Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι
  • [02] Κοντά στα 117 δολ. το πετρέλαιο
  • [03] Στροφή προς αριστερά και για την Παραγουάη
  • [04] Σοβαρός τραυματισμός 43χρονου από έκρηξη
  • [05] Ιαπωνία: Άλλαξε διαδρομή η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [06] Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας
  • [07] Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στηρίζουν Ομπάμα
  • [08] Πυρκαγιές στην Κρήτη
  • [09] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα στις ΗΠΑ
  • [10] Νίκη τίτλου η Ίντερ

    [01] Κοινωνία

    Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι κτηνοτρόφοι

    21/4/2008 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 11:30:49 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματίσει για σήμερα μπροστά σε σούπερ μάρκετ και κεντρικές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προχωρούν οι κτηνοτρόφοι, αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους εμπόρους για την τιμή των αμνοεριφίων. Ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Λάρισας Μιχάλης Τζώτζιος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, είπε ότι οι κινητοποιήσεις ματαιώνονται, αν και οι τιμές που δίνουν οι έμποροι είναι χαμηλές και η κατάσταση των κτηνοτρόφων δραματική.

    Στη Βαρβάκειο, οι τιμές στα αμνοερίφια κινούνται στα ντόπια αρνιά και κατσίκια από 6 έως 9 ευρώ το κιλό ενώ στα εισαγωγής από 5,5 έως 6,5 ευρώ το κιλό.

    Αυξημένες οι τιμές στα οπωροκηπευτικά, που ανεβάζουν το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού κατά 15%.

    Έρευνα αγοράς, προσοχή στις σφραγίδες και έλεγχο των προιόντων πριν αγοράσουν, ζητά από τους καταναλωτές ο ΓΓ Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου. Για καταγγελίες αλλά και ενημέρωση λειτουργεί η γραμμή 1520.

    Σε εορταστικούς ρυθμούς έχει μπει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα θα παραμένουν ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν 13:00-19:00 και το Μεγάλο Σάββατο από 9:00-15:00. Στον Πειραιά, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, δηλαδή στις 8:00.

    Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από Μ. Δευτέρα έως και Μ. Πέμπτη από τις 8:00 έως τις 21:00, τη Μ. Παρασκευή από τις 13:00 έως τις 20:00 και το Μ. Σάββατο 8:00-18:00. Τη Δευτέρα του Πάσχα 28 Απριλίου, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

    [02] Οικονομία

    Κοντά στα 117 δολ. το πετρέλαιο

    21/4/2008 9:19:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 117 δολαρίων κινείται σήμερα η τιμή του ελαφρού αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς ο ΟΠΕΚ δεν αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του. Στις πρωινές συναλλαγές στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου υποχωρούσε το πρωί κατά 9 σεντς στα 116,60 δολάρια από τα 116,69 δολάρια που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, αφού έφτασε τα 117 δολάρια. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε κατά 5 σεντς στα 113,87 δολάρια το βαρέλι από τα 113,92 δολάρια που έκλεισε την Παρασκευή. Οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται εκτός ελέγχου πλέον, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Εδώ και ένα χρόνο, η τιμή του ελαφρού αργού έχει αυξηθεί κατά 54 δολάρια στη Νέα Υόρκη και του Μπρεντ κατά 47 δολάρια στο Λονδίνο. Συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανοδική αυτή πορεία, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Χακίμπ Χελίλ τόνισε χθες ότι το καρτέλ δεν χρειάζεται να αυξήσει αμέσως την ημερήσια παραγωγή του παρά τις εκκλήσεις των καταναλωτριών χωρών. Στη Ρώμη διεξάγονται από χθες συνομιλίες μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών και των καταναλωτριών χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ για την ενέργεια, δίχως να είναι ορατή η επίτευξη κάποιας συμφωνίας για την συγκράτηση των τιμών. Ο ΟΠΕΚ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ για να αναθεωρήσει την πολιτική των ποσοστώσεων παραγωγής.

    [03] Κόσμος

    Στροφή προς αριστερά και για την Παραγουάη

    21/4/2008 8:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 9:47:01 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού συνασπισμού, πρώην επίσκοπος, Φερνάνδο Λούγο είναι ο νέος πρόεδρος της Παραγουάης, μετά την επικράτησή του στις χθεσινές εκλογές με 40,8%, έναντι 30,8% της Μπλάνκα Οβελάρ του κυβερνώντος κόμματος Κολοράδο. Ο Λούγο θα γίνει ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος στην Παραγουάη που δεν προέρχεται από το Κόμμα Κολοράδο, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 1947. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των επισήμων αποτελεσμάτων, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος απευθύνθηκε στο πλήθος των οπαδών του τονίζοντας: "Δεν σας ζητούμε να μας αφήσετε μόνους, τη δημοκρατία θα την οικοδομήσουμε μαζί". Σύμφωνα με το Εκλογοδικείο, το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ήταν 65%.

    "Η Παραγουάη για όλους"

    "Σας ευχαριστώ που μας συνοδεύσατε από την αρχή... Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι και εκείνοι που είναι ταπεινοί μπορούν να κερδίσουν", ανέφερε ο Λούγο σε ομιλία του μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στην Ασουνσιόν για να πανηγυρίσουν για τη νίκη.

    "Αυτή είναι η Παραγουάη που ονειρεύομαι, με πολλά χρώματα, με πολλά πρόσωπα, η Παραγουάη για όλους", πρόσθεσε ο Λούγο.

    "Παραδέχομαι τον θρίαμβο του Φερνάνδο Λούγο", τόνισε νωρίς το βράδυ της Κυριακής η Οβελάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας πως η ίδια και το κόμμα της "αναγνωρίζουμε μ αξιοπρέπεια πως τ αποτελέσματα στο σημείο αυτό δεν είναι αναστρέψιμα".

    Τον Λούγο στήριξαν συνδικάτα, ιθαγενείς και φτωχοί αγρότες.

    [04] Κοινωνία

    Σοβαρός τραυματισμός 43χρονου από έκρηξη

    21/4/2008 10:56:00 πμ

    Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται 43χρονος,ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ο άγνωστος άνδρας βρέθηκε σε δασική περιοχή του Δήμου Αγίου Παύλου, από περαστικούς. Μεταξύ άλλων, έχει υποστεί ακρωτηριασμό του αριστερού χεριού ενώ φέρει τραύματα και εγκαύματα στο δεξί μηρό, στο πρόσωπο και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος. Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης θεωρεί πιθανό ότι τραυματίστηκε από έκρηξη άγνωστου αντικειμένου και ερευνά όλα τα ενδεχόμενα γύρω από την υπόθεση.

    [05] Πολιτισμός

    Ιαπωνία: Άλλαξε διαδρομή η Ολυμπιακή Φλόγα

    21/4/2008 10:40:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Από έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης θα ξεκινήσει η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν οι αρχές του Ναγκάνο, μετά την άρνηση των υπευθύνων βουδιστικού ναού να φιλοξενήσουν τη φλόγα, λόγω της κατάστασης στο Θιβέτ. Ο ναός Ζενκόζι, που χτίστηκε πριν 1.400 χρόνια και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται έξι εκατομμύρια πιστοί, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δεν θα δεχτεί τελικά να αρχίσει από εκεί η λαμπαδηδρομία. "Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την αφετηρία σε άλλη περιοχή, εκεί όπου βρισκόταν ένα παλιό δημοτικό κτίριο", δήλωσε εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών της πόλης, οι οποίες έχουν αναλάβει την οργάνωση της λαμπαδηδρομίας. "Με τον τρόπο αυτό, περιορίζουμε τις αλλαγές και εγγυόμαστε την ασφάλεια της λαμπαδηδρομίας", υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Η πόλη του Ναγκάνο φιλοξένησε το 1998 τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες κι από εκεί είχε προγραμματιστεί η έναρξη της λαμπαδηδρομίας. Γι αυτό η οργανωτική επιτροπή είχε ζητήσει, από το φθινόπωρο, από τους υπεύθυνους του βουδιστικού ναού να υποδεχτούν την Ολυμπιακή Φλόγα και να αρχίσει από εκεί, στις 26 Απριλίου, η λαμπαδηδρομία σε μία διαδρομή 18,5 χιλιομέτρων.

    Εκπρόσωπος του βουδιστικού ναού δήλωσε ότι αρχικώς το αίτημα είχε γίνει δεκτό, αλλά στο μεταξύ "η κατάσταση άλλαξε και οι μοναχοί είναι πολύ ανήσυχοι" για την κατάσταση στο Θιβέτ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κι οι ίδιοι είναι βουδιστές, όπως οι Θιβετιανοί.

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ προειδοποίησε τις κρατικές υπηρεσίες πως "ξένες δυνάμεις" ενδέχεται να προσπαθήσουν να διαταράξουν την λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας την ερχόμενη εβδομάδα στη Χο Τσι Μινχ, καθώς σε όλον τον κόσμο το πέρασμά της έχει πυροδοτήσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κινεζικής κατοχής στο Θιβέτ.

    Το κρατικό Βιετναμικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χθες πως ο πρωθυπουργός Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ είχε επαφές για τις προετοιμασίες της λαμπαδηδρομίας της 29ης Απριλίου με τις τοπικές αρχές κι άλλα υπουργεία. Η λαμπαδηδρομία θα διεξαχθεί την προηγούμενη της εθνικής γιορτής για την Επανένωση στις 30 Απριλίου και της Πρωτομαγιάς.

    "Η κοινωνική ασφάλεια και τάξη στο Βιετνάμ είναι σταθερές, εντούτοις ξένες δυνάμεις ενδέχεται να επιχειρήσουν να διαταράξουν την κατάσταση και να βλάψουν την εικόνα της χώρας στη διεθνή σκηνή", φέρεται να έχει δηλώσει ο Ντουνγκ, σύμφωνα με το Πρακτορείο. Ο όρος "ξένες δυνάμεις" χρησιμοποιείται κατά κόρον από το βιετναμικό καθεστώς για να περιγράψει τους αντιπάλους της μονοκομματικής διακυβέρνησης.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντουνγκ -ο νεώτερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Βιετνάμ-υπογράμμισε πως "είναι εντελώς απαραίτητο να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της λαμπαδηδρομίας στην πόλη" για ν αποδείξουμε πως "ο βιετναμικός λαός αγαπά τον αθλητισμό και την ειρήνη και να δείξουμε τη φιλία μας προς την Κίνα".

    Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν φιλικές, παρά την ένταση γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Νότια Σινική Θάλασσα, που πυροδότησαν εθνικιστικές διαδηλώσεις έξω από την κινεζική πρεσβεία το Δεκέμβριο.

    [06] Κόσμος

    Στη βιομηχανία αθλητικής ένδυσης στην Ασία

    Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

    21/4/2008 10:10:00 πμ

    Τα δικαιώματα των εργατών στην βιομηχανία αθλητικής ένδυσης σε πολλές χώρες της Ασίας καταπατώνται κατάφορα, με τις υπερωρίες να μην πληρώνονται και τις συνθήκες εργασίας να γίνονται όλο και περισσότερο ανυπόφορες, κι όλα τούτα ενώ πλησιάζουμε ολοταχώς προς την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τονίζεται σε ειδική έκθεση. Οι αναλυτές της Εκστρατείας για το Ευ Αγωνίζεσθαι 2008 ανακάλυψαν πως οι συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία αθλητικής ένδυσης δεν βελτιώθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και πως "ισχύουν ακόμη πολλές παραβιάσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων". Η έρευνα διεξήχθη με δείγμα περίπου 300 εργαζομένους σ εταιρείες αθλητικής ένδυσης στην Κίνα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, κι Ινδονησία, κυρίως στα εργοστάσια της Adidas, κύριου προμηθευτή των Ολυμπιακών Αγώνων, της Nike και της New Balance. Εξόν από "τις συνεχείς πιέσεις για να επιτευχθεί το ύψος της παραγωγής", οι εργάτες βλέπουν συχνά να μην πληρώνονται οι υπερωρίες τους, βρίσκονται εκτεθειμένοι σ επικίνδυνες χημικές ουσίες, κι αποτελούν αντικείμενο φραστικών επιπλήξεων και κακομεταχείρισης, προστίθεται στην έκθεση.

    Πολλοί μισθωτοί λαμβάνουν ανεπαρκή μεροκάματα και πολλοί εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις για τον κατώτατο μισθό και τον επίσημο χρόνο εργασίας, τονίζει η ίδια πηγή.

    Σ εργοστάσιο, που λειτουργεί στο Δέλτα των Μαργαριταριών στη νότιο Κίνα και κατασκευάζει μπάλες κι εξοπλισμό για την Adidas, τη Nike, την Umbro και την Fila, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι υπερωρίες μπορεί να φθάσουν έως και τις 232 ώρες τον μήνα, ενώ ο μέσος μισθός αντιστοιχεί σε λιγότερο από το μισό της νόμιμης κατώτατης αμοιβής.

    Ο γ.γ. της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ένωσης (CSI) Γκάι Ράιντερ, για λογαριασμό της οποίας διεξήχθη η έκθεση της Εκστρατείας, εξέφρασε τη λύπη του που η ΔΟΕ δεν έχει εξασφαλίσει την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για την συνέχιση των παραβιάσεων.

    [07] Κόσμος

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στηρίζουν Ομπάμα

    21/4/2008 9:56:00 πμ

    Να συνταχθούν στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα, υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου καλεί σήμερα σε κύριο άρθρο της τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ η βρετανική οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Εκτιμώντας πως ο Ομπάμα είναι ένας "σαγηνευτικός ρήτορας" και πως θα πρέπει να είναι ο τελικός υποψήφιος έπειτα από τις προκριματικές εκλογές την εβδομάδα αυτή στην Πενσιλβάνια, η εφημερίδα εκφράζει την άποψη πως θα πρέπει ν αναδειχθεί όχι απλώς επειδή έχει εξασφαλίσει τους περισσότερους αντιπροσώπους στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά διότι "εκ των πραγμάτων, είναι ο καλύτερος υποψήφιος". Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στον Ομπάμα και στην δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον "μοιάζουν απειροελάχιστες και στην ουσία είναι ακόμη πιο μικρές". "Υπάρχει ωστόσο μία διαφορά χαρακτήρα, ταμπεραμέντου και ταυτότητας", τονίζεται στο άρθρο. "Ομπάμα διεξήγαγε μία αξιοθαύμαστη προεκλογική εκστρατεία, αποσταθεροποιώντας την αντίπαλό του, συγκεντρώνοντας περισσότερα χρήματα και συστρατεύοντας τους αναποφάσιστους δημοκρατικούς, όπως ακόμη κι όλους τους αναποφάσιστους σ όλη την χώρα", προσθέτουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή η ομάδα του, ο Ομπάμα, ο συγκέντρωσε το μήνα Μάρτιο πάνω από 42 εκατ. δολάρια από δωρεές.

    Ο γερουσιαστής του Ιλινόις συγκέντρωσε 42,8 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την συγκέντρωση χρημάτων ενόψει της αυριανής αναμέτρησής του με την εσωκομματική του αντίπαλο Χίλαρι Κλίντον στην Πενσιλβάνια, ανακοίνωσε η ομάδα του στην μηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοδότηση.

    Το ποσόν αυτό υπολείπεται σημαντικά των 55 εκατ. δολαρίων που συγκέντρωσε ο Ομπάμα τον Φεβρουάριο κι αποτελεί τη μεγαλύτερη επίδοση όλων των εποχών για προεδρικό υποψήφιο κατά την περίοδο των προκριματικών. Πάντως το ποσό του Μαρτίου, μολονότι μικρότερο του περασμένου μηνός, αποτελεί κι αυτό με τη σειρά του το δεύτερο μεγαλύτερο που συγκεντρώθηκε ποτέ.

    Η αναφορά της ομάδας της Χίλαρι Κλίντον δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, όμως πηγές του περιβάλλοντός της είχαν δηλώσει νωρίτερα πως αναμένουν να συγκεντρώσουν περί τα 20 εκατ. δολάρια.

    [08] Κοινωνία

    Πυρκαγιές στην Κρήτη

    21/4/2008 9:46:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Με εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και με τμήμα της ΕΜΑΚ που έφθασε από την Ελευσίνα, έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ορθούνι Χανίων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά, λόγω αναζωπυρώσεων.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο περιφερειάρχης Κρήτης Νίκος Μπαρμπαρούσης, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στα Μεσκλά Χανίων, όμως χθες χρειάστηκε να εκκενωθεί προληπτικά ένας ορεινός οικισμός, ενώ κάηκε ένα πυροσβεστικό όχημα.

    Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στις Λουσακιές, ενώ, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην περιοχή Αναλούκας Λασιθίου.

    [09] Κόσμος

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα στις ΗΠΑ

    21/4/2008 9:09:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την ευχή "Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική", στο τελευταίο του μήνυμα, αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ για τη Ρώμη, περαιώνοντας την εξαήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Σε αποχαιρετιστήρια τελετή σε κτήριο του αεροδρομίου "Τζον Φ. Κένεντι" παραβρέθηκαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, η σύζυγός του Λυν, και 4.000 προσκεκλημένοι, μεταξύ τους καρδινάλιοι και λοιποί θρησκευτικοί αξιωματούχοι. Απαντώντας στον χαιρετισμό του Τσένι, ο Πάπας τόνισε πως ένα από τα σημαντικότερα σημεία της περιοδείας του στις ΗΠΑ ήταν η επίσκεψη στο "Σημείο Μηδέν" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία "θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη" του. Επίσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην ομιλία του από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ. Η επίσκεψη του Πάπα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή λειτουργία σε στάδιο της Νέας Υόρκης όπου παραβρέθηκαν 55.000 πιστοί.

    Επίσκεψη σε Συναγωγή

    Την Κυριακή, ο Πάπας προσευχήθηκε σιωπηλά πολλά λεπτά στο "Σημείο Μηδέν", πάνω σε κίτρινο χαλί, εκεί ακριβώς όπου το φθινόπωρο του 2001 χάθηκαν 2.749 ανθρώπινες ζωές. Η σύντομη τελετή, "σε ανάμνηση ανείπωτων πόνου κι οδύνης", έγινε παρουσία συγγενών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια παριστάμενου καθολικού ιερέα, ο Πάπας συνομίλησε με μερικούς από τους παρευρισκόμενους.

    Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Πάπας Ιωάννης Βενέδικτος ΙΣΤ' ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη για τις ασέλγειες καθολικών ιερέων σε ανήλικους. Έχουν αναφερθεί 10.000 περιπτώσεις ασέλγειας από 4.000 ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας για τις ΗΠΑ, που αριθμούν 70 εκατ. πιστών της Καθολικής Εκκλησίας.

    Ο Ποντίφικας υπήρξε ο τρίτος σύγχρονος Πάπας που επισκέφθηκε αμερικανική Συναγωγή, προκαλώντας θετικές κρίσεις. Έχει διαρρεύσει πλέον η φωτογραφία του σημερινού Πάπα σε ηλικία 14 ετών καταταγέντος υποχρεωτικώς στο ναζιστικό στρατό. Εκεί, συνομίλησε με τον ραβίνο Αρθουρ Σνέιερ, 78 ετών, συγγενείς του οποίου εξοντώθηκαν από τους Ναζί στην κατάπνιξη της εξέγερσης στο 'γκέτο' της Βουδαπέστης.

    "Η δική μου νιότη σφραγίστηκε από ένα καταστροφικό καθεστώς που πίστεψε ότι κατέχει όλες τις απαντήσεις... Επηρέασε αυτό το καθεστώς σχολεία και θεσμούς πολλούς, πολιτικούς, κληρικούς ακόμα, μέχρι να του αποδοθεί τελικά ο χαρακτηρισμός 'το Τέρας', όπως και ήταν", διακήρυξε στη Νέα Υόρκη ο Ποντίφικας.

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νίκη τίτλου η Ίντερ

    20/4/2008 11:24:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβάδισμα έξι βαθμών από τη δεύτερη Ρόμα, απέκτησε απόψε η Ίντερ. Η ομάδα του Μιλάνου, σε αγώνα για την 34η ημέρα του καμπιονάτο, επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Τορίνο, χάρη στο τέρμα του Κρουζ στο 30ο λεπτό. Με τη νίκη αυτή, η Ίντερ έφτασε τους 78 βαθμούς, έναντι 72 της Ρόμα που «στραβοπάτησε» απέναντι στη Λιβόρνο (1-1). Οι Ρωμαίοι άνοιξαν το σκορ στο 54 με τον Βούτσινιτς, αλλά στο 83 ο Ντιαμάντι ισοφάρισε. Στον άλλο αγώνα της βραδιάς, η Φιορεντίνα πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς στην «μάχη» για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού νίκησε 1-0 την παλέρμο, χάρη στο γκολ του Ντοναντέλ στο 29ο λεπτό. Αποδίδοντας κατά διαστήματα σπουδαίο ποδόσφαιρο και με πρωταγωνιστή τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, που πέτυχε τρία γκολ, η Γιουβέντους συνέτριψε εκτός έδρας την Αταλάντα με 4-0 και εξακολουθεί να διεκδικεί την δεύτερη θέση στο καμπιονάτο. Παράλληλα, η Μίλαν επέστρεψε στις νίκες συντρίβοντας 5-1 την Ρετζίνα, ενώ σημαντικές νίκες πέτυχαν η Νάπολι με 2-1 στην έδρα της Πάρμα και η Κάλιαρι με 2-0 επί της Εμπολι.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ: Ρόμα-Λιβόρνο 1-1 (54` Βούτσινιτς - 83` Ντιαμάντι) Φιορεντίνα-Παλέρμο 1-0 (29` Ντοναντέλ) Αταλάντα-Γιουβέντους 0-4 (1` Λεγκροτάλιε, 6`, 34, 65` Ντελ Πιέρο) Κάλιαρι-Έμπολι 2-0 (9` Ακουαφρέσκα, 64` Φίνι) Κατάνια-Λάτσιο 1-0 (34` Σπινέζι πέναλτι) Μίλαν-Ρετζίνα 5-1 (8` πεν, 34` πεν, 68` Κακά, 73` Ιντζάγκι, 88` Πάτο - 40` Μπαρέτο) Πάρμα-Νάπολι 1-2 (23` Μπουντάν πέναλτι - 45` Ντομίτσι πέναλτι, 72` Μπολιατσίνο) Σαμπντόρια-Ουντινέζε 3-0 (24` Κασάνο, 44`, 55` πέν Μπελούτσι) Σιένα-Τζένοα 0-1 (24` Κονκο) Τορίνο-Ίντερ 0-1 (30` Κρουζ)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 34 αγώνες) Ίντερ 78 Ρόμα 72 Γιουβέντους 67 Φιορεντίνα 59 Μίλαν 55 Σαμπντόρια 55 Ουντινέζε 51 Τζένοα 48 Νάπολι 46 Παλέρμο 42 Αταλάντα 41 Λάτσιο 40 Σιένα 38 Κατάνια 35 Κάλιαρι 35 Τορίνο 34 Πάρμα 31 Ρετζίνα 30 Έμπολι 30 Λιβόρνο 30


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 April 2008 - 8:50:31 UTC