Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κρίσιμη καμπή η έρευνα
  • [02] Νέα κινητικότητα στο Σκοπιανό
  • [03] Ύπαρξη πάγου στον Άρη
  • [04] Kalaznikof Attack
  • [05] Εκλογές σε φόντο βίας
  • [06] Παράνομο "στοίχημα"
  • [07] "Δώστε ήχο στη σιωπή τους"
  • [08] Διπλή τραγωδία για μια έξωση
  • [09] Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο
  • [10] Ejekt Festival
  • [11] Οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων
  • [12] "Όχι" Σαρκοζί σε ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα
  • [13] "Μετακομίζουν" οι συναυλίες του Λυκαβηττού
  • [14] Σε ύφεση οι πυρκαγιές
  • [15] Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
  • [16] Απολογούνται για την υπόθεση Ζαχόπουλου
  • [17] Απεβίωσε η Αλίκη Τέλλογλου
  • [18] Βία και νοθεία
  • [19] Νέα μέθοδος για κατάρτιση προϋπολογισμών
  • [20] Η θρομβοεμβολική νόσος πρώτη αιτία θανάτου

    [01] Πολιτική

    Εβδομάδα καταθέσεων για τη Siemens

    Σε κρίσιμη καμπή η έρευνα

    23/6/2008 15:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 17:26:33)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Καταιγισμός εξελίξεων σε σχέση με την υπόθεση Siemens αναμένεται την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς πληθώρα ατόμων που συνδέονται με το σκάνδαλο, καλούνται να περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

    Σήμερα καταθέτει συμπληρωματικά ένας από τους υπόπτους στην υπόθεση, ο επιχειρηματίας που φέρεται να συνδέεται με το λογαριασμό των 3,3 εκατομμυρίων μάρκων από τα ταμεία της Siemens. Οι επτά συνδικαιούχοι των λογαριασμών μέσω των οποίων διακινήθηκε το ποσό του ενός εκατομμύριου μάρκων, που επίσης είχαν κληθεί σήμερα για κατάθεση, ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τη δικογραφία.

    Αύριο Τρίτη, στο γραφείο του Εισαγγελέα έχει κληθεί ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει 48ωρη προθεσμία και θα απολογηθεί μέσω υπομνήματος. Στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί προβληματισμός. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε το αίτημα του για Εξεταστική Επιτροπή και δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, αλλά και με πρακτικές που αδικούν την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της σύστασης Εξεταστικής στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη διαπιστώσει ενοχοποιητικά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

    Καταθέσεων συνέχεια

    Τα επτά πρόσωπα που φέρονται ότι ενεπλάκησαν μέσω ισάριθμων τραπεζικών λογαριασμό στη διακίνηση του ενός εκατομμυρίου μάρκων ποσό το οποίο σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τσουκάτος διοχετεύτηκε ως οικονομική ενίσχυση στο ΠΑΣΟΚ - είναι όλα σύμφωνα με πληροφορίες συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του οδηγού του κ. Τσουκάτου.

    Ενώπιον του Εισαγγελέα θα βρεθεί την Τετάρτη κι ένα όγδοο άτομο, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσουκάτου, που εμφανίζεται είτε ως αποκλειστικός δικαιούχος είτε ως συνδικαιούχος των επτά λογαριασμών.

    Την ίδια ημέρα έχουν κληθεί για συμπληρωματικές καταθέσεις, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάς, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο πρώην σύμβουλος του πρώην υπουργού Μεταφορών Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος φέρεται ως ο συντάκτης σημειώματος με το οποίο δίνονταν οδηγίες σε ποιους λογαριασμούς πρέπει να κατατεθούν χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" της εταιρείας, καθώς και πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens, ο οποίος καλείται να επισκεφθεί για τρίτη φορά το γραφείο του Εισαγγελέα, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις.

    Μέσα στην εβδομάδα θα καταθέσουν στον Εισαγγελέα και ο πρώην Οικονομικός Διευθυντής του Ταμείου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός και η Ταμίας Δήμητρα Παπαχρήστου.

    Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ

    Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αναταραχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Γιώργο Παπανδρέου να εμμένει σταθερά στη θέση του "όλα και όλοι στο φως".

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν εισφορές της Siemens καταγεγραμμένες στα βιβλία του ΠΑΣΟΚ έδωσε, μέσω της ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τις ευθύνες έχει ο Θόδωρος Τσουκάτος και πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόνισε.

    Σε συνέντευξη της στα "ΝΕΑ" η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για απαράδεκτες συμπεριφορές και ίσως ενέργειες μεμονωμένων ατόμων-"συντρόφων", και μάλιστα απόμαχων, που αποκόπηκαν από την ηθική βάση του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε πως πρέπει να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι ώστε να διαφυλαχθούν το τεράστιο έργο της παράταξης αλλά και η τιμή και η προσφορά των έντιμων στελεχών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία.

    Η Ν. Δ. βρίσκεται σε φοβερή αμηχανία και φόβο γιατί η υπόθεση αφορά και την ίδια τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρηστος Παπουτσής.

    Στο μεταξύ, εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι, πιθανόν τον Ιούλιο, προανήγγειλε για την υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Η κυβέρνηση, όπως είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ροτυσόπουλος, έχει την πολιτική θέληση για την ανάληψη πρωτοβουλιών αναφορικά με το πολιτικό χρήμα και είναι ανοιχτή σε προτάσεις για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν αποκλείει εμπλοκή, προσώπων του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι "τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον το εξής σκηνικό: Να έχουμε αποκαλύψεις συγκεκριμένες, με ονοματεπώνυμο, με συγκεκριμένες δηλώσεις και καταθέσεις για τα όσα έχουν συμβεί στο ΠΑΣΟΚ, και την ίδια ώρα να δημιουργούνται εντυπώσεις με αόριστες φημολογίες". "Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι ο συμψηφισμός είναι καταφύγιο όσων προσπαθούν να διαχύσουν σε άλλους χώρους τις δικές τους ευθύνες και τις δικές τους ενοχές", επεσήμανε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία για αλλαγές σε ό,τι αφορά το πολιτικό χρήμα, είπε ότι πρόκειται για διαρκή πρόκληση, ότι χρειάζεται πολιτική θέληση, που η κυβέρνηση έχει, και στη συνέχεια εφαρμογή της. "Οδηγήσαμε το θεσμικό πλαίσιο στην περαιτέρω ενίσχυσή του. Αν υπάρχουν προτάσεις, η κυβέρνηση πάντα είναι ανοικτή", υπογράμμισε.

    Την προσοχή του ελληνικού λαού επέστησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας ότι η χρησιμοποίηση του σκανδάλου υποκρύπτει σχέδια ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος.

    Εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα σε υπόθεση με δωροδοκίες σχολίασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να συσταθεί εξεταστική επιτροπή μέσα στο καλοκαίρι.

    Την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ζήτησε ο γιώργος Καρατζαφέρης. "Υπάρχει άμεση ανάγκη κάθαρσης και αυτή θα έρθει μόνο με εκλογές. Οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί περισσότεροι και εκπροσωπούν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν υπάρχει ανάγκη εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής. Υπάρχει ανάγκη προανακριτικής επιτροπής, για να έχει την δυνατότητα που έχει ένας εισαγγελέας", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [02] Πολιτική

    Νέα κινητικότητα στο Σκοπιανό

    23/6/2008 11:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 17:25:10)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Νέο κύκλο διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό αρχίζει ο Ειδικός Μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί, την Πέμπτη, την Αθήνα και την Τετάρτη τα Σκόπια. Παράλληλα, το θέμα της ονομασίας προτίθεται να θέσει η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, στην Ελληνίδα ομόλογο της Ντόρα Μπακογιάννη στη συνάντηση τους, την Τρίτη, στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των δωρητριών χωρών για την Παλαιστίνη. Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΦΥΡΟΜ, ο Νίκολα Γκρούεφσκι δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει καμία μετατόπιση από την πάγια θέση του για την εκκρεμότητα της ονομασίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μελλοντικός Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, εμμένει στην θέση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για οποιαδήποτε λύση δρομολογηθεί στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Αδιάλλακτος ο Γκρούεφσκι

    Αμετατόπιστος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνει ο απερχόμενος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε μακροσκελή συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ".

    "Δεν υπάρχει καμία - ούτε στο ελάχιστο - αλλαγή στη θέση που συνδέεται με το πρόβλημα με την Ελλάδα γύρω από το όνομά μας. Δεν ανήκω στους πολιτικούς εκείνους που άλλα λένε προεκλογικά και άλλα μετά τις εκλογές", σημειώνει ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, εμμένοντας στη θέση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για οποιαδήποτε λύση δρομολογηθεί στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Ο κ. Γκρούεφσκι παράλληλα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    "Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς, όπως και οι ΗΠΑ, καταβάλλουν πολλές προσπάθειες να επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν προτίθεται να κλείσει αυτό το ζήτημα στο εγγύς μέλλον. Πρωτίστως εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων και προβλημάτων και εξαιτίας της πεποίθησής του ότι ο χρόνος εργάζεται για εκείνον. Αυτός ανέπτυξε στρατηγική για την αναβολή της επίλυσης και νομίζω ότι δύσκολα θα παραιτηθεί από αυτή την στρατηγική, έως ότου πεισθεί ότι αυτή η στρατηγική δεν λύνει αυτό το ζήτημα. Για την επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος είναι απαραίτητο να υπάρξει βούληση και από τις δύο πλευρές. Στην άλλη πλευρά υπάρχει οξεία ρητορική, απαξιωτικές κινήσεις και μέθη από τον "θρίαμβο" στο Βουκουρέστι.", λέει ο κ. Γκρούεφσκι.

    Τέλος σχετικά με τι αναμένει από την επικείμενη νέα επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή, ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρει:

    "Κάθε επίσκεψη του Νίμιτς την αντιμετωπίζω ως ευκαιρία για πρόοδο και με σοβαρότητα αναλύουμε όλες τις προτάσεις και απόψεις του. Ανεξάρτητα των αναλύσεων που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί γρήγορη και δίκαιη λύση - κάτι που συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι θέλουν - η συμπεριφορά μας θα είναι άκρως επαγγελματική και με όλες τις δυνάμεις μας θα προσπαθούμε να επιλυθεί αυτό το δύσκολο ζήτημα. Θα είμαι ευτυχής εάν αλλάξουν τα πράγματα".

    Κληθείς να σχολιάσει τελευταίες δηλώσεις του Ν. Γκρουέφσκι, ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, δεν διατύπωσε σχόλιο, ενώ σε ό,τι αφορά το ταξίδι του κ. Νίμιτς στην Ελλάδα και το αν έρχεται με την πρόταση για επίλυση με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", είπε ότι θα επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

    Σήμερα ο κ. Γκρουέφσκι έλαβε από τον πρόεδρο της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

    Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, είχε ηγηθεί ενός ευρύτερου συνασπισμού, ο οποίος απέσπασε 63 έδρες από τις 120, που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας.

    "Από εδώ και πέρα, έχω στη διάθεσή μου 20 ημέρες για διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα και για τον σχηματισμό κυβέρνησης, διάστημα εντός του οποίου πρέπει να καταθέσουμε στη Βουλή και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Μας περιμένει πολύ δουλειά και προώθηση πολλών προγραμμάτων", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι μετά την παραλαβή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

    Το απόγευμα ο κ. Γκρούεφσκι θα έχει, στα Σκόπια, διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, Μέντουχ Θάτσι του DPA και Αλί Αχμέτι του DUI, αναφορικά με τη συμμετοχή ενός αλβανικού κόμματος στην κυβέρνηση.

    Μετά τις συναντήσεις, ο κ. Γκρούεφσκι θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Το αντικείμενο της συζήτησης των δύο ανδρών θα είναι η επίσκεψη του κ.Νίμιτς στα Σκόπια και οι επαφές που θα έχει με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

    [03] Τεχνολογία

    Ύπαρξη πάγου στον Άρη

    23/6/2008 15:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 16:48:04)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την ύπαρξη νερού στον αρκτικό κύκλο του Άρη, ανακοίνωσαν ενθουσιασμένοι οι υπεύθυνοι της αποστολής στη NASA.

    Το λευκό υλικό που είχε ξεθάψει πριν από λίγες ημέρες το ρομπότ Phoenix στον Άρη, εξαφανίστηκε κάτω από την αμυδρή λιακάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι επρόκειτο για πάγο και όχι για άλατα.

    Στη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής του, το Phoenix θα μεταφέρει δείγματα εδάφους και πάγου μέσα σε μια σειρά από θερμαινόμενους θαλάμους, όπου θα αναλυθεί η χημική τους σύσταση. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο Άρης διαθέτει τις ουσίες που θεωρούνται βασικά συστατικά για την εμφάνιση ζωής.

    Έρευνες για μικροοργανισμούς

    Ο ρομποτικός βραχίονας του διαστημοπλοίου Phoenix έσκαψε ρηχά χαντάκια στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη κοντά στο βόρειο πόλο.

    Το λευκό υλικό που ανακάλυψε έμοιαζε με άλατα. Τρεις ημέρες αργότερα, όταν τα χαντάκια φωτογραφήθηκαν πάλι από το διαστημόπλοιο της NASA, το υλικό είχε εξαφανιστεί.

    Αυτό το γεγονός αποτέλεσε το πειστήριο για τους επιστήμονες της NASA πως το διαστημόπλοιο είχε ανακαλύψει στρώμα πάγου, ο οποίος λόγω των ακραίων ατμοσφαιρικών συνθηκών εξατμίσθηκε από την λιακάδα, πριν προλάβει να λιώσει.

    Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τις απόψεις των επιστημόνων ότι κοντά στους πόλους του Άρη υπάρχουν αποθέματα παγωμένου νερού κρυμμένα κάτω από ένα λεπτό στρώμα χώματος που δεν ξεπερνά τα μερικά εκατοστά.

    Αυτό που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί είναι το εάν η μάζα του πάγου στους πόλους είναι αρκετή για να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους που μελλοντικά θα πάρουν μέρος στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή.

    Αυτή δεν είναι η μόνη αποστολή του Phoenix στον Άρη. Το ρομποτικό όχημα μαζεύει χώμα το οποίο ψήνει σε ειδικό φούρνο, και στηνσυνέχεια επεξεργάζεται για να διαπιστωθεί εάν φιλοξενεί κάποιου είδους ζωή με την μορφή μικροοργανισμών, ανθεκτικών για να επιβιώνουν στον -κατά τα άλλα- αφιλόξενο πλανήτη.

    [04] Hash-growers Shot Policemen

    Kalaznikof Attack

    23 Ιουν 2008 08:13:0

    By Anna Kourti

    Sources: ΑNA-ΜPA

    Greek Police have launched a manhunt on the island of Crete to arrest the hash-growers who shot and wounded three policemen on Sunday. Athens police forces as well as EKAM and a Hellas helicopter have joined in the police operation. The three policemen were transferred to Eraklio University Hospital while one of them shot in the head is in critical condition. The incident, which reminds of Zogiana case last autumn, occurred when hash growers opened fire with Kalaznikof guns against the policemen

    One Policeman Seriously Wounded

    Another bloody incident involving hash growers on the island of Crete and policemen raises questions regarding effectiveness of administrative authorities. The three policemen shot by Malades hash growers shortly before 21:00, on Sunday are Theodoros Genitsaridis, 38 , who underwent operation in the head, is in critical condition, George Poulinakis, 31, underwent surgery in the leg and his condition is serious and George Tsiminakis, 47 who is in good condition. Hash growers opened fire at them with what is believed Kalaznikof guns Police special force rapidly arrived in the region and launched a manhunt to arrest the culprits. Hellas Police chief ordered the dispatch of forces from Athens to carry out an operation similar to Zoniana last autumn. On the occasion of the fresh bloody incident in Crete, Interior Minister, Prokopis Pavlopoulos and undersecretary Panagiotis Hinofotis issued a joint communiqu&#233; underlining: "Brutal representatives of organized crime must realize that the crime ring on the island of Crete has been broken up. Law and order will take effect. The blood of Hellas Police forces, who defend society and legality under aggravating circumstances will not go in vain".

    Translated by John Crystallidis

    [05] Κόσμος

    Στη Ζιμπάμπουε

    Εκλογές σε φόντο βίας

    23/6/2008 19:22:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Με κοινή γραμμή εμφανίζονται Ουάσιγκτον και Παρίσι, στο θέμα των εκλογών στη Ζιμπάμπουε, που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 27 Ιουνίου. Σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις τονίζει ότι: "Οι βίαιες επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης έχουν ενισχυθεί με τρόπο που καθίσταται αδύνατον να διεξαχθούν δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε στις 27 Ιουνίου η διεθνής κοινότητα πρέπει να ζητήσει από τον πρόεδρο Μουγκάμπε να λογοδοτήσει". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Πασκάλ Αντρεανί, αναφερόμενος στην την αποχώρηση από την προεδρική κούρσα του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, αναφέρει: "Η Γαλλία εκτίμησε σήμερα ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε δεν ανταποκρίνεται στα αναμενόμενα από τη διεθνή κοινότητα. Με την απουσία του κ. Τσβανγκιράι, οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 27 Ιουνίου δεν ανταποκρίνονται σε όσα αναμένει η διεθνής κοινότητα, που επιθυμεί εκλογές ελεύθερες, δίκαιες και ανοικτές. Καταλογίζουμε στις αρχές της Ζιμπάμπουε την ευθύνη για την αποχώρηση αυτή και για τη δημιουργία κλίματος ανελευθερίας που εμποδίζει το λαό να εκφραστεί ελεύθερα στις κάλπες". Με σκληρές εκφράσεις αναφέρθηκαν στο θέμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζητώντας μέτρα από την ΕΕ, "κατά των υπευθύνων αυτής της εκλογικής παρωδίας", ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τον Ρόμπερ Μουγκάμπε "δολοφόνο". Επικριτικός για το δεύτερο γύρο των εκλογών στην αφρικανική χώρα, ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

    [06] Κοινωνία

    Έρευνα σε 19 ΜΜΕ

    Παράνομο "στοίχημα"

    23/6/2008 19:01:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: NET 105,8, AΠE

    Iδιαίτερα "ανθηρό" φαίνεται πως είναι το παράνομο στοίχημα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών), σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ. Στόχος της έρευνας ήταν η προώθηση και διαφήμιση αλλοδαπών εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού, μέσω ιστοσελίδων και ραδιοφωνικών σταθμών. Συνολικά 19 ραδιοφωνικοί σταθμοί της περιφέρειας και ιστοσελίδες προκύπτει ότι εμπλέκονται στη διαφημιστική προώθηση των μηνυμάτων πού είχαν αναλάβει πέντε διαφημιστικές εταιρείες με έδρα την Αθήνα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας έχουν σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

    [07] Κοινωνία

    Δράσεις από τους "Γιατρούς του Κόσμου"

    "Δώστε ήχο στη σιωπή τους"

    23/6/2008 18:18:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Σημαντικές δράσεις προγραμματίζονται από τους "Γιατρούς του Κόσμου", με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και με την συμπλήρωση για το πρόγραμμα "Δρόμοι της Αθήνας" 10 χρόνων λειτουργίας στο πλευρό εξαρτημένων ατόμων της πρωτεύουσας. Ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη μείωση βλάβης και την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής σε αυτήν την περιθωριοποιημένη ομάδα πληθυσμού. Φέτος και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, αρχίζει μία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με βασικό μήνυμα: "Δώστε ήχο στη σιωπή τους!". Με δράσεις ευαισθητοποίησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με κέντρο την πλατεία Κλαυθμώνος. Με στόχο να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα 10 χρόνων δράσης και να αναγγείλουν την εκστρατεία ενημέρωσης "Δώστε ήχο στη σιωπή τους!" οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν Συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 24 Ιουνίου 2007, στις 12:30μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24). Στα 10 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, οι "Γιατροί του Κόσμου" έχουν προσφέρει βοήθεια σε περισσότερα από 25.000 εξαρτημένα άτομα.

    [08] Κοινωνία

    Διπλή τραγωδία για μια έξωση

    23/6/2008 17:53:00

    Τραγωδία με δυο νεκρούς στις 4.30 το απόγευμα στην οδό Ανάφης στη Νέα Μάκρη. Ένας ενοικιαστής σπιτιού 68 ετών πυροβόλησε και σκότωσε τον 60χρονο εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη ο οποίος πήγε με δικαστικό επιμελητή και τη συνοδεία δυο αστυνομικών για να εκτελέσουν απόφαση έξωσης. Ο ένας από τους αστυνομικούς ανταπέδωσε τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον δράστη. Για την τραγική αυτή υπόθεση διενεργείται προανάκριση.

    [09] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές

    Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο

    23/6/2008 17:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 18:19:47)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Καθοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα Δευτέρα, κατά τις απογευματινές ώρες, υποχωρώντας από τις υψηλές τιμές που είχαν σημειώσει στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς δέχτηκαν πιέσεις από την ενίσχυση που παρουσιάζει το δολάριο.

    Νωρίτερα, οι τιμές του πετρελαίου είχαν ενισχυθεί κατά 2 δολάρια το βαρέλι, καθώς η υπόσχεση εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής της (συνολικά στα 9,7 εκατ. ημερησίως τον Ιούλιο και ακόμα περισσότερο αν χρειαστεί) απέτυχε να κερδίσει τους σκεπτικιστές της αγοράς.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε το απόγευμα μείωση κατά 1,20 δολάρια το βαρέλι και βρισκόταν στα 134,16 δολάρια. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης είχε "χάσει" ένα δολάριο, πριν ενισχυθεί κατά 2 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 0,91 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 133,95 δολάρια το βαρέλι.

    "Η αγορά άρπαξε την ευκαιρία να βγάλει κέρδος νωρίτερα πάνω στην υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ρεαλιστικά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να ηρεμήσει τις αγορές", σημείωσε ο Μαρκ Πέρβαν, αναλυτής εμπορευμάτων στην Τράπεζα Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (ANZ) στη Μελβούρνη.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε -το μεσημέρι- με 1,552 ευρώ.

    Συγκρατημένη ικανοποίηση από το Λευκό Οίκο

    Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την αναγγελία που έκανε η Σαουδική Αραβία, ότι εφεξής αυξάνεται η δική της πετρελαϊκή παραγωγή, ταυτοχρόνως, όμως, επέδειξε και σκεπτικισμό εάν μπορεί με αυτήν κίνηση να βελτιωθεί -για τον καταναλωτή- η κατάσταση στα σημεία λιανικής πώλησης των καυσίμων.

    "Πιστεύω ότι πρέπει να αναμείνουμε, για να βγάλουμε συμπεράσματα", δήλωσε σήμερα στους διαπιστευμένους στο Λευκό Οίκο δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο.

    "Κάθε προσφορά του προϊόντος καλοδεχούμενη είναι, αφού η ζήτηση από την πλευρά της δε δείχνει στη χώρα μας να μειώνεται, επομένως ο συσχετισμός προσφοράς και ζήτησης συνεχίζει να διαδραματίζει το ρόλο του", επισημάνθηκε από την εκπρόσωπο του Προέδρου Μπους για το καίριο ζήτημα της αποτίμησης των καυσίμων, στην "ενεργοβόρα" αμερικανική αγορά.

    [10] Πολιτισμός

    Στις 28 Ιουνίου

    Ejekt Festival

    23/6/2008 17:00:00

    Το Ejekt Festival επιστρέφει και φέτος, για τέταρτη χρονιά, μεγαλύτερο και καλύτερο από ποτέ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2008 η συνταγή της επιτυχίας του κορυφαίου φεστιβάλ της χώρας, παραμένει η ίδια: μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος από την ποπ και ροκ σκηνή αλλά και από την ηλεκτρονική σκηνή παρουσιάζονται σε ένα ενιαίο συναυλιακό χώρο, σε μια μεγάλη γιορτή της μουσικής.

    Τα ονόματα που θα μετέχουν στο φετινό Ejekt είναι από τα πλέον αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού και ραδιοφώνου, οι James και οι Unkle, με τους Stereo MCs, Digitalism, Hercules and Love Afair να συμπληρώνουν το εκρηκτικό line-up.

    Φέτος, το Ejekt Festival θα φιλοξενηθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό: πρόκειται για τον χώρο που φιλοξένησε το Ejekt 2006. Ο χώρος θα διαμορφωθεί ειδικά, με 2 σκηνές, πρωτοποριακό ηχητικό σχεδιασμό, εντυπωσιακές οθόνες, ποικίλους χώρους αναψυχής και διάφορων events και τεράστιο parking

    James

    Πώς να περιγράψεις την αγάπη που έχει το ελληνικό κοινό για τους James; Tomorrow, Getting Away With It (All Messed Up), Shes A Star, Sometimes (Lester Piggott), Senorita, Come Home, Say Something, Laid και πόσα ακόμα τραγούδια τους με την σαγηνευτική φωνή του Tim Booth και τις υπέροχες μελωδίες, είναι από τα standard του ελληνικού ραδιοφώνου επί 15 χρόνια τώρα, οι δίσκοι τους πουλάνε ασταμάτητα και οι προηγούμενες εμφανίσεις τους στην χώρα μας είναι, εκτός από soldout, από τις πιο υπέροχες συναυλιακές εμπειρίες που έχουμε ζήσει.

    Στο φετινό Ejekt, οι James θα μας φέρουν, εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες τους, και ένα επιπλέον δώρο: τα τραγούδια του καινούργιου δίσκου τους, Hey Ma που κυκλοφορεί στις αρχές Απριλίου. Είναι τα πρώτα τραγούδια που γράφουν οι James από το 2001 και αν σκεφτεί κανείς την επιτυχία των προηγούμενων (συνολικές πωλήσεις άνω των 20.000.000 αντιτύπων παγκοσμίως, 8 άλμπουμ τους έχουν μπει στα πρώτα 15 της Βρετανίας), καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι αυτό το δώρο! Το πρώτο single από τον δίσκο λέγεται Whiteboy και ακούγεται ήδη στους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Unkle

    Στο Superstar, την μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία των τελευταίων μηνών, ο Lupe Fiasco περιγράφει τις προσπάθειές του να γίνει καλλιτέχνης, ακούγοντας DJ Shadow και James Lavelle, δηλαδή τους Unkle. Αναφέρεται στο 1998 και το περίφημο ντεμπούτο των Unkle Psyence Fiction: ο Shadow είχε μόλις ταράξει τα νερά με το φοβερό άλμπουμ Entroducing και ο Lavelle ήταν ο ιδιοκτήτης της εκλεκτικής και τότε κραταιάς δισκογραφικής MoWax. Συνδυάζοντας το hiphop με την ηλεκτρονική μουσική και το triphop και με συμμετοχές διάσημων τραγουδιστών όπως οι Thom Yorke (Radiohead), Richard Ashcroft (Verve), Ian Brown (Stone Roses), Badly Drawn Boy, το Psyence Fiction ήρθε από το πουθενά και άλλαξε ριζικά τον σύγχρονο ήχο, χάρη σε κομμάτια-ύμνους όπως το Be There.

    Πέντε χρόνια μετά, χωρίς τον DJ Shadow πια, o Lavelle παρουσίασε το δεύτερο άλμπουμ των Unkle Never, Never, Land με νέους διάσημους συμμετέχοντες: Josh Homme (QOTSA), 3D (Massive Attack), Jarvis Cocker (Pulp), Brian Eno και Ian Brown. Κομμάτια από τον δίσκο όπως τα In A State και Reign αγαπήθηκαν όσο λίγα από τα ελληνικό ραδιόφωνο.

    Πέρυσι, οι Unkle επέστρεψαν με τον τρίτο δίσκο τους, War Stories: πάντα ένα βήμα μπροστά, έχει πιο ροκ ήχο και ως συνήθως, συμμετέχουν αρκετοί διάσημοι ερμηνευτές: Josh Homme (QOTSA), Ian Astbury (The Cult), 3D (Massive Attack), κα.

    Στο Ejekt θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια από τις τελευταίες ζωντανές εμφανίσεις των Unkle, καθώς ο Lavelle έχει ανακοινώσει ότι πιθανότατα οι Unkle θα πάψουν να υπάρχουν μετά το καλοκαίρι.

    Stereo MCs

    Είναι πια δεδομένο: οι Stereo MCs ταιριάζουν στο ελληνικό κοινό και το ελληνικό κοινό τους λατρεύει! "Connected", "Step It Up", Deep Down and Dirty, "Creation", "Ground Level" είναι κομμάτια που ακούμε σταθερά εδώ και χρόνια στο ραδιόφωνο, στα bars, στα clubs.

    Οι προηγούμενες εμφανίσεις τους στην Αθήνα έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στις μνήμες μας: πολύς κόσμος, οι πιο όμορφες φάτσες της πόλης, χορός, ξέφρενος ρυθμός, ιδρώτας, ο αεικίνητος Rob Birch να οργώνει τη σκηνή ως ιδανικός οικοδεσπότης στο καλύτερο πάρτυ. Και φυσικά, η μουσική: αυτό το ιδιαίτερο χαρμάνι ηλεκτρονικής και ροκ μουσικής με τον πραγματικά ξεχωριστό ήχο που σε κάνει να αναγνωρίζεις ένα κομμάτι τους, ακόμα και αν δεν το έχεις ξανακούσει.

    Είναι λοιπόν λογικό να τους νιώθουμε πια δικούς μας. Οπότε, η είδηση ότι θα εμφανιστούν στο Ejekt και μάλιστα με καινούργιο δίσκο μετά από αρκετά χρόνια, μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

    Digitalism

    Η γαλλική Kitsune είναι το αδιαφιλονίκητο dance/rock label του πλανήτη τα τελευταία χρόνια και γιαυτό τον τίτλο, χρωστάει πάρα πολλά στους Digitalism. Οι δύο τρομεροί πιτσιρικάδες από το Αμβούργο της Γερμανίας έχουν κάνει περισσότερα για τον νέο γαλλικό ήχο από τους ίδιους τους Γάλλους: από το 2004, με τα πάρτυ τους που άφησαν εποχή και τα εξαιρετικά επιτυχημένα remixes τους στα μεγαλύτερα ονόματα (Depeche Mode, Daft Punk, White Stripes, Cure, Klaxons, κλπ), έγιναν εξώφυλλα στα πιο σημαντικά μουσικά περιοδικά του πλανήτη και άνοιξαν το δρόμο για τα νέα γαλλικά ονόματα που τώρα ανακαλύπτουμε.

    Σε αντίθεση όμως με όλους τους υπόλοιπους του είδους που περιορίζονται σε κάποια singles και κυρίως remixes, έκαναν και το επόμενο μεγάλο βήμα: κυκλοφόρησαν το 2007 ένα εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ, το Idealism, από το οποίο έχουν ήδη προκύψει 5 επιτυχίες (Idealistic, Pogo, Zdarlight, Jupiter Room, Digitalism In Cairo).

    Πλέον, οι Digitalism παίζουν ζωντανά με πλήρη μπάντα, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό dance/rock θέαμα που που επιβραβεύεται με soldout εμφανίσεις από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία. Αυτό το θέαμα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 28 Ιουνίου στην Αθήνα.

    Hercules And Love Affair

    Οι Hercules and Love affair είναι ένα μουσικό σχήμα από την Νέα Υόρκη το οποίο δημιουργήθηκε από τον Dj Andy Butler. Άλλα μέλη τους είναι οι Nomi, Kim Foxman και Andy Hegarty, κεντρικός τραγουδιστής στους Antony & The Johnsons. Το συγκρότημα ανήκει στην δισκογραφική εταιρία DFA στην οποία ανήκουν και άλλα μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής.

    Στο φετινό ejekt θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την μεγάλη τους επιτυχία Blind, το single που κυκλοφόρησε στις 3 Μαρτίου 2008 και το πρώτο τους album με παραγωγούς τους Butler και Tim Goldsworthy (10 Μαρτίου 2008). Το συγκεκριμένο album χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς και έχει ανέβει στο top 40 των περισσοτέρων χωρών παγκοσμίως.

    [11] Κοινωνία

    Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ

    Οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

    23/6/2008 16:57:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, κατά τη θερινή περίοδο από την 1η Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, ζητάει με εγκύκλιό του, ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι οι άδειες που θα χορηγηθούν στο διάστημα αυτό, δεν πρέπει να υπερβαίνουν, το ένα-τρίτο του υπηρετούντος προσωπικού, κάθε φορέα, ανά ημερολογιακή εβδομάδα. Υπέρβαση μπορεί να υπάρξει, όχι όμως για πάνω από το ένα δεύτερο του προσωπικού, σε υπηρεσίες, που δεν έχουν πολυάριθμες συναλλαγές, με το κοινό.

    Όπως προβλέπει η εγκύκλιος, κατά τα ίδια χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να ρυθμιστούν έγκαιρα και συναφή ζητήματα του προσωπικού, όπως πιθανή υπερωριακή απασχόληση, μετακινήσεις-αποσπάσεις, ευελιξία ωραρίου, κλπ.

    Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο ανωτέρω προγραμματισμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να παραμένουν σε συνεχή λειτουργία καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να δέχονται τις αιτήσεις των πολιτών και να διεκπεραιώνουν εμπρόθεσμα όλες τις υποθέσεις τους.

    Οι υπηρεσίες, αναφέρει η εγκύκλιος, θα πρέπει ακόμη "να φροντίσουν για την ορθολογική οργάνωση της διοικητικής τους δράσης προκειμένου να αποφεύγονται οι περιττές και ενεργοβόρες ενέργειες. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι εντονότερη στις υπηρεσίες εκείνες που η λειτουργία τους απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. νοσοκομεία, εργοτάξια κλπ)".

    [12] Μ. Ανατολή

    "Όχι" Σαρκοζί σε ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα

    23/6/2008 16:02:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απαράδεκτο για τη χώρα του είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο Ιράν, επανέλαβε τη Δευτέρα μιλώντας από το βήμα της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να "φράξει το δρόμο" σε όσους απεργάζονται την καταστροφή του Ισραήλ. Παράλληλα, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να "παγώσει" την επέκταση των οικισμών των Εβραίων εποίκων. Ο Νικολά Σαρκοζί πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ -την πρώτη Γάλλου προέδρου τα τελευταία 12 χρόνια- συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Δυτική Όχθη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    "Πλήρες πάγωμα του εποικισμού"

    "Για να είμαστε σαφείς και να μην υπάρξουν αμφισημίες, θέλω να πω ότι το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απαιτεί μία εξαιρετικά αποφασιστική αντίδραση από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνο" πρόσθεσε από το βήμα της Κνεσέτ, κάτω από τις ζωηρές επευφημίες των ισραηλινών βουλευτών.

    "Η Γαλλία" συνέχισε "είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει, μαζί με τους εταίρους της, μία πολιτική η οποία θα ξεκινάει από ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις, έως και την πολιτική των ανοικτών θυρών, εάν η Τεχεράνη αποφασίσει να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις".

    "Αυτοί που υποστηρίζουν με σκανδαλώδη τρόπο την καταστροφή του Ισραήλ, θα βρίσκουν πάντα τη Γαλλία απέναντί τους να τους φράζει το δρόμο (...) η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ, όταν απειλείται η ασφάλεια και η ύπαρξή του" κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

    "Όπως έχω πει αρκετές φορές, 'το πάγωμα' των οικισμών των εποίκων -βασικό εμπόδιο για την ειρήνη- είναι αναγκαίο". Καταδικάζουμε κάθε μονομερή απόφαση που προδικάζει την τελική διευθέτηση και απομακρύνει την προοπτική ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους" τόνισε ο Σαρκοζί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αλ Κουντς.

    Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι τα δύο στρατόπεδα πρέπει να σεβαστούν τον Οδικό Χάρτη και τις συμφωνίες της Ανάπολις "για το πλήρες πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ".

    Ερωτηθείς για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το ανατολικό τμήμα της οποίας έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967, ο Σαρκοζί τόνισε ότι "η Γαλλία, όπως και η διεθνής κοινότητα, θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να περιληφθεί στο πλαίσιο της διαπραγματευόμενης διευθέτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, με βάση το διεθνές δίκαιο".

    "Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη που να αποκλείει την Ιερουσαλήμ, την Πρωτεύουσα της Ειρήνης, η οποία κατά τη γνώμη μου μπορεί να γίνει πρωτεύουσα των δύο κρατών " σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τους Ισλαμιστές της Χαμάς, ο Σαρκοζί τόνισε ότι "δεν πρέπει να λησμονηθεί πως και η περιοχή αυτή θα αποτελεί τμήμα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους".

    Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Γάζα το Ισραήλ ." Ενάμισι εκατομμύριο άνδρες γυναίκες και παιδιά παραμένουν αποκλεισμένοι σε αυτή την περιοχή. Η συνέχιση του αποκλεισμού είναι αντι-παραγωγική και συνιστά συλλογική τιμωρία του πληθυσμού" σημείωσε ο Σαρκοζί.

    [13] Πολιτισμός

    Σε διάφορους χώρους της πρωτεύουσας

    "Μετακομίζουν" οι συναυλίες του Λυκαβηττού

    23/6/2008 15:54:00

    Σε νέους συναυλιακούς χώρους μεταφέρονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στο θέατρο του Λυκαβηττού, ενώ αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή του Ελληνικού Φεστιβάλ, με στόχο την άρση της απόφασης σφράγισης του θεάτρου.

    Η συναυλία της Χάρις Αλεξίου θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο 28 Ιουνίου, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ενώ θα ισχύουν τα εισιτήρια που έχουν προπωληθεί για την εμφάνισή της στο Λυκαβηττό. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μεταφέρεται στις 4 Ιουλίου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Ο Λένι Κράβιτς, ο οποίος θα εμφανιζόταν την 1η Αυγούστου στο Λυκαβηττό, μάλλον θα εμφανιστεί στο Terra Vibe στη Μαλακάσα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η συναυλία των Pink Martini αναμένεται να γίνει στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Για τη συναυλία της Γκλόρια Γκέινορ (9 Ιουλίου), επικρατέστερος χώρος θεωρείται η σκηνή του γηπέδου ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, στο Δέλτα Φαλήρου.

    Το φεστιβάλ χέβι-μέταλ με τίτλο"Rock Em All" θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ενώ ο σαξοφωνίστας Ορνέτ Κόλμαν δεν έχει επίσημα "κλείσει" κάποιο νέο χώρο, αν και είναι πιθανό να εμφανιστεί στο Παλλάς.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται μέχρι 31/7 στα σημεία πώλησης η εξαργύρωση των εισιτηρίων για τις συναυλίες του Τζέιμς Μπλαντ.

    [14] Κοινωνία

    Σε ύφεση οι πυρκαγιές

    23/6/2008 15:44:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 19:15:55)

    Σε ύφεση βρίσκονται δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα σοβαρότερα μέτωπα εκδηλώθηκαν σε Αχαΐα, Μενίδι και Μαλαδένδρι Αργολίδας. Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προειδοποιεί για την Τρίτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, της Αθήνας και της Εύβοιας. Η Γενική Γραμματεία έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με δραστηριότητες στην ύπαιθρο καθώς οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

    Χορτολιβαδική έκταση σε δύσβατη ορεινή περιοχή, καίει φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία το μεσημέρι, μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Καλής και Ανύδρου, στο δήμο Μενηίδος της Πέλλας. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από τη φωτιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΜΥ οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως 6 με 7 και κατά τόπους 8 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα εξασθενήσουν βαθμιαία και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

    [15] Κοινωνία

    Την Τρίτη η ανάρτηση των πινάκων στα Λύκεια

    Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες

    23/6/2008 14:17:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αύριο Τρίτη θα αναρτηθούν σε όλα τα Γενικά Λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η ανάρτηση των βαθμολογιών θα γίνει μετά τις 11 το πρωί.

    Η μείωση των θέσεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και η αύξηση στα περιφερειακά ιδρύματα αλλά και οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τη Βιολογία θα είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση των φετινών βάσεων εισαγωγής, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτική πορεία στις περισσότερες σχολές, αν και η πτώση δεν θα ξεπεράσει τα 300-600 μόρια κατά περίπτωση.

    Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Ιατρικές σχολές αναμένεται να εμφανίσουν πτωτική τάση στα κεντρικά ιδρύματα και οριακή άνοδο στα περιφερειακά.

    Οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα στα θεωρητικά μαθήματα και φέτος οπότε οι φιλολογικές και οι νομικές σχολές, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.

    Διακυμάνσεις από σχολή σε σχολή εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν και οι Οικονομικές σχολές που φαίνεται ότι θα έχουν πτώση στα υψηλόβαθμά και οριακή άνοδο στα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα.

    Περίπου 30.000 υποψήφιοι θα βρεθούν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ πάνω από 7.000 θέσεις θα παραμείνουν κενές στα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας. Οι αριστούχοι εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 6.500, ενώ πέρυσι ήταν 7.900.

    Με τις βαθμολογίες στα χέρια τους οι τελειόφοιτοι καλούνται πλέον, να υπολογίσουν τα μόρια και να συμπληρώσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου τα μηχανογραφικά τους δελτία.

    [16] Κοινωνία

    Απολογούνται για την υπόθεση Ζαχόπουλου

    23/6/2008 14:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 15:40:31)

    Πηγή: NET

    Απολογούνται σήμερα στον δεύτερο ειδικό ανακριτή οι δύο δικηγόροι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση εκβιασμού του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου. Οι ίδιοι αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση. Οι δύο δικηγόροι κατηγορούνται για απόπειρα εκβίασης, συμμετοχή σε αυτοκτονία και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

    Οι δύο δικηγόροι κατέθεσαν υπόμνημα, το οποίο διάβασε ο ανακριτής, και στη συνέχεια κάλεσε τον καθένα ξεχωριστά για να απαντήσουν σε συμπληρωματικές ερωτήσεις. Ο πρώτος παρέμεινε στο γραφείο του ανακριτή επί τρεις ώρες, ενώ συνεχίζεται η απολογία του δεύτερου.

    Σημειώνεται ότι στον έναν εκ των δύο δικηγόρων έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος.

    Ο ασκών δικηγορία κατηγορούμενος έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος του τέως ΓΓ του ΥΠΠΟ για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και ψευδούς κατά μήνυση για τα οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

    [17] Πολιτισμός

    Απεβίωσε η Αλίκη Τέλλογλου

    23/6/2008 14:45:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη μεγάλη δωρήτρια του Τελλόγλειου, Αλίκη Τέλλογλου, που πέθανε στις 1.00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα αποχαιρετίσουν αύριο οι Θεσσαλονικείς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης με δαπάνη του Τελλόγλειου Ιδρύματος, το οποίο την ημέρα της κηδείας θα παραμείνει κλειστό σε ένδειξη πένθους.

    Η Αλίκη Τέλλογλου μαζί με τον σύζυγό της Νέστορα Τέλλογλου ίδρυσε το 1972 το Τελλόγλειο Ίδρυμα δωρίζοντας τη συλλογή έργων τέχνης καθώς και ολόκληρη της περιουσίας τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, που εγκαινιάσθηκε το Δεκέμβριο του 1999 με την έκθεση «Συλλογές και Δωρεές», στεγάζεται σ ένα μοντέρνο, εντυπωσιακό κτίριο στη βόρεια παρυφή της πανεπιστημιούπολης.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τελλόγλειου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αφορμή το θλιβερό άγγελμα του θανάτου της Αλίκης Τέλλογλου εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εξαίρει την προσωπικότητα, τη ψυχική ευγένεια, την ακεραιότητα και το ήθος της εκλιπούσας η οποία υπήρξε πνευματικός άνθρωπος, με αυξημένη κοινωνική ευθύνη, αταλάντευτη προσήλωση στο χώρο των ιδεών και ανεκτίμητος αρωγός της Τέχνης και του Πολιτισμού όχι μόνο στη Μακεδονία αλλά και τη χώρα ολόκληρη.

    [18] Κόσμος

    Κρίση στη Ζιμπάμπουε

    Βία και νοθεία

    23/6/2008 9:47:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

    Τη "βαθιά του ανησυχία" για την παραίτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβαγκιράι από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξέφρασε ο Ζαν Πινγκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης [Α.Ε.].

    Ο κ. Πινγκ "παρακολουθεί από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην Ζιμπάμπουε, ειδικά την απόφαση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    "Η εξέλιξη αυτή και η αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Επιτροπή της Α.Ε.", αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αντίς Αμπέμπα, έδρα της Ένωσης.

    Ο Τσβαγκιράι αποχώρησε από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφήνοντας ανοικτό το δρόμο για την επανεκλογή του Ρόμπερτ Μπουγκάμπε, του μακροβιότερου προέδρου της Αφρικής.

    Η κυβέρνηση αμφισβητεί την παραίτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης

    Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε κάλεσε τους οπαδούς της να συνεχίσουν την εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αμφισβητώντας την παραίτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι, γράφει σήμερα η κυβερνητική εφημερίδα "The Herald".

    "Είναι η 11η φορά που ο Τσβανγκιράι απειλεί να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών", τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Πάτρικ Τσιναμάσα, γράφει η εφημερίδα.

    "Το Zanu-PF δεν παίρνει στα σοβαρά την απειλή αυτή. Είναι . Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας για να νικήσουμε την Παρασκευή", επισήμανε ο ίδιος που είναι και εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

    Ο Τσβανγκιράι ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως εξαιτίας των βιαιοτήτων αρνείται να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Να ασκήσει πιέσεις η διεθνής κοινότητα

    Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι θα καλέσει αυτήν την εβδομάδα τις αφρικανικές χώρες να εντείνουν τις πιέσεις κατά του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ώστε να οδηγηθεί σε λύση η πολιτική κρίση, που εντάθηκε μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος MDC του Τσβανγκιράι Νέλσον Τσαμίσα τόνισε πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης θα έχει επαφές με τη διεθνή κοινότητα και τις αφρικανικές χώρες για να ασκήσουν πιέσεις στον Μουγκάμπε ώστε να διευθετήσει την κρίση.

    «Για το επόμενο διήμερο, ο πρόεδρος του κόμματος θα εξηγεί την απόφασή μας στον κόσμο, σε επαφές με την διεθνή κοινότητα, αλλά, κυρίως με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη στη Νότιο Αφρική και την Αφρικανική Ένωση, για να ασκήσουν πιέσεις στο καθεστώς του Μουγκάμπε ώστε να επιλυθεί η κρίση που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο Τσαμίσο.

    «Χρειάζεται το καθεστώς να σεβασθεί τη δημοκρατία και τη λαϊκή βούληση», πρόσθεσε.

    Στο παρελθόν ο Μουγκάμπε είχε αποδώσει τη βία στην αντιπολίτευση. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Πάτρικ Τσιναμάσα, υποστήριξε ότι ο Τσβανγκιράι απλώς εγκατέλειψε την εκλογική αναμέτρηση διότι γνώριζε πως θα ηττηθεί.

    Θα ενισχύσει τις κυρώσεις η Αυστραλία.

    Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυξήσει το επίπεδο των κυρώσεων που εφαρμόζει εναντίον της Ζιμπάμπουε και κάλεσε τα αφρικανικά κράτη να λάβουν αυστηρότερα μέτρα εναντίον του «ωμού» καθεστώτος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Ο ΥΠ.ΕΞ. της Αυστραλίας Στέφεν Σμιθ εκδήλωσε τη συμπαράστασή του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι για την απόφασή του να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 27ης Ιουνίου μπροστά στο «όργιο βίας» που επικρατεί.

    «Δεν μπορώ να σκεφθώ κάποια ανάλυση στην οποία θα μπορούσαμε να καταλήξουμε, άλλη από το ότι έχουμε ένα ωμό καθεστώς, το οποίο κατά τον πρώτο γύρο επεδίωξε να υποκλέψει το αποτέλεσμα με τη νοθεία και στον δεύτερο να το αποσπάσει διά της βίας», τόνισε ο Σμιθ, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

    «Εμείς θα επιδιώξουμε ένα ενισχύσουμε τις κυρώσεις εκείνες που ήδη εφαρμόζονται και να τις επεκτείνουμε και σε άλλους τομείς», τόνισε ο κ. Σμιθ, καλώντας και τις χώρες της Αναπτυξιακής Κοινότητας στη Νότιο Αφρική και της Αφρικανικής Ένωσης να αυξήσουν τις πιέσεις ώστε έτσι «να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα που να σέβεται τη βούληση του λαού της Ζιμπάμπουε.

    "Λυπηρό γεγονός".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε ως «πολύ λυπηρό επεισόδιο», κι ως «κάκιστο οιωνό» για το μέλλον της χώρας την απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Λίγη ώρα νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να φέρουν ενώπιον του Σ.Α. του ΟΗΕ το θέμα της πολιτικής κατάστασης στην αφρικανική αυτή χώρα, μετά την αποχώρηση του Τσβανγκιράι, ο οποίος ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την αναμέτρηση της 27ης Ιουνίου με τον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, μπροστά στο «όργιο βίας» που επικρατεί στη χώρα.

    Στις 27/6 θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε θα διεξαχθεί κανονικά στις 27 Ιουνίου επειδή ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την αποχώρησή του, δήλωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας.

    "Η επιτροπή προχωρά με τα σχέδια για το δεύτερο γύρο της 27ης Ιουνίου τα οποία βρίσκονται τώρα σε προχωρημένο στάδιο".

    "Σε ό,τι αφορά την επιτροπή ο δεύτερος γύρος προχωρεί κανονικά επειδή ο Τσβανγκιράι δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την αποχώρησή του", ανέφερε ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής της Ζιμπάμπουε, Τζορτζ Τσάιουέσε, σε ανακοίνωση στην κρατική τηλεόραση.

    [19] Οικονομία

    Νέα μέθοδος για κατάρτιση προϋπολογισμών

    23/6/2008 12:18:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η αλλαγή στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του κράτους με τη νέα μέθοδο που εισάγει το υπουργείο Οικονομίας. Ο παλιός τρόπος καταγραφής, αντικαθίσταται με την εφαρμογή προϋπολογισμού προγραμμάτων με στόχο την μεγαλύτερη διαφάνεια και τη μείωση της σπατάλης. Ειδική μελέτη για το θέμα παρουσίασε σήμερα το πρωί, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη. Το σχέδιο νόμου για την κατάρτιση προϋπολογισμών των ΟΤΑ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, το οποίο θα προβλέπει την κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών θα είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι. Εξάλλου, το 2009 θα έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομίας το πλήρες χρονοδιάγραμμα αλλαγών στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στο χαιρετισμό του στην ημερίδα. Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι από το 2010 και μετά το υπουργικό συμβούλιο θα καθορίζει ανώτατο όριο δαπανών κατά υπουργείο και ότι από το 2012 θα τεθεί σε εφαρμογή, πλήρως ο Προϋπολογισμός Προγραμμάτων.

    [20] Υγεία

    Η θρομβοεμβολική νόσος πρώτη αιτία θανάτου

    23/6/2008 12:30:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τεσσερισήμισι εκατομμύρια Ευρωπαίους και πενήντα χιλιάδες Έλληνες σκοτώνει κάθε χρόνο η θρομβοεμβολική νόσος, η οποία αποτελεί σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως! "Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη και στη χώρα μας καθώς η θρομβοεμβολική νόσος έχει τις ρίζες της, σε σημαντικό βαθμό, στο σύγχρονο τρόπο ζωής", τόνισε σήμερα Δευτέρα ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του πανεπιστημίου της Αθήνας Χρήστος Λιάπης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Θρόμβωση και την Αιμόσταση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 25 με 28 Ιουνίου.

    "Πρόκειται, συνέχισε ο κ. Λιάπης, για μια ύπουλη νόσο, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα. Γι αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου".

    Με τον όρο θρομβοεμβολική νόσο, καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που αφορούν είτε τις αρτηρίες (αρτηριακή θρόμβωση ή αθηροθρόμβωση), είτε τις φλέβες (φλεβική θρόμβωση).

    Αρτηριακή θρόμβωση

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας η αθηρωμάτωση - αθηροθρόμβωση είναι μια ενιαία, εξελισσόμενη, πολυεστιακή και διάχυτη διαταραχή του αρτηριακού δικτύου. Χαρακτηρίζεται δε από την ύπαρξη αθηρωματικών πλακών και την ενεργοποίηση της διαδικασίας της πήξης, που οδηγεί στη θρόμβωση.

    Η αθηροθρόμβωση μπορεί να εκδηλωθεί με δυο μορφές την οξεία ή τη χρόνια μορφή. Στις οξείες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η ασταθής στηθάγχη και το οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Τυπικά παραδείγματα χρόνιας μορφής της αθηροθρόμβωσης αποτελούν η σταθερή στηθάγχη, η περιφερική αρτηριοπάθεια που εκδηλώνεται με διαλείπουσα χωλότητα (άλγος κατά τη βάδιση), το παροδικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.

    Ομάδες υψηλού κινδύνου για αθυροθρόμβωση

    Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:

    Οι ηλικιωμένοι. Οι καπνιστές. Οι διαβητικοί ασθενείς. Οι υπερτασικοί ασθενείς. Οι ασθενείς με υπερλιπιδαιμίες. Οι παχύσαρκοι. Οι ασθενείς με γενετική προδιάθεση.

    Φλεβική θρόμβωση

    H φλεβική θρόμβωση αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό νόσημα που συχνά διαφεύγει της διάγνωσης και αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.

    Οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, η βλάβη του ενδοθηλίου των αγγείων και η αλλαγή στην αιματική ροή αποτελούν τα τρία βασικά αίτια για θρόμβωση.

    Η σωστή αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης και η επιλογή της ενδεδειγμένης αντιθρομβωτικής στρατηγικής, είναι απαραίτητα ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη και αποτελεσματική θρομβοπροφύλαξη.

    Μη έγκαιρη διάγνωση ή πλημμελής αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε απόσπαση τμήματος του θρόμβου και πρόκληση εμβολής στην πνευμονική κυκλοφορία (Πνευμονική Εμβολή). Η συχνότητα της επιπλοκής αυτής είναι υψηλή, ωστόσο δεν μπορεί να καθορισθεί, γιατί οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές, ενώ άλλοι ασθενείς καταλήγουν αδιάγνωστοι. Η θνητότητα της πνευμονικής εμβολής αν δεν αντιμετωπιστεί φθάνει μέχρι και 30%.

    Η δυσκολία της διάγνωσης βρίσκεται στο ότι η επιπλοκή αυτή δεν έχει τυπικά συμπτώματα που να μας βάλουν σε υποψία. Στο 30-80% από τα άτομα που παρουσίασαν θρόμβωση και έλαβαν ή όχι την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι πιθανόν να παρουσιάσουν μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάποια ενοχλήματα (πρήξιμο στα πόδια, φλεβίτιδα, έλκος κ.ά) που οφείλονται στην βλαπτική επίδραση που έχει ο θρόμβος στις βαλβίδες των φλεβών. Οι διαταραχές αυτές ονομάζονται μεταφλεβιτικό σύνδρομο.

    Ομάδες υψηλού κινδύνου για φλεβική θρόμβωση

    Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση και ειδικά στις ηλικίες &gt;40 ετών. Άτομα με γενετική προδιάθεση μεταλλάξεις γονιδίων που ελέγχουν τον μηχανισμό της πήξης και εμφανίζουν κληρονομική θρομβοφιλία. Οι καρκινοπαθείς. Οι μεγάλης ηλικίας. Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Άτομα που πρόκειται να κάνουν ένα πολύωρο ταξίδι και παραμένουν σε ακινησία (με αεροπλάνο ή και τρένο, αυτοκίνητο κλπ). Ασθενείς με εκσεσημασμένους κιρσούς.

    Θέματα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο

    Στα κύρια σημεία του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι εξής καινοτόμες επιστημονικές μελέτες και ανακαλύψεις:

    Οι κλασσικοί τρόποι διάγνωσης της αθηρωμάτωσης και του κινδύνου αθηροθρόμβωσης με τη μορφή π.χ. οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, σύντομα αναμένεται να δώσουν τη θέση τους σε μοντέρνες απεικονιστικές τεχνικές όπως η ποζιτρονιακή τομογραφία, η εικονική ιστολογία, η ενδαγγειακή υπερηχογραφία, η ελικοειδής αξονική αγγειογραφία κ.α. Πολλά περισσότερα αναμένονται από του «βιολογικούς» δείκτες της αθηρωμάτωσης όπως η C αντιδρώσα πρωτεΐνη, το ινωδογόνο, η ομοκυστεϊνη και οι δείκτες ασβέστωσης των αγγείων. Παράλληλα, η πρόοδος στη γνώση της μοριακής βάσης των νόσου έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα στη διαγνωστική διαδικασία. Ο συνδυασμός των παραπάνω αναμένεται να υποδεικνύει με ακρίβεια τους «ευάλωτους» ασθενείς, τους ασθενείς με άλλα λόγια που έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αθηροθρομβωτικής επιπλοκής. Είναι αυτονόητο ότι η έγκαιρη διάγνωση συνεπάγεται, έγκαιρη θεραπεία και επομένως μακρότερη επιβίωση. Επιδημιολογία της φλεβικής θρόμβωσης, Ελλάδα, Μεσόγειος, Ευρώπη, Κόσμος. Παγκόσμιες πολυκεντρικές μελέτες όπως η ENDORSE, πρόσφατα δημοσιευμένη στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, αναδεικνύουν το μέγεθος της υποδιάγνωσης και υποθεραπείας της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης στους νοσοκομειακούς ασθενείς. Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν την ανάγκη ενημέρωσης όχι μόνο των ιατρών όλων των ειδικοτήτων, αλλά και των μη ειδικών γιατί η ενημέρωση και η γνώση γύρω από το νόσημα βοηθά στην έγκαιρη πρόληψη. Παρότι η κλασσική ηπαρίνη (εδώ και 45 χρόνια) και οι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους συνεχίζουν να αποτελούν πρώτης γραμμής σκευάσματα για την αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου, νέα φάρμακα βρίσκονται ήδη στο στάδιο κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ (χορήγηση σε ανθρώπους). Στα πλεονεκτήματά των νεότερων θεραπειών περιλαμβάνονται η από το στόμα χορήγηση, οι λιγότερες παρενέργειες και η μειωμένη ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της πηκτικότητας του αίματος σε ειδικά εργαστήρια. Θα παρουσιαστεί η νέα Τεχνολογία στην εφαρμογή της αιτιολογικής διερεύνησης της θρομβοφιλίας, αλλά και της παρακολούθησης της αντίστασης που αναπτύσσουν αρκετά συχνά οι άρρωστοι στα χορηγούμενα φάρμακα (π.χ. αντιαιμοπεταλιακά). Σε ότι αφορά τη διερεύνηση της αιτιολογίας της θρομβοφιλίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σύγχρονες μέθοδοι μελέτης του γενετικού υλικού και είναι πλέον θεμελιωμένη η γνώση ότι η θρομβοφιλία οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών διαταραχών και περιβαλλοντικών επιδράσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 June 2008 - 16:50:20 UTC