Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έμφαση στην Περιφέρεια
  • [02] "Χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα"
  • [03] Διπλή δολοφονία στο Περιστέρι
  • [04] Τραγωδία στον αέρα
  • [05] Διαρροή επικίνδυνης χημικής ουσίας
  • [06] Συνετρίβη αεροπλάνο στο Κεντάκι
  • [07] Ενισχύεται η ειρηνευτική δύναμη
  • [08] Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
  • [09] Με θρίαμβο στους "8"
  • [10] Ελλάδα-Κίνα: Δηλώσεις πρωταγωνιστών
  • [11] Αγχώθηκε αλλά τα κατάφερε η Γαλλία
  • [12] Με το "ζόρι" η Γερμανία
  • [13] Τυπική διαδικασία για τις ΗΠΑ
  • [14] Πάτμος: Στολίδι της Οικουμένης

    [01] Πολιτική

    Αύξηση κονδυλίων στην ΤΑ της βόρειας Ελλάδας

    Έμφαση στην Περιφέρεια

    27/8/2006 4:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Την περαιτέρω αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στις Πρέσπες. Ο Υπουργός ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια θα επωφεληθεί του 80% του Δ΄ ΚΠΣ, καθώς υπάρχει εντολή του Πρωθυπουργού να δοθεί εκεί έμφαση. Το μέλλον του τόπου εξαρτάται από την πορεία της αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, "το ποτάμι της οποίας δεν γυρίζει πίσω", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ επισήμανε ότι για πέντε χρόνια δίνει διπλάσιους πόρους απ΄ ότι έδινε το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) για 7 χρόνια (3,5 δις ευρώ έναντι 1,7 δις ευρώ), το οποίο χαρακτήρισε αναποτελεσματικό και αδιαφανές. Για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι τριπλασιάστηκαν την τελευταία διετία και από 110 εκ. ευρώ, που ήταν το 2004, ανήλθαν στα 335 εκ. ευρώ σήμερα.

    Ο Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα για τις δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν την αναδρομική καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ από το 2002 στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, είπε πως η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, ενώ επιφυλάχθηκε να μελετήσει την απόφαση προτού τοποθετηθεί.

    Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ένα νέο "Καποδίστρια", ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως όποιες συνενώσεις γίνουν θα είναι εκούσιες, με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. "Η κυβέρνηση είναι αντίθετη σε κάθε μορφή αναγκαστικών συνενώσεων", είπε και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για "Καποδίστρια 2" ή μείωση Νομαρχιών.

    Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά και πως ό,τι άλλο λέγεται εντάσσεται στο πλαίσιο της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.

    [02] Πολιτική

    "Χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα"

    27/8/2006 12:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ο χρόνος των εθνικών εκλογών δεν συνδέεται σε καμιά περίπτωση με το αποτέλεσμα των εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης προσθέτοντας ότι από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα εξαχθούν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Αναφερόμενος στο θέμα των παροχών, ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Την ίδια ώρα, από τη Φλώρινα ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης προειδοποιεί με κυρώσεις τα κομματικά στελέχη της Ν.Δ που θα λειτουργήσουν αντίθετα προς τις αποφάσεις της παράταξης στις δημοτικές εκλογές. Σε συνέντευξή του στη "Βραδυνή της Κυριακής", επισημαίνει πως οι πολίτες θα οδηγήσουν στο περιθώριο όσους βάζουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες πάνω από τη συλλογική προσπάθεια.

    [03] Κοινωνία

    Διπλή δολοφονία στο Περιστέρι

    27/8/2006 12:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έρευνες διεξάγει η Ασφάλεια Αττικής για την εξιχνίαση της διπλής δολοφονίας που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, σε καφενείο της οδού Πελοπίδα 193, στη Νέα Ζωή Περιστερίου. Θύματα είναι ο κακοποιός, σεσημασμένος για προστασία και άλλα αδικήματα Κωνσταντίνος Κουτελιέρης του Ζαφειρίου, 43 χρόνων και ο Ιωάννης Κάτσιος του Βασιλείου, 36 χρόνων, από τα Σαρδίνια Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης επέβαινε σε μοτοσυκλέτα που οδηγούσε συνεργός του. Οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι ότι κίνητρο της μαφιόζικης εκτέλεσης είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών της νύχτας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο δράστης να εκτελούσε "συμβόλαιο θανάτου".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος φαίνεται ότι ήταν ο Κουτελιέρης, ο οποίος έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια την Αστυνομία για κλοπές και άλλα αδικήματα και τελευταία φέρεται ότι δραστηριοποιούνταν ως μέλος ομάδων νονών της νύχτας.

    Δράστης είναι ένας άγνωστος, ο οποίος εμφανίστηκε πεζός, με καπέλο τζόκεϊ, και πυροβόλησε με πιστόλι πολλές φορές τον Κουτελιέρη, την ώρα που εκείνος καθόταν στο καφενείο με τον Κάτσιο.

    Ο Κουτελιέρης προσπάθησε να κρυφτεί πίσω απο ένα αυτοκίνητο, αλλά δέχθηκε πολλές σφαίρες στο κεφάλι, στο θώρακα και σε άλλα μέρη του θώρακά του και πέθανε επιτόπου, ενώ ο Κάτσιος δέχθηκε μία σφαίρα στην κοιλιακή χώρα και υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου διακομίσθηκε. Ο Κάτσιος δεν έχει απασχολήσει την αστυνομία για κάποιο αδίκημα. Ο δράστης μετά την πράξη του τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε.

    [04] Κόσμος

    Συντριβή αεροσκάφους στο Κεντάκι

    Τραγωδία στον αέρα

    27/8/2006 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-CNN-Associated Press

    Τραγικό θάνατο φαίνεται πως βρήκαν οι 49 επιβαίνοντες ενός αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη νωρίς το πρωί της Κυριακής, λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Λέξινγκτον στο Κεντάκι. Από τα συντρίμμια του αεροπλάνου της εταιρείας Comair, που εντοπίστηκαν σε δασική έκταση σε απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο Μπλού Γκρας, ανασύρθηκε μόνο ένας επιζών, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα αίτια της συντριβής παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα, πάντως, οι Ομοσπονδιακές Αρχές της Αμερικανικής Αεροπορίας (FAA) απορρίπτουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

    Ο λόγος στα "μαύρα κουτιά"

    Στο αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση 5191 επέβαιναν 47 επιβάτες και τριμελές πλήρωμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί εάν ο διασωθείς είναι επιβάτης ή μέλος του πληρώματος.

    Η συντριβή του δικινητήριου τζετ Bombardier Canadair CRJ-100 της Comair -θυγατρικής της Delta Air Lines- προσθέτει ένα μελανό κεφάλαιο στην "ασφαλέστερη περίοδο στην ιστορία της αεροπλοΐας" των ΗΠΑ, όπως θεωρείται από την FAA η περίοδος των τελευταίων ετών.

    Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Μπλού Γκρας στις 6 το πρωί (τοπική ώρα) και λίγη ώρα αργότερα συνετρίβη σε παρακείμενη περιοχή. Εκείνη την ώρα επικρατούσε ψιλόβροχο και ήταν ακόμα σκοτεινά, όμως υπήρχε καθαρή ορατότητα σε απόσταση 8 μιλίων. Η άτρακτος του δεν υπέστη μεγάλες ζημιές, όμως σχεδόν αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες. Επιτόπου έσπευσαν σωστικά συνεργεία και πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα δύο μαύρα κουτιά εντοπίστηκαν και από την εξέταση τους αναμένεται να χυθεί περισσότερο φως στην υπόθεση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, που βρίσκεται στο εξοχικό της οικογένειας στο Μέιν, ενημερώθηκε για το περιστατικό.

    Το χειρότερο δυστύχημα του είδους καταγράφηκε στις ΗΠΑ το 2001, όταν αεροσκάφος της American Airlines Flight 587 κατέπεσε σε γειτονιά του Κουίνς στη Νέα Υόρκη, παρασύροντας στο θάνατο 265 ανθρώπους, μεταξύ αυτών πέντε κάτοικοι της περιοχής.

    Εκτοτε έχουν σημειωθεί άλλα τέσσερα θανατηφόρα περιστατικά με μικρότερα αεροσκάφη.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την FAA, οι αεροπορικές συγκοινωνίες παραμένενουν το ασφαλέστερο μέσο μετακίνησης και υπολογίζουν ότι για να πέσει κάποιος θύμα δυστυχήματος θα πρέπει να πετά σε καθημερινή βάση επί 43.000 χρόνια.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN - Plane carrying 50 crashes; one known survivor

    CBS - Plane Carrying 50 Crashes In Kentucy

    Reuters - Kentucky crash not seen as security-related

    MSNBC - Plane with 50 aboard crashes in Kentucky

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνετρίβη αεροπλάνο στο Κεντάκι

    Σχετικά Links:

    National Transportation Safety Board

    Federal Aviation Administration

    [05] Κόσμος

    Στην βόρεια Κινεζική πόλη Χατσένγκ

    Διαρροή επικίνδυνης χημικής ουσίας

    27/8/2006 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαρροή χημικών απειλεί απόθεμα πόσιμου νερού για περίπου 100.000 ανθρώπους στην βόρεια Κινεζική πόλη Χατσένγκ, μετέδωσαν κρατικά κινεζικά ΜΜΕ. Καυστική σόδα διέρρευσε την Παρασκευή στην δεξαμενή από την οποία παροχετεύεται πόσιμο νερό, όταν ένα βυτιοφόρο ανατράπηκε και μόλυνε ποταμό ο οποίος καταλήγει στην δεξαμενή, μετέδωσε το κινεζικό επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του από το δυστύχημα, ενώ άλλος ένας υπέστη σοβαρά εγκαύματα. "Το βυτιοφόρο μετέφερε 25 τόνους καυστικής σόδας, αλλά μόνον "μια μικρή ποσότητα" από αυτούς διέρρευσε στην δεξαμενή", δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας στο Νέα Κίνα. Εργαζόμενοι μετέφεραν 10 τόνους υδροχλωρικού οξέος για να εξουδετερώσουν το αλκαλικό νερό που μολύνθηκε από την χημική ουσία και κατασκεύασαν ένα προσωρινό φράγμα για να σταματήσουν την εξάπλωση της μόλυνσης. Οι τοπικές αρχές εξέδωσαν κατεπείγουσα ειδοποίηση προς τους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν και να μην πίνουν νερό από το ποτάμι και διέταξε μόνιμη παρακολούθηση και ωριαίες αναφορές για την ποιότητα του νερού σε διάφορα σημεία κοντά στην δεξαμενή. Άνοιξαν προσωρινά πηγάδια για να υδροδοτηθούν ορισμένοι από τους 100.000 πολίτες που επηρεάζονται. Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλές και εκτεταμένες διαρροές χημικών ουσιών από βιομηχανικά και άλλα δυστυχήματα σε ποτάμια της Κίνας.

    [06] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες

    Συνετρίβη αεροπλάνο στο Κεντάκι

    27/8/2006 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2006 7:03:06 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: CNN, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιβατικό αεροπλάνο της εταιρείας Comair με 50 επιβάτες συνετρίβη το πρωί της Κυριακής, μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Λέξινγκτον στο Κεντάκι. Σύμφωνα με ανακοίνωση το αμερικανικού τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για επιζώντες. Το αεροπλάνο αναχωρούσε από το αεροδρόμιο Μπλού Γκρας του Λέξινγκτον με προορισμό την Ατλάντα και αμέσως μετά την απογείωση κατέπεσε σε ένα δάσος σε απόσταση ενός μιλίου από το αεροδρόμιο. H Comair είναι θυγατρική εταιρία της Delta Air Lines.

    [07] Μ. Ανατολή

    Στο νότιο Λίβανο

    Ενισχύεται η ειρηνευτική δύναμη

    27/8/2006 2:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2006 5:33:39 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, Associated Press, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διευρυμένη σύνοδος των χωρών-μελών της Ε.Ε, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για την ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο. Σύμφωνα με πηγή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας, οι πρώτοι 800 έως 1.000 Ιταλοί στρατιώτες θα μεταβούν στο Λίβανο την Τρίτη. Η Γαλλία έστειλε 200 μηχανικούς του στρατού οι οποίοι θα βοηθήσουν στην κατασκευή γεφυρών, στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας συνεργασίας για την ανοικοδόμηση μεταξύ Λιβάνου και Γαλλίας. Οι πρώτοι 120 στρατιώτες αναχώρησαν το πρωί της Κυριακής από τη βάση τους στο Σεν-Κριστόλ της νότιας Γαλλίας για το Λίβανο, ενώ ένα άλλο αεροσκάφος με 80 επιπλέον άνδρες αναχώρησε το μεσημέρι. Παράλληλα, η Μαλαισία ζήτησε από τον ΟΗΕ να επιτρέψει στις δυνάμεις της να συμμετάσχουν στη δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, παρά τις αντιρρήσεις του Ισραήλ, για τις χώρες οι οποίες, όπως η Κουάλα Λουμπούρ, δεν αναγνωρίζουν το εβραϊκό κράτος. Η Μαλαισία, η Ινδονησία και το Μπανγκλαντές, τρεις μουσουλμανικές χώρες, δεν διατηρούν καμιά διπλωματική σχέση με το Ισραήλ. Ο γνωστός για τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ Βρετανός πολιτικός Τζορτζ Γκάλαγουέι, που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ, βρίσκεται στο Λίβανο, συγχαίροντας την Χεζμπολάχ και τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα, διότι όπως αναφέρει, πέτυχαν "ιστορική νίκη". Εν τω μεταξύ, τέσσερα παιδιά τραυματίσθηκαν το Σάββατο στο Λίβανο από έκρηξη ισραηλινής βόμβας διασποράς. Από την έναρξη της εκεχειρίας, 12 άτομα έχουν σκοτωθεί από τέτοιες βόμβες, την ύπαρξη των οποίων τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαπιστώσει σε 288 τοποθεσίες.

    Συμφωνία Ισραήλ - Χεζμπολάχ

    Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατέληξαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων ύστερα από δύο ή τρεις εβδομάδες, χάρη στη γερμανική διαμεσολάβηση, γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Αχράμ.

    "Η ανταλλαγή των κρατουμένων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ θα λάβει χώρα ύστερα από δύο έως τρεις εβδομάδες το αργότερο, χάρη στη γερμανική μεσολάβηση που προσπαθεί τώρα να καθορίσει τους όρους αυτής της ανταλλαγής", τονίζεται στο δημοσίευμα που επικαλείται "υψηλόβαθμες πηγές".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανταλλαγή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ή σε δύο στάδια. Το σιιτικό κόμμα του Λιβάνου θα παραδώσει στο Ισραήλ τους δύο στρατιώτες που απήχθησαν στις 12 Ιουλίου στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, αφού θα λάβει "ισχυρές εγγυήσεις από το γερμανό διαμεσολαβητή για την απελευθέρωση την επομένη ή την μεθεπομένη των λιβανέζων κρατουμένων".

    Ανακοινώνοντας την αιχμαλωσία των δυο στρατιωτών ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε έτοιμος να τους ανταλλάξει με λιβανέζους κρατούμενους στο Ισραήλ.

    Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι είπε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των στρατιωτών. Το εβραϊκό κράτος είχε απαντήσει στην αιχμαλωσία αυτή εξαπολύοντας την εισβολή στο Λίβανο με τουλάχιστον 1.200 νεκρούς άμαχους στη χώρα αυτή και 36 ημέρες πολέμου.

    Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα πλαίσιο για την ανταλλαγή και η παλαιστινιακή Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που κρατείται από τις 25 Ιουλίου, γράφει η εφημερίδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποίηση και προβληματισμός

    [08] Μ. Ανατολή

    Για το πυρηνικό πρόγραμμα

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

    27/8/2006 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκ νέου κάλεσε το Ιράν τις μεγάλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, αγνοώντας την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διακοπή του προγράμματός της εμπλουτισμού του ουρανίου έως τις 31 Αυγούστου. "Η άλλη πλευρά πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς κακή διάθεση για να συνεχίσει τις συνομιλίες ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση. Απαντήσαμε στην πρόταση των Ευρωπαίων και αποδείξαμε ότι είμαστε υποστηρικτές των διαπραγματεύσεων", είπε χαρακτηριστικά ο Ασεφί. Παράλληλα, σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ "Κόφι Αναν αναμένεται στην Τεχεράνη το Σάββατο στις 2 Σεπτεμβρίου, για συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων με τους ιρανούς αξιωματούχους". Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε στις 31 Ιουλίου απόφαση ζητώντας από το Ιράν να έχει διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου έως τα τέλη Αυγούστου. Από την πλευρά του, ο Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δήλωσε ότι "το Ιράν είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την παραγωγή του πυρηνικού καυσίμου παρά τις διεθνείς πιέσεις".

    Ο εμπλουτισμός ουρανίου χρησιμεύει κυρίως στην παραγωγή του καυσίμου για την τροφοδοσία των πυρηνικών εργοστασίων που δεν έχουν στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας.

    Το Ιράν άρχισε εκ νέου το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου και κατάφερε να εμπλουτίσει το ουράνιο σε ποσοστό 4,8%, που θεωρείται απαραίτητο επίπεδο για την παραγωγή του πυρηνικού καυσίμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βαρύ" μήνυμα

    [09] Μπάσκετ

    Greek dream team

    Με θρίαμβο στους "8"

    27/8/2006 3:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2006 7:04:25 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγαλειώδη πρόκριση στους "8" του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας πήρε η Εθνική μας ομάδα. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον αγώνα νοκ-άουτ για την φάση των "16" πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και πήρε τη νίκη με το επιβλητικό 95-64 επί της Κίνας. Πλέον το μόνο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η Εθνική μας για το δρόμο προς τα μετάλλια, είναι στη φάση των "8" η Γαλλία που νωρίτερα επικράτησε της Ανγκόλας με 68-62. Μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο η Ελλάδα αγχώθηκε, καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ ακόμα και με 12 πόντους, αλλά από εκεί πέρα πάτησε γκάζι και πήρε με άνεση την πρόκριση. Κορυφαίος από τους διεθνείς μας ο Θοδωρής Παπαλουκάς με 19 πόντους, ενώ από το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας ο Ουάνγκ Σιπένγκ με 16 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 11-18, 41-36, 67-42, 95-64.

    Η Εθνική μας ομάδα, ίσως και σαστισμένη από την παρουσία του Γιάο Μινγκ, δεν μπήκε καθόλου καλά στο παιχνίδι. Από τη μία ο Κινέζος "γίγαντας", εξ αιτίας του οποίου η Εθνική μας δεν έμπαινε μέσα στα καλάθια και από την άλλη τα άσχημα σουτ έξω από την ρακέτα, έδωσαν την ευκαιρία στην Κίνα να κάνει παιχνίδι και να πάρει διαφορά επτά πόντων (11-18) με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου. Κύριος μοχλός της ομάδας του Καζλάουσκας δεν ήταν ο θηριώδης "γίγαντας", αλλά οι συμπαίκτες του, οι οποίοι από την συμβολή του βρήκαν τους κενούς χώρους και εκτελούσαν από παντού.

    Με το καλημέρα της 2ης περιόδου η Κίνα έφτασε για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων (11-23). Ως εκεί όμως. Οι αλλαγές του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος επέλεξε σύστημα με τρία γκαρντ, (Σπανούλης, Διαμαντίδης, Παπαλουκάς), έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση στους παίκτες της Εθνικής επιθετικά και παράλληλα με βελτίωση στην αμυντική λειτουργία, την ευκαιρία να μειώσει αρχικά και στη συνέχεια να πάρει προβάδισμα στο σκορ με 28-27. Με τους διεθνείς μας να συνεχίζουν την άμυνα σε όλο το γήπεδο, να στήνουν παγίδες, που οδηγούσαν σε κλεψίματα (4 στο 2ο δεκ.) ή λάθη (12) των αντιπάλων και τον Μινγκ στον πάγκο, η Εθνική μας ξέφυγε για δεύτερη φορά με 5 πόντους (41-36), που ήταν και σκορ ημιχρόνου. Όσο για τον Μινγκ; Ο σέντερ των Ρόκετς είχε περιοριστεί σε 7 πόντους.

    Στο 3ο δεκάλεπτο η Εθνική μας ομάδα άρχισε να πατάει το γκάζι. Με άμυνα για σεμινάριο, διαδοχικά κλεψίματα και επιθετικό πλουραλισμό, το αγωνιστικό μέρος πέρασε σε δεύτερη μοίρα και το show είχε την τιμητική του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι στο τρίτο δεκάλεπτο πέτυχαν μόλις 6 πόντους, έναντι 26 των διεθνών μας (62-46, 3ο δεκ.). Στο 34΄, μάλιστα -όπως είχε συμβεί στο τελικό του Ευρωμπάσκετ με τη Γερμανία όταν βγήκε ο Νοβίτσκι- ο Καζλάουσκας σήκωσε "λευκή πετσέτα" και φώναξε στον πάγκο τον Γιάο Μινγκ. Τα τελευταία λεπτά κύλησαν με τους διεθνείς μας να παίζουν... μόνοι τους στο παρκέ (τελικό 95-64) και να ετοιμάζονται για τον επόμενο αγώνα στους "8".

    Επόμενος αντίπαλος για την Εθνική μας, η αντίστοιχη της Γαλλίας, της ομάδας που κερδίσαμε στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ 2005 στα γήπεδα της Σερβίας, όταν με το απίστευτο καλάθι τριών πόντων του Διαμαντίδη, πήραμε τη νίκη και την πρόκριση για τον τελικό. Πριν την επίσημη αναμέτρηση -όπως ήταν αναμενόμενο- έχει αρχίσει το παιχνίδι των δηλώσεων, καθώς μετά τη νίκη επί της Ανγκόλας ο Μπορίς Ντιό δήλωσε... "Θέλουμε εκδίκηση".

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 19, Σχορτσιανίτης 10, Σπανούλης 15 (3), Βασιλόπουλος 8 (2), Φώτσης 8 (1), Χατζηβρέττας, Ντικούδης 5, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 9 (1), Παπαδόπουλος 6, Κακιούζης 11 (1).

    ΚΙΝΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τσεν 8, Λιού 3 (1), Ζιάνγκ Κ. 3 (1), Ουάνγκ Σ. 16 (2), Ζιού 12 (2), Σαν 2, Ζιανγκ Σ., Γι 9, Μο, Μινγκ 10, Ουάνγκ Ζίζι 1, Ντιού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελλάδα-Κίνα: Δηλώσεις πρωταγωνιστών

    Αγχώθηκε αλλά τα κατάφερε η Γαλλία

    Με το "ζόρι" η Γερμανία

    Τυπική διαδικασία για τις ΗΠΑ

    [10] Μπάσκετ

    Ελλάδα-Κίνα: Δηλώσεις πρωταγωνιστών

    27/8/2006 5:25:00 μμ

    Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για την Εθνική ομάδα μετά την πρόκριση στους "8" του Μουντομπάσκετ, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Ο Big Sofo τόνισε στις δηλώσεις του πως "είναι υπέροχο το συναίσθημα. Πρώτη φορά βρίσκομαι σε τέτοια διοργάνωση. Επιπλέον, το «κλίμα» στην ομάδα είναι πολύ καλό, αφού ξέρω όλα τα παιδιά". Παράλληλα μίλησε και για τον "αντίπαλο του" στη ρακέτα, Γιάο Νινγκ και τόνισε πως δίκαια θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σέντερ του κόσμου, ενώ μίλησε και για το ΝΒΑ. "Ο Μινγκ Γιάο είναι ένας πολύ καλός παίκτης και δίκαια θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ψηλούς στον κόσμο. Οι οδηγίες που μου είχε δώσει ο προπονητής ήταν να χρησιμοποιώ τη δύναμή μου και να τον τραβάω μακριά από το καλάθι. Όσον αφορά την πορεία της εθνικής είμαι χαρούμενος που έχουμε πετύχει το 6 στα 6 και πήραμε την πρόκριση για τον προημιτελικό. Είναι υπέροχο το συναίσθημα. Πρώτη φορά βρίσκομαι σε τέτοια διοργάνωση. Επιπλέον, το «κλίμα» στην ομάδα είναι πολύ καλό, αφού ξέρω όλα τα παιδιά. Δε σκέφτομαι το NBA. Είμαι συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις μου με την εθνική. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά", είπε χαρακτηριστικά.

    Από μεριάς του ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας, Μιχάλης Κακιούζης μίλησε για την πρόκριση, αλλά και τον επόμενο αντίπαλο μας της Γαλλία,, τονίζοντας πως το παιχνίδι θα είναι "μία δύσκολη υπόθεση. "Ξεκινήσαμε κάπως χαλαρά στην αρχή, αλλά στη συνέχεια ανεβήκαμε και επιβάλαμε το ρυθμό μας. Οι Κινέζοι εμφανίσθηκαν καλοί στην αρχή επειδή δεν είχαν άγχος. Άλλωστε σε αυτό το επίπεδο όλοι οι παίκτες ανεξαιρέτως εθνικότητας είναι καλοί. Τώρα παίζουμε με τη Γαλλία. Το παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με το περσινό. Θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι. Σχετικά με το αν υπάρχει «μυστικό» για την καλή άμυνα, θα έλεγα ότι έγκειται στη θέληση των παικτών να «θυσιαστούν» για το καλό της εθνικής", είπε χαρακτηριστικά..

    Ο Βασίλης Σπανούλης ο οποίος θα είναι συμπαίκτης του Γιάο Μινγκ από τη νέα περίοδο στο ΝΒΑ με τους Χιούστον Ρόκετς είπε: "Στην αρχή ήμασταν μουδιασμένοι και αιφνιδιαστήκαμε από τους Κινέζους. Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Ωστόσο, «σφίξαμε» στην άμυνα και καταφέραμε να κερδίσουμε σχετικά εύκολα. Σήμερα ένοιωθα καλά και γι αυτό πήρα περισσότερες πρωτοβουλίες ειδικά όταν η εθνική είχε κολλήσει. Κάθε νίκη που πετυχαίνουμε την αφιερώνουμε στον Ζήση. Εγώ στενοχωρήθηκα πάρα πολύ γιατί έχω στενή φιλία με τον Νίκο. Αναφορικά με τον Μινγκ Γιάο, πρόκειται για ένα γίγαντα, έναν σούπερ σταρ του NBA. Τον περιορίσαμε με ομαδική δουλεία".

    Ο Θόδωρος Παπαλουκάς με τους 19 πόντους του και την γενικότερη συνεισφορά του στο παιχνίδι της Ελλάδας, δικαίως παίρνει τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου και τονίζει πως η πίεση είναι το "κλειδί" αυτής της ομάδας. "Όσο περνούσε η ώρα αρχίσαμε να παίζουμε την άμυνά μας και νομίζω πως από εκεί και μετά ήταν εύκολο για εμάς", τόνισε ο Θόδωρος Παπαλουκάς και συμπλήρωσε, "Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο παίζουμε. Προσπαθούμε να οδηγούμε το παιχνίδι στον δικό μας ρυθμό, με την πίεση. Έχουμε ψηλούς γκαρντ και πολύ έξυπνους παίκτες, έτσι πιστεύω πως και σήμερα παίξαμε έξυπνα και κερδίσαμε ένα σημαντικό παιχνίδι για εμάς".

    Φάκελος Γιάο!

    Ο εγκλωβισμός του Γιαο Μινγκ ήταν ένα από τα κύρια συστατικά του αγώνα απέναντι στην Κίνα, αλλά παράλληλα ήταν και το στοιχείο που τράβηξε το ενδιαφέρον όλων των ξένων εκπροσώπων του Τύπου κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο Κινέζος σέντερ, ύψους 2.26μ. ξεκίνησε τον αγώνα ως ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά με μέσο όρο πόντων 28.4 και τελικά πολύ πριν ολοκληρωθεί η σημερινή αναμέτρηση ο Καζλάουσκας προτίμησε να τον αφήσει στον πάγκο, αφού έκρινε πως δεν μπορούσε να προσφέρει τίποτα περισσότερο από τους 10 πόντους και τα οκτώ ριμπάουντ.

    "Το σημερινό ήταν ένα πολύ εκνευριστικό παιχνίδι για εμάς", τόνισε ο θηριώδης σέντερ των Χιούστον Ρόκετς. "έχουμε αγωνιστεί πολύ καλύτερα απέναντι σε ευρωπαϊκές ομάδες αυτό το καλοκαίρι αλλά όλα είναι θέμα εμπειρίας. Η ομάδα μας δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία απέναντι στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη". Μάλιστα για το θέμα του Γιάο ρωτήθηκε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος τόνισε, "Γνωρίζαμε πως αν έπαιρνε συνέχεια την μπάλα έτσι όπως ήθελε, είχε αρκετές επιλογές. Εμείς δεν έχουμε αρκετούς τόσο δυνατούς παίκτες να τον σταματήσουν στο σουτ, έτσι έπρεπε να κρατήσουμε την μπάλα μακριά του, προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα".

    Καλύτερη από το 1987

    Στις υπόλοιπες δηλώσεις του Γιαννάκη αναμφίβολα ξεχωρίζει η σαφής θέση που πήρε ο τεχνικός της Εθνικής, στην σύγκριση της ομάδας που κοουτσάρει με εκείνη της οποίας ήταν βασικός πλέι μέικερ, το 1987. Ο Γιαννάκης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την σημερινή ομάδα καλύτερη, τονίζοντας πως η ομάδα του 1987 είχε και ορισμένους παίκτες που είχαν βοηθητικό χαρακτήρα στους πρωταγωνιστές, κάτι που δεν ισχύει τώρα, που υπάρχουν 12 ισάξιοι καλαθοσφαιριστές. Παράλληλα ο Έλληνας προπονητής, χαρακτήρισε την ομάδα του, "μοντέλο για όλο τον ελληνικό αθλητισμό", δεδομένου πως εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι είναι εξαιρετική και σε όλα τα υπόλοιπα.

    "Χαίρομαι που η Εθνική έχει κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για αυτή εξαιτίας του μπάσκετ που παίζει και που σιγά σιγά καταξιώνεται στις συνειδήσεις όλων σαν μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο", επεσήμανε και αναφερόμενος στον επόμενο αγώνα με την Γαλλία είπε, "Σεβόμαστε τη Γαλλία, η οποία είναι μια πολύ καλή ομάδα και με πολλούς καλούς παίκτες. Η Γαλλία έχει αρκετούς ταλαντούχους παίκτες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον Πάρκερ, η απουσία του οποίου ίσως συσπειρώσει όλη την ομάδα και λειτουργήσει σαν ένα έξτρα κίνητρο για τη νίκη".

    [11] Μπάσκετ

    Αγχώθηκε αλλά τα κατάφερε η Γαλλία

    27/8/2006 2:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρόκριση της στους "8" του Μουντομπάσκετ πανηγύρισε η Γαλλία, η οποία επικράτησε στη φάση των "16" της Ανγκόλας με 68-62. Για τρία δεκάλεπτα και κάτι παραπάνω οι "τρικολόρ" είχαν επιβάλει το ρυθμό τους και κρατούσαν με άνεση μία διαφορά 10-15 πόντων. Εκεί το χαλαμώρα των παικτών του Κλοντ Μπερζό έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα της Ανγκόλας να μειώσει σε 60-56. Η Γαλλία όμως δεν αγχώθηκε, άλλωστε η διαφορά εμπειρίας των δύο ομάδων ήταν σαφής και, κατάφερε να κρατήσει της υπέρ της διαφορά μέχρι το τέλος, να πάρει τη νίκη και παράλληλα την πρόκριση. Τα δεκάλεπτα: 17-6, 34-24, 49-35, 68-62.

    ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Ζελαμπάλ 14 (1), Ζανό 6 (2), Φουαρέ, Μ. Πιετρούς 4 (1), Ντιαρά 6 (2), Φλ. Πιετρούς 8, Ντιό 14, Τουριάφ 2, Βάις 4.

    ΑΝΓΚΟΛΑ (Αλμπέρτο Ντε Καρβάλιο): Σιπριάνο 12, Κόστα 3 (1), Μοράις 12 (2), Μπάρος, Γκόμες 11, Μούσα 2, Αλμέιδα 13 (3), Λουτόντα 2, Μίνγκας 7.

    [12] Μπάσκετ

    Με το "ζόρι" η Γερμανία

    27/8/2006 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αντεμόλα Οκουλάγια, (19π., 8ρ.) η Γερμανία νίκησε 78-77 τη Νιγηρία στη Σαϊτάμα και πήρε την πρόκριση στους προημιτελικούς του Μουντομπάσκετ 2006, όπου θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από την αρχή, καθώς από τη μία οι Γερμανοί κυμάνθηκαν σε μέτρα νερά και από την άλλη οι Νιγηριανοί ήταν αρκετά καλοί και μαχητικοί. Το παιχνίδι κρίθηκε στα τελευταία λεπτά, όταν και τα "πάντσερ" με τον Νοβίτσκι και πέντε διαδοχικούς του πόντους "έγραψε" το 78-71 (38). Οι Νιγηριανοί όμως προσπάθησαν, μείωσαν σε 78-77, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη και έτσι η Γερμανία πήρε την πήρε την πρόκριση.

    Τα δεκάλεπτα: 25-22, 48-44, 62-58, 78-77.

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ντιρκ Μπάουερμαν): Ντεμιρέλ 7 (1), Οκουλάγια 19 (4), Σούλτσε 6 (2), Γκάρετ, Χέρμπερ 7 (1), Χάμαν 3 (1), Γκριν 9 (1), Φέμερλινγκ 4, Νοβίτσκι 23.

    ΝΙΓΗΡΙΑ (Σαμ Βίνσεντ): Ακόγκνον, Ιμπέκουε 22 (10ρ.), Ογκούτσι 2, Ουντόκα 8 (1), Ερε 6, Βάρεμ, Νουόσου 5, Αβοτζόμπι 15, Μουονέκε 16 (3), Αναγκόνιε 3, Νουάνκουο.

    [13] Μπάσκετ

    Τυπική διαδικασία για τις ΗΠΑ

    27/8/2006 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Υπερηχητικοί για μία ακόμα φορά η Αμερική έκανε επίδειξη δύναμης επί της Αυστραλίας και με το εντυπωσιακό 113-73 πήρε τη νίκη και την πρόκριση για τους "8" του Μουντιομπάσκετ της Ιαπωνίας. Επόμενος αντίπαλος των ΗΠΑ η Γερμανία. Στο παιχνίδι της φάσης των "16" η αντίσταση της Αυστραλίας κράτησε μόλις ένα δεκάλεπτο το πρώτο, όταν και με κορυφαίο τον ΝΒΕερ Άντριου Μπόγκατ, κράτησε τη διαφορά στο -4 (27-23). Από εκεί και πέρα όμως οι Αμερικανοί πάτησαν γκάζι και πήραν άνετα τη νίκη και την πρόκριση. Τα δεκάλεπτα: 27-23, 59-29, 88-49, 113-73.

    ΗΠΑ (Μάικ Σιζέφσκι): Τζόνσον 18 (2), Χάινριχ 2, Τζέιμς 5 (1), Τζέιμισον 3 (1), Μπάτιερ 12 (4), Ουέιντ 15 (1), Πολ 2, Μπος 12 (1), Χάουαρντ 8, Μπραντ 8, Μίλερ 8 (1), Αντονι 20 (3).

    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Μπράιαν Γκουργιάν): Μπόγκατ 20 (1), Μπάρλοου 5, Μακίνον 8, Κένταλ 3, Νιούλεϊ 15 (3), Μπρούτον 5 (1), Σμιθ 2, Γουέρθινγκτον 5 (1), Κίκερτ, Χίντερ, Μπρους 6, Χέλιγουελ 4.

    [14] Πολιτισμός

    Μνημείο υπό την προστασία της UNESCO

    Πάτμος: Στολίδι της Οικουμένης

    27/8/2006 5:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ιστορική στιγμή για την Πάτμο είναι η σημερινή ημέρα αφού το πρωί, στην πλατεία Ξάνθου της Χώρας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης του νησιού σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Οι εκδηλώσεις, για τον εορτασμό της αναγνώρισης αυτής της μοναδικότητάς του σε διεθνές επίπεδο, ξεκίνησαν χθες με την πραγματοποίηση ημερίδας κατά την οποία έγιναν ειδικές ανακοινώσεις για την εγγραφή της Πάτμου στον κατάλογο της UNESCO. Παράλληλα έγινε αναφορά στις προσπάθειες που γίνονται να ενταχθούν και άλλες πόλεις της χώρας στον Οργανισμό των Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μάλιστα, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται ο φάκελος για την Κέρκυρα και όλοι ευελπιστούν να ακολουθήσει η Σύμη. Αργότερα το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια του αποκατεστημένου, περίφημου Αρχοντικού Νικολαϊδη -που κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα δωρίστηκε το 1959 στο υπουργείο Πολιτισμού από την οικογένεια Βάλβη- και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δείγματα της Πάτμου.

    Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Δήμου Πατμίων, κορυφώθηκαν σήμερα με την τελετή ανακήρυξης της Πάτμου σε Μνημείο του Οργανισμού η οποία θα πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία και του Υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη. Οι εορτασμοί θα κλείσουν με τα εγκαίνια του Κέντρου Ορθοδόξου Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Ιεράς Μονής και Εξαρχίας Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα που μπορούν να προσφέρουν ενημέρωση στον επισκέπτη σε πέντε διαφορετικές γλώσσες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 August 2006 - 16:50:24 UTC