Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το σκάνδαλο της Siemens
  • [02] Φονικό πέρασμα
  • [03] Απειλήθηκαν τα ναυπηγεία από πυρκαγιά
  • [04] Αύξηση των ναύλων για Κρήτη
  • [05] Σύνοδος για το πετρέλαιο
  • [06] Επίθεση αυτοκτονίας στη Μπακούμπα

    [01] Πολιτική

    Σύσταση εξεταστικής επιτροπής

    Το σκάνδαλο της Siemens

    22/6/2008 18:12:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Το σκάνδαλο της Siemens αφήνει βαρειά τη σκιά του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Την ίδια ώρα, οι δικαστικές αρχές αναζητούν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη διακίνηση του "μαύρου χρήματος". "Η κυβέρνηση θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής όταν η δικαιοσύνη εντοπίσει συγκεκριμένα ενοχοποιητικά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα", τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης στον "Ελεύθερο Τύπο". Ο κ. Χατζηγάκης εκτιμά ότι εντός του Ιουλίου θα υπάρξουν εξελίξεις και θα αρχίσει η τακτική ανακριτική διαδικασία. Εν τω μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται η κατάθεση του Θεόδωρου Τσουκάτου στον εισαγγελέα σχετικά με τη διαδρομή των 420.000 ευρώ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για ενδεχόμενο ύπαρξης και δεύτερου -κρυφού- ταμείου του κόμματος. Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον "Ελεύθερο Τύπο", το 50% βλέπει διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ και δημιουργία νέου κόμματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ είναι 39,5% και αυτοί που πιστεύουν στην υπέρβαση της κρίσης ανέρχονται στο 52,6%.

    Το Σάββατο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρεου ζήτησε εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, ως απαρχή βαθιών τομών στο πολιτικό σύστημα και δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με την κυβέρνηση και τις πρακτικές που αδικούν την Ελλάδα.

    Με συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά τη σύσταση εσωτερικής εξεταστικής επιτροπής στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, ενώ σημειώνει ότι δεν αρκεί η αναστολή της κομματικής ιδιότητας.

    Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση Σημίτη την αποτιμά θετικά και τονίζει ότι η ρήξη Παπανδρέου-Σημίτη μπορούσε και έπρεπε να έχει αποφευθχεί.

    Σε συνέντευξή της στον "Αγγελιοφόρο", η Αλέκα Παπαρήγα τονίζει ότι το κόμμα της ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής, ενώ σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ αναφέρει ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ανατροπή .

    Η υπόθεση της Siemens απλά θα επιταχύνει εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην "Αυγή", προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του χθες δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτα καλύτερο για το αύριο του τόπου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος , προβλέπει στην "Ελευθεροτυπία", την κατάληξη του δικομματισμού και τονίζει ότι το κόμμα του προβάλλει ως η εν δυνάμει εναλλακτική λύση.

    [02] Κόσμος

    Φιλιππίνες

    Φονικό πέρασμα

    22/6/2008 17:56:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2008 19:10:54)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 229 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Φένγκσεν από τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας και τον Ερυθρό Σταυρό. Σε αυτόν δεν έχουν προσμετρηθεί τα πιθανολογούμενα θύματα από το ναυάγιο οχηματαγωγού πλοίου στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, με σχεδόν 750 επιβαίνοντες, από τους οποίους ελάχιστοι έχουν εντοπισθεί. Στην επαρχία Ιλόιλο, στις κεντρικές Φιλιππίνες, μία από τις ζώνες που επλήγη από τον τυφώνα, 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων Ρίτσαρντ Γκόρντον. Άλλοι θάνατοι καταγράφηκαν στις περιοχές του Ρομπλόν, Κοταμπάτο, Αντίκ και Καπίζ. Ωστόσο, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί Μιντάναο, στις νότιες Φιλιππίνες. "Ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί πολύ όταν θα έχουμε τους καταλόγους με τα ονόματα των επιβαινόντων στο οχηματαγωγό πλοίο", πρόσθεσε ο Γκόρντον. Μέχρι στιγμής, τα σωστικά συνεργεία έχουν βρει 4 επιζώντες και 4 νεκρούς από το ναυάγιο. Το οχηματαγωγό μετέφερε 626 επιβάτες, εκ των οποίων 50 παιδιά και 121 μέλη πληρώματος.

    [03] Κοινωνία

    Απειλήθηκαν τα ναυπηγεία από πυρκαγιά

    22/6/2008 15:28:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής στην Ελευσίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκδηλώθηκαν δύο διαφορετικές εστίες, η μία κοντά στην άλλη και με διαφορά λίγων λεπτών, στην παλιά Εθνική Οδό, στο ύψος των διοδίων. Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε και οι φλόγες απείλησαν και τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων. Χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, με 10 οχήματα, επτά υδροφόρες της Νομαρχίας Δ. Αττικής, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο κατάφεραν αν τη θέσουν υπό έλεγχο σε λιγότερο από μία ώρα. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση όλων των μικροεστιών.

    [04] Οικονομία

    Αύξηση των ναύλων για Κρήτη

    22/6/2008 15:10:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αυξάνονται έως 10,5% τα ναύλα στα δρομολόγια για Κρήτη από 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΝΕΚ.

    Μείωση των κρατήσεων για μακρινούς νησιωτικούς προορισμούς, διαπιστώνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες λόγω των υψηλών εισιτηρίων, ενώ να περικόψουν τα δρομολόγια στα νησιά της άγονης γραμμής απειλούν οι ακτοπλόοι από τον Σεπτέμβριο αν δεν βρεθεί λύση στα αιτήματά τους.

    Το εισιτήριο καταστρώματος για το Ηράκλειο από 32 ευρώ πάει στα 35 ευρώ. Για Χανιά το ίδιο εισιτήριο από 30 ευρώ αυξάνεται στα 33 ευρώ.

    Οι ακτοπλόοι θέτουν θέμα κατάργησης των εισφορών υπέρ τρίτων για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και ταυτόχρονα να γίνει πιο προσιτό το εισιτήριο:

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης έχει συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους των ακτοπλόων για να βρεθεί η χρυσή τομή.

    [05] Οικονομία

    Σύνοδος για το πετρέλαιο

    22/6/2008 14:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2008 14:55:35)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τη συμμετοχή 36 πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτριών χωρών, επτά διεθνών οργανισμών και 22 πετρελαϊκών εταιρειών, προκειμένου να συζητηθεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου.

    Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου από 9 σε 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε επιπρόσθετο αίτημα των καταναλωτριών χωρών, δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

    Ο ηγέτης της μεγαλύτερης στον κόσμο πετρελαιοεξαγωγικής χώρας πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων του ΟΠΕΚ και προσέφερε 500 εκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση από τη Σαουδική Αραβία διευκολυντικών δανείων για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την υψηλή τιμή του πετρελαίου.

    Ο Αμπντάλα σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία προτίθεται να προσφέρει όλες τις απαραίτητες προμήθειες πετρελαίου που θα χρειαστούν στο μέλλον και επέρριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στην κερδοσκοπία και τους δασμούς. Επίσης, ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να διοργανώσει μια διεθνή συνάντηση για να συζητηθεί η πρωτοβουλία για τις φτωχές χώρες.

    Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η πετρελαϊκή αγορά τροφοδοτείται επαρκώς και ότι οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής από το πετρελαϊκό καρτέλ θα ήταν άχρηστη αυτήν την στιγμή, δήλωσε ο πρόεδρός του Χακίμπ Χελίλ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης του ΟΠΕΚ.

    Οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον κόσμο συμφωνούν τώρα ότι οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κινούνται κοντά στην τιμή ρεκόρ των 140 δολαρίων το βαρέλι, είναι πολύ υψηλές, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σηματοδοτώντας μια αλλαγή διάθεσης των χωρών του ΟΠΕΚ.

    Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας Μούρλι Ντέορα είπε ότι οι μετέχοντες στη σημερινή διάσκεψη είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τη συζήτηση αυτή σε συνάντηση που θα έχουν στο Λονδίνο τον Οκτώβριο.

    Η τιμή του αργού υπερδιπλασιάστηκε σε ένα χρόνο φτάνοντας σχεδόν τα 140 δολάρια το βαρέλι, προκαλώντας διαμαρτυρίες από τις Βρυξέλλες ως την Μπανγκόγκ για την αιφνίδια αύξηση των τιμών των καυσίμων που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

    [06] Ιράκ

    Επίθεση αυτοκτονίας στη Μπακούμπα

    22/6/2008 14:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/6/2008 17:54:20)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 38 τραυματίστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε μία γυναίκα έξω από δικαστήριο στο κέντρο της Μπακούμπα, στην επαρχία Ντιγιάλα, η οποία βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσαν ιατρικές πηγές και πηγές της ιρακινής ασφάλειας. Η καμικάζι ανατίναξε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω της κοντά σε περίπολο της αστυνομίας, αλλά από την έκρηξη επλήγησαν πολλοί πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο δικαστηρίου. Οκτώ αστυνομικοί, δύο γυναίκες και ένα παιδί βρίσκονται μεταξύ των νεκρών της επίθεσης, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 June 2008 - 16:49:45 UTC