Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρωτικές αλλαγές
  • [02] Στην Κύπρο η Μπακογιάννη
  • [03] Αναβάλλεται η επίσκεψη Γκιουλ
  • [04] Ραγδαίες εξελίξεις
  • [05] Διαβουλεύσεις Αθήνας-Λευκωσίας
  • [06] Προφυλακίστηκαν
  • [07] Αποφυλάκιση υπό όρους
  • [08] Πρόσκρουση πλοίου στο λιμάνι Καρλοβάσου
  • [09] Δεκαέξι μήνες για τους έξι
  • [10] Ελέγχονται τα αεροσκάφη
  • [11] Εκατοντάδες νεκροί στις Φιλιππίνες
  • [12] Καπνοαπαγόρευση στην Αγγλία
  • [13] Φόρουμ για το Μέλλον
  • [14] Έκκληση για σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας
  • [15] Ρισκάρει ο Καλντερόν
  • [16] Υπηρεσίες ...χάκερ από την Αλ-Κάιντα!
  • [17] Καταδικάστηκε ο Κινέζος δημοσιογράφος
  • [18] Συμφώνησαν να στηρίξουν τον Αλ-Μαλίκι
  • [19] Απειλές Αλ-Κάιντα κατά Αμπντάλα
  • [20] Διαδηλώσεις στη Βηρυτό
  • [21] Τον σκότωσαν γιατί πετούσε πέτρες!
  • [22] Μεγαλώνει η ένταση στο Λίβανο
  • [23] Ενταση στα λιμάνια
  • [24] Στη Βουλή το φορολογικό
  • [25] Πρόβα τζενεράλε για Ολυμπιακό - ΑΕΚ
  • [26] Επέστρεψε στις νίκες ο Ολυμπιακός
  • [27] Απόρθητο φρούριο το Αλεξάνδρειο
  • [28] Στους "32" του UEFA ο ΠΑΟ
  • [29] Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο ΟΥΕΦΑ
  • [30] Έξαρση του AIDS στην Ελλάδα

    [01] Πολιτική

    Στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ

    Σαρωτικές αλλαγές

    1/12/2006 3:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 7:17:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος αποφάσισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είναι ο Νίκος Αθανασάκης, τον οποίο πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του το μεσημέρι της Παρασκευής, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Ο κ. Αθανασάκης έλαβε 230 ψήφους σε σύνολο 285 μελών του Συμβουλίου που ψήφισαν. Καταμετρήθηκαν 40 λευκά ψηφοδέλτια και 15 άκυρα. Να σημειωθεί ότι η κα Ξενογιαννακοπούλου, το 2005, είχε πάρει 228 ψήφους, από τους 280 ψηφίσαντες, ενώ 48 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 4 άκυρα. Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων των 300 μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου 20μελούς Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε πέντε νέα μέλη για το ανώτατο όργανο του κόμματος και συγκεκριμένα τους Πάνο Μπεγλίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Πέτρο Ευθυμίου, Συλβάνα Ράπτη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Εκτός της προεδρικής πρότασης, τέθηκαν τα μέχρι σήμερα μέλη του Συμβουλίου, Παναγιώτης Φασούλας, Αντζελα Γκερέκου, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Μιλένα Αποστολάκη και Νόρα Κατσέλη. Επίσης αυτοπροτάθηκαν ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Μπίστης, η Τόνια Αντωνίου και η Τόνια Μωροπούλου. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προτάθηκε να συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο και να αναλάβει τη διοργάνωση του προγραμματικού Συνεδρίου.

    Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι "υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών και βάζει τα μικροκομματικά της συμφέροντα πάνω απο τα συμφέροντα της χώρας". Ακόμη, υπεραμύνθηκε της πρότασης του για την Παιδεία, για να απαντήσει και στους εσωκομματικούς επικριτές του σχετικά με τη θέση του για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ομιλία του Α. Παπανδρέου στην αναθεώρηση του 1975, όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ διατύπωνε τη διαφωνία του κάνοντας λόγο για άρθρο-προκρούστεια κλίνη της Παιδείας. Σε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί αντιλήψεις που δημιουργούν φέουδα και προσωπικές στρατηγικές δηλώνοντας ταυτόχρονα ανοικτός στον επί της ουσίας ιδεολογικό διάλογο.

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου, δεν θα καταφέρει να διαστρέψει την πραγματικότητα και να εξάγει στην κοινωνία τα προβλήματα του κόμματός του και του ίδιου.

    Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη συγκρότηση κοινοβουλευτικού Συμβουλίου που θα ανακοινωθεί την Κυριακή και στο οποίο θα μετέχουν τα πιο δυναμικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο αντιπολιτευτικό πεδίο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπαινίχθηκε ότι θα σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση με στενό μαρκάρισμα κάθε υπουργού μαν του μαν και γούμαν του γούμαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ραγδαίες εξελίξεις

    Αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

    Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    [02] Πολιτική

    Για συνομιλίες με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο

    Στην Κύπρο η Μπακογιάννη

    1/12/2006 5:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στην Λευκωσία βρίσκεται από το απόγευμα η Υπουργός Εξωτερικών η οποία συναντάται αυτή την ώρα τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο. Αντικείμενο των συνομιλιών, στις οποίες παίρνει επίσης μέρος και ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ειδικά μετά την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναστολή οκτώ κεφαλαίων. Στην Κύπρο, επικρατεί κλίμα δυσφορίας μετά την ανακοίνωση των προτάσεων της Κομισιόν, που αφορούν στο πάγωμα οκτώ κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Η κυρία Μπακογιάννη έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Αμάν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα και την υποδέχτηκε ο πρεσβευτής της Ελλάδος Δημήτριος Ράλλης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναβάλλεται η επίσκεψη Γκιουλ

    Διαβουλεύσεις Αθήνας-Λευκωσίας

    [03] Πολιτική

    Στην Αθήνα

    Αναβάλλεται η επίσκεψη Γκιουλ

    1/12/2006 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 2:19:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε μεταγενέστερο χρόνο που θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, η τουρκική πλευρά απάντησε ότι τελικώς δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Χθες η Αθήνα επανέφερε την πρόταση για επίσκεψη του κυρίου Γκιουλ στις προαναφερθείσες ημερομηνίες, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ειδοποιήθηκε από την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η έκτακτη συνεδρίασή του για το Μεσανατολικό μετατίθεται για τις 12 Δεκεμβρίου.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι επρόκειτο η επίσκεψη του κ. Γκιουλ να γίνει την ημέρα της σύγκλησης της έκτακτης Συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, γι' αυτό και ζητήθηκε να μετατεθεί η ημερομηνία της επίσκεψής του. Ωστόσο, η προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας άλλαξε την ημερομηνία της σύγκλησης. Μετά από αυτό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε τον κ. Γκιουλ στην αρχική ημερομηνία που είχε ορισθεί, αλλά οι υποχρεώσεις που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν του επιτρέπουν να βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στην Αθήνα. Τέλος επεσήμανε ότι πρόκειται για απλά πράγματα που δεν επιδέχονται άλλα συμπεράσματα, ενώ σε άλλη σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για την ημερομηνία έλευσης του κ. Γκιουλ στην Αθήνα.

    [04] Πολιτική

    Στο ΠΑΣΟΚ

    Ραγδαίες εξελίξεις

    1/12/2006 12:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου συνεχίζονται αυτήν την ώρα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Προηγήθηκε η ομιλία της απερχόμενης γραμματέως Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Η διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας δρομολογήθηκε από χθες το βράδυ μετά την αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου -τη συντομότερη στη θητεία του- ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε και έλαβε, τις παραιτήσεις και των 20 μελών του. Όπως ανακοίνωσε, στη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου θα προτείνει το Νίκο Αθανασάκη, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα αναλάβει το συντονισμό του Προγραμματικού Συνεδρίου. Με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για σχήμα νίκης στις επόμενες εκλογές, το Συντονιστικό όργανο μετονομάζεται σε Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο, υπό το Δημήτρη Ρέππα. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος ορίζονται οι Γιώργος Φλωρίδης, Χάρης Καστανίδης και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

    [05] Πολιτική

    Στην Κύπρο το απόγευμα η Ντ. Μπακογιάννη

    Διαβουλεύσεις Αθήνας-Λευκωσίας

    1/12/2006 11:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 5:59:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Καθοριστικής σημασίας συνομιλίες για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θα έχει στις 5.30 το απόγευμα στη Λευκωσία, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Κύπριο ομόλογο της Γιώργο Λιλλήκα. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η εκτίμηση των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τις προτάσεις της Κομισιόν που αφορούν στο πάγωμα οκτώ κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις διαγραφόμενες προοπτικές ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 11 και 14 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Στη Λευκωσία εν τω μεταξύ, έχει δημιουργηθεί κλίμα δυσφορίας. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι δεν προσφέρει πίεση προς την Τουρκία για να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής προειδοποίησε ότι η Λευκωσία δεν θα συναινέσει στην έγκριση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν αυτή παραμείνει ως έχει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεις σε Αθήνα - Λευκωσία

    "Πάγωμα" διαπραγματεύσεων

    [06] Κοινωνία

    Στις φυλακές οδηγήθηκαν πατέρας και γιος

    Προφυλακίστηκαν

    1/12/2006 11:36:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι δύο κτηνοτρόφοι που κατηγορούνται για τη δολοφονία από πρόθεση και από κοινού των πέντε νεαρών κυνηγών, στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας ανασκεύασε την αρχική του κατάθεση στον Εισαγγελέα λέγοντας ότι δεν ήταν παρών την ώρα των φόνων ενώ ο γιος αποδέχτηκε το κατηγορητήριο ως έχει. Πατέρας και γιος οδηγήθηκαν στις φυλακές Ναυπλίου. Νωρίτερα οι δύο κτηνοτρόφοι είχαν προσαχθεί στα δικαστήρια Αγρινίου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε δημιουργήσει κλοιό προστασίας γύρω τους για το φόβο αντιποίνων, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

    Τα "γύρισε" ο πατέρας

    Ο 73χρονος πατέρας Λυσίμαχος Φούκας και ο 37χρονος γιος του Διονύσης, παρέμειναν στο γραφείο της ανακρίτριας για περίπου 45 λεπτά μαζί με το δικηγόρο τους. Ο γιος κατά τη διάρκεια της απολογίας του επιβεβαίωσε όσα είχε ισχυριστεί και στη διάρκεια της κατάθεσή του στους αστυνομικούς, παρουσία του Εισαγγελέα, ότι δηλαδή εκείνος σκότωσε τους πέντε κυνηγούς. Ο πατέρας όμως, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε αρχικά, ότι ήταν και αυτός παρών στο μακελειό, είπε άλλα στην ανακρίτρια αλλάζοντας ουσιαστικά γραμμή. Στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν είχε ανάμειξη στο φονικό, ότι έφθασε μεν μαζί με το γιό του στο χωράφι, αλλά πήγε κατευθείαν στη στάνη με τα πρόβατα και ενεπλάκη στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν.

    Παρών στη διαδικσία ήταν και ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ως συνήγορος πολιτικής αγωγής, μιας εκ των οικογενειών των θυμάτων, και ο οποίος είχε αναφερθεί στην αλλαγή της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθούσε ο πατέρας. Μάλιστα μετέφερε και την επιθυμία των συγγενών των θυμάτων, να απομακρυνθούν τα φώτα της δημοσιότητας από την υπόθεση, καθώς οι συγγενείς έχουν εμπιστοσύνη ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων δήλωσαν ότι οι συγγενείς επιθυμούν η δίκη να διεξαχθεί σύντομα, ενώ απέκλεισαν κάθε πιθανότητα πράξεων αντεκδίκησης.

    [07] Κοινωνία

    Αποφυλάκιση υπό όρους

    1/12/2006 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους με απόφαση του ανακριτή Χανίων Αντώνη Σβύνου, οι εφτά από τους οκτώ κατηγορουμένους για τη ληστεία στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στις Καλύβες Αποκορώνου στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για τη θεαματική ληστεία με την "αρωγή" της μπουλντόζας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η βαλλιστική εξέταση που έδειξε ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί τα όπλα στη ληστεία. Οι έξι από τους κατηγορούμενους θα καταβάλουν εγγύηση ύψους 6.000 ευρώ, ο ένας 3.000, ενώ είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Ο όγδοος θα παραμείνει προφυλακισμένος στις φυλακές Νεάπολης, δεδομένου ότι δεν έχει καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης

    [08] Κοινωνία

    Χωρίς να υπάρξουν τραυματίες

    Πρόσκρουση πλοίου στο λιμάνι Καρλοβάσου

    1/12/2006 9:58:00 πμ

    Μικρό ρήγμα δημιουργήθηκε στο πλοίο "Μαρίνα" την ώρα που προσπαθούσε να δέσει στο λιμάνι του Καρλοβάσου, για να πάρει 23 επιβάτες και οχήματα με προορισμό την Ικαρία και τον Πειραιά. Το πλοίο είχε ξεκινήσει το πρωί από το λιμάνι Βαθέως με επτά επιβάτες και τρία Ι.Χ. Όταν έφτασε στο δεύτερο λιμάνι της Σάμου, το Καρλόβασι, κατά τη διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης του πλοίου χτύπησε στην πρύμνη του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μικρό ρήγμα. Οι επιβάτες δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, ενώ το κλιμάκιο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων ανέλαβε να ελέγξει εάν το πλοίο θα μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι του για τον Πειραιά ή θα χρειαστεί να γίνουν οποιεσδήποτε απαραίτητες εργασίες και να ταξιδέψει κενό επιβατών μέχρι τον Πειραιά. Η εταιρία έχει αναλάβει να βοηθήσει τους επιβάτες που επιβιβάστηκαν από το λιμάνι Βαθέως καθώς και τους υπόλοιπους που θα ταξίδευαν από το Καρλόβασι για την Ικαρία και τον Πειραιά..

    [09] Κοινωνία

    Που συνελήφθησαν στα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    Δεκαέξι μήνες για τους έξι

    1/12/2006 8:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 11:39:04 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ποινές φυλάκισης 16 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σε έξι άτομα, που συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, στην Πανεπιστημιούπολη, αμέσως μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κατηγορούμενοι -ηλικίας 18 έως 28 ετών- κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της στάσης κατά της αρχής, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, ενώ το δικαστήριο τους αναγνώρισε κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Η ποινή της αναμορφώσεως μέχρις ενηλικιώσεως επιβλήθηκε σ έναν ακόμη κατηγορούμενο, ηλικίας 16 ετών, που σημαίνει ότι θα παρακολουθείται από σωφρονιστική υπηρεσία μέχρι να κλείσει τα 18 του χρόνια. Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε περίπου επτά ώρες και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με την ανακοίνωση των ποινών. Στην απολογία τους, οι έξι από τους επτά κατηγορούμενους αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στα επεισόδια, υποστηρίζοντας ότι οι συλλήψεις τους "έγιναν τυχαία από την Αστυνομία". Μόνο μια κοπέλα εκ των κατηγορουμένων ομολόγησε ότι πετούσε πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Όλοι οι νεαροί άσκησαν έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο μεταξύ συνεχίζεται και σήμερα στον Εισαγγελέα, η κατάθεση του 24χρονου Κύπριου φοιτητή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, την ίδια μέρα. Εξάλλου για τις 12 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η δίκη των δυο συλληφθέντων -ενός 19χρονου και μιας 24χρονης- για τα επεισόδια που έγιναν την Τρίτη στην πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, κατά τη διάρκεια πορείας, για τον ξυλοδαρμό του 24χρονου Κύπριου φοιτητή. Ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων ζήτησε την αναβολή της υπόθεσης, επικαλούμενος πρόβλημα υγείας.

    [10] Κόσμος

    Νέα στοιχεία αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian

    Ελέγχονται τα αεροσκάφη

    1/12/2006 11:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 12:07:46 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καθησυχαστικό εμφανίζεται το Υπουργείο Υγείας μετά τις αποκαλύψεις για την ανίχνευση μικρών ποσοτήτων ραδιενεργής ουσίας σε 3 τρία αεροσκάφη της εταιρίας British Airways. "Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία. Ας μην ανησυχούν όσοι ταξίδεψαν με την εταιρία", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου. Ωστόσο προληπτικά, 33.000 επιβάτες που ταξίδεψαν με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη -μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες, καθώς προορισμός τους υπήρξε και η Αθήνα - θα ειδοποιηθούν από τις βρετανικές αρχές, αν και εκτιμάται ότι οι πιθανότητες να έχουν μολυνθεί είναι ελάχιστες. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζον Ριντ, ενώ οι συνεχιζόμενες έρευνες προκαλούν ένταση στις σχέσεις του Λονδίνου με τη Μόσχα. Τα επίμαχα αεροπλάνα, τύπου Μπόινγκ 767, έχουν ακινητοποιηθεί και ελέγχονται, μαζί κι ένα τέταρτο, ύποπτο. Όλα είχαν κάνει πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου. Ο Βρετανός Υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικοί φραγμοί στις έρευνες γύρω από το θρίλερ που έχει προκαλέσει η μόλυνση των αεροπλάνων και 12 σημείων στο Λονδίνο. Σο μεταξύ, αστυνομία και υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται εγκληματικά στοιχεία από τη Ρωσία για τον πρόσφατο θάνατο του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο -πρώην πράκτορα και μετέπειτα σφοδρού επικριτή του Προέδρου Πούτιν- από δηλητηρίαση με το άκρως ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. Πολιτικούς λόγους που συνδέονται με την ιστορία του Λιτβινιένκο επικαλείται και ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Γιεγκόρ Γκαϊντάρ - μετά την πρόσφατη δηλητηρίασή του στην Ιρλανδία. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του απ ότι λένε οι γιατροί, και η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται. Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι ο Αντρέι Λουγκοβόι, ο ένας από τους δύο Ρώσους με τους οποίους συναντήθηκε ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν προσωπικός φρουρός του Γκαϊντάρ και οι θεωρίες συνομωσίας ολοένα και πληθαίνουν

    Όσον αφορά την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην συνταγματάρχη της FSB (πρώην KGB) οι αστυνομικοί ακολουθούν τα ίχνη μια ομάδας πέντε ή περισσότερων αντρών που έφτασαν στο Λονδίνο από τη Μόσχα μαζί με άλλους Μοσχοβίτες, λίγο πριν την δηλητηρίαση του Λιτβινιένκο, επισημαίνει η εφημερίδα Guardian επικαλούμενη πηγές στης αστυνομίας. Η ομάδα αυτή έφτασε στη βρετανική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Άρσεναλ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την 1η Νοεμβρίου, ημέρα που δηλητηριάστηκε ο πρώην πράκτορας, και μέχρι τώρα είχαν καταθέσει ως μάρτυρες.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, αυτή η ομάδα των Ρώσων, που αναχώρησε για τη Μόσχα αμέσως μετά τον αγώνα, κρατά το κλειδί της έρευνας για το μυστηριώδη θάνατο του Λιτβινιένκο.

    Ο Guardian επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αναφέρει επίσης πως δεν είναι απίθανο αυτά τα "εγκληματικά στοιχεία" να είναι ή να ήταν παλαιότερα πράκτορες της FSB.

    Στο μεταξύ δηλώσεις για το θέμα έκανε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ROSATOM) Σεργκέι Κιριγιένκο τονίζοντας ότι το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210, δεν μπορεί κανείς να το προμηθευτεί παρανόμως στη Ρωσία. Ο Κιριγιένκο πρόσθεσε μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Ρασίσκαγια Γκαζέτα ότι η Ρωσία παράγει 8 γραμμάρια πολώνιο-210 το μήνα.

    "Όλη αυτή η ποσότητα αποστέλλεται σε αμερικανικές εταιρίες αποκλειστικά και μόνο μέσω της εταιρίας Thekxsnabexport", τόνισε ο Κιριγιένκο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Spy post-mortem due to take place

    The Guardian: Litvinenko was victim of 'Russian rogue agents'

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ίχνη ραδιενεργού ουσίας σε αεροσκάφη

    [11] Κόσμος

    Από το πέρασμα του τυφώνα Ντούριαν

    Εκατοντάδες νεκροί στις Φιλιππίνες

    1/12/2006 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 12:18:23 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον 388 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και περίπου 96 αγνοούνται λόγω των ποταμών λάσπης που έχουν καλύψει χωριά μετά το πέρασμα του τυφώνα Ντούριαν στις ανατολικές Φιλιππίνες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων. Όλα τα θύματα ήταν από την επαρχία Αλμπέι Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι διασώστες δεν έχουν φθάσει ακόμα σε περιοχές που οι κακές καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση. Νωρίτερα ο Γκλεν Ραμπόνζα, γενικός διευθυντής του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου για τις Καταστροφές είχε κάνει λόγο για 200 νεκρούς. "Παίρνουμε πληροφορίες για όλο και περισσότερα θύματα", τόνισε από τη μεριά του ο κυβερνήτης της επαρχίας Φερνάντο Γκονζάλες. Το έργο των συνεργείων είναι ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, των τηλεφωνικών γραμμών και της έλλειψης νερού στη χερσόνησο Μπικόλ, που βρίσκονται οι πόλεις Λεγκάσπι και Νταράγκα. Επίσης οι περισσότεροι δρόμοι έχουν κλείσει από κατολισθήσεις βράχων. Ο τυφώνας εξασθένησε το βράδυ της Πέμπτης αφού πέρασε από το Μπικόλ. Σήμερα κατευθύνεται στα δυτικά προς το νησί Μιντόρο.

    [12] Κόσμος

    Σε όλους τους χώρους από την 1η Ιουλίου 2007

    Καπνοαπαγόρευση στην Αγγλία

    1/12/2006 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Η γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας στην Αγγλία θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου 2007, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Υγείας Πατρίσια Χιούιτ. Στις 6 το πρωί της 1ης Ιουλίου η απαγόρευση θα αρχίσει να ισχύει σε γραφεία, εργοστάσια, καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, ιδιωτικές λέσχες, δημόσια μέσα μεταφοράς και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εργαζομένων και στα οποία επιβαίνουν περισσότερα του ενός άτομα. Με την έναρξη της ισχύος του νόμου, που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία τον περασμένο Φεβρουάριο, θα καταργηθούν οι ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για τους καπνίζοντες στους χώρους εργασίας και όσοι επιθυμούν να καπνίσουν θα είναι υποχρεωμένοι να βγαίνουν στο δρόμο. Η Χιούιτ χαρακτήρισε τους περιορισμούς "θρίαμβο για την δημόσια υγεία". "Χιλιάδες ζωές θα σωθούν και η ζωή χιλιάδων άλλων (ανθρώπων) θα προστατευθεί", ανέφερε η υπουργός. "Μία νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα θα προστατεύσει όλο τον κόσμο από τον κίνδυνο του παθητικού καπνίσματος στους χώρους εργασίας, στους χώρους συναντήσεων και στους χώρους χαλάρωσης και θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκότερο για τους καπνιστές που επιθυμούν να σταματήσουν", είπε η Υπουργός.

    [13] Κόσμος

    Ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    Φόρουμ για το Μέλλον

    1/12/2006 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές και λίγο πριν από δύο σημαντικές συνόδους στην ΕΕ, η τρίτη υπουργική συνάντηση του "Φόρουμ για το Μέλλον" που διεξήχθη σήμερα στη Νεκρά Θάλασσα της Ιορδανίας αποτέλεσε ένα σημαντικό χώρο διαλόγου εν όψει των δυσμενών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Λόγος που επιβεβαιώθηκε και από τη μεγάλη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών 36 χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών. Παρούσα ήταν και η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έφθασε χθες το απόγευμα στη Νεκρά Θάλασσα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο. Στο πλαίσιο του εναρκτήριου γεύματος που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Σημαντικές συναντήσεις της Ντόρας

    Στο περιθώριο της Συνόδου η κ. Μπακογιάννη είχε σημαντικές διμερείς συναντήσεις, κατά τις οποίες ένα σοβαρό μέρος των συζητήσεων, ειδικότερα με τους ομολόγους της της Γερμανίας Φράνκ Στανμάγιερ, της Ιταλίας Μάσιμο Ντ Αλέμα και της Βρετανίας Μάργκαρετ Μπέκετ, εστιάστηκε στην ανταλλαγή σκέψεων για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μετά την κοινοποίηση συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εν όψει του κρίσιμου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου.

    Στην ομιλία της στη σύνοδο η κ. Μπακογιάννη σήμερα το πρωί αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών και των νέων. Η ίδια επισήμανε την ανάγκη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης της εμπορίας γυναικών και παιδιών, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών γενικότερα αλλά κυρίως στη Μ. Ανατολή, ενώ τόνισε ότι μέσω της παιδείας μπορούν να ανατραπούν τα στερεότυπα και να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες.

    Η Υπουργός Εξωτερικών, μετά τη λήξη του forum έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Το forum για την ελευθερία και το μέλλον της Μέσης Ανατολής εδώ στην Ιορδανία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενδεικτικός του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ο αριθμός των Υπουργών Εξωτερικών που συμμετείχαν. Η Ελλάδα ήταν παρούσα με τις δικές μας ιδέες και τις δικές μας σκέψεις για το μέλλον της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω διμερείς συναντήσεις με τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους μου που ήταν εδώ, δηλαδή τον Γερμανό, τον Ιταλό, τον Δανό και την Βρετανή συνάδελφό μου, και βεβαίως με άλλους Υπουργούς Εξωτερικών όπως τον Αιγύπτιο, τον Ιορδανό και ορισμένους άλλους συμμετέχοντες. Στόχος είναι η ελληνική παρουσία να είναι δυνατή. Η Ελλάδα έχει άποψη, έχει φωνή, έχει γνώμη και κυρίως έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή."

    [14] Κόσμος

    Απευθύνει ο Ποντίφικας από την Τουρκία

    Έκκληση για σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας

    1/12/2006 12:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 3:22:56 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Νέα έκκληση για σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ, κατά την ομιλία του στον καθολικό ναό του Αγίου Πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι "η εκκλησία δεν επιβάλει τίποτα σε κανέναν, απλά ζητεί την εξουσία να ζει ελεύθερα για να αποκαλύπτει Εκείνον που δεν μπορεί ουδείς να αποκρύψει, τον Ιησού Χριστό". Στη θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Ποντίφικα, παρέστη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στο Φανάρι. Στην ομιλία του ο Ποντίφικας έθιξε έμμεσα και τις σχέσεις Τουρκίας -Ευρώπης ,κάνοντας αναφορά στην "κοινή ιστορία" που σφυρηλατήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στις διαφορετικές, υπάρχουσες θρησκείες. "Πως να μην αναλογιστούμε τα διάφορα γεγονότα που εξελίχθηκαν εδώ, όπως και την κοινή μας ιστορία;" αναρωτήθηκε ο πάπας, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των "εκκλησιαστικών κοινοτήτων και των άλλων θρησκειών", που ήταν παρόντες. Ο Πάπας Βενέδικτος είναι ο δεύτερος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται μουσουλμανικό λατρευτικό χώρο, μετά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στη Δαμασκό το 2001.

    Χειρονομία σεβασμού προς τους μουσουλμάνους

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάπα στο Μπλε Τζαμί, ο μουφτής της πόλης, Μουσταφά Τσαγκριτσί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ, δήλωσε ότι "η προσευχή" του πάπα Βενέδικτου, ήταν μια πράξη ακόμη πιο σημαντική από μία συγνώμη", για τις παλιότερες δηλώσεις του που συνέδεαν το Ισλάμ με τη βία. Στην ίδια εφημερίδα μουσουλμάνοι θεολόγοι δήλωσαν ότι με την κίνησή του αυτή ο Ποντίφηκας θέλησε "να επανορθώσει". Ο καθηγητής Μπειζά Μπιλτζίν του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, δήλωσε ότι "το γεγονός πως προσευχήθηκε, αν και δεν αποτελεί συγγνώμη, δείχνει την μεταμέλειά του", προσθέτοντας "Ο Πάπας κατάλαβε ότι είχε πληγώσει τους μουσουλμάνους και επιχείρησε να επανορθώσει". Ο Πάπας Βενέδικτος επισκεπτόμενος το Μπλέ Τζαμί έγινε ο δεύτερος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται μουσουλμανικό λατρευτικό χώρο, μετά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στη Δαμασκό το 2001.

    Σήμερα, τελευταία ημέρα της τετραήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ, απελευθέρωσε τέσσερα περιστέρια-σύμβολα της ειρήνης- στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης. Το μεσημέρι ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη στις 13.15 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από μια τετραήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, την πρώτη του σε μουσουλμανική χώρα. Πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Ρώμη δήλωσε πως "αφήνει ένα κομμάτι της καρδιάς του" στην Κωνσταντινούπολη και πως ελπίζει ότι η επίσκεψή του θα συνεισφέρει σε μια "καλύτερη κατανόηση" μεταξύ των θρησκειών

    Πολύτιμη ευθύνη η ενότητα

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Ιταλών επισκόπων, "Αβενίρε " για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου τονίζει: "η επίσκεψη της Αγιότητός του την ημέρα της εορτής του Αγίου Ανδρέα, είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αληθινά πολύ συμβολικό, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ταξιδιού το οποίο απέφερε, στο σύνολό του, μια συνεισφορά, πιστεύω, πραγματικά σημαντική για το διαθρησκειακό διάλογο". "Η Αυτού Αγιότητα επέδειξε την ευμένειά της προς το Πατριαρχείο και τα προβλήματά του, του είμαστε πραγματικά ευγνώμονες γι αυτό". "Στην πραγματικότητα μπορούμε να πούμε ότι βιώσαμε μια ιστορική μέρα από πολλές απόψεις: για τον οικουμενικό διάλογο, για την αντιπαράθεση πολιτισμών και θρησκειών και για τη χώρα μας. Στέκοντας στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αυτή η πόλη και αυτή η Εκκλησία, καταλαμβάνουν μια θέση αληθινά μοναδική για να ευνοήσει μια τέτοια αντιπαράθεση ανάμεσα στους σύγχρονους πολιτισμούς. Η Κωνσταντινούπολη, κατά κάποιο τρόπο, είναι ο τέλειος τόπος για να συγκροτήσει ένα διαρκές κέντρο διαλόγου ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες".

    Ο Βαρθολομαίος, κάνει λόγο και για τη νέα πρότασή του στον Πάπα και στην επίσημη απάντηση που αναμένει, ωστόσο δήλωσε ότι η Αυτού Αγιότης έδειξε πολύ ενδιαφέρον και την υποδέχθηκε ευμενώς. "Η ενότητα είναι μια ευθύνη πολύτιμη και την ίδια στιγμή δύσκολο να αναληφθεί, αν δεν είναι μοιρασμένη μεταξύ αδελφών. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η επίσκεψη του Βενέδικτου 16ου έχει μια αξία ανυπολόγιστη σε αυτή τη διαδικασία".

    [15] Κόσμος

    Επιμένει να ορκιστεί στο Κογκρέσο τελικά

    Ρισκάρει ο Καλντερόν

    1/12/2006 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποφασισμένος να προσέλθει σήμερα στο Κογκρέσο για την επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, δηλώνει ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν παρά το ενδεχόμενο συγκρούσεων με βουλευτές της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν ότι έκλεψε τη νίκη στις εκλογές και έχουν καταλάβει τμήματα της αίθουσας. "Θα πάω στο Κογκρέσο, όχι από ιδιοτροπία, ούτε από πολιτική στρατηγική αλλά απλά επειδή το επιβάλλει το Σύνταγμα, δεν αγνοώ την πολυπλοκότητα της στιγμής, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις διαφωνίες μας", είπε ο Καλντερόν απαντώντας στους αντιπάλους του που τον κάλεσαν να κάνει αλλού την ορκωμοσία. Ο νέος Πρόεδρος ανέλαβε καθήκοντα τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στην προεδρική κατοικία αλλά ορκίζεται και παραλαμβάνει την προεδρική ζώνη, σήμερα στις 9:30 το πρωί (17.30 ώρα Ελλάδας), στην αίθουσα της Κάτω Βουλής, πολλά τμήματα της οποίας, και κυρίως το βήμα, όπου θα φορέσει τη ζώνη, είναι κατειλημμένα από ομάδες αντιπάλων του βουλευτών. "Δε βλέπω πώς μπορούν να κάνουν μία τέτοια τελετή, αν δεν μας τραβήξουν έξω με γερανό ή δια της βίας", δήλωσε ο Χαβιέ Γκονζάλες Γκάρθα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης, ο αρχηγός του οποίου Μανουέλ Λοπεζ Ομπραντόρ έχασε την προεδρική εκλογή από τον Καλντερόν με διαφορά μικρότερη της μονάδας.

    Πάντως παρά την πολιτική αναταραχή, το χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη 0.75%. Συνολικά από την αρχή της χρονιάς ανέβηκε 40% και κατά την εξαετή προεδρία του απερχόμενου Προέδρου Φοξ κατά 340%. Το μεξικανικό νόμισμα, το πέσο, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ημερών τη Δευτέρα εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για τις βίαιες διαμαρτυρίες, αλλά στη συνέχεια είχε τρεις συνεχείς κερδοφόρες ημέρες.

    Παρόντες στη σημερινή τελετή, είναι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου πρίγκιπας Φίλιππος. Η αριστερή αντιπολίτευση έχει ήδη επικρίνει το διορισμό ως Υπουργού Εσωτερικών στη νέα Κυβέρνηση, του Φρανσισκο Ραμίρεζ Ακούνα, τον οποίο θεωρεί σκληροπυρηνικό της δεξιάς.

    Επικεφαλής της μάχης κατά των καρτέλ ναρκωτικών, που στοίχισε τη ζωή 3.000 ανθρώπων τα δύο τελευταία χρόνια, διορίστηκε ο Εδουάρδο Μεδίνα, νυν Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας που θεωρείται πεπειραμένος στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Τα καθήκοντα του Υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας ανέλαβε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ερευνών.

    [16] Κόσμος

    Υπηρεσίες ...χάκερ από την Αλ-Κάιντα!

    1/12/2006 8:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για μια πιθανή επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα κατά αμερικανικών οικονομικών on line υπηρεσιών προειδοποίησαν χθες οι ΗΠΑ, αλλά αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Η προειδοποίση, που προέρχεται από ανώνυμη πηγή, αναφέρει ότι η Αλ Κάιντα ενδέχεται να επιχειρήσει να εισβάλει και να καταστρέψει τις βάσεις δεδομένων των αμερικανικών χρηματιστηρίων και των τραπεζικών ιστοσελίδων. Η αντίδραση πάντως της αμερικανικής οικονομικής κοινότητας ήταν συγκαλυμμένη ενώ πολύ μικρή αντίδραση υπήρξε και στις χρηματιστηριακές αγορές. Η αμερικανική Εθνική Ασφάλεια επιβεβαίωσε ότι έχει δοθεί εντολή για ετοιμότητα αλλά παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστευτεί πως η απειλή αυτή είναι αξιόπιστη. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να επαληθευτεί καμία τέτοιου είδους επιχείρηση, σύμφωνα με την προειδοποίηση, ό,τι γίνει -εάν γίνει- μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα Παρασκευή και να διαρκέσει όλο το μήνα Δεκέμβριο σε αντίποινα για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κρατούν ύποπτους για τρομοκρατικές επιθέσεις ή σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Ο Γιοχάνες Ούλριχ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, αλλά κι άλλοι συνάδελφοι του δεν έδωσε μεγάλη σημασία στην απειλή και ανέφερε ότι τέτοιου είδους προειδοποιήσεις γίνονται κατά καιρούς. Πρόσθεσε τέλος ότι το να εισβάλει κανείς σε βάσεις δεδομένων οικονομικών οργανισμών είναι πολύ εύκολο να λέγεται, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.

    [17] Κόσμος

    Καταδικάστηκε ο Κινέζος δημοσιογράφος

    1/12/2006 8:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε ποινή φυλάκισης τριών χρόνων για απάτη καταδικάστηκε σήμερα στο Πεκίνο ο Κινέζος συνεργάτης της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, ανακοίνωσε ένας από τους συνηγόρους του. "Η απόφαση επιβεβαιώθηκε", δήλωσε ο Γκουάν Ανπίνγκ, βγαίνοντας από το εφετείο. O 44χρονος Ζάο Γιάν κρατείται εδώ και δύο χρόνια και αντιμετώπιζε την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών. Στις 25 Αυγούστου καταδικάστηκε πρωτόδικα σε τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά μόνο για απάτη.

    [18] Ιράκ

    Οι αραβικές χώρες που πρόσκεινται στις ΗΠΑ

    Συμφώνησαν να στηρίξουν τον Αλ-Μαλίκι

    1/12/2006 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την ιρακινή Κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μαλίκι στον αγώνα της κατά της αυξανόμενης βίας και της αιματοχυσίας που κυριαρχεί στο Ιράκ δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν οι αραβικές χώρες που πρόσκεινται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις είχε συνομιλίες στη διάρκεια Συνόδου με τους ομολόγους της των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, συν την Αιγυπτο και την Ιορδανία με θέματα το Ιράκ, τρόπους για την προώθηση της ισραηλοπαλαιστινιακής ειρήνης και την έξοδο του Λιβάνου από την τρέχουσα πολιτική κρίση, που διεξήχθη στην παραθαλάσσια ιορδανική πόλη Σουνέχ. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου αποτελούν οι χώρες: Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. "Βρήκα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μαλίκι", τόνισε η κ. Ράις μιλώντας στον Τύπο. Σύμφωνα με την ίδια αποφασίστηκε να οργανωθεί προσεχώς μια σύνοδος διπλωματών ανώτατου επιπέδου για να εξεταστεί "πώς μπορεί να μεταφραστεί σε πράξεις αυτή η υποστήριξη". "Η συγκέντρωση γύρω από την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράκ και η δήλωση υποστήριξής της από αυτή την σημαντική ομάδα χωρών είναι ένα πολύ θετικό σήμα για τον κ. Αλ-Μαλίκι", πρόσθεσε η κ. Ράις.

    Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Αμπούλ Γέιτ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Άραβες ομόλογοί του υπογράμμισαν στην κ. Ράις την αναγκαιότητα όπως τα αμερικανικά στρατεύματα "ενεργήσουν αποφασιστικά" ώστε να επικρατήσει η σταθερότητα στο Ιράκ. Παραδέχτηκε πάντως πως και η αραβική πλευρά πρέπει να ενεργήσει με τον πρέποντα τρόπο. "Οι αραβικές χώρες πρέπει να επιδείξουν ενδιαφέρον για την υπεράσπιση της σταθερότητας στο Ιράκ" σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος καταλήγοντας επισήμανε ότι "και όλοι οι Ιρακινοί θα πρέπει να μετάσχουν στην προσπάθεια" επικράτησης της σταθερότητας στη χώρα τους.

    [19] Μ. Ανατολή

    Απειλές Αλ-Κάιντα κατά Αμπντάλα

    1/12/2006 7:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated

    Απειλές κατά της ζωής του μονάρχη της Ιορδανίας Αμπντάλα Β εξαπέλυσε την Παρασκευή, η Αλ Κάϊντα, καλώντας τους οπαδούς της στην Ιορδανία "να στήσουν ενέδρα" στον χασεμίτη βασιλιά. "Λέμε στο θνητό Αμπντάλα: κάνε λίγη υπομονή, θα γνωρίσεις προσεχώς την ίδια μοίρα με τον προπάππου σου τον προδότη", αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανέβηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα, από εκπρόσωπο του "Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ", οργάνωση η οποία ελέγχεται από την Αλ Κάιντα. Η αυθεντικότητα των κειμένων της ανωτέρω ιστοσελίδας ελέγχεται από τις μυστικές υπηρεσίες.

    Ο προπάππος του σημερινού ηγέτη της Ιορδανίας, Αμπντάλα μπεν Χουσέϊν, δολοφονήθηκε την 20η Ιουλίου του 1951 από Παλαιστίνιο ενώ έμπαινε στο τέμενος του Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ.

    Ο σημερινός βασιλιάς της Ιορδανίας κατηγορείται--μεταξύ άλλων-- ότι είχε πολιτικές επαφές με τον ιρακινό αντιπρόεδρο, Τάρεκ αλ Χασέμι, και με τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής μουσουλμάνων ουλεμάδων σουνιτών--Χάρετ αλ Ντάρι.

    Τον Νοέμβριο πέρυσι από ταυτόχρονη επίθεση σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία στο Αμάν συνολικά 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    [20] Μ. Ανατολή

    Τα πλήθη ζητούν να φύγει ο Σινιόρα

    Διαδηλώσεις στη Βηρυτό

    1/12/2006 3:53:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο κέντρο της Βηρυτού, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης του Φουάντ Σινιόρα με μια διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη φιλοσυριακή οργάνωση Χεζμπολάχ. Στις 15.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ένα τεράστιο πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας "Σινιόρα, φύγε" και κρατώντας λιβανικές σημαίες, έγινε γνωστό από δημοσιογράφους που βρίσκονται επιτόπου. Πηγή προσκείμενη στο αντικυβερνητικό στρατόπεδο, δήλωσε ότι η λιβανική αντιπολίτευση σχεδιάζει να αποκλείσει σήμερα όλους τους δρόμους που οδηγούν στην έδρα της κυβέρνησης, έως ότου πέσει ο Σινιόρα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μανάρ, όργανο της σιιτικής Χεζμπολάχ, μετέδωσε πως οι διαδηλωτές ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, όπως και το χριστιανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBCI.

    Η αντιπολίτευση, της οποίας ηγείται η Χεζμπολάχ και στην οποία μετέχουν το σιιτικό κίνημα Αμάλ, που είναι επίσης φιλοσυριακό, το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (CPL) του χριστιανού στρατηγού Μισέλ Αούν και φιλοσυριακά κόμματα, διαδηλώνει για να πετύχει την παραίτηση της κυβέρνησης Σινιόρα και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μεγαλώνει η ένταση στο Λίβανο

    [21] Μ. Ανατολή

    Τον σκότωσαν γιατί πετούσε πέτρες!

    1/12/2006 8:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 12:28:59 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα έναν νεαρό Παλαιστίνιο, τον 16χρονο Σαχντί Ναγιέφν στη Δυτική Όχθη, παρά την εκεχειρία, γιατί τους πετούσε πέτρες, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι και νοσοκομειακές πηγές. Το γεγονός συνέβη λίγες μόνο ώρες μετά την έκκληση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις να γίνει σεβαστή η εκεχειρία, κατά τις συνομιλίες που είχε τόσο με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Όλμερτ στο Ισραήλ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε από το Τελ Αβίβ ότι ο νεαρός Παλαιστίνος πέταξε κατά ισραηλινών στρατιωτών τρείς αυτοσχέδιες βόμβες και αυτοί αντέδρασαν πυροβολώντας τον στο κάτω μέρος του σώματός του. Από την πλευρά τους όμως Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες κατάγγειλαν ότι ο νεαρός απλώς πετούσε πέτρες κατά των Ισραηλινών στρατιωτών. Στο μεταξύ ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν σήμερα το πρωί μία ρουκέτα από τη λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, παραβιάζοντας επίσης την εκεχειρία, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές.

    Η ρουκέτα εξερράγη σε χωράφι κοντά στην πόλη Σντερότ όπου είχε σημάνει συναγερμός, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσαν οι ίδιες πηγές. Πρόκειται για την τέταρτη παραβίαση της ισραηλινο-παλαιστινιακής εκεχειρίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της περασμένης Κυριακής. Με βάση αυτή την συμφωνία, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, με αντάλλαγμα την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν νεαρό Παλαιστίνιο στη Χεβρώνα, ο οποίος είχε επιτεθεί εναντίον τους με βόμβα μολότοφ, ανακοίνωσαν ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

    Πρόκειται για τον 20χρονο Μπασίρ Τζαμπάρι που υπέκυψε στα τραύματά του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    "Ο Παλαιστίνιος εκτόξευσε μία βόμβα μολότοφ εναντίον φυλακίου ελέγχου και οι στρατιώτες απάντησαν, ανοίγοντας πυρ εναντίον του", δήλωσε Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη της αυτοσχέδιας βόμβας.

    Από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000 έχουν σκοτωθεί 5.604 άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι.

    Στη διάρκεια επιχείρησης στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 24 Παλαιστινίους στην περιοχή της Ναμπλούς, που ήταν ύποπτοι για αντι-ισραηλινές επιθέσεις.

    Εξάλλου όπως δήλωσε σε ξένους διπλωμάτες αυτή την εβδομάδα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, το Ισραήλ δεν προτίθεται να απελευθερώσει κρατουμένους της Χεζμπολάχ παρά μόνον εάν η λιβανική οργάνωση αποδείξει ότι οι δυο Ισραηλινοί στρατιώτες τους οποίους συνέλαβε ομήρους πριν από τον πόλεμο, είναι ζωντανοί. Σε συνάντηση με ευρωπαίους πρεσβευτές στην κατοικία του Φιλανδού πρεσβευτή, ο Εχούντ Όλμερτ τόνισε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκεφθεί τους στρατιώτες για να διαπιστωθεί εάν αυτοί είναι καλά. "Δε σκοπεύουμε να δώσουμε στη Χεζμπολάχ ό,τι θέλει με αντάλλαγμα φέρετρα. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία συμφωνία με τη Χεζμπολάχ έως ότου υπάρξουν αποδείξεις ότι οι στρατιώτες μας είναι ζωντανοί", φέρεται ότι δήλωσε ο Όλμερτ σύμφωνα με ευρωπαίο πρεσβευτή που συμμετείχε στη συνάντηση, ο οποίος δεν κατονομάζεται. Η Χεζμπολάχ συνέλαβε τους δυο Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή των συνόρων τον Ιούλιο γεγονός που πυροδότησε τον πόλεμο μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ, ο οποίος διήρκεσε 34 ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.200 Λιβανέζοι και 157 Ισραηλινοί.

    [22] Μ. Ανατολή

    Μεγαλώνει η ένταση στο Λίβανο

    1/12/2006 10:40:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ισχυρές δυνάμεις του λιβανικού στρατού έχουν αναπτυχθεί στη Βηρυτό όπου νωρίς το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης με αίτημα την παραίτηση της Κυβέρνησης Σινιόρα. Εκατοντάδες στρατιώτες με την κάλυψη αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων, πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί περιπολίες στις εισόδους που οδηγούν στο κέντρο της πόλης αλλά και σε αρκετές συνοικίες. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μισέλ Σλεϊμάν έχει καλέσει τους άνδρες του να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο. Η λιβανική αντιπολίτευση, με επικεφαλής την σιϊτική Χεζμπολάχ, διοργανώνει στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) μεγάλη διαδήλωση ,αξιώνοντας την παραίτηση της Κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα. Στη διαδήλωση θα μετάσχουν και οπαδοί του χριστιανού συμμάχου της Χεζμπολάχ, Μισέλ Αούν. Σε χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Φουάντ Σινιόρα προειδοποίησε πάντως ότι η κυβέρνησή του "δεν θα υποχωρήσει" στις προσπάθειες επαναφοράς της ξένης "κηδεμονίας" στο Λίβανο. "Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει παρά μόνο με ψηφοφορία στη Βουλή. Δεν παραιτούμαστε ούτε από τις ευθύνες μας ούτε από τη νομιμότητά μας. Οποιαδήποτε ενέργεια είναι μη συνταγματική", δήλωσε ο Σινιόρα και πρόσθεσε: "Δεν φοβόμαστε ούτε και απελπιζόμαστε. Εμείς έχουμε το δίκαιο. Οι απειλές δεν πρόκειται να μας κάνουμε να οπισθοχωρήσουμε". Μετά το τέλος του διαγγέλματος, οπαδοί της Κυβέρνησης βγήκαν στους δρόμους με λιβανικές σημαίες ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Οι αντι-συριακές δυνάμεις που ελέγχουν την Κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της θα επιχειρήσουν πολιτικό πραξικόπημα. "Η απόπειρα ενός πολιτικού πραξικοπήματος ξεκινά σήμερα" γράφει στην πρώτη της σελίδα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Αλ Μουστάκμπαλ. Το βράδυ βγήκαν στους δρόμους με σημαίες όμως και πολλοί οπαδοί της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, καθώς η κατάσταση οξύνεται επικίνδυνα. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Αντ Ντίγιαρ σημειώνει μάλιστα σήμερα ότι "η ώρα της αλήθειας έφτασε ...για την γέννηση ενός ελεύθερου και κυρίαρχου Λιβάνου".

    [23] Οικονομία

    Συνεχίζονται οι διαφωνίες και τα προβλήματα

    Ενταση στα λιμάνια

    1/12/2006 2:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 2:45:31 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζονται τα προβλήματα στην αγορά από τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια. Ακαρπη ήταν και η συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ΟΛΠ με τους λιμενεργάτες, καθώς οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση για δίμηνη αναστολή της εκτέλεσης των αποφάσεων της κυβέρνησης να παραχωρηθούν σε ιδιώτες οι Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Την άμεση απόσυρση της απόφασης που έλαβε το ΔΣ του ΟΛΠ για παραχώρηση σε ιδιώτες των χερσαίων εγκαταστάσεων του λιμανιού, ζήτησαν από κοινού μετά από συνάντηση που είχαν τα μέλη της ομοσπονδίας λιμενεργατών, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του εμπορικού συλλόγου της πόλης. Το πρωί δημιουργήθηκε ένταση στο Ικόνιο, μεταξύ λιμενεργατών και οδηγών φορτηγών για τους ρυθμούς φορτοεκφόρτωσης των εμπορευμάτων. Τον εμπορευματικό σταθμό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν να αποκλείσουν στις 4 το απόγευμα οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων που διαμαρτύρονται για τις πολύωρες καθυστερήσεις στις φορτοεκφορτώσεις.

    Στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, τόνισε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, αλλά για παραχώρηση υπηρεσιών στο πλαίσιο της βελτίωσής τους. "Η χωρητικότητα σε κοντέινερ του λιμανιού του Πειραιά θα τριπλασιαστεί, ενώ θα πενταπλασιαστεί η χωρητικότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ολοι θα βγουν ωφελημένοι από αυτή την προσπάθεια που θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας" είπε ο κ. Αντώναρος και κατέληξε λέγοντας ότι, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα εργασιακά δικαιώματα.

    Η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Ν. Αναστασόπουλο παρεμβαίνει στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα Λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας το αίτημα και τον αγώνα των εργαζομένων και ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης για ιδιωτικοποίηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων

    [24] Οικονομία

    Στον Πρωθυπουργό ο Γ. Αλογοσκούφης

    Στη Βουλή το φορολογικό

    1/12/2006 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει την φορολογική μεταρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα. Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα ζητήματα του υπουργείου του, ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο Υπουργός εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, η ανεργία μειώνεται και ο πληθωρισμός συγκρατείται. Αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση επανέλαβε ότι υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, με την αύξηση του αφορολογήτου και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επίσης προβλέπει τη δυνατότητα αναδρομικών φορολογικών ελέγχων 10ετίας, σε περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, τις αλλαγές ως προς την απλοποίηση του ΚΒΣ, γεγονός που διευκολύνει τις επιχειρήσεις και καθιστά πολύ πιο απλό το φορολογικό μας σύστημα, τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας, ενώ διευκρίνισε ότι η περίοδος παραγραφής των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων παραμένει στα 5 χρόνια, εκτός και αν στη διάρκεια κάποιου ελέγχου προκύψουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια που αφορούν παλαιότερες χρήσεις.

    Δεν υπάρχει θέμα παράτασης της παραγραφής των χρήσεων των επιχειρήσεων πέραν της 5ετίας, διευκρίνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, ο οποίος προανήγγειλε ακόμη, την ίδρυση νέας διεύθυνσης αδιάφθορων ελεγκτών στα τελωνεία, η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον υφυπουργό.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρόβα τζενεράλε για Ολυμπιακό - ΑΕΚ

    1/12/2006 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    To Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ανοίγει η αυλαία για την 13η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα. Η πρωτοπόρος ομάδα, δοκιμάζεται στην Κέρκυρα κόντρα στην ομώνυμη τοπική ομάδα στο ματς πρόβα τζενεράλε ενόψει Σαχτάρ. Την ίδια μέρα η ΑΕΚ φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ τον Ιωνικό που ψάχνει απεγνωσμένα τη νίκη, με τους «κιτρινόμαυρους», όσο και αν δεν το παραδέχονται, να έχουν το μυαλό στην αναμέτρηση των Βρυξελλών για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η 13η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου όπου δεσπόζει το ντέρμπι ανάμεσα στον Αρη και τον Παναθηναϊκό στο "Κλεάνθης Βικελίδης" με τις δύο ομάδες να θέλουν πάσει θυσία τη νίκη. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 16:45 (Κέρκυρα) Κέρκυρα-Ολυμπιακός 19:00 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Ιωνικός

    ΚΥΡΙΑΚΗ 15:00 (Περιστέρι) Ατρόμητος-Απόλλων Καλαμ. 15:00 (Αλκαζάρ) Λάρισα-Εργοτέλης 17:00 (Θεσ/κη) Ηρακλής-Αιγάλεω 17:00 (Ηράκλειο) ΟΦΗ-Ξάνθη 19:00 (Θεσ/κη) Αρης-Παναθηναϊκός NET 19:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Πανιώνιος

    [26] Μπάσκετ

    Επέστρεψε στις νίκες ο Ολυμπιακός

    1/12/2006 10:33:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: AΠΕ

    Την 5η νίκη του πέτυχε ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα επικρατώντας, 86-73, της Ντιναμό Μόσχας στο ΣΕΦ για την 6η αγωνιστική του Α΄ ομίλου. Οι παίχτες του Πίνι Γκέρσον με τη νίκη αυτή συνεχίζουν να συγκατοικούν στην πρώτη θέση με την Ταού. Για τον Ολυμπιακό σε μεγάλη ημέρα βρέθηκαν οι Ντόμερκαντ (23π.) και Ζίζιτς (22π.), ενώ πρώτος σκόρερ για τη ρωσική ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς ήταν ο Αντώνης Φώτσης με 16 πόντους. Ένα ξέσπασμα της ελληνικής ομάδας στη δεύτερη περίοδο της έδωσε αέρα 13 πόντων στο ημίχρονο, για να απειλήσει στις αρχές της τέταρτης περιόδου η Ντιναμό όταν μείωσε ακόμη και στους 3. Όμως, τα παιδιά του Πίνι Γκέρσον έπαιξαν με πάθος στην άμυνα, μυαλό στην επίθεση (10/21 τρίποντα και 18/24 βολές) και κυρίως ομαδικό πνεύμα για να πικράνουν τον Ίβκοβιτς στην επιστροφή του στο ΣΕΦ, όπου γνώρισε μεγάλες στιγμές στο παρελθόν.

    Τα δεκάλεπτα: 21-16, 45-32, 65-57, 86-73

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πίνι Γκέρσον): Πεν 14 (2), Χαρίσης 3 (1), Ζίζιτς 22 (1), Βασιλόπουλος 6, Άκερ 7 (1), Ντόμερκαντ 23 (4), Στακ 2, Παπαμακάριος 1, Μπουρούσης 5, Μπάρλος, Μουλαομέροβιτς 3 (1)

    ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Πόποβιτς 14, Φώτσης 16 (2), Εκέζι 7, Κβόστοφ 2, Χάνσεν 13 (1), Ντομάνι 5 (1), Μόνια 3 (1), Μπίκοφ 2, Γκιλ 5 (1), Τρούσκιν 2, Βασίλιεφ 4

    [27] Μπάσκετ

    Απόρθητο φρούριο το Αλεξάνδρειο

    1/12/2006 10:11:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την τρίτη νίκη του στον Γ όμιλο της Ευρωλίγκα πέτυχε στο Αλεξάνδρειο ο Αρης. Η ομάδα του Αντρέα Ματσόν, επικράτησε 73-66 της Ζαλγκίρις Κάουνας, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της διοργάνωσης. Ο Άρης είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού σε όλη τη διάρκεια του και με τη νίκη αυτή έκανε σημαντικό βήμα πρόκρισης στην επόμενη φάση, ενώ από την πλευρά τους οι Λιθουανοί, που "μετρούν" πέντε ήττες, δε θα προλάβουν -όπως όλα δείχνουν- το τρένο της πρόκρισης. Κορυφαίοι της ελληνικής ομάδας ο Τζέρεμαϊα Μάσεϊ με 21 πόντους και ο Αλεξ Σκέιλς με 20.

    Τα δεκάλεπτα: 27-14, 41-32, 58-53, 73-66.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΡΗΣ (ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΤΣΟΝ): Σκέιλς 20 (4), Καστλ 13 (1), Σεραπίνας 6 (2), Ουίλκινσον 7, Μάσει 21, Φλέτσερ, Ηλιάδης, Καλαϊτζής 4 (1), Σιγάλας, Ραούφ 2, Τσαλδάρης

    ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (ΑΪΝΑΡΣ ΜΠΑΓΚΑΤΣΚΙΣ): Καλνιέτις 4 , Γιανκούνας 13 (1), Μασιούλις 5, Πόποβιτς 15 (3), Μότολα 20 (1), Γκινεβίτσιους 3 (1), Μασάδο , Μπεαρντ 4, Πένι2

    [28] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στους "32" του UEFA ο ΠΑΟ

    1/12/2006 11:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 12:29:58 μμ)

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Και τυπικά στους "32" του Κυπέλλου UEFA βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι", στο τρίτο τους παιχνίδι στη φάση των ομίλων, αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα (0-0) με τη Ραπίντ και, σε συνδυασμό με το άλλο ματς του ομίλου (Μλάντα Μπόλεσλαβ-Παρί Σεν Ζερμέν 0-0), έφτασαν τους επτά βαθμούς κι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της επόμενης αγωνιστικής, η ελληνική ομάδα πήρε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.

    Με όπλο την αμυντική γραμμή

    Το πρώτο ημίχρονο είχε πολύ γρήγορο ρυθμό κι από τις δύο ομάδες αλλά δεν είχε πολλές φάσεις. Οι Ρουμάνοι , οι οποίοι με όπλο την πολύ φυσική τους κατάσταση έβγαιναν πάντα με παίκτες παραπάνω στην αντεπίθεση, αλλά υστερούσαν στην τελική πάσα. Η ομάδα του Λουτσέσκου είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους, χάρη στους ταχύτατους παίκτες που διέθετε στον άξονα και στα άκρα, μόνο που δεν έφτανε αυτό για να κάνουν τη ζημιά στον Παναθηναϊκό.

    Οι παίχτες του Βίκτορ Μουνιόθ με πολλά λάθη στην ανάπτυξή τους και στη μεταβίβαση της μπάλας, δεν φάνηκαν επιθετικά. Σ΄ ένα ακόμη παιχνίδι η γραμμή που δούλεψε καλύτερα ήταν η αμυντική. Η τετράδα της άμυνας (Βύντρα, Μπίσκαν, Μόρις και Δάρλας) δεν επέτρεψε στους Ρουμάνους να δημιουργήσουν ρήγματα προς την εστία του Εμπέντε. Κυρίως το κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Μπίσκαν-Μόρις) βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα κι όσες φορές χρειάστηκε "καθάρισαν" όλες τις επικίνδυνες καταστάσεις στη μεγάλη περιοχή του Καμερουνέζου τερματοφύλακα.

    Μουνιόθ: "Στόχος επετεύχθη"

    Βίκτορ Μουνιόθ: "Καταφέραμε το βασικό μας στόχο, σ ένα παιχνίδι που παίξαμε έξυπνα απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα που είχε ανάγκη τη νίκη. Κλείσαμε τους χώρους στους επιθετικούς της Ραπίντ, είχαμε περισσότερες ευκαιρίες από τη Ραπίντ και είχαμε την πρωτοβουλία του αγώνα. Στο β΄ ημίχρονο παίξαμε με αντεπιθέσεις και ψάξαμε για το γκολ της νίκης. Τελικά το ματς έληξε ισόπαλο, αποτέλεσμα που μας επέτρεψε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Εμείς, πάντως, κοιτάξαμε να κερδίσουμε".

    Διαιτητής: Μ. Τρεφολόνι (Ιταλία)

    Κίτρινες: Βύντρα, Δάρλας - Μαφτέι, Κονσταντίν

    Κόκκινες: Κονσταντίν (84΄)

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Β. Μουνιόθ): Εμπέντε, Μόρις, Ρομέρο, Σαλπιγγίδης, Λεοντίου (88΄ Αντριτς), Τζιόλης, Βύντρα (60΄ Νίλσον) Μπίσκαν, Μάντζιος (69΄ Παπαδόπουλος), Ιβανσιτς, Δάρλας

    ΡΑΠΙΝΤ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ (Ρ. Λουτσέσκου): Εντίμα Απούλα Μπέτε, Ράντα, Ζίκου, Μπαντόι, Καραμιάν, Λάζαρ, Μαλνταρασάνου (81΄ Γκριγκόρε), Κονσταντίν, Μαφτέι, Μπούγκα (66΄ Γκρίφιθ), Μολντοβάν (86΄ Σαπουνάρου)

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο ΟΥΕΦΑ

    1/12/2006 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άλλα τρία εισιτήρια σφραγίστηκαν μετά τα χθεσινά παιχνίδια στους ομίλους 5-8 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι κάτοχοι τους είναι η Νανσί από τον πέμπτο όμιλο που νίκησε άνετα με 3-0 την Φέγενορντ, η Εσπανιόλ που απέδρασε από το "Άμστερνταμ Αρίνα" κερδίζοντας τον Άγιαξ με 2-0 και η Νιούκαστλ που με την λευκή ισοπαλία (0-0) που απέσπασε από την Άϊντραχτ του Σωτήρη Κυργιάκου και του Γιάννη Αμανατίδη στη Φρανκφούρτη, καπάρωσε την πρώτη θέση από τον όγδοο όμιλο. Αναλυτικά: Στον 5ο όμιλο: Η Νανσί νίκησε άνετα την Φέγενορντ με 3-0 και πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για τους "32" της διοργάνωσης. Στο άλλο παιχνίδι, η Βίσλα Κρακοβίας νίκησε με 3-1 την Βασιλεία που αποχαιρέτησε τη διοργάνωση, ενώ οι Πολωνοί εξακολουθούν να ελπίζουν. Νανσί (Γαλλία)-Φέγενορντ (Ολλανδία) 3-0 (22΄ Πουιγκρενιέ, 42΄αυτ. Μπαχια, 66΄πεν. Ζέρκα) Βίσλα Κρ. (Πολωνία)-Βασιλεία (Ελβετία) 3-1 (11΄, 83΄ Μπρόζεκ, 71΄ Παουλίστα - 8΄ Πέτριτς)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Νανσί 3 7-3 7 2. Μπλάκμπερν 3 5-1 7 3. Βίσλα Κρ. 3 5-5 3 4. Φέγενορντ 3 1-4 2 5. Βασιλεία 4 4-9 2

    Επόμενη αγωνιστική: (13-14 Δεκεμβρίου) Φέγενορντ (Ολλανδία)-Βίσλα Κρ. (Πολωνία), Μπλάκμπερν (Αγγλία)-Νανσί (Γαλλία) Ρεπό: Βασιλεία (Ελβετία)

    Άλωσε το Άμστερναμ η Εσπανιόλ που κέρδισε με 2-0 τον Άγιαξ και σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση του έκτου ομίλου με εννιά βαθμούς, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόκριση της για την επόμενη φάση. Στο άλλο παιχνίδι η Σπάρτα Πράγας νίκησε με 1-0 στην Βιέννη την Αούστρια.

    Άγιαξ (Ολλανδία)-Εσπανιόλ (Ισπανία) 0-2 (36΄ Παντιάνι, 78΄ Κόρο) Αούστρια Β. (Αυστρία)-Σπάρτα Πρ. (Τσεχία) 0-1 (11΄ Ρέπκα)

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β. 1. Εσπανιόλ 3 10-2 9 2. Ζούλτε Βαρ. 3 9-8 6 3. Άγιαξ 3 3-2 4 4. Σπάρτα Πρ. 4 2-5 4 5. Αούστρια Β. 3 1-8 0

    Επόμενη αγωνιστική: (13-14 Δεκεμβρίου) Εσπανιόλ (Ισπανία)-Αούστρια Β. (Αυστρία), Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο)-Άγιαξ (Ολλανδία) Ρεπό: Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)

    "Κερασάκι" στη τούρτα του Παναθηναϊκού ήταν το ισόπαλο 0-0 της Μλάντα Μπόλεσλαβ με την Παρί Σεν Ζερμέν, αφού οι πράσινοι του Βίκτορ Μουνιόθ εξασφάλισαν και μαθηματικά την πρόκριση τους στους "32" του ΟΥΕΦΑ, ενώ ρευστά είναι τα πράγματα για τις υπόλοιπες δύο θέσεις.

    Παναθηναϊκός-Ραπίντ Β. 0-0

    Μλάντα Μπόλεσλαβ-Παρί Σ.Ζ. 0-0

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β.

    1. Παναθηναϊκός 3 3-0 7 2. Χάποελ Τ.Α. 3 6-6 4 3. Ραπίντ Βουκ. 4 3-3 4 4. Μλάντα Μπολ. 3 1-2 2 5. Παρί Σ.Ζ. 3 2-4 2

    Επόμενη αγωνιστική: (13-14 Δεκεμβρίου) Παρί Σ.Ζ. (Γαλλία)-Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ), Χάποελ Τ.Α. (Ισραήλ)-Μλάντα Μπ. (Τσεχία) Ρεπό: Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

    Η ισοπαλία χωρίς γκολ στη Φρακφούρτη κόντρα στην Άϊντραχτ ήταν αρκετή για την Νιούκαστλ που σφράγισε το εισιτήριο της πρόκρισης για την επόμενη φάση καταλαμβάνοντας την 1η θέση από τον όγδοο όμιλο. Στο Βίγκο, η Θέλτα νίκησε με 1-0 την Φενερμπαχτσέ και τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στην τελευταία αγωνιστική για τα επόμενα δύο εισιτήρια. Θέλτα Βίγκο (Ισπανία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 1-0 (77΄ Κανόμπιο) Αϊντραχτ Φρ. (Γερμανία)-Νιούκαστλ (Αγγλία) 0-0

    Βαθμολογία Αγ. Τερμ. Β. 1. Νιούκαστλ 4 4-1 10 2. Θέλτα 3 3-3 4 3. Φενέρμπαχτσέ 3 3-2 3 4. Παλέρμο 3 2-5 3 5. Αϊντραχτ Φρ. 3 2-3 2

    Επόμενη αγωνιστική: (13-14 Δεκεμβρίου) Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αϊντραχτ Φρ. (Γερμανία), Παλέρμο (Ιταλία) - Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) Ρεπό: Νιούκαστλ (Αγγλία)

    [30] Υγεία

    Σε όλα τα κοινωνικά στρώματα

    Έξαρση του AIDS στην Ελλάδα

    1/12/2006 11:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2006 11:22:34 πμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Την αύξηση των μολύνσεων από AIDS στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και παράλληλα την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ -Κέντρο Αναφοράς AIDS, κ. Ιωάννης Ντούτσος. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το AIDS έχει εξαπλωθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και τελευταία παρατηρείται σε υψηλότερο βαθμό στις γυναίκες. Όσον αφορά δε το μοριακό έλεγχο αιμοδοσίας με τη μέθοδο ΝΑΤ, ανέφερε ότι στη χώρα μας μόνο το 30% της αιμοδοσίας ελέγχεται με αυτήν τη μέθοδο, ενώ για το 70%, το θετικό είναι ότι ενώ πριν από δύο δεκαετίες υπήρχε ένα μόνο φάρμακο κατά του ιού HIV, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 21. Για την έξαρση που παρατηρείται ανέφερε ότι δυστυχώς έχουν «θεοποιηθεί» τα φάρμακα και το προφυλακτικό, το οποίο δεν είναι η λύση αλλά η τελευταία άμυνα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου πιθανής μόλυνσης, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά.

    Είναι τελικά το προφυλακτικό λύση;

    "Εάν το προφυλακτικό είναι το μόνο μέσο για την αποφυγή της μόλυνσης τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι σε διάστημα λίγων μηνών μολύνεται και ο ερωτικός σύντροφος κάποιου HIV θετικού που έχει ενημερωθεί και έχει ενημερώσει και τον ή την σύντροφό του για τη χρήση του προφυλακτικού"; διερωτάται ο κ. Ντούτσος. "Το προφυλακτικό δεν είναι λύση. Ο μόνος τρόπος για την πρόληψη είναι οι πιστές μονογαμικές ερωτικές σχέσεις", προσθέτει και ότι θα πρέπει να αρχίζει ξανά από μηδενική βάση η ενημέρωση των πολιτών που τα τελευταία χρόνια έχουν εφησυχάσει.

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η UNICEF με σύνθημα «Ενωθείτε για τα Παιδιά - Ενωθείτε κατά του AIDS», καλεί τη διεθνή κοινότητα σε παγκόσμια εκστρατεία .

    Από τη 01.00 έως τις 3.00 θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας πορεία ενημέρωσης από εθελοντές οργανώσεων.

    Στοιχεία για την Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, από την αρχή του 2006 έως τις 31 Οκτωβρίου δηλώθηκαν 485 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων 60 έχουν εμφανίσει AIDS. Από αυτά τα περιστατικά σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), 60 έχουν εμφανίσει AIDS. .Το 80,6% ήταν άντρες, το 19,4% γυναίκες, ενώ το 47% των περιπτώσεων ήταν ομοφυλόφιλοι άντρες. Το 24,3% αφορά ετεροφυλόφιλους άντρες και γυναίκες, ενώ δεν προσδιορίστηκε ο τρόπος μετάδοσης στο 24,3%. Η πλειονότητα των αντρών (24,6%) ήταν ηλικίας 30-34 ετών, ενώ στις γυναίκες προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 35-39 ετών (17%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 δηλώθηκαν στο ΚΕΛΠΝΟ τρεις περιπτώσεις μετάδοσης του ιού HIV μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, εκ των οποίων οι δύο πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και η τρίτη σε άλλη χώρα. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί θανάτων σημειώθηκαν τα έτη 1994, 1995 και 1996, ενώ υπήρξε και μία σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων που ξεκίνησε το 1997 που οφείλεται στην εισαγωγή νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, οι οποίες καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη της ασθένειας. Το 2005 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 25% ανά εκατομμύριο πληθυσμού, συγκριτικά με το 2004, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2006 ο αριθμός των νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν αναμένεται να είναι ίδιος ή πιθανώς και μεγαλύτερος από εκείνον του 2005.

    Μπούς: Ναι στην αποχή

    Τη δέσμευση των ΗΠΑ στον παγκόσμιο αγώνα κατά του AIDS επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, και δήλωσε πως κατά την άποψή του η αποχή είναι "ο μόνος σίγουρος τρόπος" για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού HIV. Τόνισε ότι "Η Αμερική είναι η αιχμή του δόρατος στον παγκόσμιο αγώνα κατά του AIDS και μέσω του Σχεδίου Εκτάκτων Μέτρων πολεμάμε την ασθένεια σε όλον τον κόσμο" και επεσήμανε ότι όπως και οι άλλες χώρες έτσι και οι ΗΠΑ, επιζητούν μια παγκόσμια στρατηγική πρόληψης, η οποία ενθαρρύνει την αποχή, την πίστη ανάμεσα στα ζευγάρια και τη χρήση προφυλακτικών. "Η Αμερική έχει την τύχη να διαθέτει επιστημονικές γνώσεις και πολίτες που δείχνουν συμπόνια και μας οδηγεί η βαθιά μας πεποίθηση πως κάθε ζωή αξίζει. Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και όλη τη χρονιά στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων και συντρόφων μας σε όλον τον κόσμο, στην επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο ιός για να σωθούν ζωές και για να προσφέρουμε υποστήριξη σε αυτούς που έχουν πληγεί από την αρρώστια", κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Συστάσεις του ΠΟΥ προς όλους

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα τους ηγέτες των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού να υπερδιπλασιάσουν τις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά της ασθένειας αυτής. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ για τον ανατολικό Ειρηνικό, Σιγκέρου Ομι, "Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV αυξάνεται συνεχώς". Το 2006, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ζούσαν 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Από αυτούς, οι 960.000 μολύνθηκαν την περασμένη χρονιά και οι 650.000 βρίσκονται στην Κίνα. Ο αριθμός των φορέων ή των ασθενών στο Βιετνάμ από το 2000 και το 2005 έφτασε τους 260.000 ανθρώπους, ενώ στην Παπούα-Νέα Γουινέα, οι φορείς του ιού αντιστοιχούν στο 1% του ενήλικου. πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως οι μισές από τις μολύνσεις μέσα στη χρονιά αυτή οφείλονται σε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία και επισημαίνει ότι σε περιοχές όπως η Ασία, "Η συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, όπως η ενδοφλέβια λήψη ναρκωτικών, οι σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προστασία με πόρνες ή ανάμεσα σε άντρες είναι πολύ διαδεδομένη". Ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων σημειώνεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου η μετάδοση γίνεται μέσω της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών. Στη Δυτική Ευρώπη η μετάδοση γίνεται με τη σεξουαλική επαφή, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδημία του AIDS έχει δεχτεί η υποσαχάριος Αφρική όπου ζουν 24,5 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Πάντως , σύμφωνα με εκτιμήσεις του UNAIDS, το 2005 υπήρχαν παγκοσμίως 11.000 μολύνσεις την ημέρα, το 95% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες, 1.500 σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 15 ετών, ενώ από τις 10.000 μολύνσεις στους ενήλικες οι μισές ήταν στις γυναίκες και το 40% σε άτομα ηλικίας 15-24 ετών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 December 2006 - 17:51:39 UTC