Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διχάζει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [02] Εκδηλώσεις μνήμης για τον Α. Παπανδρέου

    [01] Κοινωνία

    Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις

    Διχάζει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    17/6/2006 9:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2006 9:31:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Κρίσιμη αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα για την πορεία των κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια, ενώ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας το προσχέδιο του επίμαχου νόμου, προκειμένου να ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζεται νέο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, η οποία έχει κηρύξει επίσης τρίωρη στάση εργασίας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη για τις εξελίξεις στην Παιδεία. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της GPO για τον "Τύπο της Κυριακής", οι εννιά στους 10 τάσσονται υπέρ των αλλαγών στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την έρευνα, το 91,6% δηλώνει ότι χρειάζονται αλλαγές που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ΑΕΙ, ενώ μόλις το 7,2% λέει ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν όπως έχουν. Το 55,4% τάσσεται υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, εννέα στους 10 επιθυμούν συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έξι στους 10 ζητούν μερική άρση του ασύλου. Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ για την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ", το 52% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι πρέπει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις μετά την αναβολή κατάθεσης του νόμου, αν και σε ποσοστό 60,4% τις θεωρούν δικαιολογημένες. Ως προς την ουσία των μεταρρυθμίσεων η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς τον περιορισμό του ασύλου στη δημοσκόπηση της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", αφού το 42,1% συμφωνεί και το 45,5% διαφωνεί. Εξάλλου, το 65,3% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την θέσπιση ανώτατου χρόνου φοίτησης, ενώ διαφωνεί το 28,1%. Όσον αφορά στη δημιουργία ιδιωτικών και μη κρατικών πανεπιστημίων το 54,2% των ερωτηθέντων διαφωνεί.

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί το προσχέδιο

    Παρέμβαση στο θέμα της Παιδείας έκανε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει υπαναχώρηση στις αναγκαίες εκπαιδευτικές αλλαγές, αλλά σαφής τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να πουν τις απόψεις τους, χωρίς να χρησιμοποιήσουν το διάλογο ως άλλοθι για να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

    Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση πρόκειται να δώσει το προσχέδιο του νόμου για διάλογο. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και η βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι ο νόμος δεν θα αλλάξει στο σύνολό του, ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις θα γίνουν, ενώ οι παροχές προς τους φοιτητές και το άσυλο θα παραμείνουν.

    Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν δεσμεύτηκε στις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν καταθέσει.

    Μιλώντας σήμερα στο Ρέθυμνο, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε το φοιτητικό κίνημα να μην παραιτηθεί από το συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης κατά της ιδιωτικοποίησης της παιδείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρέμβαση Καραμανλή για την Παιδεία

    [02] Κοινωνία

    Από 17-25 Ιουνίου

    Εκδηλώσεις μνήμης για τον Α. Παπανδρέου

    17/6/2006 6:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/6/2006 9:54:40 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Σειρά επετειακών εκδηλώσεων διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 25 Ιουνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου. Η έναρξη των δεκαήμερων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα με τα εγκαίνια της έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ζάππειο Μέγαρο όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στο χαιρετισμό του ανέφερε: "σήμερα τιμούμε τον άνθρωπο που απελευθέρωσε τη ξεχασμένη Ελλάδα, τιμούμε τον άνθρωπο που διαμόρφωσε μια νέα εποχή για τη χώρα βασισμένη στην ισότητα στη δικαιοσύνη στο κράτος δικαίου και στην αλληλεγγύη". Επίσης, αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, ιδίως στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στα εξωτερικά θέματα οφείλουν τα μέγιστα στην πολιτική που ακολούθησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ένωσε την Ελλάδα και τους Έλληνες με κορυφαία συμβολική πράξη την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, παρά της αντιδράσεις της τότε μείζονος αντιπολίτευσης. Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς επίσης στενοί φίλοι και συνεργάτες.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του χαρακτήρισε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ μεγάλο ηγέτη που εκπροσωπούσε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού και επηρέασε την πορεία της χώρας. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ΝΔ διαφωνούσε με αρκετές από τις πολιτικές επιλογές του ωστόσο επισήμανε ότι σήμερα διχασμοί ακρότητες και φανατισμοί ανήκουν στο χθες και πρέπει να μείνουν στο χτες. Καταλήγοντας σημείωσε ότι όλοι έχουμε ένα κοινό στόχο το καλό της πατρίδας και του Έλληνα.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή 23 Ιουνίου με το καθιερωμένο μνημόσυνο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και τα αποκαλυπτήρια το απόγευμα της ίδιας μέρας του αγάλματος του Ανδρέα Παπανδρέου στο Καλέτζι Αχαΐας, ενώ την Κυριακή 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συναυλία στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκδηλώσεις προς τιμήν του Α. Παπανδρέου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 June 2006 - 20:50:14 UTC