Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλα έτοιμα
  • [02] Πέφτουν οι τόνοι
  • [03] Στενότερη ευρωμεσογειακή συνεργασία
  • [04] Στο επίκεντρο η υγεία
  • [05] Στο Βόλο ο Γ. Παπανδρέου
  • [06] Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας- Μάλτας
  • [07] Καμία εξίσωση των ορίων για τις συντάξεις
  • [08] Απάντηση Ανδριανόπουλου
  • [09] Αδιέξοδο στην Παιδεία
  • [10] Από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [11] Σύγκρουση φορτηγού με τραμ
  • [12] Συνελήφθη για εκβιασμούς
  • [13] Φεύγουν οι ετεροδημότες
  • [14] Μελετά μέτρα αντιποίνων
  • [15] Στον "τραπεζίτη των φτωχών" το Νόμπελ Ειρήνης
  • [16] Ξεκινά η δίκη για την υπόθεση Ντε Μενέζες
  • [17] Οκτώ νεκροί στο Νεπάλ
  • [18] Εκατοντάδες μαθητές δηλητηριάστηκαν στην Κίνα
  • [19] Σαφές προβάδισμα για το Λούλα
  • [20] Πέντε νεκροί σε επίθεση στην Κανταχάρ
  • [21] Μαζική δηλητηρίαση σε κινεζικά σχολεία
  • [22] Νέο σχέδιο απόφασης για τη Β. Κορέα
  • [23] Στο πλευρό του Μοράλες
  • [24] "Να αποσυρθούμε από το Ιράκ"
  • [25] Εμμένει η Χαμάς
  • [26] Αναπτυξιακά έργα στη Φωκίδα
  • [27] "Πομπιντού" made in China
  • [28] "Λαμπερή Ρωσία" στην Ελλάδα

    [01] Πολιτική

    Για τις εκλογές της Κυριακής

    Όλα έτοιμα

    13/10/2006 2:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2006 6:27:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δύο εικοσιτετράωρα πριν την κρίση των πολιτών και όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου. Στο Υπουργείο Εσωτερικών το πρωί της Παρασκευής, έγινε με απόλυτη επιτυχία η γενική πρόβα για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Απόλυτα ικανοποιημένος μετά τη δοκιμή, ο Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, κάλεσε τους πολίτες, να συμμετάσχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας, πάνω στον οποίο στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. "Δεν θα πρέπει να πάρουμε την ψήφο μας αψήφιστα", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος πρόσθεσε ότι στις προσεχείς εκλογές, επιλέγουμε επίσης τα πρόσωπα που θα διαχειρισθούν ένα μεγάλο τμήμα από το 80% των πόρων του Δ΄ Κ.Π.Σ. και θα επηρεάσουν με τις αποφάσεις τους τις επικείμενες εξελίξεις.

    Που ψηφίζουμε

    Κατά τη διάρκεια της δοκιμής επιβεβαιώθηκε η σωστή λειτουργία όλων των παραμέτρων για την σωστή και χωρίς προβλήματα συλλογής και μετάδοσης των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα προς τις αρμόδιες νομαρχίες και από εκεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα καταχωρούνται στην κεντρική βάση δεδομένων.

    Παράλληλα με αφορμή τη δοκιμή, ο κ . Παυλόπουλος υπενθύμισε τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται πού ψηφίζουν επιλέγοντας από εκείνον που τους εξυπηρετεί καλύτερα:

    -από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, (http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm ), η οποία είναι ενημερωμένη και κατευθύνει τους πολίτες επακριβώς στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

    -από την τηλεφωνική γραμμή 1564.

    -και στις ακόλουθες 9 τηλεφωνικές γραμμές που θα λειτουργούν από σήμερα τις 8 το πρωί και έως τις 9 το βράδυ:

    210-3223391, 210-3231824, 210-3235344, 210-3220308, 210-3220281. 210-3230228, 210-3232829, 210-3232144, 210-3230398

    Πληροφόρηση για το που ψηφίζουν μπορούν να έχουν οι πολίτες από τους Δήμους και τις Κοινότητες της περιοχής τους, καθώς και από τα ΚΕΠ.

    Τέλος, ειδικά οι εκλογείς του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθήνας μπορούν να καλούν και την τηλεφωνική γραμμή της Νομαρχίας Αθηνών, δηλαδή το 1539.

    Τι πρέπει να ξέρουμε

    Στις 15 Οκτωβρίου η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Το ίδιο θα ισχύσει και για την επαναληπτική ψηφοφορία στις 22 Οκτωβρίου 2006.

    Στις εκλογές θα ψηφίσουμε για την ανάδειξη 54 νομαρχών και 1.034 δημάρχων.

    Οι εκλογείς θα προσέλθουν σε 24.744 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα

    Οι νέοι εκλογείς που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, όπως προκύπτει από τους εκλογικούς καταλόγους, ανέρχονται στους 480.421.

    Οι περισσότεροι από τους νέους ψηφοφόρους ψηφίζουν στις Νομαρχίες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ανατολικής Αττικής και Αχαΐας.

    Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κάθε εκλογέας ψηφίζει μόνο στο δήμο ή κοινότητα που είναι εγγεγραμμένος. Το ίδιο ισχύει και για τους στρατιωτικούς, το προσωπικό της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.

    Ψηφίζουμε με την αστυνομική μας ταυτότητα ή με διαβατήριο.

    Ψηφοφόροι που έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν με πιστοποιητικό εγγραφής από το Δήμο.

    Μέχρι και 4 σταυρούς βάζουμε στις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΕΝΑ) και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) με 37μελή συμβούλια και άνω.

    Μέχρι και 3 σταυρούς βάζουμε στις ΝΑ με 31μελή συμβούλια και μέχρι 2 σταυρούς βάζουμε στις ΝΑ με 21μελή και 25μελή συμβούλια.

    Όσοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στους δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, ψηφίζουν μέχρι και 3 δημοτικούς συμβούλους και σε όλους τους υπόλοιπους δήμους μέχρι 2.

    Για διαμερισματικούς συμβούλους στα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς ψηφίζουμε μέχρι τρεις υποψηφίους, ενώ για τα δημοτικά διαμερίσματα Καλλιθέας, Περιστερίου, Πάτρας, Ηρακλείου και Λαρισαίων μέχρι δύο.

    Στους υπόλοιπους δήμους που αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του προς έναν μόνο υποψήφιο τοπικό σύμβουλο.

    Σε όλες τις κοινότητες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο σε έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο.

    Στον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΝΑ, νομάρχη, δήμαρχο και πρόεδρο κοινότητας δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

    Ψηφοδέλτιο που δεν έχει κανένα σταυρό προτίμησης ή περισσότερους από όσους προβλέπονται, είναι έγκυρο και υπολογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

    Όσοι είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων Δήμων οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της τελευταίας σας εγγραφής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φεύγουν οι ετεροδημότες

    [02] Πολιτική

    Πέφτουν οι τόνοι

    13/10/2006 5:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Χαμηλώνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, με αφορμή τη συνάντηση του τελευταίου με την Υπερνομάρχη Φώφη Γεννηματά. Κανένα σχόλιο, απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στους κόλπους τής παράταξης, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, έκανε λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών.

    Όλοι ενωμένοι

    Πέφτουν οι τόνοι μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του Βαγγέλη Μειμαράκη και του Γιώργου Σουφλιά.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος,, δεν σχολίασε την διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργών.

    Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο, ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Αντώναρου.

    Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στις σχέσεις των δύο Υπουργών και σημείωσε ότι τα μέλη της κυβέρνησης δουλεύουν ομαδικά και συλλογικά, μέσα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας και συνεννόησης.

    Για διαφορετική προσέγγιση έκανε λόγο ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης που μίλησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα που προέκυψε με τους κυρίους Σουφλιά και Μεϊμαράκη θα ξεπερασθεί, καθώς όπως επεσήμανε ο αντίπαλος είναι έξω από τη ΝΔ.

    Ήδη οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται στην περιφέρεια προκειμένου να στηρίξουν τους υποψήφιους του κόμματος για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανεβαίνουν οι τόνοι

    [03] Πολιτική

    Σύνοδος των 8 Μεσογειακών Χωρών στο Λαγονήσι

    Στενότερη ευρωμεσογειακή συνεργασία

    13/10/2006 4:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Με αποφάσεις για στενότερη συνεργασία και συστηματοποίηση του ευρωμεσογειακού διαλόγου, σε μεσογειακά θέματα - όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η μεσογειακή διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας - αλλά και σε άλλα, ευρύτερου ενδιαφέροντος για την ΕΕ - όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της άτυπης υπουργικής συνόδου των οκτώ μεσογειακών χωρών της ΕΕ,υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη στο Λαγονήσι. Οι ευρωμεσογειακές χώρες δείχνουν αποφασιστικότητα για "πολύ στενή συνεργασία" διαπίστωσε η κ. Μπακογιάννη στο περιθώριο της Συνόδου, την οποία χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και διευρυμένη θεματικά. "Αυτή η διεύρυνση των θεμάτων σημαίνει πρόοδο, είπε η κ. Μπακογιάννη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ "αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς και αναζητούμε λύσεις κοινής αποδοχής".

    Βήματα εμπρός

    Οι εκπρόσωποι των οκτώ μεσογειακών χωρών ΕΕ αποφάσισαν:

    1.Να συνεχίσουν την πρακτική των άτυπων υπουργικών συναντήσεων μία ή δύο φορές ανά προεδρία. Η Μάλτα και η Σλοβενία έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν την επόμενη σύνοδο, η οποία θα γίνει πιθανότατα τον Φεβρουάριο στη Μάλτα.

    2. Να διαμορφώσουν ομάδα εργασίας σε πολιτικό επίπεδο (υφυπουργοί αρμόδιοι για Ευρωπαϊκές υποθέσεις) η οποία θα συγκεκριμενοποιήσει τις απόψεις των «οκτώ» στα μεσογειακά και ευρωπαϊκά κοινού ενδιαφέροντος θέματα.

    3. Να συστήσουν μια ακόμη ομάδα εργασίας σε υπηρεσιακό επίπεδο- υψηλών αξιωματούχων - προκειμένου να διαμορφώσει κείμενο εργασίας για τη Μέση Ανατολή, ενόψει της συνάντησης του μεσογειακού φόρουμ στο Αλικάντε της Ισπανίας στις 27 και 28 Οκτωβρίου.

    "Αυτά είναι βήματα μπροστά, προς την κατεύθυνση της καλύτερης επικοινωνίας, στενότερης συνεργασίας και μεγαλύτερου συντονισμού των μεσογειακών χωρών της ΕΕ", τόνισε η κα Μπακογιάννη, η οποία πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις θα διατηρήσουν τον άτυπο χαρακτήρα τους, ενώ σημείωσε ότι αποβλέπουν "σε μια ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτυγχάνει τους στόχους της με συναίνεση και αλληλεγγύη".

    Επι τάπητος λαθρομετανάστευση και Μέση Ανατολή

    Ερωτηθείσα η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και ειδικότερα για την προοπτική δημιουργίας "ευρωπαϊκής ακτοφυλακής" για την προστασία των νότιων θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, μια πρόταση που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από το 2004,η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προχωρούμε προς την υλοποίηση αυτής της ιδέας και η συνεργασία μεταξύ των λιμενικών των διαφόρων χωρών αναμένεται να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

    Έδωσε έμφαση στο οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας ότι τα χρήματα που θα δοθούν πρέπει να βγουν από τον "κοινό ευρωπαϊκό κορβανά" και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα και χιλιάδες νησιά, ότι δέχεται λαθρομετανάστες απ όλο τον κόσμο και είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει μόνη της το οικονομικό βάρος για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων. "Θέλει τη βοήθεια και τη συμμετοχή της ΕΕ", είπε.

    Ένα θέμα που απασχόλησε πολύ τους συνέδρους στο Λαγονήσι και αφορά στην απόφαση για τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας, ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Επ αυτού η κα Μπακογιάννη είπε ότι η ΕΕ για πρώτη φορά έχει τόσο έντονη και ουσιαστική παρουσία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και αυτό φαίνεται και από την ύπαρξη ουσιαστικά ευρωπαϊκού στρατού στον Λίβανο.

    Επίσης μίλησε για την εποικοδομητική συνεισφορά που μπορεί να έχουν οι ευρωμεσογειακές χώρες ως προς την κατάθεση προτάσεων και θέσεων προς την ΕΕ για το Μεσανατολικό, λόγω της γειτνίασης αλλά και της μεγαλύτερης κατανόησης προς τις χώρες της περιοχής.

    Στη σύνοδο του Λαγονησίου πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, από την Κύπρο ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Α. Ζήνων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκελ Ανχελ Μορατίνος, της Πορτογαλίας Λουίς Αμάντο, της Σλοβενίας Ν. Ρούπελ, της Μάλτας Μ. Φρέντο,ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φαμιάνο Κρουτσανέλι και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Μπρούνο Ντελέ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας- Μάλτας

    [04] Πολιτική

    Στο επίκεντρο η υγεία

    13/10/2006 3:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προσλήψεις προσωπικού στο χώρο της υγείας, καθώς μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο 2.500 νοσηλευτές θα πιάσουν δουλειά στα δημόσια νοσοκομεία ενώ άλλες ς 4.500 θα προσληφθούν μέσα στο 2007. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή τρία νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας που θα ρυθμίζουν ζητήματα προμηθειών, πρωτοβάθμιας φροντίδας και διαρθρωτικών αλλαγών στο χώρο της υγείας. Για τα θέματα αυτά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς τα προγράμματα που εκπονούνται και η στρατηγική που υιοθετείται έχουν σαν στόχο, μέσα στα προσεχή δέκα χρόνια, να λειτουργεί κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

    [05] Πολιτική

    Στο Βόλο ο Γ. Παπανδρέου

    13/10/2006 12:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2006 7:03:37 μμ)

    Τη Νεάπολη Βόλου, που επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Μαγνησία, επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. "Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Εμείς είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους, οι οποίοι αισθάνονται αγανάκτηση και εγκατάλειψη. Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε τον ανθρώπινο πόνο τους. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, σήμερα ήθελα να πω αυτό μόνο, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε ερώτηση αν υπάρχουν ευθύνες, ο κ. Παπανδρέου είπε "ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν". Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τις βιοτεχνίες της οδού Δ. Νικολαΐδη στο Βόλο και ενημερώθηκε από τους βιοτέχνες για τις καταστροφές που έχουν πάθει οι επιχειρήσεις τους.

    Στα προβλήματα των πληγέντων αναφέρθηκε από την Αθήνα και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία απέδωσε ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε και το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, γιατί, δε διεκδίκησε τα απαιτούμενα κονδύλια για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατά την επίσκεψή του στον Ωρωπό υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη, η εκποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Αθήνα και οι πυρκαγιές στη Χαλκιδική, αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

    [06] Πολιτική

    Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας- Μάλτας

    13/10/2006 11:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2006 4:38:29 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπογράφηκε το πρωί η συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας λίγο πριν την έναρξη της άτυπης Συνόδου των οκτώ μεσογειακών χωρών της Ε.Ε, με επίκεντρο των συζητήσεων την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη μεσογειακή διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, που συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα στο Λαγονήσι, υπό την προεδρία της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Τη συμφωνία υπέγραψαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μαλτέζος ομόλογός της Μάικλ Φρέντο. Η συμφωνία αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Με τη συμφωνία προβλέπεται η αποφυγή της διπλής φορολόγησης των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων, με ευνοϊκές επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στη ναυτιλία. Για τον τομέα αυτό, η συμφωνία στο άρθρο 8 προβλέπει το "κριτήριο της σημαίας", πράγμα που δίνει πλεονεκτήματα στα πλοία που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες και φέρουν την ελληνική σημαία, διευκρινίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομίας Γεώργιος Κουνάδης. Επιπλέον, με την εν λόγω συμφωνία καθορίζεται η έκταση της φορολογικής εξουσίας των συμβαλλομένων κρατών, επιτυγχάνεται περιστολή της φοροδιαφυγής, εξασφαλίζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς, καθιερώνεται η αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης και κυρίως, εξασφαλίζονται ομοιόμορφες συνθήκες ανταγωνισμού για τους επενδυτές, προσθέτει η ίδια πηγή.

    Στενότερη συνεργασία μεταξύ ευρωμεσογειακών χωρών

    "Οι μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν πολύ στενά όχι μόνον στα μεσογειακά αλλά και σε ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα που απασχολούν την Ε.Ε.", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η Σύνοδος αποτελεί συνέχεια μιας προσπάθειας για συστηματοποίηση του ευρωμεσογειακού διαλόγου, στην οποία έχει παίξει ενεργό ρόλο η Ελλάδα και διεξάγεται με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ισπανίας Μιχέλ Ανχελ Μορατίνος, της Πορτογαλίας Λουίς Αμάντο, της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ, της Μάλτας Μάικλ Φρέντο, του υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Φαμιάνο Κρουτσανέλι και του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Αλέξανδρου Ζήνωνα, ενώ τη Γαλλία εκπροσωπεί ο γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Μπρούνο Ντελέ. Από ελληνικής πλευράς μετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Στη Σύνοδο στο Λαγονήσι συζητείται η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία των νότιων θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης, θέμα στο οποίο υπάρχει ελληνική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

    "Στόχος της Συνόδου είναι η διαμόρφωση κοινής αντίληψης η οποία θα διευκολύνει την κινητοποίηση πολιτικών, χρηματοδοτικών και επιχειρησιακών πόρων, ώστε να καταστεί η Ε.Ε. πιο λειτουργική στον τομέα αυτό", αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης απασχόλησε τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στις 29 Σεπτεμβρίου στην Ισπανία, μια χώρα με ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα και αναμένεται επίσης να απασχολήσει και τους ηγέτες των "25" στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Λάχτι της Φιλανδίας στις 20 Οκτωβρίου.

    Σήμερα θα συζητηθούν επίσης θέματα γενικότερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η θεσμική πορεία της Ε.Ε., το θέμα της Διεύρυνσης, καθώς και διεθνούς ενδιαφέροντος θέματα όπως οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων που προώθησε την ιδέα του συντονισμού των μεσογειακών χωρών (Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας) την περίοδο των συζητήσεων για το ζήτημα των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στενότερη ευρωμεσογειακή συνεργασία

    [07] Πολιτική

    Διευκρινίσεις με αφορμή τις συστάσεις της Κομισιόν

    Καμία εξίσωση των ορίων για τις συντάξεις

    13/10/2006 6:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι χθεσινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το ασφαλιστικό σύστημα θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα λάβουν υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού. Τα μέτρα που εισηγείται είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

    Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διευκρινίζει πως δεν έχει πρόθεση να εξισώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Στην αιτιολογημένη έκθεση των συναρμόδιων υπουργείων προς την Κομισιόν τονίζεται ότι το δικό μας σύστημα αντιμετωπίζει διαφορετικά τα δυο φύλα λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που έχουν εκτός εργασίας οι γυναίκες (όπως οικιακή εργασία, ανατροφή παιδιών, προστασία ηλικιωμένων). Η χώρα μας υιοθέτησε επί της αρχής την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά όπως τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας.

    Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινδρόμηση από τις αρχικές της θέσεις και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της αύξησης των ορίων για τη συνταξιοδότηση των γυναικών.

    Η Μαρία Δαμανάκη υπεύθυνη Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για "αλληλοαναιρούμενες θολές δηλώσεις και εξαγγελίες περί αλλαγών στο σύστημα και στα όρια συνταξιοδότησης, δημιουργεί διάχυτο κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες", έκανε λόγο για συστηματική υποχρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και χαρακτήρισε επικίνδυνες "αντιμεταρρυθμίσεις", την εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ, το ασφαλιστικό των τραπεζών και την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, με άμεση συνέπεια την μεγάλη επιβάρυνση των Ταμείων.

    Μιλώντας στην Κυψέλη για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος, επισήμανε ότι άνοιξε πλέον πιο επίσημα η συζήτηση για την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών που προσελήφθησαν στο Δημόσιο από το 1982 και μετά, κατά πέντε χρόνια. "Ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ανεβάσει κατά πέντε χρόνια το όριο για τις γυναίκες που μπήκαν από το 1992 και μετά, σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών. Η ΝΔ τώρα που βρίσκεται στη φάση υλοποίησης του νόμου Ρέππα, έρχεται και προσθέτει καινούργια, κάτω από τις εντολές της ΕΕ", είπε η Αλέκα Παπαρήγα και προέτρεψε τους εργαζόμενους γενικότερα, να αντιδράσουν.

    Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρθηκε και ο κ. Αλαβάνος, κατά τη σημερινή περιοδεία του στον Ωροπό, δηλώνοντας ότι η ισότητα των γυναικών είναι μία απελευθερωτική έννοια που αποβλέπει στο να απαλλάξει τις γυναίκες εργαζόμενες από τις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος τους σε σχέση με τους άντρες. "Δεν είναι ένα εργαλείο, όπως προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει δυστυχώς σήμερα η Ε.Ε. για να ανατραπούν κατακτήσεις των γυναικών και του κοινωνικού κράτους" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και εξέφρασε την λύπη του γιατί όπως είπε η Κυβέρνηση υπαναχώρησε από την αρχική της θέση και συμφωνεί σήμερα με την Ε.Ε.

    Επικριτική ήταν και η ΓΣΕΕ. "Στη χώρα μας έχουμε τις χαμηλότερες συντάξεις, με τα υψηλότερα όρια ηλικίας και αυτό είναι το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα" ανέφερε σε ανακοίνωση της, προειδοποιώντας ότι το ενδεχόμενο επέκτασης των ορίων ηλικίας θα ελαχιστοποιούσε τις δυνατότητες εύρεσης εργασίας για τους νεότερους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ασφαλιστικό "υψηλού κινδύνου"

    [08] Πολιτική

    Για την απόφαση του Εκλογοδικείου

    Απάντηση Ανδριανόπουλου

    13/10/2006 6:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Χάνει την έδρα του ο Ανδρέας Αδριανόπουλος καθώς το Εκλογοδικείο έκανε δεκτή την ένσταση της πρώτης επιλαχούσας του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ρόζας Βρεττού, κρίνοντας ότι υπάρχει επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Ο κ. Ανδριανόπουλος, με γραπτή του δήλωση τονίζει ότι δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο αν πρόκειται για εξαρτημένη εργασία ή για προσφορά εργασίας και προσθέτει. "Είναι φανερό πως η χώρα δεν μπορεί να αντέξει το διαφορετικό. Όλα πρέπει να στριμώχνονται κάτω από τον χαμηλό πήχη της μέτριας συμβατικότητας και δυστυχώς στο πλαίσιο αυτό δεν χωράω εγώ", αναφέρει χαρακτηριστικά στην δήλωσή του ο κ. Ανδριανόπουλος. Σχολιάζοντας την απόφαση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε πως "οι αποφάσεις αυτές είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας και οφείλουμε να περιμένουμε τη δημοσίευση τους πριν από οποιοδήποτε σχολιασμό".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χάνει την έδρα ο Α. Ανδριανόπουλος

    [09] Κοινωνία

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Αδιέξοδο στην Παιδεία

    13/10/2006 12:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Κλειστά είναι σήμερα και τη Δευτέρα τα σχολεία της χώρας, λόγω των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όμως το αδιέξοδο στο χώρο της Παιδείας παραμένει. Την Πέμπτη το απόγευμα οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί αποφάσισαν την παράταση της απεργίας τους για πέμπτη εβδομάδα, ενώ αργά το βράδυ και οι καθηγητές εξήγγειλαν νέα απεργία Τρίτη με Πέμπτη. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με την συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ, που κήρυξε 24ώρη απεργία στο δημόσιο τομέα για εκείνη την ημέρα. Για την προσεχή Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση, της Υπουργού Παιδείας με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, το οποίο ζητεί να παραστούν και οι εκπρόσωποι των δασκάλων.

    Ζητούν κοινή συνάντηση

    Για την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι ορίστηκε η συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, με την υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Οι καθηγητές εκτιμούν ωστόσο ότι είναι σκόπιμο στη συνάντηση να παραβρεθούν και οι εκπρόσωποι των δασκάλων καθώς με τα αιτήματα και οι κινητοποιήσεις είναι κοινές.

    Γι αυτό το λόγο και μετά από κοινή συνεδρίαση της ΟΛΜΕ με την ΔΟΕ, τα διοικητικά συμβούλια των δυο ομοσπονδιών, απέστειλαν επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητούν κοινή συνάντηση για την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.

    Για την Τετάρτη ειναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Το Υπουργείο Παιδείας πάντως επισημαίνει ότι η συνάντηση της Τρίτης ορίστηκε μετά απο αίτημα της ΟΛΜΕ και ότι εάν υπάρξει ανάλογο αίτημα της ΔΟΕ θα ικανοποιηθεί.

    Εν τω μεταξύ, μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χθες, άλλο ένα στέλεχος της κυβέρνησης σήμερα, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ στήριξε για άλλη μια φορά τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών, να σταματήσει την αδιαλλαξία και να κάνει στους δασκάλους ουσιαστικές αντιπροτάσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Για πέμπτη εβδομάδα κλειστά

    [10] Κοινωνία

    Ξεκίνησαν και οι έλεγχοι

    Από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης

    13/10/2006 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ξεκίνησε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, οι τιμές του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 53 και 56 λεπτών το λίτρο. Μαζί ξεκινούν και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι των αρμοδίων κλιμακίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν γίνεται σωστά η παράδοση του πετρελαίου ενώ όσοι παρανομούν θα παραπέμπονται στον Εισαγγελέα και τα ονόματα τους θα δίνονται στη δημοσιότητα. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει εκδώσει ειδικό φυλλάδιο με οδηγίες προς τους καταναλωτές για τη σωστή παραλαβή του πετρελαίου, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση, παράπονα και καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520. Συγκεκριμένα όσοι παραλαμβάνουν το πετρέλαιο θα πρέπει να προσέχουν αν το χρώμα του είναι ζωηρό και όχι θολό, καθώς το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας. Επίσης να υπολογίζουν επακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στην δεξαμενή τους. Να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας και την παραλαβή ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Πρέπει επίσης να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο συντήρηση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης διότι έτσι καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων.

    Να δοθεί το επίδομα θέρμανσης ζήτησε το ΠΑΣΟΚ

    Με αφορμή την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, επανέλαβε το αίτημα της αντιπολίτευσης να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού το επίδομα θέρμανσης.

    Χθες το βράδυ ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί το επίδομα θέρμανσης στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Ωστόσο ο κ. Αθανασάκης, επισήμανε ότι τέτοιου είδους πληροφορίες, δυο μέρες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δεν προσφέρονται ούτε καν για προεκλογική κατανάλωση, αλλά απλά επιβεβαιώνουν την έλλειψη σοβαρότητας μιας κυβέρνησης που κάθε μέρα άλλα λέει και άλλα κάνει.

    [11] Κοινωνία

    Στον Νέο Κόσμο

    Σύγκρουση φορτηγού με τραμ

    13/10/2006 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νταλίκα που ήταν φορτωμένη με τσιμέντο συγκρούστηκε με τραμ το μεσημέρι της Παρασκευής στην οδό Μάχης Αναλάτων, στον Νέο Κόσμο. Το ατύχημα προκάλεσε ο οδηγός της νταλίκας, ο οποίος έστριψε σε σημείο που απαγορευόταν και έπεσε πάνω στο διερχόμενο τραμ, που μετέφερε 80 επιβάτες, κανείς ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα. Δύο βαγόνια βγήκαν από τις ράγες. Ο απρόσεκτος οδηγός συνελήφθη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και τα δρομολόγια του τραμ γίνονται κανονικά.

    [12] Κοινωνία

    Συνελήφθη για εκβιασμούς

    13/10/2006 2:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας συνελήφθη για απόπειρα εκβιάσεων με απειλητικές επιστολές σε βάρος αλυσίδας σούπερ-μάρκετ καθώς και αλυσίδας ξενοδοχείων και επίσης σε βάρος συνταξιούχου δικηγόρου. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Αστυνομία, ο 53χρονος απόστρατος αξιωματικός στις αρχές Σεπτεμβρίου έστειλε ανώνυμη τρισέλιδη επιστολή που είχε γράψει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ από την οποία ζητούσε 310 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να μη μολύνει ευαίσθητα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης με σαλμονέλα. Η επιστολή ήταν γραμμένη με ύφος προκήρυξης και με φρασεολογία που παραπέμπει σε τρομοκρατική οργάνωση, χρησιμοποιώντας και αποσπάσματα από την παγκόσμια λογοτεχνία. Από τους υπεύθυνους του καταστήματος ζητούσε να καταθέσουν τα χρήματα σε συγκεκριμένο λογαριασμό, που θα άνοιγε γι αυτό το σκοπό και να του έστελναν κάρτα ανάληψης με συγκεκριμένη υπάλληλο από άλλο κατάστημα, στην οποία έδινε τηλεφωνικά οδηγίες για το πώς θα κινούταν ώστε να μπορεί να τη πλησιάσει όταν θα ήταν ασφαλής. Όπως είχε πει θα έδινε τις 10 χιλιάδες ως αμοιβή στην συγκεκριμένη υπάλληλο. Από την αλυσίδα ξενοδοχείων ζητούσε 210 χιλιάδες ευρώ με την ίδια μέθοδο, για να μην ενεργοποιήσει με τηλεχειρισμό μηχανισμό εκτόξευσης αναισθητικού αερίου, που είχε τοποθετήσει σε δωμάτια ξενοδοχείων.

    Από τη δικηγόρο με παρόμοια επιστολή, που της είχε στείλει, ζητούσε 100 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να μην απελευθερώσει με ίδιο μηχανισμό δηλητηριώδης αέριο στο σπίτι του υπερήλικα αδελφού της στα βόρεια προάστια.

    Ο δράστης εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, τέθηκε υπό παρακολούθησε και συνελήφθη χθες το μεσημέρι.

    Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

    [13] Κοινωνία

    Φεύγουν οι ετεροδημότες

    13/10/2006 11:29:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Από το πρωί έχει αρχίσει η μετακίνηση των ετεροδημοτών προς τους τόπους καταγωγής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με αυξημένα δρομολόγια στα λεωφορεία και τα τρένα, αλλά και με εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε όσους δηλώσουν ότι μετακινούνται για να ψηφίσουν, αντιμετωπίζεται η ζήτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Τροχαία. Όσον αφορά τον καιρό των επόμενων ημερών, προβλέπεται φθινοπωρινός, με συννεφιά και ασθενείς βροχές. Εξάλλου, σε πολλούς δήμους της Ελλάδας οι εκλογές της Κυριακής θυμίζουν περισσότερο... ευρωεκλογές, καθώς, αρκετοί από τους μόνιμους κατοίκους νησιωτικών, κυρίως, περιοχών της χώρας είναι αλλοδαποί.

    Εκπτώσεις στους ετεροδημότες ψηφοφόρους

    Με αυξημένη αστυνόμευση, ελέγχους για υπερβολική ταχύτητα αλλά και αλκοτέστ θα αντιμετωπίσει η Τροχαία την έξοδο των ετεροδημοτών τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο.

    Με έκπτωση 25% στην τιμή των εισιτηρίων και με δεδομένο ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή θα βρουν θέση - καθώς θα γίνουν όσα δρομολόγια χρειαστεί - θα μετακινηθούν όσοι επιλέξουν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Από χθες ως και την Κυριακή το πρωί, υπολογίζεται ότι θα ταξιδέψουν περισσότεροι από 60.000 επιβάτες. Έχουν προγραμματιστεί 440 δρομολόγια, 155 παραπάνω διαδρομές δηλαδή, τόσο για σήμερα όσο και για αύριο.

    Με 20% ενίσχυση στις θέσεις στον άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης και 15% στο δίκτυο της Πελοποννήσου αντιμετωπίζει ο ΟΣΕ την αυξημένη ζήτηση των εισιτηρίων στα τρένα. Μάλιστα, οι συρμοί στο δίκτυο Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος θα γίνουν διπλοί. Η πληρότητα των θέσεων αγγίζει το 95%. Όσοι επιβάτες δηλώσουν ότι μετακινούνται για να ψηφίσουν, δικαιούνται έκπτωση 30%.

    Στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 486 κινήσεις και 11 τσάρτερ, για το Σάββατο 452 κινήσεις και 25 τσάρτερ, την Κυριακή 468 κινήσεις και 16 τσάρτερ και τη Δευτέρα 478 κινήσεις και 18 τσάρτερ.

    Παρότι η κίνηση στα λιμάνια δεν είναι αυξημένη, καλό είναι όσοι θα ταξιδέψουν, ιδίως για την επιστροφή τους, να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, καθώς οι άνεμοι θα είναι ισχυροί και ενδεχομένως δημιουργηθούν προβλήματα στα δρομολόγια κάποιων πλοίων.

    [14] Κόσμος

    Η Τουρκία για τη Γαλλία

    Μελετά μέτρα αντιποίνων

    13/10/2006 4:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2006 6:34:59 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μέτρα αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας μετά την έγκριση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση της πρότασης νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1915, εξετάζει η Τουρκία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του, μίλησε γενικώς περί απαραίτητων μέτρων, που θα ληφθούν έπειτα από κατάλληλους υπολογισμούς, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη της κυβέρνησής του, εξετάζουν προσεχτικά τα επόμενα βήματα τους, για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δυο χωρών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αν και κοστολόγησε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, την αξία των εμπορικών συναλλαγών, μεταξύ των δυο χωρών, δεν μίλησε για ενδεχόμενο μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

    Υπό σκέψη τα επόμενα βήματα

    Εκατοντάδες γαλλικές εταιρείες, όπως η Renault και η Carrefour, έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία και απασχολούν χιλιάδες Τούρκους εργαζομένους, ενώ αυτή την εβδομάδα τουρκικές οργανώσεις καταναλωτών και μερικά εργατικά συνδικάτα έκαναν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

    Ωστόσο οικονομολόγοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα ενός μποϊκοτάζ εναντίον της Γαλλίας, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, καθώς στην Τουρκία αντιστοιχεί μόνο το 1,3% των γαλλικών εξαγωγών.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την απόφαση της Κάτω Βουλής της Γαλλίας.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, δήλωσε σήμερα στο Ελσίνκι πως η ψήφος των Γάλλων βουλευτών είναι "απρόσφορη" για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

    Η απόφαση προκάλεσε την παρέμβαση και του αρμόδιου Επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Ολι Ρεν επέκρινε τη Γαλλία, γιατί με τη στάση της, όπως είπε, δεν κλείνει το θέμα και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ερωτώμενη σχετικά για το θέμα που έχει δημιουργηθεί, τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δυο χωρών.

    "Παρότι η ελληνική βουλή έχει υιοθετήσει ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων" πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, "από εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι το παρελθόν δεν πρέπει να καθορίζει το μέλλον στον σύγχρονο κόσμο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τουρκία μαινόμενη

    [15] Κόσμος

    Στον "τραπεζίτη των φτωχών" το Νόμπελ Ειρήνης

    13/10/2006 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ο Μουχάμαντ Γιουνούς, οικονομολόγος από το Μπανγκλαντές και η Τράπεζα Γκραμίν, η "Τράπεζα των Φτωχών", που ο ίδιος ίδρυσε και έχει χρηματοδοτήσει δεκάδες χιλιάδες φτωχούς, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης 2006 για την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα τους, εισάγοντας πρωτοποριακά οικονομικά προγράμματα όπως τα μικροπιστωτικά, δηλαδή, προγράμματα δανειοδότησης φτωχών πολιτών χωρίς την παροχή εγγυήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες. "Μια διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν εξασφαλίσει τα μέσα για να βγει από την φτώχεια. Η μικροπίστωση είναι ένα από αυτά τα μέσα", δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης, του μόνου που δεν απονέμεται από τη Σουηδική Ακαδημία, Όλε Ντάνμπολτ Μγιόες αιτιολογώντας την επιλογή-έκπληξη μεταξύ 191 υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Γιουνούς ο "τραπεζίτης των φτωχών", όπως τον αποκαλούν, δήλωσε ότι με την απόφασή της η επιτροπή Νόμπελ στηρίζει το όνειρο ενός κόσμου χωρίς φτώχεια. "Είμαι ευτυχής, πραγματικά ευτυχής. Στηρίζετε ένα όνειρο για τη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από τη φτώχεια", δήλωσε ο Μουχάμαντ Γιουνούς στο νορβηγικό ραδιόφωνο. Ο λαμπρός οικονομολόγος είναι ο ιδρυτής της Τράπεζας Γκραμίν, της πρώτης τράπεζας στον κόσμο που εφαρμόζει τον μικρο-δανεισμό σε άτομα χωρίς καμιά εγγύηση φερεγγυότητας. Η Τράπεζα Γκραμίν ιδρύθηκε το 1976 και έλαβε το στάτους της τράπεζας το 1983. Μόνος όρος που εφαρμόζεται προς τους αιτούμενους είναι η υποχρέωση δανεισμού ανά ομάδες των πέντε και η αλληλοβοήθεια στην αποπληρωμή. Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αποτελούμενο από δίπλωμα, χρυσό μετάλλιο και επιταγή των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών περίπου 1,1 εκατομμυρίων ευρώ-, θα απονεμηθεί στο Όσο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του ιδρυτή του Άλφρεντ Νόμπελ. Η επιλογή των βραβευθέντων αποτέλεσε έκπληξη, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή θεωρούνταν "αουτ-σάιντερς".

    [16] Κόσμος

    Ξεκινά η δίκη για την υπόθεση Ντε Μενέζες

    13/10/2006 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου θα παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον δικαστηρίου για την υπόθεση του θανάτου του 27χρονου Βραζιλιάνου που πυροβολήθηκε επειδή οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι ήταν βομβιστής καμικάζι. Η Σκότλαντ Γιάρντ κατηγορείται για παραβίαση των Κανονισμών Ασφάλειας και Υγείας που προκάλεσε το θάνατο του Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες στο σταθμό μετρό του Στόκγουελ τον Ιούλιο του 2005. Την Τετάρτη δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την πρόταση των επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας να μην εκδικαστεί η υπόθεση. Τα στοιχεία της υπόθεσης εξετάστηκαν από την Εισαγγελία του Στέμματος και από τον Γενικό Εισαγγελέα και αποφασίστηκε να αρχίσει η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία. Ο Ντε Μενέζες δέχτηκε οκτώ πυροβολισμούς, επτά στο κεφάλι και έναν στον ώμο, το πρωί της 22ας Ιουλίου στη διάρκεια ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ Ιαν Μπλερ δέχτηκε έντονες επικρίσεις για την υπόθεση αυτή και η οικογένεια του άτυχου νέου επέμενε πως όσοι είχαν σχέση με την υπόθεση θα πρέπει να διωχθούν προσωπικά. Όμως τον περασμένο Ιούλιο, η Εισαγγελία του Στέμματος αποφάσισε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαγγελθούν προσωπικές κατηγορίες για κάθε ένα από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση. Η δίκη που αναμένεται να διαρκέσει μήνες, θα διεξαχθεί στο Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου και θα καταθέσουν σε αυτή πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ανάμεσά τους και ο Ιαν Μπλερ.

    [17] Κόσμος

    Λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα 70 μέτρων

    Οκτώ νεκροί στο Νεπάλ

    13/10/2006 10:41:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σήμερα όταν λεωφορείο που κατευθυνόταν στο Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ, ξέφυγε από την πορεία του σε ορεινό δρόμο και έπεσε σε ένα ποτάμι από ύψος 70 μέτρων, μετέδωσε το ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο Image Channel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο παιδιά είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Το δυστύχημα έγινε στην περιοχή Νταντίνγκ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. Στο λεωφορείο επέβαιναν περισσότεροι από 120 άνθρωποι από το Ουνταϊαπούρ στο ανατολικό Νεπάλ.

    [18] Κόσμος

    Εκατοντάδες μαθητές δηλητηριάστηκαν στην Κίνα

    13/10/2006 10:33:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τετρακόσια παιδιά αρρώστησαν με τροφική δηλητηρίαση σε δύο σχολεία στη Κίνα, όπου οι κακές συνθήκες υγιεινής και η έλλειψη οποιασδήποτε ασφάλειας στα τρόφιμα είναι συνηθισμένο πρόβλημα, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Συνολικά 246 παιδιά και δάσκαλοι αρρώστησαν την Τετάρτη αφού κατανάλωσαν πρόχειρο φαγητό σε δημοτικό σχολείο στην Γκουανγκζού, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Περισσότερα από 90 παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται, γράφει η εφημερίδα "Νέα του Πεκίνου". Οι παρασκευαστές του πρόχειρου φαγητού -γάλα σόγιας και κέικ από κόκκινα φασόλια- διατάχθηκαν να σταματήσουν την παραγωγή, προσθέτει η εφημερίδα. Στην νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, περίπου 143 μαθητές παρουσίασαν διάρροια μετά το φαγητό, χθες Πέμπτη και 73 από αυτούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Το Σεπτέμβριο, αρχή της σχολικής χρονιάς, 200 μαθητές δηλητηριάστηκαν σε άλλη περιοχή της Σετσουάν και από τότε έχουν καταγγελθεί δεκάδες άλλες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης σε σχολεία. Η χειρότερη υπόθεση ήταν αυτή το 2003 όταν περισσότεροι από 3.000 μαθητές δηλητηριάστηκαν στην επαρχία Λιαονίνγκ από γάλα που διένειμαν σε σχολεία οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές.

    [19] Κόσμος

    Δίνουν οι δημοσκοπήσεις

    Σαφές προβάδισμα για το Λούλα

    13/10/2006 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα επανεκλεγεί στις επαναληπτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου, παρά τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη η κυβέρνησή του και την μέτρια εμφάνισή του στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον αντίπαλό του. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ibope, δείχνει ότι ο Λούλα έχει προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων του αντιπάλου του, πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάουλο, Ζεράλδο Αλκμίν. Η δημοσκόπηση του Vox Populi δίνει στον Λούλα διαφορά δέκα μονάδων. Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την τάση που κατεγράφη και στην έρευνα της εταιρίας Datafolha, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, και η οποία έδινε στον Λούλα διαφορά 12 μονάδων - 56% για τον Λούλα και 44% για τον Αλκμίν. Ο Λούλα δεν επανεκλέγη στην προεδρία από τον πρώτο γύρο για λίγες ψήφους, παρόλο που εξασφάλισε το 48,6% των ψήφων, έναντι 41,6% του αντιπάλου του. Η δημοσκόπηση του Ibope έγινε με δείγμα 3010 ατόμων την Τρίτη και την Τετάρτη και έχει περιθώριο σφάλματος 2%. Η δημοσκόπηση του Vox Populi ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, είχε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων και περιθώριο λάθους 2,2%.

    [20] Κόσμος

    Πέντε νεκροί σε επίθεση στην Κανταχάρ

    13/10/2006 9:53:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον πέντε Αφγανοί σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε επίθεση στην Κανταχάρ και δύο στρατιώτες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία και τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (Isaf). Αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας διευκρίνισε πως πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Αφγανοί πολίτες και να τραυματιστούν τουλάχιστον τρεις. Ο Τζέισον Κλαρκ, εκπρόσωπος της Isaf δήλωσε από την πλευρά του πως δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια της έκρηξης και πρόσθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες της διοίκησης στην περιοχή, πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και δύο ΝΑΤΟικοί στρατιώτες. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως δύο στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν από την έκρηξη.

    [21] Κόσμος

    Μαζική δηλητηρίαση σε κινεζικά σχολεία

    13/10/2006 9:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2006 9:30:33 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Τουλάχιστον 400 παιδιά υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση σε δύο σχολεία στη Κίνα, όπου οι κακές συνθήκες υγιεινής και η έλλειψη οποιασδήποτε ασφάλειας στα τρόφιμα είναι συνηθισμένο πρόβλημα. Περισσότερα από 240 παιδιά και δάσκαλοι αρρώστησαν την Τετάρτη, αφού κατανάλωσαν πρόχειρο φαγητό σε δημοτικό σχολείο στην Γκουανγκζού, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, με περίπου 90 παιδιά να εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Αλλά και στη ΝΔ επαρχία Σετσουάν, περίπου 143 μαθητές παρουσίασαν γαστρεντερικές διαταραχές μετά το φαγητό, την Πέμπτη, και 73 από αυτούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

    Συνηθισμένο φαινόμενο

    Οι παρασκευαστές του πρόχειρου φαγητού, γάλα σόγιας και κέικ από κόκκινα φασόλια, διατάχθηκαν να σταματήσουν την παραγωγή.

    Το Σεπτέμβριο, 200 μαθητές δηλητηριάστηκαν σε άλλη περιοχή της Σετσουάν και από τότε έχουν καταγγελθεί δεκάδες άλλες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης σε σχολεία.

    Η χειρότερη υπόθεση ήταν αυτή το 2003 όταν περισσότεροι από 3.000 μαθητές δηλητηριάστηκαν στην επαρχία Λιαονίνγκ από γάλα που διένειμαν σε σχολεία οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές.

    [22] Κόσμος

    Νέο σχέδιο απόφασης για τη Β. Κορέα

    13/10/2006 8:35:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας παρουσιάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη, που περιορίζει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας σε μη στρατιωτικές ενέργειες, σε απάντηση για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το καθεστώς της Πιονγιανγκ. Παράλληλα, και το αμερικανικό σχέδιο απόφασης μετέτρεψε την αρχική πρόβλεψη για εμπάργκο πωλήσεων όπλων, σε εμπάργκο πωλήσεων μόνο βαρέων όπλων. Ωστόσο, παραμένει η πρόταση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, για τη δυνατότητα ελέγχου των φορτίων που εισάγονται ή εξάγονται από τη Β. Κορέα, ώστε να εντοπίζονται τα μη συμβατικά όπλα. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ελπίζουν ότι η πρόταση αυτή θα τεθεί προς ψήφιση το Σάββατο, εφόσον οι υπουργοί Εξωτερικών την εγκρίνουν. Την ίδια ώρα, κυρώσεις εναντίον της Β. Κορέας ενέκρινε το ιαπωνικό υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση για ένα εξάμηνο όλων των εισαγωγών από Πιονγιάνγκ. Εξάλλου, το Πεκίνο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Ρο Μου Χιουν, για συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση της κατάλληλης απάντησης στη Πιονγιάνγκ.

    "Προτεραιότητα η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις"

    Ο Ρο και ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Ζιντάο, ακολουθούσαν πολιτική προσέγγισης με τη Β. Κορέα, αλλά οι προσπάθειές τους υπέστησαν σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε το καθεστώς της Πιονγιανγκ και τώρα επανεξετάζουν τη στάση τους.

    Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα China Youth Daily, ο πρεσβευτής της Ν. Κορέας στην Κίνα, Κιμ Χα-τζουνγκ, ανέφερε ότι προτεραιότητα παραμένει η επιστροφή της Πιονγιάνγκ στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πάγωμα των πυρηνικών φιλοδοξιών της.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US issues revised N Korea draft

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πιέζουν για κυρώσεις οι ΗΠΑ

    [23] Κόσμος

    Στο πλευρό του Μοράλες

    13/10/2006 7:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2006 8:04:54 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Χιλιάδες Βολιβιανοί διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Λα Πας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον πρόεδρο, Έβο Μοράλες, ο οποίος αντιμετωπίζει μία σειρά από αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Οι υποστηρικτές του Μοράλες γέμισαν ασφυκτικά την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Βολιβιανού ηγέτη να τιμήσουν την "Ημέρα του Κολόμβου", στις 12 Οκτωβρίου, ως ημέρα "αντίστασης των αυτόχθονων στην καταπίεση των κατακτητών". Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βραζιλίας, δέχεται πιέσεις από καλλιεργητές κόκας, εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες, ανθρακωρύχους και αγρότες, που ζητούν αγροτικές μεταρρυθμίσεις.

    "Η αλλαγή θα προχωρήσει"

    Πάντως, ο πρόεδρος της χώρας, θεωρεί τις κινητοποιήσεις πολιτικά ενορχηστρωμένες και κάλεσε όσους "τάσσονται εναντίον συνωμοτικών προσπαθειών" να πάρουν μέρος στη διαδήλωση των υποστηρικτών του.

    "Η αλλαγή στη Βολιβία δεν θα σταματήσει, θα προσπαθήσουν να μας εξευτελίσουν, να μας σταματήσουν, αλλά θέλω να σας πω την αλήθεια Αυτή η δημοκρατική και πολιτιστική επανάσταση θα προχωρήσει, με ή χωρίς τον Έβο Μοράλες, κανένας δεν θα τη σταματήσει", ανέφερε ο Βολιβιανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, στο κέντρο της Λα Πας.

    Η συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μοράλες έγινε μία μέρα αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ενορχηστρώνουν τις απεργίες με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Βολιβιανού προέδρου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    International Herald Tribune: Morales celebrates 'liberation' of Bolivia's Indians, disparages coup rumors

    [24] Ιράκ

    Ζήτησε ο αρχηγός του βρετανικού στρατού

    "Να αποσυρθούμε από το Ιράκ"

    13/10/2006 7:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2006 5:28:40 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Η παρουσία βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ επιδεινώνει τα προβλήματα ασφαλείας τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς, δήλωσε σε συνέντευξή του στη "Daily Mail" ο αρχηγός του βρετανικού στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Ντάνατ, και ζήτησε την αποχώρησή τους, σύντομα. Οι δηλώσεις Ντάνατ προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα νωρίτερα σήμερα, ο στρατηγός να προσπαθήσει να μειώσει τη σημασία τους. "Αυτό που είπα είναι ότι όταν η αποστολή θα ολοκληρωθεί, πρέπει να φύγουμε", τόνισε μιλώντας στο BBC. Την ίδια ώρα, απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη συνεχιζόμενη και χωρίς αμερόληπτη δικαστική κρίση κράτηση ανθρώπων, στο Γκουαντάναμο, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ.

    Ανασκευάζει λόγω σάλου

    Στη συνέντευξή του, ο στρατηγός Ντάνατ τόνισε ότι η εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ επιδεινώνει τα προβλήματα ασφαλείας και σε άλλα μέρη του κόσμου. "Δεν λέω ότι οι δυσκολίες που συναντούμε στον κόσμο οφείλονται στην παρουσία μας στο Ιράκ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό τις επιδεινώνει", είπε χαρακτηριστικά.

    "Βρισκόμαστε σε μια μουσουλμανική χώρα και η μουσουλμανική άποψη για τους ξένους στη χώρα τους είναι σαφής. Ως ξένος, είσαι καλοδεχούμενος εφόσον προσκληθείς στη χώρα αλλά ασφαλώς εμείς δεν προσκληθήκαμε στο Ιράκ", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Όμως οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο και σήμερα φρόντισε να ανασκευάσει. "Θα παραμείνουμε στο Ιράκ μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά", δήλωσε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Είμαι στρατιώτης. Δεν παραδιδόμαστε, δεν υψώνουμε λευκή σημαία. Θα φτάσουμε ως το τέλος".

    Η Ντάουνινγκ Στριτ , πάντως, αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ του στρατηγού και του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Απορρίπτει τις κατηγορίες η Ουάσινγκτον

    Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον απέρριψε τις επικρίσεις που δέχτηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, δια στόματος της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με το Γκουαντάναμο .

    "Δεν θέλουμε να κρατήσουμε το Γκουαντάναμο σε λειτουργία επ άπειρον. Δεν θέλουμε να είμαστε οι δεσμοφύλακες του κόσμου. Πραγματικά περιμένουμε με ανυπομονησία την ημέρα που το Γκουαντάναμο θα κλείσει ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ.

    Σημειώνεται ότι η φυλακή αυτή άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Σήμερα βρίσκονται εκεί 450 "μαχητές του εχθρού", ορισμένοι από τους οποίους κρατούνται επί τέσσερα και πλέον χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ άλλοι, ελάχιστοι, έχουν προσαχθεί να δικαστούν σε ειδικά στρατοδικεία.

    Σχετικά Links:

    Daily Mail: Army chief declares war on Blair: 'We must quit Iraq soon'

    [25] Μ. Ανατολή

    Εμμένει η Χαμάς

    13/10/2006 9:24:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δε βλέπει πολιτικά οφέλη από την πιθανή αναγνώριση του Ισραήλ η Χαμάς και θα αντισταθεί σε μία τέτοια προοπτική παρά τις δυτικές κυρώσεις κατά της παλαιστινιακής Κυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ. "Η Χαμάς δεν θα παραδοθεί σε αυτούς που επιδιώκουν να κάνουν πραξικόπημα εναντίον της, δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν θα εγκαταλείψει την ένοπλη αντίσταση", δήλωσε ο Μεσάαλ στη διάρκεια τελετής για την έναρξη του τελευταίου δεκαημέρου του Ραμαζανιού. Η άρνηση της Χαμάς να πάρει μέρος σε Κυβέρνηση που θα αναγνωρίσει το Ισραήλ είναι ένας βασικός παράγοντας για την αδυναμία συγκρότησης Κυβέρνησης συνεργασίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που θα μπορούσε να συνδιαλλαγεί με τη Δύση και να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύουν ότι η παλαιστινιακή Κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να αποδεχτεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα. Όμως ο Μεσάαλ, που ζει στη Συρία, δήλωσε ότι η σκληρή γραμμή της Χαμάς σταδιακά θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς. "Ας υποχρεώσουμε το Ισραήλ να κάνει συμβιβασμό. Επιτρέψτε μας να κρατήσουμε για μας κάποια χαρτιά. Έχουμε δει την τύχη αυτών που αποδέχτηκαν την αναγνώριση (του Ισραήλ) ως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις. Δεν κέρδισαν τίποτα", δήλωσε ο Χάλεντ Μεσάαλ.

    "Η μη αναγνώριση εμποδίζει τον πολιτικό διάλογο; Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν. Κάποια κράτη μερικές φορές δεν αναγνωρίζουν το ένα το άλλο, αλλά έχουν σχέσεις", πρόσθεσε ο ηγέτης της Χαμάς.

    Ο Χάλεντ Μεσάαλ τόνισε ότι η Χαμάς θα μπορούσε να ζήσει ειρηνικά με το Ισραήλ εάν το εβραϊκό κράτος αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το 1967, περιλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ και αναγνωρίσει τα δικαιώματα που έχουν οι πρόσφυγες.

    Αναφερόμενος δε στην προοπτική συγκρότησης Κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα Παλαιστινιακά Εδάφη είπε πως είναι εφικτή η συμφωνία για κυβέρνησης συνεργασίας με τη Φατάχ, του Προέδρου Αμπάς, παρά την κατάρρευση των συνομιλιών και την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των δύο παρατάξεων.

    [26] Οικονομία

    Παρουσίαση σχεδίου από τον υπουργό Οικονομίας

    Αναπτυξιακά έργα στη Φωκίδα

    13/10/2006 5:30:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Νομό Φωκίδας, που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης σε εκδήλωση που έγινε στην Άμφισσα.

    Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ, βασίζεται στην ανάπτυξη των ορεινών όγκων του Νομού, καθώς και σε τρία μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αφορούν το Χιονοδρομικό Κέντρο Βαρδουσίων, την αξιοποίηση του λιμανιού της Ιτέας με την κατασκευή τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής και την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου στην Άμφισσα.

    Ο υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές. Ο κ.Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι με το νέο επενδυτικό νόμο που θα ισχύσει από το 2007, το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης για το Νομό Φωκίδας φθάνει στο 50% του ύψους ενός επενδυτικού σχεδίου από 45% σήμερα.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, υλοποιούνται στο Νομό Φωκίδας 427 έργα με προϋπολογισμό 178 εκατ. ευρώ. Με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, είπε ο υπουργός, δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπου κατευθύνεται το 82% των διαθέσιμων πόρων του Δ ΚΠΣ.

    [27] Πολιτισμός

    Παράρτημα στη Σανγκάη

    "Πομπιντού" made in China

    12/10/2006 11:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Γερμ.Πρακτορείο

    Ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, το ιστορικό Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, γνωστό και ως Μπομπούρ θ ανοίξει ένα παράρτημά του στην κινεζική πόλη της Σανγκάης έως τα τέλη του 2007, ανακοίνωσαν πηγές στο Παρίσι. "Η Κίνα προορίζεται να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για το Κέντρο Πομπιντού να έχει άμεση επαφή με αυτό το κίνημα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του μουσείου.

    Από τις 31 Ιανουαρίου 1977 που εγκαινιάστηκε στο αρχιτεκτονικά αντιφατικό κτίριο που σχεδίασε ο Ιταλός Ρένζο Πιάνο, το Εθνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Ζορζ Πομπιντού έγινε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία μοντέρνας τέχνης στην Ευρώπη.

    Το παράρτημά του στη Σανγκάη λέγεται ότι θα ανοίξει σε δύο χωριστές φάσεις, με την πρώτη να εγκαινιάζεται του χρόνου μετά την ανακαίνιση και αναμόρφωση ενός παλαιού οικήματος του 1908. Ένα σύγχρονο κτίριο θα κατασκευαστεί επίσης και θα ανοίξει τις πύλες του γύρω στο 2009, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Το κινεζικό παράρτημα θα επικεντρωθεί στην τέχνη του 20ού και του 2ου αιώνα με τις εκθέσεις να προβάλλουν έργα από το κέντρο Πομπιντού και έργα κυρίως κινεζικής τέχνης. Μόλις ολοκληρωθεί, το μουσείο της Σανγκάης θα προσφέρει στο κοινό του εκθεσιακό χώρο 10.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα περιλαμβάνει παιδική πινακοθήκη, βιβλιοθήκη, εργαστήριο σχεδίου, καφέ και εστιατόριο.

    [28] Πολιτισμός

    Το καλοκαίρι του 2007

    "Λαμπερή Ρωσία" στην Ελλάδα

    12/10/2006 11:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το Φεστιβάλ "Λαμπερή Ρωσία", το Μορφωτικό Τμήμα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα φιλοδοξεί να συστήσει στους Έλληνες την ρωσική κουλτούρα και τον πολιτισμό, το καλοκαίρι του 2007. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και θα "περιοδεύσει" σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αφορμή την έναρξη του εορτασμού των 150 χρόνων από την ημέρα γέννησης του Τσέχοβ.

    Τρεις παραστάσεις του "Γλάρου", σε τρία διαφορετικά στυλ (κωμωδία, περιπέτεια, επιθεώρηση) θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής, στις 16 Ιουνίου, βασισμένα στα ομώνυμα έργα του Τσέχοβ και του Μπορίς Ακούνιν. Την ίδια μέρα θα προβάλλονται οι καλύτερες - σύμφωνα με τους διοργανωτές - κινηματογραφικές ταινίες της Σύγχρονης Ρωσίας, ενώ μια μεγάλη έκθεση με τίτλο "Εθνικές Λαϊκές Τέχνες της Ρωσίας "Λαντιά"" επιχειρεί ν αναδείξει τις Ρωσικές Λαϊκές Τέχνες.

    Παράλληλα, θα διοργανωθούν επιδείξεις Ρωσικής Μόδας, η παρουσίαση της συλλογής "Ιστορία της Ρωσικής ενδυμασίας" συναυλίες παιδικών συγκροτημάτων από την Μόσχα, φωτογραφική έκθεση "Από την Μόσχα μέχρι τα περίχωρα" και έκθεση έργων σύγχρονων ζωγράφων.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου , σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής με τον "Ρωσικό χορό στην Αθήνα" και τελετή βράβευσης με το διεθνές παράσημο "Το άστρο της Φιλίας".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 October 2006 - 16:51:17 UTC