Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Στοκχόλμη ο Πρωθυπουργός
  • [02] Ενίσχυση των συγκοινωνιών
  • [03] Σύνοδος ΟΟΣΑ για Παιδεία
  • [04] Νέο κάλεσμα σε διάλογο
  • [05] "Ώρα μηδέν" για τη χωματερή των Λιοσίων
  • [06] Εκπνέει η προθεσμία για μεταδημότευση
  • [07] "Εκτός" οι 4 στους 10
  • [08] Ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρη έκρηξη
  • [09] Ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες
  • [10] "Έφυγε" ο Αρίφ Μαρντίν
  • [11] Ό,τι λάμπει, ίσως βλάπτει...
  • [12] Και οι υπολογιστές έχουν αισθήματα
  • [13] Ο κλέφτης που έκανε την πάπια

    [01] Πολιτική

    Στη Στοκχόλμη ο Πρωθυπουργός

    27/6/2006 3:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/6/2006 3:54:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οι Ευρωτουρκικές σχέσεις και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα ενέργειας αλλά και το Ευρωσύνταγμα κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον Σουηδό ομόλογό του, Γκόραν Πέρσον. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Σουηδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι καμία διεύρυνση δεν έγινε χωρίς προβλήματα, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα βρεθεί λύση, εφόσον η Τουρκία πληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια. Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τα όσα δήλωσε και κατά τις επαφές που είχε τη Δευτέρα στη Φινλανδία, ότι δηλαδή η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ομογένειας στη Στοκχόλμη.

    Γεύμα με τους ομογενείς

    Τον ρόλο των Ελλήνων της Σουηδίας στην ανάπτυξη της χώρας που τους υποδέχθηκε, εξήρε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε στη Στοκχόλμη, με εκπροσώπους της ομογένειας, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο πρεσβευτής μας, Αγγελος Καρόκης.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στις προσπάθειες της ελληνικής ομογένειας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην οποία έχουν επιδείξει σημαντική δραστηριότητα και πολλοί Σουηδοί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με τους όρους της Ευρώπης

    [02] Πολιτική

    Ενίσχυση των συγκοινωνιών

    27/6/2006 5:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Για τις συγκοινωνιακές υποδομές της Αττικής ενημερώθηκαν την Τρίτη από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς και για τις νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά. Ο κ. Ντινόπουλος αναφέρθηκε και στην άρνηση -όπως είπε- της σημερινής υπερνομάρχη, Φώφης Γεννηματά, να κάνει δημόσιο διάλογο μαζί του. Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, γεγονός που θα συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Όπως τόνισε ο Μιχάλης Λιάπης, είναι ανοιχτός να δεχτεί και υποψήφιους άλλων κομμάτων για ενημέρωση επί θεμάτων που αφορούν το υπουργείο Μεταφορών.

    Κατέθεσαν τις προτάσεις τους

    Τις προτάσεις τους για τη περαιτέρω βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των πολιτών συζήτησαν με τον υπουργό Μεταφορών ο υποψήφιος της ΝΔ για την υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς, Αργύρης Ντινόπουλος, και οι υποψήφιοι για τις νομαρχίες Αθήνας, Φωτεινή Πιπιλή, και Πειραιά, Σπύρος Σπυρίδωνος.

    Οι υποψήφιοι νομάρχες ενημερώθηκαν από τον κ. Λιάπη κα για τις υπάρχουσες συγκοινωνιακές υποδομές της Αττικής.

    Ο Αργύρης Ντινόπουλος ζήτησε στενή συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπουργείου Μεταφορών για την επίλυση συγκοινωνιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιοι δήμοι.

    Παράλληλα, ο κ. Ντινόπουλος κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά σε δημόσιο διάλογο μαζί του, τον οποίο, όπως είπε, αρνείται μέχρι τώρα, προσθέτοντας ότι δεν έχει να επιδείξει έργο.

    Εξάλλου, ο ίδιος ανακοίνωσε πως "όταν κερδίσει τις εκλογές θα επιδιώξει τα 500 καινούργια λεωφορεία που πρόκειται να δρομολογηθούν από τον ΟΑΣΑ, να πάνε σε υποβαθμισμένες περιοχές, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος".

    Να επιτραπούν τα ποδήλατα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ζήτησε η Φωτεινή Πιπιλή.

    Στην αναβάθμιση του Πειραιά από την επικείμενη λειτουργία του τραμ αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδωνος.

    Απάντηση Γεννηματά

    Απάντηση στις δηλώσεις του υποψήφιου υπερνομάρχη, Αργύρη Ντινόπουλου, έδωσε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας πως "έχει αρκετό χρόνο μπροστά του για να ενημερωθεί για τη δουλειά μας, μία δουλειά που τη βλέπει ο πολίτης καθημερινά".

    Η κα Γεννηματά πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το ό,τι εξασφαλίστηκαν πόροι με τη δική τους προσπάθεια, για όλες τις νομαρχίες της χώρας και κάλεσε τον κ. Ντινόπουλο να ενημερωθεί γι' αυτό που εκπροσωπεί.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

    [03] Κοινωνία

    Και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    Σύνοδος ΟΟΣΑ για Παιδεία

    27/6/2006 12:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/6/2006 5:57:42 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άρχισαν στο Λαγονήσι οι εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ για το ρόλο και την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Την έναρξη της Συνόδου, στην οποία συμμετέχουν 40 υπουργοί Παιδείας και 200 αντιπρόσωποι απ όλο τον κόσμο κήρυξε η κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Στην ομιλία της, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε ένα νέο ακαδημαϊκό πρότυπο, βιώσιμο οικονομικά. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μέγιστης δυνατής συναίνεσης για ένα αναβαθμισμένο μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ κάλεσε τους συνέδρους να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σημειώνουμε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, που η συγκεκριμένη συζήτηση πραγματοποιείται μακριά από το Παρίσι. Εξάλλου, σε "φρούριο" έχει μετατραπεί το Λαγονήσι, ενώ διακόπτεται η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα της Αθηνών-Σουνίου, από το 39ο έως το 42ο χιλιόμετρο. Ωστόσο, ένταση σημειώθηκε όταν μέλη του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να φτάσουν μέχρι την είσοδο του ξενοδοχείου για να παραδώσουν ψήφισμα, αλλά απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Στο μεταξύ, εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τέλος του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, με αφορμή τη Σύνοδο. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο κτήριο της Νομικής και άρχισαν να πετούν μολότοφ σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

    Ένταση στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τέλος του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

    Περίπου 200 νεαροί κουκουλοφόροι κατάφεραν να εισβάλουν στο κτήριο της Νομικής, διασπώντας την περιφρούρηση των φοιτητών, άναψαν φωτιές και άρχισαν να πετάνε βόμβες μολότοφ, ξύλα και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

    Τα επεισόδια κατήγγειλε το ΚΚΕ, που, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για αστυνομοκρατία. Τις κατηγορίες απέρριψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος.

    Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αύριο και την Πέμπτη. Λόγω του σημερινού συλλαλητηρίου, οι συρμοί του μετρό δεν σταματούν στη στάση "Πανεπιστήμιο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο κάλεσμα σε διάλογο

    Επί ποδός οι φοιτητές

    [04] Κοινωνία

    Νέο κάλεσμα σε διάλογο

    27/6/2006 3:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Νέα πρόσκληση σε κόμματα και φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του προσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε με αφορμή την ανειλημμένη υποχρέωση της υπουργού να συμμετάσχει στη Σύνοδο των ομολόγων της από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, στο Λαγονήσι. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν, ότι δε μπορεί να γίνει διάλογος χωρίς την παρουσία της αρμόδιας Υπουργού. Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα με επιστολή του ανακοινώσε, ότι δε συμμετέχει στη συνεδρίαση της επιτροπής, κάνοντας λόγο για προσχηματικό διάλογο. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε στην Επιτροπή, ότι το κόμμα του αποχωρεί, απορρίπτοντας συνολικά το προσχέδιο νόμου.

    [05] Κοινωνία

    Δεν θα δέχεται άλλα σκουπίδια

    "Ώρα μηδέν" για τη χωματερή των Λιοσίων

    27/6/2006 1:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έως τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο το έργο ξήρανσης της λυματολάσπης που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Ψυτάλειας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ενώ σήμερα άρχισε η μεταφορά της λυματολάσπης στη Γερμανία.

    Όμως το πρόβλημα των σκουπιδιών επανέρχεται καθώς ο Δήμαρχος των Ανω Λιοσίων, αλλά και οι εργαζόμενοι στο ΧΥΤΑ δηλώνουν ότι σε 10 με 15 μέρες η κορεσμένη από το 2006 χωματερή θα σταματήσει να δέχεται σκουπίδια, διότι -όπως τονίζουν- δεν χωράει άλλα.

    Εδώ και έξι μήνες λειτουργεί ενδιάμεσο κύτταρο ανάμεσα στην παλιά και τη σχεδιαζόμενη νέα χωματερή στα όρια του Δήμου Φυλής, όπου ξεφορτώνονται καθημερινά περίπου 1000 τόνοι σκουπιδιών. Όμως σύμφωνα με τους εργαζόμενους και αυτό αντέχει έξι με οκτώ μήνες.

    Την ίδια ώρα αναμένεται η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη λειτουργία των τριών νέων χώρων υγειονομικής ταφής ένα στη Φυλή το δύο στο Γραμματικό και την Κερατέα. Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής θεωρεί τη λύση των ΧΥΤΑ ξεπερασμένη.

    Ανακύκλωση, κομποστοποίηση, θερμική επεξεργασία απορριμμάτων νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, δείχνουν απαραίτητα.

    [06] Κοινωνία

    Στις 30 Ιουνίου 2006

    Εκπνέει η προθεσμία για μεταδημότευση

    27/6/2006 1:04:00 μμ

    Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για τις μεταδημοτεύσεις εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που θέλουν να μετεγγραφούν σε άλλους εκλογικούς καταλόγους, πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και δικαιολογητικά στο δήμο όπου επιθυμούν να μεταδημοτεύσουν, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η προθεσμία αυτή, ισχύει και για τους πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαμένουν στη χώρα και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Σχετικά Links:

    ΚΕΠ

    [07] Κοινωνία

    Το 41,7% κάτω από τη βάση

    "Εκτός" οι 4 στους 10

    27/6/2006 12:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105.8

    Εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μείνει το 41,7% των υποψηφίων, που έδωσαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς δεν κατόρθωσαν να πιάσουν τη βάση του 10, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

    Πέρυσι το ποσοστό εκείνων που έγραψαν κάτω από τη βάση ήταν μεγαλύτερο της τάξης του 43,66%, ωστόσο 17.000 από αυτούς εισήχθησαν σε κάποια Ανώτερη Σχολή, καθώς δεν ίσχυε το βαθμολογικό πλαφόν.

    [08] Κόσμος

    Στην Αττάλεια της Τουρκίας

    Ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρη έκρηξη

    27/6/2006 11:44:00 πμ

    Η ένοπλη κουρδική οργάνωση τα "Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν" ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη που έγινε την Κυριακή σε εστιατόριο της περιοχής Μαναβγκάτ, στην Αττάλεια, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 26. Άγνωστος επικοινώνησε με το πρακτορείο Firat πως για την επίθεση ευθύνεται η οργάνωση "Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν" (Tak) και κάλεσε τους ξένους τουρίστες να μην επιλέγουν την Τουρκία για τις διακοπές τους. Η συγκεκριμένη κουρδική οργάνωση βρίσκεται πίσω από αρκετές επιθέσεις, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιούλιο του 2005 ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Κουσάντασι που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. Οι τουρκικές Αρχές επιμένουν πάντως, ότι επρόκειτο για έκρηξη από ανάφλεξη σε φιάλη υγραερίου και όχι τρομοκρατική ενέργεια. Όμως η εφημερίδα "Vatan" γράφει σήμερα πως τρεις τρομοκράτες, ανάμεσά τους και μια γυναίκα καταγράφηκαν από κάμερα παρακολούθησης να τοποθετούν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε κάδο απορριμμάτων, 20 λεπτά πριν την έκρηξη.

    [09] Οικονομία

    Εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο της Κυβέρνησης

    Ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες

    27/6/2006 2:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλια. Τον κ Γκουρία συνόδευαν ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Έλληνας πρέσβης στον ΟΟΣΑ. Προηγουμένως, ο κ Γκουρία επισκέφθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό, Δημήτρη Σιούφα, τον υφυπουργό, Γιάννη Παπαθανασίου και το γενικό γραμματέα, Σπύρο Παπαδόπουλο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ Γκουρία, εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο της Κυβέρνησης κι εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις πρωτοβουλίες, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση κατά οχτώ θέσεις της κατάταξης της Ελλάδας στο διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά διαπίστωσε από κοντά "όλη τη δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, τον εκσυγχρονισμό τόσο των υποδομών όσον και του νομικού πλαισίου, του ρυθμιστικού πλαισίου και υποδομών στον τομέα των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, σε τομείς όπως η ενέργεια, η έρευνα και η ανάπτυξη, το πτωχευτικό δίκαιο, οι βιομηχανικές περιοχές". "Επίσης", τόνισε, "θεωρούμε ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός, ότι πρόκειται να φιλοξενηθεί εδώ το Νοέμβριο μία μεγάλη διεθνή συνάντηση για τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και τη διεθνοποίηση τους".

    Ακόμη, απηύθηνε πρόσκληση στον υπουργό Ανάπτυξης να επισκεφθεί την έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και δήλωσε, ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να παράσχει κάθε υποστήριξη στο έργο του Υπουργείου και της ελληνικής Κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σιούφας διαβεβαίωσε τον κ.Γκουρία για την επιθυμία της Ελλάδας να έχει διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται και ειδικότερα για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που βασίζεται στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

    [10] Πολιτισμός

    "Έφυγε" ο Αρίφ Μαρντίν

    27/6/2006 3:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέθανε σε ηλικία 74 χρόνων ο τουρκικής καταγωγής παραγωγός δίσκων, Αρίφ Μαρντίν, ο οποίος είχε συμβάλει ουσιαστικά στις δισκογραφικές επιτυχίες πάμπολλων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων οι Bee Gees, η Αρίθα Φράνκλιν, ο Ούιλι Νέλσον και η Μπετ Μίντλερ, ανακοίνωσαν συνεργάτες του. Ο Μαρντίν πέθανε την Κυριακή στη Νέα Υόρκη μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος. Είχε τιμηθεί με 11 Γκράμι, μεταξύ των οποίων και του παραγωγού της χρονιάς και είχε εργασθεί για περισσότερα από 30 χρόνια στην Ατλάντικ Ρέκορντς , πριν μεταπηδήσει στην ΕΜΙ και ιδρύσει το δικό του τμήμα παραγωγής την Μανχάταν Ρέκορντς εταιρία όπου έγραψε τον πρώτο της δίσκο η Νόρα Τζόουνς.

    Ο Μαρντίν ήταν λάτρης της τζαζ, προσωπικός φίλος του Ντίζι Γκιλέσπι και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κουΐνσι Τζόουνς. Όλοι οι φίλοι του τον έπεισαν να παρακολουθήσει μαθήματα ειδικών σπουδών στη μουσικής και έτσι γράφτηκε στο μουσικό κολέγιο Μπέρκλι της Βοστόνης.

    Το 1963 ξεκινάει τη συνεργασία του με την Ατλάντικ Ρέκορντς την οποία ίδρυσαν ο Νεσούχι και ο Αχμετ Ερτεγκαν, αδέλφια από την Τουρκία και φανατικοί λάτρεις της τζαζ.

    Ορισμένες από τις παραγωγές του που σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία ήταν το "Grooving" των Young Rascals, "Against al Odds" του Φιλ Κόλινς και " Jive Talking " των Bee Gees.

    Επίσης ήταν ο παραγωγός πολλών άλμπουμ της Αρίθα Φράνκλιν μεταξύ των οποίων τα "Lade Soul", " I Never Loved a Man the Way I Love You" και το άλμπουμ με γκόντσπελ "Amazing Grace".

    [11] Υγεία

    Προσοχή στα γυαλιστερά γραφεία

    Ό,τι λάμπει, ίσως βλάπτει...

    27/6/2006 1:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Γερμανικό Πρακτορείο

    Οι αντανακλάσεις που προκαλούνται από τις στιλπνές επιφάνειες των γραφείων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια, με συνέπεια τέτοια γραφεία να κρίνονται ακατάλληλα για τους χώρους εργασίας, ανακοίνωσε η Ένωση Τεχνολογικών Ελέγχων Ρηνανίας (TUEV) που εδρεύει στην Κολονία.

    Η φωτεινότητα από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών πρέπει επίσης να περιορισθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να τοποθετούν τα γραφεία τους με τη στενή πλευρά προς το παράθυρο έτσι ώστε να περιορίζεται η αντανάκλαση.

    Ο φωτισμός των γραφείων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερός και για το λόγο αυτό απαιτείται η χρήση λαμπτήρων σταθερού φωτισμού. Το φως από αυτές τις έμμεσες πηγές φωτισμού πρέπει να αντανακλάται πριν πέσει στο δωμάτιο έτσι ώστε να μην είναι ιδιαίτερα εκτυφλωτικό, καταλήγει η ανακοίνωση της TUEV.

    [12] Τεχνολογία

    Και οι υπολογιστές έχουν αισθήματα

    27/6/2006 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Θέλετε να ξέρετε τι αισθήματα προκαλείτε στους άλλους; Αν είναι πραγματικά χαρούμενοι που σας βλέπουν ή αν βαριούνται λιγάκι; Η λύση είναι απλή και θα βρίσκεται στην μεγάλη καλοκαιρινή επιστημονική έκθεση της Royal Society στο Λονδίνο, που θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου. Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, που είναι σχεδιασμένος, αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου, να "διαβάζει" το μυαλό των ανθρώπων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον δημιούργησαν, σκοπός τους είναι ο υπολογιστή να βοηθήσει στην οδήγηση, στον αυτισμό αλλά και στις εμπορικές δραστηριότητες, αφού θα έχει την ικανότητα να λέει στον πωλητή, πότε είναι η κατάλληλη ώρα να πουλήσει κάτι στον υποψήφιο πελάτη.

    Πως λειτουργεί

    Ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος με μία κάμερα και μπορεί να εντοπίζει 24 σημεία του προσώπου, όπως την άκρη της μύτης, τα φρύδια και τις γωνίες του στόματος. Ακόμα, αναγνωρίζει 20 κινήσεις του προσώπου, όπως το σήκωμα των φρυδιών, το κούνημα του κεφαλιού. Οι συνδυασμοί αυτών των κινήσεων, που θεωρούνται ότι αντικατοπτρίζουν συναισθήματα, εισάγονται στο λογισμικό και ο υπολογιστής μπορεί έτσι να "καταλαβαίνει" τις εκφράσεις του ανθρώπου σε καθημερινές καταστάσεις.

    Σύμφωνα με τον Πίτερ Ρόμπινσον, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, ο υπολογιστής μπορεί ακόμα να μελετά τις διάφορες εκφράσεις σε ποικιλία προσώπων, στρογγυλά, λεπτά, με γένια με γυαλιά, αν και όπως τονίζει η ποικιλία των εκφράσεων του ίδιου συναισθήματος σε πολλούς ανθρώπους, είναι μικρή.

    Προκειμένου να "εκπαιδεύσουν" το σύστημα αναγνώρισης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηθοποιούς, στους οποίους ζήτησαν να κάνουν διάφορες εκφράσεις.

    Βοήθεια στην οδήγηση και τον αυτισμό

    Η ομάδα των επιστημόνων που δημιούργησε το συγκεκριμένο λογισμικό, συνεργάζεται με μία μεγάλη εταιρία αυτοκινήτων, προκειμένου να εισάγουν το σύστημα και στην οδήγηση. Μία κάμερα που θα τοποθετηθεί στο ταμπλό του αυτοκινήτου, θα μπορεί να καταγράφει τις εκφράσεις της κούρασης, της ανίας ή της σύγχυσης. Κάτι τέτοιο θα μπορεί να κυκλοφορήσει σε πέντε χρόνια. Ακόμα, συνεργάζονται και με ειδικούς από το ΜΙΤ προκειμένου να αναπτύξουν ένα φορητό σύστημα που θα βοηθήσει τους ανθρώπους με αυτισμό και με σύνδρομο Άσπεργκερ, να μπορούν να καταλάβουν τις εκφράσεις των άλλων. Το φορητό σύστημα θα έχει ακουστικά, που θα λένε στο άτομο που τα φοράει, τι αισθάνονται οι άλλοι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Computers 'set to read our minds'

    Σχετικά Links:

    Royal Society Summer Science Exhibition

    [13] Παράξενα

    Ο κλέφτης που έκανε την πάπια

    27/6/2006 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Κάτι περίεργο συνέβαινε τις τελευταίες μέρες στο Hampton Court Palace, ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Λονδίνου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα πικ νικ στους κήπους δίπλα στο ποτάμι, να κάνουν μία βόλτα στο διάσημο κήπο-λαβύρινθο και να απολαύσουν μία όμορφη συναυλία. Τις στιγμές ανεμελιάς στο Hampton Court Palace, επισκίαζε ένας περίεργο κλέφτης, ο οποίος χτυπούσε αθόρυβα και κάτω από τη μύτη των επισκεπτών του έκλεβε το φαγητό τους. Οι υπεύθυνοι του παλατιού αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα μέτρα προστασίας, ενώ μελέτησαν προσεκτικά τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να λύσουν το μυστήριο. Τελικά, οι κάμερες ήταν εκείνες που έδωσαν τη λύση και αποκάλυψαν τον κλέφτη: μία πάπια, "κάτοικο" του παλατιού, που μόλις έβρισκε αφύλαχτο φαγητό, το άρπαζε και το πήγαινε στα παπάκια της. Μπορεί η ιστορία να φαίνεται αστεία, όμως ήταν "πλήγμα" στη φήμη του παλατιού, γιατί, όπως είπε και ο διευθυντής του παλατιού, Μαρκ Χάουαρθ, όλοι ανακουφίστηκαν μόλις έμαθαν ότι ο κλέφτης ήταν η πάπια, γιατί δε θα ήταν καθόλου πρέπον για το παλάτι, να είχε κλεπτομανείς επισκέπτες.

    Το φαγητό στο ταπεράκι

    Ο κ. Χάουαρθ, έδωσε και στοιχεία για τη δράση της πάπιας, την οποία, αν και είναι κορίτσι, ονόμασαν Ρομπέν, αφού το φαγητό δεν το έπαιρνε για εκείνη αλλά για τα παιδιά της. Ο Ρομπέν λοιπόν, παραμόνευε και μόλις έβρισκε φαγητό αφύλακτο ορμούσε. Μετά οι επισκέπτες πήγαιναν να απολαύσουν το γεύμα τους, το οποίο φυσικά είχε κάνει φτερά. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που νόμιζαν ότι έχουν αρχίσει να "τα χάνουν" αφού δεν έβρισκαν τα σάντουίτς τους.

    Αφού λοιπόν το μυστήριο λύθηκε και δεν υπάρχει ποινικό δίκαιο για πάπιες, οι υπεύθυνοι καλούν τους επισκέπτες, αν δε θέλουν να μείνουν νηστικοί, να βάζουν το φαγητό τους σε ταπεράκια.

    Για την ιστορία, ο Ρομπέν εκτός από ελαφροχέρης, είχε και εκλεπτυσμένο ουρανίσκο, αφού προτιμούσε τα σάντουιτς με καπνιστό σολομό. Αυτά με πατέ πάπιας, ούτε καν τα πλησίαζε...

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Duck revealed to be palace thief

    Σχετικά Links:

    Hampton Court Palace


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 June 2006 - 16:50:24 UTC