Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο φως άγνωστη σύνθεση του Μπαχ
  • [02] Πίνακας 7.000.000 δολ. του Λουί Νταβίντ
  • [03] Τα ρομπότ σε θέσεις εργασίας
  • [04] Επιτάχυνση της δίκης στα διοικητικά δικαστήρια
  • [05] Αποφυλακίζεται ο Ε. Καλούσης
  • [06] Με ευρω-χρηματοδότηση η εθνική Ελευσίνας - Τσακώνας
  • [07] Επίσκεψη Τσίπρα στην Ηλεία
  • [08] Συλλαλητήριο καπνοπαραγωγών
  • [09] Έκρυθμη η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας
  • [10] Πασχαλινό ωράριο από Πέμπτη
  • [11] Ολυμπιακός – Άρης στον τελικό
  • [12] Εικόνα από το παρελθόν
  • [13] Κερδίζει την παραμονή του
  • [14] Στον τελικό ο Άρης

    [01] Πολιτισμός

    Βερολίνο

    Στο φως άγνωστη σύνθεση του Μπαχ

    16/4/2008 11:08:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Μουσικολόγοι ανακάλυψαν ένα άγνωστο έως σήμερα έργο για εκκλησιαστικό όργανο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750)Ιι, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο Μαρτίνος -Λούθηρος στο κρατίδιο Σαξονίας-Ανχαλτ της ανατολικής Γερμανίας. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό μόνο το αρχικό μέρος του έργου, ωστόσο ερευνητές ανακάλυψαν το υπόλοιπο μέρος της σύνθεσης, με τη βοήθεια ενός αντίγραφου που είχε ένας πρώην οργανίστας της εκκλησίας Αγίου Θωμά της Λειψίας, εκεί όπου έπαιζε ο οργανίστας της μουσικής Μπαχ, ο Βίλχελμ Ρουστ. Το αντίγραφο φυλασσόταν στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη ζήτησε από οίκο δημοπρασιών της Λειψίας να θέσει σε πλειστηριασμό μέρος της συλλογής του Βίλχελμ Ρουστ, μουσικού του 19ου αιώνα. Όπως εξήγησε ο μουσικολόγος Στέφαν Μπλάουτ, "ξεφυλλίζοντας τα αρχεία του Ρουστ, τυχαία βρήκα ένα κομμάτι του Μπαχ το οποίο δεν γνώριζα. Έτσι άρχισαν οι έρευνες". Εμπειρογνώμονες των Αρχείων του Μπαχ στη Λειψία μελέτησαν το έργο και επιβεβαίωσαν ότι η σύνθεση γράφτηκε από τον γερμανό συνθέτη πιθανώς από το 1705 έως το 1710. Ο Μπαχ, συνθέτης και οργανίστας της εποχής μπαρόκ, υπήρξε ο σπουδαιότερος συνθέτης αυτής της περιόδου και από τους σημαντικότερους της ιστορίας της δυτικής μουσικής. Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 ανακαλύπτονται συχνά άγνωστα έργα του.

    [02] Πολιτισμός

    Νέα Υόρκη

    Πίνακας 7.000.000 δολ. του Λουί Νταβίντ

    16/4/2008 10:50:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη κατακυρώθηκε αργά χθες, Τρίτη μια προσωπογραφία του Ντομινίκ-Βενσέν Ραμέλ ντε Νογκαρέ, υπουργού Οικονομίας από το 1796 έως το 1799, την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, έργο του Ζακ-Λουί Νταβίντ, αντί 7.209.000 δολαρίων. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ για έργο του Γάλλου ζωγράφου του νεοκλασικισμού. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1820 όταν ο ζωγράφος και ο πρώην υπουργός βρίσκονταν εξόριστοι στις Βρυξέλλες, την περίοδο της παλινόρθωσης των Βουρβόνων, καθώς ανήκαν στην ομάδα των αποκαλούμενων "βασιλοκτόνων" που είχαν ψηφίσει υπέρ της εκτέλεσης του Λουδοβίκου ΙΣΤ.

    Αντίθετα η προσωπογραφία της Ανζ-Πολίν-Σαρλότ Ραμέλ ντε Νογκαρέ, συζύγου του πολιτικού, δεν βρήκε αγοραστή στη δημοπρασία. Όπως είπε ο ο Νίκολας Χολ, διευθυντής στο διεθνές τμήμα παλαιών ζωγράφων του οίκου Κρίστις, "Υπάρχουν λίγα ζεύγη σε πίνακες του Ζακ-Λουί Νταβίντ που είναι μαζί, τα οποία γνωρίζουμε και πού βρίσκονται. Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι έχει δύο ζεύγη και αυτό είναι το τρίτο". Τις δύο προσωπογραφίες του ζεύγους Νογκαρέ απέκτησε πριν από 13 χρόνια ο Τζέιμς Φέρφαξ, πρώην πρόεδρος της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας Fairfax και κάτοχος μεγάλης συλλογής έργων ευρωπαϊκής τέχνης του 18ου και του 19ου αιώνα.

    [03] Τεχνολογία

    Στην Ιαπωνία

    Τα ρομπότ σε θέσεις εργασίας

    16/4/2008 10:33:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης "Machine Industry Memorial Foundation", τα ρομπότ θα μπορούν να καλύψουν 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ιαπωνία έως το 2025, αντιμετωπίζοντας έτσι τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω της τάσης μείωσης του γενικού πληθυσμού της χώρας. Ο τρέχων δείκτης γονιμότητας είναι 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, και είναι αρκετά χαμηλότερος από το επίπεδο που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού. Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 40% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών έως το 2055, προκαλώντας ανησυχίες για το ποιος θα φροντίζει τους ηλικιωμένους. Όπως υποστηρίζει η MIMF, τα ρομπότ θα μπορούν να συμπληρώνουν τα κενά του εργατικού δυναμικού. Τι μορφή θα έχουν αυτά τα ρομπότ; Θα μπορούν να είναι από μικροσκοπικές κάψουλες, που θα ανιχνεύουν κακώσεις στο σώμα έως ηλεκτρικές σκούπες υψηλής τεχνολογίας. Η Ιαπωνία θα μπορεί να εξοικονομήσει 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλιστικές πληρωμές για ηλικιωμένους το έτος 2025 εάν χρησιμοποιήσει ρομπότ που θα παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζονται στην ανθρώπινη φροντίδα. Οι λειτουργοί φροντίδας θα γλίτωναν μια ώρα εργασίας ημερησίως εάν τα ρομπότ πρόσεχαν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, και ταυτόχρονα έκαναν και κάποια δουλειά στο σπίτι, όπως να διαβάζουν βιβλία φωναχτά, ή να βοηθούν τους ηλικιωμένους να πλυθούν.

    [04] Πολιτική

    Υπερψηφίστηκε σχετικό νομοσχέδιο

    Επιτάχυνση της δίκης στα διοικητικά δικαστήρια

    16/4/2008 10:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της δίκης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

    Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την εισαγωγή έντεκα καινοτομιών μέσω του νομοσχεδίου:

    1) Καθιερώνεται ο θεσμός της λεγόμενης πρότυπης δίκης, που παρέχει στο Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας στα διοικητικά δικαστήρια, τη δυνατότητα να ζητά προτεραιότητα εκδίκασης υποθέσεων για τις οποίες ανακύπτουν νέα νομικά ζητήματα τα οποία χαρακτηρίζονται από μείζονα σπουδαιότητα ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών υποθέσεων.

    2) Επέκταση και στις διοικητικές διαφορές ουσίας του θεσμού της απόρριψης των ενδίκων μέσων που είναι προφανώς απαράδεκτα ή αβάσιμα, με απόφαση που λαμβάνεται από Συμβούλιο.

    3) Περιορίζεται η δυνατότητα των διαδίκων να ζητούν συνεχείς αναβολές κατά τη συζήτηση μιας υπόθεσης.

    4) Καταργούνται όλες οι διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν υπέρ του δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, (κατά παραβίαση της αρχής της δικονομικής ισότητας), την αναστολή εκτέλεσης τελεσίδικων κατά αυτών δικαστικών αποφάσεων, μέχρις ότου αυτές καταστούν αμετάκλητες.

    5) Παρέχεται το δικαίωμα στο διάδικο να αντιταχθεί στη χρήση και δημοσιοποίηση του ονόματός του, σε σχέση με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και να χρησιμοποιούνται, αντί των στοιχείων της ταυτότητάς του, κωδικά ψηφία ή αριθμοί.

    6) Τίθενται περιορισμοί στο όριο του έκκλητου των αποφάσεων και αναπροσαρμόζονται σε εύλογα όρια τα παράβολα δίκης.

    7) Εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα ο θεσμός της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής και διακίνησης δικογράφων και εν γένει δικαστικών εγγράφων.

    8) Θεσμοθετείται παράλληλα και η δυνατότητα να εξετάζονται εκτός ακροατηρίου, με την παρουσία βεβαίως πάντοτε δικαστή και με ταυτόχρονη μετάδοση της εικόνας και του ήχου στην αίθουσα συνεδριάσεως του δικαστηρίου, μάρτυρες, πραγματογνώμονες και διάδικοι.

    9) Αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 20.000 ευρώ από 2.000.000 δραχμές η καθ ύλην αρμοδιότητα του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου, ενώ η εκδίκαση των σχετικών εφέσεων περιέρχεται στα εφετεία.

    10) Αυξάνονται κατά 70, οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών.

    11) Μεταφέρονται κατηγορίες υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στα διοικητικά εφετεία ως ακυρωτικές, είτε στα διοικητικά πρωτοδικεία ως διαφορές ουσίας.

    [05] Κοινωνία

    Λόγω λήξης του 18μηνου

    Αποφυλακίζεται ο Ε. Καλούσης

    16/4/2008 9:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Η αποφυλάκισή του αποφασίστηκε λόγω λήξης του 18μηνου για την προσωρινή κράτηση, ενώ είναι σε εξέλιξη η εκδίκαση της υπόθεσής του.

    [06] Κοινωνία

    Επιδότηση 550 εκ. ευρώ για τα οδικά δίκτυα

    Με ευρω-χρηματοδότηση η εθνική Ελευσίνας - Τσακώνας

    16/4/2008 9:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Ελευσίνα με την Τσακώνα Αρκαδίας μέσω Κορίνθου- Πάτρας και Πύργου. Η Κομισιόν αναφέρει στην απόφασή της ότι οι επιδοτήσεις ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει η Ελλάδα για την αναβάθμιση του οδικού της δικτύου, δεν αποτελούν κρατική βοήθεια. Το έργο έχει αναλάβει η εταιρία "Άπιον Κλέος" και όπως προβλέπουν οι συμφωνίες παραχώρησης θα έχει την ευθύνη για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου.

    [07] Πολιτική

    Διαμαρτυρίες από πυρόπληκτους

    Επίσκεψη Τσίπρα στην Ηλεία

    16/4/2008 9:13:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Επτά μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και οι κάτοικοι των καμένων περιοχών ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας, που θα τους επιτρέψει να ξαναχτίσουν ή να επισκευάσουν τα σπίτια τους και να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις περιουσίες τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε σήμερα σε περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από τις περυσινές πυρκαγιές και σε δηλώσεις του επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, "ασχολήθηκε με τα προβλήματα και με τους πληγέντες μονάχα τις ημέρες των εκλογών". Τα προβλήματα στην Ηλεία, τόνισε ο κ. Τσίπρας παραμένουν και η μεγάλη αυτή καταστροφή δεν αντιμετωπίζεται με "ασπιρίνες", προσθέτοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αντιμετωπίζουν τη μεγάλη αυτή καταστροφή. Μιλώντας αργότερα σε σπουδαστές των ΤΕΙ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι προβλήματα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν οξυμένα, παρά το γεγονός ότι οι περυσινοί αγώνες των φοιτητών κατάφεραν μια μεγάλη νίκη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "δεν έχει διδαχθεί από αυτή την ήττα".

    [08] Κοινωνία

    Διοργανώνουν η ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ

    Συλλαλητήριο καπνοπαραγωγών

    16/4/2008 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από αύριο η επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάριαν Φίσερ Μπόελ, προσκεκλημένη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού. Την Παρασκευή η κυρία Μπόελ θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Συλλαλητήριο καπνοπαραγωγών διοργανώνουν αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Βάθη η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΕΣΑΣΕ, με βασικό αίτημα τη διατήρηση της ισχύουσας κατάστασης στις επιδοτήσεις για τον καπνό και μετά το 2009. Οι διοργανωτές θα επιδιώξουν συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Πιστώσεις 610 χιλιάδων ευρώ σε 72 δασικές υπηρεσίες της χώρας διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης Κωνσταντίνου Κιλτίδη.

    [09] Μ. Ανατολή

    Γάζα, Παλαιστινιακά Εδάφη

    Έκρυθμη η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

    16/4/2008 8:10:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Παλαιστίνιος δημοσιογράφος (εικονολήπτης, για την ακρίβεια), που εργαζόταν για λογαριασμό του πρακτορείου Ρόιτερ, σκοτώθηκε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια μιάς από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όταν από βλήμα επλήγη το τζίπ με το οποίο ο 23χρονος Φάντελ Σάναα κυκλοφορούσε. Βαρύτατα τραυματισμένος από το ισραηλινό βλήμα, ο Φάντελ Σάναα διακομίστηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου όμως υπέκυψε σχεδόν αμέσως. Τούτο επιβεβαιώθηκε από τον παλαιστίνιο γιατρό Μοαουίγιε Χασάνιν, τον επικεφαλής των εκτάκτων περιστατικών στο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας. Το τζίπ του Ρόιτερ έλαβε εντολή να μην προχωρήσει άλλο, αλλά σχεδόν αμέσως επλήγη από ισραηλινό βλήμα. Δύο πολίτες πολύ κοντά στο τζίπ την ώρα του βομβαρδισμού έχασαν επίσης τη ζωή τους, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι Παλαιστίνιοι νεκροί από τους βομβαρδισμούς αυτούς των Ισραηλινών ανέρχονται πλέον στους 14, μετέδωσε πριν περίπου μιαν ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Γάζα.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, καταδίκασε "σθεναρά" σήμερα τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 17 Παλαιστινίων και τριών ισραηλινών στρατιωτών. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα, εκπρόσωπος του κ. Αμπάς, "ο πρόεδρος Αμπάς καταδίκασε σθεναρά την κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας". Ο ίδιος κάλεσε "την ισραηλινή κυβέρνηση να θέσει άμεσα τέρμα στην επίθεση αυτή, και όλα τα μέρη να συνεργαστούν με τις αιγυπτιακές προσπάθειες για να επιτευχθεί εκεχειρία και να αποφύγει ο λαός μας τα περισσότερα δεινά".

    [10] Κοινωνία

    Πασχαλινό ωράριο από Πέμπτη

    16/4/2008 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αρχίζει από αύριο, το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των εμπορικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το Πασχαλινό ωράριο είναι το ακόλουθο: Πέμπτη & Παρασκευή 17 & 18 Απριλίου 2008 09:00 - 21:00 Σάββατο 19 Απριλίου 09:00 - 16:00 Μεγάλη Δευτέρα έως και ΜΕεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου έως και 24 Απριλίου 09:00 - 21:00 Μεγάλη Παρασκευή 25 Απριλίου 13:00 - 19:00 Μεγάλο Σάββατο 26 Απριλίου 09:00 - 15:00 Τα καταστήματα του Πειραιά θα ανοίγουν το πρωί στις 08:00 λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως πόλη-λιμάνι. Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2008 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 29 Απριλίου 2008, επανέρχεται το ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Εν όψει των εορτών του Πάσχα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, κάλεσε σήμερα σε σύσκεψη τους διευθύνοντες τον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, πρόεδρο Ευάγγελο Λάζο, αντιπρόεδρο Ζαμπέλα Αντώνιο, αναπληρωτή γενική διευθύντρια Παντελεάκη και το διευθυντή περιφερείας Σπ. Καράμπελα, καθώς και τους γενικούς διευθυντές της Νομαρχίας Αθηνών, Διευθύνσεως Κτηνιατρικής Χρύσα Καπετανοπούλου, Ποιότητας Ζωής Πολυξένη Ανδρεαδάκη, Εμπορίου Γεώργιο Διαμαντή, Αγροτικής Ανάπτυξης Λούλο Ηλία, Υγείας Ηρώ - Μαρία Κουτσούμπα, Προστασίας Καταναλωτή Κεντρικού, Δυτικού, Νότιου και Ανατολικού Τομέα και αφού αντάλλαξαν σκέψεις για την καλύτερη εκπλήρωση των καθηκόντων τους ζήτησε από αυτούς, προκειμένου να διασφαλισθούν η ζωή και η υγεία των πολιτών, να εντείνουν εν όψει και των εορτών του Πάσχα τους ελέγχους στα καταστήματα παραγωγής και διακινήσεως τροφίμων και ποτών ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή των παραγομένων διακινουμένων και πωλουμένων τροφίμων και ποτών και να αποτρέπονται οι νοθείες αυτών.

    Ακόμη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να ενταθούν οι έλεγχοι σε σχέση προς τις τιμές, όπου φυσικά τούτο είναι επιτρεπτό, προκειμένου να αποτραπεί η εκμετάλλευση των πολιτών και η αισχροκέρδεια εις βάρος τους. Τέλος, ο κ. Σανιδάς τους είπε ότι στην προσπάθειά τους για την καλύτερη εκπλήρωση των καθηκόντων τους μπορούν να ζητούν τη συνδρομή και συμπαράσταση των εισαγγελέων της χώρας.

    Εν τω μεταξύ, πλαφόν στις τιμές πώλησης συγκεριμένων ειδών που διατίθενται σε κυλικεία πλοίων, λιμανιών και δημόσιων και ιδιωτικών Σχολείων θέτει η νέα αγορανομική διάταξη που εξεδόθη με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου.

    Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

    Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, θα κάνει εντατικούς ελέγχους κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Στο επίκεντρο των ελέγχων που στοχεύουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπαίνουν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων, εστίασης, ξενοδοχείων.

    Παράλληλα εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι και για τον περιορισμό του παραεμπορίου, της ελληνοποίησης εισαγόμενων αμνοεριφίων και των νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών. Σχετική εγκύκλιο που απέστειλε η ΥΠΕΕ σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις.

    Ειδικότερα, για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, την απόδοση του ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων θα ελεγχθούν επιχειρήσεις και καταστήματα πώλησης, διακίνησης και λιανικής πώλησης τροφίμων, επιχειρήσεις φιλοξενίας (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία κλπ) σε δημοφιλείς προορισμούς των εορτών, κομμωτήρια και κέντρα διασκέδασης.

    Στα κέντρα διασκέδασης θα διενεργούνται και δειγματοληψίες οινοπνευματωδών ποτών προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις νόθευσης τους.

    Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι στα κεντρικά σημεία των πόλεων για την καταπολέμηση του παραεμπορίου ενώ λόγω της αύξησης της ζήτησης κατά την περίοδο των εορτών θα διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι με στόχο την καταπολέμηση της "ελληνοποίησης" εισαγόμενων αμνοεριφίων.

    Επίσης, οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ θα κάνουν ελέγχους στους εμπορικούς δρόμους των αστικών κέντρων με στόχο, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, την "ουσιαστική συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς τις υποχρεώσεις τους για την εμφάνιση των συναλλαγών τους, με στόχο τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων".

    ΕΦΕΤ - Επισήμανση τροφίμων

    Πρωτοβουλία διαβούλευσης για τη διαμόρφωση των εθνικών θέσεών μας προς την ΕΕ για την επισήμανση των τροφίμων ανέλαβε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Ενεκρίθη πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση Κανονισμού για την βελτίωση των κανόνων επισήμανσης, ώστε οι ετικέτες των τροφίμων να καταστούν σαφέστερες και πιο σχετικές προς τις ανάγκες των καταναλωτών της ΕΕ. Σκοπός του σχεδίου κανονισμού είναι να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τους κανόνες της ΕΕ για την επισήμανση των τροφίμων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να διαθέτουν, σε ευανάγνωστη και κατανοητή μορφή, τις ουσιώδεις πληροφορίες τις οποίες χρειάζονται και να είναι έτσι ενημερωμένοι όταν προβαίνουν σε επιλογές κατά τις αγορές τους.

    "Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πληροφορία που παρέχεται στους καταναλωτές για τα τρόφιμα να γίνει κτήμα όλων μας παρακολουθώντας σταδιακά την οριστικοποίησή του και παράλληλα θα διαμορφώσει το υπόβαθρο για τη ορθή εφαρμογή του στο μέλλον", δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Δρ. Ε. Λάζος.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός Άρης στον τελικό

    16/4/2008 11:01:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε υγιεινό περίπατο μετέτρεψε τον επαναληπτικό με τον Θρασύβουλο στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός κερδίζοντας εύκολα με 3-1. Ο Κοβάσεβιτς στο 14, ο Κωνσταντίνου στο 15 ("παρθενικό" γκολ για την τρέχουσα σεζόν) και ο Νούνιες στο 21 σημείωσαν τα γκολ των γηπεδούχων, ενώ για τον Θρασύβουλο μείωσε ο Μανίκας στο 33. Ο Θρασύβουλος έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί νωρίς, καθώς μόλις στο 4 ο Ρόκας έστειλε τη μπάλα στο δεξί κάθετο δοκάρι του Σηφάκη, εκτελώντας το (αμφισβητούμενο) πέναλτι που εκτέλεσε, και το οποίο είχε καταλογιστεί σε μαρκάρισμα του Παπαδόπουλου επί του Μπρη. Η συνέχεια ανήκε στον Ολυμπιακό, που με απλό και γρήγορο παιχνίδι και τον Νούνιες σε ρόλο... πλέι μέικερ, έφτανε άνετα στην περιοχή του Βασιλείου. Έτσι, στο 14΄ από μπαλιά του νεαρού Αργεντινού, ο Κοβάσεβιτς έκανε από πλάγια το 1-0, στο επόμενο λεπτό, και πάλι από πάσα του Νούνιες, ο Κωνσταντίνου σημείωσε το πρώτο φετινό γκολ του (2-0) και στο 21 ήταν η σειρά του λατινοαμερικάνου επιθετικού να "γράψει" το 3-0 με κεφαλιά, ύστερα από σέντρα ακριβείας του Πάντου. Ο Θρασύβουλος μείωσε στο 33 με τον Μανίκα 3-1, ενώ στο 38 ο Μπελούτσι παραλίγο να πετύχει ένα απίθανο γκολ από 50 μέτρα, αλλά ο Βασιλείου την τελευταία στιγμή πέταξε τη μπάλα κόρνερ στη "λόμπα" του Αργεντινού. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν απλώς τυπική διαδικασία, καθώς ο Ολυμπιακός "κατέβασε ταχύτητα", ενώ οι φιλότιμοι φιλοξενούμενοι, εκτός από μια κεφαλιά του Χαραλαμπάκη στο 67 (σε φάουλ του Άλβες) δεν έδειξαν ικανοί για κάτι καλύτερο. Ο αγώνας τελείωσε με μία χαμένη ευκαιρία του Μπελούτσι (85), το σουτ του οποίου μπλόκαρε ο Βασιλείου, και άλλη μία του Μενδρινού στο 87 (σουτ άουτ). Κίτρινες: Παπαδόπουλος - Τσαγκαράκης, Μπελεγρίνης, Χαραλαμπάκης, Φράγκος Διαιτητής: Τριτσώνης (Αθήνας) Ολυμπιακός (Χοσέ Σεγκούρα): Σηφάκης, Πάντος (66΄ Λαμπρόπουλος), Ντομί, Παπαδόπουλος, Σέζαρ, Λεντέσμα, Μενδρινός, Μπελούτσι, Νούνιες (76΄ Κατσικογιάννης), Κωνσταντίνου (56΄ Λούα Λούα), Κοβάσεβιτς. Θρασύβουλος (Σάκης Τσιώλης): Βασιλείου, Γκάγκας, Βασιλείου, Χαραλαμπάκης, Ρόκας, Κατσίκης, Λιαπάκης (46΄ Άλβες), Μπελεγρίνης, Τσαγκαράκης, Μανίκας (73΄ Φράγκος), Μπρης (46΄ Πουλάκος).

    [12] Την 3η μέρα δοκιμών στη Βαρκελώνη

    Εικόνα από το παρελθόν

    16/4/2008 11:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αγγελος Σταθακόπoυλος

    Κοιτώντας τον πίνακα με τους ταχύτερους χρόνους την τρίτη μέρα των δοκιμών των ομάδων της Formula 1 στη Βαρκελώνη, θα νιώσει κανείς πως ο χρόνος γύρισε πίσω. Ταχύτερος όλων ήταν ο Fernando Alonso με τη Renault και δεύτερος ο Michael Schumacher με τη Ferrari. Αυτοί οι συνδυασμοί επικρατούσαν πριν 2 και 3 χρόνια, κάτι που δε συμβαίνει όμως φέτος. Ο μέν Michael Schumacher έχει αποσυρθεί και οδηγεί περιστασιακά σε δοκιμές και ο δε Fernando Alonso έχοντας επιστρέψει στη Renault δε μπορεί να κινηθεί συχνά σε χρόνους που τον φέρνουν στην κορυφή. Τα κατάφερε όμως την Τετάρτη, 3η μέρα δοκιμών στη Βαρκελώνη, δοκιμάζοντας τα slick ελαστικά της Bridgestone, ένα ακόμα στοιχείο που θυμίζει έντονα παρελθόν. Ο Alonso έκανε έναν πολύ καλό χρόνο, που τον έφερε στην κορυφή, δοκιμάζοντας και κάλυμμα κινητήρα που θύμιζε τη νέα Red Bull. Ήταν ένα δέκατο αργότερος από τον χρόνο που σημείωσε ο Massa τη Δευτέρα κατά την έναρξη των δοκιμών και μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος του Barrichello που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο την Τρίτη.

    Ο Michael Schumacher επέστρεψε στο cockpit και για μια ακόμα φορά έδειξε πως δεν έχει χάσει την ταχύτητα και τη φυσική του κατάσταση. Σημείωσε τον 2ο ταχύτερο χρόνο δοκιμάζοντας και αυτός τα slick της Bridgestone αλλά και το αεροδυναμικό πακέτο της Ferrari για το 2009. Πολύ καλή ήταν η εμφάνιση του Adrian Sutil που σημείωσε τον 3ο ταχύτερο χρόνο συνεχίζοντας την εξαιρετική εμφάνιση που έκανε ο Fisichella την Τρίτη σημειώνοντας τον 2ο χρόνο. Οι Kubica, Rosberg και Barrichello ακολούθησαν χρησιμοποιώντας και αυτοί λάστιχα slick. Οι Hamilton, Bourdais, Webber και Trulli συμπλήρωσαν την κατάταξη χωρίς να δοκιμάσουν slick, δουλεύοντας σε ρυθμίσεις ενόψει του επόμενου αγώνα στην πίστα της Βαρκελώνης. Η McLaren δεν έχει δείξει καθόλου δυνατή σε αυτές τις δοκιμές ενώ ο Bourdais οδήγησε για πρώτη φορά τη νέα Toro Rosso και έχοντας μια άσχημη έξοδο προκάλεσε αρκετές ζημιές και καθυστέρηση στο πρόγραμμα της ομάδας. Οι δοκιμές στη Βαρκελώνη θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.

    Οι χρόνοι των δοκιμών της Τετάρτης

    1

    Alonso

    Renault

    1:18.483

    100 γύροι

    2

    M.Schumacher

    Ferrari

    1:19.323

    83 γύροι

    3

    Sutil

    Force India

    1:19.424

    102 γύροι

    4

    Kubica

    BMW

    1:19.785

    112 γύροι

    5

    Rosberg

    Williams

    1:19.841

    65 γύροι

    6

    Barrichello

    Honda

    1:19.920

    141 γύροι

    7

    Hamilton

    McLaren

    1:20.591

    102 γύροι

    8

    Bourdais

    Toro Rosso

    1:20.715

    71 γύροι

    9

    Webber

    Red Bull

    1:20.849

    87 γύροι

    10

    Trulli

    Toyota

    1:20.867

    90 γύροι

    [13] Μπάσκετ

    Κερδίζει την παραμονή του

    16/4/2008 9:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νίκη μία κατηγορία πέτυχε σήμερα ο ΠΑΟΚ στο κλειστό της Πυλαίας επί του Πανελληνίου, σε αγώνα για την 24η ημέρα της Α1 και συνεχίζει να αισιοδοξεί, όσον αφορά την παραμονή του στην κατηγορία,. Ο Τζον Κόρφας, στο ντεμπούτο του στον πάγκο του "Δικεφάλου", οδήγησε τους Θεσσαλονικείς στη νίκη με 62-58 επί του Πανελληνίου, με την ομάδα του Ηλία Ζούρου να χάνει την ευκαιρία να εξασφαλίσει την τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Βροχή... τριπόντων από πλευράς ΠΑΟΚ επεφύλασσαν τα πρώτα λεπτά του αγώνα, τα οποία διαμόρφωσαν το 11-2 στο 5΄. Οι "Ολυμπιονίκες" έδειχναν σαστισμένοι και οι γηπεδούχοι, με τον Τζόρνταν να οργανώνει αποτελεσματικά, έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο +6 (15-9). Στη δεύτερη περίοδο, πάντως, η εικόνα άλλαξε. Ο Πανελλήνιος συγκεντρώθηκε σε άμυνα και επίθεση και, σε συνδυασμό με τη "σιγή" του ΠΑΟΚ στην επίθεση, η ομάδα του Ζούρου μείωσε αρχικά σε 17-16 στο 15΄, ενώ με τη λήξη του ημιχρόνου ισοφάρισε 26-26, μετά από εξαιρετική ενέργεια του Γκράντι. Τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο ήταν "καρμπόν" του δευτέρου και μοιραία ο νικητής κρίθηκε στο τελευταία κρίσιμο λεπτό του αγώνα και στη... ρώσικη ρουλέτα των ελευθέρων βολών. Ο Τσιάκος, πάντως, έδρεψε δάφνες καθώς με προσωπικές του ενέργειες κάτω από το αντίπαλο καλάθι διατηρούσε τον ΠΑΟΚ σε τροχιά... νίκης (58-55). "Μοιραίος" των φιλοξενουμένων ήταν ο Όστοϊτς, ο οποίος αστόχησε σε τέσσερις βολές λίγο πριν τη λήξη και έχασε την ευκαιρία να μειώσει. Χαριτόπουλος και Τζόρνταν ευστόχησαν μόνο σε μία βολή από τη γραμμή του φάουλ και ανέβασαν τη διαφορά σε 60-55, ενώ ο Σκλάβος μείωσε από την ίδια θέση σε 60-57. Στα οκτώ δεύτερα ο Γκράντι με 1/2 έφερε το ματς στο καλάθι, αλλά η ευστοχία του Τζόρνταν (2/2 βολές) διαμόρφωσε το τελικό 62-58, κάνοντας τους περίπου 6.000 φιλάθλους του ΠΑΟΚ να παραληρούν... Τα δεκάλεπτα: 15-9, 26-26, 44-44, 62-58 Διαιτητές: Παπαδημητρίου, Σχινάς, Ταβουλαρέας ΠΑΟΚ (Τζον Κόρφας): Ρίνγκστρομ, Γκιλέσπι 4, Βεργίνης 4 (1), Δεμερτζής 2, Ντιαρά 13 (3), Χαριτόπουλος 11 (1), Κουτλουάι 7 (1), Σφέικος, Τζόρνταν 7, Κούβελας, Τσιάκος 14, Ραλίμι. Πανελλήνιος (Ηλίας Ζούρος): Όστοϊτς 5, Αργυρόπουλος 4, Καλαϊτζίδης, Καράμπουλας, Γκράντι 12 (1), Ντόζετ 2, Ράντσιτς 3 (1), Σκλάβος 9 (1), Κέλεϊ 16, Γκόλεματς 5 (1), Παπαϊωακείμ 2. Σε αναμετρήσεις της 24ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ των ανδρών, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Ολύμπια Λ.-Ολυμπιάδα Π. 96-67 Κολοσσός Ρ.-Αιγάλεω 92-89 ΑΓΟ Ρεθύμνου-Άρης 59-70 ΠΑΟΚ-Πανελλήνιος 62-58 Μαρούσι-ΑΕΚ 71-62 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 84-74 --κεκλεισμένων των θυρών-- Ολυμπιακός-ΑΕΛ 84-52

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 24 αγώνες) Παναθηναϊκός 45 Ολυμπιακός 44 Άρης 40 Πανελλήνιος 38 Πανιώνιος 37 Μαρούσι 36 Αιγάλεω 35 Ολύμπια Λάρισας 35 ΑΕΛ 35 ΑΕΚ 35 ΠΑΟΚ 33 Κολοσσός Ρόδου 32 ΑΓΟ Ρεθύμνου 32 Ολυμπιάδα Πατρών 27

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον τελικό ο Άρης

    16/4/2008 9:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με δύο νίκες επί του Ατρόμητου, ο Άρης προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό του κυπέλλου. Ο Σέρχιο Κόκε στο 77 και ο Βλάνταν Ιβιτς στο 81 σημείωσαν τα γκολ που έστειλαν τους "κίτρινους" στον τελικό της 17ης Μαΐου στο Καυτανζόγλειο. Για τον Ατρόμητο, ο Νικολόπουλος διαμόρφωσε στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων το τελικό 1-2. Ο Άρης ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο, όπου δημιούργησε αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή των γηπεδούχων. Σε δύο από αυτές, ζήτησε πέναλτι, το οποίο όμως δεν υπέδειξε ο διαιτητής Πολατιάν. Στο 10 ο Κάλβο γύρισε τη μπάλα στον Κόκε που έπιασε το σουτ πάνω στην κίνηση από το ύψος της μικρής περιοχής, όμως πρόλαβε να βάλει το κορμί του (και το... χέρι του) ο Ολιβέιρα. Στο 26 πάλι ο Κόκε έφυγε μόνος του, "τσίμπησε" τη μπάλα από τον Ανδρούτσο και στη συνέχεια βρέθηκε στο έδαφος. Μια δύσκολη φάση, την οποία ο Πολατιάν επέλεξε να... τελειώσει δείχνοντας κίτρινη κάρτα για "θέατρο" στον Ισπανό. Στο 55 ο νεαρός Ανδρούτσος πραγματοποίησε πολύ δύσκολη επέμβαση, στο σουτ του Κάλβο, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα στο 77. Ένα φαινομενικά ακίνδυνο σουτ του Κόκε από το ύψος του πέναλτι κατέληξε στα δίχτυα, καθώς ο γκολκίπερ του Ατρόμητου έχασε την ισορροπία του 0-1. Εκεί, ο ημιτελικός τελείωσε και οι περίπου 500 οπαδοί του Άρη είχαν αρχίσει το «πάρτι» στις κερκίδες. Το γκολ του Ιβιτς (0-2) από ασίστ του κορυφαίου Σέρχιο Κόκε στο 82 ήταν το "κερασάκι στην τούρτα" της πρόκρισης του Άρη, που στις 17 Μαΐου θα διεκδικήσει το τρόπαιο που για τελευταία φορά κατέκτησε πριν από 38 χρόνια (1970). Ο Ατρόμητος, που σημειωτέον παρατάχθηκε με πολλές απουσίες, καθώς ο Πάουλο Κάμπος προτίμησε να ξεκουράσει παίκτες ενόψει του κυριακάτικου αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο, απλώς μείωσε στο 93 (1-2) με κεφαλιά του Νικολόπουλου. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ που δέχθηκε ο Άρης στη φετινή διοργάνωση του κυπέλλου. Κίτρινες: Ρόβας, Ιωάννου, Νικολόπουλος - Κάλβο, Κόκε, Νέτο, Γιάχιτς Διαιτητής: Πολατιάν (Πέλλας) Ατρόμητος (Πάουλο Κάμπος): Ανδρούτσος, Ιωάννου, Γεωργίου, Ολιβέιρα, Αποστολόπουλος, Κορακάκης (59΄ Γελαδάρης), Τρέχο, Λε, Περόνε (67΄ Νικολόπουλος), Κριπιντίρης, Ρόβας Άρης (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Κέλεμεν, Μάρκο Αουρέλιο, Νέτο (88΄ Πρίττας), Ρονάλντο, Παπαδόπουλος, Γιάχιτς, Νάτσο Γκαρσία, Νεμπεγλέρας, Κόκε, Κάλβο (63΄ Φελίπε), Ίβιτς (88΄ Ζεντίλ)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 April 2008 - 20:50:04 UTC