Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόταση Νίμιτς για ΠΓΔΜ
  • [02] Υποχωρούν τα προβλήματα
  • [03] Κόσοβο: Διπλωματικός πυρετός και επεισόδια
  • [04] Kακούργημα υποκλοπές και βιντεοσκοπήσεις
  • [05] Αρνείται να αποχωρήσει ο Μουσάραφ
  • [06] Στηρίζει το Λίβανο η Βρετανία
  • [07] Κύπρος: Διαβουλεύσεις εν όψει της κάλπης
  • [08] Επιστροφή χρημάτων στους πρατηριούχους
  • [09] Προσεχώς οι απολογίες
  • [10] Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση στην Αθήνα

    Νέα πρόταση Νίμιτς για ΠΓΔΜ

    19/2/2008 4:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 7:03:16 μμ)

    Νέα συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, παρέδωσε σε Ελλάδα και Σκόπια, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ. Ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι η πρότασή του δεν καλύπτει πλήρως τις επιδιώξεις των δυο χωρών, αναγνώρισε ότι στην πρόταση υπάρχουν στοιχεία που δύσκολα θα αποδεχθούν οι δυο πλευρές,τόνισε όμως ότι είναι δίκαιη και αξιοπρεπής και μπορεί να αποτελέσει βάση για μια λύση στο ζήτημα. Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι για τη νέα πρόταση θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα και δύσκολη διαπραγμάτευση. Εξέφρασε δε την ελπίδα να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

    "Τώρα είναι η ώρα"

    Ο Μάθιου Νίμιτς εξήρε το υψηλό επίπεδο των διαπραγματευτών και των γνώσεων που διαθέτουν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι είναι κοινή επιθυμία και των δύο χωρών και λαών να εξευρεθεί λύση.

    Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και της σταθερότητας της περιοχής να εξευρεθεί λύση. "Τώρα είναι η ώρα", τόνισε.

    Αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει οτιδήποτε σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης, επικαλούμενος την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας και στο ερώτημα αν έλαβε υπόψη του τις ιστορικές ευαισθησίες της Ελλάδας απάντησε ότι έλαβε υπόψη του τις ευαισθησίες όλων.

    Ο διαπραγματευτής των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ περιορίστηκε να πει ότι θα παρουσιάσει την πρόταση στην κυβέρνησή του η οποία θα την εξετάσει και θα την αναλύσει προσεκτικά και επιβεβαίωσε τα λεχθέντα από τον Μ.Νίμιτς.

    Φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του και ο Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο οποίος είπε ότι ο κ. Νίμιτς παρουσίασε μια νέα πιο επεξεργασμένη πρόταση από τη δέσμη ιδεών του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες και παραμέτρους αυτής της πρότασης, τονίζοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση.

    "Οι προτάσεις του κ. Νίμιτς ξεκινούν μια ουσιαστική διαπραγμάτευση", τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά το πέρας της κατ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με καθαρές θέσεις και ισχυρές όλες τις δυνατότητές της.

    Η κ. Μπακογιάννη, αύριο Τετάρτη αναμένεται να ενημερώσει για τη νέα πρόταση Νίμιτς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικούς αρχηγούς.

    Στις 2.00 το μεσημέρι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 5.00 το απόγευμα τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 6.00 τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στις 7.30 τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο και την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξαιτίας των επιλογών της, της ολιγωρίας και των λανθασμένων χειρισμών της. Την τελευταία τετραετία, η Ελλάδα έχει βρεθεί με μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ και με δυσμενείς για τα συμφέροντα της χώρας ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς. Η θέση της Ελλάδας, όπως την υπερασπίστηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, είναι σαφής. Υποστηρίζουμε μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση της ενιαίας, σύνθετης και κοινής για όλες τις χρήσεις ονομασίας, που θα εκφράζει τη γεωγραφική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής μας. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί διπλής ονομασίας, ως τελική πρόταση, καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να την απορρίψει, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οφείλει να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας στο βέτο, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ".

    Αναφερόμενο, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ εκτιμά ότι είναι στενά συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας ότι "οι προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή ακούγονται ότι κομίζει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, περί διπλής ονομασίας, δεν φαίνεται να αποτελούν λύσεις αποδεκτές και από τα δύο μέρη".

    "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια απαιτούν εγρήγορση. Η υπεράσπιση της ειρήνης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό εμμένουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα με τα Σκόπια.", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Οδηγούμεθα σε ολοκληρωτική ήττα τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχετικά με την πρόταση Νϊμιτς και προσθέτει ότι το ενδεχόμενο βέτο του κ. Καραμανλή δεν υπερασπίζεται επαρκώς τις επιτακτικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνητικές ολιγωρίες των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.

    [02] Κοινωνία

    Παγίδες πάγου

    Υποχωρούν τα προβλήματα

    19/2/2008 4:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 7:26:24 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σταδιακή βελτίωση παρουσιάζει ο καιρός, ενώ έχουν υποχωρήσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, κυρίως παγετό, καθιστώντας επικίνδυνες τις μετακινήσεις σε πολλούς δρόμους. Συνθήκες παγετού επικρατούν από το πρωί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ η Τροχαία συνιστά την προσοχή των οδηγών για την αποφυγή ατυχημάτων. Παράλληλα, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία με κατάγματα. Στην Αθήνα, κυκλοφορούν από το πρωί όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, και οι πτήσεις από το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Λόγω κακοκαιρίας έμειναν κλειστά για δεύτερη ημέρα τα σχολεία σε Αττική, Πειραιά, Εύβοια, στα νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων, στο Ηράκλειο και το Λασίθι της Κρήτης. Την ίδια ώρα πολλά χωριά, κυρίως, στην Κρήτη παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ η επέλαση του χιονιά έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες στην Αργολίδα, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Κρήτη, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Λόγω της κακοκαιρίας παρατηρείται στην αγορά μεγάλη αύξηση στις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων. Το χιόνι και ο παγετός προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε κηπευτικά και είδη θερμοκηπίου στην Αττική και την Πελοπόννησο. Τις ζημιές είδε απο κοντά στα Μέγαρα και το Μαραθώνα ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος δεσμεύτηκε για δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις.

    Αίθριο καιρό προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4-5 Μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 6 Μποφόρ. Τη νύκτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός, ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στην Αθήνα από 7 έως 14 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 3 έως 12 βαθμούς κελσίου.

    "Καμία δυσκολία δεν πρέπει να υποτιμούμε"

    Έρευνα σχετικά με το αν λειτούργησε επαρκώς το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας θα πραγματοποιήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι "καθώς έχουν διατυπωθεί ερωτηματικά για την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου σε ορισμένες φάσεις της κακοκαιρίας αλλά και για την επαρκή ενημέρωση των επιβατών, αποφάσισα να ζητήσω από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να διεξάγει έρευνα για το θέμα. Καμία δυσκολία δεν πρέπει να υποτιμούμε, αλλά και τίποτα δεν πρέπει να κρύψουμε."

    Σήμερα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ελευθέριος Βενιζέλος, έχουν προγραμματιστεί 460 πτήσεις από τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί οι 196, έχουν ακυρωθεί 10 πτήσεις των Ο.Α. λόγω επιχειρησιακών προβλημάτων, ενώ μια πτήση προς Μιλάνο ακυρώθηκε λόγω απεργίας εκεί.

    Σε ότι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες μόνο τρεις λεωφορειακές γραμμές λειτουργούν μετ΄ εμποδίων λόγω πάγου, οι γραμμές προς Βαρυμπόμπη, Άνω Λιόσια και Πειραιάς δάσος Χαϊδαρίου.

    Κανονικά λειτουργούν όλες οι γραμμές τρόλεϊ, ηλεκτρικός, μετρό, τραμ προαστιακός και ΟΣΕ.

    Ο παγετός κατέστρεψε τις καλλιέργιες

    Ζημιά έχει προκαλέσει ο παγετός στα κηπευτικά, στις πατάτες και στα εσπεριδοειδή σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία, αφού η θερμοκρασία ακόμα και στα πεδινά της Πελοποννήσου ξεπέρασε τους -7 βαθμούς. Ο παγετός εξουδετέρωσε τα συστήματα αντιπαγετικής προστασίας των αγροτών και προκάλεσε σοβαρές ζημιές ακόμα και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

    Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου κ. Ψυχογιός επισκέφτηκε την Μεσσηνία και μαζί με τον νομάρχη και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο, πραγματοποίησαν ελέγχους για τις επιπτώσεις του παγετού σε καλλιέργειες πρώιμης πατάτας. Τις επόμενες ημέρες ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου θα επισκεφθεί και άλλους νομούς για επιτόπια θεώρηση των ζημιών. Εν τω μεταξύ από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες οι αγρότες που έπαθαν ζημιά στις καλλιέργειές τους πρέπει να επισκεφθούν τους κατά Δήμο ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν την προβλεπόμενη δήλωση ζημιάς.

    Εν τω μεταξύ, το κρύο είναι δριμύ σε όλη την Πελοπόννησο κι έχει αποκατασταθεί κάθε πρόβλημα ακόμα και στα ορεινά.

    Οι δρόμοι είναι ανοικτοί, χρειάζεται όμως προσοχή τις βραδινές και πρωινές ώρες γιατί εκδηλώνεται παγετός. Ανοικτός είναι ο δρόμος και για το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας στο Μαίναλο, το οποίο από σήμερα λειτουργεί κανονικά.

    Αύριο με απόφαση των οικείων νομαρχών θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία στην περιφέρεια.

    Αποκλεισμένα χωριά 13 στην Εύβοια, 53 στην Κρήτη και το Οροπέδιο Καθαρού στο Λασίθι

    Αλυσίδες στην Αττική Επαρχιακή οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων, από το ύψος της θέσης Παναγίας Κανάλας (στα Ανω Λιόσια). Επαρχιακή οδός Αγ. Μερκουρίου - Μαλακάσας. Οδός Αγ. Σίλα από Π. Πεντέλη προς Ν. Πεντέλη. Λ. Κατσιμηδίου από την ταβέρνα "ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ" προς Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ανώνυμη οδός προς Ι.Μ. Αγ. Ιωάννου Καρέα, από το ύψος της οδού Παύλου Μελά

    Κλειστοί δρόμοι στην Αττική Λεωφόρος Πάρνηθας από το ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ. Περιφερειακή οδός Πεντέλης, από 414 Γ.Σ. Νοσοκομείο έως τη θέση Ανατολή. Ανώνυμη οδός προς θέατρο Λυκαβηττού από την οδό Σαρανταπήχου.

    Ρουσόπουλος για κακοκαιρία

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έχει ανακοινωθεί ότι πρέπει με την εκδήλωση του ζημιογόνου γεγονότος οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους πληγέντες δήμους να αναγγείλουν το γεγονός στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.

    Επίσης οι παραγωγοί των οποίων επλήγη οι παραγωγή τους πρέπει να υποβάλλουν αρχικές αιτήσεις ζημιάς, για ζημιές που υπέστη το κεφάλαιό τους και ο εξοπλισμός τους. Σε ό,τι αφορά ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, μόλις είναι δυνατή η πρόσβαση θα γίνουν αρχικά επισημάνσεις από αρμόδιους επόπτες γεωπόνους του ΕΛΓΑ των περιοχών αυτών.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως ο αρμόδιος υπουργός κ. Κοντός θα επισκεφτεί περιοχές που έχουν πληγεί προκειμένου επί τόπου να συντονίσει τις κινήσεις για να αποζημιωθούν γρήγορα οι παραγωγοί.

    Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "90 χωριά είναι αποκλεισμένα (19 στην Εύβοια και 71 στα Χανιά και το Λασίθι) ενώ υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης σε περίπτωση ανάγκης με μηχανήματα ειδικών δυνάμεων και στρατού. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει σειρά πολλών μηχανημάτων και προσωπικού για απεγκλωβισμούς. Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη ελικόπτερο για να βοηθηθεί ρωσικό πλοίο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου ανοικτά της Ικαρίας με 106 ναυτικούς. Συνολικά διατέθηκαν το τριήμερο 15.877 άτομα από το Υπ. Εσωτερικών, 5824 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Έγιναν 105.485 τηλεφωνικές κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν για ενημέρωση των πολιτών για την κίνηση στους δρόμους και 1082 τηλεφωνικές κλήσεις ήταν για παροχή βοήθειας και μεταφορά προσώπων".

    Σε ότι αφορά την κίνηση στους δρόμους στις 05.00 το πρωί ήταν εκτός 22 γραμμές της ΕΘΕΛ από τις 320 χθες και προχθές, στις 10.00 μειώθηκαν σε 8 και τώρα εκτός είναι μόνο 5 γραμμές. Στις 04.30 τέθηκαν σε κυκλοφορία όλες οι γραμμές τρόλεϊ εκ των οποίων 5 δεν έφταναν στο τέρμα. Στις 09.15 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως ενώ το τηλεφωνικό κέντρο 185 δέχθηκε συνολικά 10.200 κλήσεις.

    Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ είπε ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων ήταν ικανοποιητική και πως επιλύθηκε το πρόβλημα στη γραμμή Τήνου - Άνδρου. Ανέφερε ότι υπάρχουν μικροπροβλήματα στην Αττική, όπως πχ στη Σαλαμίνα, ενώ τα κυριότερα παρατηρούνται στην Κρήτη όπου λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις ορεινές περιοχές 20 χωριά είναι χωρίς ηλεκτροδότηση.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι στις 17/02 έγιναν 150 προσελεύσεις από πτώσεις και 24 εισαγωγές και στις 18/02 168 προσελεύσεις και 25 εισαγωγές.

    Επίσης 25 άτομα μεταφέρθηκαν για αιμοκάθαρση στις 17/02, στις 18/02 205 άτομα εκ των οποίων τα 134 μεταφέρθηκαν από την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική και στις 19/02 86 άτομα εκ των οποίων τα 24 μεταφέρθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ και την Πυροσβεστική.

    Τέλος, είπε ότι στη Στερεά Ελλάδα όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι προσπελάσιμοι και πως λειτουργούν τα μουσεία στα οποία υπάρχει πρόσβαση.

    Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία

    Με απόφαση του Νομάρχη Αν. Αττικής Λεωνίδα Κουρή, μετά από συνεννόηση με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αύριο Τετάρτη θα λειτουργήσουν κανονικά οι σχολικές μονάδες, Δημόσιες και Ιδιωτικές, των εξής Δήμων και Κοινοτήτων της Ανατ. Αττικής: Δήμου Αναβύσσου, Δήμου Αρτέμιδας, Δήμου Βάρης, Δήμου Βούλας, Δήμου Βουλιαγμένης, Δήμου Γλ. Νερών (εκτός των Δημοτικών Σχολείων), Δήμου Καλυβίων, Δήμου Κερατέας (εκτός του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κερατέας και του Γυμνασίου και Λυκείου Κερατέας), Δήμου Λαυρεωτικής, Δήμου Μαραθώνα, Δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας (εκτός του 1ου Γυμνασίου), Δήμου Ν. Μάκρης (εκτός του Δημοτικού Σχολείου Ανατολής), Δήμου Παλλήνης (εκτός όλων των Δημοτικών Σχολείων, του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου, του 2ου Γυμνασίου και 3ου Γυμνασίου Παλλήνης), Δήμου Ραφήνας (εκτός του 2ου Δημοτικού Σχολείου, των Ειδικών Σχολείων Νταού Πεντέλης , του Γυμνασίου, του Λυκείου, του ΕΠΑΛ και του ΕΠΑΣ), Δήμου Σπάτων (εκτός του Γυμνασίου Σπάτων), Κοινότητας Γραμματικού, Κοινότητας Παλαιάς Φωκαίας, Κοινότητας Σαρωνίδας.

    Στους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες Αν. Αττικής θα λειτουργήσουν επιπλέον τα εξής: 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Παλατίων Σκάλας Ωρωπού, Γυμνάσιο Κουβαρά, Γυμνάσιο και Λύκειο Πικερμίου, Ελληνογερμανική Αγωγή Παλλήνη, Εκπαιδευτήρια Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου Παλλήνης, Εκπαιδευτήρια Κωστέα- Γείτονα Παλλήνης, Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή Παλλήνης.

    Επίσης, κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Πειραιά.

    Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης και όλοι οι Δήμοι, προκειμένου οι να μεριμνήσουν λόγω αρμοδιότητας, για τον καθαρισμό των χώρων πρόσβασης και των αύλειων χώρων των σχολείων.

    Σημειώνεται ότι για τον καθαρισμό των αύλειων χώρων και των χώρων πρόσβασης των σχολείων η Νομαρχία Πειραιά διαθέτει στους Δήμους ειδικά μηχανήματα και εργατοτεχνικό προσωπικό, που θα εργαστεί όσο απαιτηθεί προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία.

    Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι "τα σχολεία στην περιοχή ευθύνης μας αύριο θα ανοίξουν. Παρά τις επιφυλάξεις των προϊσταμένων της εκπαίδευσης θεωρούμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνουν για τρίτη συνεχή ημέρα κλειστά. Δεν μπορεί να χαθούν άλλες διδακτικές ώρες".

    Με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, κ. Γιάννη Σγουρού, η οποία ελήφθη μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των Διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τα 2.020 σχολεία των 48 Δήμων δεν θα λειτουργήσουν αύριο 20 Φεβρουαρίου τα παρακάτω σχολεία.

    Ακολουθούν τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν:

    Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια (δημόσια και ιδιωτικά) των Δήμων Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Μελισσίων, Φιλοθέης, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, Παπάγου, Αγίας Παρασκευής, Παλαιού Ψυχικού, Περιστερίου, Πετρούπολης, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά των Δήμων: Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Γαλατσίου Δήμος Βύρωνα: όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, καθώς και τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία «Σύγχρονη Παιδεία» και «Βυζάντιο» και το Γυμνάσιο Καρέα και το Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ) Καρέα Δήμος Υμηττού: 3ο Δημοτικό Σχολείο, 5ο Νηπιαγωγείο, 3ο Γυμνάσιο και 3ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ) Υμηττού Δήμος Αθηναίων: 77ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Άνω Πετράλωνα), 62ο και 146ο Δημοτικό Σχολείο (Σεπόλια), 69ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Άγιος Νικόλαος - Κάτω Πατήσια), 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Κολωνός), 31ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Κάτω Πατήσια), 145ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Σεπόλια), 59ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Σεπόλια), 32ο, 89ο και 104ο Νηπιαγωγεία Αθηνών (Σεπόλια), 22ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 55ο και 116ο Νηπιαγωγεία Αθηνών (Κολωνός), 79ο Νηπιαγωγείο Αθηνών και 141ο Νηπιαγωγείο Αθηνών (Σεπόλια), 6ο και 69ο Νηπιαγωγείο (Παγκράτι) και 88ο και 68ο Νηπιαγωγείο (Άγιος Αρτέμιος), 14ο Δημοτικό Σχολείο (Λυκαβηττός), 116ο Δημοτικό Σχολείο (Λυκαβηττός), 14ο Νηπιαγωγείο (Λυκαβηττός), 105ο Δημοτικό Σχολείο (Πολύγωνο), 166ο Δημοτικό Σχολείο (Πολύγωνο), 102ο Δημοτικό Σχολείο (Πολύγωνο), 121ο Δημοτικό Σχολείο (Πολύγωνο), 25ο Νηπιαγωγείο και 138ο Νηπιαγωγείο (Πολύγωνο), 107ο Δημοτικό Σχολείο (περιοχή Γηροκομείου), 20ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Γηροκομείου), 40ο, 41ο,42ο, 135ο Δημοτικά Σχολεία (Γκύζη), 19ο, 21ο, 111ο και 127ο Νηπιαγωγεία Γκύζη, 36ο Δημοτικό Σχολείο (Λόφος Στρέφη), 82ο και 94ο Νηπιαγωγεία (Λόφος Στρέφη), 80ο Δημοτικό και 10ο Δημοτικό Σχολείο (περιοχή Μεσογείων), 41ο Νηπιαγωγείο και 102ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Μεσογείων), 18ο, 19ο, 104ο και 125ο Δημοτικά Σχολεία (περιοχή Αμπελοκήπων), Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Αρμούτη» (περιοχή Αμπελοκήπων), 16ο, 18ο, 40ο και 77ο Νηπιαγωγεία (περιοχή Αμπελοκήπων), Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, 134ο Δημοτικό Σχολείο (Ν. Κυψέλη), 15ο Δημοτικό Σχολείο (Κολωνάκι), 9ο Δημοτικό Σχολείο και 13ο Νηπιαγωγείο (Άλσος Συγγρού), 51ο, 160ο Δημοτικά Σχολεία και 34ο Νηπιαγωγείο (περιοχή Βάθη), 26ο, 38ο, 45ο, 120ο, 122ο και 172ο Δημοτικά Σχολεία (Κυψέλη), 21ο και 165ο Δημοτικά Σχολεία (Πλατεία Αμερικής), 53ο και 99ο Δημοτικά Σχολεία (Άγιος Παντελεήμονας), 22ο και 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Πλατεία Κολιάτσου), 4ο και 107ο Νηπιαγωγεία (Κυψέλη), 37ο Νηπιαγωγείο (Πλατεία Αμερικής), 66ο και 80ο Νηπιαγωγεία (Άγιος Παντελεήμονας), 129ο Νηπιαγωγείο (Άγιος Νικόλαος) και 9ο Γυμνάσιο, 9ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ) Αθηνών, 34ο Γυμνάσιο, 34ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ), 24ο Γυμνάσιο και 24ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο (ΓΕΛ) Δήμος Ζωγράφου: 3ο και 9ο Δημοτικό Σχολείο και 1ο, 7ο, 9ο και 18ο Νηπιαγωγεία Δήμος Καισαριανής: 2ο, 3ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο, 4ο και 5ο Νηπιαγωγείο Δήμος Ηλιούπολης: όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου, καθώς και το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Θεομήτωρ» και το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης Δήμος Γλυφάδας: 3ο, 5ο, 6ο ,7ο, 8ο, 10ο, 11ο,12ο, 16ο και 18ο Δημοτικά Σχολεία και 2ο, 4ο, 7ο και 11ο Νηπιαγωγεία Δήμος Αγίου Δημητρίου: 1ο Δημοτικό Σχολείο Δήμος Καλλιθέας: 1ο, 3ο, 4ο, 9ο, 13ο, 17ο και 27ο Δημοτικά Σχολεία και 2ο Νηπιαγωγείο Δήμος Μοσχάτου: 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία και 2ο και 3ο Νηπιαγωγεία Δήμος Ταύρου: 5ο Δημοτικό Σχολείο και 5ο Νηπιαγωγείο

    Όλα τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, που δεν αναφέρονται παραπάνω θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μπορούν να ενημερώνονται από τη Νομαρχία Αθηνών, καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι το πρωί, στα τηλέφωνα: 210 - 69 84 940, 210 - 69 84 950 και 210 - 69 28 378.

    [03] Κόσμος

    Κόσοβο: Διπλωματικός πυρετός και επεισόδια

    19/2/2008 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 6:51:27 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τους πρώτους νόμους του ανεξάρτητου κράτους, μεταξύ των οποίων και την δημιουργία υπουργείου Εξωτερικών, ψήφισε την Τρίτη το κοινοβούλιο του Κοσόβου. Το υπουργείο Εξωτερικών θα βοηθήσει στην σύναψη σχέσεων με φιλικές χώρες και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντις, δηλώνει ότι η χώρα του θα αγωνιστεί με διπλωματικά μέσα για το Κόσοβο και η Μόσχα προειδοποιεί σε υψηλούς τόνους ότι κινδυνεύει η παγκόσμια σταθερότητα. Την ίδια ώρα Σέρβοι που αντιτάσσονται στην απόσχιση της επαρχίας επιτέθηκαν σε μεθοριακά φυλάκια στα σύνορα Σερβίας-Βόρειου Κοσόβου, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί να διαφύγουν.

    Επεισόδια στη μεθόριο

    Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν το φυλάκιο στο μεθοριακό πέρασμα της Πύλης 1 στο και επιτέθηκαν σ ένα δεύτερο.

    Οι αστυνομικοί που επάνδρωναν το φυλάκιο ζήτησαν βοήθεια από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, την KFOR, η οποία δήλωσε πως αναλαμβάνει δράση.

    "Βρισκόμαστε εκατοστά από τη διαίρεση", δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος. Πρόσθεσε πως πιστεύει ότι "είναι απλώς θέμα χρόνου πριν η KFOR κλείσει τις γέφυρες" πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ στην πόλη Μιτροβίτσα που χωρίζει τους Σέρβους από τους Αλβανούς της πόλης.

    Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι τα χαρακτήρισε "μεμονωμένα επεισόδια" προσθέτοντας ότι τα συμβάντα "δεν θα επισκιάσουν τους εορτασμούς για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου".

    Την ίδια ώρα χίλιοι περίπου σπουδαστές διαδήλωσαν στη Μιτρόβιτσα, την διαιρεμένη πόλη του βορείου Κοσόβου, στην οποία πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του νέου κράτους των Κοσοβάρων.

    Οι σπουδαστές της Μιτρόβιτσα έχουν αποφασίσει να διαδηλώνουν καθημερινά στις 12.44 , σε μία συμβολική αναφορά της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ελήφθη στο τέλος του πολέμου 1998-1999 και προβλέπει ότι το Κόσοβο παραμένει στην σερβική κυριαρχία.

    Στη Βοσνία πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις οργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα των Σερβοβοσνίων Μπάνια Λούκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    Η διαδήλωση της Μπάνια Λούκα θα συμπέσει με παρόμοια εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώντεται για τον ίδιο λόγο στο Βελιγράδι και αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

    Εν τω μεταξύ, η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση "Mlada Bosna" (Νεολαία Βοσνίας) ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, προχθές, στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου και στο πολυκατάστημα σλοβενικών συμφερόντων "Merkator" στο Βελιγράδι.

    Η "Mlada Bosna" διακηρύσσει την απόσχιση του βόρειου τμήματος του Κοσόβου και την προσάρτησή του στη Σερβία, ενώ ανάλογο αίτημα θέτει και για τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

    Προειδοποιεί η Μόσχα

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα την αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις για τον κίνδυνο που αποτελεί για τη διεθνή σταθερότητα η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της βίας", τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς.

    Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τις ΗΠΑ, το Βελιγράδι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στην Ουάσιγκτον και δηλώνει, επίσης, ότι στο εξής, οι σχέσεις του με τις χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο δεν θα είναι πλέον ίδιες.

    Παράλληλα ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς κάλεσε σήμερα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να καταδικάσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Παράνομη πράξη χαρακτήρισε τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κόσοβου, η Ρουμανία, τονίζοντας ότι θα κλείσει το γραφείο της διπλωματικής της αποστολής στην Πρίστινα.

    Βήμα προς την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια χαρακτήρισε, σήμερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) επίτροπος, Όλι Ρεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας και προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών της Ένωσης, Ντιμίτρι Ρούπελ, δήλωσε αργά χθες το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ότι η πρόταση της "ευρωπαϊκής οικογένειας" για την υπογραφή μιας πολιτικής συμφωνίας με τη Σερβία παραμένει σε ισχύ.

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσυφοπεδίου, να μην συμμετέχει με στρατιωτικές δυνάμεις σε ευρωατλαντικό εκστρατευτικό σώμα και να αποσύρει αμέσως όλες όσες βρίσκονται στην περιοχή.

    Να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο, κάλεσε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισαν σήμερα η Ταϊβάν και η Σενεγάλη.

    [04] Κοινωνία

    Με ειδική τροπολογία από το υπουργείο Δικαιοσύνης

    Kακούργημα υποκλοπές και βιντεοσκοπήσεις

    19/2/2008 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Σημαντική αλλαγή αναμένεται στη νομοθεσία, στο θέμα της υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών, αλλά και της παράνομης βιντεοσκόπησης. Συγκεκριμένα, μετατρέπεται σε κακούργημα, το αδίκημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και των παράνομων βιντεοσκοπήσεων, με ειδική τροπολογία που θα περιληφθεί σύντομα σε συναφές νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης: "Με αφορμή δημοσιεύματα, άρθρα και σχόλια μεγάλης μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ορισμένες πρακτικές αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων και μαγνητοσκοπήσεων έλαβαν έντονο χαρακτήρα, δεν συνδέονται αποκλειστικά με δικαστικούς σκοπούς και αποτελούν ως φαινόμενο πλέον, βάρβαρη παραβίαση του ιδιωτικού βίου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης απέστειλε επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιο Σανιδά με την οποία διατυπώνει την παράκληση, εφόσον συμφωνεί και ο ίδιος, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό της ανομίας με την αυστηρή τήρηση των διατάξεων οι οποίες αναφέρονται στην προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του κάθε ατόμου που αποτελεί, θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του. Επίσης, με ειδική τροπολογία που θα περιληφθεί σύντομα σε συναφές νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο υπουργός Δικαιοσύνης - όπως δήλωσε μετά τη συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή- θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε στο εξής να τιμωρούνται ως κακουργήματα οι παραβάσεις αυτές και να περιοριστεί η χρήση παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων από αθέμιτες μαγνητοφωνήσεις και μαγνητοσκοπήσεις ακόμη και από τα δικαστήρια".

    Με ποιό σκεπτικό

    Αναλυτικά το σκεπτικό της νέας νομοθετικής ρύθμισης, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι το ακόλουθο: "Ενόψει της γενικευμένης, εσχάτως και, χωρίς όρια, απόκτησης και χρήσης των αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων ή μαγνητοσκοπήσεων, μέσω της δημοσιοποίησής τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που έχει οδηγήσει, πλέον, κατ ουσία, στην κατάργηση της ιδιωτικότητας και στην ανεμπόδιστη εισβολή στην ιδιωτική ζωή των ατόμων ποικιλώνυμων συμφερόντων, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση, επί το αυστηρότερο, της διατάξεως του άρθρου 370Α του Ποινικού Κώδικα και η αναβάθμισή της σε κακούργημα, τιμωρούμενο με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, ώστε να περιφρουρηθούν και θωρακισθούν τα ιδιωτικά δικαιώματα, η ιδιωτική, ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου, που αποτελούν εκδήλωση της προσωπικότητάς του, την οποία πρωταρχικά προστατεύει το Σύνταγμα. Με την ίδια ρύθμιση αποκλείεται εντελώς η χρήση τέτοιων, παράνομα αποκτηθέντων στοιχείων, ακόμη και από τα δικαστήρια. Τούτο γίνεται και για να τηρηθεί και η συνταγματική διάταξη του άρθρου 19, μετά την αναθεώρηση του έτους 2001, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται απόλυτα και χωρίς διακρίσεις η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί παράνομα".

    [05] Κόσμος

    Μετά την ήττα στις εκλογές

    Αρνείται να αποχωρήσει ο Μουσάραφ

    19/2/2008 5:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 6:52:07 μμ)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποδέχθηκε την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα στο Πακιστάν. Λίγο πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης προηγούνται με πρώτο αυτό της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε τη συγκρότηση συμμαχίας των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να απαλλαγεί - όπως είπε - η χώρα οριστικά από τη δικτατορία. "Ο Μουσάραφ έχει πει ότι θα φύγει όταν του το ζητήσει ο λαός. Ο λαός εξέδωσε πλέον την ετυμηγορία του", είπε ο Σαρίφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λαχόρη, το πολιτικό του προπύργιο στο ανατολικό Πακιστάν.

    Παρά την ήττα του κόμματος που τον στηρίζει, ο Πρόεδρος του Πακιστάν δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, δήλωσε αργότερα εκπρόσωπός του. Αναφερόμενος στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αποχώρηση του Μουσάραφ, ο εκπρόσωπός του είπε ότι "δεν πρόκειται για προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Μουσάραφ έχει ήδη εκλεγεί για πέντε χρόνια".

    Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι, μέλος της διεθνούς ομάδας παρατηρητών στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στο Πακιστάν, δήλωσε πάντως σε συνέντευξη Τύπου πως η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από "επαρκή αξιοπιστία και νομιμότητα".

    Την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την εκλογική διαδικασία στο Πακιστάν, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρετμεντ, Τόμ Κέισι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Είναι σαφές ότι το Πακιστάν έκανε ένα βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας, η πορεία της εκλογικής ψηφοφορίας ήταν σχεδόν ήρεμη και η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές εξαιρετική. Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των εκλογών, θα συνεχίσουμε να θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι όλοι οι πρωταγωνιστές της πολιτικής διαδικασίας συνεργάστηκαν, για να διευθετηθούν τα προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Πακιστάν".

    Συντριπτικό πλήγμα

    Το κόμμα της δολοφονηθείσας ηγέτιδας της πακιστανικής αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο, αναδεικνύεται σε νικητή των κρίσιμων κοινοβουλευτικών εκλογών, που κατάφεραν συντριπτικό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, από τις 272 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, το Λαϊκό Πακιστανικό Κόμμα (ΡΡΡ) της Μπούτο καταλαμβάνει 86 έδρες ακολουθούμενο από το κόμμα του Ναουάζ Σαρίφ με 65 έδρες. Και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν περίπου το 60% της ψήφου. Το κυβερνών κόμμα του Μουσάραφ, ο Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος, εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη με 37 έδρες.

    Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μέρος μιας μαζικής αντίδρασης προς τον Μουσάραφ, τον πρώην στρατηγό που κατέλαβε την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα το 1999, σύμμαχο-κλειδί των Αμερικανών στην περιοχή και υποστηρικτή της αμερικανικής εκστρατείας για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    [06] Μ. Ανατολή

    Για να ξεπεράσει την πολιτική κρίση

    Στηρίζει το Λίβανο η Βρετανία

    19/2/2008 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Στο πλευρό της κυβέρνησης του Λιβάνου, με στόχο το ξεπέρασμα της πολιτικής κρίσης, προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, τάσσεται η βρετανική κυβέρνηση. Aυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε σήμερα Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. Η αραβική χώρα βρίσκεται στη δίνη πολιτικής κρίσης, λόγω της μη ύπαρξης προέδρου, αποτέλεσμα που οφείλεται στις διαφωνίες και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της φιλοδυτικής κυβέρνησης και της φιλοσυριακής αντιπολίτευσης. Στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου, συμβάλλει με ενέργειές του και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τις προσπάθειες του οποίου στηρίζει η βρετανική κυβέρνηση. Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Μπράουν στο Λονδίνο, με το Λιβανέζο ομόλογό του Φουάντ Σινιόρα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπράουν: "Χαίρομαι για την ευκαιρία που είχα να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα σήμερα. Η κυβέρνησή του χαίρει της πλήρους υποστήριξης της Βρετανίας στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τους λιβανικούς θεσμούς και την ακεραιότητα του Λιβάνου, στην προσπάθειά της να προστατέψει το μέλλον του Λιβάνου καθώς και τη δημοκρατία".

    [07] Κόσμος

    Προεδρικές εκλογές

    Κύπρος: Διαβουλεύσεις εν όψει της κάλπης

    19/2/2008 4:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 5:15:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Εντείνονται οι διεργασίες στην Κύπρο εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή, με μονομάχους τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Γιαννάκη Κασουλίδη. Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στα στρατόπεδα των δύο διεκδικητών της προεδρίας για την εξασφάλιση υποστήριξης από τα κόμματα που στον α γύρο στήριξαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Ήδη η ΕΔΕΚ τάχθηκε υπέρ του Δημήτρη Χριστόφια, ενώ το ΔΗΚΟ αποφασίζει αργά το απόγευμα της Τρίτης.

    Κατά συνείδηση κάλεσε εμμέσως τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στο β γύρο ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. "Σεβόμενος την ελεύθερη βούληση της κάθε μιας και του καθενός, δεν επιθυμώ να επιχειρήσω, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, να επηρεάσω στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση την ψήφο των πολιτών που με εμπιστεύονται", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    "Παραδίδω την Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εύρος και οικονομία, με νόμισμά της το ευρώ, με ενισχυμένο κοινωνικό κράτος, με νέους θεσμούς και παρεμβάσεις που έκαναν καλύτερη την καθημερινή ζωή των πολιτών. Παραδίδω μια Δημοκρατία αξιοπρεπή και σεβαστή στο διεθνή χώρο. Η πατρίδα μας έχει σήμερα ευνοϊκές προοπτικές και συνθήκες για ακόμα καλύτερες ημέρες", ανέφερε ο απερχόμενος Πρόεδρος στο τελευταίο του μήνυμα προς τον Κυπριακό Ελληνισμό.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ότι, όπως εξελίσσεται ο προεκλογικός αγώνας, πρόκειται περισσότερο για μια μάχη ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.

    [08] Οικονομία

    Από σήμερα

    Επιστροφή χρημάτων στους πρατηριούχους

    19/2/2008 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 6:19:05 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Από σήμερα η επιστροφή των χρημάτων στους πρατηριούχους μετά την εφαρμογή το νέου σύστηματος διανομής του πετρελαίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη πιστωθεί το ποσό των 850 χιλιάδων ευρώ στο λογαριασμό των πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, για τις παραδόσεις Παρασκευής και Σαββάτου. Οι παραδόσεις της Κυριακής θα πληρωθούν αύριο. Συνεπής ήταν η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του φόρου (ΕΦΚ), όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και κατά συνέπεια απομακρύνεται το ενδεχόμενο οι βενζινοπώλες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Εν τω μεταξύ, σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό των καταναλωτών με πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι βενζινοπώλες και οι μεταπωλητές συνεχίζουν την αποχή τους. Την ίδια ώρα, πολλοί πρατηριούχοι της Θεσσαλονίκης δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στο επιπλέον κόστος που συνεπάγεται το νέο σύστημα παράδοσης πετρελαίου, καθώς, όπως υποστηρίζουν ένα μέσο πρατήριο χρειάζεται κεφάλαια τουλάχιστον 5.000 ευρώ την ημέρα για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, "κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της ΟΒΕ την Κυριακή 17/2/2008, οι αντιπρόσωποι ενέκριναν, με ψήφους 39 έναντι 19, τις ενέργειες της διοίκησης ότι εάν η κυβέρνηση αθετήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΟΒΕ για την επιστροφή των φόρων μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες, το σύστημα θα καταγγελθεί. Σήμερα, Τρίτη 19/2, όλοι οι συνάδελφοι διαπίστωσαν ότι τα ποσά της επιστροφής των φόρων (ύψους 800.000 ευρώ) των παραδόσεων που δηλώθηκαν στο σύστημα Ηφαιστος την Παρασκευή 15/2 και το Σάββατο 16/2/2008, είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς τους".

    Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει η ΟΒΕ, ότι το υπουργείο Οικονομικών, παρά την κακοκαιρία στην Αθήνα, ενήργησε κατά μια μέρα νωρίτερα από τη συμφωνία.

    Η Ομοσπονδία αναφέρει ακόμα ότι σήμερα ανακοινώθηκε από το σύστημα Ηφαιστος ότι άλλοι 750 βενζινοπώλες που δήλωσαν κινήσεις-παραδόσεις πετρελαίου την Κυριακή 17/2 και τη Δευτέρα 18/2/2008, θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν την επιστροφή φόρου ύψους 3 εκατ. αύριο, αφού τα χρήματά τους κατατέθηκαν σήμερα στους λογαριασμούς τους.

    [09] Πολιτική

    Παραδόθηκε το πρώτο πόρισμα για Νικολουτσόπουλο

    Προσεχώς οι απολογίες

    19/2/2008 3:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τη Δευτέρα, στις 9 η ώρα το πρωϊ, ορίστηκε να απολογηθεί, τελικά, η 35χρονη προφυλακισμένη μετά την αναβολή που έλαβε χθες, λόγω καιρού. Ο καθηγητής ψυχιατρικής κ. Γιάννης Παπαδάτος παρέδωσε στο γραφείο του ανακριτή που χειρίζεται την εκβίαση σε βάρος του Χ. Ζαχόπουλου, το πόρισμα που συνέταξε για την κατάσταση της υγείας του κατηγορούμενου στην υπόθεση δικηγόρου, Χρήστου Νικολουτσόπουλου.

    Ο καθηγητής, που είχε οριστεί μαζί με τον συνάδελφό του κ. Ι. Νέστορος από τον ανακριτή για να διενεργήσουν πραγματογνωμοσύνη για την κατάσταση του νοσηλευόμενου στο "Αιγινήτειο" εργατολόγου, μετέβη στο ανακριτικό γραφείο και παρέδωσε τη γνωμάτευση, την οποία συνέταξε μετά από τις δύο επισκέψεις που έκανε στο νοσοκομείο και τη συνεργασία του με τους θεράποντες γιατρούς.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδάτος υποστήριξε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασής του ο εργατολόγος θα είναι σε θέση να δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή, σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Την Τετάρτη αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά του ο δεύτερος πραγματογνώμονας ψυχίατρος, κ. Νέστορος.

    Ρύθμιση για τα προσωπικά δεδομένα

    Νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε πως στόχος είναι να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή των πολιτών και το όποιο παράνομο υλικό να μην αποτελεί αντικείμενο δικαστικής χρήσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δε συνέδεσε άμεσα τη νομοθετική πρωτοβουλία με την υπόθεση Ζαχόπουλου, καθώς όπως τόνισε, αυτή έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, την οποία η κυβέρνηση περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη.

    [10] Οικονομία

    Βασικές πληροφορίες του Υπουργείου Οικονομίας

    Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων

    19/2/2008 3:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2008 3:52:30 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.taxisnet.gr

    Έφτασε η ώρα των φορολογικών δηλώσεων, αφού από τις 2 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η υποβολή τους για πολλούς φορολογουμένους. Φέτος, μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση του φόρου για αρκετούς μια και προστέθηκαν νέες κατηγορίες δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα. Οδηγό για τις φορολογικές δηλώσεις, που θα υποβληθούν το 2008, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση και την υποβολή τους. Πρόκειται για απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα των φορολογούμενων σχετικά με τον ΑΦΜ, τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων, τις δαπάνες και τα δικαιολογητικά που πρεπει να συνοδεύουν τη δήλωση. Παράλληλα, από 11 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής Εκκαθαριστικής Δήλωσης ΦΠΑ έτους 2007 όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Ήδη, κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες λειτουργίας της υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκαν 52.719 ηλεκτρονικές υποβολές. Η ηλεκτρονική υποβολή μέσω TAXISnet μπορεί να πραγματοποιηθεί για αρχικές, εμπρόθεσμες, πιστωτικές ή μηδενικές εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ έτους 2007, εφόσον για τη διαχειριστική περίοδο αυτή έχουν υποβληθεί όλες οι περιοδικές δηλώσεις (εμπρόθεσμες, εκπρόθεσμες και τροποποιητικές) ΦΠΑ (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) μέχρι πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης.

    Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση η υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ έτους 2007 μέσω του TAXISnet μπορεί να πραγματοποιηθεί:

    Μέχρι την 1η Απριλίου 2008 για υποκείμενους, οι οποίοι κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου (31/12/2007) τηρούσαν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ. Μέχρι την 26η Μαΐου 2008 για υποκείμενους, οι οποίοι κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου (31/12/2007) τηρούσαν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ.

    Οι παραπάνω ημερομηνίες ισχύουν ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου μόνο για την ηλεκτρονική υποβολή. Για έντυπη υποβολή στις ΔΟΥ οι καταληκτικές ημερομηνίες εξαρτώνται από το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 February 2008 - 17:50:08 UTC