Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η συνεργασία στο επίκεντρο
  • [02] Παγώνουν οι προσλήψεις σε Δήμους -Νομαρχίες
  • [03] Λιάπης για ΟΤΕ και Ολυμπιακή
  • [04] Συμπαράσταση στους Αραβικούς λαούς
  • [05] Τραγωδία στην Εύβοια
  • [06] Στον Εισαγγελέα ο Ριζάι
  • [07] Βαριές κατηγορίες για τη ληστεία
  • [08] Φωτιά σε ακατοίκητο στη Νίκαια
  • [09] 'Εκλεισε λόγω φάρσας η Μεσογείων
  • [10] Συμφωνία Χαμάς - Αμπάς
  • [11] Στη Βηρυτό ο Μπλερ
  • [12] Στο 60,1% το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα
  • [13] Νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων
  • [14] Νέο άνοιγμα της ΑΤΕ στα Βαλκάνια
  • [15] Εθνική Επιτροπή για τη φοροδιαφυγή
  • [16] Κορυφαίοι οι Βασσάρας-Δαλούκας
  • [17] "Ντέρμπι αιωνίων" στο Κύπελλο ανδρών
  • [18] "Big boss" o Φέντερερ
  • [19] Πετάει για Μιλάνο η "Ένωση"
  • [20] Άμφίβολος ο Κλόζε με Τσέλσι
  • [21] Ταξίδι στα αστέρια με ένα… γραμματόσημο
  • [22] Αποκωδικοποιώντας τον H5N1
  • [23] Ήρθε το σχολείο του μέλλοντος
  • [24] Ταξίδι στα αστέρια με ένα… γραμματόσημο

    [01] Πολιτική

    Της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM)

    Η συνεργασία στο επίκεντρο

    11/9/2006 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 13 χωρών της Ανατολικής Ασίας, συζητήθηκαν από τους ηγέτες των δύο ηπείρων, που αντιπροσωπεύουν το 50% της παγκόσμιας Οικονομίας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM) στο Ελσίνκι. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογο του και προεδρεύοντα της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο Μάτι Βανχάνεν ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκε η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει και της έκθεσης αξιολόγησης της Τουρκίας, τον προσεχή Οκτώβριο από την Κομισιόν. Ο Κώστας Καραμανλής διαμήνυσε από το Ελσίνκι ότι η Άγκυρα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ευρωπαϊκή της πορεία. Εξάλλου κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι εδώ και δέκα χρόνια που λειτουργεί η διαδικασία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση των σχέσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση. Στη Σύνοδο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, εξετάστηκαν τα ζητήματα της πολυμέρειας, οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και ο Λίβανος. Επίσης συζητήθηκαν και θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην παγκοσμιοποίηση, την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ανάπτυξη του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των οποίων, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, θα επιδιωχθεί να διευρυνθεί η συνεργασία. Επίσης, συζητήθηκε και ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών, ώστε, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής: "να προωθήσουμε την αλληλοκατανόηση και να καταπολεμήσουμε την μισαλλοδοξία".

    Αρνητικός ο Πρωθυπουργός στη διεύρυνση του ωραρίου

    Ο Πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης - Ασίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι όλα τα μέλη του Ευρωασιατικού Οργανισμού: "οφείλουν να υποστηρίξουν το διαθρησκειακό διάλογο, καθόσον μπορεί να ενισχύσει την φωνή των μετριοπαθών και να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να καταπολεμήσει την άγνοια, τη μισαλλοδοξία και το μίσος και να αντιμετωπίσει απειλές, όπως η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός φανατισμός. Ας αναλογισθούμε την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας, ειδικά σήμερα, 5η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου". Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θέτει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει μια σύνοδο διαθρησκειακού διαλόγου του ASEM. Στο ASEM συμφωνήθηκε να ενταχθούν 5 νέες χώρες ανάμεσά τους και η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

    Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, ο κ Καραμανλής τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα της Διεύρυνσης ενόψει και των ανακοινώσεων της Επιτροπής -για Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία- και ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.

    Επίσης συζητήθηκε και το ζήτημα του χρόνου εργασίας, αλλά και θέματα όπως η κατάσταση στο Λίβανο και το Μεσανατολικό. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει υποβάλλει πρόταση να διευρυνθεί ο χρόνος εργασίας και στη διαβούλευση που έκανε ο Φινλανδός προεδρεύων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν κάθετα αρνητικός. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης αρνητικές στη Βρετανική πρόταση.

    Ο κ Καραμανλής συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Λετονίας, Βάιρα Βίκε Φραϊμπέργκα, η οποία είναι υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο επίκεντρο η Διεύρυνση

    [02] Πολιτική

    Εξαιρούνται αυτοί του Προεδρικού Διατάγματος

    Παγώνουν οι προσλήψεις σε Δήμους -Νομαρχίες

    11/9/2006 5:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Παγώνει από την Παρασκευή, ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, κάθε διαδικασία προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών στους Δήμους, τις Νομαρχίες, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις τους, μέχρι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων των νέων δημοτικών και νομαρχιακών αρχών. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Αθανάσιου Νάκου, από την εγκύκλιο εξαιρούνται όσοι έχουν κριθεί αορίστου χρόνου, με βάση το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου και η διαδικασία τακτοποίησης τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [03] Πολιτική

    Λιάπης για ΟΤΕ και Ολυμπιακή

    11/9/2006 2:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στις εξελίξεις στον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Κινέζο ομόλογό του. Για τον ΟΤΕ ο υπουργός είπε ότι μεσα στον επόμενο μήνα θα διοριστεί σύμβουλος που θα προχωρήσει την αποκρατικοποίηση, ενώ για την Ολυμπιακή τόνισε με έμφαση ότι θα συνεχίσει να πετάει μέχρι να βρεθεί λύση. Συνάντηση με τον κινέζο υπουργό Μεταφορών είχε και ο υπουργός ΕΜπορικής Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης.

    Με γοργούς ρυθμούς οι εξελίξεις για ΟΤΕ

    Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, μέσα στον Οκτώβριο θα διοριστεί σύμβουλος επενδύσεων που σε 3 το πολύ 4 μήνες αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα αγοράς και να καταθέσει πρόταση εξαγοράς όπου θα συζητηθεί και θα εκτιμηθεί στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή.

    "Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο επενδυτής να κάνει τον ΟΤΕ να μεγαλουργήσει να πάει καλά προς όφελος του ελληνικού λαού με φθηνές υπηρεσίες", τόνισε ο κ. Λιάπης.

    Η Ολυμπιακή θα συνεχίσει να πετάει

    Παράλληλα ο Υπουργός Μεταφορών έστειλε σαφές μήνυμα στην αγορά και στους εργαζόμενους ότι η Ολυμπιακή (Ολυμπιακές αερογραμμές ) θα συνεχίσει να πετά.

    "Σαφώς και θα πετάει η Ολυμπιακή. Εμείς επιχειρούμε να λύσουμε το δύσκολο πρόβλημα. Απαιτεί λεπτές νομικές διεργασίες. Είμαστε σε καλή συνεργασία και με Βρυξέλλες. Μέχρι να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα η Ολυμπιακή θα πετάει", επισήμανε.

    Ο Υπουργός Μεταφορών συναντήθηκε με τον Κινέζο Υπουργό Χερσαίων και Θαλάσσιων Μεταφορών Li Shenglin και υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

    "Μετά την πτήση Αθήνα Χονγκ Κόνγκ, θα ακολουθήσει σύνδεση Αθήνας Πεκίνου με την Air China ", δήλωσε ο κ. Λιάπης μετά τη συνάντηση, τονίζοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ευρωασιατικών αεροπορικών συνδέσεων που θα διευκολύνουν τον τουρισμό, το εμπόριο και γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη των 2 χωρών.

    Τον επόμενο μήνα αναμένεται να έρθει στη χώρα μας αποστολή της Air China ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν η νέα απευθείας γραμμή που θα συνδέει τις 2 πρωτεύουσες.

    Εν τω μεταξύ, την πρώτη πτήση της στη Βηρυτό μετά το πέρας των εχθροπραξιών, πραγματοποίησε σήμερα η Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Στη πτήση επέβαινε και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ Θ Κασσιμης σε μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης προς τον Λιβανικό λαό.

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση Παπρήγας με ΠΣΟ

    Συμπαράσταση στους Αραβικούς λαούς

    11/9/2006 4:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος. Η Αλέκα Παπαρήγα χαιρέτησε τη χθεσινή διεθνιστική συγκέντρωση, που διοργάνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις απο 20 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, για τους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αραβικούς λαούς. "Όλη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο στόχαστρο του αμερικανικού σχεδίου, η συμπαράστασή μας είναι αμέριστη στους αραβικούς λαούς και ιδιαίτερα στο Λίβανο, την Παλαιστίνη, στη Συρία.", τόνισε η κ. Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι "είμαστε αντίθετοι στις παρεμβάσεις των ΗΠΑ με το πρόσχημα της πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν, όταν ξέρουμε ότι η βασική πυρηνική δύναμη της περιοχής είναι το Ισραήλ".

    [05] Κοινωνία

    Κάηκε μητέρα με την κόρη της

    Τραγωδία στην Εύβοια

    11/9/2006 3:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2006 5:03:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε νωρίς το πρωί, κοντά στο Αλιβέρι της Εύβοιας, όταν ένα κοριτσάκι τριών ετών και η μητέρα του βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες από πυρκαγιά που ξέσπασε στη μονοκατοικία όπου διέμεναν. Η 30χρονη μητέρα και η κόρη της βρέθηκαν νεκρές από πυροσβέστες που έσπευσαν να σβήσουν τη φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο θάνατος τους προήλθε από τις αναθυμιάσεις του καπνού.

    Ωστόσο αυτό που προβληματίζει τις αρχές είναι οι μαρτυρίες γειτόνων, ότι η γυναίκα, που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει δυο φορές, πιθανόν να έβαλε μόνη της τη φωτιά, για να θέσει τέρμα στη ζωή της αλλά και της κόρης της.

    Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι οι πυροσβέστες βρήκαν τις πόρτες του σπιτιού κλειδωμένες από μέσα και τα παράθυρα κλειστά.

    Σύμφωνα με τους γείτονες η οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

    Την ώρα της φωτιάς, το μεγαλύτερο παιδί της γυναίκας ήταν στο σχολείο και ο σύζυγός της, στη δουλειά του.

    [06] Κοινωνία

    Αύριο θα καταθέσει για την απόδραση

    Στον Εισαγγελέα ο Ριζάι

    11/9/2006 12:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2006 2:29:50 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών της Αθήνας οδηγήθηκε το πρωί ο Αλβανός δραπέτης Αλκέτ Ριζάι, που συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην περιοχή Σαράντι Βοιωτίας. Εις βάρος του εκκρεμούσε ανεκτέλεστη καταδικαστική απόφαση, που αφορούσε παράβαση του ΚΟΚ, ενώ έχει καταδικαστεί και σε ποινή κάθειρξης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κτήριο της ΓΑΔΑ. Ο Ριζάι αμέσως μετά οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέτασή του σε ότι αφορά την απόδραση του από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, στις 4 Ιουνίου, μαζί με το Βασίλη Παλαιοκώστα. Για την ίδια υπόθεση θα προσαχθεί αύριο στον Εισαγγελέα Πειραιά.

    [07] Κοινωνία

    Βαριές κατηγορίες για τη ληστεία

    11/9/2006 12:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΕΡΑ Ηρακλείου

    Με βαριές κατηγορίες οδηγούνται στον εισαγγελέα Χανίων, οι οκτώ νεαροί συλληφθέντες, που φέρονται ότι συμμετείχαν στη ληστεία με μπουλντόζα, του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, στις Καλύβες Χανίων. Εναντίον τους έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για διακεκριμένη κλοπή, κλοπή δημοσίου χρήματος από κοινού, συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης του νόμου περί όπλων, απόπειρα εμπρησμού, παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ ένας εκ των συλληφθέντων αντιμετωπίζει και την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων, Ζαχαρία Δαϊλάκη, η αστυνομία έφθασε κοντά στους οκτώ μετά από πολλές προσαγωγές υπόπτων. Μεταξύ άλλων, προσήχθη ένας νεαρός από την περιοχή του Αποκόρωνα, συγγενικό πρόσωπο του οποίου εργάζεται στην εταιρεία ετοίμου σκυροδέματος, απ όπου είχαν κλαπεί οι δύο μπετονιέρες με τις οποίες κλείστηκε η εθνική οδός Χανίων - Ηρακλείου, για να μην μπορέσουν να πλησιάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά. Ο νεαρός ομολόγησε τη συμμετοχή του, και παρουσία και της εισαγγελέως Χανίων και κατονόμασε τους υπόλοιπους επτά, στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επτά ύποπτοι για τη ληστεία με την μπουλντόζα

    [08] Κοινωνία

    Δύο τραυματίες

    Φωτιά σε ακατοίκητο στη Νίκαια

    11/9/2006 3:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λαχτάρισαν οι κάτοικοι της Νεάπολης, στη Νίκαια, όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέσπασε πυρκαγιά σε ακατοίκητο σπίτι, στην οδό Δωδεκανήσου. Το σπίτι ήταν γεμάτο σκουπίδια και στην κατάσβεση της φωτιάς, πήραν μέρος 15 πυροσβέστες, με πέντε οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τη φωτιά τραυματίστηκαν δυο άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    [09] Κοινωνία

    'Εκλεισε λόγω φάρσας η Μεσογείων

    11/9/2006 2:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2006 4:16:20 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για περισσότερο από μισή ώρα παρέμεινε κλειστή την Δευτέρα το μεσημέρι η λεωφόρος Μεσογείων, στο ύψος του κτιρίου που στεγάζεται η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, μετά από τηλεφώνημα από αγνώστους οι οποίοι υποστήριξαν ότι τοποθέτησαν βόμβα στο κτίριο της Νομαρχίας. Ύστερα από έρευνα της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι το τηλεφώνημα ήταν φάρσα καθώς στο κτίριο δεν εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός.

    [10] Μ. Ανατολή

    Συμφωνία Χαμάς - Αμπάς

    11/9/2006 3:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2006 5:29:43 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Σε συμφωνία για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας κατέληξαν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και ηγέτης της Χαμάς, Ισμάηλ Χανίγια, και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Χαμάς, που διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρότεινε επισήμως τον νυν πρωθυπουργό, ως τον υποψήφιό της για να ηγηθεί του μελλοντικού κυβερνητικού σχήματος. Εδώ και πολλές εβδομάδες, οι κ.κ. Αμπάς και Χανίγια έχουν συνομιλίες για το σχηματισμό μίας τέτοιας κυβέρνησης, καθώς ο Παλαιστίνιος πρόεδρος πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να τερματιστεί η πολιτικο-οικονομική κρίση που πλήττει τα Παλαιστινιακά Εδάφη, από την άνοδο στην εξουσία στα τέλη Μαρτίου της Χαμάς, και θα επιτρέψει την επανάληψη της χορήγησης βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα, η οποία ανεστάλη από τη Δύση λόγω της άρνησης της Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    "Για το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού"

    "Αυτή η συμφωνία ήταν αναμενόμενη, διότι υπήρξε μία πραγματική και έντιμη βούληση να καταλήξουμε σε αυτή προς το υπέρτερο συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και για να ενισχύσουμε την εθνική ενότητα και να προασπίσουμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων", δήλωσε ο Χανίγια μετά τις συνομιλίες του με τον Μαχμούντ Αμπάς.

    Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε: "Ολοκληρώσαμε την κατάρτιση του πολιτικού προγράμματος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, επί τη βάσει του ντοκουμέντου εθνικής συνεννόησης, που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου από τις παλαιστινιακές οργανώσεις".

    "Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να αρχίσουμε τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Αμπάς αναμένεται να διαλύσει εντός των επόμενων 48 ωρών τη σημερινή κυβέρνηση της Χαμάς και να αναθέσει σε εντολοδόχο πρωθυπουργό τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, στην οποία θα μετέχει και το κόμμα της Φάταχ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σκοπεύει να αναθέσει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στον Χανίγια.

    Αμέσως μετά τη σημερινή συμφωνία, ο Αμπάς κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να θέσουν τέρμα στην απεργία την οποία κήρυξαν πριν από εννέα ημέρες, διεκδικώντας την καταβολή των μισθών τους.

    Η απεργία παρέλυσε τον δημόσιο τομέα και προκάλεσε την αναβολή έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία προβλεπόταν για τις 2 Σεπτεμβρίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC : Palestinians 'strike unity deal'

    [11] Μ. Ανατολή

    Εν μέσω αντιδράσεων

    Στη Βηρυτό ο Μπλερ

    11/9/2006 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2006 5:09:34 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας έφθασε στη Βηρυτό ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Στο επίκεντρο των επαφών του στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, βρέθηκαν οι τρόποι για την ενδυνάμωση της λιβανέζικης Κυβέρνησης και την επιβολή αφοπλισμού στη Χεζμπολάχ. Όπως ανακοίνωσε ο Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε παρουσία του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα, η Βρετανία θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του λιβανικού στρατού, ώστε αυτός να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας του. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε τον "κρίσιμο ρόλο" του στρατού, ο οποίος όπως είπε, πρέπει να εξασφαλίσει εκ νέου τον έλεγχο "όλων των περιοχών του Λιβάνου".

    Ωστόσο, στο Λίβανο πολλοί είναι εκείνοι που επέκριναν τον Τόνι Μπλερ, επειδή κατά τους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ, δεν είχε ζητήσει από νωρίς κατάπαυση του πυρός. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη στάστη του, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είχε σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, ο ανώτατος σιίτης κληρικός του Λιβάνου, προσπάθησε να ακυρώσει την επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού στη χώρα. Από την πλευρά τους, στην πλειονότητά τους, οι λιβανέζικες εφημερίδες έγραφαν στα εξώφυλλά τους, ότι ο Μπλερ δεν είναι ευπρόσδεκτος, ενώ εκατοντάδες Λιβανέζοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Βηρυτού.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC : Angry Beirut protests greet Blair

    [12] Οικονομία

    Σύμφωνα με τη Eurostat

    Στο 60,1% το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα

    11/9/2006 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο 60,1% ανήλθε το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα το 2005 ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το 65,2% των Ελλήνων εργαζομένων απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών, το 22,4% στον τομέα της βιομηχανίας και το 12,4% στον γεωργικό τομέα. Επίσης, το 2005, το ποσοστό απασχόλησης στην Ευρώπη των 25 χωρών μελών ανήλθε στο 63,8% και στην Ευρωζώνη στο 63,5%. Τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης σημειώθηκαν στη Δανία με 75,9%, στην Ολλανδία με 73,2%, στη Σουηδία με 72,5% και στη Μ. Βρετανία στο 71,7%. Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης σημειώθηκαν στην Πολωνία με 52,8%, στην Μάλτα με 53,9%, στην Ουγγαρία με 56,9%, στην Ιταλία με 57,6% και στην Σλοβακία με 57,7%.Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2005, το ποσοστό απασχόλησης για τους άνδρες διαμορφώθηκε στο 74,2%, ενώ στην Ευρώπη των 25, το ποσοστό απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 71,3% και στην Ευρωζώνη στο 71,8%. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, το ποσοστό απασχόλησης διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 46,1%, ενώ στην Ευρώπη των "25", το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε στο 56,3% και στην Ευρωζώνη στο 55,2%.

    Επιπλέον, στην Ελλάδα, το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 11,8% (10,1% για τους άντρες και 14,3% για τις γυναίκες). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 25 ανήλθε στο 14,5% και στην Ευρωζώνη στο 16,2%.

    Σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο δείκτη ανεργίας (πάνω από ένα έτος), στην Ελλάδα ανήλθε στο 5,1%, το 2005, ενώ στην Ευρώπη των 25 ανήλθε στο 4,1% και στην Ευρωζώνη στο 4%. Ειδικότερα, για τους άνδρες στην Ελλάδα, ο μακροπρόθεσμος δείκτης ανεργίας ανήλθε στο 2,6%, ενώ για τις Ελληνίδες ανήλθε στο 8,9%.

    Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι περισσότεροι Έλληνες απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών, με ποσοστό 65,2%, ακολουθεί ο βιομηχανικός τομέας, με ποσοστό 22,4% και ο γεωργικός τομέας με 12,4%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη των 25 είναι 67,6% για τον τομέα των υπηρεσιών, 27,5% για τον βιομηχανικό τομέα και 4,9% για τον αγροτικό τομέα.

    Ειδικότερα, τέλος, για την Ελλάδα, στον τομέα των υπηρεσιών απασχολούνται το 58,3% των ανδρών και το 76,2% των γυναικών. Στον βιομηχανικό τομέα απασχολούνται το 30,1% των αντρών και το 10% των γυναικών, ενώ στον αγροτικό τομέα απασχολούνται το 11,5% των ανδρών και το 13,8% των Ελληνίδων.

    [13] Οικονομία

    Με εκμετάλλευση της περιούσια τους

    Νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων

    11/9/2006 4:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών οργανισμών, επιδιώκει το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με την ορθή αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσία τους. Τη μελέτη για το θέμα, έχει αναλάβει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2006. Η συνολική περιουσία των ταμείων υπολογίζεται στα 25 δις ευρώ, ενώ η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ένα μεγαλύτερο ποσοστό από το 23% που ισχύει σήμερα να τοποθετηθεί στο Χρηματιστήριο. Ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, αναφέρθηκε και στην πρόταση επα-ναλειτουργίας της βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και κάλεσε το σωματείο να τοποθετηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    [14] Οικονομία

    Εξαγοράζει Σερβική Τράπεζα

    Νέο άνοιγμα της ΑΤΕ στα Βαλκάνια

    11/9/2006 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συμφωνία εξαγοράς του 24,99% των κοινών μετοχών και του 24,99% των προνομιούχων μετοχών της σερβικής τράπεζας ΑΙΚ ΒΑΝΚΑ υπέγραψε η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας. HΑΙΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΤΕ, έχει μερίδιο αγοράς περί το 3% μεταξύ 39 Τραπεζών στη Σερβία, είναι πρώτη σε κερδοφορία, διαθέτει ισχυρό δείκτη φερεγγυότητας και παρουσιάζει την καλύτερη απόδοση επί του ενεργητικού. Η απόφαση εξαγοράς ελήφθη στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της ελληνικής τράπεζας, για επέκτασή της στα Βαλκάνια, στις Παρευξείνιες χώρες και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη φάση της επέκτασης της ΑΤΕ, στα Βαλκάνια μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην ρουμανική MINDBANK. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμβουλος της ΑΤΕΒΑΝΚ για την συναλλαγή στη Σερβία είναι η Deloitte Ελλάδος.

    [15] Οικονομία

    Εθνική Επιτροπή για τη φοροδιαφυγή

    11/9/2006 3:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας. Ο κύριος Αλογοσκούφης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολόγητου πέραν του ποσού των 12 χιλιάδων ευρώ, που θα γίνει σε πρώτη φάση. Παράλληλα έκανε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία, για επιχειρήσεις του δημοσίου, που πώλησε σε ιδιώτες το ΠΑΣΟΚ, όταν είχε τη διακυβέρνηση της ώρας.

    Αύξηση του αφορολόγητου - Κριτική στο ΠΑΣΟΚ

    Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους που εμπλέκονται στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι όσοι φοροδιαφεύγουν, κλέβουν τους άλλους πολίτες και εμποδίζουν το κράτος να επιτελέσει τους κοινωνικούς του στόχους.

    "Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαιτείται διαρκής προσπάθεια", συμπλήρωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις καθώς όπως δήλωσε θα υπάρξει αναλογική μείωση της φορολογίας και για εισοδήματα πέρα των μεσαίων που αφορά η πρώτη φάση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

    Παράλληλα άσκησε σκληρή πολιτική στο ΠΑΣΟΚ, για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων επιχειρήσεων του δημοσίου, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προχωρούσαν σε αποκρατικοποιήσεις για εισπρακτικούς λόγους και ότι η κυβέρνηση δεν αγοράζει, όπως κατηγορείται, αλλά κάποιες επιχειρήσεις πραγματοποιούν εξαγορές.

    Ανέφερε μάλιστα ως παραδείγματα εκείνο της Εθνικής Τράπεζας όπου διατέθηκε τον Οκτώβριο του 2003 πακέτο μετοχών προς 13,38 ευρώ, ενώ το Νοέμβριο του 2004 είχε διαμορφωθεί η τιμή της μετοχής στις 22,74 ευρώ, καθώς και του ΟΠΑΠ όπου έγιναν δύο μετοχοποιήσεις τον Ιούλιο του 2002 και το 2003 προς 8,44 ευρώ και 9,44 ευρώ αντιστοίχως, ενώ τον Ιούλιο του 2005 διαμορφώθηκε η τιμή της μετοχής του Οργανισμού στα 24,14 ευρώ.

    Ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις που γίνονται, είναι στρατηγικού χαρακτήρα, προωθούνται στο πλαίσιο της βελτίωσης του ανταγωνισμού και δεν γίνονται για εισπρακτικούς λόγους.

    Για τη ΔΕΗ ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης.

    Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2007, ο υπουργός είπε ότι παραμένει σταθερός ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 2,3% και ότι ολοκληρώνεται το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κορυφαίοι οι Βασσάρας-Δαλούκας

    11/9/2006 1:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Κύρος Βασσάρας και ο Γιώργος Δαλούκας συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από τους παρατηρητές διαιτησίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔ, μετά τους αγώνες της 3ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Ο κ. Βασσάρας του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, που διηύθυνε τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ξάνθη (1-0) βαθμολογήθηκε με 9, ενώ την ίδια βαθμολογία πήρε και ο ρέφερι από τον Σύνδεσμο Θεσσαλίας, κ. Δαλούκας ο οποίος διαιτήτευσε το ματς Ηρακλή-ΟΦΗ (2-3) στο Καυτανζόγλειο.

    Παραπέμπονται σε απολογία

    Παράλληλα σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. επισημαίνει ότι ο βοηθός διαιτητή του αγώνα Ατρόμητος-ΑΕΚ (9/9) Ε. Παπαδάκης (Λασιθίου) τίθεται στη δικαιοδοσία της ΚΕΔ, διότι βαθμολογήθηκε από τον παρατηρητή Α. Κακλαμάνο (Αρκαδίας) με 6 στον τομέα της φυσικής ικανότητας. Επίσης, ο διαιτητής του αγώνα Κέρκυρα-Λάρισα (10/9) Β. Σκουφίτσας (Αθηνών) και ο 4ος διαιτητής Η. Μαζαράκος (Αρτας) παραπέμπονται σε απολογία στο Πειθαρχικό Οργανο, λόγω πειθαρχικού παραπτώματος

    [17] Μπάσκετ

    "Ντέρμπι αιωνίων" στο Κύπελλο ανδρών

    11/9/2006 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Φωτιά" έβαλε για μία ακόμη χρονιά η κληρωτίδα στη διοργάνωση της β φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς εκτός από κάποιες ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις έφερε και νωρίς νωρίς τους "αιώνιους" αντιπάλους, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αντιμέτωπους. Η συνάντηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, που θα αφήσει εκτός τη μία από τις δύο ομάδες- φαβορί για τον τίτλο, θα διεξαχθεί στις 27 Σεπτεμβρίου σε άδειες κερκίδες, λόγω της γνωστής τιμωρίας των "ερυθρολεύκων" από πέρυσι. Παράλληλα με την κλήρωση της β φάσης των ανδρών, πραγματοποιήθηκε σήμερα και η κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών.

    Τα ζευγάρια του Β` γύρου Κυπέλλου ανδρών

    1η ημέρα (27/9) 31. Νικητής 30-Πανιώνιος 32. ΑΕΛ-Αιγάλεω 33. Ολυμπιάδα Π.-ΠΑΟΚ 34. ΑΕΚ-Άρης 35. Νικητής 29-Πανελλήνιος 36. Μαρούσι-Απόλλων Πατρών 37. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 38. Ολύμπια Λάρισας-ΠΑΟΚ

    2η ημέρα (1/10) 39. Νικητής 32-Νικητής 35 40. Νικητής 37-Νικητής 38 41. Νικητής 33-Νικητής 31 42. Νικητής 34-Νικητής 36

    Ημιτελικοί (4 και 8/10) Νικητής 39-Νικητής 41 Νικητής 40-Νικητής 42

    Νικητής 41-Νικητής 39 Νικητής 42-Νικητής 40

    Οι νικητές 29 και 30 θα προκύψουν από τις συναντήσεις της 4ης ημέρας του α` γύρου. Ήδη μετά τους χθεσινούς αγώνες της 1ης ημέρας, συγκροτήθηκαν τα οκτώ ζευγάρια που θα αγωνιστούν τη 2η ημέρα. Αναλυτικά:

    2η αγωνιστική (13/9) 17. ΜΕΝΤ-ICBS 18. Ρέθυμνο-Νήαρ Ηστ 19. Παγκράτι-Ιωνικός Λαμίας 20. Κολοσσός Ρόδου-Αιγινιακός 21. Σπόρτινγκ-Πανερυθραϊκός 22. Δάφνη-Τρίκαλα 2000 23. Ηλυσιακός-ΚΑΟΔ 24. Κομοτηνή-Εθν.Ολυμπιακός

    3η αγωνιστική (17/9) 25. Ν21-Ν19 26. Ν22-Ν24 27. Ν17-Ν20 28. Ν18-Ν23

    4η αγωνιστική (20/9) 29. Ν27-Ν26 30. Ν25-Ν28

    Η κλήρωση και το πρόγραμμα του Κυπέλου Γυναικών

    Α΄ Φάση (24/9) Όμιλος Νότου 1. Κυρίαρχοι-Ελευθερία Μοσχάτου 2. Άτταλος-Ηρόδοτος 3. ΑΟΝΑ-Αθηναϊκός 4. Αστέρας Εξ-Αγ. Παρασκευή 5. Π. Φάληρο-Άμιλλα 6.ΓΕ Αγ. Αναργύρων-Παγχιακός 7. ΕΑ Πατρών-Σπάρτκος Ιωαννίνων

    Όμιλος Βορρά 8. Άρτεμις-Θερμαϊκός 9. Πυλαία-Άρης 10. Κομοτηνή-Αίας Ευόσμου 11. Ήφαιστος-Αριδαία 12. ΑΟ Σερρών-Αστέρας Καβάλας 13. Λασσάνης-Αριστοτέλης 14. Απόλλων Καλ.-Ολυμπιάδα Λάρ.

    Β΄ Φάση (1/10) 15. Απόλλων Πτολ.-Ν1 16. Ν5-Ν11 17. Ν14-Ν4 18. Σπόρτιγκ-Ν6 19. Νέα Τριγλία-Ν3 20. Ν10-Ν12 21. ΔΑΣ Άνω Λιοσίων-Ν8 22. Ν2-Παναθηναϊκός 23. Άρης Θήβας-Ηρακλής 24. Ακαδημία-Άρης Χολ. 25. Μ. Αλέξανδρος-Καστοριά 26. Εσπερίδες-Ν13 27. Πανιώνιος-Ν9 28. Siemens-Ν7

    Γ΄ Φάση (4/10) 29. Ν24-Ν21 30. Ν23-Ν22 31. Ν19-Ν27 32. Ν28-Ν16 33. Ν17-Ν20 34. Ν18-Ν25

    Δ΄ Φάση (11/10) 35. Ν31-Ν15 36. Ν29-Ν32 37. Ν34-Ν30 38. Ν33-Ν26 * Οι νικήτριες ομάδες συνθέτουν το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Γυναικών.

    [18] "Big boss" o Φέντερερ

    11/9/2006 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο του στο US Open κατέκτησε χθες ο Ελβετός πρωταθλητής Ρότζερ Φέντερερ. Το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στον τελικό του ανδρών επικράτησε με 6-2, 4-6, 7-5, 6-1 του Αμερικανού Άντι Ρόντικ και στο φινάλε των φετινών τουρνουά Grand Slam έφτασε έτσι τους 41 τίτλους στην καριέρα του. Αξίζει δε αν σημειωθεί ότι ο Ελβετός άσος των κορτ φέτος έχασε μόνο το τρόπαιο του Ρολάν Γκαρός, καθώς εκτός από το αμερικάνικο όπεν κέρδισε επίσης το Australian Open και το Γουίμπλεντον. Ο Φέντερερ έγινε ο δεύτερος τενίστας μετά το 1969 και τον Αυστραλό Ροντ Λέιβερ, ο οποίος έλαβε την ίδια χρονιά μέρος και στους τέσσερις τελικούς γκραν σλαμ. Με εννέα τίτλους γκραν σλαμ, ο Φέντερερ πέρασε στην έκτη θέση της λίστας με τους πολυνίκεις τενίστες, ενώ υπολείπεται πέντε επιτυχιών από τον Αμερικανό Πιτ Σάμπρας, ο οποίος έχει 14.

    Θριάμβευσε η Σαράποβα

    Στις γυναίκες αντίστοιχα η Ρωσίδα καλλονή, Μαρία Σαράποβα θριάμβευσε στο τερέν της Ν.Υόρκης κερδίζοντας στον τελικό με 6-4, 6-4 τη Βελγίδα πρωταθλήτρια Ζιστίν Ενάν-Αρντέν. Για τη Σαράποβα, που σκαρφάλωσε πλέον στο Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, αυτή ήταν η δεύτερη νίκη της καριέρας της σε τουρνουά Grand Slam, καθώς το 2004 είχε κατακτήσει και το τρόπαιο στο Γουίμπλεντον.

    Στο διπλό των ανδρών ο Αμερικανός Μάρτιν Νταμ με συμπαίκτη τον Ινδό Λεάντερ Πάες επικράτησαν στον τελικό με 6-7, 6-4, 6-3 των Γιόνας Μπιόρκμαν (Σουηδία)/Μαξ Μίρνι (Λευκορωσία) και κατέκτησαν τον τίτλο του αμερικανικού όπεν.

    Ιδανικό φινάλε για Ναβρατίλοβα

    Το αμερικάνικο δίδυμο των Μπομπ Μπράιαν/Μαρτίνα Ναβρατίλοβα επικράτησε με 6-2, 6-3 των Κβέτα Πέσκε/Μάρτιν Νταμ από την Τσεχία και κατέκτησε τον τίτλο στο μικτό διπλό του αμερικανικού όπεν. Για την 49χρονη πολιτογραφημένη Αμερικανίδα, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, αυτό ήταν το οριστικό της αντίο από τα κορτ, το οποίο συνδυάστηκε με μία ακόμη επιτυχία στην σπουδαία καριέρα της. Ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν ο 59ος σε γκραν σλαμ για τη γεννημένη στην Τσεχία τενίστρια, η οποία άρχισε την επαγγελματική καριέρα της το 1975. Κατέκτησε στην καριέρα της 167 τίτλους στο απλό και 177 στο διπλό των γυναικών, ενώ παρέμεινε συνολικά στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 331 εβδομάδες.

    "Εχω τόσες πολλές αναμνήσεις" δήλωσε μετά τον αγώνα η Ναβρατίλοβα, η οποία κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της στο απλό του αμερικανικού όπεν το 1983, και συνέχισε: "Οπως είπε και ο Αντρέ (σ.σ. Αγκασι, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε από την ενεργό δράση), θα πάρω αυτή την ανάμνηση μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ηταν το τελευταίο παιχνίδι μου."

    [19] Πετάει για Μιλάνο η "Ένωση"

    11/9/2006 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: AEKFC.GR

    Το ευρωπαϊκό της... κοστούμι φορά από σήμερα η ΑΕΚ, η οποία σε λίγες ώρες αναχωρεί για τη γειτονική Ιταλία, όπου την Τετάρτη θέλει στο Μιλάνο να πραγματοποιήσει πετυχημένη πρεμιέρα στους ομίλους του φετινού Τσάμπιονς Λίγκ. Το έργο της ελληνικής ομάδας βέβαια στο "Σαν Σίρο" (21.45, ΝΕΤ) κόντρα στην πανίσχυρη οικοδέσποινα Μίλαν, δεν θα είναι καθόλου εύκολο, κάτι που επεσήμαναν άλλωστε στις σημερινές τους δηλώσεις, τόσο ο προπονητής των "κιτρινόμαυρων", Λορέντσο Σέρα Φερέρ, όσο και ο νεοαποκτηθείς Άκης Ζήκος, που μετά από μία λαμπρή καριέρα στο "σαμπιονά", επέστρεψε στην "Ένωση" για να βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της. Μετά και την σημερινή προπόνηση της ομάδαςο κ. Φερέρ επέλεξε τους 20 εκλεκτούς για τον αγώνα του Μιλάνο: Σορεντίνο, Χιώτης, Τσιρίλο, Μόρας, Δέλλας, Παπασταθόπουλος, Τζιωρτζιόπουλος, Παουτάσο, Τόζερ, Μάντουκα, Ζούλιο Σέζαρ, Λαγός, Eμερσον, Καπετάνος, Κυριακίδης, Ίβιτς, Χετεμαϊ, Ντελίμπασιτς, Λάκης, Λυμπερόπουλος. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Αγγλος, Μάικλ Ρίλεϊ, ενώ βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του, Ντέιβιντ Μπράιαν και Γκλεν Τέρνερ. Τέταρτος διαιτητής ορίσθηκε ο επίσης Αγγλος, Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

    Έχει όραμα η ΑΕΚ

    Το τελείωμα των φάσεων αποτελεί για τον Ισπανό προπονητή της ΑΕΚ, Λορέντζο Σέρα Φερέρ, την... παραφωνία στην "κιτρινόμαυρη" ορχήστρα, που λίγες ώρες πριν απο την αναχώρηση της αποστολής για το Μιλάνο για τον αγώνα με τους "ροσονέρι", έχει όραμα για ένα καλό αποτέλεσμα και μία καλή πορεία.

    "Περιμένω τα πράγματα να μας πάνε καλά και να έχουμε τη σιγουριά και την εμπιστοσύνη ότι θα αποδώσουμε σύμφωνα με το μέγιστο των δυνατοτήτων μας, δηλαδή να έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε στην καλύτερη διοργάνωση που υπάρχει στον κόσμο του ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, με υπευθυνότητα και με το μέγιστο της αξιοπρέπειάς μας. Γνωρίζουμε ότι σε αγωνιστικό επίπεδο, θεωρητικά η Μίλαν είναι αρκετά ανώτερη από εμάς, αλλά αυτό πρέπει να επαληθευτεί και στο γήπεδο. Γνωρίζουμε επίσης όλοι ότι η Μίλαν είναι ανώτερη και σε προϋπολογισμό, αλλά όλα αυτά πρέπει να φανούν μέσα στο γήπεδο και εμείς έχουμε όραμα για αυτό".

    - Σύμφωνα με την εικόνα που έχει σχηματίσει για την ομάδα μέχρι τώρα, σας προβληματίζει κάτι; "Από το να με προβληματίζουν τα πράγματα, προτιμώ περισσότερο να ασχολούμαι με τα πράγματα. Θέλω να πω με αυτό, ότι στο τελείωμα της φάσης δεν έχουμε το ποσοστό ευστοχίας που θα θέλαμε, αλλά κάθε μέρα δουλεύουμε σε αυτό το κομμάτι, το πιο δύσκολο στο ποδόσφαιρο για να βρούμε το ποσοστό που θέλουμε και να δώσει εγγύηση στην υπόλοιπη αρκετά καλή δουλειά που κάνουμε. Μόνο το τελείωμα της φάσης είναι αυτό που μας χρειάζεται".

    - Μήπως οι ποδοσφαιριστές είναι επηρεασμένοι από το αποτέλεσμα του Σαββάτου ; " Όχι γιατί εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια γρήγορη ανάγνωση των πραγμάτων που κάναμε και δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι. Τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε το επόμενο παιχνίδι και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτά που συνέβησαν στον περασμένο αγώνα, πρέπει να επικεντρωθούμε στον επόμενο. Πάνω από όλα εγώ πιστεύω ότι ο αγώνας του Σαββάτου, έφτασε αρκετά σε αυτό που εμείς θέλουμε ως ομάδα. Επαναλαμβάνω το τελείωμα της φάσης είναι αυτό που μας λείπει. Δουλέψαμε με μια λογική αλληλεγγύη στο να ανακτήσουμε τη μπάλα και προσπαθήσαμε να τη φέρουμε όσο πιο σύντομα στο αντίπαλο τέρμα και φτάναμε αρκετά ξεκάθαρα στην περιοχή του Ατρομήτο. Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες ευκαιρίες για γκολ για να κερδίσουμε καθαρά το παιχνίδι . Μια ομάδα που είναι ικανή με κόρνερ και με φάουλ να έχει γύρω στις 15 στημένες φάσεις και δέκα φορές να έχει φτάσει στο αντίπαλο τέρμα , έχει ένα αρκετά καλό νούμερο στον επιθετικό τομέα. Αυτό, εάν σκεφτείτε ότι ήμασταν φιλοξενούμενοι. Η ιδέα να παίζουμε με άλλο τρόπο εντός έδρας και με άλλον εκτός, γίνεται κατανοητή καλά από την ομάδα και θα δούμε, οτι εάν έχουμε λίγο περισσότερη ευστοχία θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι από τη δική μας δουλειά".

    - Σήμερα ο Άκης Ζήκος έκανε την πρώτη του προπόνηση πότε πιστεύει ότι θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί; "Χθες μπόρεσα να μιλήσω μαζί του. Συζητήσαμε λίγο για την εξέλιξη του τραυματισμού του και την ετοιμότητα του. Δεν βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο της φόρμας του, αλλά έχει ένα όραμα, όπως ένας νεαρός ποδοσφαιριστής που ξεκινάει τώρα. Έχει ιδιαίτερα πειθαρχημένηια θέληση, είναι ένας παίκτης που έχει μεγάλη εμπειρία και είναι πολύ ανταγωνιστικός. Πιστεύω ότι θα μας δώσει πάρα πολλές δυνατότητες για να βελτιώσουμε την ομάδα. Τώρα πρέπει να μπούμε σε έναν τύπο παιχνιδιού , όπως σήμερα, σε γήπεδο με μικρότερες αποστάσεις, αλλά είναι πολύ απαιτητικές και πολύ έντονες αυτές οι προπονήσεις και πιστεύω ότι σε ένα πολύ μακρινό χρονικό διάστημα θα μπορέσει να συμμετέχει μαζί μας. Δεν μπορώ να πω ακόμη ότι μπορεί να παίξει δύο τρία παιχνίδια την εβδομάδα, σιγά- σιγά θα τον βάζουμε στην ομάδα, πρώτα για να αισθάνεται καλά ο ίδιος και έπειτα για να έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευόμαστε όλη τη δύναμη του υλικού μας" τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Ίβηρας τεχνικός

    Με την όρεξη του πρωτάρη ο Ζήκος

    Από την πλευρά του ο πρώην άσος της Μονακό, Άκης Ζήκος , που απο χθες επέστρεψε στην Αθήνα, ακολούθησε σήμερα το δυνατό πρόγραμμα προπόνησης της ομάδας και με τη λήξη του, μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου:

    - Από την ημέρα που έφυγες από την ΑΕΚ, πρέπει να είχες στην άκρη του μυαλού σου την επιστροφή σου; "Είναι κάτι το οποίο είχα πει, ήταν η πρώτη μου δήλωση όταν υπέγραψα με την ομάδα. Ήταν κάτι που το ήθελα και το αναζητούσα. Μερικοί άνθρωποι βάζουν κάποιους στόχους στη ζωή τους. Για εμένα αυτός ήταν ο πρώτος μου στόχος από την ημέρα που έφυγα από την ΑΕΚ, το έλεγα και μερικοί μπορεί να μην το πίστευαν γιατί υπάρχουν και πολλοί που νομίζουν ότι μερικά πράγματα λέγονται απλώς για να λέγονται. Εγώ το έκανα πράξη και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Το μόνο που μένει είναι να αγωνιστώ κιόλας".

    - Είναι ιδανικές οι συνθήκες της επιστροφής σου; "Καταρχάς δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στις συνθήκες που υπήρχαν όταν έφυγα από την ΑΕΚ και σε αυτές που υπάρχουν τώρα. Δεν γίνεται καμία σύγκριση, ούτε θέλω να κάνω καμία σύγκριση, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Πλέον η ομάδα λειτουργεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και για μένα και για τους ποδοσφαιριστές που δουλεύουν εδώ. Ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισα να γυρίσω αυτή τη στιγμή, ήταν ο πιο σημαντικός. Από εκεί και πέρα, το μόνο που μένει είναι η εικόνα που έχει η ομάδα έξω να τη φέρει και μέσα στο γήπεδο".

    -Άκη, είδαμε ότι σήμερα προπονήθηκες, έβαλες και γκολ, πότε περιμένεις να επιστρέψεις "Νιώθω καλά, σίγουρα μου λείπει η επαφή με τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους στο γήπεδο. Μετά από έξι μήνες είναι η πρώτη φορά που κάνω προπόνηση με την ομάδα, είναι πολύ σημαντικό για μένα και είναι πολύ μεγάλη ημέρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαι υγιής, είμαι καλά, δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Χρειάζομαι κάποια πίστωση χρόνου, δεν ξέρω πόσο θα είναι αυτό, εύχομαι να είναι γύρω στις δύο εβδομάδες σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από την ομάδα και από το δικό μου γιατρό. Αυτό που εύχομαι και θέλω είναι να βοηθήσω την ομάδα όσο πιο πολύ μπορώ, βέβαια τα παιδιά δουλεύουν ήδη δύο - τρεις μήνες μαζί, θα προσπαθήσω να κερδίσω πάνω από όλα μια θέση στην ενδεκάδα και από εκεί και περά να βοηθήσω όσο πιο πολύ μπορώ".

    - Οι δύο εβδομάδες, σημαίνει στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη "Πριν από το ντερμπι με τον Ολυμπιακό, μεσολαβεί μόνο ένα παιχνίδι με τον Ηρακλή, που μπορεί να αγωνιστώ εάν θα αγωνιστώ, είναι απόφαση του προπονητή. Δεν μπορώ να πω ότι θα είμαι σε αυτό το παιχνίδι 100% έτοιμος ή κάτι άλλο, θα δω μέσα από τις προπονήσεις πως αισθάνομαι, υπάρχουν δύο εβδομάδες μέχρι τότε, αλλά δεν θέλω να ξεχωρίζω τα παιχνίδια, όλα ίδια είναι, ας μπούμε λίγο σε αυτή τη λογική.."

    -Ο προπονητής είπε ότι είδε σε εσένα όρεξη εφήβου, παρά τις εμπειρίες που έχεις. Όρεξη ανθρώπου που ξεκινάει τώρα να παίζει και να διεκδικεί τη θέση του στην ενδεκάδα και το είπες και εσύ "Όλοι όσοι κάνουν αθλητισμό ξέρουν ότι το να μένεις τόσο καιρό εκτός αγώνων σου έχει λείψει τόσο πολύ, ώστε όσες εμπειρίες και να έχεις στη ζωή σου, είναι σαν να κάνεις μια καινούργια αρχή. Έχεις την όρεξη του πρωτάρη και ίσως αυτά να είδε και ο προπονητής σε εμένα σήμερα" επεσήμανε ο Ζήκος.

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Άμφίβολος ο Κλόζε με Τσέλσι

    11/9/2006 1:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο άνθρωπος που έβαλε τη "σφραγίδα" του στο πρόσφατο Μουντιάλ της Γερμανίας, κερδίζοντας τον τίτλο του τοπ σκόρερ της διοργάνωσης, θεωρείται αμφίβολος για την πρεμέρα του Τσάμπιονς Λίγκ. Ο, περι ου ο λόγος, Μίροσλαβ Κλόζε ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό και δύσκολα θα ενισχύσει τη Βέντερ Βρέμης στην αυριανή αναμέτρηση με την Τσέλσι στο "Στάμφορντ Μπριτζ" για τον 1ο όμιλο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. "Εάν ο αγώνας γινόταν σήμερα, δεν θα μπορούσα να παίξω" τόνισε χαρακτηριστικά ο επιθετικός της Βέρντερ Βρέμης κατά την αναχώρηση της αποστολής για το Λονδίνο. Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι φόβοι του Κλόζε, ο τεχνικός της ομάδας Τόμας Σάαφ θα έχει έναν ακόμη "πονοκέφαλο", λόγω και της απουσίας του βασικού τερματοφύλακα Τιμ Βίζε. Η αυριανή πάντως αναμέτρηση θα έχει έντονο "ελληνικό χρώμα" καθώς τον αγώνα θα διευθύνει ο κ. Κύρος Βασσάρας με βοηθούς του τους κ.κ.. Δ. Μποζατζίδης-Δ. Σαραϊδάρης και 4ο διαιτητή τον κ. Δ. Καλόπουλος.

    [21] Πολιτισμός

    "Αστροφιλοτελικό υλικό από όλο τον κόσμο"

    Ταξίδι στα αστέρια με ένα γραμματόσημο

    11/9/2006 1:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2006 2:06:48 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ένα πρωτότυπο ταξίδι στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, με όχημα το γραμματόσημο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μέσα από την έκθεση "Αστροφιλοτελικό υλικό από όλο τον κόσμο", που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου, 13 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου 2006, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων προσφοράς του. Η έκθεση βασίζεται σε σπάνιο υλικό από τη συλλογή του φιλοτελιστή και συλλέκτη, Κλέωνα Διονυσάτου, που είναι μια από τις πλουσιότερες και πλέον ολοκληρωμένες θεματικές συλλογές του είδους της στον κόσμο. Η συλλογή, που άρχισε να δημιουργείται το 1957, παρακολουθεί την έκδοση του αστροφιλοτελικού υλικού από 330 χώρες και περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 γραμματόσημα! Στη συλλογή βρίσκονται γραμματόσημα από την πρώτη αποστολή του Ρωσικού Sputnik 1, το 1957, έως και τη μοιραία αποστολή του Columbia, το 2003.

    Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

    Δευτέρα-Τρίτη 11:00-14:30 και Τετάρτη-Κυριακή 11:00-20:30

    Ίδρυμα Ευγενίδου: Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

    Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-9469600 και 210-9469670

    Η έκθεση φιλοξενείται στο περιστύλιο του 2ου ορόφου, κάτω από το θόλο του παλαιού Πλανηταρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [22] Υγεία

    Αποκωδικοποιώντας τον H5N1

    11/9/2006 11:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2006 1:32:56 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC

    Ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών, έκανε ομάδα επιστημόνων, στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπους αντιμετώπισής του για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Εξετάζοντας περιπτώσεις ασθενών, που έχουν μολυνθεί από τον Η5Ν1, στο Βιετνάμ, διαπίστωσαν ότι ο ιός προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό μαζικές φλεγμονές, που, πολύ συχνά, είναι μοιραίες. Από το 2003, οπότε και ξέσπασε η επιδημία, μέχρι σήμερα, 241 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ πάνω από τους μισούς ασθενείς κατέληξαν. Η μικτή ομάδα Βρετανών και Βιετναμέζων γιατρών, εξέτασαν 26 ασθενείς. Οι 18 είχαν μολυνθεί από τον Η5Ν1 και οι υπόλοιποι από το συνηθισμένο ιό της γρίπης. Οι επιστήμονες εξέτασαν το ιικό φορτίο των ασθενών, δηλαδή τη συγκέντρωση του ιού, στο αίμα καθώς και το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ασθενούς αντέδρασε στη μόλυνση.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν μολυνθεί από τον Η5Ν1 είχαν πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο στο λαιμό τους, σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα ασθενών, ενώ οι δείκτες ιικού φορτίου ήταν εξαιρετικά υψηλοί, στους ασθενείς, που πέθαναν από τον Η5Ν1.

    Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η παρουσία υψηλών επιπέδων του Η5Ν1 στον οργανισμό, προκαλεί την απελευθέρωση κυτοκινών, δηλαδή πρωτεϊνών, που ελέγχουν την αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση. Επομένως, τα υψηλότερα επίπεδα κυτοκινών εντοπίστηκαν στους ασθενείς, με το υψηλότερο ιικό φορτίο Η5Ν1, δηλαδή, σε όσους είχαν καταλήξει από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιστήμονες εντόπισαν, επίσης, απώλεια λεμφοκυττάρων, στο περιφερικό αίμα. Σημειώνεται ότι το περιφερικό αίμα είναι το αίμα, που έχει διοχετεύσει στον οργανισμό το οξυγόνο και είναι πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα. Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι παραπάνω παράγοντες προκαλούν βλάβες στους πνεύμονες και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στο θάνατο.

    Όπως τονίζουν οι ερευνητές, μετά και τα πρόσφατα ευρήματα, θα πρέπει να δοθεί βάρος στην αποφυγή της απελευθέρωσης των κυτοκινών με την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιική θεραπεία, καθώς όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα του Η5Ν1 στον οργανισμό, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο ασθενής να πεθάνει.

    [23] Τεχνολογία

    Δημιούργημα της Microsoft

    Ήρθε το σχολείο του μέλλοντος

    11/9/2006 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2006 4:10:15 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Associated Press

    Βγαλμένο σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι "Το σχολείο του μέλλοντος", στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από τη Microsoft και άνοιξε τις πόρτες του για τους μαθητές στις 7 Σεπτεμβρίου. Στο πρωτοποριακό αυτό σχολείο όλα είναι διαφορετικά και απολύτως εμπνευσμένα και εναρμονισμένα με τη σύγχρονη υψηλή τεχνολογία. Στεγάζεται σε ένα μοντέρνο λευκό κτήριο, που ξεχωρίζει ανάμεσα στα φτωχικά σπίτια της γειτονιάς στη δυτική Φιλαδέλφεια, και διαθέτει κάθε είδους ευκολία για διδάσκοντες και διδασκόμενους. Ενδεικτικό της διαφοράς του με τα άλλα σχολεία είναι το γεγονός ότι "Το σχολείο του μέλλοντος" δεν έχει μαυροπίνακες αλλά διαδραστικούς "έξυπνους πίνακες", με τους οποίους οι δάσκαλοι, που αποκαλούνται "εκπαιδευτές", μπορούν να κάνουν ζουμ πάνω σε αυτά που έχουν γράψει, αλλά ακόμη και να συνδεθούν στο Internet. Οι μαθητές, ή αλλιώς "μαθητευόμενοι", αντί να κυκλοφορούν με βιβλία ανά χείρας, κουβαλούν το δικό τους laptop, έχουν μαγνητικές κάρτες, που πιστοποιούν ότι παρακολούθησαν το μάθημα και οι οποίες αντικαθιστούν το κλασικό απουσιολόγιο αλλά και τα κλειδιά των προσωπικών τους ντουλαπιών.

    Από τα θρανία, στα γραφεία;

    Όμως οι αλλαγές δε σταματούν εδώ. Ακόμη και το σχολικό ωράριο έχει προσαρμοστεί στο εργασιακό ωράριο με αποτέλεσμα οι τυχεροί μαθητές του σχολείου αυτού προσέρχονται στην τάξη στις 9:15 π.μ. για να φύγουν στις 4:19 μ.μ. Ο λόγος είναι, όπως λένε οι εμπνευστές του σχεδίου, το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, οι μαθητές αποδίδουν καλύτερα όταν ξεκινούν αργότερα τη μέρα τους.

    Μέχρι στιγμής, περίπου 170 έφηβοι έχουν επιλεγεί με κλήρωση, για να αποτελέσουν την πρώτη "φουρνιά" του σχολείου της Microsoft, ενώ στα σχέδια του σχολείου είναι να εγγραφούν έως και 750 παιδιά.

    Στην πλειοψηφία τους, οι μαθητές είναι Αφροαμερικάνοι και προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα. "Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε κάτι το νέο", λέει ενθουσιασμένη η 14χρονη Σαμπρία Τζόνσον, και προσθέτει: "Εμείς, τα παιδιά των προαστίων, δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες".

    Οι νέοι και μελλοντικοί μαθητές του σχολείου δε θα μελετούν σε κάποια από τις συνηθισμένες βιβλιοθήκες, αλλά σε ένα "διαδραστικό κέντρο εκπαίδευσης", όπου όλες οι πληροφορίες βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή, ενώ, χάρη στα ειδικά μαθήματα της Microsoft, θα αποκτούν στρατηγικά και οργανωτικά προσόντα, στα πρότυπα της εταιρείας.

    Και αυτό γιατί η Microsoft ελπίζει από αυτό το σχολείο να βγει έτοιμο και ειδικά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό το οποίο θα απορροφήσει στις επιχειρήσεις της.

    "Η πρώτη μας ύλη είναι οι έξυπνοι άνθρωποι", λέει χαρακτηριστικά ο Κρεγκ Μούντι, επικεφαλής του εγχειρήματος, και προσθέτει ότι οι εταιρείες ανησυχούν επειδή τα σχολεία δεν παρέχουν στα παιδιά, τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε στο μέλλον να μπορέσουν να κατακτήσουν μια θέση σε επιχειρήσεις, που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές.

    Στο "Σχολείο του μέλλοντος", εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν μαθήματα, πολύ διαφορετικά από αυτά που διδάσκονται στα συμβατικά σχολεία. Για παράδειγμα, θα μαθαίνουν πώς οργανώνονται και σχεδιάζονται σωστά τα projects και θα παρακολουθούν σεμινάρια, όπως αυτά των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων.

    Σχετικά Links:

    Microsoft: Building the School of the Future

    [24] Τεχνολογία

    "Αστροφιλοτελικό υλικό από όλο τον κόσμο"

    Ταξίδι στα αστέρια με ένα γραμματόσημο

    11/9/2006 1:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2006 2:03:47 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ένα πρωτότυπο ταξίδι στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, με όχημα το γραμματόσημο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μέσα από την έκθεση "Αστροφιλοτελικό υλικό από όλο τον κόσμο", που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου, 13 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου 2006, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων προσφοράς του. Η έκθεση βασίζεται σε σπάνιο υλικό από τη συλλογή του φιλοτελιστή και συλλέκτη, Κλέωνα Διονυσάτου, που είναι μια από τις πλουσιότερες και πλέον ολοκληρωμένες θεματικές συλλογές του είδους της στον κόσμο. Η συλλογή, που άρχισε να δημιουργείται το 1957, παρακολουθεί την έκδοση του αστροφιλοτελικού υλικού από 330 χώρες και περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 γραμματόσημα! Στη συλλογή βρίσκονται γραμματόσημα από την πρώτη αποστολή του Ρωσικού Sputnik 1, το 1957, έως και τη μοιραία αποστολή του Columbia, το 2003.

    Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

    Δευτέρα-Τρίτη 11:00-14:30 και Τετάρτη-Κυριακή 11:00-20:30

    Ίδρυμα Ευγενίδου: Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11)

    Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-9469600 και 210-9469670

    Η έκθεση φιλοξενείται στο περιστύλιο του 2ου ορόφου, κάτω από το θόλο του παλαιού Πλανηταρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 11 September 2006 - 16:50:59 UTC