Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aνησυχία για μετασεισμούς
  • [02] Τετ-α-τετ Καραμανλή-Αλογοσκούφη
  • [03] Η ώρα της πρωταθλήτριας
  • [04] Concern over Aftershocks
  • [05] Εντατικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές
  • [06] Νεκροί δύο πολιτικοί από πτώση αεροσκάφους
  • [07] Αποκάλυψη κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων
  • [08] Νέα άνοδος του πετρελαίου
  • [09] Νέες συνομιλίες στη Ν. Υόρκη
  • [10] "Όχι" ΣΥΡΙΖΑ στη Συνθήκη της Λισαβόνας
  • [11] Συναντήσεις Παπούλια με προέδρους ΕΟΚΕ & UNICEF
  • [12] Αυστρία: Βγήκε από το τεχνητό κώμα
  • [13] Νέο γκάλοπ υπέρ της ΝΔ
  • [14] Διαμάχη για την ονομασία
  • [15] Διορίζονται στο Δημόσιο
  • [16] Απειλεί με αποκλεισμό του λιμανιού

    [01] Κοινωνία

    Σε Αχαΐα και Ηλεία

    Aνησυχία για μετασεισμούς

    10/6/2008 15:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2008 19:30:25)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι των περιοχών της Αχαΐας και της Ηλείας, που ζουν με το φόβο των μετασεισμικών δονήσεων, από το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ της Κυριακής. Τρια χωριά της Αχαΐας, η Χαραυγή, οι Πόρτες και το Σανταμέρι, εκκενώθηκαν προληπτικά χθες το βράδυ για το φόβο κατολισθήσεων από μετασεισμούς. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται από τους μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, η καταγραφή των σπιτιών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και κρίνονται μη κατοικήσιμα, ενώ φτάνουν στις πληγείσες περιοχές τα πρώτα λυόμενα σπίτια, 200 στη Βάλμη και 15 στη Φώσταινα, δύο χωριά που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα και αναμένεται να κριθούν ακατάλληλα. Σοβαρά είναι τα προβλήματα στη Φώσταινα όπου ο σεισμός κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών, ενώ οι κατοικοι ζουν, επιπρόσθετα, με την απειλή των κατολισθήσεων. Τεχνικοί της ΔΕΗ έδωσαν μάχη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

    Ενημέρωση Ρουσόπουλου

    "Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό. Είκοσι λυόμενοι οικισμοί μεταφέρονται στην περιοχή και θα ακολουθήσει η μεταφορά άλλων δέκα, ανά μέρα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ σημείωσε πως ζημιές υπάρχουν κυρίως σε παλαιές κατοικίες στα χωριά Νησί και Βάλμη. Σε άλλα τρία χωριά κρίνεται απαραίτητο να μην κατοικηθούν τα σπίτια για 48 ώρες και με έντολη του δημάρχου Ωλένιας όσοι δεν φιλοξενηθούν σε συγγενικά πρόσωπα θα μείνουν σε ξενοδοχεία ή σε σκηνές.

    Επίσης, ο κ. Ρουσόπουλος, επικαλούμενος ενημέρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, είπε ότι έχουν γίνει πάνω από 1500 αυτοψίες, από μηχανικούς σε κτίρια, αριθμό, τον οποίο χαρακτήρισε πρωτοφανή.

    Συγκεκριμένα στο νομό Ηλείας 45 κλιμάκια μηχανικών έχουν κάνει 621 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων τα 264 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, 80 κατεδαφιστέα και 184 επισκεύασιμα.

    Στο νομό Αχαΐας έχουν γίνει 482 αυτοψίες και 240 κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, 70 κατεδαφιστέα και 170 επισκευάσιμα, ενώ οι έλεγχοι και στους δύο νομούς συνεχίζονται και σήμερα, όπως και από κλιμάκια του ΟΣΚ σε σχολικά κτίρια. Έχει γίνει ήδη έλεγχος σε 133 σχολικά κτίρια και στους δύο νομούς και 17 κρίθηκαν ακατάλληλα.

    Στην Αχαϊά έγιναν 87 αυτοψίες σε σχολικές μονάδες και 9 κρίθηκαν ακατάλληλες. Στην Ηλεία έγιναν 46 αυτοψίες και 8 μονάδες κρίθηκαν ακατάλληλες.

    Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλες 45 αυτοψίες, ενώ προσπάθεια του ΟΣΚ είναι άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    Παράλληλα, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συμβολή των Υπουργείων Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι από το Υπουργείο Πολιτισμού δόθηκε εντολή για επιθεώρηση στους αρχαιολογικούς χώρους . Εχουν διαπιστωθεί ζημιές σε εκθέματα του μουσείου Ίλιδας.

    Σε λειτουργία τέθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τηλεφωνική υπηρεσία στους αριθμούς 2611 100301-10, από τις 08.00 έως τις 22.00 .

    Σε ό,τι αφορά την "κόντρα" μεταξύ των σεισμολόγων , ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς σχετικά παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πως στις γενικές του γραμμές το θέμα το έχει καλύψει.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του καθηγητή Γ.Παπαδόπουλου ότι θα πει ποια πολιτικά κέντρα υποκινούν ποιους σεισμολόγους, απάντησε μονολεκτικά "όχι".

    Για τους ελέγχους στατικότητας των κτηρίων,ο Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η νομοθεσία τα τελευταία 25 - 27 χρόνια έχει βελτιωθεί.

    Ερωτηθείς αν τα χρήματα για τα μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από το ειδικό ταμείο για τους πυρόπληκτους,ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους πυρόπληκτους και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα, ενώ αν μείνουν χρήματα θα ανακοινωθεί πως θα διατεθούν.

    Απαντώντας στην κριτική ότι με ένα τριχίλιαρο επιχειρεί η κυβέρνηση να "μπαλώσει" την κατάσταση, ο Θ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για εύκολα ισοπεδωτική άποψη, που προδίδει άγνοια γεγονότων διευκρινίζοντας ότι τα 3.000 ευρώ είναι για τις πρώτες άμεσες ανάγκες, ενώ για την οικοσκευή το ποσό είναι 10.000 ευρώ.

    Πρόσθεσε ότι σύντομα θα γίνει ενημέρωση για την αγροτική παραγωγή , ενώ έχει ήδη γίνει έρευνα για την αποκατάσταση των ζημιών στις καλλιέργειες και σε ό,τι αφορά τα σπίτια των πυρόπληκτων είπε ότι είναι ανοικτή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δεν υπάρχει από την πλευρά της πολιτείας ολιγωρία ή ιδιαίτερη γραφειοκρατία.

    Ερωτηθείς για τους λόγους που η κυβέρνηση αύξησε τα δικαιολογητικά, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε, ότι τα 3.000 ευρώ για άμεσες ανάγκες δεν είχαν δοθεί ποτέ και τα 10.000 για οικοσκευή είναι περισσότερα από όσα προβλέπει ο νόμος.

    Τηλεγραφήματα συμπαράστασης προς τους συναδέλφους του νομάρχες, Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα και Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο, απέστειλε ο νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας, για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις περιοχές τους μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου.

    Οικονομική βοήθεια ΚΕΔΚΕ

    Το ποσό των 2.000 ευρώ αποφάσισε η ΚΕΔΚΕ να διαθέσει στους κατοίκους των νομών Αχαΐας και Ηλείας που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου.

    Βασική προϋπόθεση για την καταβολή του παραπάνω ποσού, η οποία θα γίνει μέσω των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών αυτών, είναι ότι η κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ότι είναι η πρώτη και μόνιμη κατοικία της πληγείσας οικογένειας.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στα γραφεία των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των Νομών Αχαϊας και Ηλείας τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά στοιχεία :

    Έκθεση αυτοψίας των αρμοδίων οργάνων του Δήμου, της Νομαρχίας ή του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία αποφαίνεται ότι η κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς και χρήζει άμεσης κατεδάφισης.

    Βεβαίωση του αρμόδιου Δημάρχου (με βάση την πρόβλεψη του άρθρου 279 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα Ν.3463/2006) με την οποία να βεβαιώνεται ότι, η ολοσχερώς καταστραφείσα οικοδομή αποτελεί τη μόνιμη και πρώτη κατοικία των πολιτών που επλήγησαν και ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι αυτής. Αντίγραφο του Ε9 του έτους 2005 - ή μεταγενέστερο - από το οποίο να προκύπτει η κυριότητά του επί του καταστραφέντος ακινήτου.

    Το ποσό θα καταβληθεί στον κύριο ιδιοκτήτη της κατοικίας ή στην περίπτωση περισσοτέρων σε αυτόν που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας.

    Αντίγραφα των δικαιολογητικών στοιχείων των δικαιούχων θα αποσταλούν στην ΚΕΔΚΕ.

    Η καταβολή των χρημάτων από την ΚΕΔΚΕ προς τις ΤΕΔΚ Αχαΐας και Ηλείας θα γίνει τμηματικά και ανάλογα με τον ακριβή - κάθε φορά - προσδιορισμό των δικαιούχων.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα διατέθηκαν 1.200 φιάλες (1,5 λίτρου) εμφιαλωμένου νερού, στους δήμους Ανδραβίδας , Βουπρασίας, Βαρθολομιού, Πηνείας και Λεχαινών. Στις 10-11-12 Ιουνίου θα διανεμηθούν σε ημερησία βάση 1000 μερίδες φαγητού (500 μεσημέρι 500 βράδυ) στη Δήμη Αχαΐας από την 116 Πτέρυγα μάχης Αράξου και το Κέντρο εκπαίδευσης τεχνικού (ΚΕΤΧ).

    [02] Πολιτική

    Στήριξη των ασθενεστέρων

    Τετ-α-τετ Καραμανλή-Αλογοσκούφη

    10/6/2008 10:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2008 12:22:14)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το θέμα της ακρίβειας καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, η χρηματιστηριακή αναταραχή και οι ανατιμήσεις των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο και στα τρόφιμα επηρεάζουν και τον πληθωρισμό, αλλά και όλους μας και κυρίως τα φτωχότερα εισοδήματα.

    Παράλληλα, με τις πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης και στη χώρα μας υπάρχουν πρωτοβουλίες για καλύτερο έλεγχο των τιμών ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις, αλλά και στο επίπεδο στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα.

    Το Σεπτέμβριο, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, θα ενεργοποιηθεί και το ταμείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, με στοχευόμενα μέτρα για τα χαμηλά εισοδήματα.

    [03] Euro 2008

    Η ώρα της πρωταθλήτριας

    10/6/2008 13:47:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με οδηγό την πορεία της στο EURO 2004 η εθνική μας θα προσπαθήσει να ανοίξει με το «δεξί» τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας και της Ελβετίας(21:45 ΝΕΤ). Στο πλευρό της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο «Βαλς-Σίτζενχαϊμ» του Σάλτσμπουργκ θα βρίσκονται περίπου 10.000 Έλληνες. Προβλήματα στο ελληνικό συγκρότημα δεν υπάρχουν μετά και την επιστροφή του Γιώργου Καραγκούνη στις προπονήσεις. Ο διεθνής μέσος τις τελευταίες μέρες κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να είναι έτοιμος για την σημερινή πρεμιέρα. Ο Ότο Ρεχάγκελ κατά πάσα πιθανότητα θα παρατάξει την εθνική με σύστημα με 5-4-1. Από την άλλη πλευρά, για την ομάδα της Σουηδίας ο Λαρς Λάγκερμπακ έχει προβλήματα καθώς είναι δεδομένη η απουσία του Έντμαν και ο Ιμπραϊμοβιτς δεν είναι έτοιμος για να αγωνιστεί σε όλο τον αγώνα. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί πέντε φορές στο παρελθόν με την εθνική μας να έχει 3 νίκες και 2 ισοπαλίες.

    Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ελβετός Μάσιμο Μπουζάκα και βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Ματίας Αρνέ και Στεφάν Κουχάτ, ενώ χρέη τέταρτου διαιτητή θα εκτελέσει ο Κροάτης Ιβάν Μπέμπεκ. 0ι πιθανές συνθέσεις των δύο αντιπάλων, είναι οι εξής:

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ) Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Κυργιάκος, Δέλλας, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Χαριστέας, Γκέκας και Αμανατίδης

    ΣΟΥΗΔΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ) Ισακσον, Αλεξάντερσον, Μ. Νίλσον, Χάνσον, Μέλμπεργκ, Βίλχεμσον, Λιούνγκμπεργ, Α. Σβένσον, Λίντεροτ, Ιμπραϊμοβιτς, Χ. Λάρσον

    Ισπανία - Ρωσία

    Στον πρώτο χρονικά αγώνα της ημέρας η Ισπανία αντιμετωπίζει τη Ρωσία στο «Νιού Τίβολι» του Ινσμπρουκ(19:00 ΝΕΤ ) και καλείται να αρχίσει με νίκη τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση. Οι «φούριας ρόχας» του Λουϊς Αραγονιές, θέλουν τους τρεις βαθμούς ώστε να μπουν από νωρίς σε «θέση οδηγού» και να επιβεβαιώσουν τον τίτλο του φαβορί. Προβλήματα για την ισπανική ομάδα δεν υπάρχουν, η οποία θα παραταχθεί με σύστημα 4-1-3-2. Από την άλλη, ο Γκούους Χίντινκ με δεδομένες τις απουσίες των Πάβελ Πογκρέμπνιακ (τραυματίας) και Αντρέι Αρσάβιν (τιμωρημένος) καλείται να παρατάξει την καλύτερη δυνατή εντεκάδα ώστε να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Αυστριακός, Κόνραντ Πλάουτς , ενώ οι πιθανές συνθέσεις των δύο αντιπάλων, είναι οι εξής:

    ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουϊς Αραγονιές): Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πουγιόλ, Μαρτσένα, Καπντεβίλα, Ινιέστα, Σένα, Τσάβι, Σίλβα, Βίγια, Τόρες.

    ΡΩΣΙΑ (Γκούους Χίντινκ): Ακινφέγιεφ, Ανιούκοφ, Κολοντίν, Σιρόκοφ, Ζιρκόφ, Σέμακ, Ζιριάνοφ, Σεμσόφ, Μπιλιαλεντίνοφ, Σίτσεφ, Παβλιουτσένκο.

    [04] Fears of Sequence of Quakes

    Concern over Aftershocks

    10 Ιουν 2008 15:01:0 (Last updated: 10 Ιουν 2008 19:31:1)

    By Anna Kourti

    Sources: ΑNA-ΜNA, ΝΕΤ 105,8

    Achaia and Ilia prefectures residents lived a dramatic night yesterday as there were fears for sequence of quakes after Sundays 6,5 Richter earthquake. Three villages in Achaia, Charavgi, Portes and Sandameri were evacuated for precautionary reasons during the night. Engineers of the Ministry of Environment are recording damages in houses that can not be inhabited while the first trailer houses have arrived at the area. 200 will be distributed in Valmi and 15 in Fostana the two villages that were severely hit by the earthquake. In Fostana problems are big as the quake destroyed many houses while residents are also now called to face landslides. DEH technicians are battling to restore power cuts.

    Mr. Roussoploulos' Briefing

    "The governments first priority is the recovery of the quake hit residents. 20 trailer houses have been transported in the area and another ten will be distributed every day," governmental spokesman Mr. Theodoros Roussopoulos said while he also referred to the damages caused in old houses on Nissi and Valmi villages. In another 3 villages houses can not be inhabited and for that reason the mayor has ordered hotels to host the resident and tents to be distributed.

    What is important to stress is that in Ilia prefecture, 45 groups of engineers have conducted 621 autopsies in buildings from which 264 can not be inhabited, 80 must be demolishes and 184 must be repaired. In Achaia prefecture the number of destroyed schools rises to 9 and in Ilia to 8.

    The governmental spokesman referred to the contribution of ministries of Health, National Defense and Agricultural Development and added that Ministry of Culture has issued orders for inspections to take place to archaeological sites for damages.

    As per the debate between seismologists, Mr. Roussopoulos commented that his announcement yesterday at Maximos Mansion covers the issue.

    On reference to the measures of relief of the fire afflicted people, the governmental spokesman said that they will be provided from the state budget. As per the provision of the allowance of 3.000 euros, Mr. Rousopoulos said that this amount is being granted for the residents first needs while for house repairs a 10.000 euros allowance will be given. He also added that there will be briefing regarding the agricultural production while investigation has already been ordered for the restoration of the damages.

    KEDKE Economic Aid

    KEDKE will distribute 2,000 euros to each inhabitant of the Achaia and Ilia prefecture struck by the 8 June quake provided his home was completely destroyed. Moreover, the house should constitute a permanent residence for the quake-hit family.

    Meanwhile, 1,200 bottles of mineral water were distributed to the municipalities of Andravida, Vouprasia, Vartholomio, Pinia and Lechaina. On 10-11-12 June 1,000 rations of food will be distributed in Dimi Achaia.

    [05] Οικονομία

    ΥΠΕΕ

    Εντατικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές

    10/6/2008 19:06:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών έχει καταρτίσει πρόγραμμα εντατικών ελέγχων στις τουριστικές περιοχές που ξεκινούν από αυτήν την εβδομάδα και θα διαρκέσουν έως και 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις της υπηρεσίας, οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ θα πραγματοποιήσουν φορολογικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεως, την απόδοση του ΦΠΑ και την τήρηση των προβλεπόμενων βιβλίων από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ενώ εκτεταμένοι θα είναι οι έλεγχοι για τη νόθευση των καυσίμων και την καταπολέμηση της διάθεσης στους καταναλωτές νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών (μπόμπες). Ειδικότερα το πρόγραμμα ελέγχων περιλαμβάνει:

    Τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού τομέα, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, κέντρα διασκέδασης, ντίσκο, μπαρ, διοργάνωση συναυλιών, εστιατόρια, εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και δικύκλων, τουριστικά λεωφορεία, ταξιδιωτικά γραφεία, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης και κοσμημάτων. Στις παραπάνω επιχειρήσεις οι ελεγκτές θα διαπιστώνουν αν εκδίδονται αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, αν υποβάλλονται περιοδικές δηλώσεις και αποδίδεται στο Δημόσιο ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας καθώς και αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τη φορολογική νομοθεσία βιβλία.

    Τη δημιουργία μπλόκων σε κομβικά σημεία της χώρας (εθνικοί δρόμοι, λιμάνια κ.λπ.) για τον έλεγχο της διακίνησης προϊόντων και της τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας που αφορά τα συνοδευτικά έντυπα (δελτία αποστολής κ.λπ.).

    Τον έλεγχο βυτιοφόρων και πρατηρίων καυσίμων για τον εντοπισμό πιθανής νοθείας της σούπερ ή της αμόλυβδης βενζίνης με απλή αμόλυβδη. Τη διενέργεια ελέγχων στις τουριστικές περιοχές για τον περιορισμό του παραεμπορίου.

    [06] Κόσμος

    Κένυα

    Νεκροί δύο πολιτικοί από πτώση αεροσκάφους

    10/6/2008 18:59:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Κενυάτης υπουργός αρμόδιος για τις οδικές αρτηρίες της χώρας, Κιπκαλίγια Κόνες και ο αναπληρωτής υπουργός για οικογενειακές υποθέσεις, Λονάρ Λαμπόζο εικάζεται ότι σκοτώθηκαν σήμερα κατά την πτώση μικρού αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν κοντά στην περιοχή Μασάι Μάρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο οποίο ανήκουν.

    "Επιβεβαιώνω ότι οι δύο αξιωματούχοι επέβαιναν στο μικρό αεροσκάφος που κατέπεσε και συνετρίβη. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω το θάνατό τους αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί", δήλωσε ο Σαλίμ Λόν εκπρόσωπος του κόμματος "Πορτοκαλί Δημοκρατικό Κίνημα". Την απώλεια όλων των επιβαινόντων ανακοίνωσε και εκπρόσωπος της πολιτικής αεροπορίας της Κένυας.

    [07] Κοινωνία

    Συλλήψεις

    Αποκάλυψη κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων

    10/6/2008 17:14:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Μια ανήλικη Ρουμάνα 17 ετών αποκάλυψε προχθές στην Αστυνομία τη δράση οργανωμένου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων που έφερνε νεαρά κορίτσια από τη Ρουμανία στην Ελλάδα και τα ανάγκαζε να εκδίδονται σε διάφορους πελάτες σε οίκους ανοχής του κέντρου της Αθήνας.

    Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν χθες τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας έναν Πολωνό 36 ετών και μια 38χρονη Ρουμάνα που θεωρούνται μέλη του κυκλώματος, το οποίο έχει διεθνείς προεκτάσεις. Όπως ανακοινώθηκε, άλλα μέλη του κυκλώματος στη Ρουμανία έβρισκαν κοπέλες σε φτωχογειτονιές τις οποίες έπειθαν να έρθουν στην Ελλάδα για να εργαστούν δήθεν σε εστιατόριο που διέθεταν ή ως παιδαγωγοί ανήλικων παιδιών.

    Προχθές όμως μία από τις Ρουμάνες η οποία είναι 17 χρονών αλλά οι δράστες της είχαν χορηγήσει πλαστή ταυτότητα για να φαίνεται ενήλικη κατάφερε να ξεφύγει και ζήτησε βοήθεια από τους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο. Αμέσως μετά έγινε επιχείρηση της Ασφάλειας με αποτέλεσμα να συλληφθούν τα δύο μέλη του κυκλώματος, ενώ "απελευθερώθηκαν" και άλλες δύο γυναίκες - θύματα οι οποίες φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

    Στο διαμέρισμα φυλακή των τριών γυναικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.000 ευρώ, δύο βιβλιάρια καταθέσεων με καταθέσεις συνολικού ύψους περίπου 20.000 ευρώ και τρεις πλαστές σφραγίδες του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονα για τη θεώρηση εγγράφων, καθώς και διαβατήρια και ταυτότητες ρουμανικών αρχών διαφόρων γυναικών και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με ονόματα γυναικών, αριθμό πελατών και ημερομηνίες.

    Οι δράστες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

    [08] Οικονομία

    Μετά την πρόσκαιρη υποχώρηση

    Νέα άνοδος του πετρελαίου

    10/6/2008 16:53:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής κινούνται και πάλι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της σε ό,τι αφορά την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά το τρέχον έτος, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

    Συγκεκριμένα, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε το απόγευμα αύξηση κατά 3,30 δολάρια το βαρέλι, και είχε διαμορφωθεί στα 137,65 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από το χαμηλό των 133,41 που σημείωσε νωρίτερα.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ενισχυόταν κατά 3,48 δολάρια και είχε ανέλθει στα 137,39 δολάρια το βαρέλι.

    Στη μηνιαία έκθεση της για την αγορά πετρελαίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναφέρει ότι μειώνει την πρόβλεψη της σχετικά με την αύξηση της ζήτησης για το 2008 κατά 230.000 βαρέλια ημερησίως, στα 800.000 βαρέλια ημερησίως, μετά τις περικοπές των επιδοτήσεων για καύσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης, αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τα στοιχεία σχετικά με την αύξηση της προσφοράς το 2008 από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, κατά 460.000 βαρέλια ημερησίως, από 680.000 πού ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

    Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ραγδαία αύξηση που παρουσιάζουν οι τιμές, δεν σχετίζεται με τη ζήτηση και την προσφορά, και σήμερα έκανε δημόσια έκκληση για ηρεμία. "Πραγματικά χρειαζόμαστε λίγη ηρεμία. Μας πιάνει πανικός σε μεγάλο βαθμό", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντουλάχ αλ-Μπάντρι μιλώντας σε διάσκεψη του Ρόιτερ για την παγκόσμια ενέργεια.

    [09] Πολιτική

    Για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Νέες συνομιλίες στη Ν. Υόρκη

    10/6/2008 16:21:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αρχίζει το απόγευμα στη Νέα Υόρκη ο νέος γύρος συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με συνομιλίες που θα έχει ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς με τον διαπραγματευτή της ελληνικής πλευράς, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Ο κ. Νίμιτς, αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της ΦΥΡΟΜ, πρέσβη Νικόλα Ντιμιτρόφ.

    Σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ", επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, εκτιμούσε ότι είναι ελάχιστα πιθανό να επιτευχθεί λύση για την ονομασία έως την 9η Ιουλίου, όπως εισηγήθηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Σέφερ, προκειμένου η ΠΓΔΜ να προλάβει, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, να υπογράψει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης στη Βορειοατλανική Συμμαχία.

    "Όσο αισιόδοξοι και αν είμαστε και όσο και αν θέλουμε να εξευρεθεί λύση, δεν πρέπει να ξεχνούμε τις εκλογές στη Μακεδονία. Χρειάζεται χρόνος για τη σύσταση του νέου Κοινοβουλίου και της νέας κυβέρνησης, ενώ υπάρχει και η προαναγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα", δήλωσαν διπλωματικές πηγές στην εφημερίδα.

    Σύμφωνα, με την εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ", στη συνάντηση που θα έχει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς την Πέμπτη, στην έδρα του ΟΗΕ, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, δεν πρέπει να αναμένεται κατάθεση νέας συγκεκριμένης πρότασης για το όνομα, παρά το γεγονός πως πολύ πιθανό θα συζητηθούν κάποιες ιδέες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε θετική τη συνέχιση των συνομιλιών αναφέροντας ότι η εξεύρεση λύσης θα είναι πιο εύκολη, "αν η Ελλάδα πάψει να φέρνει αντιρρήσεις στον αυτοπροσδιορισμό της ΠΓΔΜ" και στην ύπαρξη της "μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας".

    Ο κ. Μιλόσοσκι επανέλαβε την πάγια θέση της ΠΓΔΜ, ότι δηλαδή, η χώρα του πληροί όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ότι το θέμα του ονόματος δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Δήλωσε, επίσης, ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στο 2008 θα προσδιοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θετική στάση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί έναντι των ελληνικών θέσεων, δεδομένου ότι η Γαλλία τον επόμενο μήνα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, ο κ. Μιλόσοσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα φανεί δίκαιη. "Το γαλλικό σύνθημα "Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη", ελπίζω ότι θα ισχύσει και για εμάς και ότι η Γαλλία θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    [10] Πολιτική

    Συνέντευξη Τύπου Α. Αλαβάνου

    "Όχι" ΣΥΡΙΖΑ στη Συνθήκη της Λισαβόνας

    10/6/2008 16:16:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας, που συζητείται στη Βουλή, έδωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Η Συνθήκη, είπε ο κ. Αλαβάνος, είναι ξένη προς το λαό, δε δίνει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα και για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταψηφίσει. Πρόσθεσε ακόμη πως το κόμμα του θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη στις 7 στα Προπύλαια, με πορεία προς την Βουλή.

    Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη ζήτησε ο κ. Αλαβάνος, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να περιορίσει τη συζήτηση σε λίγες μόνο ώρες, κάτι που όπως είπε αποτελεί, προσβολή προς τη δημοκρατία.

    Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ευθυγραμμίζεται με τη ΝΔ και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που ασκούν κριτική στη σημερινή κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη Συνθήκη αφού, όπως είπε, δε δίνει καμιά απάντηση στα μεγάλα και σύγχρονα προβλήματα των λαών της Ευρώπης, αναφερόμενος ειδικότερα στη ραγδαία άνοδο των τιμών, στη λειτουργία της αγοράς χωρίς έλεγχο, στην άνοδο του πληθωρισμού και τη φτώχεια, ενώ κάλεσε τη ΓΣΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους εργοδότες.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς στην παρέμβασή του εξέφρασε την αντίθεσή του στη στρατηγική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως είπε, η στρατιωτικοποίηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ σημείωσε ότι η Συνθήκη είναι συντηρητική σε ζητήματα δικαιωμάτων, θεσμών, ασφάλειας, λήψης αποφάσεων και άσκησης εξουσιών, ενώ ιδιαίτερα στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων ο κ. Μπανιάς χαρακτήρισε τη Συνθήκη αντιδραστική.

    Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ηλίας Νικολόπουλος, σε παρέμβασή του, είπε ότι οι διατάξεις της Συνθήκης που είναι αντίθετες με το ελληνικό Σύνταγμα δεν πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή, ενώ τόνισε ότι στη Συνθήκη δεν υπάρχει η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας, όπως συμβαίνει με το ελληνικό Σύνταγμα και προέβλεψε ότι θα εμφανιστούν πολλά προβλήματα στο μέλλον από τα πολλά αντισυνταγματικά, όπως είπε, στοιχεία της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    [11] Πολιτική

    Συναντήσεις Παπούλια με προέδρους ΕΟΚΕ & UNICEF

    10/6/2008 15:38:00

    Διαδοχικές συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Δημήτρη Δημητριάδη και τον Πρόεδρο της UNICEF Λάμπρο Κανελλόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες των φορέων.

    Στη συνάντηση με τον κ. Δημητριάδη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι γνωρίζει τα σημαντικά θέματα που διαπραγματεύεται η Επιτροπή (της οποίας η διετής ελληνική προεδρία λήγει τέλος του έτους) και εξέφρασε την απορία του για το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας την ερχόμενη Πέμπτη, ως προς την έγκριση ή μη της συνθήκης της Λισαβόνας. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ χαρακτήρισε αμφίρροπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κρίσιμες αυτές τις ημέρες, ενώ, όπως είπε, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ζήτησε ουδετερότητα από τα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις και εντάσεις ως προς τη λήψη της απόφασης.

    Σημειώνεται ότι το "όχι" του ιρλανδικού δημοψηφίσματος χαρακτηρίζεται "καταστροφικό" για την ΕΕ και, όπως αναφέρουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, "θα αποτελούσε πολιτική βόμβα στις Βρυξέλλες και θα απειλούσε να ξαναστείλει πίσω στην αφετηρία όλη τη συζήτηση μεταρρύθμισης της ΕΕ".

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UNICEF Λάμπρο Κανελλόπουλο, στον οποίο ανέφερε ότι παρακολουθεί τις δραστηριότητες της Οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας τες "πολλές και καλές". Ο κ. Κανελλόπουλος μίλησε στον Πρόεδρο για το πλαίσιο των δράσεων της UNICEF και τη σημαντική προσφορά και αναγνώρισή της σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπογράμμισε ότι πρόσφατη έρευνα ανέδειξε τη UNICEF πρωταθλήτρια με ποσοστό 95% έναντι των αντίστοιχών της ως προς την αποδοχή και τη γνώση του έργου της, την αξιοπιστία και την διαφάνεια των πόρων της.

    [12] Κόσμος

    Αυστρία: Βγήκε από το τεχνητό κώμα

    10/6/2008 14:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2008 16:14:09)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα από τα θύματα του δράματος κατακράτησης και αιμομιξίας στο Αμστέτεν, ένα 19χρονο κορίτσι, η νοσηλεία του οποίου στα μέσα Απριλίου στην πόλη αυτή της Αυστρίας επέτρεψε να αποκαλυφθεί η υπόθεση, βγήκε από το τεχνητό κώμα και έφυγε από το τμήμα ανάνηψης, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο. Η 19χρονη Κέρστιν είναι το μεγαλύτερο από τα επτά παιδιά που γεννήθηκαν από τις αιμομικτικές σχέσεις που επέβαλε ο ύποπτος, ο Γιόζεφ Φριτσλ, στην κόρη του, την οποία κρατούσε επί 24 χρόνια στο υπόγειο του σπιτιού του. Ο Φριτσλ είχε δεχθεί να βγει η Κέρστιν στις 19 Απριλίου από το υπόγειο, στο οποίο ζούσε με τη μητέρα της και δύο αδελφούς της, για να νοσηλευθεί, καθώς η κατάσταση της υγεία της ήταν σοβαρή. Οι γιατροί την είχαν τότε βυθίσει σε τεχνητό κώμα και είχαν απευθύνει έκκληση για να έρθουν σε επαφή με τη μητέρα ώστε να μπορέσουν να διαγνώσουν τη μυστηριώδη αρρώστια από την οποία πάσχει.

    Η μητέρα, η Ελίζαμπετ, 42 χρόνων, παρουσιάσθηκε στις 26 Απριλίου στους γιατρούς, στους οποίους αποκάλυψε όλη την υπόθεση.

    Η Κέρστιν "βγήκε από το τεχνητό κώμα" και εγκατέλειψε "πριν από μερικές ημέρες" το τμήμα ανάνηψης του νοσοκομείου του Αμστέτεν, δήλωσε ο Κλάους Σβέρτνερ, εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

    Ωστόσο "έχει ακόμη ανάγκη εντατικής ιατρικής και θεραπευτικής βοήθειας", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, το 19χρονο κορίτσι βρήκε τα άλλα θύματα του δράματος, τη μητέρα της και τους αδελφούς και τις αδελφές της, που παρακολουθούνται από ψυχολόγους σε μια μονάδα της ψυχιατρικής κλινικής του Αμστέτεν. Καμιά ένδειξη δεν δόθηκε σχετικά με τη διάρκεια της θεραπείας των θυμάτων, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε ένα διαμέρισμα ειδικά διαμορφωμένο ώστε να είναι προστατευμένο από τα μέσα ενημέωσης. Ο ύποπτος, ο Γιόζεφ Φριτσλ, 73 χρόνων, η προληπτική κράτηση του οποίου παρατάθηκε την περασμένη Παρασκευή για δύο μήνες, έχει ομολογήσει την κατακράτηση και τους βιασμούς.

    [13] Πολιτική

    Προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 3,5 μονάδες

    Νέο γκάλοπ υπέρ της ΝΔ

    10/6/2008 13:15:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Διατηρεί το προβάδισμά της η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, με 3,5 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό της "Καθημερινής" και του "ΣΚΑΙ", ενώ καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, αν σήμερα διεξάγοντας εκλογές, δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αναλυτικά, η Ν.Δ. προηγείται με 35% έναντι 31,5% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ΣΥΝ με 18%, ΚΚΕ με 8% και ΛΑΟΣ με 4,5%. Σε ότι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γ. Παπανδρέου με 15 ποσοστιαίες μονάδες (40% έναντι 25). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 33% των ερωτηθέντων, απαντά στο ερώτημα, "κανένας από τους δύο". Τέλος, η ακρίβεια, σε ποσοστό 48% θεωρείται από τους πολίτες ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας. Μάλιστα ποσοστό 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το πρόβλημα τους επόμενους 12 μήνες θα κλιμακωθεί.

    [14] Κοινωνία

    Αντικρουόμενες απόψεις

    Διαμάχη για την ονομασία

    10/6/2008 12:50:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση τριών κατοίκων της Λέσβου με την οποία στρέφονται κατά του Σωματείου Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος (ΟΛΚΕ) και ζητούν να απαγορευθεί και να αποσυρθεί η χρήση των λέξεων "λεσβίος-λεσβία και λεσβιακός-λεσβιακή-λεσβιακό" από την επωνυμία του Σωματείου και από τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

    Από την πλευρά των αιτούντων κατέθεσε ο κ. Ιωάννης Αχλώτας, μηχανολόγος-μηχανικός, ο οποίος υποστήριξε ότι με την χρήση του όρου από τις ομοφυλοφιλικές κοινότητες, προσβάλλεται ο τόπος της καταγωγής και η προσωπικότητά τους.

    Όπως τόνισε, γίνεται σύγχυση των όρων με αποτέλεσμα να γίνεται απίστευτος διασυρμός των γυναικών που κατάγονται από τη Λέσβο, οι οποίες, όπως είπε, δεν τολμούν να πουν τον τόπο καταγωγής τους.

    Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δικηγόρος του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης κ. Θεμιστοκλής Κεφάλας, ο οποίος ανέφερε ότι ανά τον κόσμο υπάρχουν κοινότητες -καταγόμενων από την Μυτιλήνη- λεσβίων και μέχρι στιγμής καμία δεν έχει θιγεί από την χρήση του όρου πλην των αιτούντων.

    Όπως είπε ο μάρτυς, σε όλο το νησί επικρατεί η άποψη ότι η σημερινή αίτηση είναι άνευ ουσίας και έχει γελοιοποιήσει διεθνώς την Μυτιλήνη, επισημαίνοντας ότι ο όρος χρησιμοποιείται για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες εδώ και 300 χρόνια.

    Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας τα μέλη της ΟΛΚΕ, Ευαγγελία Βλάμη και Γρηγόρης Βαλιανάτος, επέκριναν την κίνηση των τριών κατοίκων. Όπως είπε η κ. Βλάμη καμία λεσβία δεν προσβάλει καμία γυναίκα που κατάγεται από τη Λέσβο. Επίσης, τόνισε ότι το αίτημα είναι άκαιρο, έχει πολιτική σκοπιμότητα και κρύβει ρατσιστική διάθεση.

    Ο κ. Βαλιανάτος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο όρος τιμά το νησί, διότι αναφέρεται σε μία κορυφαία ποιήτρια, που ύμνησε τον έρωτα των γυναικών.

    οι προτάσεις των δύο πλευρών, θα κατατεθούν την Τετάρτη.

    [15] Κοινωνία

    Διορίζονται στο Δημόσιο

    10/6/2008 11:43:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοήκησης, Προκόπη Παυλόπουλου, δίνεται η δυνατότητα διορισμού στο Δημόσιο σε συγγενικά πρόσωπα α' βαθμού, των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στο Πέταλο του Μαλλιακού το Σεπτέμβριο του 2004.

    Το δικαίωμα διορισμού παρέχεται επίσης και στα πρόσωπα που τραυματίστηκαν σοβαρά στο ίδιο δυστύχημα και νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή σε συγγενείς τους. Η μόνη προϋπόθεση που απαιτείται είναι να έχουν τα προσόντα της θέσης στην οποία διορίζονται.

    Τι απαιτείται για το διορισμό

    Αναλυτικά, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, προσλαμβάνονται στο δημόσιο, γονέας ή ένας αδελφός ή μία αδελφή προσώπου που απεβίωσε σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στο πέταλο του Μαλλιακού, κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, την 27η Σεπτεμβρίου 2004. Η πρόσληψη ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 14 του ν.2190/1994.

    Επιπλέον, η ανωτέρω διάταξη δίνει το δικαίωμα διορισμού και «στα πρόσωπα που συνεπεία του ως άνω προαναφερόμενου δυστυχήματος υπέστησαν σοβαρότατο τραυματισμό νοσηλευθέντες σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Στην περίπτωση που τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου δεν επιθυμούν ή λόγοι υγείας δεν τους επιτρέπουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος διορισμού, αυτό μεταβιβάζεται, εάν πρόκειται για μαθητές, σε έναν γονέα ή έναν αδελφό ή μία αδελφή τους, ενώ για τους λοιπούς σοβαρά τραυματισθέντες σε σύζυγο ή ένα τέκνο τους».

    1. Για το διορισμό απαιτείται:

    Να έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε γραπτό διαγωνισμό ή σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας που προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ ή από τους φορείς της παρ.1 του άρθρου 1 της παρούσας. Προσλαμβάνονται δε καθ υπέρβαση του προβλεπόμενου από την προκήρυξη αριθμού θέσεων, εφόσον: α) επιτύχουν σε γραπτό διαγωνισμό ή β) καταταγούν σε πίνακα προτεραιότητας, σε σειρά πέραν του αριθμού των διοριστέων Να έχουν τα απαιτούμενα για τις θέσεις που επιθυμούν να διορισθούν γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού, όπως αυτά ορίζονται στη σχετική προκήρυξη.

    2. Ο διορισμός, αν δεν υπάρχει κενή θέση, γίνεται σε προσωποπαγή θέση που συνιστάται με την απόφαση διορισμού στον φορέα που έχει δηλώσει ως πρώτη προτίμηση και καταλαμβάνει την πρώτη θέση του οικείου κλάδου ή ειδικότητας που θα κενωθεί στο φορέα αυτόν, οπότε καταργείται αυτοδικαίως η προσωποπαγής θέση.

    [16] Πολιτική

    Στην Βουλή τα οικονομικά του Πειραιά

    Απειλεί με αποκλεισμό του λιμανιού

    10/6/2008 11:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/6/2008 17:53:36)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την πρόθεσή του να αποκλείσει το λιμάνι του Πειραιά την Παρασκευή 13 Ιουνίου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, διαμαρτυρόμενος για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος. Τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις της δημοτικής αρχής εξέφρασαν βουλευτές της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου. Για τα οικονομικά προβλήματα του δήμου ο Παναγιώτης Φασούλας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχαν το πρωί. Ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε το δήμαρχο Πειραιά ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται με φεουδαρχικό τρόπο στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν είναι φίλα προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία.

    "Θέλω να τονίσω ότι η πολιτική της ΝΔ απέναντι στην αυτοδιοίκηση, αλλά ακόμα περισσότερο, απέναντι στις αυτοδιοικήσεις που τυχαίνει να μην είναι κάτω από τον έλεγχο της ΝΔ, είναι απαράδεκτη και πλήττει τα συμφέροντα των κατοίκων αυτών των περιοχών" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνει:

    "Επί των ημερών της Κυβέρνησης Καραμανλή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, λαμβάνει επί 5 συνεχή έτη, πάνω από 3,5 δις ευρώ, και μάλιστα, χωρίς να συνυπολογισθούν οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Και οι πόροι αυτοί, διανέμονται υπό όρους πλήρους διαφάνειας, δεδομένου, ότι κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να μπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και να παρακολουθήσει τη ροή των χρηματοδοτήσεων, σε πραγματικό χρόνο".

    Ο κ. Φασούλας από την πλευρά του τόνισε ότι το οικονομικό πρόβλημα του δήμου Πειραιά συνίσταται στην "παρακράτηση του συνόλου των κεντρικών αυτοτελών πόρων, από την αρχή του χρόνου".

    "Θυμίζω ότι η μισθοδοσία του Δήμου Πειραιά είναι 52 εκ. ευρώ, οι εισπράξεις από το Δημόσιο και τα ανταποδοτικά τέλη είναι 50 εκ. ευρώ και πρέπει να λειτουργήσει ο Δήμος με 25 εκ. ευρώ", είπε ο κ. Φασούλας, υπογραμμίζοντας ότι "ο Πειραιάς οδηγείται σε απαξίωση, την ίδια ρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα γίνει ναυτιλιακό κέντρο".

    Ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι "ναυτιλιακό κέντρο χωρίς οδικούς άξονες και πόρους για τον δήμο δεν γίνεται", ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα", ότι μέχρι την Πέμπτη το βράδυ να επικρατήσει κάποια λογική".

    Ο κ. Φασούλας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη της Συνομοσπονδίας στον αγώνα και τα αιτήματα του Δήμου και όλων των Πειραιωτών, για την απρόσκοπτη καταβολή των θεσμοθετημένων οικονομικών πόρων προς το Δήμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 June 2008 - 16:50:26 UTC