Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή ενέδρα
  • [02] Ομιλία Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη
  • [03] FYROM Issue Picking up
  • [04] Επεισοδιακή Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ
  • [05] Σταθερές οι δυνάμεις της KFOR στο Κόσοβο
  • [06] Μεξικό: Δεκαεπτά εκτελέσεις σε 24 ώρες
  • [07] Προφυλακιστέοι οι δύο δικηγόροι
  • [08] "Χωρίς προκαταλήψεις"
  • [09] Αισιοδοξία για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

    [01] Κοινωνία

    Στις Μαλάδες Ηρακλείου

    Αιματηρή ενέδρα

    23/6/2008 20:48:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών που το βράδυ της Κυριακής, άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας για τον εντοπισμό χασισοφυτειών στους Μαλάδες Ηρακλείου Κρήτης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 3 αστυνομικών. Το πρωί της Δευτέρας, έγινε επιχείρηση στην περιοχή από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα με τη συμμετοχή των ΕΚΑΜ και ακολούθησαν προσαγωγές στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου. Μάχη για τη ζωή δίνει ο αστυφύλακας της Δίωξης Ναρκωτικών, Θεόδωρος Γενιτσαρίδης, που τραυματίστηκε στο κεφάλι από τα πυρά του άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, καθώς και ο αστυφύλακας Γιώργος Πουλιανάκης, αφού η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή.

    Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η κατάσταση της υγείας των αστυνομικών που τραυματίστηκαν στην περιοχή Μαλάδες του Ηρακλείου την Κυριακή 22 Ιουνίου 2008 έχει ως εξής: Τσιμινικάκης Ιωάννης: συντριπτικό κάταγμα περιφερικού άκρου αριστερής κλείδας. Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην ορθοπεδική κλινική. Πουλιανάκης Γεώργιος: συντριπτικό κάταγμα άνω άκρου κνήμης - περόνης. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση από ορθοπεδικούς ιατρούς για την αντιμετώπιση των καταγμάτων από 23:30 της 22/6/08 έως 02:30 της 23/6/08 και στη συνέχεια σε αγγειοχειρουργική επέμβαση από 04:00 της 23/6/08 έως 12:00 της 23/6/08. Και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις ήταν επιτυχείς. Η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή. Νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Γενιτσαρίδης Θεόδωρος: Κρανιοεγγεφαλική κάκωση. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση από νευροχειρουργούς από τις 23:30 της 22/6/08 έως 07:15 της 23/6/08. Έγινε καθαρισμός του τραύματος και απομάκρυνση των ξένων σωμάτων. Η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

    "Το απόστημα της εγκληματικότητας στην Κρήτη έχει σπάσει, θα επιβληθούν ο νόμος και η τάξη, δήλωσαν οι κύριοι Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης.

    Χρειάζεται και η ενίσχυση από την ίδια την κοινωνία των προσπαθειών αυτών, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσσόπουλος.

    Ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε από τους γιατρούς

    Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μετέβη το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Γρηγόρης Αναγνώστου, ο οποίος ενημερώθηκε από τους γιατρούς και τη διοίκηση του νοσοκομείου για την πορεία της υγείας των τραυματισμένων αστυνομικών, ενώ παράλληλα συμπαραστάθηκε και στις οικογένειές τους. Ο ίδιος μετά την ενημέρωση σε δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων: "Ήρθαμε για να έχουμε την αμεσότερη δυνατή εικόνα και να συμπαρασταθούμε στους συγγενείς των τραυματισμένων αστυνομικών. Πρόκειται για μια άνανδρη δολοφονική επίθεση. Θέλω να εξάρω την αυτοθυσία των αστυνομικών αλλά και να εκφράσω τη βούληση της Πολιτείας να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν όσοι επιβουλεύονται την έννομη τάξη". Παράλληλα, μετέφερε τις ευχές του υπουργού Εσωτερικών και του υφυπουργού καθώς και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την ταχεία ανάρρωση των αστυνομικών τονίζοντας ότι "Είμαστε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι των οικογενειών τους". Τέλος, επεσήμανε ότι οι έρευνες θα σταματήσουν μόνον όταν υπάρξουν αποτελέσματα.

    [02] Πολιτική

    Αναφορά στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων

    Ομιλία Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη

    23/6/2008 21:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 23:20:41)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Υπόθεση δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης χαρακτήρισε ο Κώστας Καραμανλής τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στο νέο οικονομικό και ενεργειακό παγκόσμιο περιβάλλον με τις συνεχείς και ραγδαίες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και πετρέλαιο. Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο πρώτο Συμπόσιο του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τις προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι κυβερνήσεις οφείλουν να συνεργάζονται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να ασκούν αποτελεσματική οικονομική και κοινωνική πολιτική. Κάθε προοδευτική χώρα πρέπει να έχει ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, οφείλει να προωθεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λέγοντας πως η χώρα μας υποστηρίζει τον προσανατολισμό τους στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, αποδεικνύοντας όμως στην πράξη το σεβασμό τους στα δικαιώματα του ανθρώπου, στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της καλής γειτονίας. Σε μία έμμεση αναφορά στον ιρλανδικό σκόπελο του όχι για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ. Καραμανλής μίλησε για δυστοκία ορισμένων μελών της, τόνισε όμως πως για την Ελλάδα, η ΕΕ είναι η δύναμη του κοινού μέλλοντος για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στο ίδιο συμπόσιο ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, επισήμανε ότι τις ημέρες αυτές θα ψηφιστεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό και διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.

    [03] FYROM Issue Picking up

    23 Ιουν 2008 11:29:0

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Special UN mediator Matthew Nimetz, who is expected to visit Athens on Thursday and Skopje on Wednesday, is commencing a new round of talks on the FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) name issue. In parallel, US Secretary of State Condoleezza Rice will raise the FYROM name issue with her Greek counterpart Dora Bakoyannis in their meeting Tuesday, on the sidelines of the meeting of Foreign ministers of donating countries to Palestine. Meanwhile, in an interview with the state news agency of FYROM, Nikola Gruevski stated that he will not change his position on the pending name issue. As per indications, FYROMs future prime minister insists on a referendum whatever solution is reached on the name issue.

    Translated by John Crystallidis

    [04] Κοινωνία

    Στην έναρξη των εργασιών

    Επεισοδιακή Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

    23/6/2008 23:14:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επεισοδιακά άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Συνδικαλιστές, όταν ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ξεδίπλωσαν πανό μέσα στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Παρά τις προσπάθειες άλλων συνδικαλιστών δασκάλων να ηρεμίσει η κατάσταση, οι πρώτοι συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα, μη επιτρέποντας στον υφυπουργό να μιλήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συμπλοκή μεταξύ των συνδικαλιστών. Ο κ. Λυκουρέντζος αποχώρησε από την αίθουσα, αλλά η ένταση συνεχίστηκε και όταν ανέβηκε στο βήμα η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, αφού κατά τη διάρκεια της ομιλίας της διεκόπτετο συνεχώς από τα συνθήματα συνδικαλιστών, οι οποίοι φώναζαν εν χορώ "Siemens - Siemens". Η κ. Άννα Διαμαντόπουλου απάντησε λέγοντας ότι για την ίδια και για πολλούς εκεί μέσα στην αίθουσα είναι πλεονέκτημα και τιμή το ότι είναι ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ορισμένους επίορκους. Μετά το τέλος της ομιλίας της Άννας Διαμαντοπούλου μίλησαν ως εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ οι κ.κ. Σοφιανός και Χουντής αντίστοιχα, ενώ η πρώτη μέρα της Γενικής Συνέλευσης των δασκάλων ολοκληρώθηκε και με την ομιλία εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ.

    [05] Κόσμος

    Σερβία -Κόσοβο

    Σταθερές οι δυνάμεις της KFOR στο Κόσοβο

    23/6/2008 21:38:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Η Συμμαχία δεν θα μειώσει τις δυνάμεις της στο Κόσοβο παρά τη μεταβίβαση ορισμένων εξουσιών της αποστολής του ΟΗΕ στις τοπικές αρχές, δήλωσε σήμερα από την Πρίστινα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. "Η KFOR θα διατηρήσει τις δυνάμεις της γιατί δεν υπάρχει λόγος να τις μειώσει", είπε ο Σέφερ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη σύντομη επίσκεψή του στην Πρίστινα. "Η KFOR είναι εδώ και θα παραμείνει, έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις και, αν χρειαστεί, και εφεδρείες", υπογράμμισε.

    Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι η KFOR θα τηρήσει την εντολή που έχει λάβει χωρίς να παρέμβει στην πολιτική πλευρά της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Εν τω μεταξύ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του αποθανόντος ενώ κρατείτο στη φυλακή της Χάγης πρώην ηγέτη της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επισήμως σήμερα συμφώνησε για τον σχηματισμό κυβέρνησης από κοινού με τον φιλοευρωπαικό συνασπισμό κομμάτων που έχουν συσπειρωθεί πέριξ του προέδρου Μπόρις Τάντις και του Δημοκρατικού Κόμματός του, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ, επικαλούμενο τον σοσιαλιστή ηγέτη, Ιβιτσα Ντάσιτς. Η ανακοίνωση αυτή τερματίζει το αδιέξοδο των έξι εβδομάδων που έριξε σε τέλμα τη σερβική πολιτική ζωή από τις 11 Μάιου οπότε και διεξήχθησαν γενικές εκλογές. Η απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος ελήφθη σε ειδική σημερινή συνεδρίαση στο Βελιγράδι με μεγάλη πλειοψηφία, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ντάσιτς. Ο κ. Ντάσιτς ανέφερε επίσης ότι ο συνασπισμός των τριών κομμάτων που έχουν συσπειρωθεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Τάντιτς για τον σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά από την απόφαση των Σοσιαλιστών η σερβική κυβέρνηση θα μπορέσει "πολύ γρήγορα" να ολοκληρωθεί. Η θέση του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης θα δοθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Τάντιτς, πρόσθεσε ο κ. Ντάσιστς. Οι διαπραγματεύσεις των Σοσιαλιστών με τους φιλοευρωπαίους ξεκίνησαν το Σάββατο μετά την αποτυχία των επαφών που είχε ο κ. Ντάσιτς με τους εθνικιστές του Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα και του Ριζοσπαστικού Κόμματος.

    [06] Κόσμος

    Χουαρέζ , Μεξικό

    Μεξικό: Δεκαεπτά εκτελέσεις σε 24 ώρες

    23/6/2008 20:58:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Δεκαεπτά άνθρωποι εκτελέστηκαν σε χρονικό διάστημα 24 ωρών στην πόλη Χουαρέζ, στο βόρειο τμήμα του Μεξικού, σε σύγκρουση των καρτέλ ναρκωτικών του Χουαρέζ και της Σιναλόα, για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η αστυνομία. Η αστυνομία έχει καταγράψει μια δεκάδα ξεχωριστά επεισόδια, ανάμεσα στο Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το βράδυ, καθώς και ένα στη διάρκεια μιας παιδικής γιορτής. "Τρεις άνδρες σκοτώθηκαν από τις ριπές ενός καλάσνικοφ ενώ συμμετείχαν σε μια παιδική γιορτή", σύμφωνα με τη γραμματεία της Δημόσιας Υγείας της πόλης Χουρέζ. Παρά την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτικών, οι δυνάμεις της τάξης παρακολουθούν ανήμπορες αυτό το κύμα της βίας που έχει προκαλέσει φέτος περισσότερους από 500 νεκρούς σε αυτήν την περιοχή του Μεξικού.

    Στην πολιτεία της Τσιουάουα, την οποίας η κύρια πόλη είναι η Χουαρέζ, δολοφονήθηκαν άλλοι δύο άνδρες. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης που έχει κινητοποιήσει περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, περισσότεροι από 4000 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Μεξικό, εδώ και ενάμιση χρόνο, ανάμεσά τους 400 αστυνομικοί.

    [07] Κοινωνία

    Για την υπόθεση Ζαχόπουλου

    Προφυλακιστέοι οι δύο δικηγόροι

    23/6/2008 20:30:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στην φυλακή οδηγήθηκαν μετά την απολογία τους για την υπόθεση Ζαχόπουλου ενώπιον του δεύτερου ειδικού ανακριτή, οι δύο κατηγορούμενοι δικηγόροι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν, οι δύο δικηγόροι συμμετείχαν στον εκβιασμό του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, καθώς δρούσαν σαν απεσταλμένοι μεσολαβητές και όργανα της 35χρονης, βασικής κατηγορουμένης στην υπόθεση. Οι κατηγορίες για τους δύο ήταν για συμμετοχή σε αυτοκτονία, απόπειρα εκβίασης και παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ενώ παρέδωσαν στον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου πολυσέλιδα υπομνήματα στα οποία αρνούνται την αξιόποινη εμπλοκή τους στην υπόθεση. Η απόφαση για την προφυλάκισή τους, ήταν ομόφωνη μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν κριθεί προφυλακιστέοι η 35χρονη, ο εργατολόγος και τη Δευτέρα οι δύο δικηγόροι.

    [08] Πολιτική

    3ο Συνέδριο "Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ"

    "Χωρίς προκαταλήψεις"

    23/6/2008 19:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 21:31:36)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Έληξαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 3ου Συνεδρίου "Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Ο κ. Ρουσόπουλος, από το βήμα του Συνεδρίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) μπορούν να λυθούν, χωρίς προκαταλήψεις, επισημαίνοντας την ανάγκη στο στόχο αυτό να λάβουν θέση και δράσεις και όλοι οι πολίτες, οι οποίοι έως σήμερα, όπως είπε, δεν έχουν τόσο ενεργό ρόλο. Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος οι επτά δεσμεύσεις που προέκυψαν από το 21ο Συνέδριο υλοποιήθηκαν από τη Γραμματεία, προσθέτοντας ότι από το φετινό Συνέδριο αναμένονται νέες δεσμεύσεις.

    "Είναι απαραίτητο να θέτουμε στόχους και να βλέπουμε κατά πόσο τους επιτυγχάνουμε", τόνισε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στο Συνέδριο είπε ότι φέτος είναι πιο στοχευμένο και οι ενότητές του πιο συγκεκριμένες. Είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε του χρόνου η πρόσκληση συμμετοχής στο Συνέδριο να είναι περισσότερο ανοιχτή, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής εμβέλεια του Συνεδρίου και τα αποτελέσματά του να γίνουν πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Στόχος, όπως είπε, ο κ. Ρουσόπουλος είναι όλοι να συμβάλλουμε στην ανάδειξη μιας νέας κουλτούρας και πολιτισμού και να πολεμάμε τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις που είναι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος έκανε τον απολογισμό για τη διετία 2006-2008, λέγοντας ότι τα προγράμματα της δημόσιας τηλεόρασης βασίστηκαν σε τρεις βασικούς άξονες: την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, την καλύτερη προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην ενημέρωση και στην ανάδειξη δράσεων των ΑΜΕΑ.

    Κατά τη διάρκεια των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου, τόσο οι ομιλητές, όσο και οι συμμετέχοντας τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης της προσπελασιμότητας των ΜΜΕ για τα άτομα με αναπηρία. Επισήμαναν, ακόμη, ότι τα ΑΜΕΑ δεν χρειάζονται την ευαισθησία της Πολιτείας, αλλά αυτό που χρειάζονται είναι να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στα προβλήματά τους. Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη με τη θεματική ενότητα "Δικαιώματα παιδιών με αναπηρία και ΜΜΕ" και με την προβολή ταινιών και σποτ από παιδιά με αναπηρία.

    Αναπηρία και ΜΜΕ

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος έκανε τον απολογισμό για τη διετία 2006-2008, λέγοντας ότι τα προγράμματα της δημόσιας τηλεόρασης βασίστηκαν σε τρεις βασικούς άξονες: την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, την καλύτερη προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην ενημέρωση και στην ανάδειξη δράσεων των ΑΜΕΑ. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο πρόγραμμα του ψηφιακού καναλιού ΠΡΙΣΜΑ + , επισημαίνοντας ότι η ΕΡΤ προετοιμάζει νέα ψηφιακά προγράμματα. Ο κ. Παναγόπουλος είπε, ακόμα, ότι σε ένα χρόνο τα προγράμματα της ψηφιακής πλατφόρμας θα προσφέρουν επιλεγόμενους υπότιτλους και στα ελληνικά προγράμματα, επιλεγόμενη διερμηνεία της νοηματικής γλώσσας και τη δυνατότητα ακουστικής περιγραφής των δρώμενων στην τηλεόραση.

    Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ-3 Τάσος Σπηλιώπουλος είπε ότι το τρίτο δημόσιο κανάλι στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης βρίσκεται στο πλευρό των ΑΜΕΑ, εντάσσοντας στα ραδιοτηλεοπτικά του προγράμματα ειδική θεματολογία για τα άτομα με αναπηρία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΜ Ροδόλφος Μορώνης παρουσίασε ένα μέρος της έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο για το πως βλέπουν τα ΑΜΕΑ τα ΜΜΕ. Η έρευνα, είπε, έγινε τον Απρίλιο και το Μάιο του 2008, προσθέτοντας ότι τα ΑΜΕΑ όταν μιλάνε για ΜΜΕ αναφέρονται στην τηλεόραση και κυρίως στην ιδιωτική. Τα ΑΜΕΑ όπως προκύπτει από την έρευνα έχουν αρνητική εικόνα για τα ΜΜΕ, καθώς πιστεύουν ότι αυτά δεν παρουσιάζουν καθόλου θέματα για την αναπηρία, παρά μόνο όταν υποχρεωθούν.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Γεώργιος Κωνσταντόπουλος επισήμανε την ανάγκη τα ΑΜΕΑ να αυτονομηθούν μέσα σε κάθε τομέα της κοινωνίας και αυτός, είπε, είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Πρέπει να αναδειχθούν οι δυνατότητες των ΑΜΕΑ στην καθημερινότητα και η κοινωνία να βοηθήσει ώστε χιλιάδες παιδιά που ζουν ακόμη στην αφάνεια να βγουν στην επιφάνεια, με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, τόνισε ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, Γεώργιος Μόσχος.

    Πρέπει να δούμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν τα ΑΜΕΑ, είπε ο πρόεδρος ΕΣΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα Άτομα με Αναπηρία είναι ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παράλληλα πρότεινε να θεσπιστεί η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην ψηφιακή τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, να θεσπιστεί ειδική επιτροπή που θα παρακολουθεί τον τρόπο που παρουσιάζονται τα ΑΜΕΑ από τα ΜΜΕ και θα εισηγείται προς το ΕΣΡ για τυχόν επιβολή κυρώσεων.

    Τέλος, από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια τα ΜΜΕ έχουν συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα και προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

    Στη συνέχεια ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης εκπροσωπώντας το κόμμα του, τόνισε ότι στην ελληνική κοινωνία έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της ζωής των ΑΜΕΑ, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι αρκετά και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

    Από το ΠΑΣΟΚ η Μαρία Καρακλιούμη αναφέρθηκε στην ομιλία της σε προσωπικές εμπειρίες που έχει με άτομα με αναπηρία, τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμη πλήρως αποδεχτεί την πραγματικότητα. Ωστόσο σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα, όχι όμως όσα θα έπρεπε, για τη βελτίωση της ζωής των ΑΜΕΑ.

    Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νικόλας Γαλάνης τόνισε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να στηριχθούν από το κράτος για την ανάδειξη των θεμάτων των ΑΜΕΑ, ενώ η βουλευτής του ΛΑΟΣ Δήμητρα Αράπογλου είπε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για ενισχυθεί η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην κοινωνία και κυρίως στην εργασία.

    Η γ.γ Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά - Χειμώνα αναφέρθηκε στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που ανάπτυξε η Γραμματεία την χρονιά που πέρασε για τα ΑμεΑ, τονίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρία δεν χρειάζονται τη φιλανθρωπία κανενός, αλλά απαιτείται απ όλους ειλικρίνεια. Το φετινό Συνέδριο επιχειρεί μέσα από τις ενότητες τους να παρουσιάσει θέματα όπως: Νέα Μέσα και Προσβασιμότητα, Επικοινωνία και Αυτισμός, Παραολυμπιακοί Αγώνες και ΜΜΕ.

    [09] Κόσμος

    Λισαβόνα, Πορτογαλία

    Αισιοδοξία για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

    23/6/2008 19:22:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Η Ουκρανία είναι "σε καλό δρόμο" για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε σήμερα από τη Λισαβόνα ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιούσενκο. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός πρόεδρος που πραγματοποιεί διήμερη, επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, "είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι φέτος τον Δεκέμβρη θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε το Σχέδιο Δράσης (MAP) ενόψει της ένταξής μας". "Τα στάδια που έχουν τεθεί μεταξύ Ουκρανίας και ΝΑΤΟ ακολουθούνται αυστηρά και τα μέλη της Συμμαχίας που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Κίεβο είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι έχουμε κάνει όλα τα βήματα", πρόσθεσε ο Γιούσενκο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την πρόσφατη έκκληση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ υπέρ μιας "Ευρώπης της ενέργειας", ο Γιούσενκο απάντησε: "Η Ουκρανία θα υποστηρίζει πάντα μια πολυμερή αντιμετώπιση όσον αφορά τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο". "Η γεωγραφική μας θέση είναι ιδιαίτερη αφού το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη περνά από την Ουκρανία", υπενθύμισε ο Γιούσενκο, τονίζοντας ότι η χώρα του "συνεργάζεται με την Ευρώπη για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 June 2008 - 20:49:57 UTC