Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε εφόδους ο εισαγγελέας
  • [02] Χαμηλώνει τους τόνους η Ουάσιγκτον
  • [03] Θέματα ενέργειας στο επίκεντρο
  • [04] Έλεγχοι και Πασχαλινό ωράριο
  • [05] Πρόταση για πάγωμα αποχώρησης των ΗΠΑ
  • [06] Την Παρασκευή η συνέχεια της κατάθεσης Ζαχόπουλου
  • [07] Στο +4,4% ο πληθωρισμός για το Μάρτιο
  • [08] Πολιτικό αδιέξοδο στην Κένυα
  • [09] "Ο Ασφαλιστικός νόμος θα εφαρμοστεί επακριβώς"
  • [10] "Αρχείο Επικαίρων-Ιστορία εν Κινήσει"
  • [11] Έξι Πούλιτζερ για την "Ουάσινγκτον Ποστ"
  • [12] Σύσκεψη Βαρδινογιάννη με Πεσέιρο

    [01] Αλλα σπορ

    Εν αναμονή της κατάθεσης Ιακώβου

    Ξεκίνησε εφόδους ο εισαγγελέας

    8/4/2008 4:31:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: NET 105,8

    Εφόδους στις εγκαταστάσεις της άρσης βαρών στη Λ. Συγγρού και τον Αγιο Κοσμά ξεκίνησε σήμερα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ανδρέας Καραφλός ο οποίος διενεργεί την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του ντόπινγκ. Με τη βοήθεια πέντε ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών κατέσχεσαν έγγραφα χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν ύποπτα σκευάσματα. Εντός της ημέρας ο εισαγγελέας θα μεταβεί σε αποθήκη στην οδό Λένορμαν που φέρεται να έχει σχέση με τα επίμαχα σκευάσματα, ενώ θα αναζητηθούν ευθύνες και προς την κατεύθυνση του φαρμακοποιού που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συσκεύαζε τις παράνομες ουσίες. Αύριο θα καταθέσει στον Εισαγγελέα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών.

    Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την ώρα τα αποτελέσματα της κατάθεσης του ομοσπονδιακού προπονητή Χρήστου Ιακώβου και του γιατρού Χρήστου Ζαφειρίου, στην εξεταστική επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών. Η κινεζική εταιρία από την οποία προμηθεύτηκαν τις επίμαχες ουσίες, δηλώνει ότι υπάλληλός της έκανε λάθος στην επιλογή των σκευασμάτων με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει η εθνική ομάδα ότι παρέλαβε μεταξύ άλλων και το τοξικό φάρμακο, όπως υποστηρίζει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χρήστος Ιακώβου. Ωστόσο, εισαγγελέας ανέλαβε να διερευνήσει γιατί δεν ελέγχθηκαν και από ελληνικά εργαστήρια τα συγκεκριμένα σκευάσματα προτού δοθούν στους αθλητές.

    Eντός των ημερών, εξάλλου αναμένεται η απάντηση για το δεύτερο δείγμα από τους αθλητές, που θα κρίνει τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπου υπάρχουν ευθύνες θα καταλογιστούν, η Πολιτεία δεν ευνοεί πρακτικές ντόπινγκ δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέτζος Όλοι γνώριζαν τι γινόταν, αλλά κανείς δεν ήθελε να αγγίξει τα είδωλα επεσήμανε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής.

    [02] Πολιτική

    Για τις δηλώσεις Φριντ

    Χαμηλώνει τους τόνους η Ουάσιγκτον

    8/4/2008 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2008 6:22:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι αναφορές του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φρίντ, περί ύπαρξης μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας. "Οι δηλώσεις αυτές δεν βοηθούν", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε συζητήσεις που εκτρέπουν τη διαπραγμάτευση από τον πραγματικό της σκοπό. Μετά τις έντονες αντιδράσεις το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι οι ΗΠΑ, δεν παρέχουν επίσημη αναγνώριση οποιασδήποτε γλώσσας ή εθνότητας και κάθε συζήτηση για αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να έχει καμία συνέπεια στην επίλυση του θέματος της ονομασίας. Παράλληλα η Ουάσιγκτον χαμηλώνοντας τους τόνους καλεί και τις δύο πλευρές να παραμείνουν εμπλεκόμενες στη διαδικασία του ΟΗΕ και να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια κοινά αποδεκτή λύση το ταχύτερο δυνατό.

    Ομιλία του Πρωθυπουργού στο συνέδριο "Εκόνομιστ"

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του "Εκονομιστ" αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και στο σημαντικό ρολό που διαδραματίζει η χώρα μας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    "Από κάθε ανιστόρητο περιμένουμε τα πάντα. Η Ελλάδα έχει και ιστορική τεκμηρίωση και επιστημονική τεκμηρίωση, όσον αφορά την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ούτε από δηλώσεις που εκπνέουν και αποπνέουν κάποια σκοπιμότητα πολιτική, ενδεχομένως", δήλωσε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Φριντ,

    Οι δηλώσεις του κ. Φριντ, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, δήλωσε για το ίδιο θέμα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σημείωσε ότι ο "πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμα" και ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φριντ και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις διευκρινιστικές δηλώσεις του Στειτ Ντιπάρτμνετ ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι με βάση τις τελευταίες εξελίξεις αποδέχεται την εμπλοκή των ΗΠΑ στη διαδικασία αυτή, σημειώνοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    "Η έκφραση από ελληνικής πλευράς της βούλησης να υπάρξει, το συντομότερο δυνατό, ουσιαστικό αποτέλεσμα, στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, είναι σταθερή ελληνική θέση και υπογραμμίστηκε από την επομένη των αποτελεσμάτων του Βουκουρεστίου κι από τον "ρωθυπουργό κι από την Υπουργό των Εξωτερικών", τόνισε για το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος.

    Το πρωί η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τις εξελίξεις στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Στο ζήτημα θα αναφερθεί το βράδυ και ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του "Εκόνομιστ", με κεντρικό θέμα το Κόσοβο και γενικότερα τη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Στο ίδιο συνέδριο θα μιλήσει την Τετάρτη το πρωί η Υπουργός Εξωτερικών.

    Δηλώσεις Σολάνα

    Την ελπίδα να υπάρξει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό, ακόμη και πριν από το τέλος του έτους, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο κ. Σολάνα αφού υπογράμμισε κατ αρχήν τη σημασία της διεύρυνσης προς τις βαλκανικές χώρες και της ένταξής τους, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, τόνισε ότι η απόφαση για την ΠΓΔΜ αναβλήθηκε για το μέλλον.

    Συμπλήρωσε όμως ότι μόλις επιτευχθεί συμφωνία και επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας τότε η εν λόγω απόφαση θα προχωρήσει και μάλιστα δεν θα είναι απαραίτητο για το σκοπό αυτό, να συνέλθει Σύνοδος υψηλού επιπέδου, δηλαδή σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    [03] Πολιτική

    Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Θέματα ενέργειας στο επίκεντρο

    8/4/2008 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2008 4:37:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με θέματα ανάπτυξης και ενέργειας ασχολήθηκε η κυβερνητική επιτροπή στη συνεδρίαση της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό. Κ Καραμανλή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή για θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής και για όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

    "Επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας να μετεξελιχθεί η χώρα μας σε έναν ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια θέση -κλειδί. Πρόθεση, στρατηγική και προσήλωσή μας είναι να διασφαλίσουμε για τον τόπο μας επάρκεια ενέργειας με το δυνατόν λιγότερους ρύπους και στην καλύτερη τιμή. Και συγχρόνως, να αποτελέσουμε και το διαμετακομιστικό κέντρο για την μεταφορά ενέργειας προς τους εταίρους μας της ΕΕ", υπογράμμισε ο κ Φώλιας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση αν θα επεκταθεί η συνεργασία με τη Ρωσία απάντησε ότι "δεν ετέθη ποτέ θέμα διακοπής συνεργασίας με οποιονδήποτε, ο οποίος αποτελεί συνεργάτη της ΕΕ και της χώρας σε ενεργειακά θέματα".

    Πριν από τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός είχε κατ ιδίαν συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας, Γ Αλογοσκούφη.

    [04] Κοινωνία

    Έλεγχοι και Πασχαλινό ωράριο

    8/4/2008 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εντατικούς ελέγχους κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς θα κάνει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων, εστίασης, ξενοδοχείων. Παράλληλα εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι και για τον περιορισμό του παραεμπορίου, της ελληνοποίησης εισαγόμενων αμνοεριφίτων και των νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε η ΥΠΕΕ σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις, για την έκδοση φορολογικών στοιχείων, την απόδοση του ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων θα ελεγχθούν επιχειρήσεις και καταστήματα πώλησης, διακίνησης και λιανικής πώλησης τροφίμων, επιχειρήσεις φιλοξενίας (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία κλπ) σε δημοφιλείς προορισμούς των εορτών, κομμωτήρια και κέντρα διασκέδασης.

    Στα κέντρα διασκέδασης θα διενεργούνται και δειγματοληψίες οινοπνευματωδών ποτών προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις νόθευσης τους. Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι στα κεντρικά σημεία των πόλεων για την καταπολέμηση του παραεμπορίου ενώ λόγω της αύξησης της ζήτησης κατά την περίοδο των εορτών θα διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι με στόχο την καταπολέμηση της "ελληνοποίησης" εισαγόμενων αμνοεριφίων. Επίσης, οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ θα κάνουν ελέγχους στους εμπορικούς δρόμους των αστικών κέντρων με στόχο, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, την "ουσιαστική συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς τις υποχρεώσεις τους για την εμφάνιση των συναλλαγών τους, με στόχο τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων".

    Πασχαλινό ωράριο

    Αρχίζει στις 17 Απριλίου, ημέρα Πεμπτη, το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των εμπορικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το Πασχαλινό ωράριο είναι το ακόλουθο: ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 & 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 09.00 - 21.00 ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 09.00 - 16.00 ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ έως και ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ έως και 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 09.00 - 21.00 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 13.00 - 19.00 ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 09.00 - 15.00

    Τα καταστήματα του Πειραιά θα ανοίγουν το πρωί στις 08.00 λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως πόλη-λιμάνι. Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2008 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 29 Απριλίου 2008, επανέρχεται το ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    [05] Ιράκ

    Από το Ιράκ

    Πρόταση για πάγωμα αποχώρησης των ΗΠΑ

    8/4/2008 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2008 6:13:03 μμ)

    Το "πάγωμα" για 45 ημέρες της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ συνέστησε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, μιλώντας ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου. "Συστήνω στην αλυσίδα της διοίκησής μου, να συνεχίσουμε την απόσυρση των ταξιαρχιών μάχης που έχουν σταλεί για ενίσχυση, και μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης της τελευταίας από αυτές τις πέντε ταξιαρχίες, τον Ιούλιο, θα κάνουμε μια περίοδο 45 ημερών εκτίμησης και ενδυνάμωσης", τόνισε. "Κατά το τέλος αυτής της περιόδου, θα αρχίσουμε μια εξέταση της κατάστασης στην περιοχή, ώστε, τον κατάλληλο χρόνο, να προσδιορίσουμε σε ποία στιγμή μπορούμε να συστήσουμε νέες μειώσεις", στο αμερικανικό εκστρατευτικό σώμα, πρόσθεσε.

    Το αμερικανικό εκστρατευτικό σώμα στο Ιράκ αριθμεί σήμερα 158.000 άνδρες. Έως τον Ιούλιο ο αριθμός αυτός θα πρέπει να μειωθεί στους 140.000, δηλαδή 10.000 περισσότεροι από πριν την αποστολή των ενισχύσεων στις αρχές του 2007.

    [06] Κοινωνία

    Διεκόπη σήμερα λόγω κόπωσής του

    Την Παρασκευή η συνέχεια της κατάθεσης Ζαχόπουλου

    8/4/2008 5:34:00 μμ

    Για τρίτη ημέρα κατέθεσε στον ανακριτή ο Χρήστος Ζαχόπουλος από τον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η διαδικασία, λόγω κόπωσης του, όπου και κρίθηκε αναγκαίο να συνεχίσει την κατάθεση άλλη μέρα. Η κατάθεση θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες και σήμερα ο Χρήστος Ζαχόπουλος, επικεντρώθηκε στον ρόλο της 35χρονης.

    [07] Οικονομία

    Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

    Στο +4,4% ο πληθωρισμός για το Μάρτιο

    8/4/2008 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Αύξηση 4,4% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το μήνα Μάρτιο 2008 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2007, έναντι αύξησης 2,6% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2007 προς το 2006, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Σε ό,τι αφορά το δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή (πυρήνας πληθωρισμού), διαμορφώθηκε στο 3,6 το Μάρτιο του 2008 έναντι αύξησης 2,6% του Μαρτίου 2007.

    Εξάλλου το Μάρτιο του 2008 έναντι του Μαρτίου του 2007 ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 4,4%.

    Τέλος, ο γενικός δείκτης το μήνα Μάρτιο 2008, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2008, παρουσίασε αύξηση 2,3% έναντι αύξησης επίσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 4,4% το μήνα Μάρτιο 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2007 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    Κατά 6,1% της ομάδας διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.

    Κατά 10,7% της ομάδας στέγαση.

    Κατά 4,6% της ομάδας εκπαίδευση.

    Κατά 4,5% της ομάδας ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια.

    Κατά 4,1% της ομάδας μεταφορές.

    Αυξήσεις σημείωσαν και όλοι οι υπόλοιποι δείκτες με εξαίρεση εκείνων των "επικοινωνιών", λόγω μείωσης των τιμών κυρίως των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας.

    [08] Κόσμος

    Νέα επεισόδια στο Ναϊρόμπι

    Πολιτικό αδιέξοδο στην Κένυα

    8/4/2008 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της Κένυας Μουάι Κιμπάκι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα για την κατανομή των υπουργείων στην υπό συγκρότηση εθνικής ενότητας καθώς το κόμμα του Κιμπάκι δεν δέχεται να γίνει ίση κατανομή της εξουσίας και των χαρτοφυλακίων. Την ίδια ώρα στις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι ξέσπασαν νέα επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράταση του πολιτικού αδιεξόδου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πυροβολισμών στον αέρα σε μία προσπάθεια να διαλύσει το πλήθος που είχε πυρπολήσει ελαστικά αυτοκινήτων και είχε στήσει οδοφράγματα στην φτωχογειτονιά Κιμπέρα του Ναϊρόμπι.

    [09] Οικονομία

    "Ο Ασφαλιστικός νόμος θα εφαρμοστεί επακριβώς"

    8/4/2008 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2008 4:48:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ανακριβή χαρακτηρίζουν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης τα δημοσιεύματα περί υπαναχώρησης της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, με αφορμή τις υποσχέσεις στους εργαζόμενους της ΤτΕ, οι οποίοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους. Με κοινή τους δήλωση ο κ. Αλογοσκούφης και η κ. Πετραλιά τονίζουν ότι ο νέος νόμος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή θα εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου επακριβώς και προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου της ΤτΕ το οποίο εντάσσεται στο ΙΚΑ. Επισημαίνουν ακόμη ότι για την υλοποίηση του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης άρχισαν ήδη οι διαδικασίες με τη συγκρότηση στο Υπουργείο Απασχόλησης, επιτροπής συντονισμού της εφαρμογής του νόμου, καθώς και επιτροπών για όσα Ταμεία ενοποιούνται.

    Νωρίτερα ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος το πρωί είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Ασφαλιστικό των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί ακριβώς όπως έχει ψηφιστεί. "Το μόνο πράγμα που συζητείται είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη εφαρμογή", επισήμανε.

    Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό και στην αναστολή απεργίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε ότι τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πλήρως την ορθότητα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

    "Αφού η κυβέρνηση ταλαιπώρησε επί τόσες εβδομάδες τους εργαζόμενους στην Τράπεζα της Ελλάδος,αφού εξέθεσε τη χώρα στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα, έρχεται τώρα να παραδεχθεί ότι αυτά τα οποία νομοθέτησε ουσιαστικά χρήζουν εκ νέου αναπροσαρμογής και αλλαγής. Ειλικρινά λυπάμαι τους βουλευτές της ΝΔ που τους ζήτησαν και υπερψήφισαν ένα νομοσχέδιο που τώρα κιόλας άρχισαν να το ξηλώνουν και να το αλλάζουν", τόνισε.

    Αναστολή απεργιών στον ΟΤΕ

    Εν τω μεταξύ, την αναστολή των 24ωρων επαναλαμβανόμενων πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία όπως τονίζει θα συνεχίσει τον αγώνα της για να μην εκχωρηθεί το μάνατζμεντ του Οργανισμού σε στρατηγικό επενδυτή και ειδικότερα στη Deutsche Telekom, με άλλες μορφές.

    Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ και ομιλία στους εργαζόμενους, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ, μετά από αίτημα της ΔΑΚΕ και αποδοχή από τις υπόλοιπες παρατάξεις, για την εκ νέου εκτίμηση της κατάστασης.

    Στην ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ επισημαίνει ότι "η καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων του Ομίλου ΟΤΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΤΕ".

    [10] Πολιτισμός

    "Αρχείο Επικαίρων-Ιστορία εν Κινήσει"

    8/4/2008 4:06:00 μμ

    Ημερίδα με θέμα, "Αρχείο Επικαίρων-Ιστορία εν Κινήσει", πραγματοποιεί την Πέμπτη 10 Απριλίου 2008, στις 10:00 το πρωί στo Κέντρο Τύπου, Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, Καλλιθέα, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Οι σκηνοθέτες Φώτος Λαμπρινός και Λάκης Παπαστάθης, οι καθηγητές της Ιστορίας Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Κωνσταντίνα Μπότσιου και Άλκης Ρήγος, οι καθηγητές Στέφανος Κόλλιας (ΕΜΠ) και Μιχάλης Μεϊμάρης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, πλαισιωμένοι από συντονιστές ανάλογου βεληνεκούς, με τις γνώσεις τους θα μας ταξιδέψουν στα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα μέσα από το πώς βλέπουμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής με τα μάτια του 21ου αιώνα.

    Με συμμάχους τους γνώστες της σκηνοθετικής πλευράς, τους αναλυτές, τους ιστορικούς αλλά και τους ανθρώπους των τεχνολογικών εφαρμογών, στην ημερίδα θα γίνει μια προσπάθεια να αναδειχθεί το εύρος και βάθος της ανάγνωσης και της γνώσης που μπορεί ο σημερινός άνθρωπος να κερδίσει από την αναδίφηση στο ιστορικό Αρχείο Επικαίρων, όπως αυτό διαμορφώνεται στην ψηφιακή εποχή.

    [11] Κόσμος

    Δύο πήραν οι "Νιου Γιορκ Τάιμς

    Έξι Πούλιτζερ για την "Ουάσινγκτον Ποστ"

    8/4/2008 4:06:00 μμ

    Έξι βραβεία Πούλιτζερ απέσπασε, χθες Δευτέρα, η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ", ανάμεσά τους και το Βραβείο για την Τέλεση Δημοσίου Λειτουργήματος για μια σειρά άρθρων που κάλυπταν τις κακές συνθήκες νοσηλείας των βετεράνων στα στρατιωτικά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Το συμβούλιο που απονέμει τα βραβεία ανακοίνωσε ότι η Ποστ κέρδισε επειδή "αποκάλυψε την κακομεταχείρηση των τραυματιών βετεράνων, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Walter Reed, μια αποκάλυψη που προκάλεσε εθνική κατακραυγή και οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις από τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους".

    "Πρόκειται για την μεγαλύτερη τιμή", δήλωσε η Αν Χαλ, το ρεπορτάζ της οποίας, σε συνεργασία με τις συναδέλφους της, Ντάνα Πριστ και Μισέλ ντι Σιλ, της χάρισε το εν λόγω βραβείο.

    Η τελετή της 92ης ετήσιας απονομής των βραβείων Πούλιτζερ για την Δημοσιογραφία, τα Γράμματα, το Δράμα και την Μουσική, έγινε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

    Στο νικητή του βραβείου για την Τέλεση Δημοσίου Λειτουργήματος απονέμεται και χρυσό μετάλλιο, ενώ οι υπόλοιποι βραβευθέντες, σε 20 άλλες κατηγορίες, λαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων.

    Στην "Ουάσινγκτον Ποστ" απονεμήθηκαν, μεταξύ άλλων, και το βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη έκτακτου γεγονότος των πολύνεκρων επιθέσεων στο πανεπιστήμιο Virginia Tech, το βραβείο για τα πολιτικά θέματα με αφορμή την επιρροή του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι στην χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και το βραβείο για τα διεθνή θέματα σχετικά με την κάλυψη των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας στο Ιράκ.

    Βραβείο Πούλιτζερ απονεμήθηκε ακόμη στον σχολιογράφο Στίβεν Πέρλσταϊν για τα κύρια άρθρα του στην "Ουάσινγκτον Ποστ" σχετικά με την οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ.

    Στους "Νιου Γιορκ Τάιμς" δόθηκαν δύο βραβεία, ένα για την ερευνητική δημοσιογραφία σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα με τοξικές ουσίες και ένα για την διερεύνηση των ηθικών προβλημάτων από τις εξετάσεις DNA.

    Ένα βραβείο έλαβε η "Σικάγκο Τρίμπιουν" για την ελλιπή νομοθεσία των ΗΠΑ που οδήγησε σε ανακλήσεις παιδικών καθισμάτων, παιχνιδιών και παιδικών κρεβατιών.

    Το βραβείο Πούλιτζερ για την φωτογραφία κέρδισε το πρακτορείο Ρόιτερς για την φωτογραφία ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου που σκοτώθηκε το Σεπτέμβριο κατά τις διαδηλώσεις στη Μιανμάρ.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σύσκεψη Βαρδινογιάννη με Πεσέιρο

    8/4/2008 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σύσκεψη με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Βαρδινογιάννη, είχε σήμερα ο Ζοζέ Πεσέιρο. Οι δύο άνδρες έθεσαν επί τάπητος την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα, ύστερα από τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα, τα οποία την άφησαν πίσω στην «κούρσα» για τον τίτλο, ενώ, εκτός από τον προπονητή των «πρασίνων», παρών ήταν και ο τεχνικός διευθυντής, Γιάσμινκο Βέλιτς. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πορτογάλος τεχνικός δήλωσε: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουν γίνει λάθη, με αποτέλεσμα να μείνουμε πίσω και να στενοχωρήσουμε τον κόσμο μας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε. Τώρα είναι ώρα για πράξεις, όχι για περισσότερα λόγια. Μέχρι τότε προέχει η ομάδα να ξαναβρεί τον εαυτό της, τον χαρακτήρα της και να αποδείξουμε όλοι μας πως δεν είμαστε αυτοί που δείχνουν τα τελευταία αποτελέσματα, αλλά εκείνοι που ήμασταν όλη την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.» Στο μεταξύ, η διοίκηση του Παναθηναϊκού γνωστοποίησε τις αναμετρήσεις, στις οποίες θα εκτίσουν την ποινή τους οι Τζιόλης και Ίβανσιτς, που έχουν συμπληρώσει τέσσερις κίτρινες κάρτες. Ο διεθνής μέσος θα απουσιάσει από τον αγώνα της Κυριακής με τον Άρη (29η ημέρα), ενώ ο Αυστριακός θα χάσει την αναμέτρηση με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για την 30η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στο μεταξύ, με το σύνθημα «δεν πάει άλλο» και αίτημα την αλλαγή στην ηγεσία της ΠΑΕ, οπαδοί του Παναθηναϊκού κάνουν συλλαλητήριο την ερχόμενη Κυριακή, πριν από το ματς με τον Άρη, στο Πεδίον του Άρεως. Η ενημέρωση των οπαδών του Παναθηναϊκού γίνεται μέσω sms και e-mail. Τo μήνυμα που πηγαίνει από οπαδό σε οπαδό αναφέρει: «Κυριακή 13/4 στις 16.00 όλοι στο Πεδίον του Άρεως στην ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάντια της αγαπημένης μας ομάδας, για τον ΠΑΟ μας. Όλοι εκεί για να αλλάξουμε την ιστορία, όλοι εκεί για να καταλάβουν οι αποτυχημένοι υπεύθυνοι ότι ο λαός του ΠΑΟ δεν αντέχει άλλο. Στείλε το μήνυμα παντού. Ο ΠΑΟ σου σε χρειάζεται, μην τον αγνοείς. Εσύ θα αλλάξεις την ιστορία, εσύ θα φέρεις την ομάδα εκεί που της αξίζει. Κυριακή 13/4 στις 16.00 όλοι στο Πεδίον του Άρεως. Ο ΠΑΟ σου σε χρειάζεται. Να είσαι εκεί!».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 April 2008 - 16:50:03 UTC