Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ΠΓΔΜ
  • [02] Στη Θεσσαλονίκη ο Βαρθολομαίος
  • [03] Άγνωστοι πέταξαν μολότοφ σε σχολεία
  • [04] Αμφισβητεί την προανακριτική του κατάθεση
  • [05] Τραγικό τροχαίο στην Ινδία
  • [06] Απόφαση "φωτιά" του ΟΠΕΚ
  • [07] Ενδιαφέρον της ΕΤΕΠ για συμμετοχή σε έργα
  • [08] Νέα παρτίδα αντιγριπικών

    [01] Πολιτική

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ΠΓΔΜ

    20/10/2006 8:34:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέρχονται οι ΗΠΑ μέσα από τις δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπειτα και από τις επαφές που είχε πρόσφατα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στις ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας ή εθνότητας", τόνισε ο Τομ Κέισι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η απόφαση να αποκαλείται η γειτονική χώρα "Μακεδονία" αντικατοπτρίζει την αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα. Διευκρίνισε, όμως, ότι η αμερικανική κυβέρνηση "απ όσο γνωρίζω, δεν αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα ή άλλου είδους εθνικές ομάδες (subnational groups) όπως αυτή (μακεδονική)".

    [02] Κοινωνία

    Θα παραστεί σε εκδήλωση του ΠΑΟΚ

    Στη Θεσσαλονίκη ο Βαρθολομαίος

    20/10/2006 10:06:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες ο Οικουμενικός Παρτιάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θα παραστεί το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργανώνει ο σύνδεσμος βετεράνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού συλλόγου. Ο Οικουμενικός Παρτιάρχης έφτασε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Αθήνα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Σεβαστείας Δημήτριο, Μοσχονησίων Απόστολο, και Κισσάμου και Σελήνου Ειρηναίο, όπου έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Φτάνοντας δήλωσε πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην πόλη του Αγίου Δημητρίου, καθώς και ο ίδιος είναι κατά κόσμον Δημήτριος. Το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος.

    [03] Κοινωνία

    Στο συγκρότημα Γκράβα και στην Παπαστράτειο

    Άγνωστοι πέταξαν μολότοφ σε σχολεία

    20/10/2006 9:37:00 πμ

    Βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες, στα προαύλια δύο σχολείων υπό κατάληψη στην περιοχή της Αττικής. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο συγκρότημα Γκράβα στην οδό Ταϋγέτου στα Άνω Πατήσια, όπου ομάδα νεαρών πέταξε τρεις βόμβες μολότοφ στο προαύλιο του 21ου Γυμνασίου και λυκείου, οι οποίες ανεφλέγησαν χωρίς να προξενήσουν ζημιές. Την ίδια ώρα περίπου, άγνωστοι νεαροί που επέβαιναν σε μοτοποδήλατα και ΙΧ αυτοκίνητα, πέταξαν δύο μολότοφ στο προαύλιο της Παπαστρατείου τεχνικής σχολής στη διασταύρωση των οδών Παπαστράτου και Ελλησπόντου στον Υμηττό, οι οποίες επίσης δεν προξένησαν ζημιές.

    [04] Κοινωνία

    Αμφισβητεί την προανακριτική του κατάθεση

    19/10/2006 11:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ένας εκ των τριών προφυλακισθέντων για την υπόθεση της εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ, σύμφωνα με στοιχεία απο την προχθεσινή κατάθεσή του στον ανακριτή, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι "δεν τηλεφώνησα ποτέ στον Αδαμόπουλο, ώστε να πάρω την έγκρισή του για τα 200.000 ευρώ που μου έδινε ο Παπαδάκης", δηλαδή ότι δεν ενημέρωσε ποτέ τον κουμπάρο του και τότε Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτη Αδαμόπουλο, πως πρόκειται να εισπράξει 200.000 ευρώ ως προκαταβολή του δώρου των 2,5 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, για την προανακριτική του κατάθεση φέρεται να είπε "αμφισβητώ την προανακριτική μου κατάθεση στην αστυνομία, με χτύπησαν για να πω αυτά που είπα".

    Σχετικά με το πρόστιμο, υποστήριξε ότι δεν είπε ποτέ στον Πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ, Πέτρο Παπαδάκη, ότι το πρόστιμο που θα επιβληθεί στην εταιρεία θα είναι 25 εκατ. ευρώ, αλλά και ότι ο Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ δεν έκανε ποτέ λόγο στην προανακριτική του κατάθεση για εκβιασμό. Η πρώτη του αναφορά για εκβιασμό έγινε μόνον μετά την αλλαγή του δικηγόρου.

    [05] Κόσμος

    Τραγικό τροχαίο στην Ινδία

    20/10/2006 9:50:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πενήντα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Ινδία όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε δεξαμενή που είχε υπερχειλίσει εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.

    Η τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή Ρέβα στο κρατίδιο Μάντχια Πραντές. Στο λεωφορείο επέβαιναν εργάτες που επέστρεφαν στα χωριά τους για να γιορτάσουν το Ντιβάλι, τη μεγάλη γιορτή των Ινδουιστών.

    Μόνο επτά ή οκτώ άνθρωποι επέζησαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πολλά άτομα ταξίδευαν στην οροφή του οχήματος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε στο νερό.

    [06] Οικονομία

    "Μήνυμα" προς τις διεθνείς αγορές

    Απόφαση "φωτιά" του ΟΠΕΚ

    20/10/2006 8:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2006 10:52:04 πμ)

    Άνοδο πάνω από 1% σημειώνουν οι τιμές του αργού πετρελαίου, ξεπερνώντας τα 59 δολάρια το βαρέλι, μετά την απρόσμενη απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την 1η Νοεμβρίου και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανοδικές τάσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού θα διατηρηθούν.

    Το αμερικανικό αργό ανέβηκε κατά 70 σεντς, στα 59,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το περασμένο 24ωρο είχε άνοδο της τιμής κατά 85 σεντς το βαρέλι, διευρύνοντας την ανάκαμψη από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, όταν βρέθηκε στα 57,22 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ αυξήθηκε κατά 53 σεντς, φθάνοντας στα 61,40 δολάρια το βαρέλι.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκ. βαρέλια ημερησίως αιφνιδίασε τις αγορές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής που αποφασίζει ο ΟΠΕΚ από τον Ιανουάριο του 2002. "Ήταν έκπληξη. Δείχνει την αποφασιστικότητα του ΟΠΕΚ. Προφανώς θέλουν να στείλουν κάποιο μήνυμα στην αγορά", σχολίασε ο Τέτσου Έμορι, αναλυτής της Mitsui Bussan Futures Ltd. στο Τόκιο.

    Ο ΟΠΕΚ, του οποίου τα μέλη παράγουν περίπου το ένα τρίτο του αργού πετρελαίου που διοχετεύεται στην αγορά, ανέφερε σε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση στη Ντόχα, ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου έχει αποσταθεροποιήσει την αγορά.

    Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ πιέζουν για περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, θέμα που θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των κρατών-μελών του οργανισμού, στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, τον Δεκέμβριο.

    Η Ιαπωνία εξέφρασε ήδη την ανησυχία της "Αν ο στόχος ήταν η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, βρισκόμαστε σε μια άκρως ανησυχητική κατάσταση" δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας ,Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ακόρα Αμάρι."Η αγορά έχει ήδη συνυπολογίσει αυτή την απόφαση, αλλά η επίδρασή της στην ιαπωνική οικονομία δεν θα είναι αμελητέα. Ζητώ από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να συμβάλουν στην βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας" τόνισε ο Αμάρι.

    [07] Οικονομία

    Συμφωνία με τον ΟΣΚ για κατασκευή σχολείων

    Ενδιαφέρον της ΕΤΕΠ για συμμετοχή σε έργα

    20/10/2006 10:13:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενδιαφέρον να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλίπ Μαστάντ σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της ετήσιας συνάντησης της Τράπεζας για πρώτη φορά στην Αθήνα.

    Τα στελέχη της ΕΤΕπ επισήμαναν αυξημένο ενδιαφέρον της Τράπεζας για συμμετοχή σε χρηματοδοτήσεις έργων στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, της Παιδείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έρευνας και καινοτομίας.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι το μεσημέρι υπογράφεται η συμφωνία της ΕΤΕΠ με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για χορήγηση δανείου 200 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση και κατασκευή 230 σχολείων σε όλη την επικράτεια. Η συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και του ΟΣΚ εκτιμούν στελέχη της Τράπεζας θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια ενώ εκφράστηκε ενδιαφέρον να επεκταθεί και στο χώρο των Πανεπιστημίων.

    Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή δανείων με τη Eurobank και τη Γενική Τράπεζα 50 και 40 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και την σύναψη δανείου 110 εκατ. ευρώ με την εταιρία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για την χρηματοδότηση των επεκτάσεων του μετρό της Αθήνας.

    [08] Υγεία

    Διοχετεύθηκαν σε φαρμακεία, ΙΚΑ, νοσοκομεία

    Νέα παρτίδα αντιγριπικών

    20/10/2006 9:01:00 πμ

    Νέα παρτίδα 200.000 αντιγριπικών εμβολίων διοχετεύθηκε χθες στα φαρμακεία, στο ΙΚΑ και στα νοσοκομεία, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα παραληφθεί ακόμη μία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Ειδικότερα, περίπου 50.000 εμβόλια διατέθηκαν στα νοσοκομεία, περί τις 75.000 στα ΙΚΑ και τα υπόλοιπα στα φαρμακεία.

    Η προσωρινή έλλειψη δημιούργησε σε πολλά φαρμακεία λίστες αναμονής για το εμβόλιο, κυρίως από ηλικιωμένους. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωση του τονίζει ότι μέχρι το τέλος Οκτώβριου η αγορά θα έχει εφοδιαστεί πλήρως με τα αντιγριπικά εμβόλια, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι οι λίστες ίσως είναι πολύ μικρότερες από ότι φαίνεται, καθώς τα ίδια ονόματα είναι γραμμένα σε πολλά φαρμακεία.

    Το αντιγριπικό εμβόλιο κοστίζει 5,15 ευρώ ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν παραγγείλει συνολικά 1.650.000 δόσεις. Χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή σε όσους τα έχουν ανάγκη.

    Η εποχική έξαρση της γρίπης αναμένεται από τον Δεκέμβριο έως και το Φεβρουάριο. Πάντως, οι γιατροί σημειώνουν πως οι ιώσεις διαφόρων τύπων, που παρατηρούνται σε έξαρση τον τελευταίο καιρό δεν έχουν καμία σχέση με τη γρίπη και συστήνουν στους ασθενείς να αποφεύγουν να παίρνουν άσκοπα αντιβιοτικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 October 2006 - 8:50:48 UTC