Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρό διπλωματικό πόκερ
  • [02] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στα ΝΕΑ
  • [03] Προεδρικές εκλογές αύριο στην Κύπρο
  • [04] Επίθεση Τσίπρα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
  • [05] Εξαρθρώθηκε συμμορία Αλβανών ληστών
  • [06] Διώξεις για το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ
  • [07] Θα ξαναδεί τα παιδιά τη η Μ. Σπίαρς
  • [08] Μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου
  • [09] Σφυροκοπούν το Β. Ιράκ οι Τούρκοι
  • [10] Nίκη - χρυσάφι για τη Βέροια

    [01] Πολιτική

    Για την ονομασία

    Σκληρό διπλωματικό πόκερ

    23/2/2008 2:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2008 4:40:58 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος σε Αθήνα και Σκόπια ώστε οι δύο χώρες να τοποθετηθούν συγκεκριμένα επί των προτάσεων Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ο πρωθυπουργός από το βήμα τη βουλής χθες, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τα Σκόπια. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, δεν θα υπάρξει και πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, διαμήνυσε ότι η γειτονική χώρα οφείλει να αποδείξει έμπρακτα πως μπορεί να είναι πραγματικός σύμμαχος και ότι σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Αναφορικά με το Κόσοβο, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει στο επόμενο χρονικό διάστημα για την αναγνώρισή του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, ενώ αποσυνέδεσε το θέμα από το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Το υπουργείο Εξωτερικών που έχει δώσει εντολή στον διαπραγματευτή της χώρας μας Αδαμάντιο Βασιλάκη να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να κομίσει την ελληνική απάντηση στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, τηρεί χαμηλούς τόνους και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα στην έκβαση των διαβουλεύσεων.

    O Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ εκφράζει την αντίθεσή του στη λύση με διπλή ονομασία. "Η κυβέρνηση, σήμερα, δέχεται να διαπραγματευτεί ακόμα και λύση "διπλής ονομασίας". Αποτελεί τη χειρότερη εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας και την οποία το ΠΑΣΟΚ, και ως κυβέρνηση και σήμερα, έχει αποκλείσει ρητά", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Η Αλέκα Παπαρήγα εκτιμά ότι η Αθήνα θα βάλει βέτο στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    "Δικαιώνεται η πολιτική μας για το Σκοπιανό" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Αύριο Κυριακή, στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας (Νίκολα Γκρούεφσκι πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE, Ράντμιλα Σεκερίνσκα αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης -SDSM- Αλί Αχμέτι αρχηγός της Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη -DUI- και Μέντουχ Θάτσι αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών - DPA), παρόντος και του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για να καθοριστεί η θέση της χώρας σχετικά με την πρόταση για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, που υπέβαλε την Τρίτη ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    [02] Πολιτική

    "Όχι διπλή ονομασία για τα Σκόπια"

    Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στα ΝΕΑ

    23/2/2008 12:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2008 4:34:22 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην προοπτική του κόμματός του μετά το συνέδριο, την "ανοικτή" δυνατότητα συνεργασίας με τον Συνασπισμό, στα θέματα διαφάνειας και στις βαλκανικές εξελίξεις, με ιδιαίτερες αναφορές στο Σκοπιανό, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στα ΝΕΑ. "Δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου", τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη "διπλή ονομασία". Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ και ως κυβέρνηση και σήμερα αποκλείει ρητά τη διπλή ονομασία και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "δέχεται να διαπραγματευτεί τη λύση της διπλής ονομασίας". Θεωρεί "δυσμενέστατη εξέλιξη τις μονομερείς αναγνωρίσεις του Κοσσόβου εκτός του πλαισίου ΟΗΕ" και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του. Τάσσεται υπέρ της ανάληψης "όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για την επίλυση του Κυπριακού στον ΟΗΕ και την ΕΕ" και υπόσχεται ότι θα είναι "στο πλευρό του νέου προέδρου της Κύπρου και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς".

    Διαφοροποιείται με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος έχει υποστηρίξει τη σύναψη ειδικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ότι "η θέση μας πρέπει να παραμείνει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά και την υποχρέωση να εκπληρώσει χωρίς παρεκκλίσεις τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι όλων των κρατών-μελών της".

    Ερωτηθείς για ενδεχόμενη σκοπιμότητα πίσω από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στο σκάνδαλο Ζίμενς, ο κ.Παπανδρέου απαντά ότι "οι προτάσεις μας δεν είναι ρεβανσιστικές", ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την υπόθεση Ζίμενς" και ότι "στο Κίνημα δεν έχουμε διστάσει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις όταν υπήρχαν θέματα διαφάνειας", για να καταλήξει "δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου".

    Σε ερώτηση αν στα όργανα του ΠΑΣΟΚ θα περιληφθούν και στελέχη που τάχθηκαν με τον κ Βενιζέλο ή τον κ. Σκανδαλίδη, απάντησε ότι "όλοι θα έχουν έργο, ρόλο και ευθύνες", διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "η λογική του μοιράσματος θέσεων και πόστων δεν μας ταιριάζει". Η εξήγηση που έδωσε στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει από τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά υφίσταται ακόμη και μεγαλύτερη φθορά, είναι ότι στα μάτια πολλών συμπολιτών μας "είμαστε όλοι ίδιοι" και το απέδωσε σε "προπαγάνδα".

    Τέλος στο ερώτημα αν η ιδέα κυβερνητικής συνεργασίας με τον Συνασπισμό έχει ναυαγήσει οριστικά, απαντά ότι "η δυνατότητα προγραμματικής συνεργασίας είναι, για μας, ανοιχτή. Το δίλημμα βρίσκεται στην άλλη πλευρά".

    [03] Κόσμος

    Προεδρικές εκλογές αύριο στην Κύπρο

    23/2/2008 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2008 4:36:07 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Έληξε το βράδυ της Παρασκευής, η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στην Κύπρο, με τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια. Όπως εκτιμούν δημοσιογράφοι και αναλυτές, η συζήτηση ήταν ίσως η καλύτερη που έγινε σε προεδρικές εκλογές. Οι δύο διεκδικητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις που ήθελαν να περάσουν στους ψηφοφόρους. Στο τέλος της συζήτησης οι δύο υποψήφιοι έδωσαν τα χέρια. Κατά τον κ. Χριστόφια, "αλληλοσυγχωρήθηκαν" και ευχήθηκαν ο ένας στον άλλο καλή τύχη, ενώ ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θεώρησε ότι έπρεπε να πλησιάσει τον κ. Χριστόφια και να του δώσει το χέρι.

    Δύο από τα πέντε κανάλια που μετέδιδαν τη συζήτηση διενήργησαν τηλεψηφοφορίες, που είχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. Στην τηλεοψηφοφορία του ΑΝΤ1 Κύπρου με το ερώτημα "ποιος σας πείθει περισσότερο" ποσοστό 50,5% πήγε στον κ. Χριστόφια και 49,5% στον κ. Κασουλίδη. Στην τηλεψηφοφορία του ΣΙΓΜΑ, το ποσοστό του κ. Κασουλίδη ήταν 73% και του κ. Χριστόφια 27%.

    Οι δύο διεκδικητές

    Το βασικό μήνυμα του κ. Κασουλίδη ήταν ότι το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην Ευρώπη και στις συμμαχίες που πρέπει να αναπτυχθούν στον ευρωπαϊκό χώρο προκειμένου να εξασφαλισθεί υποστήριξη στις θέσεις για το κυπριακό, καθώς και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Ο κ. Κασουλίδης παρουσιάστηκε ως ο ηγέτης που μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά στην Ευρώπη και να εφαρμόσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο, σε αντίθεση με τον κ. Χριστόφια.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας απέρριψε τη θέση για ευρωσκεπτικισμό και πρόβαλε την υποστήριξη που είχε από τον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο και την παράταξη της ευρωπαϊκής αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που παρέχει τα εχέγγυα να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, αναφέροντας ευθέως ότι πίσω από τον κ. Κασουλίδη θα είναι ο δυναμικός πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι όταν υπέβαλλε την υποψηφιότητά του ξεκαθάρισε στο ΔΗΣΥ ότι οι δεσμεύσεις του θα είναι μόνον έναντι του λαού και ότι η θέση του αυτή έγινε δεκτή. Η συζήτηση άναψε όταν ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε σε μηνύματα SMS και ηλεκτρονικά μηνύματα που υποστήριξε ότι είχαν υβριστικό περιεχόμενο. Υποστήριξε επίσης ότι προέρχονταν από το επιτελείο του Ιωάννη Κασουλίδη, κατηγορώντας ονομαστικά την 25χρονη κόρη του ανθυποψηφίου του Ιωάννα για ενεργό συμμετοχή στην αποστολή τους. Ο κ. Κασουλίδης αντέδρασε έντονα και διαμαρτυρήθηκε για την προσωπική επίθεση εναντίον της κόρης του και γιατί το επιτελείο του κ. Χριστόφια ανήγαγε το ζήτημα σε μείζον θέμα συζήτησης τις τελευταίες δύο ημέρες.

    Ένα άλλο θέμα που αναδείχθηκε στη διάρκεια της συζήτησης ήταν η ανάμιξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην προεκλογική εκστρατεία και η υποστήριξή του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη. Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο για τη στάση του και ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κασουλίδης ανέλαβε δεσμεύσεις έναντι του προκαθημένου της κυπριακής εκκλησίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στο διορισμό του Υπουργού Παιδείας. Ο κ. Κασουλίδης απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση.

    [04] Πολιτική

    Νέα Πολιτική Γραμματεία ΣΥΝ

    Επίθεση Τσίπρα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

    23/2/2008 11:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/2/2008 6:46:36 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Η ενότητα της Αριστεράς και το άνοιγμα στην Εκκλησία ήταν τα βασικά στοιχεία στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, στην νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η οποία εξέλεξε σήμερα το νέο της γραμματέα και τη νέα Πολιτική Γραμματεία. Ο κ. Τσίπρας στην εισηγητική του ομιλία κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση της σε μεγάλα θέματα που ήδη έχουν τεθεί στο αρχείο, όπως οι υποθέσεις των υποκλοπών και των Πακιστανών, ενώ μιλώντας για την υπόθεση Ζίμενς εξέφρασε την άποψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αρνούνται να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την διαπλοκή. Είναι ανάγκη να προωθηθεί η ενότητα της αριστεράς τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ακρίβεια η οποία όπως είπε οφείλεται στη δράση των καρτέλ. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεων του ΣΥΝ. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να παραιτηθεί από κάθε σκέψη ανταλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την αναγνώριση του Κοσσόβου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι θέλουμε δίπλα μας την εκκλησία και χαρακτήρισε ως ενθαρρυντική αλλαγή τη στάση της εκκλησίας με το νέο Αρχιεπίσκοπο, καθώς όπως είπε δεν είδαμε προτροπές για συλλαλητήρια στο θέμα της ΠΓΔΜ ενώ με θετικά λόγια μίλησε και για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τονίζοντας ιδιαίτερα τις οικολογικές ευαισθησίες χαρακτηρίζοντάς τον ως "πράσινο Πατριάρχη". Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην Αλέκα Παπαρήγα για την αρνητική της στάση έναντι της συνεργασίας ΚΚΕ -ΣΥΝ, ενώ έκανε άνοιγμα στον χώρο του ΚΚΕ και των ανένταχτων Αριστερών ζητώντας κοινή δράση για την συγκρότηση της μεγάλης Αριστεράς. Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον υποψήφιο της Αριστεράς κατά τις αυριανές εκλογές στην Κύπρο Δημήτρη Χριστόφια.

    Πρότεινε να εκλεγεί κατόπιν συνεννόησης ένα νέο όργανο, η Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεων του κόμματος και η γραμματεία αυτή θα έχει έναν υπεύθυνο για κάθε περιφέρεια της χώρας. Επίσης είπε ότι η Εκτελεστική Γραμματεία θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα κάθε δύο χρόνια, να κάνει τον απολογισμό της δράσης της και αν απαιτείται να γίνεται η εκλογή νέας γραμματείας. Επίσης πρότεινε η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος να αποτελείται από 15 μέλη συν τον πρόεδρο και τον γραμματέα του ΣΥΝ. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε την επανεκλογή του κ. Νίκου Χουντή για Γραμματέα του Κόμματος.

    Νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, μετά από το 5ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, όπου, μετά από ψηφοφορία, εξέλεξε τη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που αποτελείται από 15 μέλη, ενώ γραμματέας του κόμματος επανεξελέγη για δεύτερη συνεχή θητεία ο Νίκος Χουντής με 88 ψήφους.

    Ο Νίκος Χουντής επανεξελέγη γραμματέας του ΣΥΝ

    Συγκεκριμένα ο Νίκος Χουντής επανεξελέγη Γραμματέας του ΣΥΝ για δεύτερη συνεχή θητεία, από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος κατά τη σημερινή συνεδρίασή της. Κατά την ψηφοφορία ο κ. Χουντής συγκέντρωσε 88 ψήφους ενώ υπήρξαν 37 λευκά. Επίσης εξελέγη η νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που αποτελείται από 15 μέλη. Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εκλέχθηκαν οι: Αποστόλου Βαγγέλης, Καριτζής Ανδρέας, Κορονάκης Τάσος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Λεουτσάκος Στάθης, Λυκούδης Σπύρος, Μαργαρίτης Θόδωρος, Μαρματάκης Κώστας, Μπαγεωργος Στέφανος, Μπαλάφας Γιάννης, Παπαδογιάννη Σόφη, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Στρατούλης Δημήτρης, Τσακολωτος Ευκλείδης, Φλαμπουράρης Αλέκος

    Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση της VPRC για τον "Ανάποδο Τύπο", οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ κατά 76% και του ΣΥΝ κατά 77%, τάσσονται υπέρ της ιδέας μιας αριστερής ενότητας. Ακόμα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει προβάδισμα 4 μονάδων, με ποσοστό 38% έναντι 34% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 4% και οι Οικολόγοι 1,5%.

    Στο Φανάρι αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Εν τω μεταξύ, το Φανάρι επισκέφτηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προσφώνησε τον κ. Βαρθολομαίο ως "παλαιό" και "σεβαστό" γνώριμο της Αριστεράς και αναφέρθηκε στις "μεγάλες προσπάθειες είχαν γίνει για να είναι παρών και να απευθυνθεί με ομιλία του, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο", ο Οικουμενικός Πατριάρχης. "Σήμερα με την παρουσία μας εδώ θέλαμε να υπογραμμίσουμε την σημασία που αποδίδουμε στον θεσμό του Πατριαρχείου", συνέχισε ο κ. Αλαβάνος και υπογράμμισε "την ανάγκη να αναγνωριστεί η οικουμενικότητα του, την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η σχολή της Χάλκης και να απαλλαγεί το Πατριαρχείο από τις εκδηλώσεις βίας που προέρχονται από εθνικιστικές πλευρές".

    Η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης κ. Κιοκσάλ Τοπτάν, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αλί Μαπμπατζάν και τον βουλευτή κ. Ουφούκ Ουράζ, πρόεδρο του τουρκικού κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (ODP). "Η Ελλάδα και η Τουρκία επενδύουν στους εξοπλισμούς αντί να επενδύουν στην εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική", είπε ο κ. Αλαβάνος στην Άγκυρα, μετά την συνάντηση του τον πρόεδρο του Κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (ODP), κ. Ουφούκ Ουράζ.

    [05] Κοινωνία

    Εξαρθρώθηκε συμμορία Αλβανών ληστών

    23/2/2008 6:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Πολυμελής οργανωμένη συμμορία Αλβανών που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων, καταστήματα και σπίτια στα νότια προάστια Αττικής, στο Χαϊδάρι, αλλά και στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες οχτώ άτομα από 19 έως 26 ετών, ενώ αναζητούνται και άλλοι συνεργοί τους. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί εννέα ληστείες. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, κουκούλες, κλοπιμαία, πέντε αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα.

    [06] Κοινωνία

    Διώξεις για το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ

    23/2/2008 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών άσκησε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά στον διευθυντή του αμαξοστασίου του ΗΣΑΠ και τον ηλεκτροδηγό που είχε βάρδια κατά την διάρκεια του τραγικού δυστυχήματος χθες, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, όπου ένας άστεγος αλλοδαπός έχασε τη ζωή του και έξι καθαρίστριες τραυματίστηκαν. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο πειθαρχικός έλεγχος που έχει διατάξει το Υπουργείο Μεταφορών ώστε να εξακριβωθεί πως λύθηκαν τα φρένα του βαγονιού.

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Λος Άντζελες, ΗΠΑ

    Θα ξαναδεί τα παιδιά τη η Μ. Σπίαρς

    23/2/2008 3:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Σύντομα" θα μπορέσει να δει τα δύο παιδιά της η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, χάρη σε μια συμφωνία που έκανε με τους δικηγόρους του πρώην συζύγου της, όπως ανέφερε ένας από αυτούς στο περιοδικό People. Ο Μαρκ Βίνσεντ Κάπλαν, ένας από τους δικηγόρους του Κέβιν Φέντερλαϊν, είπε στο περιοδικό ότι η 26χρονη τραγουδίστρια μπορεί σύντομα να πάρει άδεια για να επισκεφθεί τα δύο αγόρια της, τον Τζέιντεν Τζέιμς, 1 έτους και τον Σον Πρέστον, 2 ετών. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια δεν έχει δει τα παιδιά της από τις 3 Ιανουαρίου. Την 1η Φεβρουαρίου η Σπίαρς τέθηκε υπό την κηδεμονία του πατέρα της, μέτρο που λαμβάνεται από τα αμερικανικά δικαστήρια όταν κρίνουν ότι ένα ενήλικο άτομο δεν είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του.

    [08] Κόσμος

    Από Βραζιλία και Αργεντινή

    Μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου

    23/2/2008 3:40:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην κατασκευή από κοινού εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου πρόκειται να προχωρήσουν οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Αργεντινής, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Κριστίνα Κίρχνερ, ανακοίνωσαν σήμερα από το Μπουένος Άιρες, εντείνοντας τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Σέλσο Αμορίμ, αρχικά η κάθε χώρα θα εργαστεί με βάση τη δική της τεχνολογία. Οι δύο μεγαλύτερες χώρες της νοτίου Αμερικής θα συστήσουν επίσης μία επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι η δημιουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Το θέμα της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Λούλα στο Μπουένος Άιρες. Σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την ομόλογό του της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, αλλά και με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η Βολιβία εξάγει φυσικό αέριο και στις δύο χώρες, όμως δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Η Αργεντινή, που εξάγει την πυρηνική τεχνολογία της σε όλο τον κόσμο, είναι η πρώτη χώρα της νοτίου Αμερικής που ανέπτυξε πυρηνική βιομηχανία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας αποφάσισε πέρσι να ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, η οποία διαθέτει το έκτο σε μέγεθος κοίτασμα ουρανίου παγκοσμίως.

    [09] Ιράκ

    Ιράκ

    Σφυροκοπούν το Β. Ιράκ οι Τούρκοι

    23/2/2008 1:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν στο Βόρειο Ιράκ οι μάχες και τα πυρά πυροβολικού, όπου έχουν εισβάλει τουρκικά στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν τους Κούρδους αντάρτες. Κάτοικοι των ιρακινών πόλεων Χακούρκ και Σιντεκάν, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είπαν ότι άκουγαν για ώρες ανταλλαγή πυρών, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα περνούσαν πάνω από τα κεφάλια τους. Την Πέμπτη το βράδυ ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση στο Β. Ιράκ, από την οποία έχουν βρει το θάνατο ως τώρα 40 Κούρδοι αντάρτες και 5 στρατιώτες. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Β. Ιράκ τα τελευταία 10 χρόνια. Η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν επέρριψε σήμερα την ευθύνη για την επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Αρμπίλ, "χωρίς τη συναίνεση της αμερικανικής κυβέρνησης, η Τουρκία δεν θα παραβίαζε την εδαφική και εναέρια ακεραιότητα του Ιράκ". "Η περιφερειακή κυβέρνηση καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς που είχαν στόχο τις υποδομές. Καλούμε τον τουρκικό στρατό να αποχωρήσει αμέσως από το ιρακινό Κουρδιστάν. Το πρόβλημα δεν θα διευθετηθεί με στρατιωτικά, αλλά με ειρηνικά μέσα τόνισε. Ο Λευκός Οίκος δεν καταδίκασε χθες την τουρκική χερσαία επιχείρηση, αρκούμενος να δηλώσει ότι είχε ενημερωθεί προκαταβολικά και ότι κάλεσε την Αγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση. Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο του υπουργείου Πετρελαίου στη Βαγδάτη, οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν συνεχίζονται κανονικά.

    Εντωμεταξύ βλήματα όλμων και ρουκέτες έπληξαν σήμερα την "Πράσινη Ζώνη" της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία και η έδρα της ιρακινής κυβέρνησης, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Εν μέσω των εκρήξεων σειρήνες καλούσαν τον κόσμο να καλυφθεί από τα πυρά. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ταγματάρχης Μπραντ Λέιτον, επιβεβαίωσε το γεγονός. Τις αποκαλούμενες "ειδικές ομάδες", δηλαδή ανυπάκουα μέλη του Στρατού του Μάχντι, του Μοκτάντα Σαντρ, κατηγορεί για τις επιθέσεις η Ουάσινγκτον, που, όπως υποστηρίζει, χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από το γειτονικό Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της αρνείται την κατηγορία. Την Παρασκευή ο Σαντρ ανανέωσε για έξι μήνες την εκεχειρία που είχε κηρύξει τον περασμένο Αύγουστο.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βέροια - Άρης 1-0

    Nίκη - χρυσάφι για τη Βέροια

    23/2/2008 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    «Χρυσή» νίκη, στην προσπάθεια που κάνει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, πέτυχε η Βέροια, καθώς στο εντός έδρας παιχνίδι για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επικράτησε 1-0 του Άρη, με γκολ του Μπικόφσκι στο 27. Ο Αρης είχε την υπεροχή στο α ημίχρονο, αλλά η Βέροια την ουσία. Ετσι, αφού ο Αμορόζο δύο φορές απέτυχε να σκοράρει από καλή θέση (6, 21), ήρθε ο Μπικόφσκι με κεφαλιά στο 27 να δώσει το προβάδισμα στους γηπεδούχους. Η Βέροια αποδείχθηκε ουσιαστική και στην άμυνα, καθώς στη συνέχεια ο Αρης προσπάθησε να πιέσει για να φτάσει στην ισοφάριση πριν λήξει το ημίχρονο, όμως δεν κατάφερε να δημιουργήσει τη μεγάλη φάση.

    Αποφασισμένος να «γυρίσει» το παιχνίδι μπήκε ο Αρης στο β ημίχρονο, ωστόσο οι παίκτες του έδειχναν σημάδια επιπολαιότητας στην τελική ενέργεια. Στάθηκαν και άτυχοι στο 63, καθως το εξαιρετικό σουτ του Κόκε τράνταξε το δοκάρι του Αποστολίδη, ενώ στην προσπάθεια να πετύχουν ένα γκολ, δύο φορές κινδύνεψαν να εκτεθούν αμυντικά, όταν σε ισάριθμες αντεπιθέσεις ο Κριβοκάπιτς βρέθηκε σε θέση βολής (70, 79), αλλά νικήθηκε από τον Κέλεμεν.

    Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Βέροια αμύνθηκε σωστά κι έτσι πήρε τη σημαντική νίκη, μετά από τέσσερις συνεχείς ήττες στο πρωτάθλημα.

    Διαιτητής: Κύρκος (Ηπείρου)

    Κόκκινη: 91 Τσιμπλίδης (2η κίτρινη)

    Κίτρινες: Μπικόφσκι, Μετόμο, Κριβόκαπιτς, Αλεξίου

    Οι συνθέσεις:

    ΒΕΡΟΙΑ (Γιάννης Ματζουράκης): Αποστολίδης, Αλεξίου, Ντε Λάνγκε, Τσιμπλίδης, Κόλτζος (77 Μελαμπιανάκης), Κριβόκαπιτς, Βασιλακάκης (68 Στεφανίδης), Καμάλ Εντο, Μετόμο, Ερέρα (82 Τζιοβανίνι), Μπικόφσκι.

    ΑΡΗΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Κέλεμεν, Βανγκέλι (58 Χαβίτο), Αουρέλιο (66 Κάλβο), Παπαδόπουλος, Ρονάλντο, Γιάχιτς, Σιστόν, Ιβιτς (82 Πρίττας), Σανσόν, Αμορόζο, Κόκε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 February 2008 - 17:50:20 UTC