Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τελεσίγραφο στην Άγκυρα
  • [02] Αναφορά κατά Κεδίκογλου
  • [03] Στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός
  • [04] Θέμα εκλογικού νόμου
  • [05] Eλεγχόμενη στάθμευση
  • [06] Ανησυχία για τη φυματίωση σε σχολείο
  • [07] Ε.Δ.Ε. για τον ξυλοδαρμό
  • [08] Συμβάσεις έργου μόνο στα χαρτιά
  • [09] Κατάληψη σε κτίριο του ΟΤΕ
  • [10] Αποκοπή βαγονιού τρένου
  • [11] Ο Μπους στην Ινδονησία
  • [12] Σκάνδαλο με μόλυνση παιδιών από Aids
  • [13] Εισβολή ενόπλου σε σχολείο
  • [14] Βήμα χριστιανικής ενότητας
  • [15] Σύγκρουση προαστιακού με βοηθητικό βαγόνι
  • [16] Στο Αφγανιστάν ο Μπλερ
  • [17] Δολοφονία τηλεπαρουσιαστή στη Βαγδάτη
  • [18] Επιδρομή ιρακινών δυνάμεων σε τέμενος
  • [19] ΛΑΦΚΑ και δώρο στις 18 Δεκέμβρη
  • [20] Καταβάλλονται οι προκαταβολές της ΚΑΠ
  • [21] Χάλκινος κολοσσός
  • [22] Φθηνότερα τα καύσιμα
  • [23] Αλλαγές σκυτάλης στη Γ’ Εθνική
  • [24] Κορυφή για τρεις
  • [25] Μεγάλη νίκη για τους Σπερς
  • [26] Μονόδρομος η νίκη για την Εθνική
  • [27] Φόρος τιμής της Μάντσεστερ
  • [28] Καλλιεργώντας ...Ζωή
  • [29] Καμία ανησυχία για την αγριόπαπια

    [01] Πολιτική

    Από τη φιλανδική προεδρία για τη Κύπρο

    Τελεσίγραφο στην Άγκυρα

    20/11/2006 1:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 6:05:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Προθεσμία στην Άγκυρα μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη Κύπρο, έδωσε η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντείνοντας την πίεση προς την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Μάτι Βανχάνεν, κάλεσε την γείτονα χώρα, να πάρει τις αποφάσεις της όσον αφορά το άνοιγμα των λιμανιών της και των αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα γιατί αλλιώς όπως επισήμανε "η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις επιπτώσεις στη διαδικασία ένταξης". "Δεν πρόκειται για ένα καλό σενάριο, αλλά αυτό θα σημαίνει ένα αβέβαιο μέλλον", πρόσθεσε.

    Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

    Παράλληλα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν ανακοίνωνε σήμερα ότι αν μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις συστάσεις της για την Τουρκία και ακολούθως στις 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες οι "25" Υπουργοί Εξωτερικών θα πάρουν αποφάσεις για την ενταξιακή πορεία της.

    Την ικανοποίηση της για την τοποθέτηση της Φινλανδικής προεδρίας, εξέφρασε η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου.

    Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως η ελληνική εξωτερική πολιτική όπως και οι "25" της ΕΕ, ζητούν την πλήρη συμμόρφωση στις συμβατικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία.

    Θετική χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος συνοδεύει την Υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη στο Λονδίνο.

    Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τις κατευθύνσεις του προηγουμένου συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη που θα συναντηθεί στην Αθήνα μία μέρα μετά την λήξη της προθεσμίας στις 7 Δεκεμβρίου με τον υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλαχ Γκιουλ, που θα επισκέπτεται την χώρα μας, έχει δηλώσει πως οι "25" θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την Άγκυρα αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Την ίδια ώρα ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιαδης Εβερτ σε γραπτή του δήλωση με αφορμή την συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Φανάρι, τόνισε πως η υπουργός Εξωτερικών χειρίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις τουρκικές προκλήσεις και σημειώνει πως η πολιτική αυτή δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ως αδυναμία.

    "Οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν ορισμένα όρια. Έως εδώ και μη παρέκει. Επί τέλους η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι έχει τις προϋποθέσεις που οδηγούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια", δήλωσε με έμφαση ο Μιλτιάδης Έβερτ.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την σχετική δήλωση του Μιλτιάδη Έβερτ είπε πως η κυβέρνηση περιμένει πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας.

    Προκαλεί ο Τούρκος πτέραρχος

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε βαρυσήμαντη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" κατηγόρησε το βαθύ κράτος της Τουρκίας ότι θέλει να κλείσει το Πατριαρχείο και εμποδίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης.

    Προς επίρρωση των απόψεων του κυρίου Βαρθολομαίου για το "βαθύ κράτος" της Τουρκίας, ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας προκλητικές δηλώσεις του αρχηγού της τουρκικής αεροπορίας, τις οποίες δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουριέτ" και αναφέρονται στη σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού F-16 στο Αιγαίο τον περασμένο Μάιο, σύγκρουση η οποία στοίχισε τη ζωή στο σμηναγό Ηλιάκη.

    Ο Τούρκος πτέραρχος ισχυρίστηκε ότι υπήρξε κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους και φέρεται να είπε σχετικά: "Εάν μας καταρρίψουν αεροσκάφος, εμείς θα τους καταρρίψουμε δύο".

    Στρατιωτικοί παρατηρητές στην Αθήνα σημείωναν ότι αν οι δηλώσεις έχουν αποδοθεί σωστά δεν βοηθούν και δεν εμπεδώνουν το καλό πνεύμα το οποίο υπάρχει τον τελευταίο καιρό.

    "Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες και είναι γνωστό ότι οι χώρες κρίνονται από τη γενική συμπεριφορά τους", δήλωσε σχετικά με το θέμα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Σημειώνεται ότι τις προάλλες οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και συνέχισαν τη συζήτηση γιά την εξειδίκευση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληρή γλώσσα Βαρθολομαίου

    [02] Πολιτική

    Από τον Συνασπισμό

    Αναφορά κατά Κεδίκογλου

    20/11/2006 4:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕ-ΑΠΕ

    Αναφορά προς τον πρόεδρο του Τριμερούς Συμβουλίου Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, ζητώντας την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρωμύλο Κεδίκογλου, κατέθεσε ο Συνασπισμός. Όπως δήλωσε, Αλέκος Αλαβάνος, η πρωτοβουλία αυτή επιβάλλεται από την οδηγία που έχει δοθεί προς τους δικαστές των Πρωτοδικείων της χώρας, για έκδοση αποφάσεων αντίθετων προς τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του κόμματος κατηγόρησε, τόσο τον Πρωθυπουργό, όσο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για αδράνεια στο συγκεκριμένο θέμα.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση με Μπλερ την Τρίτη

    Στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός

    20/11/2006 12:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 4:31:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων των κέρινων ομοιωμάτων του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, στο μουσείο της Μαντάμ Τυσό, παρέστη ο Πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί από την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

    Η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά αναφερόμενη στους τρεις ηγέτες σημείωσε πως η προσφορά τους ξεπερνά τα όρια των παρατάξεων που εκπροσωπούσαν, συμπληρώνοντας ότι χωρίς την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή της χώρας η Ελλάδα δεν θα ήταν ποτέ η Ελλάδα, του σήμερα.

    Η κα Πετραλιά αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει για τα κέρινα ομοιώματα ο προκάτοχός της κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τους Υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο, περιηγήθηκε τους χώρους του Μουσείου.

    Το Ιδρυμα Παπανδρέου εκπροσώπησε ο βουλευτής Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για μια συγκινητική στιγμή και σημείωσε, σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Παπανδρέου, ότι "τον προτιμώ ζωντανό από κέρινο. Έχουμε ζήσει δύσκολες στιγμές στο Λονδίνο".

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα γευματίσει αργότερα το μεσημέρι με οικονομικούς παράγοντες και αργά το βράδι θα μιλήσει σε εκδήλωση του London School of Economics (LSE) στην έδρα Διεθνών Σπουδών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Αύριο ο κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ.

    [04] Πολιτική

    Ανοιξε η συζήτηση

    Θέμα εκλογικού νόμου

    20/11/2006 12:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 3:11:53 μμ)

    Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στις ερχόμενες εκλογές τάχθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "PRESS" ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως εάν συμφωνήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τότε μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Τόνισε ότι πρόκειται για προσωπική άποψη την οποία έχει μεταφέρει και στον Πρωθυπουργό. Αντίθετη με την πρόταση δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις μεθεπόμενες όμως εκλογές με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέμα νέου εκλογικού νόμου θέτει με συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο και η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη, η οποία τάσσεται υπέρ του μικτού συστήματος σταυρού - λίστας, προτείνει ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών και ζητά την ψήφιση νόμου για τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων.

    Στην πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου ότι δεν εξετάζεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, παρέπεμψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών με τις οποίες ανακινείται τέτοιο ζήτημα.

    Σε ερώτηση σχετική με δηλώσεις βουλευτών που εκλέγονται στη Β΄ Αθηνών επί του θέματος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε να «μην αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία από αυτήν που πραγματικά έχουν, προσωπικές δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στελεχών».

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προτάσεις για αλλαγή εκλογικού νόμου

    [05] Κοινωνία

    Άρχισε η εφαρμογή του μέτρου

    Eλεγχόμενη στάθμευση

    20/11/2006 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 6:01:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Πρεμιέρα έκανε το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα, το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης των αυτοκινήτων, το οποίο αποβλέπει στην αποσυμφόρηση των δρόμων και στο να μπει μια τάξη στο κυκλοφοριακό χάος της πρωτεύουσας. Το σύστημα περιλαμβάνει συνολικά 5.500 θέσεις, που κατανέμονται στους μόνιμους κατοίκους, στους επισκέπτες και στις υπηρεσίες. Μαζί με τον έλεγχο, έρχονται στο κέντρο της Αθήνας και πρόστιμα 23 ευρώ για αυτούς που θα επιμείνουν στην παράνομη στάθμευση.

    Στόχος η αποσυμφόρηση

    Στόχος του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας, είναι να μπει τάξη στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους της πόλης και που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα εκατοντάδες παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

    Η αποσυμφόρηση των δρόμων απ τα χιλιάδες αυτοκίνητα, η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση κατοίκων, φορέων και επισκεπτών της πόλης, είναι οι επιδιώξεις του μέτρου.

    Το μέτρο ισχύει για το εμπορικό τρίγωνο του κέντρου, την περιοχή Ψυρρή, Αγορά Γερανίου, την Πλάκα, το Κολωνάκι, την περιοχή Χίλτον και τους Αμπελόκηπους.

    Συνολικά οι θέσεις φτάνουν τις 5.500. Για την ακρίβεια έχουν δημιουργηθεί 5.494 θέσεις.

    2.538 για κατοίκους κέντρου οι οποίες ξεχωρίζουν από το μπλε χρώμα διαγράμμισης) 1.956 για επισκέπτες, με λευκό χρώμα διαγράμμισης και 1.000 ειδικές θέσεις με κίτρινο χρώμα διαγράμμισης

    Το κόστος για τη στάθμευση ξεκινά από μισό ευρώ για 30 λεπτά και φτάνει τα 6 ευρώ για τις 3 ώρες που είναι το ανώτατο όριο παραμονής. Οι κάτοικοι εφοδιάζονται σταδιακά με ειδική κάρτα που κοστίζει 10 ευρώ το χρόνο.

    Το μέτρο θα ισχύει καθημερινές ημέρες από τις εννιά το πρωί έως τις εννιά το βράδυ

    Το Σάββατο από τις εννιά το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα, ενώ τις Κυριακές και τις αργίες το παρκάρισμα θα είναι ελεύθερο παντού.

    Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθεύονται τις κάρτες στάθμευσης από τα περίπτερα.

    Το παράνομο παρκάρισμα ευθύνεται σε ποσοστό 30% για τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους και σε ποσοστό 79% για την αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα. Στόχος του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας, είναι να μπει τάξη στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους της πόλης και που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα εκατοντάδες παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

    Η αποσυμφόρηση των δρόμων απ' τα χιλιάδες αυτοκίνητα, η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση κατοίκων, φορέων και επισκεπτών της πόλης, είναι οι επιδιώξεις του μέτρου.

    Το μέτρο ισχύει για το εμπορικό τρίγωνο του κέντρου, την περιοχή Ψυρρή, Αγορά Γερανίου, την Πλάκα, το Κολωνάκι, την περιοχή Χίλτον και τους Αμπελόκηπους.

    Συνολικά οι θέσεις φτάνουν τις 5.500.

    Για την ακρίβεια έχουν δημιουργηθεί 5.494 θέσεις:

    -2.538 για κατοίκους κέντρου οι οποίες ξεχωρίζουν από το μπλε χρώμα διαγράμμισης) -1.956 για επισκέπτες, με λευκό χρώμα διαγράμμισης και -1.000 ειδικές θέσεις με κίτρινο χρώμα διαγράμμισης

    Το κόστος για τη στάθμευση ξεκινά από μισό ευρώ για 30 λεπτά και φτάνει τα 6 ευρώ για τις 3 ώρες που είναι το ανώτατο όριο παραμονής. Οι κάτοικοι εφοδιάζονται σταδιακά με ειδική κάρτα που κοστίζει 10 ευρώ το χρόνο.

    Το μέτρο θα ισχύει καθημερινές ημέρες από τις εννιά το πρωί έως τις εννιά το βράδυ

    Το Σάββατο από τις εννιά το πρωί έως τις τέσσερις το απόγευμα, ενώ τις Κυριακές και τις αργίες το παρκάρισμα θα είναι ελεύθερο παντού.

    Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθεύονται τις κάρτες στάθμευσης από τα περίπτερα.

    Το παράνομο παρκάρισμα ευθύνεται σε ποσοστό 30% για τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους και σε ποσοστό 79% για την αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα.

    Τα παραπάνω μέτρα δεν αφορούν τα δίκυκλα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιστρέφει η ελεγχόμενη στάθμευση

    [06] Κοινωνία

    Υπό παρακολούθηση 13 από τα 29 παιδιά

    Ανησυχία για τη φυματίωση σε σχολείο

    20/11/2006 1:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 7:16:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Είκοσι εννέα μαθητές, του 18ου δημοτικού σχολείου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, βρέθηκαν θετικοί στο βάκιλο της φυματίωσης, έπειτα από επαναληπτικό έλεγχο "μαντού" στον οποίο υποβλήθηκαν. Τα πρώτα 10 κρούσματα είχαν εντοπιστεί τον περασμένο Μάιο. Εκείνος που φέρεται να μετέδωσε το βάκιλο στα παιδιά ήταν ο δάσκαλός τους, ο οποίος πριν από έξι μήνες νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου "Σωτηρία", πάσχοντας από την ασθένεια. Κλιμάκιο από τη νομαρχία Αθηνών επισκέφθηκε το σχολείο και υπέβαλλε σε έλεγχο όλους τους δασκάλους και το λοιπό προσωπικό, οι οποίοι βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό της φυματίωσης. Ο αντινομάρχης κ. Λεωνίδας Ανωμεριτης δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και σε όλα τα γειτονικά σχολεία. Σε 13 από τους μαθητές δόθηκε φαρμακευτική αγωγή για να καλυφθούν από την νόσο ενώ μετά από μερικούς μήνες οι εξετάσεις θα επαναληφθούν. Το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά, ενώ ο καθηγητής που είχε νοσήσει βρίσκεται ακόμη σε αναρρωτική άδεια.

    Υπ. Παιδείας: Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας

    Το όλο θέμα ήρθε για πρώτη φορά σε γνώση των αρμόδιων αρχών στις 5 Μαΐου. Κλιμάκιο της Νομαρχίας επισκέφθηκε τους χώρους και υπέβαλλε σε έλεγχο όλο το προσωπικό (μαθητές, δασκάλους, προσωπικό καθαριότητας και την υπεύθυνη του κυλικείου). Οι εξετάσεις έδειξαν "θετικά" 10 παιδιά, τα οποία παραπέμφθηκαν σε εξετάσεις, ενώ προγραμματίστηκε νέος έλεγχος μετά το πέρας εξαμήνου. Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου το τεστ "μαντού" επαναλήφθηκε και συνολικά 29 μαθητές παραπέμφθηκαν στο αντιφυματικό ιατρείο του νοσοκομείου Παίδων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, σε 13 παιδιά, συστήθηκε προληπτική φαρμακευτική αγωγή για 3 έως 6 μήνες, ενώ για κανένα μαθητή δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες "προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα που προέκυψε και το σχολείο λειτουργεί κανονικά".

    [07] Κοινωνία

    "Θα επιβληθούν κυρώσεις", δήλωσε ο κ. Πολύδωρας

    Ε.Δ.Ε. για τον ξυλοδαρμό

    20/11/2006 10:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 3:26:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες σύλληψης του Κύπριου φοιτητή το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία σιντριβανιού, διατάχθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο 24χρονος ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς μετά το τέλος των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και ότι στην συνέχεια έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας σε δήλωσή του ανέφερε ότι όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα εξέταση των πλάνων έχουν γίνει ακρότητες και υπερβολές. Στην περίπτωση που οι υπαίτιοι, είναι οι αστυνομικοί θα υπάρξουν κυρώσεις.

    Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι ενέργειες αυτές είναι έξω από την λογική της Αστυνομίας και πως οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται με αυτοματισμό αλλά μετά από ενδελεχή ανακριτική έρευνα.

    Απατώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση και η σχετική έρευνα του Υπουργείου διετάχθη μετά ταύτα, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ερώτηση σχετική με τον ξυλοδαρμό φοιτητή στη Θεσσαλονίκη. Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι: "Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται με αυτοματισμό, αλλά μετά από ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διενεργείται".

    Εν τω μεταξύ, στο αυτόφωρο αναμένεται να δικαστούν 7 νεαροί που συνελήφθησαν στα επεισόδια του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και 7 στη Θεσσαλονίκη.

    Σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι ο νεαρός ήταν στην ομάδα των ατόμων που μπήκαν στο Πανεπιστήμιο.

    Στην πλατεία σιντριβανιού έγινε αντιληπτός από φέροντες πολιτική περιβολή αστυνομικούς, οι οποίοι αμέσως του γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους και τον προέτρεψαν να παραμείνει στο σημείο προκειμένου να γίνει εξακρίβωση στοιχείων της ταυτότητάς του.

    Στην συνέχεια σύμφωνα με την ανακοίνωση ο νεαρός έπεσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και σε ζαρντινιέρα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν όμως αυτός αντέδρασε.

    Μέλη του διδακτικού προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που είδαν το περιστατικό έκαναν λόγο για ξυλοδαρμό και δεν αποκλείεται να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ποινικές διώξεις

    [08] Κοινωνία

    Σύμφωνα με έκθεση του ΑΣΕΠ

    Συμβάσεις έργου μόνο στα χαρτιά

    20/11/2006 3:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 4:22:46 μμ)

    Πηγή: NET

    Ψευδεπίγραφες, χαρακτηρίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) τις συμβάσεις έργου που συνάπτουν πολλοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στην πλειοψηφία τους υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2005, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι κυρίως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλύπτουν παρανόμως πάγιες ανάγκες με συμβασιούχους, καταστρατηγώντας έτσι το σύστημα των προσλήψεων. Το ΑΣΕΠ προτείνει στα αρμόδια όργανα να μην εγκρίνουν στους δήμους συμβάσεις μίσθωσης έργου εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στις ειδικότητες που θα απασχοληθούν οι προσλαμβανόμενοι. Με αυτό τον τρόπο, θα αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση, όπως επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του, το φαινόμενο των ψευδεπίγραφων συμβάσεων έργου που συνάπτουν κυρίως οι δήμοι, όπως για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας. Επίσης, το Ανώτατο Συμβούλιο ζητά να υπαχθούν σε δεύτερη φάση οι συμβάσεις έργου υπό τον πλήρη έλεγχό του, ενώ κατηγορεί τους φορείς και για φωτογραφικές διατάξεις στις προκηρύξεις που έχουν ως συνέπεια καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στην επιλογή των προσλήψεων. Σε 10 υποθέσεις απο τις 31 που ήλεγξε συνολικά το ΑΣΕΠ το 2005 διαπιστώθηκαν παρατυπίες. Από αυτές στις επτά διαπιστώθηκαν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Πρόκειται για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, τις δημοτικές επιχειρήσεις Γέρακα, Ζαχάρως Ηλείας, και Δεσφίνας Φωκίδας, το Δήμο Αιτωλικού, το Κέντρο Επαηγγελματικής Κατάρτισης Αγρινίου και το δήμο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Το ΑΣΕΠ εκτός απο τις προσλήψεις που διενήργησε, εξέτασε και 75.000 αιτήσεις συμβασιούχων που ζητούσαν μονιμοποίηση με βάση τα διατάγματα 164 και 180. Από αυτές έδωσε το πράσινο φως και για μονιμοποίηση σε 33.614 αιτήσεις.

    [09] Κοινωνία

    Στο κέντρο της Αήνας

    Κατάληψη σε κτίριο του ΟΤΕ

    20/11/2006 1:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 3:18:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Κατάληψη στο κτίριο του OTE στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, πραγματοποίησαν το πρωί συνδικαλιστές της ομοσπονδίας εργαζομένων, αντιδρώντας στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΤΕ τόνισε ότι η παράνομη κατάληψη ξεπερνάει τα όρια του συμβολισμού και δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα εκείνων που την υποκινούν. Η διοίκηση του οργανισμού όπως τονίζεται στην ανακοίνωση έχει προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την διαφύλαξη των συμφερόντων των εργαζομένων, των πελατών και των μετόχων του. Το μεσημέρι θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεων.

    [10] Κοινωνία

    Άγνωστα τα αίτια

    Αποκοπή βαγονιού τρένου

    20/11/2006 1:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 7:06:36 μμ)

    Πηγή: NET

    Από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία βαγόνι τρένου του Προαστιακού, το βράδυ της περασμένης Τρίτης βαγόνι αποκολλήθηκε από τον κυρίως συρμό, ενώ το τρένο κατευθυνόταν από την Αθήνα προς την Κόρινθο. Οι επιβάτες έμειναν για περίπου 40 λεπτά στη μέση του πουθενά, χωρίς, πάντως, κανένας να πάθει το παραμικρό, καθώς το βαγόνι ακινητοποιήθηκε από μόνο του. Πηγές του Προαστιακού υποστηρίζουν ότι ο αποχωρισμός του βαγονιού ήταν ελεγχόμενος, προκειμένου να διορθωθεί βλάβη στην ηλεκτροδότηση

    [11] Κόσμος

    Υποδοχή με διαδηλώσεις

    Ο Μπους στην Ινδονησία

    20/11/2006 11:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 12:48:09 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έφτασε στην Ινδονησία. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας,ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έφτασε σήμερα στην Ινδονησία,τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, όπου θα συναντηθεί με τον ινδονήσιο ομόλογό του, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο.

    Το "Air Force one" του αμερικανού προέδρου προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Τζακάρτα και στη συνέχεια ο πρόεδρος Μπους επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο για να μεταβεί στην πόλη Μπογκόρ, 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη.

    Οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι συνεχείς ενώ περίπου 30.000 χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο Μπογκόρ, μια μικρή πόλη 50 χιλιόμετρα νότια της Τζακάρτα, στους διάσημους βοτανικούς κήπους του οποίου θα γίνει η συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον ινδονήσιο ομόλογό του Σουσίλο Μπαμπανγκ Γιουντχογιονο.

    Πληροφορίες για επίθεση αυτοκτονίας δεν επιβεβαιώθηκαν παρά την κινητοποίηση και τις εκτεταμένες προληπτικές έρευνες της αστυνομίας κι ενώ ο στρατός παρακολουθεί τους διαδηλωτές που βρίσκονται μακριά από τους κήπους.

    Ένα πανό σε εμπορικό κέντρο της πόλης έγραφε "Μπους, πήγαινε στην κόλαση". Περίπου 3.000 οπαδοί ισλαμικών κομμάτων έκαναν πορεία από τα ανατολικά της πόλης φορώντας μπαντάνες που έγραφαν «ΗΠΑ τρομοκράτες». Ένας διαδηλωτής κρατούσε την φωτογραφία ενός παιδιού-θύματος πολέμου που έγραφε "μοιάζω τρομοκράτης κύριε Μπους;" ενώ ένας άλλος μία φωτογραφία που παρουσίαζε τον αμερικανό πρόεδρο ως μαϊμού.

    Σύνθημα ριζοσπαστικών οργανώσεων είναι "θάνατος στον αμερικανό πρόεδρο ως εκδίκηση για όσα έκανε στους μουσουλμάνους στο Ιράκ και αλλού. Για την ασφάλεια του αμερικανού επίσημου μέσα στους κήπους που έχουν συνολική έκταση 87 στρέμματα, κατασκευάστηκε ένα ελικοδρόμιο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και εξαιτίας του κόστους του. Στη συνάντηση του Μπογκόρ, ο ινδονήσιος πρόεδρος θα διατυπώσει στον πρόεδρο Μπους τις διαφωνίες που η χώρα του έχει επανειλημμένα εκφράσει για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και "τις προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ" θέσεις της Ουάσιγκτον, ενώ θα συζητηθούν επίσης θέματα όπως η παιδεία, η φτώχεια, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η γρίπη των πτηνών. Η συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον ινδονήσιο ομόλογό του θα πραγματοποιηθεί στον βοτανικό κήπο του Μπογκόρ. Ο πρόεδρος Μπους θα παραμείνει στην Ινδονησία έξι ώρες και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον .

    [12] Κόσμος

    Στο Καζακστάν

    Σκάνδαλο με μόλυνση παιδιών από Aids

    20/11/2006 4:20:00 μμ

    Ογδόντα παιδιά μολύνθηκαν από τον ιό του AIDS εξαιτίας αμέλειας των ιατρών στο νότιο Καζακστάν, ενώ ένα παιδί -το όγδοο κατά σειρά- πέθανε εξαιτίας της ασθένειας, ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Γιανέτα Γιαζικμπάϊεβα, διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Άμυνα για τα παιδιά κατά του AIDS". Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για μολύνσεις 79 ανθρώπων και για επτά θανάτους μεταξύ παιδιών, ενώ έχουν μολυνθεί πολλές μητέρες. Τα παιδιά, που είναι στη πλειοψηφία τους τουλάχιστον πέντε ετών, πιθανόν μολύνθηκαν την άνοιξη του 2006 κατά τη διάρκεια μεταγγίσεων και από τη χρήση ιατρικού υλικού μη αποστειρωμένου. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι και έχασαν τις θέσεις τους ο υπουργός Υγείας και ο κυβερνήτης του νότιου Καζακστάν. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών, ενώ οι αρχές του Καζακστάν έχουν υποβάλλει σε εξετάσεις περίπου 10.000 παιδιά για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.

    [13] Κόσμος

    Τραυμάτισε 8 και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

    Εισβολή ενόπλου σε σχολείο

    20/11/2006 2:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 5:56:51 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Νεκρός είναι ο ένοπλος μασκοφόρος που εισέβαλε σε σχολείο της μικρής πόλης Εμσντετεν, στη βορειοδυτική Γερμανία, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, πυροβολώντας και τραυματίζοντας οκτώ άτομα. Σύμφωνα με δήλωση εισαγγελέα προς τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα πρόκειται για έναν 18χρονο νεαρό, παλαιό μαθητή του σχολείου, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του αυτοπυροβολούμενος. Η αστυνομία καθυστέρησε να ερευνήσει το άψυχο σώμα του δράστη επειδή υπήρχαν υποψίες ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι όλα τα άτομα που ήταν παγιδευμένα στο κτίριο του σχολείου απελευθερώθηκαν, ενώ ο δράστης πριν εισβάλει στο σχολείο είχε πυροβολήσει πολλές φορές προς την αυλή, αρκετή ώρα πριν αρχίσουν τα μαθήματα. Nωρίτερα, τοπικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι οι περισσότεροι μαθητές κατόρθωσαν να απομακρυνθούν τρέχοντας και να κρυφτούν στο σχολείο ή σε γειτονικά κτίρια.

    [14] Κόσμος

    Ο Πάπας για την επίσκεψη στο Φανάρι

    Βήμα χριστιανικής ενότητας

    20/11/2006 1:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2006 6:42:40 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος δέχθηκε σε ακρόαση στο Βατικανό τον Καρδινάλιο Γουόλτερ Κάσπερ, υπεύθυνο για τον διάλογο μεταξύ των Χριστιανών. Σε δηλώσεις του, που προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία, παραμονές της επικείμενης συναντήσεώς του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο -όπως επισημαίνεται στο δημοσιογραφικό όργανο της Ιεράς Συνόδου των Ιταλών Καθολικών Επισκόπων "Αβενίρε" ο Ποντίφηκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

    "Η αγάπη προς τον πλησίον αποτελεί αναντικατάστατο στοιχείο στον οικουμενικό διάλογο. Φωτίζει την αλήθεια επί της οποίας αυτός ο ίδιος ο διάλογος βασίζεται, συμβάλλοντας στη δημιουργία εκείνου του κλίματος σεβασμό και εμπιστοσύνης για την περαιτέρω πεποίθησή του... Ο οικουμενισμός διέρχεται μία φάση μετασχηματισμού. Αυτό είναι το κύριο θέμα της επικαιρότητας σήμερα. Γι αυτό και δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα εάν, σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής, αυτή η πραγματικότητα καταλήγει να επηρεάζει τη ζωή της Εκκλησίας και τις σχέσεις μεταξύ Χριστιανών". Ωστόσο -πρόσθεσε ο Πάπας Βενέδικτος - "παρά τις αλλαγές σε καταστάσεις, ευαισθησίες και προβληματισμούς, ο σκοπός του οικουμενικού κινήματος παραμένει αμετάβλητος. Η ορατή ενότητα της Εκκλησίας που αποτελεί έναν απο τους κύριους στόχους μας. Εδώ και καιρό, έχουν γίνει πολλά βήματα προς την πλήρη κοινωνία και την αδελφοσύνη μεταξύ όλων των Χριστιανών, η οποία αναδείχθηκε εκ νέου και επανακαθορίστηκε ως προϋπόθεση του διαλόγου, της συνεργασίας, της κοινής προσευχής".

    "Η επικείμενη επίσκεψή μου στον Παναγιότατο Βαρθολομαίο τον Α και τον Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αποτελέσει μια ακόμη ένδειξη της υπόληψής μας για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και θα δράσει ως ερέθισμα - αυτή είναι η πεποίθησή μας- για την επιτάχυνση των βημάτων προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας" και πρόσθεσε: "Φυσικά, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι πολύς δρόμος απομένει ακόμη να γίνει".

    Αναφερόμενος, ειδικότερα στο μέλλον του θεολογικού διαλόγου, επέμενε στην "περαιτέρω προώθηση της οικουμενικότητας της αγάπης που προέρχεται απ ευθείας απο τη νέα εντολή, την οποία άφησε ο Ιησούς προς τους μαθητές Του: Η αγάπη που συνοδεύεται απο πράξεις με συνέπεια δημιουργεί εμπιστοσύνη, ανοίγει τις καρδιές και τα μάτια των ανθρώπων. Ο διάλογος της αγάπης, απο την ίδια του τη φύση, προωθεί και φωτίζει το διάλογο της αλήθειας. Διότι, πράγματι, εν πλήρει αληθεία, θα λάβει χώρα η οριστική συνάντηση (των Χριστιανών) στην οποία θα μας οδηγήσει το Πνεύμα του Χριστού".

    Στην ομιλία του ο Πάπας αναφέρθηκε και στους διαλόγους τους οποίους έχει ξεκινήσει η Καθολική Εκκλησία με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες.

    Εν τω μεταξύ, το τουρκικό φιλοϊσλαμικό Saadet (Eυτυχία) κόμμα ετοιμάζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 26 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη κατά της επίσκεψης του πάπα Βενέδικτου 16ου στην Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το κόμμα οι διαδηλωτές θα έχουν πανό που θα γράφουν "Μην αφήσετε τον αδαή και υποκριτή πάπα να έλθει στην Τουρκία".

    [15] Κόσμος

    Εννέα τραυματίες

    Σύγκρουση προαστιακού με βοηθητικό βαγόνι

    20/11/2006 1:29:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν την Δευτέρα, μεταξύ αυτών δύο από αυτούς σοβαρά, όταν συρμός του προαστιακού σιδηροδρόμου συγκρούσθηκε με βοηθητικό βαγόνι στο νότιο Βερολίνο, ανακοίνωσε η αστυνομία και η πυροσβεστική υπηρεσία. Σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής βρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος. Ερευνώνται τα αίτια του συμβάντος. Το ατύχημα συνέβη σε σταθμό του νότιου Βερολίνου από όπου διέρχονται οι συρμοί του προαστιακού, αλλά και τρένα μεγάλων αποστάσεων και υψηλής ταχύτητας. Ο συρμός του προαστιακού εισήλθε για άγνωστο λόγο σε κλειστή γραμμή όπου ήταν σταθμευμένο το βοηθητικό βαγόνι.

    [16] Κόσμος

    Στο Αφγανιστάν ο Μπλερ

    20/11/2006 8:35:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για το Αφγανιστάν αναχώρησε την Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, όπου η χώρα του διατηρεί εκστρατευτικό σώμα 6.000 ανδρών. Η αντίσταση των ισλαμιστών Ταλιμπάν αναζωπυρώνεται. Οι βρετανοί αξιωματούχοι δεν θέλησαν ν αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την επί μακρόν σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Μπλερ για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, εντείνονται οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες χαρακτηρίζονται σφοδρότερες από την ημέρα της εισβολής των δυνάμεων της δυτικής συμμαχίας προ πέντε ετών. Με τις μάχες να εντείνονται και την ανάπτυξη των βρετανικών δυνάμεων στις νότιες περιοχές της χώρας, που βρίσκεται το προπύργιο του κινήματος των Ταλιμπάν, να φθάνει στον υψηλότερο βαθμό της, οι βρετανικές απώλειες στο Αφγανιστάν είναι πλέον μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στο Ιράκ.

    [17] Ιράκ

    Ενοπλοι τον πυροβόλησαν στο κεφάλι

    Δολοφονία τηλεπαρουσιαστή στη Βαγδάτη

    20/11/2006 4:41:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας από τους δημοφιλέστερους τηλεπαρουσιαστές και σατιρικούς του Ιράκ δολοφονήθηκε σήμερα από ενόπλους. Ο δημοφιλής παρουσιαστής Ουαλίντ Χάσαν που ήταν και διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Σαρκίγια, βρέθηκε νεκρός με τρεις σφαίρες στο κεφάλι στη δυτική Βαγδάτη. Η εκπομπή που παρουσίαζε με τίτλο "Καρικατούρα" ήταν υψηλή σε τηλεθέαση καθώς την παρακολουθούσαν ανελλιπώς οι Ιρακινοί, ξεφεύγοντας από το άγχος της αδιάκοπης αιματοχυσίας και του γενικού χάους που επικρατεί στη χώρα. Στην εκπομπή του ο Χάσαν σατίριζε όλες τις πλευρές της σκληρής καθημερινότητας που επικρατεί στο σημερινό Ιράκ. Όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί το τηλεοπτικό δίκτυο Σαρκίγια του οποίου ιδιοκτήτης είναι ιρακινός επιχειρηματίας του Λονδίνου, είναι ανεξάρτητη. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι στην πραγματικότητα το τηλεοπτικό δίκτυο πρόσκειται στις απόψεις της σουνιτικής μειοψηφίας. Το γεγονός της δολοφονίας του τηλεπαρουσιαστή πάντως φαίνεται να θορύβησε τους συναδέλφους του οι οποίοι σκέφτονται ακόμη και τη φυγή από το κανάλι.

    [18] Ιράκ

    Επιδρομή ιρακινών δυνάμεων σε τέμενος

    20/11/2006 9:20:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ειδικές δυνάμεις της ιρακινής αστυνομίας εξαπέλυσαν το πρωί της Δευτέρας επιδρομή σε τέμενος στη σιϊτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, μετά από πληροφορίες ότι το κτίριο φιλοξενούσε πυρήνα 30 υπευθύνων για απαγωγές και δολοφονίες, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Κατά την επιχείρηση οι ιρακινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εξουδετέρωσαν ένα εχθρικό όχημα και εισέβαλαν στο τέμενος αναζητώντας μέλη του πυρήνα δίχως όμως βα προχωρήσουν σε συλλήψεις. "Οι καταστροφές στο τέμενος ήταν ελάχιστες και οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις δεν είχαν απώλειες", δήλωσε αμερικανός εκπρόσωπος. Η συνοικία Σαντρ Σίτι θεωρείται προπύργιο του Στρατού του Μέχντι-της πολιτοφυλακής του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ. Ωστόσο, τις σορούς 14 ατόμων, που είχαν υποστεί βασανιστήρια και έφεραν τραύματα από σφαίρες, εντόπισε την Δευτέρα η ιρακινή αστυνομίας στη νότια Βαγδάτη, ανακοίνωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας. " Τα θύματα είχαν δεμένα τα χέρια τους και στα σώματά τους ήταν εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων" δήλωσε ο εκπρόσωπος. Την Κυριακή βρέθηκαν οι σοροί 46 Ιρακινών που είχαν δολοφονηθεί από αγνώστους σε διάφορες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απήχθη ο υπουργός Υγείας

    Μπαράζ εκρήξεων στο Ιράκ

    [19] Οικονομία

    Νωρίτερα η β΄ δόση του ΛΑΦΚΑ στους δικαιούχους

    ΛΑΦΚΑ και δώρο στις 18 Δεκέμβρη

    20/11/2006 7:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις 18 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του ΙΚΑ το Δώρο Χριστουγέννων μαζί με τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου 2007, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του Ι.Κ.Α - Ε.Τ.Α.Μ. Επίσης, στην ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί και η δεύτερη δόση του ΛΑΦΚΑ σε όσους τη δικαιούνται, αντί της 1-1-2007 που προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Οι δικαιούχοι της δεύτερης δόσης του ΛΑΦΚΑ ανέρχονται σε 337.712 και το ποσό που θα τους επιστραφεί, ξεπερνά τα 49 εκατομμύρια ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί με προσωπικές επιστολές.

    [20] Οικονομία

    Καταβάλλονται οι προκαταβολές της ΚΑΠ

    20/11/2006 3:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών στην "ATE-Bank" άρχισαν να πιστώνονται οι προκαταβολές των επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αυτή τη φάση 522.000 αγρότες εισπράττουν 503 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πληρωμών 41% πιο αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία των ετών 98-2003, όπως τόνισε ο Ευάγγελος Μπασιάκος. Μετά την 1η Δεκεμβρίου είναι πολύ πιθανό να δοθεί και δεύτερη δόση στους αγρότες.

    [21] Οικονομία

    Εξαγορά μαμούθ στις ΗΠΑ

    Χάλκινος κολοσσός

    20/11/2006 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η μεγαλύτερη εισηγμένη βιομηχανία χαλκού στον πλανήτη θα προκύψει από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η αμερικανική Freeport-McMoRan Copper 7 Gold Inc. και η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Phelps Dodge Corp. για εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Η χρηματιστηριακή αξία της Freeport ανέρχεται σε 11,3 δισ. δολάρια, ενώ της Phelps σε 19,4 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η εταιρία που θα προκύψει από τη εξαγορά να εκθρονίσει την BHP Billiton από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

    H Freeport καταβάλλει για την εξαγορά 18 δισ. δολάρια σε μετρητά και 7,9 δισ. δολάρια σε μετοχές, προσφέροντας για κάθε μία μετοχή της Phelps 126,46 δολάρια, τιμή κατά 33% υψηλότερη από την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής.

    Τα συνδυασμένα κέρδη προ φόρων και τόκων -και μη λαμβανομένων υπόψη των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών των- των Freeport και Phelps εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2006 σε 7,9 δισ. δολάρια και η ρευστότητα από τη λειτουργία τους σε 6,5 δισ. δολάρια. Το συνολικό χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, στις 31 Δεκεμβρίου του 2006, σε 17,6 δισ. δολάρια.

    Η Freeport προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς ο διευθύνων σύμβουλός της Ρίτσαρντ Άκερσον επιθυμεί να περιορίσει την εξάρτηση της εταιρίας από το ορυχείο Γκράσμπεργκ, στην Ινδονησία, στο οποίο αντιστοιχούν το 77% των πωλήσεών της εταιρίας στο τρίτο τρίμηνο. Το Γκράσμπεργκ είναι το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού και το δεύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο. Η Phelps Dodge είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία χαλκού στον κόσμο, με ορυχεία στις ΗΠΑ, Χιλή και Περού.

    Οι εξαγορές εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων διεθνώς υπερδιπλασιάστηκαν φέτος, ανερχόμενες σε 113,7 δισ. δολάρια, καθώς η ζήτηση στην Κίνα για πρώτες ύλες εκτίναξε σε ύψη ρεκόρ τις τιμές των βασικών μετάλλων και τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου. Η τιμή του χαλκού έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2002 (έχει σήμερα υποχωρήσει στα 6.765 δολάρια από το ρεκόρ των 8.800 δολαρίων που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά κυμαίνεται σε επίπεδα 53% πάνω σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα).

    [22] Οικονομία

    Αποκλιμακώνονατι οι τιμές

    Φθηνότερα τα καύσιμα

    20/11/2006 2:59:00 μμ

    Πηγή: NET

    Σε σταθερά πτωτική πορεία κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές μετά την πρωτοφανή πτώση της προηγούμενης εβδομάδας στα 55 δολάρια το βαρέλι. Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι παράγοντες της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, που περιμένουν πτώση στις τιμές της αμόλυβδης, αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης.

    Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή το αμερικανικό αργό υποχώρησε στα 55 δολαρια το βαρέλι και το μπρεντ στα 56 δολάρια. Και ενώ οι διεθνείς αγορές αναμένουν νέα υποχώρηση έως και 50 δολάρια το βαρέλι , παράγοντες της εγχώριας αγοράς περιμένουν μείωση της μέσης τιμής της αμόλυβδης κάτω από τα 90λεπτά /λίτρο. Τυχεροί φαίνεται να είναι και όσοι ακόμα δεν έχουν προμηθευτεί με πετρέλαιο θέρμανσης καθώς 40 ημέρες, μετά την έναρξη των παραδόσεων αναμένεται να το αγοράσουν 3 με 4 λεπτά φθηνότερα.

    Την ίδια ώρα καπέλο έως και 6 λεπτά το λίτρο επιβάλλουν στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην περιφέρεια και τις νησιωτικές περιοχές. Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στην ΚΕΡΚΥΡΑ 58,5 έως 59,5 λεπτά ανά λίτρο στα ΧΑΝΙΑ από 56 έως 59 λεπτά στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ από 56,8 έως 58 λεπτά στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ και στη ΛΑΡΙΣΑ από 55 έως 57 λεπτά Και στην ΠΑΤΡΑ από 54 έως 57 λεπτά ανά λίτρο.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αλλαγές σκυτάλης στη Γ Εθνική

    20/11/2006 1:11:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Σπουδαία νίκη με 1-0 στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού πέτυχε ο Άγιος Δημήτριος που ανέβηκε στη πρώτη θέση του 1ου ομίλου στη Γ΄ Εθνική. Στον δεύτερο όμιλο ο Πιερικός σκαρφάλωσε στο ρετιρέ με την εκτός έδρας νίκη του με 1-0 στα Τρίκαλα οποία ωστόσο στιγματίστηκε από επεισόδια. Συνοπτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία στον 1ο όμιλο: Αχαρναϊκός-Αιολικός 1-0 Θύελλα Πατρών-Ατσαλένιος 1-0 Ζάκυνθος-Πανηλειακός 0-0 Βύζας Μεγάρων-Ρόδος 0-3 Θήβα-Παναχαϊκή 2-1 Διαγόρας-Απόλλων Αθηνών 2-2 Κορωπί-ΠΑΟ Βάρδας 2-1 Ηλιούπολη-ΟΦ Ιεράπετρας 4-0 Παναιτωλικός-Αγ. Δημήτριος 0-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 11 αγώνες) 1. Άγιος Δημήτριος 24 2. Βύζας Μεγάρων 21 3. Θύελλα Πατρών 20 4. Κορωπί 19 5. Ρόδος 18-10αγ. 6. Ατσαλένιος 18 7. Ηλιούπολη 18 8. Παναιτωλικός 17 9. Παναχαϊκή 17 10. Διαγόρας 17 11. Θήβα 15 12. Αχαρναϊκός 14 13. Απόλλων Αθηνών 12 14. Αιολικός 11 15. Πανηλειακός 11 16. ΠΑΟ Βάρδας 6 17. Ζάκυνθος 6 18. ΟΦ Ιεράπετρας 2-9αγ.

    Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία του 2ου ομίλου: Ναυπακτιακός-Πολύκαστρο 0-1 Εθν. Κατερίνης-Θερμαϊκός 0-1 Αναγέννηση Αρτας-Λαμία 2-1 Δόξα Γρατινής-Καβάλα 0-0 Δόξα Δράμας-Αναγέννηση Καρδίτσας 0-0 Ενωση Θράκης-Ανδρούτσος Γραβιάς 4-2 Τρίκαλα-Πιερικός 0-1 ΠΑΟΝΕ-ΑΕ Γιάννενα 0-0 * Ρεπό: Ολυμπιακός Βόλου

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 10 αγώνες) 1. Πιερικός 23 2. Λαμία 22 -11αγ 3. ΑΣΚ Ολυμπιακός 20 4. Θερμαϊκός 20 5. Πολύκαστρο 17 -11αγ 6. Αναγέννηση Καρδίτσας 16 -11αγ 7. Αναγέννηση Αρτας 16 -11αγ 8. Καβάλα 14 9. ΠΑΟ Νέων Επιβατών 14 10. Δόξα Δράμας 13 -11αγ 11. Εθνικός Κατερίνης 11 12. Ανδρούτσος Γραβιάς 11 13. Τρίκαλα 11 14. Ένωση Θράκης 10 15. Ναυπακτιακός Αστέρας 6 -11αγ 16. Δόξα Γρατινής 6 17. ΑΕ Γιάννενα 6

    [24] Μπάσκετ

    Κορυφή για τρεις

    20/11/2006 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την 6η νίκη του πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών στο μπάσκετ, επικρατώντας με 92-81 της ΑΕΛ στο ΟΑΚΑ. Αυτή ήταν η 5η ήττα των Λαρισαίων, που στάθηκαν αξιοπρεπώς απέναντι στον νταμπλούχο Ελλάδας. Πρώτος σκόρερ των νικητών αναδείχτηκε ο Δήμος Ντικούδης με 18 πόντους και 2 τρίποντα, ενώ διψήφιο νούμερο πόντων πέτυχαν και οι Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Γιαβτόκας, Μπατίστ. Στην κορυφή της βαθμολογίας, παρέα με τον Παναθηναϊκό και τον Αρη, παραμένει ο Ολυμπιακός, που νίκησε 84-76 στη Λάρισα την Ολύμπια, στο πλαίσιο της 7ης ημέρας. Οι "ερυθρόλευκοι", με κορυφαίο τον Βασιλόπουλο, πραγματοποίησαν εντυπωσιακή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο, όμως στο δεύτερο απειλήθηκαν από τους "πορτοκαλί" και δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στη νίκη. Νίκη που τον κράτησε στην κορυφή του πρωταθλήματος και για τον Αρη, που επικράτησε 73-68 την ΑΕΚ στο Αλεξάνδρειο, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής. Πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης των νικητών ήταν ο Αλεξ Σκέιλς που σημείωσε 21 πόντους.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία Α1 μπάσκετ

    Σε αγώνες για την 7η ημέρα της Α1 μπάσκετ των ανδρών σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Μακεδονικός-Αιγάλεω 79-42 Άρης-ΑΕΚ 73-68 Μαρούσι-ΠΑΟΚ 83-63 Απόλλων Π.- Πανελλήνιος 75-91 Παναθηναϊκός-ΑΕΛ 92-81 Ολύμπια Λ.- Ολυμπιακός 76-84 Πανιώνιος-Ολυμπιάδα Π. 77-70

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Παναθηναϊκός 13 Αρης 13 Ολυμπιακός 13 Πανιώνιος 12 Πανελλήνιος 11 Αιγάλεω 10 ΑΕΚ 10 ΠΑΟΚ 10 Ολύμπια Λάρισας 10 Μακεδονικός 9 ΑΕΛ 9 Απόλλων Πατρών 9 Μαρούσι9 Ολυμπιάδα Πατρών 9

    [25] Μπάσκετ

    Μεγάλη νίκη για τους Σπερς

    20/11/2006 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι Σπερς που επικράτησαν με 108-99 των Κινγκς στο Σακραμέντο και μετρούν πλέον πέντε νίκες στις εκτός έδρας αναμετρήσεις τους. Ο Τιμ Ντάνκαν πέτυχε 35 πόντους (τους περισσότερους για φέτος) και μάζεψε 14 ριμπάουντ, ενώ ο Τόνι Πάρκερ ακολούθησε με 17 και ο Τζινόμπιλι με 16. Ο Μπάρι πρόσθεσε άλλους 11 πόντους. Από την άλλη πλευρά ο Ρον Αρτεστ τελείωσε το ματς με 22 πόντους και μάζεψε 5 ριμπάουντ, ενώ ο Κέβιν Μάρτιν πρόσθεσε άλλους 20, φτάνοντας τους 20 για πέμπτο συνεχές παιχνίδι. Στο Λος Αντζελες, οι Λέικερς επικράτησαν των Μπουλς με 82-72. Από τη νικήτρια ομάδα ο Αντριου Μπάιναμ είχε 12 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ ο Κόμπι Μπράιντ έμεινε στους 18 που είναι οι λιγότεροι στα οκτώ ματς που έχει δώσει από τον Ιούλιο, όταν και εγχειρίστηκε.

    [26] Βόλεϊ

    Μονόδρομος η νίκη για την Εθνική

    20/11/2006 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από τρεις ήττες στα ισάριθμα παιχνίδια που έχει δώσει η εθνική ομάδα βόλεϊ θέλει αύριο (07:00) τη νίκη απέναντι στη Κούβα για να παραμείνει σε τροχιά πρόκρισης στην επόμενη φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Προκειμένου οι διεθνείς του Κώστα Χαριτωνίδη να γνωρίσουν και τη μαρτυρική Χιροσίμα, θα πρέπει πάση θυσία να νικήσουν τους «λάτιν», οι οποίοι εναντίον των Αυστραλών πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει, αναχωρώντας για το γήπεδο, να αφήσουν στο ξενοδοχείο τον κακό εαυτό και την κακή ψυχολογία, αφού με νίκη έχουν μεγάλες πιθανότητες να προκριθούν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, μιας και στον τελευταίο αγώνα οι Κουβανοί θα αντιμετωπίσουν τους Γάλλους, οι οποίοι «καίγονται» για τους βαθμούς, προκειμένου να τερματίσουν πρώτοι και αήττητοι στον Β΄ όμιλο. Για να φτάσουν, όμως, ως εκεί, οι «τρικολόρ» πρέπει πρώτα να νικήσουν αύριο τους Γερμανούς, ο οποίοι, όπως απέδειξαν με την έως τώρα πορεία τους, μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι. Από τους υπόλοιπους αγώνες, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις του Γ΄ ομίλου Τσεχία-Βενεζουέλα και Ιταλία-ΗΠΑ. Συνοπτικά το πρόγραμμα της τέταρτης ημέρας: Α΄ όμιλος (Σαϊτάμα): 06:00 Αίγυπτος-Κίνα 08:00 Πουέρτο Ρίκο-Πολωνία 11:00 Ιαπωνία-Αργεντινή

    Η βαθμολογία (σε 3 αγώνες) 1. Πολωνία 6 9-0 2. Ιαπωνία 5 8-6 3. Αργεντινή 4 5-8 4. Πουέρτο Ρίκο 4 6-8 5. Κίνα 4 5-8 6. Αίγυπτος 4 5-8

    B΄ όμιλος (Φουκουόκα): 07:00 Κούβα-ΕΛΛΑΔΑ 09:00 Αυστραλία-Βραζιλία 11:00 Γερμανία-Γαλλία

    Η βαθμολογία (σε 3 αγώνες) 1. Γερμανία 6 9-1 2. Γαλλία 6 9-3 3. Βραζιλία 5 7-4 4. Κούβα 4 4-6 5. Αυστραλία 3 2-9 6. ΕΛΛΑΔΑ 3 1-9

    Γ΄ όμιλος (Ναγκάνο): 07:00 Ιράν-Βουλγαρία 09:00 Τσεχία-Βενεζουέλα 11:00 Ιταλία-ΗΠΑ

    Η βαθμολογία (σε 3 αγώνες) 1. Βουλγαρία 6 9-3 2. Ιταλία 5 8-4 3. Βενεζουέλα 5 7-5 4. Τσεχία 4 4-6 5. ΗΠΑ 4 4-7 6. Ιράν 3 2-9

    Δ΄ όμιλος (Σεντάι): 07:00 Τυνησία-Καναδάς 09:00 Σερβία/Μαυροβούνιο-Κορέα 11:00 Ρωσία-Καζακστάν

    Η βαθμολογία (σε 3 αγώνες) 1. Σερβία 6 9-1 2. Ρωσία 5 6-3 3. Καναδάς 5 6-4 4. Κορέα 4 6-7 5. Τυνησία 4 3-8 6. Καζακστάν 3 2-9

    [27] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φόρος τιμής της Μάντσεστερ

    20/11/2006 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την απόφαση της να τιμήσει τρεις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίσθηκαν με τη φανέλα των "μπέμπηδων" και "έγραψαν" τις δικές τους σελίδες στην πλούσια ιστορία του συλλόγου. Ο λόγος για τον Τζορτζ Μπεστ, τον Ντένις Λόου και τον Μπόμπι Τσάρλτον, τα αγάλματα των οποίων θα κοσμούν σε λίγους μήνες τον περιβάλλοντα χώρο του "Ολντ Τράφορντ". "Είναι κάτι, με το οποίο ασχοληθήκαμε για αρκετούς μήνες. Καταλήξαμε σε αυτόν τον τρόπο απόδοσης τιμής σε αυτές τις σπουδαίες προσωπικότητες" εξήγησε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής των "μπέμπηδων", Ντέιβιντ Γκιλ. Τα αγάλματα θα φιλοτεχνηθούν από τον γλύπτη Φίλιπ Τζάκσον και θα είναι έτοιμα σε περίπου 18 μήνες.

    [28] Υγεία

    Αναπαραγωγή ζωντανού ιστού, η νέα πρόκληση

    Καλλιεργώντας ...Ζωή

    20/11/2006 6:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη μοριακή βιολογία και στην καλλιέργεια, παραγωγή και εμφύτευση ζωντανού ιστού "κρύβεται" το μέλλον της καρδιοχειρουργικής, εκτίμησε ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ μιλώντας στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο χειρουργικής θώρακος, καρδιάς και αγγείων, που διεξήχθη πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιακούμπ, κανένας τεχνητός νεφρός, καμία τεχνητή καρδιά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λειτουργία του ζωντανού ιστού όπου παίζεται πλέον και το "στοίχημα" της βιολογίας. "Στην καρδιοχειρουργική οι προκλήσεις είναι πολλές, όχι στο επίπεδο των εγχειρητικών τεχνικών που είναι εξελιγμένες αλλά στον καθορισμό των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την αναπαραγωγή ζωντανού ιστού", επεσήμανε ο κ. Γιακούμπ προσθέτοντας ότι στόχος των επιστημόνων είναι και οι ενδομήτριες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις .

    Αναφερόμενος στις εμφυτεύσεις μηχανικών καρδιών εξήγησε ότι σε συνδυασμό με ανάλογη θεραπεία, το 90% των ασθενών επιβιώνει αν δεν έχουν άλλες οργανικές βλάβες. "Η μηχανική καρδιά μπορεί να δώσει έως και 5 έτη στον ασθενή και πλέον γίνεται όλο και καλύτερη και μικρότερη", συμπλήρωσε.

    Μιλώντας γενικότερα για την καρδιακή ανεπάρκεια, ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής αύξηση στις ηλικίες άνω των 60 ετών και πλήττει το 5 με 10 % του συνόλου των πολιτών ενώ ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει και στα παιδιά.

    Ο Μαγκντί Γιακούμπ γεννήθηκε στο Κάιρο και έκανε το 1980 την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς. Εκτοτε έχει κάνει 3.400 μεταμοσχεύσεις και τώρα είναι διευθυντής Έρευνας και Εκπαίδευσης στο νοσοκομείο Χέρφιλντ στο Λονδίνο.

    Μετά την ομιλία του στο συνέδριο, ανακηρύχθηκε μέλος της Ελληνικής Εταιρίας χειρουργικής θώρακος, καρδιάς και αγγείων.

    [29] Υγεία

    Καμία ανησυχία για την αγριόπαπια

    20/11/2006 4:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το κοινοτικό εργαστήριο του Λονδίνου θα δώσει την οριστική απάντηση τις επόμενες ημέρες για το αν η ύποπτη αγριόπαπια που εντόπισαν κυνηγοί στην Ανθήλη Φθιώτιδας, έφερε τον παθογόνο ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1. Μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, βρίσκονται σε ισχύ προληπτικά μέτρα. Οι επιστήμονες, πάντως, είναι καθησυχαστικοί και υποστηρίζουν ότι το πιο πιθανό είναι το πτηνό να μην έχει προσβληθεί από τον παθογόνο ιό και σύντομα τα μέτρα να σταματήσουν.

    Εκεί πάντως όπου εντοπίστηκε η άγρια πάπια, είναι υδροβιότοπος και δεν υπάρχουν πτηνοτροφικές μονάδες ή οικόσιτα πουλερικά. Καθαρά για προληπτικούς λόγους έχουν αναπτυχθεί δύο ζώνες ελέγχου και επιτήρησης 3 και 7 χλμ.

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ήδη από τις 11 Οκτωβρίου ζήτησε με εγκύκλιο του από τις Νομαρχίες να εφαρμόσουν τα προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας. Έτσι, σε όλη τη χώρα τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να είναι περιφραγμένα και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από υδροβιότοπους και στεγασμένα.

    Ως την 1η Μαρτίου απαγορεύεται η πώληση πουλερικών σε υπαίθριες αγορές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 November 2006 - 17:52:01 UTC