Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίζουν σήμερα οι Κύπριοι
  • [02] Ψηφίζουν για τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ασθενής σεισμός στην Κέρκυρα

    [01] Κόσμος

    Κρίσιμες προεδρικές εκλογές

    Ψηφίζουν σήμερα οι Κύπριοι

    24/2/2008 11:09:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται από το πρωί στην Κύπρο για την ανάδειξη νέου προέδρου της χώρας. Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η εκλογή θα κριθεί στο "νήμα" καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρή και η αναμέτρηση είναι ανοιχτή. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής ο κ. Κασουλίδης είχε συγκεντρώσει ποσοστό 33,51% και ο κ. Χριστόφιας 33,29%, ενώ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 31,79% και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο. Η σημερινή ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12 και 1 το μεσημέρι, ενώ, σε περίπτωση κατά την οποία θα παρατηρηθεί συνεχιζόμενη ροή ψηφοφόρων σε κάποιο κέντρο, ο προεδρεύων θα μπορεί να δώσει παράταση της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τις 9 το βράδυ. Με βάση τον εκλογικό κατάλογο, θα ψηφίσουν 515.994 συνολικά ψηφοφόροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 390 Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν και 361 εγκλωβισμένοι καθώς και οι φυλακισμένοι.

    Όπως ανέφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Λάζαρος Σαββίδης, εάν όλα κυλήσουν ομαλά τότε μέχρι τις 7.30 το βράδυ αναμένεται να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα και περίπου στις 10 το βράδυ θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στο στάδιο "Ελευθερία" της Λευκωσίας. Η εγκαθίδρυση του νέου Προέδρου θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Φεβρουαρίου.

    Συνολικά, λειτουργούν σε όλες τις περιφέρειες 1.159 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 438 στην επαρχία Λευκωσίας συν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα για τους εγκλωβισμένους και για τους φυλακισμένους. Στην επαρχία Λεμεσού θα λειτουργήσουν 340 εκλογικά κέντρα, στην Αμμόχωστο 55, στη Λάρνακα 190 και στην Πάφο 134.

    Οι σημερινές προεδρικές εκλογές είναι οι πρώτες από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Επίσης, είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Κύπρου, τις οποίες το ΑΚΕΛ διεκδικεί με δικό του υποψήφιο.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία, λόγω της στασιμότητας στο Κυπριακό και της απροθυμίας, όπως υποστήριζε, του απερχόμενου Προέδρου για κινήσεις και πρωτοβουλίες. Το ίδιο του καταλογίζει και ο άλλος υποψήφιος, ο Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης έχει δηλώσει ότι, αν εκλεγεί Πρόεδρος, τη Δευτέρα θα πάει στην κατεχόμενη Κερύνεια για να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Επίσης, ο κ. Χριστόφιας έχει εξαγγείλει ότι θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να διαπιστώσει, πού σκαλώνουν οι προσπάθειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    [02] Πολιτική

    Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος

    Ψηφίζουν για τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ

    24/2/2008 10:58:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Για την ανάδειξη των 4.500 αντιπροσώπων στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, ψηφίζουν σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος, που είναι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα μητρώα και θα ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα που έχουν ορίσει οι δημοτικές οργανώσεις, στις οποίες ανήκουν. Παράλληλα, καλούνται να απαντήσουν σε δημοψήφισμα για το πολιτικό σύστημα, τη διαφάνεια, τη διοικητική δομή της χώρας και τους μετανάστες, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι δεσμευτικά για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τη διαδικασία εκλογής συνέδρων, θα πραγματοποιηθούν τις ίδιες ώρες, σε ξεχωριστή κάλπη, και οι εκλογές για την ανάδειξη Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα των Νομαρχιακών Συντονιστικών Γραμματειών της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Οι διαδικασίες ανάδειξης των αντιπροσώπων ξεκίνησαν στις 9.30 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 5.30 το απόγευμα.

    [03] Κοινωνία

    Περίπου στη 1 τα ξημερώματα

    Ασθενής σεισμός στην Κέρκυρα

    24/2/2008 10:45:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε επτά λεπτά μετά τη 1 τα ξημερώματα, εντάσεως 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κέρκυρας και 300 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Αθήνας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιο Λέκκα, ο συγκεκριμένος σεισμός δεν συνδέεται με την σεισμική έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Πελοπόννησο όμως και αυτός έχει προκληθεί από τη μετακίνηση της Αφρικανικής Πλάκας προς την Ευρώπη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 February 2008 - 9:49:40 UTC