστασία ενεργειών που έβλαψαν τη χώρα μας.

    Τέλος για όσα δε, λέει ο Γ. Παπανδρέου για το πολιτικό χρήμα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως αν τα εννοούσε, δεν θα άφηνε να καταψηφιστεί το Σύνταγμα. "Απλές απορίες μπορεί να εκφράσει κανένας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αυτά που λέει τα εννοεί", πρόσθεσε.

    Οξυτάτη κριτική στην αντιπολίτευση για τις επιθέσεις της εναντίον της δικαιοσύνης άσκησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης

    "Μετά τα φαινόμενα του αρχιδικαστή και του αντιεισαγγελέα ευδοκιμεί σε κύκλους της αντιπολίτευσης, τις τελευταίες ήμερες, το φαινόμενο του αρχιανακριτή σε μια προσπάθεια απαξίωσης της προανακριτικής διαδικασίας της υπόθεσης Siemens" επισημαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στους ισχυρισμούς ορισμένων παραγόντων της αντιπολίτευσης που επιμένουν ότι από τα 90 ντοσιέ που παραδόθηκαν στον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, που διεξάγει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση Siemens, τα 60 είναι αμετάφραστα.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Την άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζήτησε , ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής.

    "Διακομματική Επιτροπή, μετά τρεις μήνες, για τον Αόριστο Μέλλοντα της χρηματοδότησης των κομμάτων μπορεί να έχει νόημα μόνο ως συνέχεια εξεταστικής επιτροπής, εδώ και τώρα, για τον Ενεστώτα και τον Παρατατικό των παρανόμων χρηματοδοτήσεων από επιχειρήσεις σε κόμματα και πρόσωπα, που έχουν ασκήσει κυβερνητικής εξουσία. Χωρίς αυτή τη σύνδεση η κοινοβουλευτική ενέργεια που προτείνει ο Πρωθυπουργός αποτελεί, δυστυχώς, υπεκφυγή, συγκάλυψη και κοροϊδία.", τονίζει ο κ. Αλαβάνος στην επιστολή του.

    Παρέμβαση Τατούλη

    Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Πέτρου Τατούλη στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ", ότι ο Υπουργός Πολιτισμού πρέπει να παραιτηθεί.

    "Κοινά "ταξιδάκια" αναψυχής στο εξωτερικό, ακόμη και "δωράκια" οικοσκευής μπορεί να μοιάζουν για ορισμένους μικρές παρασπονδίες ή ένδειξη χαλαρής ηθικής, πλην όμως διαθέτουν το ίδιο βάρος σε ποιοτικό επίπεδο με την καταγγελία ότι ένα εκατομμύριο μάρκα κατέληξε σε κάποιο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.", τονίζει χαρακτηριστικά στην συνέντευξή του.

    Ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού, δηλώνει επίσης πως η ψήφιση του χωροταξικού, ενδέχεται να είναι η τελευταία πράξη κομματικής πειθαρχίας του.

    "Κανένα σχόλιο" ήταν η απάντηση του κ. Ρουσόπουλου για τα όσα ανέφερε ο κ. Τατούλης, ενώ για τα περί κομματικής πειθαρχίας και αν αντιμετωπίζει πρόβλημα η κυβέρνηση με δεδομένο ότι έχει 151 βουλευτές, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη της Βουλής και ρώτησε αν ο δημοσιογράφος που έθεσε το ερώτημα έχει πληροφορία ότι βουλευτής θα ανατρέψει την κυβέρνηση.

    [02] Κοινωνία

    "Συναγερμός" στη ΔΕΗ

    Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος

    7/7/2008 11:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2008 16:47:07)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θερμοκρασία που θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, προβλέπουν για αύριο και μεθαύριο οι μετεωρολόγοι, πρόβλεψη που έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας τον κρατικό μηχανισμό. Το Υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο "Περσέας" και σε κατάσταση ετοιμότητας το Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών και τους καλούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται ιδιαίτερα στη ΔΕΗ, καθώς αναμένεται κατακόρυφη αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος και λόγω της λειτουργίας των κλιματιστικών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνουν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη έχει ζητηθεί από 40 μεγάλες βιομηχανίες να μειώσουν την κατανάλωση. Σε δηλώσεις του υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας τόνισε ότι όσον αφορά στη ΔΕΗ, σύστημα είναι σε οριακή κατάσταση και πως "ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, γίνεται". Ο ίδιος θα επισκεφθεί τον ΔΕΣΜΗΕ το πρωί της Τρίτης για καλύτερο συντονισμό. "Πιστεύω ότι η εγρήγορση των συναρμοδίων υπηρεσιών και φορέων μαζί με την αυτοσυγκράτηση και την εξοικονόμηση που ο κάθε συμπολίτης μας με υπευθυνότητα θα προσπαθήσει να κάνει πράξη στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες ημέρες", σημείωσε. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.

    Πρόγνωση της ΕΜΥ

    Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους της χώρας, την Τρίτη και την Τετάρτη. Ο υδράργυρος αρχίζει από σήμερα την κούρσα ανόδου, ξεκινώντας από τη Δυτική Ελλάδα και αγγίζοντας κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν :

    Στη δυτική και βόρεια Ελλάδα τους 39 και πιθανώς κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία, ανατ. Στερεά και ανατ. Πελοπόννησο τους 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Από το βράδυ της Τρίτης αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια, και από την επομένη, θα αρχίσει σταδιακή υποχώρηση σε όλη τη χώρα.

    Μέτρα αυτοπροστασίας

    Οι δήμοι και το ΕΚΑΒ είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη.

    Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι:

    δυνατός πονοκέφαλος τάση για λιποθυμία ναυτία ατονία και έντονη δίψα

    Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα, είναι απαραίτητο είναι να τον μεταφέρουμε σε δροσερό μέρος, να αφαιρέσουμε τα σφιχτά και βαριά ρούχα, να τοποθετήσουμε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι, να κάνουμε εντριβές στα άκρα από κάτω προς τα πάνω, να χορηγήσουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού και βέβαια να καλέσουμε το ΕΚΑΒ.

    Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καλό είναι από αύριο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Όπλα μας απέναντι στον καύσωνα αποτελούν το ελαφρύ ντύσιμο, πολλά υγρά, μικρά και ελαφρά γεύματα, συχνά ντους, καπέλο, γυαλιά.

    Το Υπουργείο Υγείας και η Πολιτική προστασία συστήνουν στους πολίτες:

    Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη. Να αποφεύγουν τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. Το ντύσιμο να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Να φορούν καπέλο και γυαλιά τα οποία θα προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ηλίου. Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό επίσης είναι να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα. Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Σε περίπτωση που η εφίδρωση είναι μεγάλη, τότε συστήνεται πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης. Επίσης, άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ) θα πρέπει να συμβουλευθούν το θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά και να πίνουν συχνά υγρά μαζί με το γάλα. Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει δροσιστεί και έχει μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα (αν δεν έχει κλιματισμό). Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα της υγείας σας. Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

    Ειδικές οδηγίες προφύλαξης για νεογνά και βρέφη

    Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ. Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη. Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

    Ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τους ηλικιωμένους

    Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν το διαμέρισμα δεν είναι δροσερό , προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε πιο δροσερές περιοχές Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων κατοικιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση. Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα. Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

    Κλιματιζόμενοι χώροι για τις ευπαθείς ομάδες

    Σε ετοιμότητα και οι αρχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη διευκόλυνση των πολιτών κατά τις ημέρες των αυξημένων θερμοκρασιών.

    Ο Δήμος Αθηναίων το διήμερο, Τρίτη 8 και Τετάρτη 9 Ιουλίου θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο "Φαέθων " στο πλαίσιο του οποίου θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

    Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν θα προσέλθουν στις υπηρεσίες τους, ενώ το προσωπικό που εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους θα αποχωρήσει στις 11.30 το πρωί. Οι κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ. (Πληροφορίες: Τηλ. 210-5242456). Ομάδες εθελοντών θα διανείμουν την Τετάρτη το πρωί στο Σύνταγμα, εμφιαλωμένο νερό και ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια.

    Η Νομαρχία Αθηνών έχει μεριμνήσει - στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο - να διατεθούν επιπλέον κλιματιζόμενοι χώροι σε ξενοδοχεία και για το λόγο αυτό έχει προηγηθεί η σχετική συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής.

    Με εντολή του Νομάρχη Αθηνών γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί των Διευθύνσεων Υγείας στους τέσσερις Τομείς της Νομαρχίας Αθηνών θα βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παράσχουν βοήθεια και κυρίως να υποστηρίξουν τους Δήμους στο έργο τους. Ακόμη, υπάρχει επαφή με εθελοντικές οργανώσεις που θα μπορέσουν να συνδράμουν στην περίπτωση που απαιτηθεί η μετακίνηση των ηλικιωμένων. (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αθηνών 210 6984940 & 210 6984950).

    Ανοιχτές για το φιλοξενία του κοινού θα είναι από αύριο μέχρι και την Πέμπτη, μεταξύ 08:00 και 20:00 και οι κλιματιζόμενες αίθουσες των ΚΕΠ στο Σύνταγμα και τη λεωφόρο Κηφισίας, με απόφαση της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς. Οπως και το κεντρικό κτήριο της νομαρχίας Δυτικής Αττικής (οδός Ηρώων Πολυτεχνείου 78, Ελευσίνα), που διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους, θα παραμείνει ανοιχτό, αύριο και μεθαύριο, έως τις 22.00

    Στον Πειραιά, με απόφαση της Νομαρχίας θα παραμείνουν ανοιχτές στη διάθεση του κοινού, όλες οι Υπηρεσίες που διαθέτουν κλιματιζόμενους χώρους, όπως η αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τα ΚΕΠ στον Πειραιά και στο Κερατσίνι και ο Πολυχώρος "Απόλλων" στα Καμίνια, τα Δημαρχεία και τα ΚΑΠΗ. Σε περίπτωση ανάγκης οι πολίτες μπορούν να καλούν στον τετραψήφιο αριθμό 1570 στη δωρεάν Γραμμή Επικοινωνίας με τον Πολίτη στο 800 11 40 50 60 και στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας στο 210-4174996.

    Στη Θεσσαλονίκη, είναι ήδη ανοιχτοί για το κοινό (10:00-22:00) και θα παραμείνουν μέχρι και τις 9 Ιουλίου, οι κλιματιζόμενες αίθουσες του εστιατορίου και του αναψυκτηρίου του Αστυνομικού Μεγάρου, (Μοναστηρίου 326), ενώ από την Τρίτη και τα κλιματιζόμενα γραφεία της ΕΥΑΘ (Εγνατίας 127) θα μπορούν να υποδέχονται κόσμο, μεταξύ 07:00 και 21:00.

    [03] Οικονομία

    Αμετάβλητος ο πληθωρισμός

    7/7/2008 12:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2008 19:01:40)

    Στο 4,9% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ο πληθωρισμός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαΐου, ενώ πέρυσι τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί στο 2,6%. Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σε μέσα επίπεδα είναι 4,48% έναντι 2,62% την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Σχολιάζοντας τα επίπεδα του πληθωρισμού ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης ανέφερε ότι η συγκράτηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο στο 4,9%, παρά την αύξηση της βενζίνης κατά 3,9% έναντι του Μαΐου, οφείλεται στη μείωση των τιμών στα λαχανικά, πατάτες και φρούτα, καθώς επίσης και στη συγκράτηση ή και μείωση των τιμών στα είδη των σουπερμάρκετ.

    Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Ιούνιο, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με το Μάιο, ενώ τον Ιούνιο του 2007 είχε κλείσει στο 2,6%.

    Σε μέσα επίπεδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στο πρώτο εξάμηνο του 2008 είναι 4,5% έναντι 2,77% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

    Ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούνιο έκλεισε στο 4% από 4,2% το Μάιο, ενώ πέρυσι τον Ιούνιο ήταν 2,5%.

    Σε μέσα επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2008 ο δομικός πληθωρισμός είναι 3,60%, έναντι 2,60% του πρώτου εξαμήνου του 2007.

    Για τον Ιούλιο του 2008, ο κ. Κοντοπυράκης αναφέρει ότι η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι και πάλι αδύνατη λόγω της αστάθειας της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αν και επισημαίνει ότι θα υπάρξει μια επίπτωση από την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ γύρω στο 0,1%.

    Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2007-Ιουνίου 2008 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2006 - Ιουνίου 2007, παρουσίασε αύξηση 3,8% έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    Κριτική της αντιπολίτευσης

    Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για την ακρίβεια εξαπέλυσε ο αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σημειώνοντας ότι η ΝΔ ψεύδεται όταν λέει ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και ότι η ελληνική οικονομία είναι οχυρωμένη.

    Από το ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας βρίσκεται απολύτως εκτός προβλέψεων και εκτός κάθε ελέγχου.

    Για ανικανότητα της κυβέρνησης να ελέγξει την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ.

    Εν τω μεταξύ υπό το φόβο της περαιτέρω αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας συνεδριάζουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης.

    Πριν από λίγο η Κομισιόν πρότεινε να δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν, σε προαιρετική βάση από το 2011, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών, όπως στον τομέα της στέγασης και στις κατ οίκον φροντίδες που προορίζονται σε παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Την πρόταση θα συζητήσει το Γιουρογκρουπ.

    [04] Interparty Committee on Political Money

    Karamanlis Initiative

    07 Ιουλ 2008 14:30:0 (Last updated: 07 Ιουλ 2008 18:46:3)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    Strong confrontation on the case of Siemens black money continues among political parties even after Mihalis Liapis statement of a merciless and unfair attack against him. In aletter to the Speaker of the House, Dimitris Sioufas, the Prime-minister repeats his request-expressed on 27/6/08 Parliament session- for the setting up of an Interparty Committee to secure transparency in political money. In parallel, the Economics Ministry will carry out inspection of Siemens-Hellas economic data from 1997 to present in order to check whether there was movement of black money and harm to state interests. PASOK leader, George Papandreou tomorrow convenes a meeting of senior members centered on Siemens case. At the same time ND deputy, Petros Tatoulis statement has given rise to questions. In an interview with "Eleftheros Typos" newspaper he said: "A person holding elective position resign when he violates political code".

    Measures for Transparency

    In a letter to the Speaker of the House, Dimitris Sioufas, the Prime-minister asks for the setting up of an Interparty Committee, competent to examine proposals regarding domestic function of political parties, expenditures, financing and private funds. He describes the setting up of the Committee as extremely mandatory in order to consolidate transparency as well as to give a virtual response to any effort that casts shadows at the expense of the political system in general.

    In parallel, he launches an attack against the opposition for objecting to cooperate in the procedure of Constitutional amendment providing for regulations to consolidate transparency in the public sector and political life and particularly shield political parties and carry out strict inspections of the so called "political" money.

    Absolute Consistency

    In reference to Prime-minister, Kostas Karamanlis request for the setting up of an Interparty Committee, government spokesman, Theodoros Roussopoulos underlined that in addition to the bills passed during the last 4 years and the proposal for amendement of Constitutional article 29 it indicates the ND partys absolute consistency on this special weight issue and called on political parties to elaborate on data so as to prepare to voice proposals when the Parliament Plenum opens in September. Mr. Roussopoulos also spoke of attempts to create impressions against the government and Justice and named the activities taken by the government on the Siemens case since 2006.

    Firstly, the government began cooperating with German authorities as of December, 2006. Secondly, the Prime-minister asked for the setting up of an Interparty Committee. Thirdly, the Economics Ministry ordered the Special Inspections Service to carry out an investigation for possible tax violations by Siemens. Fourthly, economics Ministry asked for the setting up of a special experts crew to examine the companys non inspected reports from 2003 to present. Fifthly, a special crew will re-examine the companys reports from 1997 to 2003. Sixthly, the government will ask the Legal Council of State to issue a dictum to what extent can the state have judicial protection form actions that harmed the country.

    Finally, regarding George Papandreou statements on political money, Mr. Roussopoulos said that he would not have voted down constitutional amendment if he meant what he said.

    Political Parties React & Tatoulis Asks for Liapis' Resignation

    SYRIZA Parliamentary Group President Alekos Alavanos has asked from the President of the Parliament the setting up of an inquiry committee.

    At the same time, Mr Petros Tatoulis told Eleftheros Typos newspaper that the Culture Minister should resign.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Κοινωνία

    Από τους Γιατρούς του Κόσμου

    Στήριξη σε πυρόπληκτους της Εύβοιας

    7/7/2008 19:32:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας θα επισκεφθεί ιατρική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου στο πλαίσιο του προγράμματος "ΙΡΙΣ" της οργάνωσης. Η κινητή οφθαλμολογική μονάδα θα βρίσκεται στα Νέα Στύρα Εύβοιας στις 8 και 9 Ιουλίου 2008. Η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου που θα βρίσκεται στη νότια Εύβοια μετά από πρόσκληση της Δημάρχου, Σοφίας Μούστου, θα αποτελείται από δύο οφθαλμίατρους και θα εξετάσει κατοίκους της γύρω περιοχής. Η κινητή οφθαλμολογική μονάδα "ΙΡΙΣ" πραγματοποιεί επισκέψεις σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας με σκοπό το διαγνωστικό και προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο του γενικού πληθυσμού.

    [06] Κόσμος

    Στην Ιαπωνία

    G8: Κρίσιμη συνεδρίαση

    7/7/2008 19:02:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Tα μεγάλα θέματα της παγκόσμιας οικονομικής και επισιτιστικής κρίσης, οι κλιματικές αλλαγές, αλλά και η κρίσιμη πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, βρίσκονται στην ατζέντα της συζήτησης των G8, των οκτώ ισχυρών του πλανήτη που συνεδριάζουν υπό δρακόντεια μέρα ασφαλείας στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας, χωρίς να λείψουν όμως και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για διεύρυνση της G8 με τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό και Νότια Αφρική. Στην τρέχουσα συνεδρίαση δεν συμμετέχουν ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτηματικά για το πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι τα μέτρα στα οποία θα καταλήξει η Σύνοδος, εάν βεβαίως καταλήξουν σε μέτρα κοινής αποδοχής. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που τόνισε ότι το πρώτο βήμα με μέτρα αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ. Αναμένεται να κλιμακωθεί η πίεση προς τις ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση , ώστε να υιοθετηθεί από τις ΗΠΑ ο στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2050. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε για την παροχή βοήθεια ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής στις φτωχές χώρες, ενώ εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα είναι η συνεισφορά της Ε.Ε για τους αφρικανούς αγρότες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική κρίση.

    Επιστολή Παπανδρέου

    Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και προεδρεύοντα του G8, Yasuo Fakuda, απέστειλε ο πρόεδρος του του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου. Τα κυριότερα σημεία της επιστολής του κ. Παπανδρέου είναι: "Το G8 καταπιάνεται σήμερα με τα πιο πιεστικά θέματα με τα οποία βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπος ο πλανήτης μας. Θέματα που απαιτούν επείγουσες λύσεις, θαρραλέα παγκόσμια ηγεσία, ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης - δημοκρατικής διακυβέρνησης - για την επιβίωση της ανθρωπότητας. H Σοσιαλιστική Διεθνής βλέπει την οικονομική και διατροφική κρίση, όπως και την κρίση των καυσίμων, που έχουν απλωθεί από ήπειρο σε ήπειρο, ως ένα κάλεσμα για απαντήσεις μέσω κοινών στρατηγικών. Έχει αποδειχθεί πως οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν να προστατεύσουν εκατομμύρια ανθρώπους από το να χτυπηθούν από τη φτώχεια. O κόσμος είναι αρκετά πλούσιος σε πρώτες ύλες, γνώση, επιστημονικά μέσα και καινοτομία για πιο αποδοτικές τεχνολογίες, ώστε να ανταποκριθεί στις διατροφικές και ενεργειακές ανάγκες για περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Aυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση να προωθηθούν πιο δίκαια και βιώσιμα αναπτυξιακά μοντέλα. Μια αποτυχία θα είναι στο τέλος μοιραία για το μέλλον όλου του πλανήτη. H βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και επιταγή για όλες τις χώρες και περιοχές. Kάθε ένας από τους σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, δικαιούται τις ίδιες ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή. Oι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στην εκπαίδευση, την υποδομή και την έρευνα και να ενθαρρύνουν ιδιωτικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. H προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορούν να είναι ασύμβατες. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα ζητήματα που αφορούν το κλίμα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των εθνικών και διεθνών στρατηγικών ανάπτυξης. H εμπέδωση της ειρήνης είναι μια ακόμα βασική διάσταση μιας υγιούς αναπτυξιακής πολιτικής. Το G8 πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που οδηγούν σε πραγματικές δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, προκειμένου να αναστρέψει τις αποτυχίες της αγοράς, που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, πριν είναι πολύ αργά. Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με συνταρακτικές αλλαγές στη δική μας, αλλά πολύ περισσότερο στη ζωή των παιδιών μας. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Kαι δεν μπορούμε να αποτύχουμε".

    [07] Πολιτισμός

    Fly BEEyond κι ακόμα πιο πέρα...

    7/7/2008 18:59:00

    Στις 15 Ιουλίου το Fly BEEyond Festival επιστρέφει... Αυτή τη φορά, αφιερώνοντας το line up του, σε αυτούς που επιζητούν το διαφορετικό. Σε αυτούς που επιμένουν να ζουν την κάθε μουσική τάση στη γέννησή της.

    Το δρόμο για τους The National το βράδυ της 15ης Ιουλίου, θα ανοίξουν οι Έλληνες Imam Baildi με μελωδίες από την ελληνική παράδοση, φροντισμένες με ηλεκτρονική διάθεση και hip hop στοιχεία.

    Οι The National παραδίδουν μαθήματα ροκ συνέπειας, με ένα κλασσικό set, σκοτεινό σαν τον Tom Waits και δυναμικό σαν τη μουσική του Bruce Springsteen, ο οποίος είναι ένας από τους πιο φανατικούς θαυμαστές τους!

    Headliner της βραδιάς, εκείνοι που άνοιξαν το δρόμο για όλη σχεδόν τη σύγχρονη μουσική σκηνή, οι Massive Attack! Δε χρειάζεται να πει κανείς πολλά γι αυτό το συγκρότημα. Αρκεί να ανατρέξουμε στη δισκογραφία τους για να ανακαλύψουμε ότι οι πιο γνωστές μας μελωδίες, είναι δημιουργήματα της έμπνευσης των Massive Attack!

    Η βραδιά κορυφώνεται με ένα ξέφρενο τσιγγάνικο πανκ πάρτι μέχρι εξάντλησης! Οι Gogol Bordello , η μπάντα που ξεσηκώνει χιλιάδες fans με την εκρηκτική θεατρική παρουσία της και μένα μείγμα Νεοϋορκέζικης ανατροφής και gypsy βαλκανικής κουλτούρας, θα έρθει στην Ελλάδα για να κάνει και το ελληνικό κοινό να «αρχίσει να φοράει μωβ για χάρη του Eugene» και να χορεύει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

    Πριν από τους Imam Baildi, θα απολαύσουμε τους Cyanna σε rock n roll electro μονοπάτια Την Τετάρτη 16 Ιουλίου οι 63HIGH θα ανοίξουν το δρόμο για τους The Courteeners, τους New York Dolls και τους Sex Pistols, με ένα ska-punk παραλήρημα!

    Massive Attack

    Δύο φίλοι από το Bristol, ο Robert Del Naja και ο Grantley Marshall ήταν αυτοί που άνοιξαν το δρόμο για τη σύγχρονη βρετανική μουσική σκηνή. Ξεκινώντας το 1988, ούτε που μπορούσαν να φανταστούν ότι από το πρώτο κιόλας άλμπουμ τους θα εισπράξουν διθυραμβικές κριτικές για αυτό το μείγμα jazz, hip hop και soul, το οποίο θα τους οδηγούσε στο νεόφερτο τότε trip - hop Για την ακρίβεια, οι Massive Attack είναι η ιστορία του trip-hop. Εδώ και 20 χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό τους 8 albums και 19 singles, κατακτούν τα charts και περιοδεύουν ανά τον κόσμο, με ένα είδος καθόλου «εμπορικό» κι όμως απίστευτα δημοφιλές για την ειλικρίνεια και την ευαισθησία που εκφράζει.

    Οι Massive Attack έχουν γράψει μουσική για πολλές ταινίες και βρετανικά TV shows όπως το Matrix, το Charmed, το Blade ΙΙ και το House. Οι συνεργασίες τους σε κάθε άλμπουμ με μεγάλους καλλιτέχνες διαφόρων ειδών μουσικής, δίνει στη μουσική τους μια φρεσκάδα που είναι εμφανής σε κάθε τους δουλειά. Χαρακτηριστικό του ταλέντου τους και της αγάπης που τους δείχνει η μουσική βιομηχανία είναι το ότι έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Sinead OConnor και η Madonna.

    Gogol Bordello

    Μετά το Glastonbury 2007, όλοι όσοι ήταν εκεί, είχαν να διηγηθούν το πόσο χόρεψαν, γέλασαν και απόλαυσαν το punk όπως ποτέ άλλοτε, τη στιγμή που στην κεντρική σκηνή εμφανίστηκαν οι Gogol Bordello!

    Ξεκινώντας την εκκωφαντική πορεία τους το 1999 και έχοντας στις πολύχρωμες βαλίτσες τους ήδη πέντε άλμπουμ και τέσσερα singles, οι Gogol Bordello είναι μια gypsy μπάντα από τη Νέα Υόρκη, η οποία δίνει γροθιά στον καθωσπρεπισμό και τη σοβαροφάνεια. Άλλοτε φορώντας πράσινα σορτσάκια πάνω από μωβ κάλτσες και κίτρινα πουκάμισα ανοιχτά για να φαίνονται οι καδένες, άλλοτε παρουσιάζοντας σουρεαλιστικά θεατρικά shows την ώρα της συναυλίας και πάντοτε παίζοντας ανελέητο πανκ!

    Η Madonna τραγούδησε μαζί τους το La Isla Bonita στο Live Earth και τους έκανε πρωταγωνιστές της καινούριας της ταινίας. Οι αναρχικοί βαλκάνιοι τσιγγάνοι που έκαναν τη Νέα Υόρκη να δονείται στους ρυθμούς του Start wearing purple και τη New York Times να τους αφιερώνει ολοσέλιδα, έχουν το μονοπώλιο της εγγυημένης διασκέδασης. Είναι φαινόμενο και οι Έλληνες ήδη τους έχουμε λατρέψει.

    The National

    Οι The National επιμένουν να χαράσσουν την πορεία τους με τον παραδοσιακό τρόπο: αφήνουν την μουσική να μιλήσει γι αυτούς. Η αλήθεια είναι πως τα έχουν καταφέρει καλύτερα από ότι και οι ίδιοι περίμεναν όταν πρωτοσχηματιζόντουσαν το 1999 στο Brooklyn των ΗΠΑ.

    Έχουν προλάβει από τότε να κυκλοφορήσουν τέσσερα albums (το ένα καλύτερο από το άλλο) με αποκορύφωμα το περυσινό Boxer το οποίο και συμπεριλήφθηκε στα κορυφαία albums της χρονιάς, από το σύνολο του παγκόσμιου τύπου. Επίπλέον έχουν συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσαν προσωπική επιλογή του Michael Stipe στη φετινή παναμερικανική περιοδεία των REM ως support act και έχουν αποκτήσει διάσημους φανατικούς θαυμαστές όπως ο Bruce Springsteen.

    Η αλήθεια είναι πως τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν είναι τύχαιο. Αρκούν ελάχιστες ακροάσεις μουσικών συνθέσεων όπως το Fake Empire, το Mistaken for Strangers, το Abel ή το Lit Up για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο Matt Berninger και τα αδέρφια Dessner και Devendorf συνεχίζουν την παράδοση της μεγάλης αμερικάνικης ροκ σκηνής γεμάτη από αληθοφανείς ιστορίες περιθωριακών ηρώων. Πλέον, στην πιο δημιουργική φάση της καριέρας τους, έχουν καταφέρει να αποτινάξουν τις οποιεσδήποτε πρώιμες συγκρίσεις με τον Tom Waits, τους Tindersticks, τους Interpol αλλά και τον ίδιο τον Bruce Spingsteen και να θεωρούνται - όχι άδικα - ως μία από τις επιδραστικότερες σύγχρονες rock μπάντες.

    Imam Baildi

    Οι πιο έξυπνες ιδέες είναι πάντα και οι πιο απλές. Εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτελούν σίγουρα οι Imam Baildi. Όταν τον περασμένο Iούνιο κυκλοφορούσαν ένα 12ιντσο white label με τέσσερα mash-ups όπου ο Jay-Z και οι Beastie Boys συναντούσαν την Μαίρη Λίντα και το Μανώλη Χιώτη κανείς δεν περίμενε ότι το συγκεκριμένο βινύλιο θα αποτελούσε ένα από τα πιο κερδοφόρα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας για το 2007 σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. Η επιτυχία αυτή τους οδήγησε στη δημιουργία και κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου album τους λίγους μήνες μετά, μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται η αγάπη τους για την Ελληνική μουσική παράδοση σε συνδυασμό με αυτήν για τη σύγχρονη ηλεκτρονική και hip-hop σκηνή.

    Ο Πασατέμπος, το Μινόρε της Αυγής και το H Zωή μας είναι Λίγη μεταξύ άλλων, στα χέρια των Imam Baildi απέκτησαν καινούριες μουσικές διαστάσεις αλλά και πρωτόγωρο ενδιαφέρον από ένα κορεσμένο Ελληνικό κοινό. Η αποθεωτική εμφάνισή τους στο Les Transmusicales τον Δεκέμβριο στη Γαλλία, η συμμετοχή τους σε όλα τα DJ playlists της Αθηναϊκής νύχτας και οι συνεχείς πειραματισμοί τους στις ζωντανές εμφανίσεις τους, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα από τα ελάχιστα πραγματικά Ελληνικά hype.

    Sex Pistols

    Αν υπάρχει μια μπάντα που με ένα μόλις ολοκληρωμένο studio album και τέσσερα singles, κατάφερε να επηρεάζει καταλυτικά και σταθερά τη νεολαία εδώ και τριάντα τρία χρόνια, αυτή είναι σίγουρα οι Sex Pistols.

    Αν κάποιον πρέπει να ευχαριστούμε για την έλευση αυτού του ρεύματος, τότε θα πρέπει όλοι στις 16 Ιουλίου να αναφωνήσουμε στην αρένα του Καραϊσκάκη God bless the Sex Pistols!

    Η Siouxsie τους ακολουθούσε παντού. Ο Billie Idol ήταν σταθερός τους φαν. Ο Ian Curtis ακούγοντάς τους Sex Pistols αποφάσισε να κάνει μουσική και ο Tony Wilson τους αποθέωσε. Αυτοί είναι οι Sex Pistols. Η μπάντα που μιλάει σε γενιές. Είναι οι πρώτοι που απενοχοποίησαν το να μη σου αρέσει το classic rock και να μισείς τους Pink Floyd! Οι πρώτοι που έκαναν «μαύρα» τα γενέθλια της βασίλισσας κατακτώντας τις κορυφές των charts με το God Save The Queen.

    Το BBC τους αποκαλεί ως την «απόλυτη πανκ βρετανική μπάντα». Στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι και σήμερα, 33 χρόνια μετά, τα live τους είναι sold out και τα μηνύματά τους ηχηρά!

    New York Dolls

    Το συγκρότημα ορόσημο της Art Factory του Andy Warhol, αυτοί που εξέφρασαν καλύτερα από τον οποιονδήποτε την αισθησιακή decadence του Manhattan, θα επισκεφτούν για πρώτη φορά τη χώρα μας και θα παίξουν για το κοινό του Fly Beeyond Festival!

    Η κουλτούρα του Velvet Underground στην πιο extreme εκδοχή της, οι New York Dolls, για ένα μοναδικό live στην Αθήνα, όπου θα μας τραγουδήσουν για «κρίσεις προσωπικότητας» και για «μοναχικά πλανητικά αγόρια» Δεν είναι λίγοι αυτοί που επηρεάστηκαν από το glamorous στυλ τους όπως οι Kiss, οι Blondie, οι The Clash, οι Ramones, οι Dead Boys,οι Guns N Roses, οι The Smiths και πολλοί άλλοι.

    Αν κάτι πρέπει να ακούσεις αυτό το καλοκαίρι, είναι σίγουρα η μπάντα από την οποία οι Sex Pistols έκλεψαν τον μάνατζέρ της!!!

    Courteeners

    «Οι νέοι Μεσσίες του Μάντσεστερ;» αναρωτιέται το ΝΜΕ στο εξώφυλλό του Η φετινή περιοδεία τους που περιλαμβάνει εμφανίσεις σε φεστιβάλ όπως το Glastonbury, το T in The Park και το Oxegen, είναι μάλλον η απάντηση! Το Fly Beeyond, για ακόμα μια φορά αποδεικνύει πως ακούει μουσική και έχει κάτι να προτείνει στο ελληνικό κοινό, πέρα από τα καθιερωμένα. Πολλοί συνέκριναν τον τραγουδιστή των Courteeners με τον Liam Gallaher των Oasis και την ενέργεια τους με αυτή των Arctic Monkeys. Οι συγκρίσεις όμως παύουν να υφίστανται όταν φτάνουμε να ακούσουμε τους απίστευτους στίχους και τις υπέροχες ιδιαίτερες μελωδίες τους που τους ανακηρύξαν ως το Νο1 υποσχόμενο συγκρότημα για το 2008!

    [08] Οικονομία

    Διήμερη συνεδρίαση

    Ecofin για αύξηση τιμών πετρελαίου

    7/7/2008 18:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2008 18:35:46)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Διήμερη συνεδρίαση Δευτέρα και τη Τρίτη πραγματοποιούν στις Βρυξέλλες τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, στα οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Στο Eurogroup θα συζητηθούν: Oι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τον πληθωρισμό, καθώς και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επίσης θα συζητηθούν οι προτάσεις που περιγράφονται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τις πολιτικές για την Ευρωζώνη. Στο Ecofin θα συζητηθεί η παρουσίαση του προγράμματος εργασιών της Γαλλικής Προεδρίας για το β εξάμηνο του 2008. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στις εξελίξεις που διαμορφώνει η ανοδική τιμή του πετρελαίου και ειδικότερα θα συζητηθεί η διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Θα εξεταστεί η βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές πετρελαίου, κυρίως όσον αφορά τα πετρελαϊκά αποθέματα. Η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο ECOFIN αναφορικά με τις μεθόδους που μπορούν να βελτιώσουν την παρεχόμενη πληροφόρηση για τα εμπορικά αποθέματα, η οποία θα επιτρέψει με τη σειρά της να δοθεί μια πιο καθαρή εικόνα της πραγματικής ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης. Επίσης θα συζητηθούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ορυκτών καυσίμων πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Tα κατάλληλα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Άλλα θέματα προς συζήτηση θα είναι η εξέταση διαφόρων οικονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η επιτάχυνση του διαλόγου της Ε.Ε. σε οικονομικό επίπεδο με τρίτες χώρες, φορολογία, ενέργεια και περιβάλλον, εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χρηματοπιστωτικές αγορές.

    [09] Κοινωνία

    Εκτός κινδύνου το 10χρονο κορίτσι

    Ανησυχία για το τσιμπούρι

    7/7/2008 18:23:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ειδικά κλιμάκια κτηνιάτρων θα σπεύσουν τις επόμενες μέρες στους νομούς που συνορεύουν με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και θα λάβουν δείγματα αίματος από αιγοπρόβατα και βοοειδή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται από συγκεκριμένο είδος τσιμπουριού πέρασε στη χώρα μας. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στους κτηνοτρόφους να προβούν σε ψεκασμούς των κοπαδιών, σε περίπτωση που εντοπίσουν τσιμπούρια. Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι αιματολογικές εξετάσεις του 10χρονού κοριτσιού και του 48χρονου βοσκού που τσιμπήθηκαν από τσιμπούρι και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

    Ο βοσκός από το Μέγα Πιστό Ροδόπης τσιμπήθηκε από 3 τσιμπούρια πριν από λίγες μέρες. Εμφάνισε πυρετό, μυαλγία και κεφαλαλγία, συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας, από τον οποίο έχασε τη ζωή της την περασμένη εβδομάδα μια γυναίκα από την Κομοτηνή.

    Για τέταρτη μέρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το 10χρονο κορίτσι που τσιμπήθηκε από τσιμπούρι στη Σαμοθράκη. Η κλινική του εικόνα όμως δείχνει ότι έχει απλά μια ίωση και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται εκτός κινδύνου.

    Τα τσιμπούρια που προκαλούν αιμορραγικό πυρετό δεν είναι αυτά που έχουν τα κατοικίδια ή τα συνηθισμένα που ζουν και σε άλλα είδη ζώων.

    Το συγκεκριμένο τσιμπούρι, υαλώμα, όπως ονομάζεται, ζει σε αιγοπρόβατα, βοοειδή και σε κάποια είδη τρωκτικών, δεν είχε ξαναεμφανιστεί στην Ελλάδα και πιθανολογείται ότι έφτασε με ζώα από γειτονικές χώρες.

    Ήδη, έχουν δοθεί οδηγίες στους κτηνοτρόφους που διατηρούν κοπάδια κατά μήκος των βόρειων συνόρων να ψεκάσουν με παρασιτοκτόνα τα ζώα τους σε περίπτωση που φέρουν τσιμπούρια.

    Τις επόμενες μέρες ειδικά κλιμάκια κτηνιάτρων θα πάρουν 500 δείγματα αίματος από αιγοπρόβατα και βοοειδή στις επίφοβες περιοχές για να διαπιστωθεί εάν έχουν κολλήσει τον ιό και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

    [10] Κόσμος

    Φόρος αίματος στους δρόμους της Παμπλόνα

    7/7/2008 17:43:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο -οι περισσότεροι με ελαφρά τραύματα- κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των ταυρομαχιών στην Παμπλόνα, της βόρειας Ισπανίας, στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ του Σαν Φερμίν, μετέδωσε το ισπανικό ραδιόφωνο.

    Στο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν, ταύροι αφήνονται ελεύθεροι στους δρόμους της παλιάς πόλης. Η γιορτή διαρκεί εννέα μέρες και συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες. Μάλιστα, οι αρχές εκτιμούν ότι φέτος έως και ένα εκατομμύριο τουρίστες θα επισκεφθούν την πόλη αυτή των 185.000 κατοίκων στη διάρκεια του φεστιβάλ.

    Από το 1924 μέχρι σήμερα, 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταυρομαχίες.

    Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων καταγγέλλουν ως βάρβαρο το θέαμα αλλά και το γεγονός της κακομεταχείρισης των ταύρων.

    [11] Πολιτική

    Παπαρήγα για ευρωεκλογές

    7/7/2008 16:58:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τη διακήρυξη της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τον ελληνικό λαό στις επερχόμενες Ευρωεκλογές "να μπήξει ένα μεγάλο καρφί στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της", προσθέτοντας ότι τα δυο κόμματα, που στην Ελλάδα συνήργησαν σε αποφάσεις και στην εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ,πρέπει να "υποστούν πανωλεθρία, πρέπει να σταυρωθούν".

    Επίσης ζήτησε οι λαϊκές δυνάμεις "να παραμερίσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ, γιατί είναι κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι διαφορές τους με τις πολιτικές της ΕΕ είναι δευτερεύουσες και άνευ σημασίας".

    Ειδικότερα, για το ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι "έχει πει ναι σε κρίσιμες επιλογές, όπως το Μάαστριχτ, ενώ τώρα το όχι που λέει στην Ευρωσυνθήκη είναι υποκριτικό και νόθο. Αντιμετωπίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν το σήριαλ "Μαρία η άσχημη", θέλοντας μια καλύτερη βιτρίνα για την ΕΕ".

    Για το ΛΑΟΣ είπε ότι είναι ένα κόμμα με εθνικιστική ιδεολογία, που όποτε διαμαρτύρεται γίνεται γιατί θέλει περισσότερο μερίδιο εντός της ΕΕ για την αστική τάξη, γιατί είναι υπέρ της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι και υπέρ της Μεγάλης Ελλάδας. χαρακτηρίζεται από ένα τυπικό, ρηχό και ανούσιο αντιαμερικανισμό".

    Κάλεσε επίσης τις λαϊκές δυνάμεις να μην δείξουν αδιαφορία και αποχή από τις ευρωεκλογές αλλά αντίθετα να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, προκειμένου οι Ευρωεκλογές αυτές "να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας πορείας για την αλλαγή των συσχετισμών και στο εσωτερικό της χώρας. Πρόσθεσε δε, ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποδυνάμωσης της ΕΕ με όρους ρήξης και ανατροπής και η υπερψήφισή του στις Ευρωεκλογές θα αποτελέσει σταθμό για την ανασύνταξη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος θα συμβάλλει στην αφύπνιση και την ετοιμότητα του ελληνικού λαού ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικά σενάρια αντιλαϊκής, κυβερνητικής συνεργασίας".

    [12] Πολιτισμός

    30ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς

    7/7/2008 15:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2008 18:50:23)

    Με 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της χώρας, το River Party, δίνει και φέτος ραντεβού στο Νεστόριο Καστοριάς, για ένα πενθήμερο συναυλιακό πάρτι.

    Στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ θα εμφανιστούν και φέτος τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας που θα περιοδέυουν το φετινό καλοκαίρι, καθώς και συμπράξεις ονομάτων σε ένα κοινό σχήμα που θα δημιουργηθεί αποκλειστικά για το 30ο River Party.

    Φυσικά από το χώρο του River Party δεν θα λείψουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενήθηκαν με απόλυτη επιτυχία μία δεύτερη μουσική σκηνή (που φέτος μεγαλώνει και μετονομάζεται Greenstage), επαγγελματική πίστα paintball, bungee jumping, τοξοβολία, γέφυρα Νεπάλ, bungee trampoline και πολλά άλλα.

    Πρόγραμμα

    Τετάρτη 30 Ιουλίου Κεντρική Σκηνή Boban I Marko Markovic Orchestra, Karandila Gypsy Brass Orchestra Greenstage DeNiro, Νεανικά συγκροτήματα

    Πέμπτη 31 Ιουλίου Κεντρική Σκηνή Κώστας Τουρνάς, Onirama Greenstage Anorimoi, Νεανικά συγκροτήματα

    Παρασκευή 1 Αυγούστου Κεντρική Σκηνή Χάρις Αλεξίου, Μπάμπης Στόκας, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Stavento Greenstage Matisse, Νεανικά συγκροτήματα

    Σάββατο 2 Αυγούστου Κεντρική Σκηνή Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασίλης Καζούλης, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Σταρόβας Greenstage Ρόδες, Δήμος Αναστασιάδης

    Κυριακή 3 Αυγούστου Κεντρική Σκηνή Γιάννης Πάριος Χάρης Βαρθακούρης Greenstage Ζάκ Στεφάνου Νεανικά συγκροτήματα

    Τιμές εισιτηρίων: 10 (Τετάρτη, Πέμπτη) 15 (Παρασκευή, Σάββατο) 18 (Κυριακή) 40 (5ήμερο) 45 (5ήμερο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κατασκήνωσης)

    [13] Οικονομία

    Προβληματισμός για το πετρέλαιο

    7/7/2008 15:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2008 17:18:45)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP

    Υποχώρησε κάτω από τα 143 δολάρια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στον απόηχο θετικών δηλώσεων του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών για τις συνομιλίες με κυβερνήσεις δυτικών χωρών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στη διαμόρφωση του κλίματος συνέβαλε και η σημερινή ανάκαμψη του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις προσδοκίες τους για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Όμως κανείς δεν μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ απέκλεισε χθες ενδεχόμενο πτώσης των τιμών του πετρελαίου λόγω της ισχυρής ζήτησης σε Κίνα και Ινδία, προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές ανησυχίες και το αδύναμο δολάριο είναι οι αιτίες για την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών.

    Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Νομπούο Τανάκα η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου θα συνεχίσει να υφίσταται πίεση μέχρι το 2013.

    Δυσοίωνες οι προβλέψεις

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", ο γενικός διευθυντής του οργανισμού που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ προέβη στην εκτίμηση ότι σε ένα πρώτο στάδιο θα χαλαρώσουν οι πιέσεις στην αγορά μέχρι το 2009-2010, χάρη στην αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από νέα πεδία άντλησης. Στη συνέχεια, ωστόσο, η προσφορά θα μειωθεί και η ζήτηση θα αυξηθεί, κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τον Νομπούο Τανάκα.

    Η κερδοσκοπία, "η οποία στοιχηματίζει υπέρ της ανόδου των τιμών", θα απολέσει το ρόλο της εάν, για να ελέγξουν την άνοδο των τιμών, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες προχωρήσουν σε επιπλέον επενδύσεις και οι καταναλώτριες χώρες μάθουν να ελέγχουν την κατανάλωση, παρατήρησε ο Τανάκα.

    Από πλευράς παραγωγής, αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, "ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία, φορολογούν βαρύτατα τις ξένες εταιρίες. Αυτό αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ορισμένες κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αφιερώσουν μέρος των εσόδων τους σε κοινωνικά προγράμματα και με αυτόν τον τρόπο λείπουν τα κεφάλαια για επενδύσεις σε νέα παραγωγή", τόνισε ο Τανάκα.

    Από πλευράς κατανάλωσης, ο επικεφαλής της IEA εμφανίστηκε ενάντιος στη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, καθώς αυτή η επιλογή θα έστελνε "λάθος μήνυμα" όσον αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης της σπατάλης. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας "προτρέπει - και αυτό είναι αναγκαίο - να διαχωρίσουμε την οικονομική ανάπτυξη από την κατανάλωση ενέργειας", είπε.

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν πλησιάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 100% σε σχέση με το 2007.

    Ο όμιλος Allianz AG, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος αναμένει άνοδο, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, της τιμής του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντικού στελέχους της, Γιόαχιμ Φάμπερ.

    Η πρόβλεψη του Φάμπερ συμφωνεί με την πρόβλεψη στην οποία προέβη προ καιρού η Goldman Sachs, η επενδυτική τράπεζα της Γουόλ Στριτ με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις ενεργειακές αγορές.

    Με τιμή του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι, το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικής έρευνας DIW τοποθετεί στα 2 ευρώ περίπου την τιμή του λίτρου βενζίνης στα πρατήρια.

    [14] Κόσμος

    Για την επίλυση της πυρηνικής κρίσης

    Συνεργασία Αμερικής-Ρωσίας

    7/7/2008 11:23:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο.

    Η Μόσχα είναι έτοιμη να ενθαρρύνει τον διάλογο με την Τεχεράνη. Μπους και Μεντβέντεφ δηλώνουν τη συνεργασία τους για τον ιρανικό και το βορειοκορεατικό πυρηνικό φάκελο.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης για τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν και αναμένει να τηρήσει αμοιβαία στάση και η ιρανική πλευρά.

    Την ίδια ώρα ο διπλωματικός του σύμβουλος, Σεργκέι Πριχόντκο, δήλωνε ότι η Ρωσία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ενισχύσει με όλα τα μέσα τον διάλογο με την Τεχεράνη και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την εξεύρεση μιας λύσης.

    Ο κ. Πριχόντκο μίλησε στον Τύπο για τις επαφές των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8 στην Ιαπωνία.

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Τζορτζ Μπους είχαν υπογραμμίσει νωρίτερα τη βούλησή τους για συνεργασία στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και του βορειοκορεατικού πυρηνικού φακέλου, αλλά, επισήμαναν και τις διαφορετικές τους απόψεις, κυρίως στο θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.

    Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8 [Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ρωσία], στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, μετά τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, ο Μπους υπογράμμισε ότι στο θέμα του Ιράν "εργαστήκαμε στενά στο παρελθόν με τους Ρώσους και θα συνεχίσουμε" για να πείσουμε την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου.

    "Υπάρχουν θέματα στα οποία σημειώνουμε πρόοδο, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα", είπε ο Μεντβέντεφ υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαφωνούν στο θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. "Επιθυμούμε μία συμφωνία σε αυτά τα θέματα". Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν "πιθανότητες συμφωνίας".

    Όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με τον νέο πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος μετέχει για πρώτη φορά σε σύνοδο της G8, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι "Είναι ένας ευφυής άνθρωπος".

    Οι δύο πρόεδροι είχαν συνάντηση πενήντα λεπτών, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της G8 στη βόρεια Ιαπωνία. Ο Μεντβέντεφ επισήμανε ότι δεν παρέλειψε να ευχηθεί χρόνια πολλά στον πρόεδρο Μπους για τα 62α γενέθλιά του.

    Μειωμένες οι ελπίδες

    Η απάντηση του Ιράν στις προτάσεις των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα δε δίνει "πολλές ελπίδες", δήλωσε στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, τονίζοντας ωστόσο, ότι δεν έχει διαβάσει ο ίδιος προσωπικά την απάντηση της Τεχεράνης. "Όμως, είναι μια μικρή ελπίδα", πρόσθεσε.

    "Δεν πιστεύω ότι αυτή μάς δίνει πολλές ελπίδες", τόνισε ο Κουσνέρ λίγο πριν από την έναρξη συνόδου μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στο Παρίσι.

    Το Ιράν παρέδωσε την Παρασκευή στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, μίια απάντηση στο πακέτο των προτάσεων των έξι μεγάλων δυνάμεων, η οποία δε δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Από την πλευρά του, ο Σολάνα δήλωσε στο Παρίσι ότι ελπίζει να συναντηθεί "πριν από το τέλος του μήνα" με τον ιρανό διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλίλι και πρόσθεσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις "συζητούν" ακόμα την απάντηση της Τεχεράνης στις προτάσεις τους.

    Ο Σολάνα αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της απάντησης του Ιράν, την οποία έλαβε το βράδυ της Παρασκευής.

    "Διεξάγονται ακόμα συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για το θέμα αυτό. Δεν έχουμε ακόμα απαντήσει", τόνισε ο Σολάνα.

    [15] Τεχνολογία

    "Φακελώνονται" 100 εκ άνθρωποι!

    Ο "μεγάλος αδελφός" στο YouTube

    7/7/2008 10:55:00 (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2008 12:53:36)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: Financial Times, The Guardian

    Ηλεκτρονικές διευθύνσεις, λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η ιστορία κάθε ενός από τα βίντεο που αναπαράχθηκαν στην ιστοσελίδα του YouTube από το 2005 θα βρεθούν στα χέρια του ομίλου Viacom, για να ερευνήσει παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου.

    Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, αν και το επιδίωξε, επετεύχθη τελικά από τον όμιλο Viacom, αφού μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο.

    Στα στοιχεία που θα παραδοθούν περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές διευθύνσεις, λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η ιστορία κάθε ενός από τα βίντεο που αναπαρήχθησαν στο YouTube, από το 2005 που ξεκίνησε η λειτουργία του, ώστε οι ειδικοί της Viacom να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τις συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο.

    Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία εξέλιξη σε μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των εταιρειών Google και Viacom, που είναι ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων των MTV και Nickelodeon.

    Ο δικαστής Λούις Στάντον, έκρινε ότι για την ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αγωγή της η Viacom είναι ανάγκη να έχει στη διάθεσή της αναλυτικά δεδομένα για τους επισκέπτες του YouTube, ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετήσει την υπόθεση.

    Όμως, η απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης πλήττει βαρύτατα το ιδιωτικό απόρρητο, διαμαρτύρονται οργανώσεις προστασίας των πολιτικών ελευθεριών.

    Ο όμιλος Viacom κατηγορεί την Google ότι μέσω του YouTube ενθαρρύνει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όσον αφορά την αναπαραγωγή βίντεο.

    Με την απόφαση αυτή, οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «κακό προηγούμενο» σε βάρος του ιδιωτικού απορρήτου ανθρώπων που κάνουν χρήση του Διαδικτύου, ενώ μπορεί πλέον εταιρείες να χρησιμοποιούν τις αγωγές ως μέσο για την εξασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

    Το 2006, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από την Google να αποκαλύψει πληροφορίες για εκατομμύρια χρήστες του, στο πλαίσιο έρευνας για παράνομες δραστηριότητες στο Δίκτυο, αλλά, η εταιρεία αμφισβήτησε και τελικά πέτυχε να μη δώσει το δικαίωμα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 July 2008 - 16:50:16 UTC