Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Οικονομία στο επίκεντρο
  • [02] Συνάντηση προέδρων ΠΓΔΜ και Γερμανίας
  • [03] Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι καπνοπαραγωγοί
  • [04] Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Yale στην Ελλάδα
  • [05] Η διαιτησία θα είναι αυστηρή στο Euro2008
  • [06] Συνάντηση Παπανδρέου με αγρότες
  • [07] 51 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Β. Ιράκ
  • [08] Το γηραιότερο δένδρο του κόσμου, είναι 9.550 ετών
  • [09] Παύση δημοτικού συμβούλου
  • [10] Αιματηρές συγκρούσεις στο Πακιστάν
  • [11] Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ
  • [12] Σύγκληση διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή ζητά ο Αμπάς
  • [13] Νέες καταθέσεις για τη Siemens
  • [14] Στα Σκόπια ο Νίμιτς
  • [15] Αποχώρηση Πρόντι από προεδρία Δημοκρατικού Κόμματος
  • [16] Πεντράθα: "Εχουμε κίνητρα"
  • [17] Κυπελλούχος η Βαλένθια
  • [18] Πολύνεκρη επίθεση στο βόρειο Ιράκ

    [01] Οικονομία

    Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

    Η Οικονομία στο επίκεντρο

    17/4/2008 11:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2008 7:34:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κινδυνολογεί, ενδιαφέρεται μόνο για τον κομματικό ανταγωνισμό, φτάνει σε ακραίο σημείο να αποτρέπει ξένους επενδυτές έχοντας τριτοκοσμικές απόψεις, διαστρεβλώνοντας τα πράγματα με υποκρισία, χωρίς θέσεις, μόνο με κοινότοπες ευχές. Πολιτική με ευχές δεν γίνεται, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση δεν κρύβει τα προβλήματα και κάνει βήματα μπροστά με στοχευμένες επιλογές, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για μια στέρεη οικονομία και κοινωνία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών" και άσκησε δριμύτατη κριτική για την υπόθεση του ΟΤΕ. Επίθεση τόσο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για ίδια αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας. Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος επέκρινε την κυβέρνηση ότι στηρίχτηκε στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, ενώ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης προέβλεψε αύξηση του Φ.Π.Α. επειδή δεν μπορεί να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός. Σημείο έντονης τριβής αποτέλεσαν και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ και τα λιμάνια. Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν και οι κύριοι Αλογοσκούφης και Φώλιας. Οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν ταμειακή λογική αλλα προωθούνται προς όφελος της χώρας, είπε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ ο Χρήστος Φώλιας αναφέρθηκε στα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας και στους καθημερινούς ελέγχους.

    Κ. Καραμανλής: "Προώθηση των μεταρρυθμίσεων"

    Για αδυναμία να αναγνωρίσει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, να προσεγγίσει τις ανάγκες των καιρών και να διατυπώσει τη δική του πρόταση κατηγόρησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου ότι οι αναφορές στην αρνητική διεθνή συγκυρία δεν είναι τίποτα άλλο παρά το άλλοθι της κυβέρνησης: "Με τέτοιους ισχυρισμούς, δεν εκθέτει την κυβέρνηση, εκθέτει το κόμμα του και αδικεί τον εαυτό του" σχολίασε ο κ. Καραμανλής.

    Επέκρινε μάλιστα όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο λέγοντας ότι "είναι αδιανόητο να αγνοούν τη διεθνή συγκυρία. Είναι επικίνδυνο να θεωρούν ότι οι σύγχρονες οικονομίες αναπτύσσονται στο κενό. Είναι ανεύθυνο να ισχυρίζονται ότι η συγκυρία δεν είναι τίποτα άλλο από άλλοθι της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται άλλοθι. Άλλοι είναι εκείνοι που αλλού βρίσκονται και αλλού λένε πως είναι" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από πρόγραμμα ΕΣΠΑ και η αντιπολίτευση δε θα πρέπει να κρίνει εξ ιδίων, ενώ, όσον αφορά στην ακρίβεια, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός επηρεάζει άμεσα τις τιμές των αγαθών και κυβέρνηση και καταναλωτές απέναντι στο ίδιο πρόβλημα θα πρέπει να έχουν μία κοινωνική συμμαχία αδιάκοπης δράσης.

    Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη είναι 1,8%, στην Ελλάδα φτάνει το 3,6% και αν δεν υπήρχαν τα χρήματα, τα ελλείμματα και οι αδυναμίες του χθες, θα πηγαίναμε ακόμη καλύτερα.

    Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έσπασε το φαύλο κύκλο της διόγκωσης των προβλημάτων και της φοβία του πολιτικού κόστους και τάχθηκε υπέρ των στρατηγικών συμμαχιών ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, στα λιμάνια - που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε κόμβο του θαλάσσιου διαμετακομιστικού εμπορίου, αλλά και την ενέργεια, που θα καταστήσει τη χώρα διεθνή ενεργειακό δίαυλο.

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ακραία τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από κάθε σκέψη προσέγγισης της χώρας, να τους ζητά να μην εμπλακούν σε μεγάλες υποδομές και ΔΕΚΟ και να τους απειλεί ότι θα την βρουν απέναντί τους.

    "Έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύουν τριτοκοσμικές απόψεις που δεν χωρούν σε ευρωπαϊκές χώρες και δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Λένε πράγματα που δεν γίνονται με καμία κυβέρνηση. Είναι ξέσπασμα ανευθυνότητας, υποκρισία και διαστρέβλωση των πραγμάτων" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν πρόκειται να συμπλεύσουμε με τη μιζέρια, δεν πρόκειται να υποταχθούμε στον συντηρητισμό των βολεμένων, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την αδράνεια, τη στασιμότητα, με την καθήλωση της κοινωνίας και με την περιθωριοποίηση της χώρας".

    Γ. Παπανδρέου: "Πολιτική η σημερινή κρίση"

    Στην "κόκκινη γραμμή που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε θέματα οικονομικής πολιτικής", αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Τολμήστε να έρθετε σε ρήξη με τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά στα τρόφιμα, τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, το πετρέλαιο και τα φάρμακα. Τολμήστε να σπάσετε το καρτέλ των τραπεζών, όπου οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες συγκεντρώνουν το 65% της αγοράς με βάση το ενεργητικό τους. Τολμήστε να μειώσετε την ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών από λίγες εταιρείες. Τολμήστε να θεσπίσετε ουσιαστικά ανεξάρτητη και ενιαία εποπτεία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τολμήστε να παρακολουθήσετε συστηματικά την αγορά και να εισάγετε ένα πλαίσιο κυρώσεων. Δεν το κάνετε, γιατί εξυπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    "Το επιχείρημα του εισαγόμενου πληθωρισμού τείνει να γίνει ανέκδοτο", υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στις σχετικές αναφορές του Πρωθυπουργού. "Διπλασιάστηκε πράγματι σε δολάρια η τιμή του πετρελαίου, αλλά η αύξηση αυτή, αντισταθμίζεται μερικώς από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ. πρωθυπουργός, γιατί αυξάνεται η τιμή εδώ, πολύ περισσότερο απ ό,τι στην Ευρωζώνη;".

    Αναφερόμενος στον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η πολιτική μετοχοποιήσεων που πραγματοποιούσε το ΠΑΣΟΚ διαφέρει από τη "μεταφορά του ΟΤΕ σε ξένα χέρια" - και δήλωσε πως "η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τον έλεγχο της επιχείρησης στην DT, όπως και κάθε απόφαση που αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον, θεωρείται αναστρέψιμη".

    "Ο κ. Βγενόπουλος λειτουργεί σαν σερίφης. Είμαι έτοιμος να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου ασυλία, για να μην επικαλείται ως άλλοθι ο όποιος κ. Βγενόπουλος αυτά που επικαλείται. Είμαι βέβαιος ότι και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί το ίδιο θα έπρατταν", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην πρόταση Καραμανλή, για κοινό σύμφωνο στοχευμένων μεταρρυθμίσεων και επικαλούμενος το οξύ πρόβλημα του υπερδανεισμού της ελληνικής κοινωνίας από τις τράπεζες, κατέθεσε σχετικά πέντε προτάσεις:

    "Καταργείστε άμεσα τις προϋποθέσεις που ακυρώνουν στην πράξη την απαγόρευση των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία. Ξεκαθαρίστε ότι δεν θα γίνεται κανείς πλειστηριασμός για οφειλές κάτω από 20.000 ευρώ όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία δανειοληπτών" "Ορίστε ότι δεν θα βγαίνει κανένα ακίνητο σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάρει τη διαφορά της οφειλής του, τουλάχιστον από την αντικειμενική αξία" "Να επεκτείνουμε τη ρύθμιση για τους αγρότες και στους υπόλοιπους πολίτες - η συνολική οφειλή να μην μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού δανείου, αντί του τριπλάσιου που ισχύει σήμερα" "Όταν μειώνονται τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μειώνονται και τα επιτόκια δανεισμού και στην Ελλάδα" "Να υπάρξουν διαδικασίες, για δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής, να μπορούν να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση".

    Αλ. Παπαρήγα: "Μόνιμη σύγκρουση με τα συμφέροντα"

    Επίθεση τόσο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η ΓΓ του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για ίδια αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας.

    "Το ΚΚΕ απορρίπτει τη λογική του τρίτου δρόμου. Ή με το κεφάλαιο, θα είσαι ή με το λαό. Η κλοπή και η εκμετάλλευση των εργαζομένων στον καπιταλισμό είναι μόνιμη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψάχνετε για εναλλακτικές λύσεις για να αμβλύνετε τις γωνίες ή για να μακρύνετε στο χρόνο τα προβλήματα", επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Ένας δρόμος υπάρχει. Και αυτός πρέπει να είναι σε μόνιμη σύγκρουση με τα συμφέροντα και τα μονοπώλια. Δεν γίνεται διαφορετικά".

    Η κα Παπαρήγα επεσήμανε ότι στην ίδια μοίρα βάζει την "πολιτική λιτότητας που αδειάζει τις τσέπες και οδηγεί τους ανθρώπους στα σκουπίδια με την προσπάθεια πνευματικής λιτότητας".

    Σχολιάζοντας την αναφορά του Πρωθυπουργού περί αντίδρασης "βολεμένων του συστήματος" στις μεταρρυθμίσεις, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι "βολεμένοι δεν είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι".

    Παράλληλα, σχολίασε τις επικρίσεις του κ. Παπανδρέου προς την κυβέρνηση για "πολιτική εξυπηρέτησης της παρέας", αντιτείνοντας ότι είναι "καπιταλιστική παρέα".

    Αναφερόμενη στο θέμα πώλησης του ΟΤΕ, η ΓΓ του ΚΚΕ τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, ενώ σημείωσε ότι τώρα θεωρείται αφελληνισμός όταν αγοράζεται από ξένους και τη "Ντόιτσε Τέλεκομ" ενώ ήταν καλά, όταν επί ΠΑΣΟΚ, αγόραζε από τον αντίστοιχο γιουγκοσλαβικό ή αρμενικό οργανισμό.

    Στο σημείο αυτό, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ που ανακάλυψε τώρα, όπως είπε, τον τρίτο δρόμο, αφού όπως ανέφερε, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι υποχρεωτικό να γίνουν στο πλαίσιο της συνθήκης του Μάαστριχτ.

    "Προβλέπει ή όχι ιδιωτικοποιήσεις το Μάαστριχτ; Στο πλαίσιο αυτό υποχρεώθηκε και η Ολυμπιακή, στην οποία το ΠΑΣΟΚ έδωσε 'κάτω από το τραπέζι' για να την στηρίξει, να τα επιστρέψει, και την πήγαν στο δικαστήριο", είπε η ίδια.

    Επίσης, υποστήριξε ότι το όριο της φτώχειας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό μου εμφανίζεται, και ότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που ζουν σε «ακραία φτώχεια», ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες να κρυφτούν τα προβλήματα, με τη δημιουργία Ταμείου Φτώχειας ή με μαραθώνιους και πρόσθεσε ότι αυτή την πολιτική, την πολιτική του Μάαστριχτ, το κόμμα της την απορρίπτει.

    Τέλος, η κα Παπαρήγα ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την κύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας.

    Αλαβάνος: "ασυδοσία της τραπεζικής αγοράς"

    Κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι στον ακραίο κόσμο στον οποίο ζούμε επανέρχεται το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", αφού παρακολουθούμε πλέον συγκλονισμένοι, όπως είπε, να διατρέχονται οι χώρες από διαδηλώσεις ανθρώπων που ζητούν ψωμί.

    "Ξαναζεί η Μαρία Αντουανέτα" είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε την ανισορροπία της διεθνούς κατάστασης: Φτώχεια και συσσώρευση κερδών.

    Το μοντέλο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ των αγορών χωρίς ελέγχους, του περιορισμού του δημοσίου τομέα, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, της απελευθέρωσης χώρου για την κερδοσκοπία, οδήγησε στην κρίση, υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος, επικρίνοντας τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για "σιγή" μπροστά στα πραγματικά προβλήματα και εμμονή στο παιχνίδι του δικομματισμού.

    "Το σύστημα του δικομματισμού ήταν το παράρτημα των πολιτικών αυτών. Είσαστε αντιπρόσωποι αυτών των πολιτικών. Είσαστε καλύτεροι μαθητές από τους δασκάλους σας. Αποδεχτείτε το, και αν δεν το κάνετε, πείτε ποιος υπαγόρευσε τις πολιτικές αυτές, βγάλτε συμπεράσματα γιατί αυτό μοντέλο κατέρρευσε", είπε ο κ. Αλαβάνος απευθυνόμενος στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Ο επικεφαλής τους ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η χώρα μας είναι η μόνη που δεν φορολογεί τα κέρδη από τις μετοχές στο Χρηματιστήριο, ακόμη, ανέφερε πως παρουσιάζεται σαν φάρμακο ό,τι λειτούργησε σαν δηλητήριο στην οικονομία, ενώ την ίδια ώρα "οι πατριάρχες" αυτής της πολιτικής, αυτοί που σήκωσαν το λάβαρο εναντίον του κράτους, γελοιοποιούνται και ζητούν από τις κυβερνήσεις παρεμβάσεις, ζητούν κρατικοποιήσεις, "κρατικοποιήσεις των ζημιών".

    Ακόμη, ο κ. Αλαβάνος μίλησε για ασυδοσία της τραπεζικής αγοράς, στην οποία παραχωρήθηκε το κοινωνικό κράτος, να διαχειρίζεται δηλαδή τις καταθέσεις των πολιτών, χαρακτήρισε την Ελλάδα "βασίλειο της τοκογλυφίας" με αιχμή ειδικά τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται για έκρηξη των κατασχέσεων ακινήτων, και πρόσθεσε πως αντί να θέτει όρους το κράτος στις τράπεζες, θέτουν οι τράπεζες στο κράτος.

    Με το σκεπτικό αυτό, δήλωσε την ανησυχία του για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΑτΕ, η Εθνική, για την έλλειψη εποπτείας στις τράπεζες, για την προσβολή των διαφημίσεων των τραπεζικών προϊόντων προς τους πολίτες.

    Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα στις συνθήκες της ακρίβειας αλλάζει το Ασφαλιστικό. Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για την πολιτική της στον ΟΤΕ λέγοντας πως "μας αγοράζει μια γερμανική κρατική εταιρεία, με δανεισμό" και πρόσθεσε: "Ανεβάστε τη γερμανική σημαία στον ΟΤΕ, ανεβάστε την σημαία του Ντουμπάι".

    Έθεσε επίσης το ερώτημα «ποια είναι η Μαρφίν, γιατί απέκτησε το πρώτο 5% την ημέρα προκήρυξης εκλογών και το άλλο την επόμενη», «γιατί η Ελλάδα γίνεται Καζαμπλάνκα, γιατί μπαίνουν κεφάλαια χωρίς να ξέρουμε, από εμπόρους όπλων, από κάποιους που απειλούν πολιτικούς αρχηγούς», «τι είναι η Ελλάδα σας; Πώς την καταντήσατε έτσι;».

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγει. "Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της Αριστεράς, της νέας πλειοψηφίας", είπε.

    Καρατζαφέρης: "ίδια αντιλαϊκή πολιτική "

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, υποστήριξε ότι τη χώρα κυβερνά ένας μηχανισμός έξω από θεσμοθετημένες αρχές, που είναι το κεφάλαιο και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. "Πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία επωάσεων για το πώς θα επαναφέρουμε στο τόπο την δημοκρατία", πρόσθεσε.

    Ακμη, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για ίδια αντιλαϊκή πολιτική υποστηρίζοντας ότι το μεν ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε επί 20 χρόνια δημιούργησε ένα κράτος-κόμμα κάνοντας το δικό του πολιτικό παιχνίδι, ενώ τώρα, επί κυβέρνησης της ΝΔ έχουμε τους "κουμπάρους", που το έχουν αναλάβει.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καρατζαφέρης, μίλησε για παιχνίδια παραοικονομίας που στήνονται σε βάρος των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, και για πολιτική ανοχής στα υπερκέρδη των τραπεζών, προτείνοντας να ποινικοποιηθούν τα μικρά γράμματα των συμβάσεων, που παραπλανούν, όπως είπε, τους δανειολήπτες.

    Επικριτικός ήταν ο κ. Καρατζαφέρης για την υπόθεση του ΟΤΕ, ζητώντας να καταθέσει η κυβέρνηση την συμφωνία που έχει συνάψει με την "Deutsche Telecom", αλλά και να απαντήσει ο υπουργός Οικονομίας ποιος είναι ο μεσάζων που πήρε, όπως ισχυρίστηκε, το 3%. "Στην Deutsche Telecom βάλανε οι Αμερικανοί 120 εκατομμύρια ποινή για χειραγώγηση μετοχών. Αυτός είναι ο εταίρος του ΟΤΕ. Ένας μπαγαπόντης που οι Αμερικανοί τους είπανε συλληφθήκατε να κλέβετε οπώρες. Δεν προσέχετε, δεν μαθαίνετε, δεν θέλετε", τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ομιλία Αλογοσκούφη

    "Ο κος Παπανδρέου οδηγήθηκε σε μια αρνητική ρητορική, χωρίς ειρμό και λογική, σε πλήρη αντιδιαστολή με την πραγματικότητα, χωρίς στοιχεία, με πλήρη άρνηση και όλων των επιλογών που έκανε το κόμμα του την 20ετία του ΠΑΣΟΚ", σχολίασε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    "Ο κος Παπανδρέου αποκηρύσσει τις αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004: Του 49% της ΔΕΗ, του 38,7% της ΕΥΔΑΠ, του 48,9% του ΟΠΑΠ, του 25,5% του ΟΛΠ, του 25,7% του ΟΛΘ, του 64,1% των ΕΛΠΕ, την πλήρη αποκρατικοποίηση της Ιονικής, της ΕΤΒΑ, της Τράπεζας Κρήτης, της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, τις οποίες παραχώρησαν στα καρτέλ που σήμερα καταγγέλλουν; Εσείς πουλήσατε αντί πινακίου φακής και το Χρηματιστήριο - και μιλάτε για ξεπουλήματα; Δώσατε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αντί πινακίου φακής. Και σας τα λέει αυτά κάποιος που δεν είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων", ανέφερε ο κος Αλογοσκούφης.

    "Τώρα μιλάτε για τραγωδία στον ΟΤΕ, αφού πουλήσατε το 66,4%, οδηγώντας το ελληνικό Δημόσιο σε πλήρη αδυναμία. Ήταν ανοικτό να έρθει ο οιοσδήποτε στρατηγικός επενδυτής. Στο πρόγραμμά σας αναφέρετε πως "στόχευση του ΠΑΣΟΚ είναι η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και περαιτέρω μείωσης του κράτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα" και ακόμα ότι "προχώρησε εντατικά η αναδιάρθρωση μέσω πώλησης πακέτων στην Κεφαλαιαγορά, με επιθετική πολιτική αποκρατικοποιήσεων". Γιατί αρνείστε τον ίδιο σας τον εαυτό;" ρώτησε, απευθυνόμενος προς τον Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών.

    Ο κος Αλογοσκούφης σημείωσε πως η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων "επέτρεψε στον Ελληνισμό, στις ελληνικές Τράπεζες, να βγουν έξω από τα σύνορά μας - και δεν μπορεί να ονομάζεται αποτυχημένη. Δεν μπορεί να λέγεται ότι εμείς θέλουμε ελευθερία να επενδύουμε σε άλλες χώρες του κόσμου και, από την άλλη, να μην θέλουμε να έρχονται ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αν δεν θέλουμε ξένες επενδύσεις, ας εξέλθουμε από την Ε.Ε. και ας κλειστούμε στο καβούκι μας, όπως τη δεκαετία του 60, την οποία νοσταλγεί κάποιος άλλος πολιτικός αρχηγός, όπου όμως για να πάρεις ένα ψυγείο από την ΙΖΟΛΑ, ήθελες δόσεις πέντε ετών".

    Για τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου σχετικά με τους δανειολήπτες, ο υπουργός ανέφερε πως θα τις εξετάσει, υπενθύμισε, ωστόσο, ότι πρώτη η κυβέρνηση έλαβε σχετικά μέτρα, με την απαγόρευση εκποίησης της πρώτης κατοικίας οφειλέτη, για χρέη από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

    Αναφερόμενος στον ΟΤΕ, ο κος Αλογοσκούφης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ήταν αυτή που προστάτευσε τον Οργανισμό από επιθετικές εξαγορές, με τη ρύθμιση για το 20%, την οποία είχε αμφισβητήσει το ΠΑΣΟΚ.

    "Ο ιδιώτης αγόρασε τις μετοχές που πουλήσατε στο Χρηματιστήριο, μέσα από την ελεύθερη αγορά. Δεν μπορούσαμε να τους εμποδίσουμε - τους εμποδίσαμε μόνον με τη ρύθμιση που φέραμε στη Βουλή και που οδηγεί στην έξοδο την συγκεκριμένη αυτή επενδυτική εταιρεία, που για μας δεν ήταν ο κατάλληλος εταίρος για τον ΟΤΕ".

    "Σήμερα για τον ΟΤΕ ενδιαφέρεται ένας από τους μεγαλυτερους επικοινωνιακούς οργανισμούς. Η επενδυτική εταιρεία αποχωρεί. Ποια είναι η δική σας θέση; Να παραμείνει στον ΟΤΕ και να παραμείνει ο μάνατζερ; Αλλά τι σημασία έχει η δική σας θέση, αφού άλλα μας λέγατε χθες, άλλα σήμερα και - πολύ φοβούμαι - άλλα αύριο", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    [02] Πολιτική

    Αύριο στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς

    Συνάντηση προέδρων ΠΓΔΜ και Γερμανίας

    17/4/2008 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Νέο γύρο συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ξεκινάει το απόγευμα από τα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα. Η ηγεσία των Σκοπίων εξακολουθεί να επιμένει στη σκληρή στάση της, ενώ το θέμα της ονομασίας απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της χώρας με τον Γερμανό ομόλογο του.

    Ο πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ ανέφερε σήμερα από τα Σκόπια, ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Ο κ. Κέλερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι ο τελευταίος του ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας, όχι όμως υπό οιοδήποτε τίμημα.

    Ο πρόεδρος της Γερμανίας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ, στο Βουκουρέστι, δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ζήτημα αυτό θα «κλείσει», επειδή, όπως είπε, «αυτό είναι επίσης και προς το συμφέρον της Ευρώπης, η οποία θέλει να δει την επίλυση του ζητήματος ». Ο Γερμανός πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, η οποία, όπως είπε, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Για την Ευρώπη, είναι σημαντικό η χώρα αυτή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά η χώρα πρέπει να καταβάλλει επιπρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ , να μην καθυστερήσουν ή δυσχεράνουν την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι η χώρα του, παρά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θα συνεχίσει να λαμβάνει ενεργό μέρος στη διαπραγματευτική διαδικασία για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. «Είμαστε έτοιμοι για ένα συμβιβασμό, όχι όμως για οποιοδήποτε συμβιβασμό. Είμαστε έτοιμοι, για το μέλλον αυτής της χώρας, να πληρώσουμε συγκεκριμένο τίμημα. Ωστόσο, δεν είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα», πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Κέλερ χαρακτήρισαν άριστο το επίπεδο των διμερών σχέσεων ΠΓΔΜ- Γερμανίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και έκαναν λόγο για προοπτική μεγαλύτερης ενίσχυσης αυτών στο μέλλον. Ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να φτάσει το απόγευμα στα Σκόπια , για συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    [03] Κοινωνία

    Αθήνα

    Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι καπνοπαραγωγοί

    17/4/2008 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί, που αντιδρούν στα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σχετικά με την περικοπή των επιδοτήσεων για τα καπνά από το 2009. Οι καπνοπαραγωγοί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή, ζητώντας τη διατήρηση του 100% των ενισχύσεων που παρακρατούνται μέχρι το 2013. Το συλλαλητήριο έγινε στα πλαίσια των διεκδικητικών αγώνων για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η διακριτική σε βάρος των καπνοπαραγωγών μεταχείριση, από την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε., εξ αιτίας της οποίας μειώνεται το εισόδημά τους κατά 50% μετά το 2009. Συγκεκριμένα, στο διάστημα της τριετίας 2010-2012, το συνολικό ποσό που παρακρατείται από το εισόδημα των καπνοπαραγωγών και μεταφέρεται στο 2ο πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη) ανέρχεται σε 567 εκατ. ευρώ.

    [04] Πολιτισμός

    Πρόγραμμα "Great Ideas"

    Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Yale στην Ελλάδα

    17/4/2008 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο δρ Ρίτσαρντ Λέβιν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Yale, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα μιλήσει σε δύο ανοικτές για το κοινό εκδηλώσεις, καθώς και σε φοιτητές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Great Ideas» στις 6 και 7 Μαΐου. Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, εγκαινίασε το Δεκέμβριο του 2007 το πρόγραμμα «Great Ideas», με σκοπό την προώθηση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέγας δωρητής του προγράμματος «Great Ideas» είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

    To πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι διαλέξεις του δρα Λέβιν τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Την Τρίτη 6 Μαΐου, στις 19.00, ο δρ Λέβιν θα μιλήσει στο Ζάππειο Μέγαρο. Τίτλος της διάλεξής του είναι «Η Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου».

    Για το ίδιο θέμα θα μιλήσει και στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 7 Μαΐου, στις 18.30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Κολλέγιο Ανατόλια και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Rafael Hall του Κολλεγίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δρα Λέβιν στην Ελλάδα έχουν επιπλέον προγραμματιστεί συζητήσεις με τους φοιτητές πανεπιστημίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο δρ Ρίτσαρντ Λέβιν είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος από όλους όσοι ηγούνται των μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων και αναγνωρίζεται ως ηγετική φυσιογνωμία στην αμερικανική ανώτατη εκπαίδευση. Πριν αναλάβει την προεδρία του Πανεπιστημίου Yale, το 1993, διετέλεσε κοσμήτωρ της Μεταπτυχιακής Σχολής Τεχνών και Επιστημών. Διακεκριμένος οικονομολόγος, έχει επίσης διατελέσει και πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος του ιδίου πανεπιστημίου όπου διδάσκει από το 1974. Προτεραιότητα καθ όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του αποτελεί η διεθνοποίηση του Yale. Στόχος του προγράμματος «Great Ideas» είναι να προσκληθούν στην Ελλάδα διακεκριμένοι Αμερικανοί διανοητές, οι οποίοι ειδικεύονται σε διάφορους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους λαούς της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε με την καθηγήτρια Βιοϊατρικής δρα Ρουθ Φάντεν το Δεκέμβριο του 2007 και συνεχίστηκε με την ομιλία του Γκλεν Λάουρι, διευθυντή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ) το Μάρτιο του 2008.

    [05] Euro 2008

    Η διαιτησία θα είναι αυστηρή στο Euro2008

    17/4/2008 4:57:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι οδηγίες που δόθηκαν στους 12 διαιτητές που θα σφυρίξουν στους αγώνες του EURO 2008 από τους αξιωματούχους της UEFA ήταν ξεκάθαρες. Να είναι αμείλικτοι με τους παίκτες που θα είναι υπέρμετρα δυνατοί, είτε δεν θα υπακούν στις αποφάσεις τους.

    Στους διαιτητές, που βρέθηκαν για τέσσερις ημέρες στο σεμινάριο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στην περιοχή Ρέγκενσντορφ, κοντά στη Ζυρίχη, δόθηκε μία λίστα με συγκεκριμένες οδηγίες, η οποία συντάχθηκε από τους ιθύνοντες της UEFA και διατάζει τους ρέφερι "...να δείχνουν αμέσως κόκκινη κάρτα σε αυτούς που είναι προκλητικοί στη συμπεριφορά τους και που παίζουν αντιαθλητικά (σ.σ. μαρκαρίσματα με τον ώμο ή τον αγκώνα)». Επίσης οι αξιωματούχοι της συνομοσπονδίας εκτιμούν πως οι ποδοσφαιριστές θα σέβονται τις αποφάσεις των διαιτητών.

    "Οι διαιτητές θα μπορούν να δεχθούν μία αυθόρμητη συμπεριφορά προερχόμενη από την πικρία του ποδοσφαιριστή", αναφέρει η λίστα με τις οδηγίες και προσθέτει "...αλλά θα αποβάλλουν αμέσως αυτούς που θα αντιμιλούν στις αποφάσεις τους". Επίσης θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις από τις εκτελέσεις πέναλτι, κόρνερ και φάουλ, ενώ θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα αυτοί που θα θα προσπαθούν να ξεγελάσουν τους διαιτητές.

    Η λίστα τελειώνει με μία σημείωση που αφορά τους προπονητές των ομάδων, τους οποίους συμβουλεύει να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στην προβλεπόμενη ζώνη που υπάρχει μπροστά από τους πάγκους. "Εάν κάποιος προπονητής ασκήσει φανερά κριτική στον διαιτητή, θα πρέπει να του δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για να ηρεμήσει".

    Ριπλέι κατά των ποδοσφαιριστών που κάνουν «θέατρο» αποφάσισε UEFA

    Άσχημα τα νέα για τους ποδοσφαιριστές που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του Euro 2008 και οι οποίοι επιδίδονται σε "βουτιές" ή άλλες παρεμφερείς μεθόδους προκειμένου να ξεγελάσουν τον διαιτητή για να εκμαιεύσουν κάποιο πέναλτι ή να χρεώσουν τον αντίπαλο με κάρτα. Όπως κατέστη σαφές από την UEFA στο τελευταίο σεμινάριο των διαιτητών, οι οποίοι θα σφυρίξουν στο μεγάλο πανευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ραντεβού, σε ανάλογες περιπτώσεις θα γίνεται ακόμη και χρήση της τηλεοπτικής εικόνας για όποιον θεωρήσουν ότι επιδιώκει να τους ξεγελάσει. Η "γραμμή" που δόθηκε στους ρέφερι είναι ότι "το θέατρο στοχεύει να εξαπατήσει", και σε αυτή την περίπτωση η τιμωρία θα είναι κίτρινη κάρτα για "αντιαθλητική συμπεριφορά". Όπως διευκρινίστηκε από τα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, σε φάσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές από τους διαιτητές θα μπορούν να επιληφθούν μετά τον αγώνα τα πειθαρχικά όργανα.

    Οι 12 "εκλεκτοί" ρέφερι για το Euro 2008

    Ο Κύρος Βασάρας βρίσκεται στη λίστα με τα 12 ονόματα των διαιτητών που ανακοίνωσε σήμερα η UEFA και θα σφυρίξουν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008 στα γήπεδα της Ελβετίας και Αυστρίας. Ο διεθνής διαιτητής ήταν μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στην ελβετική πόλη Ρέγκενσντορφ και συμμετείχαν στο τετραήμερο σεμινάριο, στο οποίο δόθηκαν οι οδηγίες προς τους ρέφερι για τη στάση που θα πρέπει να επιδείξουν στους αγώνες που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

    Οι 12 "εκλεκτοί" είναι:

    Κόνραντ Πλάουτς (Αυστρία) Φρανκ ντε Μπλεεκερε (Βέλγιο) Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία) Χέρμπερτ Φάντελ (Γερμανία) Κύρος Βασάρας (Ελλάδα) Ρομπέρτο Ροσέτι (Ιταλία) Πίτερ Βινκ (Ολλανδία) Τομ Χένινγκ Οβρεμπο (Νορβηγία) Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία) Μανουέλ Ενρίκε Μεχούτο Γκονζάλες (Ισπανία) Πέτερ Φρογντφελτ (Σουηδία) Μάσιμο Μπουσάκα (Ελβετία)

    [06] Πολιτική

    Συνάντηση Παπανδρέου με αγρότες

    17/4/2008 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με αντιπροσωπεία των καπνοπαραγωγών, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή. "Λόγω της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας οι αγρότες καπνοπαραγωγοί χάνουν το 50% των άμεσων ενισχύσεων μετά το 2009, οι απώλειες είναι μεγάλες και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει έντονο κοινωνικό πρόβλημα στις λεγόμενες καπνικές περιοχές", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου είπε πως υπολογίζεται ότι μέσα στα τρία χρόνια (ως το 2009) οι καπνοπαραγωγοί θα χάσουν 600 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι αυτά τα χρήματα θα μεταφερθούν σε προγράμματα που θα διαχειρίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας σε αυτό το σημείο την επιφύλαξή του ότι η διαχείριση αυτή θα γίνεται "με αδιαφάνεια και ρουσφετολογικά". Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στα αιτήματα των αγροτών, είπε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία προετοιμασία ώστε να αναπτυχθούν νέες καλλιέργειες στις περιοχές αυτές και υπογράμμισε ότι οι ενισχύσεις θα έπρεπε να πηγαίνουν στους καπνοπαραγωγούς ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. "Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να αναγνωρίσει το λάθος της και να επαναδιαπραγματευτεί το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αύριο θα έχει συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο Μαριάν Φίσερ-Μπόελ προκειμένου να της αναπτύξει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    [07] Ιράκ

    Επαρχία Ντιγιάλα

    51 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Β. Ιράκ

    17/4/2008 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε τουλάχιστον 51 ανήλθαν οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια μνημόσυνου σε χωριό της επαρχίας Ντιγιάλα, στο βόρειο Ιράκ, η οποία θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στη χώρα. Από την επίθεση που σημειώθηκε γύρω στις 11:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος στο σουνιτικό χωριό Μπου Μοχάμεντ τραυματίστηκαν επίσης 22 άνθρωποι, σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας Νατζίμ Αμπντάλα. Τα θύματα ήταν χωρικοί που παρευρίσκονταν σε μνημόσυνο δύο αδελφών, οι οποίοι ανήκαν σε τοπική οργάνωση ενόπλων που αγωνίζεται κατά της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Τα αδέλφια είχαν χάσει τη ζωή τους πριν από δύο ημέρες. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 45 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Εδώ και μήνες, ο τακτικός στρατός του Ιράκ και ο αμερικανικός στρατός πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον των εξτρεμιστών σε τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται βόρεια της Βαγδάτης: τη Ντιγιάλα, την Σαλαχεντίν, τη Νινίβ και το Κιρκούκ.

    [08] Παράξενα

    Σουηδία

    Το γηραιότερο δένδρο του κόσμου, είναι 9.550 ετών

    17/4/2008 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Το γηραιότερο δένδρο του κόσμου που βρίσκεται ακόμη στη ζωή είναι ένα έλατο ηλικίας 9.550 ετών και ανακαλύφθηκε στη Σουηδία από ερευνητές, ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο της Ουμέα. "Αυτή η εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε στο όρος Φούλου στο Νταλάρα", στο κέντρο της Σουηδίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του σουηδικού πανεπιστημίου. "Είναι μεγάλη έκπληξη επειδή πιστεύαμε πως αυτός ο τύπος ελάτων είχε εμφανισθεί αργά στην περιοχή", δήλωσε ο καθηγητής Λέιφ Κούλμαν που συμμετείχε στην ομάδα των ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουμέα.

    Ως τώρα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι τα δένδρα με τη μεγαλύτερη ηλικία, έλατα, ήταν 4.000 ή 5.000 ετών και βρίσκονταν στη βόρεια Αμερική. Το γηραιότερο καταγεγραμμένο δένδρο στον κόσμο ανακαλύφθηκε το 2004 ενώ οι σουηδοί ερευνητές πραγματοποιούσαν μια απογραφή των ειδών στην περιοχή αυτή, διευκρίνισε ο καθηγητής Κούλμαν. Η χρονολόγησή του με άνθρακα 14 έγινε σε εργαστήριο του Μαϊάμι, στη Φλόριντα. "Αυτό ανατρέπει τις θεωρίες μας", τόνισε ο Κούλμαν, σύμφωνα με τον οποίο η ανακάλυψη αυτή θα επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή.

    [09] Πολιτική

    Παύση δημοτικού συμβούλου

    17/4/2008 3:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εκτός παράταξης έθεσε με απόφασή του ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, τον δημοτικό σύμβουλο, Λεωνίδα Κούβαρη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "η στάση και η συμπεριφορά του κου Κούβαρη στην αντιμετώπιση των δημοτικών προβλημάτων δεν συνάδει με τις αρχές και τους στόχους που έχει θέσει η παράταξη "Σημαία μας ο Πειραιάς". Σημειώνεται ότι ο δημοτικός σύμβουλος χθες κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δημοτικό συμβούλιο για αλλαγή στο Δ.Σ της ΔΕΠΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού & Ανάπτυξης), ψήφισε κατά της πρότασης που έχει εισηγηθεί η παράταξή του.

    [10] Κόσμος

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Πακιστάν

    17/4/2008 2:48:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ μελών των φυλών που κατοικούν στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και ενόπλων του Λασκάρ Ισλαμί, (ο στρατός του Ισλάμ), του οποίου ηγείται ο Μαγκάλ Μπαγκ, ένας ριζοσπάστης μουσουλμάνος ιερωμένος. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Khyber, οι συγκρούσεις άρχισαν το βράδυ χθες και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα το πρωί. Το τηλεοπτικό δίκτυο Geo μετέδωσε ότι τα μέλη των φυλών και οι ένοπλοι του Στρατού του Ισλάμ αντάλλαξαν πυρά με ρουκέτες στις ορεινές περιοχές που ελέγχουν.

    Έκλεισε ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος

    Λόγω των συγκρούσεων, έκλεισε ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Πακιστάν με το Αφγανιστάν, αποκόπτοντας τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που πολεμούν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    Ο Μπανγκ είναι ένας ρήτορας που κηρύσσει το Ντεομπάντι, μία ακραία πουριτανική μορφή του σουνιτικού Ισλάμ, την οποία ασπάζονταιι και οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

    Ωστόσο η προσπάθειά του να επιβάλλει αυστηρούς, στο πρότυπο των Ταλιμπάν, ισλαμικούς κανόνες στην περιοχή των φυλών, προκάλεσε τα μέλη τους.

    Η περιοχή των φυλών στο Πακιστάν έχει αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για ένοπλους ισλαμιστές, την αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν, που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των δυνάμεων του συνασπισμού στο Αφγανιστάν.

    [11] Οικονομία

    Διαβεβαιώνει ο πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος της

    Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ

    17/4/2008 1:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δεν προγραμματίζονται από τη ΔΕΗ περικοπές ηλεκτροδότησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων επάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα αντιμετωπιστεί κίνδυνος μπλακ άουτ και παράλληλα την ελπίδα ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα είναι τόσο δύσκολες όσο οι περσινές. Όλα αυτά ο κ. Αθανασόπουλος παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα επάρκειας υφίσταται και δήλωσε ότι η ΔΕΗ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξουν προβλήματα. Πάντως τα αποθέματα νερού για την υδροηλεκτρική παραγωγή ενέργειας είναι χαμηλότερα από κάθε άλλη φορά και κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα με τα χθεσινά.

    Τροποποιήσεις στη συνεργασία της ΔΕΗ με τη RWE

    Σε ότι αφορά στη συνεργασία της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, η οποία θα εξεταστεί από το ΔΣ της ΔΕΗ την ερχόμενη Τρίτη, και η οποία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης, ο κ. Αθανασόπουλος ανακοίνωσε σήμερα την τροποποίηση των βασικών αρχών της οι οποίες είχαν προκαλέσει και τις αντιδράσεις. Συγκεκριμένα δεν θα προωθηθεί συνεργασία για την δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα επί ελληνικού εδάφους, αλλά στην Αλβανία με συνεργασία της ΔΕΗ, της RWE και της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.

    Επίσης στο νέο μνημόνιο προβλέπεται συνεργασία των δύο εταιρειών στον τομέα φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών.

    Ο κ. Αθανασόπουλος μίλησε για την απώλεια μιας πολύ μεγάλης ευκαιρίας για τη ΔΕΗ και την Ελλάδα, η οποία πνίγηκε στην καταιγίδα των αντιδράσεων χωρίς να προλάβει να εξεταστεί και να γίνει διάλογος γύρω από αυτή.

    [12] Μ. Ανατολή

    Από τη Μόσχα

    Σύγκληση διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή ζητά ο Αμπάς

    17/4/2008 12:31:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έκκληση για τη σύγκληση το συντομότερο δυνατόν διεθνούς διάσκεψης στη Μόσχα για τη Μέση Ανατολή απηύθυνε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαμχούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα. "Επιθυμούμε τη σύγκληση της διάσκεψης της Μόσχας το συντομότερο δυνατόν και ελπίζουμε ότι θα επιτύχει την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας", δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των φοιτητών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, του MGIMO. "Λυπάμαι διότι τα προσκόμματα εμποδίζουν την εφαρμογή των συμφωνιών τις οποίες συνάψαμε στην Αννάπολη. Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν με τον επιθυμητό ρυθμό", δήλωσε ο Αμπάς. Στην Αννάπολη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είχαν δεχθεί να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Μεσανατολικού με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο τέλος του 2008. Η διάσκεψη της Μόσχας οφείλει "να προτείνει τους αναγκαίους μηχανισμούς για να γίνει δυνατή η πρόοδος και για το ξεπέρασμα των σημερινών προσκομμάτων", πρόσθεσε. Ο Ναμπίλ Σάαθ, σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου, ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι μια διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο της Μόσχα.

    [13] Οικονομία

    Την Παρασκευή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών

    Νέες καταθέσεις για τη Siemens

    17/4/2008 12:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επτά άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση Siemens, καλούνται αύριο να καταθέσουν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, ως μάρτυρες με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων αδικημάτων. Πρόκειται για ένα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και έξι πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ο ένας από τους επτά προσήλθε σήμερα, ζήτησε και πήρε προθεσμία για τις 30 Απριλίου. Και οι επτά έχουν κληθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο εισαγγελέας και των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει μεταξύ άλλων και από τις γερμανικές αρχές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν στον κ. Αθανασίου, με την ιδιότητα του υπόπτου, αναμένεται να ξεπεράσουν τους δέκα.

    [14] Πολιτική

    Ξεκινά νέος γύρος συνομιλιών για το όνομα της ΠΓΔΜ

    Στα Σκόπια ο Νίμιτς

    17/4/2008 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέο γύρο συνομιλιών ξεκινάει σήμερα από τα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, που αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας, την πρώτη μετά το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι. Στο Υπουργείο Εξωτερικών, ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με κύριο θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και στο Κυπριακό. Στα ίδια τα Σκόπια, όπως μεταδίδεται, η πολιτική ηγεσία, θα γνωστοποιήσει στον Μάθιου Νίμιτς, ότι η χώρα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις παρά το ό,τι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

    Στο ΕΣΕΠ εκ μέρους των κομμάτων μετέχουν, από το ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές, Θ. Πάγκαλος και Α. Λοβέρδος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής, Γ. Μπανιάς και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Π. Τριγάζης και εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο πρέσβης επί τιμή Κ. Πολίτης. Μετέχουν επίσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στις εργασίες του ΕΣΕΠ δε συμμετέχει το ΚΚΕ.

    [15] Κόσμος

    Μετά την ήττα

    Αποχώρηση Πρόντι από προεδρία Δημοκρατικού Κόμματος

    17/4/2008 11:46:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την απόφασή του να παραιτηθεί σύντομα από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) για να αφήσει τη θέση αυτή σε "μια νέα ηγετική ομάδα", ικανή "να κοιτάξει προς το μέλλον", ανακοίνωσε ο επικεφαλής της απερχόμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης στην Ιταλία Ρομάνο Πρόντι. Τη δήλωση αυτή έκανε χθες στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση με θέμα την Αφρική στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ιταλών δημοσιογράφων. Ο Πρόντι άφησε να εννοηθεί ότι θα συζητήσει πολύ σύντομα για την αποχώρησή του από την προεδρία του κόμματος με τον Βάλτερ Βελτρόνι, τον γραμματέα του PD και υποψήφιου της αριστεράς στις εκλογές, αλλά η απόφασή του είναι οριστική. Ανέφερε ακόμη ότι πήρε την απόφασή του μετά την ήττα του συνασπισμού της Αριστεράς, διευκρινίζοντας ότι είχε γράψει στον Βελτρόνι πριν από τις εκλογές επιστολή στην οποία του ανακοίνωνε την πρόθεσή του.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα ιδρύθηκε το περασμένο φθινόπωρο με την ένωση των πρώην κομμουνιστών του PDS (Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς) και των καθολικών της Αριστεράς.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πεντράθα: "Εχουμε κίνητρα"

    17/4/2008 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το καλό αγωνιστικό πρόσωπο που τον συνόδευσε εσχάτως στις υποχρεώσεις του προσδοκά να παρουσιάσει ο Ηρακλής και στην τελευταία φετινή του αναμέτρηση, την Κυριακή με τον Ολυμπιακό. «Δεν θέλουμε να πάμε απλά σαν καλεσμένοι μιας γιορτής», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ανχελ Πεντράθα, στη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Τύπου και συνέχισε:

    «Πιστεύω πως θα γίνει ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι, στο οποίο έχουμε κίνητρα. Αν και φτάσαμε στην Πέμπτη σκεφτόμαστε ακόμη θετικά και όμορφα από τη νίκη που πετύχαμε την περασμένη αγωνιστική. Ως επαγγελματίες θέλουμε το ωραίο αγωνιστικό πρόσωπο να το κρατήσουμε "ζωντανό" και στον τελευταίο μας αγώνα. Το ότι δεν υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον σε αυτό, δεν αλλάζει κάτι. Εχουμε το κοινό μας, που περιμένει πολλά από εμάς. Δεν είμαστε ομάδα κομπάρσων, θέλουμε να πρωταγωνιστεί ο Ηρακλής. Κατανοούμε, βέβαια, όλοι πως ο Ολυμπιακός παίζει τη χρονιά του, θα έχει τους φιλάθλους στο πλευρό του και θα τα δώσει όλα για να κατακτήσει τη νίκη. Ξέρουμε, επίσης, ότι είναι πιο δυνατοί από εμάς. Σαν Ηρακλής, όμως, έχουμε μεγάλο όνομα και με αυτό θα κατέβουμε να παίξουμε. Πολλοί πιστεύουν ότι θα νικήσει ο Ολυμπιακός, εμείς θα κάνουμε, ωστόσο, αυτό που πρέπει.

    Χρειάζεται να προστατεύσουμε την ομάδα από κάθε ενδεχόμενο, γιατί η πίεση που θα ασκηθεί πάνω μας θα είναι μεγάλη. Εννοούμε ότι πρέπει να προσέξουμε την έκπληξη. Το παιχνίδι θα είναι ιδιαίτερο, γι αυτό και είχαμε σύντομη συζήτηση με τα παιδιά μετά την προπόνηση. Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα το χθεσινό παιχνίδι Κυπέλλου. Ο Θρασύβουλος έχασε πέναλτι στο ξεκίνημα και στο 20ο λεπτό ο Ολυμπιακός έκανε το σκορ 3-0. Θέλω να είμαστε οι καλύτεροι δυνατοί μέσα στο γήπεδο και ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί. Να είναι, όμως, για το καλό του ποδοσφαίρου».

    Ο Ισπανός τεχνικός έκανε και έναν σύντομο απολογισμό της δουλειάς του στον Ηρακλή: «Σκοπός με την άφιξη μου ήταν να κάνουμε αρκετές αλλαγές στην ομάδα. Σε σύντομο διάστημα έπρεπε να αναδιοργανώσουμε τον Ηρακλή, ν αλλάξουμε την αντίληψη παιχνιδιού. Χρειάστηκε χρόνος, γι αυτό και αρχικά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά. Όταν μιλάμε για αποτελέσματα, εννοούμε για τους βαθμούς που δεν καταφέραμε να πάρουμε στην αρχή του δεύτερου γύρου. Δεν μιλάμε για την προπόνηση, γιατί εκεί όλα τα παιδιά και αυτά που δεν είχαν λεπτά συμμετοχής, δούλεψαν σκληρά και αυτή τη στιγμή έχουν γίνει παίκτες σημαντικοί για τον Ηρακλή που θέλουμε. Μετά τη λήξη του αγώνα με τη Λάρισα, που χάσαμε με εκείνο το πέναλτι, νομίζω ότι δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να θεωρήσουμε πολύ σημαντικά. Αφενός τη συγκομιδή βαθμών που πετύχαμε στην πορεία και αφετέρου την προσφορά παικτών που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής, όπως του Κομβολίδη. Το τελευταίο μας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό βοηθά στο να δούμε ακόμη καλύτερα αυτά τα παιδιά και είναι λογικό να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους να παίξουν».

    Σε ό,τι αφορά τη νέα σεζόν ο Πεντράθα εξήγησε: «Είχαμε και χθες μια σχετική συνάντηση με τη διοίκηση. Κυρίως για να σχεδιάσουμε πως θα τελειώσει η χρονιά, να ξεκαθαρίσουμε εσωτερικά πράγματα, να προετοιμάσουμε δουλειά. Δεν θέλουμε να κάνουμε λάθος με τους παίκτες που διαθέτουμε, με αυτούς που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν την επόμενη περίοδο, με τους οποίους θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά. Τα θεμέλια τα έχουμε βάλει. Γνωρίζω τι χρειαζόμαστε για τη νέα χρονιά για να γίνουμε καλύτεροι. Εχουμε το χρόνο για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε».

    Στα αγωνιστικά, ο Ααρόν Νίγκεθ ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στον αριστερό προσαγωγό, πρόβλημα που προέκυψε με την παρουσία του στην Εθνική Νέων Ισπανίας. Κινείται με πρόγραμμα θεραπείας και η κατάσταση του θα εκτιμηθεί αύριο.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κυπελλούχος η Βαλένθια

    17/4/2008 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η κατάκτηση του κυπέλλου Ισπανίας διέσωσε το γόητρο της Βαλένθια στη φετινή κακή χρονιά για τον σύλλογο. Η Βαλένθια διέσωσε την πολύ κακή φετινή χρονιά, νικώντας στον τελικό του "Κόπα ντελ Ρέι" την Χετάφε με 3-1 και κατακτώντας το τρόπαιο. Ο τελικός έγινε στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" και η Βαλένθια κατέκτησε το έβδομο κύπελλο της ιστορίας της. Ο Μάτα και ο Αλέξις με κεφαλιές αιφνιδίασαν στο 4 (1-0) και το 11 (2-0) την άμυνα της Χετάφε, η οποία μείωσε (2-1) με πέναλτι του Γκρανέρο στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Στο 84ο λεπτό ο Μοριέντες (και πάλι με κεφαλιά) διαμόρφωσε το τελικό σκορ (3-1) και "σφράγισε" τον τίτλο για την ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν.

    Βαλένθια (Ρόναλντ Κούμαν): Χίλντεμπραντ, Μιγκέλ, Μορέτι (66 Εντού), Αλμπιόλ (57 Κανέιρα), Αλέξις, Μπαράχα, Μαρτσένα, Σίλβα, Μάτα, Αριθμέντι, Βίγια (75 Μοριέντες). Χετάφε (Μίκαελ Λάουντρουπ): Ουστάρι, Κορτές, Λιχτ, Κάτα Ντίας, Τένα (77 Μπραούλιο), Κασκέρο (64 Σελεστινί), Ντε Λα Ρεντ, Κόντρα (55 Πάμπλο), Γκρανέρο, Αλμπίν, Ντελ Μοράλ. Ο τεχνικός της Βαλένθια, Ρόναλντ Κούμαν, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατάκτηση του τροπαίου και συνάμα μίλησε για το μέλλον του, το οποίο είναι τουλάχιστον αβέβαιο στο Μεστάγια: "Ξέρω τις φήμες που ακούγονται για μένα. Μέχρι τώρα, όμως, κανείς δεν μου έχει πει τίποτα από τη διοίκηση. Αν θέλουν να μου πουν κάτι, εγώ θα είμαι σπίτι μου. Η δουλειά του προπονητή είναι δύσκολη κι αν δεν είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις, καλύτερα να αλλάξεις επάγγελμα. Μπορούμε να γιορτάσουμε αυτόν τον τίτλο, γιατί είναι το πρώτο Κύπελλο που κατακτά η ομάδα μετά από εννέα χρόνια και έχει μεγάλη σημασία". Στην άλλη πλευρά ο προπονητής της Χετάφε, Μίκαελ Λάουντρουπ, τόνισε: "Δυστυχώς οι παίκτες μου αντιλήφθηκαν τη σημασία του αγώνα, αγχώθηκαν και αυτό τους επηρέασε. Η Βαλένθια πέτυχε δύο γκολ σε ισάριθμες ευκαιρίες στο ξεκίνημα του αγώνα και μετά ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στο ματς με την τακτική που ακολούθησε ο αντίπαλος και τους παίκτες που έχει".

    [18] Ιράκ

    Πολύνεκρη επίθεση στο βόρειο Ιράκ

    17/4/2008 11:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2008 1:52:20 μμ)

    Σαράντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στη διάρκεια κηδείας στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καμικάζι πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά γιλέκο που φορούσε, σε σουνιτικό αραβικό χωριό κοντά στην πόλη Αλντάιμ της επαρχίας Ντιγιάλα. Η επίθεση αυτή, στη διάρκεια της κηδείας δυο μελών μιας υποστηριζόμενης από τους Αμερικανούς δύναμης ασφαλείας στην περιοχή, είναι μια από τις αιματηρότερες στο Ιράκ εδώ και αρκετούς μήνες. Αμερικανικές και ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι σουνίτες μέλη της Αλ Κάιντα έχουν μετακινηθεί στο βόρειο Ιράκ μετά την εκδίωξή τους από τη δυτική επαρχία Ανμπαρ και τη Βαγδάτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 April 2008 - 16:50:44 UTC