Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Παπανδρέου στη Κυβέρνηση
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη
  • [03] Ψήφισαν "ναι" στη μαντίλα
  • [04] ΗΠΑ: κρίσιμη μάχη για το χρίσμα
  • [05] Πολύνεκρη επίθεση στο Πακιστάν
  • [06] Την ανεξαρτησία προετοιμάζει το Κόσσοβο
  • [07] Πυροβολισμοί στη μέση του δρόμου
  • [08] Βραβεύσεις στην ΕΘΕΛ
  • [09] Συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου
  • [10] Βελτιώνεται η υγεία της Μ.Γιαννάκου
  • [11] Πολύνεκρη πυρκαγιά στην Αυστρία

    [01] Πολιτική

    Σύσκεψη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση Παπανδρέου στη Κυβέρνηση

    9/2/2008 1:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 7:34:58 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε σύσκεψη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου επικαλούμενος, στην αρχή της ομιλίας του, τις χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για τη διαφθορά και τον κίνδυνο υποταγής της πολιτικής στα οικονομικά συμφέροντα, έκανε λόγο για Κυβέρνηση που "δεν αξίζει στην Ελλάδα", για Κυβέρνηση που "υπηρετεί τη διαπλοκή, εκτρέφει τη διαφθορά και βασίζεται στην αδιαφάνεια". Ακόμη, την κατηγόρησε για συγκάλυψη και επεσήμανε ότι ενώ λέει "να έλθουν όλα στο φως στην πράξη στέλνει όλες τις υποθέσεις στο αρχείο" και "μετατρέπει τη Δικαιοσύνη σε πλυντήριο αμαρτιών της ΝΔ".

    "Πράσινη ανάπτυξη"

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να έρθει στην κυβέρνηση όχι για να εξυπηρετήσει ισχυρά συμφέροντα και να μοιράσει πλούτο στους ημετέρους, αλλά για την ουσιαστική και δίκαιη ανακατονομή του πλούτου που παράγεται στη χώρα, ενώ έρχεται και για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι γι' αυτό φοβούνται και πριονίζουν το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ισοπεδώσουν τα πάντα λέγοντας ότι "όλοι ίδιοι είναι", αντίληψη που, όπως είπε, οδηγεί το λαό στην απάθεια και στην απογοήτευση και στην αποστροφή των νέων από την πολιτική.

    "Ποιόν βολεύει αυτή η αντίληψη"; ρώτησε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ταυτόχρονα ότι αυτό βοηθά μόνο τους ισχυρούς, γιατί έτσι δεν έχουν απέναντί τους καμιά φωνή που να αντιστέκεται.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αν το Κίνημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, αυτή πρέπει να είναι γιατί δεν άλλαξε την Ελλάδα ακόμα περισσότερο και τόνισε ότι δεν μας αξίζει η υποταγή, η γκρίνια, η μιζέρια και η άγονη διαμαρτυρία.

    "Δεν είμαστε η αριστερά που κολυμπά στα ρηχά νερά της αντιπολίτευσης, δεν είμαστε η αριστερά που αρνείται να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και θέλει και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο, δεν είμαστε η αριστερά της ιστορικής φοβικότητας και της δογματικής ιδεολογικής περιχαράκωσης, δεν είμαστε η αριστερά που μετρά τα εκλογικά της ποσοστά την ώρα, που η ΝΔ νέμεται την εξουσία ανενόχλητη", τόνισε.

    Και υπογράμμισε ότι "είμαστε η αριστερά της δράσης και της πράξης που μπορεί και αλλάζει τα πράγματα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εν συντομία στην προγραμματική θέση του Κινήματος για "πράσινη ανάπτυξη", αναφερόμενος δε στη νεολαία τόνισε κατ'αρχήν ότι το νεολεΐστικο κίνημα αποτελεί το ελπιδοφόρο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας ταυτόχρονα ενεργοποίηση, δραστηριοποίηση και συμμετοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου αποτιμώντας κριτικά το παρελθόν της νεολαίας ΠΑΣΟΚ μίλησε με σκληρά λόγια για τις ευθύνες των παλαιοτέρων,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις "σας διαπαιδαγωγήσαμε να υιοθετήσετε τις χειρότερες πλευρές των δικών μας κακών εαυτών",τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν και αυτό σηματοδοτεί και η θέση του ιδίου ως επικεφαλής της ανασυγκρότησης της νεολαίας.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν θέλει να βλέπει τους νέους στα βουλευτικά γραφεία να ψάχνουν είτε για δουλειά, είτε για μια θέση στον ήλιο, είτε "πολύ χειρότερα για μια θέση στην Κεντρικη Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (του ΠΑΣΟΚ)".

    Επίσης, κάλεσε τους νέους "να πιάσουν το νήμα από το συνέδριο της Νεολαίας το Μάρτιο του 2007", είπε ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη θα οριστούν νέες διαδικασίες, θα εισηγηθεί εκπροσώπους νεολαίας στο συνέδριο, ενώ στο συνέδριο θα προτείνει και αλλαγή καταστατικού στο ΠΑΣΟΚ, ώστε οι νέοι να εκπροσωπούνται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος.

    Αναφερόμενος στην ΠΑΣΠ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή θα έχει δικό της καταστατικό, ενώ κάλεσε σε αποφασιστική μάχη στις φοιτητικές εκλογές, ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά, η συναλλαγή, η παθητικότητα και ορισμένες άσχημες πλευρές των διαδικασιών στο φοιτητικό κίνημα.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους νέους να αποστρέψουν το βλέμμα από συμφέροντα και ομαδούλες, αυθεντίες και πάτρωνες και μειοψηφίες που εκβιάζουν και εκβιάζονται, ενώ είπε ότι θα υπάρξουν και διαδικασίες ώστε να συμμετάσχουν νέοι του ΠΑΣΟΚ στην υπό δημιουργία σχολή στελεχών του Κινήματος.

    "Το αύριο είναι τώρα, το μέλλον είναι σήμερα, πάρτε το κόμμα στα χέρια σας, μην ασχολήστε με το ποιός είναι ποιανού, ασχοληθείτε με το πού πάει η χώρα και ανοίξτε δρόμους", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αντιδράσεις

    Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο κατηγόρησε για μικροκομματισμό, επιθέσεις στο θεσμό της Δικαιοσύνης, όξυνση, ύβρεις και πλήρη απουσία προτάσεων πολιτικής. "Το ρεπερτόριο του κ. Παπανδρέου είναι πια γνωστό. Δυστυχώς, σήμερα επέλεξε να το επαναλάβει μπροστά σε νέους ανθρώπους. Το μόνο που απέδειξε, για μια ακόμη φορά, είναι ότι ούτε αντιλαμβάνεται, ούτε μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες της νέας γενιάς", είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.Απαντώντας ο εκπόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι "είναι προφανές ότι, τις αγωνίες της νέας γενιάς μόνον το σύστημα της διαφθοράς που οδηγεί την χώρα στον κατήφορο δεν μπορεί να την εκφράσει. Ούτε βεβαίως, και η Κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τους "κουμπάρους", τους "κολλητούς" και τις "παρέες" να πρωταγωνιστούν και να "διδάσκουν" την συναλλαγή και την συγκάλυψη.

    Σχετικά με την ομιλία Παπανδρέου, το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Όσο κι αν ενοχλείται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική με αυτή της ΝΔ, αυτά τα κόμματα είναι κόμματα του κεφαλαίου και δεν γίνεται να αλλάξουν. Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να τους εγκαταλείψουν και τους δύο. Σε ό,τι αφορά τη σχέση "αγάπης και μίσους", που αναπτύσσεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και αφορά το ρόλο τους στα "κεντροαριστερά" σενάρια, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού σε χρήσιμες για τη πλουτοκρατία λύσεις, το ΚΚΕ όχι μόνο δεν συμμετέχει, αλλά τα αντιπαλεύει".

    Για τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, σχολίασε ότι: "Αριστερά είναι αυτή που αντιπαλεύει το νεοφιλελευθερισμό και δεν αντιπολιτεύεται την Αριστερά".

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη

    9/2/2008 12:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 2:52:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εν όψει και του ταξιδιού της στις ΗΠΑ την Πέμπτη, συζήτησε το πρωί του Σαββάτου, με τον Πρωθυπουργό η υπουργός Εξωτερικών. "Είναι μία ιδιαίτερα λεπτή στιγμή και ευαίσθητη γιατί έχουμε μπει στην τελική ευθεία των συζητήσεων για το θέμα της ονομασίας και των περαιτέρω κινήσεων" ανέφερε η κ. Μπακογιάννη όσον αφορά τα Σκόπια, σημειώνοντας πως για όλες τις εξελίξεις θα υπάρχει συνεχής και τακτική ενημέρωση. Ακόμη, σχολιάζοντας τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για την διαφθορά η κ. Μπακογιάννη είπε ότι καμία εκλεγμένη κυβέρνηση και μάλιστα με νωπή εντολή δεν είναι όμηρος κανενός, δίνει λόγο στον ελληνικό λαό.

    [03] Κόσμος

    Τουρκία

    Ψήφισαν "ναι" στη μαντίλα

    9/2/2008 4:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 6:04:25 μμ)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Reuters

    Συνταγματική μεταρρύθμιση υιοθέτησε το τουρκικό Κοινοβούλιο για την άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια της χώρας.

    Η σχετική τροποποίηση που ορίζει χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες ότι "ουδείς μπορεί να στερείται του δικαιώματος στην ανώτατη εκπαίδευση" αποτελεί μέρος του προγράμματος συνταγματικής αναθεώρησης, που έλαβε τελική έγκριση στο σύνολό του, το απόγευμα του Σαββάτου.

    Συνολικά 411 βουλευτές από τους 550 του σώματος υπερψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση Ερντογάν κατά την τελική ψηφοφορία, δηλαδή τουλάχιστον η πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου που απαιτείται για μια συνταγματική τροποποίηση. Δύο κείμενα που νομιμοποιούν την ισλαμική μαντίλα στις πανεπιστημιακές σχολές και επιβάλλουν στο κράτος να αντιμετωπίζει επί ίσοις όροις όλον τον κόσμο -όσον αφορά κυρίως την προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών- είχαν εγκριθεί νωρίτερα από 403 βουλευτές, λαμβάνοντας και αυτά πλειοψηφία αρκετά μεγαλύτερη των δύο τρίτων.

    Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε την υποστήριξη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, δηλώνοντας ότι οι αλλαγές υπερασπίζονται την ατομική ελευθερία των μουσουλμάνων φοιτητριών και περιλαμβάνονται στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πορεία διαμαρτυρίας στην Άγκυρα

    Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία διαμαρτυρίας στην Αγκυρα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδήλωση μέσα σε μια εβδομάδα, για το θέμα της μαντίλας. "Είμαστε κατά της άρσης της απαγόρευσης αυτής, δεν θέλουμε να ζούμε σε ένα θρησκευτικό κράτος. Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός κράτους και θρησκείας", τόνισαν οι διαδηλωτές.

    Οι υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους εκφράζουν φόβους ότι στην πραγματικότητα μεταρρυθμίσεις όπως η άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας, διχάζουν την τουρκική κοινωνία, απομακρύνουν τη χώρα από την Ευρώπη και ότι η Τουρκία θα γίνει θρησκευτικό κράτος όπως οι χώρες στη Μέση Ανατολή.

    [04] Κόσμος

    Σε 4 πολιτείες αναμετρώνται οι υποψήφιοι

    ΗΠΑ: κρίσιμη μάχη για το χρίσμα

    9/2/2008 5:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 5:59:17 μμ)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ, CNN

    Με τους Ρεπουμπλικάνους να βρίσκονται στην τελική ευθεία και τους Δημοκρατικούς στο μέσον της κούρσας, οι 4 εναπομείναντες υποψήφιοι των δύο κομμάτων διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε 4 πολιτείες. Η Λουϊζιάνα , μια από τις συντηρητικότερες πολιτείες και η Ουάσινγκτον, μια από τις πλέον φιλελεύθερες, ψηφίζουν για τους υποψηφίους και των 2 κομμάτων. Στο Κάνσας ψηφίζουν μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι και στη Νεμπράσκα μόνο οι Δημοκρατικοί.

    Ενώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει με τον Τζον Μακέιν να θεωρείται πλέον το απόλυτο φαβορί, στους Δημοκρατικούς τα πράγματα είναι ακόμα αμφίρροπα, με Ομπάμα και Κλίντον να δίνουν μάχη στήθος με στήθος και τους αναλυτές να ισχυρίζονται ότι είναι νωρίς για προβλέψεις.

    Από το Σιάτλ, ο Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε επίθεση στους ρεπουμπλικάνους και προσωπικά στον Τζον Μακέιν για το Ιράκ. "Σχετικά με τη σημαντικότερη εδώ και μια γενιά απόφαση για την εξωτερική πολιτική, πιστεύω ακράδαντα ότι ο Τζον Μακέιν είναι στην λάθος πλευρά. Ήταν υπέρ του πολέμου από την αρχή και εξακολουθεί να είναι" δήλωσε ο Ομπάμα.

    Η Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι πρώτη της προτεραιότητα, θα είναι η επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων."Έχω δηλώσει ότι αναλαμβάνοντας καθήκοντα θα ζητήσω από τον υπουργό Άμυνας, τους επιτελάρχες μου και τους συμβούλους ασφαλείας να στρωθούν στη δουλειά για ένα σχέδιο που θα αποσύρει τα στρατεύματά μας μέσα σε 60 ημέρες" είπε χαρακτηριστικά.

    Οι Νιου Γιορκ Τάιμς κάνουν λόγο για "Σούπερ Σάββατο" με τους 2 υποψήφιους των Δημοκρατικών να δίνουν σκληρή μάχη για τις ψήφους των μειονοτήτων.

    Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται η μάχη για τις δωρεές, με τους υποψήφιους να φτάνουν στο ορόσημο του 1 δις δολαρίων, κατακτώντας επίπεδα-ρεκόρ.

    Στην Ελλάδα, συνεχίστηκε το Σάββατο για δεύτερη ημέρα η ψηφοφορία των οπαδών του Δημοκρατικού κόμματος -Αμερικανών πολιτών που κατοικούν στη χώρα μας- σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    [05] Κόσμος

    Τουλάχιστον 20 οι νεκροί

    Πολύνεκρη επίθεση στο Πακιστάν

    9/2/2008 4:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 6:56:02 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, AFP, Reuters

    Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης κόμματος της αντιπολίτευσης, το Σάββατο, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

    Η αστυνομία διευκρίνισε ότι κατά τα φαινόμενα βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτική ύλη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ισχυρή έκρηξη κατά την προεκλογική συγκέντρωση του Εθνικού Κόμματος Αουάμι (ΑΝΡ) στην πόλη Τσαρσάντα, στην επαρχία των Βορειο-Δυτικών Συνόρων, που συνορεύει με το Αφγανιστάν.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς αρκετοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε δύο νοσοκομεία της Πεσαβάρ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. "Σημειώθηκε κοντά στον εξώστη όπου βρίσκονταν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, ωστόσο κανένα δεν τραυματίσθηκε", δήλωσε.

    Στις 21 Δεκεμβρίου επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί της ίδιας πόλης Τσαρσάντα είχε σκορπίσει το θάνατο σε 50 ανθρώπους. Βουλευτικές και τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στο Πακιστάν στις 18 Φεβρουαρίου.

    [06] Κόσμος

    Την ανεξαρτησία προετοιμάζει το Κόσσοβο

    9/2/2008 4:39:00 μμ

    Στις 17 Φεβρουαρίου η Βουλή του Κοσσόβου θα κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής και η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα της Πρίστινας "Κόχα Ντιτόρε". Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η ημερομηνία κατά την οποία η Βουλή θα κηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου θεωρείται απ όλους οριστική και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια "αναβολή".Η όλη διαδικασία, γράφει η "Κόχα Ντιτόρε", έχει συμφωνηθεί στην γραμμή Πρίστινας -Ουάσιγκτον - Βρυξελλών. Την επομένη, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην οποία θα εξετασθεί το θέμα του Κοσσόβου, θα καθορισθεί η στάση της Ε.Ε. επί του ζητήματος αυτού. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες της εφημερίδας, η Ε.Ε. θα επιτρέψει σε κάθε χώρα-μέλος της να αποφασίσει από μόνη της αν θα αναγνωρίσει ή όχι την ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

    Η εφημερίδα της Πρίστινας "Ζέρι" γράφει σήμερα ότι κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στις 15 Φεβρουαρίου, οι Σέρβοι του Κοσσόβου θα προχωρήσουν στο σχηματισμό δικής τους Βουλής, στο βόρειο τμήμα της πόλης Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα.

    "Με τον τρόπο αυτό το Βελιγράδι θα επιδιώξει να υλοποιήσει το σχέδιο για το σχηματισμό ξεχωριστής πολιτικής και εδαφικής σερβικής οντότητας στο Κόσοβο, η οποία θα έχει στενούς δεσμούς με τη Σερβία",γράφει η "Ζέρι".

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η αλβανική ηγεσία της Πρίστινας αντιτίθεται κατηγορηματικά σ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    [07] Κοινωνία

    Πυροβολισμοί στη μέση του δρόμου

    9/2/2008 4:30:00 μμ

    Δυο άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν με πιστόλι στο πόδι ιδιοκτήτη καταστήματος με είδη αλουμινίου, στις 2μμ στον Αγιο Δημήτριο, ο οποίος τους καταδίωκε. Όπως δήλωσε στους αστυνομικούς ο τραυματίας, οι δράστες λίγο νωρίτερα, είχαν κλέψει από το κατάστημά του το τσαντάκι του πατέρα του, που περιείχε χρήματα και προσωπικά του είδη, αλλά εκείνος του αντελήφθη και τους καταδίωξε. Στην οδό Δαβάκη στον Άγιο Δημήτριο, όπως δήλωσε, τους πρόλαβε, τους ακινητοποίησε και τους πήρε πίσω το τσαντάκι, αλλά, καθώς έφευγε, ένας από τους δράστες τον πυροβόλησε και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια Αττικής, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [08] Κοινωνία

    Δύο οδηγών για το κοινωνικό τους έργο

    Βραβεύσεις στην ΕΘΕΛ

    9/2/2008 2:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δύο οδηγούς της ΕΘΕΛ για το κοινωνικό τους έργο βράβευσε σήμερα Σάββατο, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και ότι οι καλοί πρέπει να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται. Πρόκειται για τον Λεωνίδα Δημακόπουλο, ο οποίος στις 1/12/2007 μετά τα μεσάνυχτα στην παραλιακή λεωφόρο, κοντά στον Άγιο Κοσμά , ενώ οδηγούσε λεωφορείο της γραμμής Α2 κατέβηκε και απεγκλώβισε τον Θεμιστοκλή Πράππα, 20 χρόνων που είχε εγκλωβιστεί σε ΙΧ, ύστερα από τροχαίο ατύχημα. Με τον τρόπο αυτό του έσωσε την ζωή.

    Ο δεύτερος βραβευμένος είναι ο Παναγιώτης Βίτσας ο οποίος στις 16/4/2007 ως οδηγός της γραμμής Χ94 από Εθνική Άμυνα προς Ελευθέριος Βενιζέλος, βοήθησε άτομο με ειδικές ανάγκες να μπει και να βγει από το λεωφορείο, παίρνοντάς τον αγκαλιά.

    Ο ίδιος στις 28/9 έσωσε την ζωή εγκυμονούσας γυναίκας η οποία μέσα στο λεωφορείο έχασε τις αισθήσεις της και της γύρισε η γλώσσα. Ο οδηγός έκανε κανονική ανάνηψη με τις γνώσεις πρώτων βοηθειών που είχε.

    Επίσης στην σημερινή εκδήλωση της ΕΘΕΛ βραβεύτηκαν 44 παιδιά των εργαζομένων της εταιρείας, που εισήλθαν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές και τα περισσότερα αρίστευσαν στην Γ Λυκείου. Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στα παιδιά, τους επεσήμανε ότι όσα χρήματα και να βγάλουν στην ζωή τους, βραβεύσεις και διακρίσεις όπως οι σημερινές, θα είναι οι πιο σημαντικές.

    [09] Κοινωνία

    Στον "Κόσμο του Επενδυτή"

    Συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

    9/2/2008 2:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τρόπους, ώστε από κοινού, εν συμπνοία και ομονοία, να προχωρήσουμε στην εξυγίανση όσων νοσηρών στοιχείων ταλαιπωρούν το σώμα της Εκκλησίας", τονίζει σε συνέντευξή του στον "Κόσμο του Επενδυτή", ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο προκαθημένος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισημαίνει την ανάγκη "να βρούμε τρόπους ώστε σε κάθε μορφή ποιμαντικής δραστηριότητας να μεταγγίσουμε την ελπίδα στον αγωνιζόμενο σύγχρονο άνθρωπο. Η Εκκλησία δεν έχει κανέναν λόγο να προβάλει συνθήματα, αλλά να κάνει φανερό, έργω και λόγω, το μήνυμα του Μόνου Αρχηγού της, ότι ο Χριστός αναστήθηκε και άρα η ελπίδα μπορεί να διαποτίζει και τις χειρότερες στιγμές της ζωής μας". Απαντώντας σε ερώτηση τι εκφράζει η ψήφος της Ιεραρχίας προς το πρόσωπό του, ο κ. Ιερώνυμος σημειώνει: "Θέλω να πιστεύω ότι η Ιεραρχία επικρότησε τη σταθερή εμμονή μου στη διατήρηση και ενίσχυση του συνοδικού ήθους, το αίσθημα ανάγκης για ενότητα και καταλλαγή. Και ίσως τη δεδηλωμένη επιθυμία μου να εργασθούμε συλλογικά και εν ομονοία".

    Ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει περαιτέρω ότι "οι καιροί είναι δύσκολοι, ο λαός μας βιώνει στη σάρκα του μια απογοήτευση από όσα ενδεχομένως προσδοκούσε, από τα οράματα συλλογικής ευτυχίας των περασμένων δεκαετιών, ζητάει να γευθεί αλήθεια και ζωή" και ως εκ τούτου "είναι χρέος μας, το αδαπάνητο χρυσάφι της παραδόσεώς μας να κοπεί σε σύγχρονο νόμισμα.

    Όσον αφορά στον Μακαριστό προκάτοχό μου, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να επαυξήσουμε την κληρονομιά που μας άφησε".

    Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Ιερώνυμος επισημαίνει: "Ο Κύριος προ του Σταυρού έθεσε ως κεντρική αγωνία την ανάγκη των ανθρώπων "ίνα ώσιν εν". Το μέλημά μας, λοιπόν, είναι η ενότητα μεταξύ των δυο Εκκλησιών, η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται πουθενά αλλού, παρά μόνο σε σαφείς και υγιείς εκκλησιολογικές προϋποθέσεις. Επομένως, ο δοκιμασμένος τρόπος συμπορεύσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας αποτελεί την ασφαλέστερη βάση για την κοινή μας πορεία".

    [10] Πολιτική

    Δεν έχει παρέλθει ακόμα το κρίσιμο διάστημα

    Βελτιώνεται η υγεία της Μ.Γιαννάκου

    9/2/2008 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2008 1:20:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ελαφρά βελτίωση, παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας της Μαριέττας Γιαννάκου, μετά την επέμβαση ακρωτηριασμού, στην οποία υποβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο δεν έχει παρέλθει το κρίσιμο διάστημα, για να είναι βέβαιοι οι γιατροί, ότι ελέγχθηκε πλήρως η λοίμωξη, στο κάτω άκρο. Σύμφωνα με τους γιατρούς της, η κυρία Γιαννάκου έχει αποσωληνωθεί και έχει επικοινωνία με το περιβάλλον της. Η σκληρή δοκιμασία της πρώην υπουργού Παιδείας έχει προκαλέσει συγκίνηση, και στο Ερρίκος Ντυνάν, όπου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καταφτάνουν συνεχώς μηνύματα, από γνωστούς και άγνωστους, για ταχεία ανάρρωση.

    [11] Κόσμος

    Έντεκα νεκροί σε οίκο ευγηρίας

    Πολύνεκρη πυρκαγιά στην Αυστρία

    9/2/2008 10:44:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Τραγικός ήταν ο απολογισμός πυρκαγιάς σε οίκο ευγηρίας στην Αυστρία, που σημειώθηκε χθες Παρασκευή. Έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από εισπνοή καπνού και έξι είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι τρείς είναι σε σοβαρή κατάσταση. Συνολικά βρίσκονταν στο κτίριο 23 ένοικοι και δύο νοσηλευτές, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη διάσωση των ενοίκων, κινητοποιήθηκαν 250 πυροσβέστες και 75 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού. Το συμβάν σημειώθηκε στην πόλη Εγκ, με πληθυσμό 3.500 κατοίκων, στη δυτική Αυστρία, στην επαρχία Βόραλμπεργκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 February 2008 - 17:50:15 UTC