Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τον Ανάν
  • [02] Υψηλοί τόνοι στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Καταιγίδες και προβλήματα
  • [04] Ενθρόνιση Ειρηναίου
  • [05] Νέα ένταση
  • [06] Συνεχίζεται το θρίλερ της διαδοχής
  • [07] Αποτρόπαιο έγκλημα
  • [08] Νέα διαμαρτυρία νέες συλλήψεις
  • [09] "Εικασίες" τα περί θανάτου του Λάντεν
  • [10] Νέες αιματοχυσίες
  • [11] Σταμάτησε στο Αιγάλεω
  • [12] "Τσίμπησε" βαθμό η Καλαμαριά
  • [13] Πινγκ Πονγκ: Χρυσός ο Γκιώνης
  • [14] Εντυπωσιακοί "Ρωμαίοι"
  • [15] Έργα Μηταράκη στο Μπενάκη
  • [16] Από την Αφροδίτη στη Μελουζίνη
  • [17] Φυσική άμυνα για την καρδιά

    [01] Πολιτική

    Στην έδρα του ΟΗΕ

    Συνάντηση με τον Ανάν

    24/9/2006 1:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Η επισκόπηση όλων των εξελίξεων στη διεθνή σκηνή, η επιλογή του διαδόχου του Κόφι Ανάν ενόψει της επικείμενης αλλαγής σε επίπεδο προεδρίας, αλλά και θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει αύριο η Ντόρα Μπακογιάννη με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το Κυπριακό, το Σκοπιανό, το καθεστώς του Κοσόβου και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Εν συνεχεία η Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις, με την οποία όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατηρεί καλή επικοινωνία.

    Το πρόγραμμα της Υπουργού Εξωτερικών

    Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι, η Ουάσιγκτον "προσβλέπει στην πιο επίσημη ευκαιρία που θα έχει η Αμερικανίδα Υπουργός να συνομιλήσει και πάλι με την Ελληνίδα Υπ. Εξωτερικών" έπειτα από την πρώτη συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι δύο κυρίες στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο δείπνου με τους ομολόγους τους του Καναδά και της Αυστραλίας.

    Προτού αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα η κ. Μπακογιάννη θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν της επαγγελματικές οργανώσεις της ομογένειας, ενώ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Φαουζι Σαλούχ.

    Κατά τη διαμονή της στην Ουάσιγκτον όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ενώ την ίδια μέρα θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας. Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Σάμιουελ Μπόντμαν και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Τζορτζταουν. To απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τoν Σύμβουλο Εθνικής ΑσφαλείαςΣτίβεν Χάντλι και ακολούθως θα τελέσει τα επίσημα εγκαίνια της έδρας των Νεοελληνικών Σπουδών "Τσακόπουλος-Κουναλάκης" στο Πανεπιστήμιο Τζορτζταουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ομιλία στον ΟΗΕ

    [02] Πολιτική

    Υψηλοί τόνοι στη Θεσσαλονίκη

    24/9/2006 7:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Συμπρωτεύουσα με πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων για τον Δήμο και την Νομαρχία τα κρούσματα διαφθοράς ενώ και οι υποψήφιοι σε Αθήνα και Πειραιά εντείνουν τις δραστηριότητές τους. Να καταθέσουν στην δικαιοσύνη, όσα στοιχεία έχουν σε βάρος του, καλεί ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης όσους του επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες για την εμπλοκή του στενού του συνεργάτη. Επικαλούμενη το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" η υποψήφια για τη Νομαρχία με το ΠΑΣΟΚ, Βούλα Πατουλίδου ζητά να πάει άμεσα η υπόθεση στα χέρια της δικαιοσύνης.

    Για προεκλογικό παροξυσμό κάνει λόγο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος απαντώντας σε όσα του καταλογίζουν για την παραχώρηση των οικοπέδων του Δήμου και μεταξύ άλλων αναφέρει:

    "Έχουμε ένα άλλο παράδειγμα αυτού του παροξυσμού με κατηγορίες της ίδιας βαρύτητας με αυτές που είχαν οι προχθεσινές κατηγορίες περί "οικοπέδων", που δυστυχώς για ορισμένους έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και περί "μονιμοποιήσεων", που δυστυχώς και πάλι για ορισμένους έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ".

    Να δώσει άμεσα εξηγήσεις καλεί τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης η υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου .

    "Οι συνεργάτες του δημάρχου, αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα της πόλης και να αναζητήσουν λύσεις, ασχολούνται με το πώς θα επωφεληθούν οι ίδιοι, εμπλεκόμενοι σε παιχνίδια με εργολάβους συνεργάτες τους" σημείωσε η κ. Αράπογλου.

    Να στείλουν με την ψήφο τους, ένα μήνυμα με πολλούς αποδεκτές καλεί τους πολίτες ο υποψήφιος υπερνομάρχης με το ΚΚΕ,Γιώργος Μαυρίκος.

    Στο πρωτοδικείο Πειραιά κατέθεσε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του ο Παναγιώτης Φασούλας.

    [03] Κοινωνία

    Βελτίωση από το απόγευμα

    Καταιγίδες και προβλήματα

    24/9/2006 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2006 3:00:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αρκετά προβλήματα, κυρίως στις συγκοινωνίες, προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Στην Ηλιούπολη, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τα νερά, μετά την πτώση της λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου. Στο Αίγιο, μπουρίνι προκάλεσε επικίνδυνες κατολισθήσεις σε σημείο της εθνικής οδού Αθηνών Πατρών, ενώ ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την Καρδίτσα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει υποχώρηση της κακοκαιρίας και σταδιακή βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.

    Κατολισθήσεις στο Αίγιο

    Ήταν γύρω στις 8.30 χθες το βράδυ όταν οι οδηγοί που βρίσκονταν στην εθνική οδό Αθηνών Πατρών, στο ύψος της Παναγοπούλας και του Διακοφτού, είδαν όγκους λάσπης να κατακλύζουν το οδόστρωμα. Αρκετά οχήματα εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκε η συνδρομή των μηχανημάτων της Νομαρχίας προκειμένου να ξεκολλήσουν από τα υλικά της κατολίσθησης. Ευτυχώς όμως δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Το ρεύμα προς Αθήνα έμεινε κλειστό για 3,5 ώρες, ενώ η Τροχαία έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας από την παλαιά εθνική οδό, όπου και εκεί είχαν παρουσιαστεί μικροπροβλήματα.

    Ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν στην Καρδίτσα, ενώ στην Ηλιούπολη Αττικής μια 40χρονη γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες έχασε τη ζωή της όταν λόγω της ολισθηρότητας, έπεσε και παρασύρθηκε από τα νερά. Το άψυχο σώμα της εντοπίστηκε τα ξημερώματα στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Αναστάσεως, κάτω από αυτοκίνητο. Τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου της άτυχης γυναίκας ερευνώνται από την αστυνομία.

    Πάντως, το κύμα κακοκαιρίας, ήδη δείχνει να υποχωρεί. Τα καιρικά φαινόμενα σήμερα περιορίζονται στα νησιά του Αιγαίου, στην Εύβοια και στα Δωδεκάνησα, ενώ από το απόγευμα θα σταματήσουν σε όλη τη χώρα και ο καιρός θα βελτιωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Για τη Δευτέρα προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη νοτιοανατολική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος, με ομίχλες στα δυτικά τις πρωινές ώρες και αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά θα αναπτυχθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και αργότερα νότιοι μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και στο νότιο Αιγαίο τοπικά ισχυροί με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σε άνοδο σε όλη τη χώρα.

    [04] Κοινωνία

    Ενθρόνιση Ειρηναίου

    24/9/2006 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με όλες τις δέουσες τιμές έγινε την Κυριακή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου που διαδέχθηκε τον Κυρό Τιμόθεο. Ο νέος Ποιμενάρχης της Κρήτης, πρώην Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ιεράρχες της Κρήτης αλλά και χιλιάδες κόσμου που τον καλωσόριζαν στην νέα του έδρα. "Ήρθα για να υπηρετήσω. Δεν θέλω τίποτα από εσάς, θέλω μόνο εσάς. Θέλω να είμαι φίλος αδελφός και πατέρας όλων" είπε ο αρχιεπίσκοπος ενώ κλήρος και λαός αναφωνούσαν άξιος και χειροκροτούσαν.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος έφθασε στις 12 το μεσημέρι στο Ηράκλειο όπου του έγινε επίσημη υποδοχή από τον δήμαρχο και τις αρχές της πόλης στην Πύλη του Παντοκράτορα όπου ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κουράκης με μια θερμή προσφώνηση καλωσόρισε τον νέο ποιμενάρχη τονίζοντας ότι με αισθήματα χαράς και σεβασμού το Ηράκλειο, η έδρα της Αρχιεπισκοπής υποδέχεται τον Ποιμενάρχη της.

    Στην τελετή της ενθρόνισης που έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης παραβρέθηκαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μαν Κεφαλογιάννης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας , όλοι οι βουλευτές της Κρήτης, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κουράκης, οι 4 νομάρχες του νησιού, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου , του πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Εκκλησίας Κύπρου, σύσσωμη η Ιερά σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης , κλήρος και πλήθος πιστών.

    Την ενθρονιστήρια ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος εστίασε στο τρίπτυχο Εκκλησία -Κρήτη-άνθρωπος και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να σταθεί το πλευρό του λαού και του κλήρου με τη δύναμη του Θεού .

    Κατά την τελετή της ενθρόνισης ο Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού θρόνου κ. Ελπιδοφόρος διάβασε το πατριαρχικό και συνοδικό γράμμα για την παμψηφεί εκλογή του ενώ στη συνέχεια ο επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος διάβασε το προεδρικό Διάταγμα που αναφερόταν στην εκλογή και τοποθέτηση του κ. Ειρηναίου.

    Ακολούθως ο Μητροπολίτης Πριγκιπονήσων κ. Ιάκωβος μετέφερε μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον κ. Ειρηναίο που τον χαρακτηρίζει άξιο και πανάξιο αρχιεπίσκοπο.

    Στην ακεραιότητα του και εντιμότητα του χαρακτήρα του νέου Αρχιεπισκόπου, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Κάλος, τονίζοντας τη συμπαράσταση του υπουργείου στο έργο που αναλαμβάνει.

    Τέλος για λαμπρό ταγό της Ορθοδοξίας και φάρο της νεολαίας έκανε λόγο ο Νομάρχης Δ. Σαρρής ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τον προκαθήμενο της Εκκλησίας να βοηθήσει και επιτύχει την ενότητα της Κρήτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

    [05] Κόσμος

    Στις σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζεούλας

    Νέα ένταση

    24/9/2006 5:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2006 6:37:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Νέα ένταση στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βενεζουέλα προκάλεσε η κράτηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Ο Νικόλας Μαντούρο που παρακολούθησε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει στο Καράκας, όταν οι αρχές στο αεροδρόμιο Κένεντι τον κράτησαν για μιάμιση ώρα παρά τη διπλωματική του ιδιότητα. Το συμβάν προκάλεσε τη μήνι του Ούγκο Τσάβες ο οποίος για μια ακόμη φορά αποκάλεσε τον Τζώρτζ Μπους "διάβολο".

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες αποκαλεί και πάλι το Τζώρτζ Μπους "διάβολο" με αφορμή την κράτηση του υπουργού εξωτερικών της χώρας στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι απειλείται η ζωή του, δηλώνοντας πως ο Τζορτζ Μπους, έχοντας εκνευριστεί από τη στάση του έχει δώσει εντολή να τον σκοτώσουν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας κατήγγειλε στους εκπροσώπους του Τύπου την παράνομη κράτησή του από τις αρχές του αεροδρομίου Κένεντυ.

    "Μας κράτησαν για μιάμιση ώρα. Μας απείλησαν ότι θα διαταχθεί η κράτησή μας, μας χτύπησαν και μας έβαλαν χειροπέδες. Τους είπαμε πολλές φορές ποιοι είμαστε.", δήλωσε ο Νίκολας Μαντούρο για το συμβάν κατηγορώντας τις αμερικανικές αρχές πως προσπάθησαν να τον υποβάλουν σε σωματική έρευνα και ότι για αρκετή ώρα κρατήθηκαν το διπλωματικό διαβατήριο και το εισιτήριο του.

    "Είναι κατάφορη παραβίαση των διεθνών συνθηκών που προστατεύουν τους διπλωμάτες παγκοσμίως, και ειδικότερα αυτούς που παρακολουθούν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.", τόνισε φανερά εκνευρισμένος.

    Μετά από ρηματική διακοίνωση του Καράκας, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουασιγκτον ζήτησε συγγνώμη.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών ασφαλείας είπε ότι η αναστάτωση προκλήθηκε από το γεγονός ότι χρειάστηκε να γίνει περαιτέρω έλεγχος στο διπλωματικό κλιμάκιο της Βενεζουέλας πριν την αναχώρησή του.

    [06] Κόσμος

    Στη Βρετανία

    Συνεχίζεται το θρίλερ της διαδοχής

    24/9/2006 6:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/9/2006 6:27:05 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τις εντάσεις γύρω από την διαδοχή του, ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε σήμερα να εκφράσει υποστήριξη στον υποψήφιο διάδοχό του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, κατά την έναρξη του ετησίου συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στο Μάντσεστερ. Ερωτηθείς από το BBC, ο Μπλερ χαιρέτισε στο πρόσωπο του νύν υπουργού των Οικονομικών έναν "φανταστικό καγκελάριο (όπως είναι ο ακριβής τίτλος του στη Βρετανία: καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου)", αλλά απέφυγε επιμελώς να επαναλάβει προηγούμενες δηλώσεις του, σύμφωνα προς τις οποίες ο Μπράουν θα ήταν "ένας πρώτης τάξεως πρωθυπουργός".

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αρνήθηκε κάθε σχόλιο περί διαδοχής, καθώς ενόψει του συνεδρίου των Εργατικών, εκτίμησε ότι το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί στα "ζητήματα" της ατζέντας.

    "Αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να επανασυνδεθούμε με τους πολίτες", τόνισε ο Μπλερ.

    Ωστόσο και παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος από την παραμονή του στην πρωθυπουργία αρνήθηκε να προσδιορίσει την ημερομηνία της αποχώρησής του.

    "Ακόμη κάνω τη δουλειά μου, κι είναι σημαντικό να συνεχίσω να την κάνω", δήλωσε.

    [07] Κόσμος

    Στο Μιζούρι των ΗΠΑ

    Αποτρόπαιο έγκλημα

    24/9/2006 5:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Φρίκη έχει προκαλέσει στην κοινωνία της αμερικανικής πολιτείας του Μιζούρι, το τετραπλό φονικό που κατά πάσα πιθανότητα διέπραξε μια 24χρονη. Η Τίφανι Χολ, σκότωσε την 23χρονη οικογενειακή της φίλη Τζιμέλα Τάνσταλ, και αφαίρεσε το έμβρυο που κυοφορούσε. Στη συνέχεια βρέθηκαν νεκρά και τα τρία παιδιά της Τάνσταλ. Η αστυνομία ανακρίνει την Χολ αναζητώντας το πιθανό κίνητρο.

    Το πτώμα της 23χρονης Τζιμέλα Τάνσταλ είχε βρεθεί στις 15 Σεπτεμβρίου σε ερημική τοποθεσία του Σέντ Λούις. Έφερε βαθύ τραύμα από αιχμηρό όργανο στην κοιλιά.

    Χθες βρέθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία τα πτώματα των τριών παιδιών της Τζιμέλα, ηλικίας 7, δύο και ενός έτους.

    Την περασμένη Δευτέρα μάρτυρες είχαν δει τα τρία παιδιά να συνοδεύονται από την 23χρονη Τίφανι Χολ φίλη της νεκρής Τζιμέλα.

    Η Χολ συνελήφθη. Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το φόνο της εγκύου και του εμβρύου που κυοφορούσε.

    Οι αρχές πιστεύουν ότι η 23χρονη σκότωσε και τα τρία παιδιά της Τζιμέλα, αλλά προς το παρόν η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και τα πιθανά κίνητρα αναζητούνται.

    Εάν αποδειχθεί ότι η Χολ βρίσκεται πίσω από το τετραπλό έγκλημα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη θανατική καταδίκη.

    [08] Κόσμος

    Στην Ουγγαρία για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

    Νέα διαμαρτυρία νέες συλλήψεις

    24/9/2006 4:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εκατόν πενήντα Ούγγροι διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ως τώρα διαδήλωσης μπροστά στο κοινοβούλιο της χώρας, στην πλατεία Κόσουθ. Είκοσι χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Φέρεντς Γκιούρτσανι, που όπως αποκαλύφθηκε, παρουσίαζε ψεύτικη εικόνα για την οικονομία της χώρας, προκειμένου το κόμμα του να κερδίσει τις εκλογές. Εκατοντάδες αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με δακρυγόνα, γκλόμπς και ασπίδες, βρίσκονταν στους γύρω χώρους, έτοιμοι να προλάβουν εκδηλώσεις βίας. Η διαδήλωση οργανώθηκε από το μικρό, ακροδεξιό κόμμα και από άλλους φορείς. Πήραν όμως μέρος, πολλοί από τους οπαδούς του ΦΙΝΤΕΖ, του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ματαίωσε τη δική του διαμαρτυρία για λόγους ασφαλείας.

    [09] Κόσμος

    Αντιδράσεις από Ριάντ, Παρίσι και Ουάσινγκτον

    "Εικασίες" τα περί θανάτου του Λάντεν

    24/9/2006 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Η είδηση για το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, από τυφώδη πυρετό, η οποία έκανε χθες το γύρο του κόσμου μέσω δημοσιεύματος που επικαλέστηκε πηγές των γαλλικών και σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, ελέγχεται ως ανακριβής. Με επίσημη ανακοίνωση της η Σαουδική Αραβία ξεκαθάρισε ότι "ουδεμία ένδειξη έχει" πως ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα είναι νεκρός. "Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι εντελώς υποθετική και δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή", προστίθεται στην ανακοίνωση από το Ριάντ. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, που διέταξε έρευνα για τη διαρροή των πληροφοριών, ενώ και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα τέτοιο.

    Το επίμαχο δημοσίευμα

    Το επίμαχο δημοσίευμα επικαλούταν αναφορά των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών (DGSE) με ημερομηνία την 21η Σεπτεμβρίου, στην οποία εκφραζόταν η πεποίθηση ότι ο Λάντεν πέθανε από μολυσμένο νερό, στις 23 Αυγούστου, στο Πακιστάν. Δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική επαρχιακή εφημερίδα Est Republicain η οποία εκδίδεται στο Νανσί.

    Το περιοδικό Time δημοσίευσε χωριστά στην ιστοσελίδα του άρθρο επικαλούμενο ανώνυμη σαουραδαβική πηγή, που ισχυρίζεται ότι ο Λάντεν επλήγη από ασθένεια και ίσως είναι ήδη νεκρός. Το περιοδικό αναφέρει ότι η πηγή του ισχυρίζεται πως Σαουδάραβες αξιωματικοί έλαβαν πολλές ανάλογες πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να βρεθούν αδιάσειστες αποδείξεις για το γεγονός.

    Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε τη βάση του στο Αφγανιστάν έως την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Έκτοτε Αμερικανοί και Πακιστανοί έχουν επανειλημμένα αναφέρει πως εκτιμούν ότι κρύβεται κάπου στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν. Λέγεται ότι ο Λάντεν υποφέρει από νεφροπάθεια και υποβάλλεται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης. Το τελευταίο του μαγνητοσκοπημένο μήνυμα δημοσιοποιήθηκε στα τέλη του 2004.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός ο Μπιν Λάντεν;

    [10] Ιράκ

    Δεκατρείς Ιρακινοί σκοτώθηκαν

    Νέες αιματοχυσίες

    24/9/2006 2:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Δεκατρείς άνθρωποι, εκ των οποίων τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες, βρήκαν τον θάνατο σε επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη και στο Βόρειο Ιράκ.

    Η πρώτη επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο, που στόχο είχε αστυνομική περίπολο σε κεντρικό προάστιο της Βαγδάτης. Στην έκρηξη σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίσθηκαν άλλοι 14, εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί, ανακοίνωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ακολούθησε παρόμοια επίθεση, με στόχο αυτή τη φορά περίπολο του στρατού, στο προάστιο Αζαμίγια (βόρεια Βαγδάτη), στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιώτες και τραυματίσθηκε ένας τρίτος.

    Τρεις οδηγοί φορτηγών, που μετέφεραν υλικά για τον στρατό, βρήκαν τον θάνατο από έκρηξη βόμβας κι από πυρά ενόπλων στο Αμπού Γράιμπ, στην δυτική Βαγδάτη. Ανάλογο τέλος είχαν και άλλα πέντε άτομα, μεταξύ αυτών κι ένας αστυνομικός, στην περιοχή της Μπαακούμπα, 60 χλμ βορείως της Βαγδάτης.

    Τέλος, στο βόρειο Ιράκ, ένας καμικάζι οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του εναντίον φυλακίου στο Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο στρατιώτες και να τραυματισθούν άλλοι δύο.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σταμάτησε στο Αιγάλεω

    24/9/2006 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Έστω και αν προηγήθηκε και ξεκίνησε να δημιουργεί μια ακόμη έκπληξη, η Κέρκυρα δεν άντεξε στην πίεση του Αιγάλεω, που ακολούθησε μετά το 0-1 και υπέκυψε με 2-1, για να γνωρίσει έτσι την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, μετά από δύο νίκες και δύο ισοπαλίες. Στο 19' η ομάδα του Τεννέ άνοιξε το σκορ μετά από μπαλιά με την οποία ο Ντακόλ βρήκε τον Γκουέλα που χρίστηκε σκόρερ. Παρόλα αυτά το Αιγάλεω ήταν καλύτερο και μέχρι τότε και από εκεί και έπειτα, έτσι η χαρά των φιλοξενούμενων διήρκεσε μόλις τέσσερα λεπτά. Στο 24' ο Ψωμάς με το κεφάλι του "σημάδεψε" το δοκάρι του Σιντιμπέ και η ολιγωρία των αμυντικών της Κέρκυρας έφερε τον Νικολόπουλο με την μπάλα σε πλεονεκτική θέση, με αποτέλεσμα η ισοφάριση να έρθει εύκολα.

    Στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους το Αιγάλεω δεν κατάφερε να πάρει το προβάδισμα και λίγο έλειψε να πάθει τα ίδια με το ξεκίνημα και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Στο 64' ο Ντακόλ αστόχησε από κοντά και έχασε την ευκαιρία να δώσει ξανά το προβάδισμα στην Κέρκυρα, κάτι που δεν έγινε στο 71' για το Αιγάλεω. Ο Πετρόπουλος με κεφαλιά μετά από φάουλ του Ποπόφ, έκανε το 2-1 που ήταν και το τελικό σκορ, το οποίο σφράγισε την δεύτερη νίκη της ομάδας του Χατζάρα στο φετινό πρωτάθλημα.

    Διαιτητής: Κοντογιαννίδης (Ξάνθης) Κίτρινες: Ψωμάς, Πετρόπουλος - Γκουέλα, Βαρτζιώτης, Τόσκας

    ΑΙΓΑΛΕΩ (Γιώργος Χατζάρας): Τζενάμο, Ψωμάς, Σίμανεκ, Γιάντσετιτς (46΄ Παπουτσής), Ποπόφ, Σκοπελίτης, Ομο, Τσάτσος (51΄ Μάριτς), Αγρίτης (90΄ Σέζαρεκ), Νικολόπουλος, Πετρόπουλος. ΚΕΡΚΥΡΑ (Μπάμπης Τεννές): Σιντιμπέ, Βαρτζιώτης, Μοσχογιάννης, Καραδήμος (28΄ λ. τρ. Τόσκας), Καγκιούζης (58΄ Αναστασιάδης), Φούφουλας, Καρβάλιο, Ντα Σίλβα (77΄ Μπούρμπος), Σκούφαλης, Γκουέλα, Ντ΄Ακόλ.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Τσίμπησε" βαθμό η Καλαμαριά

    24/9/2006 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Απόλλωνας Καλαμαριάς και Πανιώνιος, σε παιχνίδι για την 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1, με τους "κυανέρυθρους" να ανοίγουν το σκορ στο 60 με τον Μπρέσκα και τους Πόντιους να παίρνουν τον βαθμό της ισοπαλίες με γκολ του Μουράφσκι στο 90 της αναμέτρησης. Οι Θεσσαλονικείς πήραν την πρώτη ισοπαλία τους στο πρωτάθλημα, ενώ για τους Νεοσμυρνιώτες αυτή ήταν η δεύτερη εφετινή.

    Με μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Καλαμαριά ξεκίνησε το παιχνίδι στο πρώτο μέρος. Μόλις στο 10 ο Φαβάλι "σημάδεψε" με κεφαλιά το δοκάρι του Κένιγκ και δεν μπόρεσε να δώσει προβάδισμα στους Πόντιους. Από το 20΄και μετά ο Πανιώνιος ανέβασε την απόδοση του και προσπάθησε να απειλήσει τα καρέ του Κόβατς χωρίς να τα καταφέρει στο πρώτο μέρος.

    Ότι δεν κατάφεραν στο πρώτο, το έκαναν πράξη στο δεύτερο οι "κυανέρυθροι". Συγκεκριμένα στο 60 ο Μπρέσκα έκανε ατομική προσπάθεια από αριστερά και έφτασε έξω από τη μεγάλη περιοχή του Απόλλωνα, όπου με δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στο δεξί "παραθυράκι" του Κόβατς. Λίγο νωρίτερα μάλιστα Από το σημείο και μετά η Καλαμαριά προσπάθησε για την ισοφάριση αλλά πέρα από μία καλή φάση στο 81, με το σουτ του Μπούσει να αποκρούει ο Κένινγκ, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι. Τελικά η "λύτρωση" για τους Πόντιους ήρθε στο 90 της αναμέτρησης. Ο Σαμουηλίδης εκτέλεσε κόρνερ, δημιουργήθηκε σύγχυση στην περιοχή του Πανιωνίου και ο Μουράφσκι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κένιγκ, γράφοντας το τελικό 1-1 και δίνοντας στις δύο ομάδες από ένα βαθμό.

    Διαιτητής: Γκαϊτατζής (Δράμας)

    Κίτρινες: Φυτανίδης - Πλετς, Αραβίδης

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Μάκης Κατσαβάκης): Κόβατς, Γαλανόπουλος, Κόλτσης, Παπαδόπουλος, Πόπαρα (65΄ Κρασσάς), Καραλιόπουλος (77΄ Μανίκας), Μπούσι, Ορφανός (70΄ Σαμουηλίδης), Μουράφσκι, Φαβάλι, Φυτανίδης.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Εβαλντ Λίνεν): Κένιγκ, Μανιάτης, Μπερτε, Πλετς, Ενσαλίβα, Μπρέσκα, Αραβίδης (81΄ Ζωγραφάκης), Μάκος, Γουνδουλάκης, Σπυρόπουλος, Φερνάντεζ (86΄ Τσκιτισβίλι).

    [13] Πινγκ Πονγκ: Χρυσός ο Γκιώνης

    24/9/2006 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από δύο συγκλονιστικά παιχνίδια σε ημιτελικό και τελικό κόντρα σε Κινέζους αθλητές που έχουν πάρει υπηκοότητα ευρωπαϊκών χωρών, ο Παναγιώτης Γκιώνης νίκησε ισάριθμες φορές και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο Γκιώνης στο 4ο ανοιχτό πρωτάθλημα της Φλάνδρας, που ολοκληρώθηκε στην πόλη Βιλβόρντε. Ο 26χρονος αθλητής της γαλλικής Μετς επιβεβαίωσε έτσι στο ακέραιο τα προγνωστικά, όντας το νούμερο 1 φαβορί του τουρνουά. Στον συναρπαστικό τελικό επιβλήθηκε με 4-3 σετ του πολιτογραφημένου Ελβετού Χου Γιασούν (νούμερο 135 στην παγκόσμια κατάταξη). Είχε το προβάδισμα με 2-0 σετ, στη συνέχεια πέρασε μπροστά ο Χου Γιασούν με 3-2 έχοντας και ματς μπολ με 10-9, αλλά τελικά ο Γκιώνης ανέτρεψε τη σε βάρος του κατάσταση κι έφτασε στη νίκη (11-9, 11-8, 8-11, 10-12, 9-11, 12-10, 11-5). Στα ημιτελικά ο πρωταθλητής μας αντιμετώπισε τον πολιτογραφημένο Γάλλο Γιε Ρούτινγκ και τον νίκησε πολύ δύσκολα με 4-2 σετ (11-9, 8-11, 11-8 11-9, 4-11, 12-10).

    Καλό πλασάρισμα είχε στο Βέλγιο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο αθλητής της γερμανικής Φορτούνα Πασάου κατέλαβε την 11η θέση και σίγουρα θα κερδίσει πόντους στην παγκόσμια κατάταξη (τον Σεπτέμβριο είναι νούμερο 419). Στους τελευταίους αγώνες του νίκησε τον Βέλγο Τιμ Γιάνσενς και τον Ολλανδό Μπάρι Βίζερς με 4-0 σετ, έχασε από τον Γερμανό Ρούεν Φιλούς με 4-1 σετ, ενώ πήρε χωρίς αγώνα τη νίκη στην αναμέτρηση για τις θέσεις 11-12, επειδή δεν "κατέβηκε" ο Ρώσος Εβγένι Φαντέεβ.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Εντυπωσιακοί "Ρωμαίοι"

    24/9/2006 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγάλη εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Ρόμα. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League, έκανε επίδειξη δύναμης στο εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στην Πάρμα, την οποία και συνέτριψε με το εντυπωσιακό 4-0. Μετά από αυτή τη νίκη, που έγινε στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής του καμπιονάτο, οι "Ρωμαίοι" έφτασαν τους 9 βαθμούς και βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από την Ίντερ οι οποίοι έχει 10. Μία Ίντερ, η οποία επικράτησε εντός έδρας με 4-3 της Κιέβο, με το εντυπωσιακό να είναι πως η ομάδα του Μαντσίνι κέρδισε μέχρι το 77 με 4-0, πριν δεχτεί στα υπόλοιπα λεπτά της αναμέτρησης τρία.

    Πολλές ισοπαλίες

    Ισόπαλοι 1-1 αναδείχτηκαν Άσκολι και Σαμπντόρια στο γήπεδο της πρώτης, ενώ η Έμπολι επικράτησε με 2-0 της Παλέρμο. Η Λάτσιο πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης χάρη στο 1-0 επί της Αταλάντα. Τέλος, από έναν βαθμό πήραν οι Ρετζίνα και Τορίνο μετά το 1-1 στην μεταξύ τους αναμέτρηση, ενώ στη λευκή ισοπαλία συμβιβάστηκαν Σιένα και Κάλιαρι. Η αυλαία της 4ης αγωνιστικής του ιταλικού ποδοσφαίρου πέφτει απόψε με την αναμέτρηση Ουντινέζε-Φιορεντίνα. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 4ης ημέρας του καμπιονάτο: Λιβόρνο-Μίλαν 0-0

    Κατάνια-Μεσίνα 2-2 (58` Μάσκαρα, 61` Σπινέσι / 32` Φλοκαρί, 64` Κόρντοβα)

    Ασκολι-Σαμπντόρια 1-1 (16΄ Ντελβέκιο Μ. - 66΄ Ντελβέκιο Τζ.)

    Εμπολι-Παλέρμο 2-0 (28΄ Σαουντάτι, 56΄ Αλμιρόν)

    Ιντερ-Κιέβο 4-3 (11΄ & 70΄ Κρέσπο, 58΄ Σάμουελ, 64΄ Στάνκοβιτς - 77΄ Πελισιέρ (πεν.), 86΄ Τιριμπόκι, 88΄ Μπρίγκι)

    Λάτσιο-Αταλάντα 1-0 (69΄ Σιβίλια)

    Πάρμα-Ρόμα 0-4 (5΄ Μοντέλα, 45΄ Περότα, 54΄ Ρόσι, 90΄ Ακουιλάνι)

    Ρετζίνα-Τορίνο 1-1 (56 Μοντέστο - 65΄ Κομότο)

    Σιένα-Κάλιαρι 0-0

    Ουντινέζε-Φιορεντίνα 24/9

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

    Ιντερ 10 Ρόμα 9 Παλέρμο 9 Μεσίνα 8 Εμπολι 8 Σιένα 7 Αταλάντα 5 Κατάνια 5 Λιβόρνο 5 Ουντινέζε 4 -3αγ. Σαμπντόρια 3 Μίλαν 2 Κάλιαρι 2 Τορίνο 2 Άσκολι 2 Κιέβο 1 Πάρμα 1 Λάτσιο -5 Ρετζίνα -11 Φιορεντίνα -16 -3αγ.

    [15] Πολιτισμός

    Έργα Μηταράκη στο Μπενάκη

    24/9/2006 3:46:00 μμ

    Αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Μηταράκη φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς). Η έκθεση περιλαμβάνει 85 ελαιογραφίες, σχέδια, καταλόγους, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από τη σημαντική δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη του γιου του, Παύλου Μηταράκη. Παρουσιάζονται επίσης έργα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χίου, από την προσωπική συλλογή του Παύλου Μηταράκη, καθώς και από άλλες συλλογές.

    Η έκθεση στοχεύει στην όσο το δυνατό πληρέστερη παρουσίαση του συνόλου του έργου του ζωγράφου, με συνθέσεις από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, από τα πρώτα χρόνια της μαθητείας του στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 20, τις εξπρεσιονιστικές και ρεαλιστικές τάσεις του μεσοπολέμου, ως τις τελευταίες αφαιρετικές αναζητήσεις του τέλους της δεκαετίας του 50. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στις θεματικές ενότητες που καθορίζουν το έργο της τελευταίας περιόδου του ζωγράφου, τη Σαντορίνη, τα Μετέωρα και τις Ελιές.

    Ο Γιάννης Μηταράκης (1898-1963) είναι ένας από τους σημαντικούς, αλλά σχετικά άγνωστους ζωγράφους στον ελλαδικό χώρο. Καταγόμενος από την Αλεξάνδρεια, έζησε στη Γαλλία κατά τον μεσοπόλεμο και στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1930 ως το θάνατό του.

    [16] Πολιτισμός

    Από την Αφροδίτη στη Μελουζίνη

    24/9/2006 3:25:00 μμ

    Δύο χιλιάδες εξακόσια χρόνια ιστορικής συνέχειας παρουσιάζει, κάτω από ένα καινούργιο πρίσμα, η έκθεση "Κύπρος, από την Αφροδίτη στη Μελουζίνη. Από τα αρχαία βασίλεια στους Λουζινιανούς", στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης.

    Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 4 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου θα παρουσιαστούν αντικείμενα σημαντικής ιστορικής αξίας από το Ιστορικό Μουσείο της Βέρνης, το Μουσείο του Λούβρου, την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου της Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και από ιδιώτες συλλέκτες από τη Γενεύη. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.

    Ο τίτλος της έκθεσης καταδεικνύει το συσχετισμό της θεάς του έρωτα με μια νεράιδα. Ο μύθος λέει πως το Μεσαίωνα η νεράιδα Μελουζίνη, μεταμόρφωση της θεάς του έρωτα, στιγματισμένη από βαριά κατάρα, γίνεται ο πρόγονος της δυναστείας των Λουζινιανών, που βασίλεψαν στην Κύπρο από το 1191 έως το 1489.

    Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την παρουσίαση της έκθεσης "Θησαυροί της Κύπρου" στο Musee Rath της Γενεύης, το 1968, όπου τα νομίσματα ήταν ο "μεγάλος απών", στην έκθεση της Γενεύης θα παρουσιαστούν κομμάτια, από τα πλέον αξιόλογα, της πλούσιας συλλογής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. Νομίσματα σπανιότατα και εξαιρετικής ομορφιάς, αλλά και κεραμικά αγγεία, γλυπτά, πήλινα, σφραγιδόλιθοι και κοσμήματα αναδεικνύουν την επιδεξιότητα των καλλιτεχνών, καθώς και την ικανότητά τους να ενσωματώνουν τα ανατολικά όσο και τα δυτικά στοιχεία.

    Τα εκθέματα βυζαντινής τέχνης διασώζουν στοιχεία που ανάγονται στους αποστολικούς χρόνους. Μέσα στο ίδιο ιστορικό πλαίσιο, εμπλουτισμένο από την κατάκτηση της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, κατά τη διάρκεια της τρίτης Σταυροφορίας, και τη μετέπειτα ίδρυση του βασιλείου των Λουζινιανών, φιλοτεχνήθηκε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στον κατάλογο της έκθεσης, η μεγαλειώδες αλλά και αμφισβητούμενης προέλευσης ενδυτή Αγίας Τράπεζας (antependium) του Grandson, που φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο της Βέρνης, καθώς και η εικόνα της Παναγίας Κυκκότισσας, η οποία φυλάσσεται στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης.

    Ο εκλεπτυσμένος τρόπος ζωής στη βασιλική αυλή της Κύπρου των Λουζινιανών, που άφησε πλήθος μνημεία γοτθικού ρυθμού, απεικονίζεται σε γκραβούρες και έντυπα ντοκουμέντα. Στο ίδιο γαλλικό στιλ, τα νομίσματα αλλά και οι σφραγίδες που συνοδεύουν τα βασιλικά γεράκια και άλογα, φιλοτεχνούντο με τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα.

    Μεταξύ των άλλων εκθεμάτων, τα κεραμικά και το μουσικό έγγραφο που δώρισε ο βασιλιάς της Κύπρου Ιανός στην κόρη του Άννα, κατοπινή δούκισσα της Σαβοΐας, αντικατοπτρίζουν εξίσου το πνεύμα αυτής της εποχής, όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι δεσμοί ανάμεσα στην Κύπρο και τη Γενεύη. Η ιστορική διαδρομή της έκθεσης, που ξεκίνησε με τις κυπριακές αρχαιολογικές συλλογές του Μουσείου, ολοκληρώνεται με μία σειρά ντοκουμέντων από τα Αρχεία του καντονιού της Γενεύης και με τις πρωτότυπες εκδόσεις του μυθιστορήματος της Μελουζίνης, που υπογραμμίζουν τους πρώτους εκείνους δεσμούς καθώς και την ανάμνηση της υποδοχής που επεφύλαξε η Γενεύη στη βασίλισσα της Κύπρου και νύφη του δούκα της Σαβοΐας, Καρλόττα.

    Η φροντισμένη δουλειά των βενετών χαρτογράφων και το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο, που την απώλειά της θρήνησε η δυτική Ευρώπη τον 16ο αιώνα, εκτίθεται με μία σειρά παλαιών καρτών,που προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές.

    Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος, προβολή βίντεο για την ιστορία της Κύπρου καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα επιμελημένο από το Τμήμα υποδοχής του κοινού του Μουσείου και το προξενείο της Κύπρου στη Γενεύη.

    [17] Υγεία

    Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

    Φυσική άμυνα για την καρδιά

    24/9/2006 3:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι πιο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς όχι μόνον από τα υπόλοιπα φυτικά έλαια, αλλά ακόμη και από την "κοινή" ποικιλία ελαιόλαδου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Ευρωπαίοι επιστήμονες γράφουν στα Χρονικά της Παθολογίας ότι το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες τις λεγόμενες πολυφαινόλες που δρουν καθοριστικά στον περιορισμό των ιδιαίτερα βλαβερών για τη λειτουργία των κυττάρων, ελευθέρων ριζών οξυγόνου.

    "Στην πραγματικότητα το παρθένο ελαιόλαδο είναι το μόνο φυτικό έλαιο που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, διότι δεν έχει υποβληθεί σε μεγάλο βαθμό επεξεργασίας ώστε να τις απολέσει" δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Μαρία-Ισαμπέλ Κόβας, από το Δημοτικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία. Ακόμη και το "κοινό" ελαιόλαδο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, επισήμανε, επειδή είναι ένα μείγμα παρθένου ελαιόλαδου και μιας πιο επεξεργασμένης μορφής λαδιού.

    Για την έρευνά τους η Κόβας και οι συνάδελφοί της ανέθεσαν σε 200 νεαρούς και μεσήλικες άνδρες να χρησιμοποιήσουν έκαστος τρία είδη λαδιού για τρεις εβδομάδες το καθένα. Το ένα ήταν παρθένο ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, ενώ τα άλλα δύο ήταν ποικιλίες λαδιού που είχαν υποβληθεί σε πολύ μεγαλύτερη επεξεργασία και είχαν μέτρια ως χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στόχος η προστασία από το έμφραγμα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 September 2006 - 16:52:34 UTC