Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόταση Νίμιτς
  • [02] Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας

    [01] Πολιτική

    Για το Σκοπιανό

    Νέα πρόταση Νίμιτς

    25/3/2008 8:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2008 11:09:39 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους δυο διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων, Αδαμάντιου Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, που έγινε μετά από πολλά χρόνια στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Νίμιτς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι έδωσε συγκεριμένη νέα πρόταση στα δύο μέρη με όνομα με γεωγραφική διάσταση. Ακόμη, σημείωσε ότι οι δύο πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους για να διαβουλευτούν με τις κυβερνήσεις τους και ο ίδιος είναι διαθέσιμος οποιαδήποτε στιγμή να συνεχίσει τη διαδικασία. Επίσης, δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα εφαρμογής μιας πιθανούς συμφωνίας.

    Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις μετά τις 11.30 ώρα Ελλάδας. Σύγχυση πάντως επικρατεί ως προς τη γραμμή που θα ακολουθήσει η ΦΥΡΟΜ στις συνομιλίες. Ωστόσο, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ δεν κρύβει τις χαμηλές προσδοκίες του για μια επιτυχή έκβαση των διαβουλεύσεων. Εν τω μεταξύ, οι προθεσμίες για την επίτευξη συμφωνίας πιέζουν πλέον ασφυκτικά, καθώς απομένει μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    Σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Νίκολα Γκρουέφσκι, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση, δεν βοηθούν στην προσπάθεια με το να προδικάσουν αρνητικό αποτέλεσμα. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την τακτική. "Η Ελλάδα εδώ και καιρό προτείνει λύση για διέξοδο στο 17χρονο αδιέξοδο, μια λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Η θέση αυτή θα καταγραφεί και σήμερα", τόνισε η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές σχέσεις δεν μπορούν να στηριχθούν σε σοβαρές εκκρεμότητες, το δε χρονικό διάστημα ως το Βουκουρέστι, που είναι οριακά επαρκές για την εφαρμογή μιας συνετής πρακτικής και άμεσης λύσης.

    Από την άλλη πλευρά, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι τονίζει ότι δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή του Συνταγματικού ονόματος της χώρας, ενώ εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του Προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για τη θέση του υπέρ ενός λογικού συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας.

    Την ίδια ώρα, με διακοπή των συνομιλιών εάν η Ελλάδα θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, απειλεί ο υπουργός Εξωτερικών της ΦΥΡΟΜ , σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασσοσιετεντ Πρες.

    Γκρούεφσκι: "Η Ελλάδα έχει πρόθεση να θέσει βέτο "

    "Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος, όσο είμαι ρεαλιστής σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα έχει πρόθεση να θέσει βέτο εφόσον δεν αποδεχτούμε τον εκβιασμό της. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εκβιασμό, με τον τρόπο που θέλει η Αθήνα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν", δήλωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Εσθονό ομόλογό του Αντρους Ανσιπ.

    "Το βέτο της Ελλάδας θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες της Μακεδονίας και θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα μας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει με την εφαρμογή των μέτρων για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της. Πιθανόν θα περιμένει κάποια άλλη ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεπεράσει αυτή την περίοδο. Όμως η Ελλάδα θα προκαλέσει ζημιά, τόσο σε εμάς, όσο και στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον ίδιο της τον εαυτό", είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

    "Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες (σ.σ. εννοεί Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας. Η απόφαση της Ελλάδας (για βέτο) στρέφεται κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την πορεία μας για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και ισχυρής χώρας".

    Μιλόσοσκι" "δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες"

    Τα Σκόπια εμφανίζονται έτοιμα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως FYROM, τονίζει σε δηλώσεις του στη διπλωματική στήλη της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Τάιμς", ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Για χάρη της σταθερότητας της περιοχής και του μέλλοντος του ΝΑΤΟ, νομίζω ότι η κυβέρνησή μας θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί μια τέτοια πρόσκληση", τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος σημείωσε ότι με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 95 η Ελλάδα συμφώνησε να μην παρεμποδίσει την ένταξη της χώρας του σε διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FYROM.

    Στη συνέχεια παρατίθεται η ελληνική θέση, όπως εκφράσθηκε από εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, ότι η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται από την εγκαθίδρυση σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα επιζητεί λύση της διαφοράς πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις για τη συνάντηση του μεσολαβητή Νίμιτς με τους δυο διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ευθέως ότι "δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες".

    Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο κ. Ντιμιτρόφ "θα συμπεριφερθεί με τρόπο ώστε να μην δώσει σε κανένα το πρόσχημα να κάνει κατάχρηση διμερών ζητημάτων για να παρεμποδίσει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ή να παρεμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς αυτό το μέρος της Ευρώπης".

    Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ολοκλήρωσε εκτιμώντας ότι η "η Ελλάδα θα επιχειρήσει να κάνει κατάχρηση της ισχύος και θέσης της στο ΝΑΤΟ".

    [02] Πολιτισμός

    Έφτασε στα Γιάννενα, όπου θα διανυκτερεύσει

    Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας

    25/3/2008 8:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζει το ταξίδι της για το Πεκίνο η Ολυμπιακή Φλόγα, για 2η ημέρα, η οποία έφτασε στα Γιάννενα, όπου θα διανυκτερεύσει, έχοντας καλύψει 198,5 χιλιόμετρα. Η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε στην πλατεία του Ρολογιού στα Ιωάννινα, όπου και θα διανυκτερεύσει. Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο 4ος Ολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004, στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών, Γιώργος Μαρκούλας, που δεν έκρυψε την μεγάλη ικανοποίηση για την τιμή που του έγινε. Την 3η ημέρα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, η Φλόγα θα ξεκινήσει από τα Ιωάννινα και με σταθμούς στο Μέτσοβο, τα Γρεβενά και την Κοζάνη, θα καταλήξει στη Βέροια, με τη βοήθεια 7 λαμπαδηδρόμων.

    2η ημέρα της Λαμπαδηδρομίας

    Η 2η ημέρα της Λαμπαδηδρομίας ξεκίνησε το πρωί από το Μεσολόγγι και με καλύτερες καιρικές συνθήκες, μετά την βροχή της 1ης ημέρας, έφτασε στο Αγρίνιο, όπου τον βωμό άναψε ο πρωταθλητής στα 800 μέτρα στον στίβο, Ευθύμης Παπαδόπουλος.

    Στη συνέχεια η Λαμπαδηδρομία στάθμευσε στην Αμφιλοχία, με την Παραολυμπιονίκη Παρασκευή Καντζά να ανάβει το βωμό, στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας και στην Αρτα, όπου έγιναν και αντίστοιχες τελετές υποδοχής της Φλόγας.

    Σε όλες τις πόλεις απ' όπου πέρασε η Ολυμπιακή Φλόγα, η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν πολύ μεγάλη. Κρατώντας σημαίες της Ελλάδας και της Κίνας, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους και υποδέχτηκαν τους δρομείς με μεγάλη θέρμη, αποδεικνύοντας στην πράξη την πίστη τους στα Ολυμπιακά ιδεώδη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 March 2008 - 21:49:36 UTC