Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός μαραθώνιος
  • [02] Έδωσαν το στίγμα τους Τσίπρας - Κουβέλης
  • [03] Καταδίκη 13 ατόμων για υπόθεση υπεξαίρεσης
  • [04] Θα απορρίψει τη Microsoft η Yahoo!

    [01] Πολιτική

    Διπλωματικός μαραθώνιος

    9/2/2008 7:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σ' έναν διπλωματικό μαραθώνιο για την ονομασία της ΠΓΔΜ με καταληκτικό σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εισέρχεται η Αθήνα καθώς το θέμα εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του. Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά καθώς μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση για το θέμα της ονομασίας. Ο Πρωθυπουργός συζήτησε επί μακρόν σήμερα Σάββατο με την Υπουργό Εξωτερικών τα επόμενα βήματα ενόψει και της συνάντησης που θα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράις την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως τα Σκόπια θα πρέπει να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία, ωστόσο, η γειτονική χώρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η θέση της Κυβέρνησης όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις πρόσφατες επισκέψεις του σε Σλοβενία και Ρουμανία είναι ξεκάθαρη. "Θέλουμε μια δίκαιη και αποδεκτή λύση, αρκεί τα Σκόπια να σταματήσουν την αδιάλλακτη στάση τους γιατί σε αντίθετη περίπτωση όλα θα είναι ανοιχτά στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ την άνοιξη".

    Μέχρι όμως να φτάσουμε στο Βουκουρέστι όπου στις αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα υπάρξουν πολύ ενδιάμεσοι και κρίσιμοι σταθμοί.

    Την Τετάρτη στις 13 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι θα συναντηθεί με την Κοντολίζα Ράις. Μία ημέρα αργότερα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον η Ντόρα Μπακογιάννη και θα έχει συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό της. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να ανακοινώσει την τελική του πρόταση για την ονομασία.

    Στις 6 και 7 Μαρτίου θα υπάρξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

    Τα Σκόπια συνεχίζουν την αδιαλλαξία και ανεβάζουν τους τόνους μετά και τις επιστολές που έστειλε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στους αρχηγούς των κρατών που μετέχουν στην ευρωατλαντική συμμαχία. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου που όλα δείχνουν ότι θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Κάρολος Παπούλιας

    Οι Η.Π.Α. ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να καταλήξουν σε συμβιβασμό ενώ η Κοντολίζα Ράις αναμένεται να επισκεφθεί την χώρα μας στις αρχές Ιουνίου.

    [02] Πολιτική

    Την Κυριακή η εκλογή νέου Προέδρου

    Έδωσαν το στίγμα τους Τσίπρας - Κουβέλης

    9/2/2008 8:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 9:30:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνεχίστηκαν το Σάββατο, για τρίτη μέρα, οι εργασίες του 5ου τακτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή νέου προέδρου. Το στίγμα της πολιτικής τους πρότασης ως προς το πώς οραματίζονται το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολιτικό σκηνικό με νέα χαρακτηριστικά, -που όπως είπαν καλλιεργούνται- έδωσαν στις ομιλίες τους οι υποψήφιοι για την προεδρία, Φώτης Κουβέλης και Αλέξης Τσίπρας. Το συνέδριο διεξάγεται στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο και παίρνουν μέρος περίπου 1207 σύνεδροι.

    Κουβέλης: "Όχι στην Αριστερά των καταγγελιών"

    Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι "η Αριστερά θα είναι νεκρή, αν μείνει στο επίπεδο των καταγγελιών και της κατάρας". Παράλληλα, άσκησε κριτική, τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό, επιθετικότητα και εντατικοποίηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, επιφέροντας, όπως είπε, "αλλαγές προς το χειρότερο, προσβάλλοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες και αποσαθρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις". Άσκησε επίσης κριτική και σε άλλους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, όπως το περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία, ενώ για το πρόβλημα της διαφθοράς τόνισε "έχει καταστεί δομικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος και η αντιμετώπισή του πρέπει πρωτίστως να είναι πολιτική".

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "η δική μας Αριστερά οφείλει να δώσει ζωντανές λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται φοβικά στις απαντήσεις περασμένων δεκαετιών. Να μην μιλάει μόνο για τον εαυτό της, αλλά να αναμετριέται με τις προκλήσεις των καιρών και με ό,τι μπορεί να αμφισβητεί τον ρόλο της, άρα και το μέλλον της".

    Ως προς τον δικομματισμό ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βιώνει το τέλμα του δικομματισμού και όχι το τέρμα, και πρόσθεσε: "Το εναλλακτικό προγραμματικό και πολιτικό σχέδιο ενός σύγχρονου κόμματος της Αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να εκφράσει την άποψη του Κόμματος για την επίτευξη του στρατηγικού του στόχου, δηλαδή τη δημοκρατική - σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας, το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Επομένως, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΝ πρέπει να ξεκινά από την αντίσταση στα σημερινά "κακώς κείμενα" με εναλλακτικές προτάσεις και θέσεις, αλλά να διατυπώνει και άποψη για τη συνολική πορεία της χώρας".

    Αναφερόμενος στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουβέλης είπε ότι "το ΚΚΕ με την αναδίπλωση και την επιστροφή του, πολιτικά και προγραμματικά, στο παρελθόν, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε λογική συμμαχιών, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με τις επιλογές και τις προτάσεις του βρίσκεται μακριά από μια τέτοια πολιτική στόχευση".

    Αναφερόμενος στα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουβέλης είπε ότι το κεντρικό εσωτερικό πρόβλημα είναι το παρατηρούμενο σοβαρό έλλειμμα πολιτικού προβληματισμού και πολιτικής συζήτησης στις οργανώσεις του. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα, σημείωσε, στο οποίο τα να συμμετέχουν ενεργά στην επεξεργασία και τη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, παρατηρώντας ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε δυνατό να δημιουργηθεί ένα πραγματικό κόμμα των μελών.

    Τσίπρας: "Μεταπολίτευση από τα κάτω"

    Τις θέσεις του "για μια μεταπολίτευση από τα κάτω" ανέπτυξε στους συνέδρους, αμέσως μετά τον Φώτη Κουβέλη, ο έτερος υποψήφιος, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ολοένα και περισσότεροι πολίτες, αναγνωρίζουν πια ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τα δύο κόμματα εξουσίας. Και αναζητούν στην Αριστερά διέξοδο από την κρίση".

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τα δύο μεγάλα κόμματα, λέγοντας ότι οι μεγάλες υποσχέσεις τους για αλλαγές, εκσυγχρονισμό και επανίδρυση του κράτους, δεν μπορούν πια να συγκαλύψουν "την πραγματικότητα της αναξιοπιστίας, των κολλητών, των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής και των πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων".

    Απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι είναι αριστερός", γιατί δεν υπάρχει Αριστερά του χρηματιστηρίου, των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της ανασφάλιστης εργασίας και των "τρομονόμων".

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η νέα "μεταπολίτευση από τα κάτω" πρέπει να στοχεύσει: σε μια επιθετική πολιτική συνεχούς διεύρυνσης των δημοσίων αγαθών, σε μια συνολική ανασύνταξη των θεσμικών και πολιτικών ορίων μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και της ιδιωτικής οικονομίας και σε ένα νέο θεσμικό καταστατικό χάρτη της χώρας, όπου θα ρυθμιστούν εκ νέου οι σχέσεις κράτους και κεφαλαίου, οι σχέσεις πολιτικής εξουσίας και Μέσων Ενημέρωσης, ενώ θα επαναπροσδιοριστούν τα ατομικά δικαιώματα απέναντι στην καταστολή. Όπου θα κατοχυρωθούν τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα απέναντι στην απορύθμιση του Κοινωνικού Κράτους.

    Για να προχωρήσει η εναλλακτική μας πρόταση υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις, είπε ο κ. Τσίπρας. Ως πρώτη προϋπόθεση κατονόμασε την ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος, ενώ ως δεύτερη την ευρύτερη δυνατή πολιτική ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς.

    Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αμφισβητείται από κανέναν και ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα νέο κόμμα.

    [03] Κοινωνία

    Μεγάλων χρηματικών ποσών από την ETBA-Finance

    Καταδίκη 13 ατόμων για υπόθεση υπεξαίρεσης

    9/2/2008 8:50:00 μμ

    Ποινές ισόβιας και πρόσκαιρης κάθειρξης επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους πρωταγωνιστές υπόθεσης υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών από την ETBA-Finance την περίοδο 1996 έως 2002. Ενώπιον του δικαστηρίου ήταν κατηγορούμενα συνολικά 13 πρόσωπα, πρώην στελέχη της ΕΤΒΑ-Finance, στελέχη μεγάλης τράπεζας, χρηματιστηριακής εταιρείας, ένας ορκωτός λογιστής και ένας συνεργάτης σε ΕΛΔΕ. Για την ίδια υπόθεση είναι φυγόδικος και ένας ιδιοκτήτης ΕΛΔΕ. Και οι 13 αντιμετώπιζαν κατηγορίες για υπεξαίρεση ποσού που είχε υπολογισθεί σε περισσότερα των δέκα δισ. δραχμών, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης στους τρεις από τους κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ποινές από 20 μήνες φυλάκιση έως 11,5 χρόνια κάθειρξη. Τέσσερις από τους καταδικασθέντες, τρία πρώην στελέχη της ΕΤΒΑ-Finance και ο συνεργάτης στην ΕΛΔΕ οδηγήθηκαν στη φυλακή. Η υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει το 2002 η διοίκηση της ΕΤΒΑ-Finance ενώ η δίκη διεξαγόταν περίπου επί ένα χρόνο.

    [04] Τεχνολογία

    Θα απορρίψει τη Microsoft η Yahoo!

    9/2/2008 8:41:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Θα απορρίψει την προσφορά της Microsoft το συμβούλιο διοίκησης του ομίλου Yahoo!, αναφέρει σήμερα Σάββατο η Wall Street Journal, επικαλούμενη "πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση". Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, τα διοικητικά στελέχη εκτιμούν πως η προσφορά της Microsoft, που προτείνει 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά του "γίγαντα" του διαδικτύου, δηλ. 31 δολάρια ανά μετοχή, "υποεκτιμά σε μεγάλο βαθμό" τη Yahoo! και δεν λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους που διατρέχει ο όμιλος εάν εμπλακεί σε μια συμμαχία η οποία ενδέχεται να παρεμποδισθεί από τις Αρχές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 February 2008 - 21:49:41 UTC