Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευρω-πονοκέφαλος" η ακρίβεια
  • [02] Τραγικό ναυάγιο
  • [03] Φονικές συγκρούσεις στο Πακιστάν
  • [04] Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών
  • [05] Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    [01] Οικονομία

    "Ευρω-πονοκέφαλος" η ακρίβεια

    22/6/2008 10:01:00

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Με στοχευμένα μέτρα, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτίθεται η κυβέρνηση να ανακουφίσει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού και να καταπολεμήσει την ακρίβεια.

    Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης από τη νέα χειμερινή περίοδο και η ενεργοποίηση του ταμείου κατά της φτώχειας.

    Οι "27" συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων, σε εθνικό επίπεδο, που θα χαρακτηρίζονται "βραχυπρόθεσμα και στοχευμένα".

    Στοχευμένα μέτρα

    Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης των ασθενέστερων ομάδων που δε προκαλέσουν όμως αλλαγές στα μεγέθη της οικονομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Αυγούστου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Βασικά κριτήρια θα είναι η γεωγραφική περιοχή και το εισόδημα ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε άνεργους, συνταξιούχους ΟΓΑ, δικαιούχους ΕΚΑΣ, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ.

    Μέχρι σήμερα, το 70% των επιχειρήσεων έχει ανταποκριθεί στο πάγωμα των τιμών που έχει προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την πάταξη της ακρίβειας.

    Μέσα στους επόμενους μήνες θα εξεταστούν και οι ενισχύσεις που θα δοθούν στις ευπαθείς ομάδες στο πλαίσιο του ταμείου κοινωνικής συνοχής, που φέτος φτάνει τα 500 εκ. ευρώ.

    Η Σύνοδος απέδειξε πόσο λίγοι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την αναβολή λήψης μέτρων κατά της ακρίβειας.

    Μεγάλες ανατροπές στην οικονομία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ζητάει η ΓΓ του ΚΚΕ μέσω του "Αγγελιοφόρου" και ασκεί κριτική στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος.

    [02] Κόσμος

    Τραγικό ναυάγιο

    22/6/2008 10:21:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιβατικό πλοίο με περίπου 750 επιβαίνοντες ναυάγησε στα ανοικτά των κεντρικών Φιλιππίνων εν μέσω των σφοδρών ανέμων και της θαλασσοταραχής που προκάλεσε ο τυφώνας Φένγκσεν. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, ενώ φόβοι εκφράζονται για ραγδαία αύξηση του αριθμού των θυμάτων, καθώς, στην περιοχή πνέουν άνεμοι ταχύτητας 195 χλμ. την ώρα, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προσέγγιση της ακτοφυλακής ή άλλων σκαφών. Ο τυφώνας Φένγκσεν είχε ήδη στοιχίσει -πριν το ναυάγιο- τη ζωή τουλάχιστον 69 ανθρώπων και είχε αφήσει χιλιάδες Φιλιππινέζους πολίτες άστεγους.

    Αντίξοες καιρικές συνθήκες

    Το πλοίο MV Princess of Stars, χωρητικότητας 23.824 τόνων, που είχε την δυνατότητα να μεταφέρει συνολικά 1.992 ανθρώπους, μετέβαινε από την επαρχία Σέμπου στην Μανίλα. Αναποδογύρισε και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έχει ένα μεγάλο ρήγμα.

    Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί μόνο τέσσερις σοροί και ουδείς επιζών από τους 626 επιβάτες και τα 121 μέλη του πληρώματος του φέρυ.

    Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Πέδρο Ινσέρτο, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βίσαγιας, της κεντρικής περιφέρειας των Φιλιππίνων, κανένα σκάφος δεν έχει μπορέσει να επέμβει.

    Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι βρέθηκαν οι σοροί δύο γυναικών στις ακτές και πρόσθεσε ότι βρέθηκαν και άλλες σοροί σε παράκτια χωριά, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτές τις κοινότητες και την επιβεβαίωση των στοιχείων.

    [03] Κόσμος

    Φονικές συγκρούσεις στο Πακιστάν

    22/6/2008 11:18:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γερμανικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίσθηκαν το Σάββατο σε ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο αντίπαλες σουνιτικές οργανώσεις στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών του Πακιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Εκατοντάδες βαριά οπλισμένοι μαχητές της οργάνωσης Λάσκαρ Ισλάμι επιτέθηκαν σε προπύργιο της οργάνωσης Άνσαρουλ Ισλάμ στην περιοχή Τιράχ, στην περιοχή Χάιμπερ. Οι δύο πλευρές έπληξαν τις θέσεις των αντιπάλων τους με ρουκέτες και πυρά ελαφρών πολυβόλων.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί καθώς δεν μπορούσαν να ανασυρθούν όλες οι σοροί εξαιτίας των συνεχιζόμενων οδομαχιών. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 14 τραυματισμοί.

    "Οι δύο οργανώσεις αντάλλασσαν σφοδρά πυρά στην διάρκεια ολόκληρης της ημέρας και πτώματα είχαν διασπαρθεί σε ολόκληρη την περιοχή", είπε ο δημοσιογράφος Μουντασίρ Αφρίντι, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

    Της Λάσκαρ Ισλάμι ηγείται ο Μάνγκαλ Μπαγκ, ο οποίος κηρύσσει την πουριτανική μορφή του σουνιτικού Ισλάμ και φέρεται να διατηρεί δεσμούς με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Έχει επιχειρήσει, σύμφωνα με τις αρχές, να επιβάλει τη σαρία στην περιοχή Χάιμπερ, με υπόδειγμα την παρελθούσα διακυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    Η αντίπαλή της οργάνωση Άνσαρουλ Ισλάμ κατατάσσεται στον μυστικιστικό σουφισμό.

    Οι δύο ομάδες έχουν εμπλακεί σε έναν άτυπο πόλεμο για τον έλεγχο της περιοχής κι εκατοντάδες μέλη τους έχουν σκοτωθεί σε μάχες.

    Οι περιοχές των φυλών στο Πακιστάν θεωρείται ότι έχουν καταστεί καταφύγιο μελών των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα μετά την εισβολή, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν το 2001.

    [04] Κοινωνία

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

    22/6/2008 10:37:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Κυθήρων), Βοιωτίας, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Ικαρίας), Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου, να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [05] Κοινωνία

    Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    22/6/2008 10:32:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών προσπάθησε να προσεγγίσει στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου γινόταν εκδήλωση διαμαρτυρίας της "Χρυσής Αυγής" κατά της ακρίβειας.

    Οι νεαροί εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ και αντέδρασαν πετώντας μολότοφ και πέτρες, ενώ, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 June 2008 - 8:49:51 UTC