Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς όφελος η αδιαλλαξία
  • [02] Στο ΚΑΤ ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] Στο Μεσολόγγι ο Κάρολος Παπούλιας
  • [04] Επεισόδια στη Μανωλάδα
  • [05] Aιφνιδιαστική επίσκεψη Κ. Ράις στο Ιράκ
  • [06] Αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας
  • [07] Απόσυρση ΙΧ με φορολογικά κίνητρα
  • [08] Συστάσεις Βουλγαράκη προς ακτοπλοϊκές
  • [09] Δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη του Τουρισμού
  • [10] Νέες αιχμηρές δηλώσεις Τατούλη
  • [11] Πρωταθλήτρια η Αϊντχόβεν
  • [12] Βήμα ανόδου ο Θρασύβουλος

    [01] Πολιτική

    Διαμηνύει η Ντόρα Μπακογιάννη

    Χωρίς όφελος η αδιαλλαξία

    20/4/2008 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2008 3:15:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Απογευματινή

    Μετά τις εκλογές του Ιουνίου στα Σκόπια, είναι πιθανόν να επιλυθεί -όπως όλα δείχνουν -το ζήτημα της ονομασίας, εφόσον, η ΠΓΔΜ ανταποκριθεί στις συνεχείς προσκλήσεις της Ελλάδας, για διάλογο. Η διαπραγμάτευση πάντως διατηρείται ζωντανή, τόσο με την παρουσία του Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα, όσο, και με την άφιξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, στη FYROM. H υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μέσω συνέντευξής της στην εφημερίδα Απογευματινή προανήγγειλε γενναία οικονομική βοήθεια στα Σκόπια στην περίπτωση που εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους στο θέμα της ονομασίας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα δώσει 75 εκ ευρώ για τον οδικό άξονα 10, που θα συνδέει τη γειτονική χώρα με την Ελλάδα και την ΕΕ, θα χρηματοδοτήσει επιχειρηματικές μονάδες και θα καταργήσει σταδιακά τη βίζα. Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ταχύτερη επίλυση του θέματος και πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες να βρεθεί λύση μεσούσης της προεκλογικής περιόδου δεν είναι πολλές αλλά δεν είναι και μηδενικές.

    Πακέτο στήριξης

    Τα παραπάνω ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι γείτονές μας έχουν να περιμένουν συγκεκριμένα πράγματα σε διακρατικό επίπεδο, στην περίπτωση που βρισκόταν λύση. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) για τη γειτονική χώρα ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν κυρίως στον πανευρωπαϊκό άξονα 10, ο οποίος "βγάζει τα Σκόπια από την απομόνωση" συνδέοντάς τα με την Ελλάδα προς νότο, και με την ΕΕ -μέσω Σερβίας- προς βορρά.

    Το αναπτυξιακό αυτό πακέτο, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, αφορά και χρηματοδοτήσεις και συγχρηματοδοτήσεις μικρών επιχειρησιακών μονάδων, οι οποίες θα λειτουργήσουν και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε επίσης ότι η Ελλάδα πιστεύει στην ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και γι αυτό και είναι υπέρμαχος της θέσης για σταδιακή απελευθέρωση της βίζας.

    "Είναι πολλά τα οφέλη που προσφέρει η καλή γειτνίαση, όι μόνο για τα Σκόπια, αλλά και για μας. Η καλή γειτνίαση αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη. Όταν όμως εμπεδωθεί αποτελεί μια εξαιρετική βάση για πάνω στην οποία μπορεί να χτίσει κανείς ένα πολύ πιο σταθερό και ελπιδοφόρο μέλλον ", είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Χθες, εν τω μεταξύ, ύστερα από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή και του υπουργού Άμυνας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς μετά από την προεκλογική περίοδο στη ΦΥΡΟΜ.

    Μιλώντας για το θέμα στη ΝΕΤ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα δήλωσε ότι τα Σκόπια πρέπει να εξετάσουν αλλαγή του ονόματος στη βάση της τελευταίας πρότασης και ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι βοηθητικός.

    Επίσκεψη Σέφερ στα Σκόπια

    Τη Δευτέρα, μεταβαίνει στη γειτονική χώρα για συνομιλίες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σεφερ. Ο κ. Σέφερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον υπουργό Άμυνας Λάζαρ Ελένοφσκι . Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σέφερ θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Σέφερ αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση του ΝΑΤΟ να εντάξει στους κόλπους του την ΠΓΔΜ, μόλις βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα συστήσει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας, έτσι ώστε η χώρα να ξεκινήσει, μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, που έλαβαν ήδη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, τις σχετικές συνομιλίες για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Σέφερ, στο πρόσφατο παρελθόν, επανέλαβε αρκετές φορές ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στις σχετικές διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, όμως επιθυμεί να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός στο ζήτημα αυτό, ο οποίος θα καταστήσει δυνατή την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

    Νέες δημοσκοπήσεις στην ΠΓΔΜ

    Την ίδια ώρα, η χώρα μπαίνει εισέρχεται στον πυρετό των εκλογών του Ιουνίου, με το κόμμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, να προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

    Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, στην ερώτηση "ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν αύριο διεξαγόταν εκλογές", το κόμμα VMRO-DPMNE του κ. Γκρούεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 23,7%.

    Ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" SDSM της Ράντμιλα Σεκερίνσκα με 12,3%.

    Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, η "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" DUI του Αλί Αχμέτι, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, συγκεντρώνει ποσοστό 9,7% , ενώ το συγκυβερνών "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" DPA του Μέντουχ Θάτσι θα ψήφιζε το 6,9% των ερωτηθέντων.

    Μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων καθώς και αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές αυτές.

    Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, δηλαδή το 47,4% είναι κατά των πρόωρων εκλογών, τις οποίες υποστήριξε ο κ. Γκρούεφσκι. Ποσοστό 38,6% συμφωνεί με τις πρόωρες εκλογές.

    Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση των Σκοπίων "Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής", το διάστημα 12-13 Απριλίου.

    [02] Πολιτική

    Έπεσε από το ποδήλατο

    Στο ΚΑΤ ο Γ. Παπανδρέου

    20/4/2008 3:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2008 7:15:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μικροατύχημα υπέστη το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε βόλτα με το ποδήλατο του, στην περιοχή της Σταμάτας, όταν έχασε την ισορροπία του κι έπεσε. Χτύπησε στο χέρι, το πόδι και την πλάτη και αμέσως διακομίστηκε στο ΚΑΤ για τις απαραίτητες εξετάσεις. Μετά από εξετάσεις διαγνώστηκε κάταγμα ογδόου θωρακικού σπονδύλου και μέσης φάλαγγας παραμέσου δακτύλου για το οποίο θα υποβληθεί σε μικροχειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατρών, ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει τρεις έως τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο. Ορατό είναι το ενδεχόμενο ματαίωσης της περιοδείας του κ. Παπανδρέου στην Ηλεία, όπου και θα συνεδρίαζε το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που είχαν προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Τρίτη. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ευχήθηκαν στον κ. Παπανδρέου ταχεία ανάρρωση. Τις ευχές του για περαστικά και γρήγορη ανάρρωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    [03] Κοινωνία

    Για την 182η επέτειο της εξόδου

    Στο Μεσολόγγι ο Κάρολος Παπούλιας

    20/4/2008 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2008 7:11:03 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Επίσκεψη στο Μεσολόγγι, με αφορμή τους εορτασμούς για την 182η επέτειο της εξόδου, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, ο κ. Παπούλιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Μεσολόγγι αποτελεί για τον Ελληνισμό, διαχρονικό σύμβολο των Αγώνων για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία. Χαρακτήρισε την έξοδο σαν άθλο πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα και συλλογικό χρέος για εγκατάλειψη της ατομικότητας στο όνομα του ωραιότερου και του υψηλότερου ιδανικού. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: "Ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με εθνικές φοβίες, με μισαλλοδοξία και φωνές. Δεν έχει σχέση με πατριδοκαπηλεία και πεποιθήσεις για περιούσιους λαούς. Είναι, κυρίως, μία στάση ευθύνης και απόδειξη σεβασμού σε ό,τι κληρονομήσαμε και σε ό,τι θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Είναι ένας τρόπος σκέψης, αλληλένδετος με την ιστορική ματιά στα πράγματα και με την εθνική αυτογνωσία".

    Στο Μεσολόγγι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Σωτήρη Κωτσόπουλο για την λειτουργία του. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων εψάλη Δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ καταθέσεις στεφανιών έγιναν στον Κήπο των Ηρώων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, κάνοντας λόγο για τα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Στις εκδηλώσεις για την Έξοδο, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος Έλσα Παπαδημητρίου , το ΠΑΣΟΚ η βουλευτής και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, το ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Μωραΐτης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης και τον ΛΑΟΣ ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης.

    [04] Κοινωνία

    Μεταξύ αλλοδαπών εργατών και παραγωγών φράουλας

    Επεισόδια στη Μανωλάδα

    20/4/2008 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2008 4:43:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Νέα εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην περιοχή της Μανωλάδας μεταξύ αλλοδαπών εργατών, που απεργούν για τρίτη ημέρα και παραγωγών φράουλας. Κατόπιν παρέμβασης της Αστυνομίας συνελήφθησαν τουλάχιστον 10 άτομα, κυρίως αλλοδαποί.

    Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ εκπροσώπων του ΠΑΜΕ και των παραγωγών φράουλας, όταν οι πρώτοι επισκέφθηκαν το χώρο των καλλιεργειών και διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών.

    Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο τρία στελέχη του ΚΚΕ μεταξύ αυτών και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Χρήστος Γιάνναρος.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του καταγγέλλει την κυβέρνηση, τις εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία, που, όπως αναφέρει, αδιαφορούν για τους ξυλοδαρμούς , το πογκρόμ, ακόμα και τους πυροβολισμούς στον αέρα τραμπούκων στην υπηρεσία μεγαλο-αγροτών κατά των μεταναστών της Μανωλάδας και μελών του ΚΚΕ που εξέφραζαν την συμπαράσταση τους στον αγώνα τους.

    Να σημειωθεί ότι πολλοί αγρότες καταδίκασαν τις εχθρικές συμπεριφορές από συναδέλφους τους και είπαν πως θέλουν να βρεθεί μια λύση διότι οι σοδειές τους κινδυνεύουν με καταστροφή εάν δεν γίνει εγκαίρως η συγκομιδή.

    Σημάδια εκτόνωσης

    Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση ,μεταξύ των αλλοδαπών εργατών και των παραγωγών της φράουλας, καθώς στην συγκέντρωση που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Μανωλάδα, οι πρώτοι δήλωσαν ότι επιστρέφουν στις καλλιέργειες και οι δεύτεροι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το ημερομίσθιο τους από τα 23 στα 28 ευρώ. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, με επικεφαλής τον επιθεωρητή νοτίου Ελλάδος κ. Μπουλούκο, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία των εκπροσώπων του ΚΚΕ με τον βουλευτή Πολύζο Καραθανασόπουλο.

    [05] Ιράκ

    Για λόγους ασφαλείας

    Aιφνιδιαστική επίσκεψη Κ. Ράις στο Ιράκ

    20/4/2008 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2008 4:27:14 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Aκολουθώντας την προσφιλή τακτική των Αμερικανών, προφανώς για; Λόγους ασφαλείας, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σήμερα Κυριακή στη Βαγδάτη. Σε δηλώσεις της η κ. Ράις, αναφέρθηκε με επαινετικά σχόλια στους χειρισμούς του πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι για την υπεράσπιση της ασφάλειας του Ιράκ, αποδίδοντας την παρουσία της στην για συμφιλίωση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες θρησκευτικές παρατάξεις. Αναφερόμενη στις σχέσεις του Ιράκ με τα γειτονικά κράτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: "Οι γείτονες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να είναι ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γιατί πιστεύω ότι οι Ιρακινοί ανταποκρίνονται στις δικές τους". Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της κ. Ράις έγινε μόλις μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Μοκτάντα Σαντρ περί "ανοιχτού πολέμου" στην ιρακινή κυβέρνηση. Μάλιστα η προειδοποίηση του σιίτη κληρικού, συνοδεύτηκε από συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων Σαντρ που ανήκουν στο "Στρατό του Μάχντι" και κυβερνητικών ιρακινών δυνάμεων σε συνεργασία με δυνάμεις του αμερικανικού στρατού. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 20 σιίτες μαχητές.

    [06] Κόσμος

    Εξάπλωση της επισιτιστικής κρίσης

    Αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας

    20/4/2008 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/4/2008 6:19:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών των καυσίμων, της αύξησης της ζήτησης τροφίμων στην Ασία που έχει γίνει πλουσιότερη, της χρήσης καλλιεργήσιμης γης για βιοκαύσιμα, της κακοκαιρίας και της κερδοσκοπίας στις αγορές έχουν αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, προκαλώντας βίαιες διαμαρτυρίες σε πολλά φτωχά κράτη. Οι ειδικοί, προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση της επισιτιστικής κρίσης και προβλέπουν, ότι, αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα από τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών, οι άνθρωποι που απειλούνται από την πείνα, θα φθάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, ως το 2050. Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) έχει επισημάνει πως μεγαλώνει ο κίνδυνος κοινωνικής αστάθειας σε χώρες όπου οι οικογένειες δαπανούν περισσότερο από το ήμισυ του εισοδήματός τους για τροφή. Ήδη τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί ταραχές στην Αίγυπτο, την Ινδία, το Καμερούν, την Μπουρκίνα Φάσο και την Αϊτή, όπου υπήρξαν και επτά νεκροί.

    Καθημερινή πάλη για την τροφή

    Ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον 37 χώρες πλήττει η πείνα και η έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα αναλυτές μιλούν ήδη για επικείμενο "πόλεμο της πείνας".

    Στην Ινδία, στο ομόσπονδο κρατίδιο Τζαρκάντ, τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν μαοϊκοί αντάρτες που διαδήλωναν εναντίον της αύξησης των τιμών των τροφίμων "άνοιξαν πυρ" εναντίον φορτηγών σε δρόμο. Οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της 3ετίας στην Ινδία, όπου ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού καταγράφηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 5η Απριλίου στο 7,14%.

    Στην Ταϊλάνδη, ο πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε τους πολίτες να τρώνε λιγότερο ρύζι προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες. Επισήμανε ότι οι αγρότες μπορούν να πωλούν το ρύζι τους σε διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι στις αγορές του εξωτερικού και τους κάλεσε να τρώνε περισσότερο κοτόπουλο επειδή οι τιμές στο χοιρινό είχαν πάρει την ανηφόρα. Η Ταϊλάνδη, μπορεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 να είναι η πρώτη στο κόσμο εξαγωγική χώρα σε ρύζι, όμως οι περισσότεροι από τους αγρότες ρυζιού είναι φτωχοί.

    Στη Σενεγάλη, άνθρωποι σκάβουν με τα χέρια στους σκουπιδότοπους για να βρουν λίγο ρύζι, από εκείνο που πετάχτηκε ως ακατάλληλο.

    Στην Κένυα, η χολέρα και ένας μύκητας που κατέστρεψε το 20% των καλλιεργειών ρυζιού αποτελούν τα νέα σοβαρά πλήγματα για τη χώρα, σημειώνει ο ΟΗΕ. Το γεγονός της καταστροφής της σοδειάς σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να αυξήσει τις εισαγωγές τη στιγμή που οι παγκόσμιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 75% μέσα σε δυο μήνες.

    Δεν είναι όμως μόνο οι κάτοικοι των φτωχών χωρών της Ασίας, της Αφρικής ή της Καραϊβικής που δεν έχουν να φάνε.

    Στη γειτονική Τουρκία, ο κόσμος συνωστίζεται σε ουρές για να αγοράσει ρύζι, η τιμή του οποίου, αυξήθηκε έως και 130%.

    Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και η επισιτιστική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας στο τέλος του μήνα στην Ελβετία.

    [07] Οικονομία

    Απόσυρση ΙΧ με φορολογικά κίνητρα

    20/4/2008 3:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης επανεξετάζουν, τα Υπουργεία Μεταφορών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 90 με επιτυχία και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη σημαντική ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα που θεωρούνταν από τους πιο γερασμένους.

    Μεταξύ των θεμάτων θα επανεξεταστεί και το θέμα της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις μεγάλες πόλεις. Στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα.

    Αρκετοί εξουσιοδοτημένοι έμποροι έχουν ήδη ξεκινήσει την άτυπη απόσυρση παλαιών οχημάτων οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις όταν ανταλλάσσεται κάποιο παλιό όχημα με καινούριο.

    Η απόσυρση εξετάζεται να είναι κλιμακωτή, ξεκινώντας από τα μη καταλυτικά αυτοκίνητα, τα οποία ανέρχονται περίπου στο 1 εκατομμύριο, ενώ αμέσως μετά θα αποσυρθούν τα καταλυτικά οχήματα πρώτης γενιάς των οποίων η ηλικία ξεπερνά τα 15 χρόνια και υπολογίζονται σε 400.000 αυτοκίνητα.

    Στα μέτρα που εξετάσει το Υπουργείο Μεταφορών περιλαμβάνονται:

    Η έκπτωση ή η πλήρης απαλλαγή από τα Τέλη Ταξινόμησης Η μείωση ή πλήρης απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας στα νέα οχήματα από 5 έως 10 χρόνια Η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στα παλαιάς τεχνολογίας Η μείωση του τέλους μεταβίβασης στα τελευταίας τεχνολογίας οχήματα Η συχνότερη έκδοση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων και ελέγχου ΚΤΕΟ για τα παλαιάς τεχνολογίας οχήματα. Η προώθηση υβριδικών Ταξί και Λεωφορείων Και η προώθηση των βιοκαυσίμων και της οικολογικής οδήγησης

    Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί αφορά στην άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω των μικροσωματιδίων που εκπέμπουν, καθώς οι νέοι πετρελαιοκινητήρες που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro5 εξασφαλίζουν τη δραστική μείωση εκπομπής τους.

    Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην ανακύκλωση παλαιών οχημάτων και διαθέτει το γηραιότερο στόλο μεταξύ των κρατών-μελών.

    [08] Οικονομία

    Για συγκράτηση των τιμών

    Συστάσεις Βουλγαράκη προς ακτοπλοϊκές

    20/4/2008 3:47:00 μμ

    Να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσουν σε υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, συνέστησε στις ακτοπλοϊκές εταιρίες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης, προειδοποιώντας παράλληλα για άρση της απελευθέρωσης των ναύλων. "Το θέμα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας και ειδικά η διαμόρφωση των τιμών των εισιτηρίων, εν όψει της περιόδου του Πάσχα και του καλοκαιριού είναι για μας πρώτη προτεραιότητα και για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα του", είπε. Από την πλευρά τους οι εφοπλιστές επιμένουν ότι οι αυξήσεις είναι επιβεβλημένες, καθώς το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

    [09] Οικονομία

    Δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη του Τουρισμού

    20/4/2008 3:29:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ενθαρρυντικά μηνύματα για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς στην Κέρκυρα μετέφερε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε πλέγμα δράσεων για την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος του νησιού του Ιονίου.

    Στην Κέρκυρα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών.

    Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα με την κάμψη που διαπιστώνεται από την αγορά της Αγγλίας, επισήμανε ότι υπάρχουν αναδυόμενες αγορές που δίνουν εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης.

    Με περσινά στοιχεία, η ρωσική αγορά εμφάνισε αύξηση 50%, η Ελβετία 185% η Αυστρία 20%, η Ρουμανία 128%, η Φιλανδία 80% και η Ιρλανδία 100%.

    Στο σκέλος των επενδύσεων ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η Κέρκυρα θα προικοδοτηθεί με το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ, έξι εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πολυχρηστικού κέντρου στην Παλαιοκαστρίτσα.

    Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί για την αποκατάσταση τουριστικών εγκαταστάσεων στο Αχίλλειο (μουσείο) και στην Γορτίτσα. Εξάλλου, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" βρίσκονται σε εξέλιξη δώδεκα δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός καταλυμάτων, προϋπολογισμού 12,7 εκατ ευρώ, επιχειρηματικά σχέδια μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 820.000 ευρώ αλλά και η διάδοση και καθιέρωση ελληνικής κουζίνας και ενίσχυση επιχειρήσεων για την απόκτηση οικήματος ΕΟΤ προϋπολογισμού 330.000 ευρώ.

    Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης για εργαζόμενους, εποχιακά άνεργους και επιχειρηματίες στον τουρισμό με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεών τους.

    Ο τομέας του θαλάσσιου τουρισμού παρουσιάζει σημαντικότατα περιθώρια και θετικότατες προοπτικές ανάπτυξης στην Κέρκυρα.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η χωροθέτηση του τουριστικού λιμένα στο Κεφαλομάντουκο με 98 θέσεις ελλιμενισμού "μέγκα γιοτ". Όσον αφορά τα αγκυροβόλια Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας, με 103 θέσεις ελλιμενισμού, είναι υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι.

    Ως το Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή αγκυροβολίου στην Κορακοφωλιά με 80 θέσεις. Παράλληλα στις Μπενίτσες, με 96 θέσεις ελλιμενισμού, έχει ολοκληρωθεί το λιμενικό κομμάτι από το 2005 ενώ το χερσαίο κομμάτι του, κόστους 1,2 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε το 2007.

    Κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα παραμονής του στην Κέρκυρα, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τη λιτανεία του λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη στο εμπορικότερο μουσείο της Ελλάδος στο Αχίλλειον, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο σταθμό της περιοδείας του. Εντός της εβδομάδος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη και στη Σαντορίνη.

    [10] Πολιτική

    Νέες αιχμηρές δηλώσεις Τατούλη

    20/4/2008 1:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέες αιχμηρές δηλώσεις από τον Πέτρο Τατούλη. Ο βουλευτής της ΝΔ σε δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν απειλείται "από τους προβληματισμούς των στελεχών της" αλλά "από τα προβλήματα του Έλληνα πολίτη που δεν επιλύουμε" και ότι θα πρέπει να παραιτηθούν εκείνοι που δεν νοιάζονται για τις έγνοιες του Ελληνα. "Είναι αστείο να προσπαθούμε να βρούμε εχθρούς εντός της κεντροδεξιάς παράταξης" προσθέτει ο βουλευτής.

    Εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι "η Κεντροδεξιά, επενδύοντας στο λεγόμενο κέντρο που την ανέδειξε, έχει τη δυνατότητα να προτείνει τις βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα του τόπου"

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, είπε ότι επέλεξε να μοιραστεί την "αγωνία" του "σε μια συνεδρίαση που εξ ορισμού εξυπηρετεί τη συζήτηση για το μέλλον και του κόμματος και του τόπου. Και ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να συμμερισθούν τους προβληματισμούς μου".

    Σχολιάζοντας προγενέστερες δηλώσεις Τατούλη, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει στην Απογευματινή ότι ο καθένας από μας κρίνεται από το δημόσιο πολιτικό λόγο του, από τα αποτελέσματα της δράσης του κατά τη διάρκεια, πριν και μετά την άσκηση της εξουσίας.

    "Άδικες, υπερβολικές και ορισμένες προσβλητικές" χαρακτήρισε τις πρόσφατες τοποθετήσεις Τατούλη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".

    Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτηρίζει "χρήσιμο και αναγκαίο" έναν ανασχηματισμό που θα οδηγεί σε μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση. Στη συνέντευξή του ο κ. Κακλαμάνης εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να βοηθήσει στην κυβέρνηση, ενώ για το χρόνο πραγματοποίησης ενός ανασχηματισμού λέει ότι σχετίζεται και με τον εκλογικό σχεδιασμό μιας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, "ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία δεν κάνει πρόωρες εκλογές, αν δεν έχει πειστεί ότι θα τις κερδίσει. Αν σήμερα, μετά το βέτο στα Σκόπια, στη θέση του Καραμανλή ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν "παίκτης" πολιτικός, θα είχε κάνει εκλογές. Ο Καραμανλής είναι περισσότερο θεσμικός. Δύσκολα προβαίνει σε ανασχηματισμούς, δύσκολα αποφασίζει πρόωρες εκλογές".

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρωταθλήτρια η Αϊντχόβεν

    20/4/2008 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Αϊντχόβεν κατέκτησε και φέτος τον τίτλο του ολλανδικού πρωταθλήματος, για τέταρτη στη σειρά χρονιά, αφού στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος (σ.σ. ακολουθούν τα πλέι οφ), επικράτησε 1-0 της Φίτεσε μέσα στο Αρνεμ και έφθασε τους 72 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τον -δεύτερο της βαθμολογίας- Αγιαξ, ο οποίος συνέτριψε με 5-1 την Χεράκλες. Το χρυσό γκολ της πρωταθλήτριας πέτυχε ο Σέρβος φορ, Ντάνκο Λάζοβιτς, στο 46ο λεπτό του αγώνα. Να σημειώσουμε ότι η Αϊντχόβεν, που στο σημερινό παιχνίδι στο Αρνεμ τερμάτιζε πρώτη και με τον βαθμό της ισοπαλίας, είχε κατακτήσει και πέρσι τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική, επικρατώντας και πάλι της Φίτεσε! Συνοπτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής του ολλανδικού πρωταθλήματος και η βαθμολογία:

    Αγιαξ-Αλμέλο 5-1 Αλκμααρ-Σπάρτα Ρότερνταμ 1-0 Τβέντε-Βίλεμ 2-0 Ουτρέχτη-Γκρόνινγκεν 1-0 Φέγενορντ-Ρόντα 3-0 Μπρέντα-Ναϊμέγκεν 1-3 Χέρενφεν-Εξέλσιορ 5-0 Φίτεσε-Αϊντχόβεν 0-1 Φένλο-Ντε Γκράαφσαπ 3-0

    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αϊντχόβεν 72--ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ-ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Άγιαξ 69--ΠΛΕΙ ΟΦ Μπρέντα 63--ΠΛΕΙ ΟΦ Τβέντε 62--ΠΛΕΙ ΟΦ Χέρενφεν 60--ΠΛΕΙ ΟΦ Φέγενορντ 60 Γκρόνινγκεν 51 Ναϊμέγκεν 49 Ρόντα 47 Ουτρέχτη 46 Αλκμάαρ 43 Φίτεσε Αρνεμ 43 Σπάρτα Ρότερνταμ 34 Χεράκλες 32 Βίλεμ 31 Γκράφτσαπ 30--ΠΛΕΙ ΟΦ Βένλο 29--ΠΛΕΙ ΟΦ Εξέλσιορ 27--ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βήμα ανόδου ο Θρασύβουλος

    20/4/2008 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη νίκη της ημέρας πέτυχε ο Θρασύβουλος που επικράτησε στο γήπεδο της Χασιάς με 2-0 επί του Ιωνικού και έχει τώρα τον πρώτο λόγο για να ανέβει στη Σούπερ Λίγκα. Ο ΠΑΣ Γιάννενα πήρε θετικό αππτέλεσμα στην Κέρκυρα με 1-1 και παραμένει στη δεύτερη προνομιούχο θέση πίσω από τον Πανσερραϊκό που αγωνίζεται αύριο στο «Ελ Πάσο» με την Καλλιθέα. Στην Καισαριανή ο Εθνικός Αστέρας πήρε σημαντική νίκη επί της Καλαμάτας με 2-0 και ανάσανε κάπως βαθμολογικά στην προσπάθεια που κάνει για τη σωτηρία. Με το «διπλό» δραπέτευσε το Χαϊδάρι από το Μπραχάμι καθώς νίκησε 2-1 τον Αγ. Δημήτριο και διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες της για την παραμονή στη Β΄ Εθνική. Όσο ζεί θα ελπίζει ο Πανθρακικός που με το 2-1 επί του Εθνικού διατηρείται σε απόσταση βολής από τις τρεις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

    Σε αγώνες για την 26η ημέρα του πρωταθλήματος της Β Εθνικής, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Θρασύβουλος-Ιωνικός 2-0 Κέρκυρα-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 Αγροτικός Αστέρας-Ηλυσιακός 1-0 Πανθρακικός-Εθνικός 2-1 Άγιος Δημήτριος-Χαϊδάρι 1-2 Εθνικός Αστέρας-Καλαμάτα 2-0 Πιερικός-ΑΣΚ Ολυμπιακός 1-1 Αιγάλεω-Καστοριά 0-0 Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 21/04

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 26 αγώνες) 1. Πανσερραϊκός 48 -25αγ. 2. ΠΑΣ Γιάννινα 46 3. Θρασύβουλος 45 4. Ιωνικός 44 5. Πανθρακικός 42 6. Εθνικός 41 . Καλλιθέα 41 -25αγ. 8. Αγροτικός Αστέρας 40 9. Ηλυσιακός 36 10. Κέρκυρα 34 11. ΑΣΚ Ολυμπιακός 32 12. Αιγάλεω 29 13. Καστοριά 28 . Χαϊδάρι 28 . Εθνικός Αστέρας 28 16. Καλαμάτα 25 17. Πιερικός 24 18. Άγιος Δημήτριος 11

    * Ο Πανθρακικός έχει έναν μηδενισμό και του έχει αφαιρεθεί 1 βαθμός. * Ο Πιερικός έχει έναν μηδενισμό και του έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 April 2008 - 16:50:19 UTC