Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φινλανδική πρόταση για Τουρκία
  • [02] Ενόψει του β' γύρου
  • [03] "Ενισχύστε αριστερούς υποψήφιους"
  • [04] Συνεχίζουν οι καθηγητές
  • [05] "Το Ιράκ θυμίζει Βιετνάμ"

    [01] Πολιτική

    Στη Σύνοδο της ΕΕ στο Λάχτι της Φινλανδίας

    Φινλανδική πρόταση για Τουρκία

    19/10/2006 9:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Οι προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που θα έχουν την Παρασκευή στο Λάχτι της Φινλανδίας οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στους οποίους και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το Ελσίνκι καταβάλλει προσπάθειες να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για το τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη λύση. Τα ευρωτουρκικά και οι προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας συζητήθηκαν κατά τις συναντήσεις που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη διαδοχικά με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο, Ολι Ρεν και τον Αλί Μπαμπατσάν ο οποίος είναι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ρουσόπουλο, η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Ελσίνκι και ταυτόχρονα συμμερίζεται την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα, η οποία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της φινλανδικής πρότασης όταν αυτή πάρει την τελική της μορφή.

    Διπλωματικές διαβουλεύσεις

    Από την Πέμπτη το διπλωματικό παρασκήνιο εξελίσσεται στο Ελσίνκι όπου οι εκπρόσωποι του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ταλατ έχουν άτυπες επαφές με την φιλανδική προεδρία με αντικείμενο την συμβιβαστική πρωτοβουλία.

    Το πρωί της Παρασκευής, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής και προτού αναχωρήσουν για το Λάχτι, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα κάνουν μια συνολική αποτίμηση των εξελίξεων ώστε να καταστρωθούν οι επόμενες τακτικές κινήσεις μέχρι και μετά την 8η Νοεμβρίου.

    Φτάνοντας απόψε στο Ελσίνκι ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η φινλανδική πρωτοβουλία είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων, τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και με άλλες χώρες. Επεσήμανε επίσης ότι απαράβατος όρος για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια) στους νόμιμους κατοίκους της και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να επιλέγει ποια θέματα θα συζητηθούν τώρα και ποια στο τέλος της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

    Η Άγκυρα από την πλευρά της λέει πως διαπραγματεύεται με "εποικοδομητικό" τρόπο το φινλανδικό συμβιβαστικό σχέδιο, που έχει στόχο να μην περιέλθουν σε κρίση οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πάντως, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο Λάχτι της Φινλανδίας θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής πολιτικής, στα οποία θα δοθεί η περισσότερη έμφαση, καθώς και απασχόλησης, καινοτομίας και μεταναστευτικής πολιτικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στήριξη με όρους

    [02] Πολιτική

    Ενόψει του β' γύρου

    19/10/2006 10:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας για την επαναληπτική ψηφοφορία της προσεχούς Κυριακής, 22 Οκτωβρίου, έχουν ήδη ληφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του για συμμετοχή των πολιτών και στις προσεχείς επαναληπτικές εκλογές, "ώστε να αποκτήσουν οι τοπικές κοινωνίες τις ικανές εκείνες αυτοδιοικητικές αρχές που θα διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις τοπικές υποθέσεις, πάντοτε με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους". Για το 42% που εφαρμόζεται πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, ο υπουργός τόνισε οτι είναι ένα μέτρο που θα κριθεί στην πορεία, αλλά ήδη έχει λειτουργήσει υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ίδια ώρα, εντείνουν τις δραστηριότητές τους οι μονομάχοι των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της Κυριακής, με ομιλίες, περιοδείες αλλά και επαφές με επικεφαλής συνδυασμών που δεν πέρασαν στο β γύρο.

    Υποθαλάσσια αρτηρία, ανάπλαση πλατείας Αριστοτέλους και διαμόρφωση χειμάρρου στην Τούμπα, είναι τα τρία έργα για τα οποία ο Βασίλης Παπαγεωγόπουλος δηλώνει, οτι αν επανεκλεγεί δήμαρχος, θα γίνει δημοψήφισμα για να τα εγκρίνει ο λαός της Θεσσαλονίκης.

    Η Χρύσα Αράπογλου δημιοσιοποίησε την πρόθεσή της να συναντηθεί και με τον Αγάπιο Σαχίνη ο οποίος είχε υποστηριχθεί από το Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας, ενώ, συνάντησε εργαζομένους του Δήμου.

    Απο τη Θεσσαλονίκη, η Βούλα Πατουλίδου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια της για τον τρόπο που την στήριξαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

    Με τον Γιώργο Κουτελάκη που υποστηρίζεται απο τον Συνασπισμό, θα αναμετρηθεί η Νόρα Κατσέλη την Κυριακή για τον Δήμο της Νέας Σμύρνης. Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, η κα Κατσέλη επέρριψε ευθύνες σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απο την περιφέρεια της, υπογραμμίζοντας οτι δεν την βοήθησαν όσο έπρεπε: "Είναι συγκεκριμένοι βουλευτές, των οποίων η επιλογή τους ήταν αλλού. Τους έχω κατονομάσει στο κόμμα μου. Θα το κάνω και ανοιχτά. Εχω μάθει να μιλάω ξεκάθαρα".

    Στην Αρκαδία, ο αντάρτης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Σμυρνιώτης, εμφανίζεται να στηρίζει στον β' γύρο τον νυν νομάρχη Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.

    Παρά τη συμμαχία, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος απο το ΠΑΣΟΚ, δηλώνει αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναδείχθηκε νικητής την πρώτη Κυριακή με 295 περισσότερες ψήφους απο τον κ. Σπυρόπουλο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην τελική ευθεία

    [03] Πολιτική

    Κάλεσμα Αλαβάνου προς τους πολίτες

    "Ενισχύστε αριστερούς υποψήφιους"

    19/10/2006 7:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Κάλεσμα προς τους πολίτες να υποστηρίξουν τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που στηρίζουν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος με σημερινή δήλωσή του, ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, σημειώνοντας ότι η μάχη συνεχίζεται και στον δεύτερο γύρο, σε μια σειρά ιστορικούς, για την αριστερά, δήμους για το λεκανοπέδιο, αλλά και σε δήμους της περιφέρειας.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε στη δήλωσή του, απευθυνόμενος ιδιαίτερα "σε όλους τους αριστερούς πολίτες και στον ανένταχτο κόσμο της αριστεράς", ότι "παρά τις τυχόν μεταξύ μας διαφορές, στο όνομα κοινών παραδόσεων και οραμάτων για την Αυτοδιοίκηση, όπου η Αριστερά ιστορικά έχει παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, να ενισχύσουμε στο δεύτερο γύρο όλοι μαζί στους δήμους αυτούς τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που στηρίζουν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Να έχουμε από τη επόμενη Δευτέρα αγωνιστικές δημοτικές αρχές που θα απαντούν στις ανάγκες όλων των πολιτών".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέληξε επισημαίνοντας ότι "οι αριστεροί πολίτες- πέρα από διαφορές - έχουν τη δύναμη και την ευκαιρία την ερχόμενη Κυριακή να εκφραστούν στην κατεύθυνση της κοινής δράσης και της συνεργασίας της αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κοινή δράση της Αριστεράς είναι η μεγάλη της δύναμη".

    [04] Κοινωνία

    Ένταση σε υπό κατάληψη σχολεία

    Συνεχίζουν οι καθηγητές

    19/10/2006 8:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2006 11:11:53 μμ)

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των καθηγητών αποφάσισε η ολομέλεια των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ, το βράδυ της Πέμπτης, ενώ, αύριο Παρασκευή αποφασίζουν και οι δάσκαλοι εάν θα παρατείνουν για έκτη εβδομάδα την απεργία τους, διαμηνύοντας ότι θα επανεξέταζαν την στάση τους εάν το υπουργείο Παιδείας δεσμευόταν να ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με την απόφαση των καθηγητών, που ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία 70%, θα απεργήσουν στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου, και θα συμμετάσχουν και στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συνέλευση διατυπώθηκε και η πρόταση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, αλλά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε οτι παρά την κόπωση, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Να μην παρεμβαίνουν τρίτοι στη δημόσια διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς ζήτησε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικό διάλογο για να ανοίξουν τα σχολεία. Όσον αφορά τις καταλήψεις των σχολείων, οι μαθητές που συμμετέχουν δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ως τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή τους, περίπου 700 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι λιγότερα και ήδη άρχισαν να παραδίδονται ενόψει του β γύρου των εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει τα περιστατικά έντασης και τα επεισόδια μεταξύ μαθητών και γονέων έξω από σχολικά συγκροτήματα όπου γίνονται καταλήψεις. Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή τα σχολεία στις περιοχές όπου γίνονται επαναληπτικές εκλογές.

    Ποσοστά απεργών

    Μειωμένες αντοχές στις οικονομικές απώλειες της απεργίας τους εμφανίζουν πλέον οι εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι δάσκαλοι απήργησαν σήμερα σε ποσοστό 12,9% και οι καθηγητές σε ποσοστό 7,3%, με καταγεγραμμένα τα σχολεία που δεν έχουν κατάληψη.

    Ωστόσο, η διδασκαλική ομοσπονδία αμφισβητεί τα στοιχεία του υπουργείου και κάνει λόγο για συμμετοχή που φθάνει στο 50%.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας για θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων απο το 4ο ΚΠΣ.

    Η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Αποστολάκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό alpha 9.89, απάντησε σε ερώτηση για το αν οι δάσκαλοι θα είναι ηττημένοι αν επιστρέψουν στα σχολεία: "Θα είναι ταπεινωμένοι, πράγμα που είναι πολύ χειρότερο. Τα 'ηττημένοι' ή 'κερδισμένοι' είναι σχετικά και παρωχημένα. Σημασία έχει ότι τους έχει ταπεινώσει (η κυβέρνηση). Και εξακολουθεί να τους ταπεινώνει".

    "Όλοι έχουμε καταλάβει ότι οι απεργίες υποκινούνται από τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική",δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι είναι "στο χέρι της κυβέρνησης, πρώτα απ΄ όλα, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των δασκάλων, αλλά και των άλλων φορέων της εκπαίδευσης, να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση η οποία θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών θεσμών, αλλά σε μια προωθημένη βάση (...)".

    Εξάλλου, απερισκεψία χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας , το περιστατικό με τον αστυνομικό που αναμείχθηκε σε συζήτηση για την απεργία μέσα σε σχολείο του Αλίμου.

    Στο μεταξύ, σύλλογοι γονέων απο σχολεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν έξω απο το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία τους για τα κλειστά σχολεία.

    Πάντως, το υπουργείο εξετάζει όλες τις λύσεις για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, ανάλογα και με τη συνολική διάρκεια των κινητοποιήσεων.

    Μικροεπεισόδια σε σχολεία υπό κατάληψη

    Παράλληλα, ένταση σημειώνεται σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

    Εξωσχολικοί μπήκαν στο 4ο ΤΕΕ της Νέας Φιλαδέλφειας και άφησαν πίσω τους 3 κομμένα αυτοκίνητα, ενώ προξένησαν φθορές και σε αίθουσες διδασκαλίας.

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας όταν γονείς προσπάθησαν να σπάσουν το λουκέτο. Οι μαθητές αντέδρασαν και ακολούθησε συμπλοκή, κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά ένας μαθητής. Το θέμα έληξε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου οι γονείς του μαθητή δεν υπέβαλαν μήνυση.

    Στο Συκουριό της Λάρισας, χθες, ένταση προκλήθηκε ανάμεσα σε καταληψίες μαθητές και του διευθυντή του Ενιαίου Λυκείου που προσπάθησε να μπει στο σχολείο. Οι μαθητές υποστηρίζουν πως ο διευθυντής του σχολείου ήταν επιθετικός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποφασίζουν οι δάσκαλοι

    [05] Ιράκ

    "Το Ιράκ θυμίζει Βιετνάμ"

    19/10/2006 10:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Το Ιράκ θυμίζει πλέον Βιετνάμ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, την ώρα που ο αριθμός των αμερικανικών απωλειών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Παράλληλα, σε αλλαγή στρατηγικής φέρονται να προσανατολίζονται οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, μετά το κύμα βίας που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρά τις ενισχύσεις που έχουν αποσταλεί στο μέτωπο των συγκρούσεων. Εξάλλου, τουλάχιστον 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους και σήμερα, ενώ άλλοι 100 τραυματίστηκαν από έξι επιθέσεις αυτοκτονίας στο Κιρκούκ, τη Μοσούλη και άλλες πόλεις, ενώ 30 πτώματα βρέθηκαν στη Βαγδάτη. Το απόγευμα, 17 πολίτες σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε κεντρική αγορά βόρεια της Μπακούμπα. Μόνο τον Οκτώβριο, έχουν σκοτωθεί εβδομήντα Αμερικανοί πεζοναύτες και οι επιθέσεις των ανταρτών γίνονται πια σε όλη την επικράτεια, ακόμη και στο βορρά στην περιοχή των Κούρδων, που η Ουάσινγκτον θεωρούσε την πλέον ασφαλή. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τη δημόσια παραδοχή του, έσπευσε να δηλώσει ότι οι ανθρώπινες απώλειες είναι το τίμημα για τη νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Ο Τζορτζ Μπους, μιλώντας στον Τζορτζ Στεφανόπουλο στο ABC NEWS, παραδέχθηκε πως "ίσως υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στον πόλεμο στο Ιράκ και σε εκείνον στο Βιετνάμ".

    Οι επιθέσεις των ανταρτών εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων, όπως αυτή που προβάλλουν τα αμερικανικά δίκτυα είναι καθημερινές. Κατά μέσο όρο, κάθε εικοσιτετράωρο, σκοτώνονται τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ABC News: Bush Accepts Iraq-Vietnam Comparison

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επτά νεκροί σε επίθεση καμικάζι

    Νέες αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 October 2006 - 20:50:39 UTC