Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος ένα σύγχρονο και αποδοτικό κράτος
  • [02] Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των γ.γ. Περιφέρειας
  • [03] Κατασχέθηκαν χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων
  • [04] Ληστεία με ένα τραυματία
  • [05] Έτοιμο να δεχθεί ελέγχους
  • [06] Κατηγορείται υψηλόβαθμος για το Αμπου Γράιμπ
  • [07] Συνελήφθη ο πρόεδρος της Hyundai
  • [08] "Σοκ" στις ΗΠΑ με ...σφραγίδα Μεξικού
  • [09] "Θολή" η υπόθεση απαγωγής από τη CIA
  • [10] Αποβλήθηκαν ...λόγω μπούργκας
  • [11] Απογραφή πληθυσμού στα Κατεχόμενα
  • [12] Νέες συλλήψεις για το μακελειό στην Αίγυπτο
  • [13] Β’ Εθνική: Νίκη για τη Βέροια
  • [14] Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Τσέλσι
  • [15] "Ενημερώνουμε σωστά" λέει η Κίνα

    [01] Πολιτική

    Στην τελική ευθεία η συνταγματική αναθεώρηση

    Στόχος ένα σύγχρονο και αποδοτικό κράτος

    29/4/2006 4:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία η Κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποδοτικού κράτους, που θα είναι φιλικό προς τους πολίτες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα παρουσιάσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τα βασικά σημεία της αναθεώρησης, καθώς πρόθεση της Κυβέρνησης είναι έως τις αρχές του Ιουνίου να γίνει η πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα με το γραμματέα της Κ.Ο., Απόστολο Σταύρου. Σύμφωνα με τις εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ" και "Ελεύθερος Τύπος", μεταξύ των βασικών αξόνων της αναθεώρησης είναι η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, η αξιολόγηση στα ΑΕΙ, η εξομοίωση μονίμων και νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, η κατάργηση του ασυμβιβάστου βουλευτών και της βουλευτικής ασυλίας και η αύξηση των Βουλευτών Επικρατείας σε 24. Mε την αναθεώρηση, ανοίγει το ζήτημα των δασικών εκτάσεων, ενώ θα συζητηθεί και η θεσμοθέτηση Συνταγματικού δικαστηρίου, που θα ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και το Πόθεν Έσχες των εκλογικών δαπανών των κομμάτων, των βουλευτών και των υποψηφίων βουλευτών.

    [02] Πολιτική

    Διπλασιάστηκαν οι ρυθμοί απορροφητικότητας

    Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των γ.γ. Περιφέρειας

    29/4/2006 1:32:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε στα Γιάννενα η 13η Σύνοδος των Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας. Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν οι αναπτυξιακές προοπτικές των Δήμων και των Νομαρχιών, η πορεία των έργων των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και του Θησέα. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στην κεντρική του ομιλία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, στους γρήγορους ρυθμούς εκτέλεσης των έργων που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και στα βήματα που έχουν γίνει για την οικονομική ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε επίσης ότι εξασφαλίστηκαν σημαντικά κονδύλια για την ενίσχυση της Ηπείρου, που θα δοθούν για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία. Ειδικά για την Ήπειρο ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι υπήρξε πηγή έμπνευσης αλλά και προβληματισμού. "Ενώ ήταν ο ουραγός της Ευρώπης και μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας τώρα έχει μετά την Κεντρική Μακεδονία τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης". Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών οι ρυθμοί απορροφητικότητας διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ήταν 8,3% έφτασε το 33% και αυτό αποτυπώνεται και στα έργα. Για το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ενισχύει το ρόλο των αιρετών εξασφαλίζοντας την διαφάνεια στην διαχείριση οικονομικών θεμάτων. Στα Γιάννενα ο Υπουργός Εσωτερικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Περιφερειάρχες, Δημάρχους και Νομάρχες. Συζήτησε με τους αιρετούς για την πορεία των έργων αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις Περιφέρειές τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περισσότεροι πόροι στην Περιφέρεια

    [03] Κοινωνία

    Στο αμπάρι βορειοκορεατικού πλοίου από το Λιμενικό

    Κατασχέθηκαν χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων

    29/4/2006 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων εντόπισε το βράδυ της Παρασκευής μέσα στα αμπάρια πλοίου με κορεατική σημαία το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας. Συγκεκριμένα, ύστερα από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών για την διέλευση ύποπτου πλοίου από τον Πατραϊκό Κόλπο, πλωτό σκάφος έκανε συνεχείς περιπολίες. Κάποια στιγμή οι άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν το φορτηγό πλοίο "SAGITTARIUS", σημαίας Β. Κορέας κοντά στο νησάκι Οξυά, λίγο πριν το καράβι βγει στο Ιόνιο Πέλαγος. Αμέσως, οι λιμενικοί σταμάτησαν το πλοίο και στη συνέχεια το οδήγησαν στο λιμάνι της Πάτρας. Εκεί ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος στα αμπάρια, παρουσία Εισαγγελέα και του διευθυντή του Τελωνείου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα 991.000 πακέτα με τα λαθραία τσιγάρα. Τόσο το παράνομο εμπόρευμα όσο και το πλοίο κατασχέθηκαν, ενώ συνελήφθησαν και τα έξι μέλη του πληρώματος, που είναι Ουκρανοί και πρόκειται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το συνολικό ποσό χρέωσης δασμών κατόπιν τελωνειακής εκτίμησης, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 2.489.183 ευρώ. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας συνεχίζει την προανάκριση για να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα στην υπόθεση.

    [04] Κοινωνία

    Σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Αγ. Δημήτριο

    Ληστεία με ένα τραυματία

    29/4/2006 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ένοπλη ληστεία, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμός ενός ατόμου, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, στον Άγιο Δημήτριο. Τρεις άγνωστοι εισέβαλαν στο κατάστημα Ράδιο Κορασίδης, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 302, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι το διευθυντή του καταστήματος, άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν πεζοί προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι αστυνομικοί της σήμανσης πήραν αποτυπώματα, όμως, παρά τις έρευνες, οι τρεις ληστές δεν έχουν εντοπιστεί.

    [05] Κόσμος

    Αν απορριφθεί η έκθεση Μπαραντέι από το Σ.Α.

    Έτοιμο να δεχθεί ελέγχους

    29/4/2006 11:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2006 2:27:16 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έτοιμο να δεχθεί επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων του, υπό την προϋπόθεση ότι η υπόθεση θα απορριφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα παραπεμφθεί και πάλι στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εμφανίστηκε σήμερα το Ιράν διά στόματος του αντιπροέδρου του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχάμεντ Σαΐντι. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ο εμπλουτισμός ουρανίου θα συνεχιστεί. Το ίδιο υποστήριξε σήμερα και ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετάντ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Στο μεταξύ έντονη διπλωματική κινητικότητα αλλά και κλιμάκωση των πιέσεων προς την Τεχεράνη, για να μην επιμείνει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακολουθεί την επικριτική έκθεση του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους διευκρινίζει πως το Ιράν πρέπει να πεισθεί "ειρηνικά" να εγκαταλείψει τις εξοπλιστικές φιλοδοξίες του και σπεύδει να συστήσει ψυχραιμία, αν και επιμένει στην θέση, η Τεχεράνη να μην αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. "Είναι πολύ σημαντικό για τους Ιρανούς να κατανοήσουν ότι υπάρχει κοινή επιθυμία εκ μέρους πολλών εθνών στον κόσμο, να πεισθούν -ειρηνικά να πεισθούν- πως θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις εξοπλιστικές φιλοδοξίες τους". Η διεθνής κοινότητα συντονίζεται και συζητάει πλέον πως θα πείσει το Ιράν να παραιτηθεί από κάθε σχεδιασμό για απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Στις 2 Μαΐου, συνομιλητές από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, συναντώνται στο Παρίσι, για να συζητήσουν το πρόβλημα. Στις 3 Μαΐου προγραμματίζεται η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το Ιράν και στις 9 Μαΐου οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας Γαλλίας και Γερμανίας συναντώνται στα Ηνωμένα Έθνη. Στο μεταξύ παρέμβαση για την κρίση στο Ιράν έκανε το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    "Θα συνεχιστεί ο εμπλουτισμός ουρανίου..."

    Με γραπτή δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει κάθε δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος. Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τονίζει ότι το Ιράν οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που τίθενται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για να γίνει σαφές ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

    "Υποστηρίζουμε τη διπλωματική και ειρηνική επίλυση του προβλήματος, μέσα από ουσιαστική πολυμερή διαβούλευση, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου", τονίζει ο κ. Παπανδρέου. "Υποστηρίζουμε την υπεύθυνη δουλειά που γίνεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και τα Ηνωμένα Έθνη και τις πρωτοβουλίες τους. Είναι οι κατάλληλοι θεσμοί για το χειρισμό αυτής της κρίσης", καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

    "Το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου, σύμφωνα με την απόφαση των ανώτατων αρχών της χώρας θα συνεχιστεί", δήλωσε σήμερα στην ιρανική κρατική τηλεόραση ο Μοχάμενττ Σαΐντι, αντιπρόεδρος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και πρόσθεσε: "Είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε εθελοντικά την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, αν ο φάκελός μας μείνει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας". Το Ιράν σταμάτησε να εφαρμόζει το πρόσθετο πρωτόκολλο της Συνθήκης της Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων που επιτρέπει αυστηρότερο έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος, κυρίως με αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ."Δεχόμαστε να άρουμε τις ανησυχίες ορισμένων χωρών όσον αφορά το πρόγραμμα μας με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων", τόνισε. "Το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του δραστηριότητες", δήλωσε σήμερα και ο υπερσυντηρητικός Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετάντ. "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί με κανέναν για τα αναφαίρετα δικαιώματά του να χρησιμοποιεί την ειρηνική πυρηνική τεχνολογία. Αυτή είναι η γραμμή μας και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ", δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ. Ο Ιρανός Πρόεδρος ζήτησε από τις μεγάλες δυνάμεις "να σεβαστούν το δικαίωμα του Ιράν" να προχωρά σε δραστηριότητες εμπλουτισμού του ουρανίου και τόνισε ότι "η απόφαση του Ιράν να προχωρήσει στην πυρηνική τεχνολογία είναι αμετάκλητη".

    Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν που παραδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν αρνητική για το καθεστώς Αχμαντινετζάντ. Αναφέρει ότι το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα. Στην καθοριστικής σημασίας έκθεση του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι επισημαίνεται ότι το Ιράν έχει προβεί επιτυχώς σε εμπλουτισμό ουρανίου και συνεχίζει τις σχετιζόμενες δραστηριότητες, αψηφώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τονίζεται επίσης ότι το Ιράν δεν συνεργάζεται πλήρως με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ για να προσδιοριστεί το κατά πόσο το πυρηνικό πρόγραμμά του έχει ειρηνικό ή στρατιωτικό σκοπό, δεν αποκλείει την πιθανότητα η Ισλαμική Δημοκρατία να έχει λάβει πλουτώνιο από το εξωτερικό και, ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου η ΙΑΕΑ εκτιμά με βάση τις πρώτες αναλύσεις δειγμάτων ότι ευσταθεί ο ισχυρισμός του Ιράν ότι έχει εμπλουτίσει μικρές ποσότητες ουρανίου σε επίπεδο 3,6% -το ουράνιο για πυρηνικά όπλα εμπλουτίζεται σε επίπεδο άνω του 90%.

    Στο μεταξύ, αρκετοί αστέρες της πολιτικής και της έβδομης τέχνης, καθώς και βετεράνοι στρατιώτες, αναμένεται να ηγηθούν της διαδήλωσης που πρόκειται να γίνει στη Νέα Υόρκη για να εκφρασθεί η καταδίκη του πολέμου στο Ιράκ και η ενδεχόμενη έναρξη πολέμου εναντίον του Ιράν εξ αιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Ο πρώην υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, Τζέσε Τζάκσον, η κάτοχος του βραβείου Όσκαρ ηθοποιός Σούζαν Σαράντον, η κάτοχος του βραβείου Όσκαρ ηθοποιός Μερσέντες Ρουλ, καθώς και πολυάριθμοι βετεράνοι του πολέμου στο Ιράκ, θα τεθούν επικεφαλής της πορείας, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών της κινητοποίησης, μεταξύ των οποίων είναι η οργάνωση United for Peace and Justice.

    Σκληρές προειδοποιήσεις από πιθανό "προεδρικό" υποψήφιο

    Σε πολιτικό επίπεδο, τέλος, εντύπωση προκαλεί η προειδοποίηση του κορυφαίου ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή των ΗΠΑ Τζον ΜακΚέιν, που προειδοποίησε τη Ρωσία και την Κίνα ότι η σχέση τους με τις ΗΠΑ θα ζημιωθεί εάν αρνηθούν να συναινέσουν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Ο ΜακΚέιν είναι ένας πιθανός διεκδικητής της Προεδρίας των ΗΠΑ στις εκλογές του 2008.

    Ο ΜακΚέιν υποστήριξε, μιλώντας σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες, ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί την "μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια", μαζί με "την τρομοκρατία". "Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, περιλαμβανομένων της απαγόρευσης επενδύσεων, της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών και της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των κυβερνητικών αξιωματούχων και των πυρηνικών επιστημόνων της χώρας", είπε.

    Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν η Μόσχα και το Πεκίνο εμποδίσουν μια τέτοια απόφαση, είπε στους δημοσιογράφους ότι "σαφέστατα, αυτό θα επηρεάσει πολλά πεδία της συνεργασίας μας. Θα υπάρξει αντίδραση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ". Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ένα από τα πεδία που θα επηρεαστούν να είναι το εμπορικό.

    Ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποκλείσουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν ως έσχατο μέσο: "υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι χειρότερο από την στρατιωτική δράση και αυτό είναι ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν", το οποίο θα μπορούσε, όπως εκτίμησε, να επιχειρήσει να "εξολοθρεύσει" το Ισραήλ. Πάντως, ο ΜακΚέιν δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο απευθείας ή πολυμερών διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

    Με το Χίτλερ συγκρίνει τον Ιρανό Πρόεδρο ο Ολμέρτ

    Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ προειδοποίησε τη Δύση για την απειλή που αντιπροσωπεύει, όπως είπε, ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τον οποίο συγκρίνει με τον Αδόλφο Χίτλερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ.

    "Ελπίζω ότι ποτέ δεν θα είναι τόσο επικίνδυνος και τόσο καταστροφικός όσο ο Αδόλφος Χίτλερ", δήλωσε στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα. Χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο του Ιράν "ψυχοπαθή του χειρίστου είδους", ο Ολμέρτ εκτιμά ότι "ο Αχμαντινεζάντ μιλά σήμερα όπως μιλούσε ο Χίτλερ πριν πάρει την εξουσία στα χέρια του" κάνοντας λόγο "για την πλήρη καταστροφή και για τον αφανισμό του εβραϊκού λαού". Είναι ένας λόγος για τον οποίο "είναι καθήκον όλων μας να αποτρέψουμε το Ιράν να έχει πρόσβαση στα μη συμβατικά όπλα", τόνισε.

    Στην ερώτηση αν θεωρεί πιθανή μια στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν, ο Ολμέρτ απάντησε προσεκτικά: "είναι ένα λεπτό ζήτημα. Η Δύση, κυρίως υπό τις ΗΠΑ, θα διασφαλίσει ώστε το Ιράν σε καμιά περίπτωση να μην αποκτήσει μη συμβατικά όπλα".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iran 'will allow nuclear checks'

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Έκθεση "εκτόξευσε" ξανά το πετρέλαιο

    Η ώρα της διπλωματίας

    [06] Κόσμος

    Στο εδώλιο αντισυνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ

    Κατηγορείται υψηλόβαθμος για το Αμπου Γράιμπ

    29/4/2006 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Βαριές κατηγορίες εις βάρος του αντισυνταγματάρχη Στίβεν Τζόρνταν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κέντρου ανακρίσεων στις φυλακές του Αμπού Γράιμπ του Ιράκ, για κακομεταχείριση κρατουμένων, παρεμβάσεις στους ερευνητές και άλλες υποθέσεις απήγγειλε ο στρατός των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες για το σκάνδαλο. Η Στρατιωτική Περιφέρεια της Ουάσινγκτον ανέφερε πως ο Τζόρνταν αντιμετωπίζει δώδεκα ποινικές υποθέσεις που συνδέονται με επτά κατηγορίες. Εισαγγελείς ανέφεραν ότι ανάγκαζε τους κρατουμένους να μένουν γυμνοί και τους φοβέριζε με σκυλιά του στρατού ενώ αργότερα είπε ψέματα για το θέμα αυτό στους ερευνητές. Δέκα χαμηλόβαθμοι στρατιώτες έχουν καταδικαστεί μέχρι στιγμής από στρατοδικεία για κακομεταχείριση και σεξουαλική ταπείνωση κρατουμένων στο Αμπού Γράιμπ. Δύο αξιωματικοί, ανώτεροι του Τζόρνταν στο Αμπού Γράιμπ, έχουν τιμωρηθεί από το στρατό αλλά δεν αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες.

    Οι κατηγορίες εναντίον του Τζόρνταν περιλαμβάνουν απάνθρωπη συμπεριφορά και κακομεταχείριση κρατουμένων, παράλειψη καθήκοντος, αδικαιολόγητη παρέμβαση σε έρευνα, ψευδείς επίσημες δηλώσεις και άλλα.

    Εικόνες της κακοποίησης δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 28 Απριλίου 2004.

    Ο Τζόρνταν ήταν υπεύθυνος για το στρατιωτικό Κοινό Κέντρο Ανακρίσεων και Αναφοράς στις φυλακές το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2003 στο αποκορύφωμα της κακοποίησης κρατουμένων από τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US charges ex-Abu Ghraib officer

    The New York Times: Officer Formally Charged in Abu Ghraib Abuse Case

    [07] Κόσμος

    Ύστερα από εισαγγελική εντολή

    Συνελήφθη ο πρόεδρος της Hyundai

    29/4/2006 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Στη φυλακή οδηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai, Τσουνγκ Μονγκ-Κου, μετά από εισαγγελική εντολή. Ο Τσουνγκ Μονγκ-Κου κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλο δωροδοκίας πολιτικών και κρατικών λειτουργών, ενώ η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς, που έχει γνωρίσει η Νότια Κορέα. Όπως είπε ο εισαγγελέας, το ένταλμα εκδόθηκε επειδή υπήρχε ο φόβος ο Μονγκ-Κου να διαφύγει της σύλληψης ή να παραποιήσει τα εις βάρος του στοιχεία. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Hyundai αρνείται τις κατηγορίες, ενώ, σύμφωνα με το νόμο, οι εισαγγελείς μπορούν να τον ανακρίνουν έως και 20 ημέρες πριν του απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλαμβάνεται ο πρόεδρος της Hyundai

    [08] Κόσμος

    Αποποινικοποιείται η κατοχή και χρήση ναρκωτικών

    "Σοκ" στις ΗΠΑ με ...σφραγίδα Μεξικού

    29/4/2006 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Σοκ" στην κυβέρνηση των ΗΠΑ προκάλεσε η έγκριση από τη Βουλή και τη Γερουσία του Μεξικού του νόμου που προωθεί την αποποινικοποίηση της κατοχής μικροποσοτήτων ναρκωτικών. Όπως ορίζεται πλέον στις μεταρρυθμίσεις που πέρασε το Κογκρέσο η κατοχή μικροποσοτήτων μαριχουάνας, κοκαΐνης, ακόμη και ηρωίνης, δεν θα αποτελεί έγκλημα στο Μεξικό αν προορίζεται για προσωπική χρήση. Το μέτρο, που αποτελεί ήδη το αντικείμενο έντονης κριτικής από τις ΗΠΑ, πέρασε με ψήφους 53 υπέρ και 26 κατά αργά το βράδυ της Πέμπτης και σκοπό έχει να επιτρέψει στην αστυνομία να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις εναντίον των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών. Ο νέος νόμος αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες μέρες από τον Πρόεδρο Βισέντε Φοξ. "Ο νόμος αυτός δίνει περισσότερα νομικά εργαλεία στις Αρχές προκειμένου να καταπολεμήσουν το έγκλημα", δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Προέδρου Φοξ, Ρούμπεν Αγκιλάρ. Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή και τη Γερουσία, καθιστούν τις ποινές εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών "πιο αυστηρές". Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αποτέλεσαν "σοκ" για την Ουάσινγκτον, που υπολογίζει στην στήριξη του Μεξικού στην "εκστρατεία" της εναντίον των συμμοριών των ναρκωτικών. "Θα έλεγα ότι κάθε νόμος που αποποινικοποιεί επικίνδυνα ναρκωτικά δεν βοηθά", είπε η Τζούντιθ Μπράιαν, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Πόλη του Μεξικού. "Δε νομίζουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθείται", πρόσθεσε.

    Η Μπράιαν τόνισε ότι οι ΗΠΑ "μελετούν" ακόμη τις μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν ότι η αστυνομία δεν θα ζητά την δίωξη πολιτών για κατοχή έως και 5 γρ. μαριχουάνας, 5 γρ. οπίου, 25 μιλιγκράμ ηρωίνης και 500 μιλιγκράμ κοκαΐνης. Όσοι συλλαμβάνονται με μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών θα αντιμετωπίζονται ως έμποροι και θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές φυλάκισης.

    Οι μεταρρυθμίσεις αποποινικοποιούν επίσης την κατοχή μικροποσοτήτων και άλλων ναρκωτικών ουσιών, περιλαμβανομένων του LSD, των παραισθησιογόνων μανιταριών, των αμφεταμινών και του πεγιότε, ενός ψυχοτρόπου κάκτου που φύεται στις βόρειες ερήμους του Μεξικού.

    Ο Φοξ θεωρούνταν ο ως πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στον λεγόμενο "πόλεμο κατά των ναρκωτικών", όμως η μεταρρύθμιση αυτή ίσως προκαλέσει ένταση.

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Μεξικό την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους με τους οποίους συζήτησε ζητήματα ελέγχου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, αλλά "δεν ενημερώθηκε" για τα σχέδια αλλαγών της νομοθεσίας, ανέφερε μέλος της.

    Εκατοντάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων πολλών αστυνομικών, δολοφονήθηκαν στο Μεξικό το 2005 και το 2006 στον άτυπο πόλεμο των καρτέλ των ναρκωτικών για τον έλεγχο των οδών διαμετακομιδής των ναρκωτικών με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. Η έξαρση της βίας εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στο βόρειο Μεξικό, αλλά τους τελευταίους μήνες ο πόλεμος των συμμοριών για τον έλεγχο του χρυσοφόρου εμπορίου έχει επεκταθεί προς το νότο, σε πόλεις όπως το τουριστικό θέρετρο Ακαπούλκο.

    Έως σήμερα, επαφιόταν στους δικαστές και την αστυνομία η απόφαση εάν έπρεπε να διωχθούν πολίτες που συλλαμβάνονταν με μικρές ποσότητες ναρκωτικών στην κατοχή τους.

    Ο Έκτορ Μισέλ Καμαρένα, γερουσιαστής του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), υποστήριξε ότι ο νόμος, παρότι καταρτίσθηκε με καλές προθέσεις, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιος. "Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά ούτως ώστε από το πνεύμα της καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών να μην καταλήξουμε να το νομιμοποιήσουμε. Πρέπει να απαλλαγούμε από την ιδέα του χρήστη (ναρκωτικών)".

    "Στόχος του νόμου αυτού είναι να μη στέλνουμε απλούς χρήστες στην φυλακή, αλλά μάλλον όσους εμπορεύονται ποσότητες ναρκωτικών", αντέτεινε ο γερουσιαστής Χόρχε Σερμένο του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης.

    [09] Κόσμος

    Επιφυλακτικοί οι ευρωβουλευτές

    "Θολή" η υπόθεση απαγωγής από τη CIA

    29/4/2006 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επιφυλακτική εμφανίσθηκε η ομάδα των ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε τα Σκόπια, απέναντι στους ισχυρισμούς των αρχών της ΠΓΔΜ ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη τόσο των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας όσο και των ΗΠΑ στην αποκαλούμενη υπόθεση απαγωγής του Γερμανού πολίτη Χαλίντ ελ Μάσρι από την CIA. "Δεν αποκομίσαμε ισχυρές αποδείξεις για το εάν ο Χαλίντ Ελ Μάσρι κρατήθηκε ή όχι από την CIA στα Σκόπια", δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Κλαούντιο Φάβα, ένας από την 7μελή αντιπροσωπεία της Προσωρινής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση των καταγγελιών για μυστικές φυλακές και άλλες παράνομες δράσεις της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες, η οποία χθες και σήμερα είχε συναντήσεις στα Σκόπια με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ, σχετικά με την υπόθεση "Ελ Μάσρι". Ο κ. Φάβα συμπλήρωσε ότι η αντιπροσωπεία αυτή δεν έλαβε πειστικές απαντήσεις από τις αρχές της ΠΓΔΜ σε μία σειρά ερωτημάτων που αφορούν τις συνθήκες παραμονής του Ελ Μάσρι στα Σκόπια και αναχώρησής του από την ΠΓΔΜ. "Συλλέξαμε ορισμένες πληροφορίες, αλλά έχουμε ακόμη ορισμένα ερωτήματα", δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Σίλβια Κάουφμαν.

    Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπομιρ Μιχαήλοφσκι, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη τόσο των υπηρεσιών ασφαλείας της ΠΓΔΜ όσο και των ΗΠΑ, στην υπόθεση απαγωγής του Χαλίντ ελ Μάσρι από την CIA.

    Ο Χαλίντ ελ Μάσρι, πολίτης της Γερμανίας και λιβανέζικης καταγωγής, ισχυρίζεται ότι συνελήφθη στα τέλη του 2003 από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία-Μαυροβούνιο, και κρατήθηκε παρανόμως περίπου 20 ημέρες στα Σκόπια. Στη συνέχεια, όπως ισχυρίζεται, οι αρχές της ΠΓΔΜ τον παρέδωσαν στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον θεωρούσαν ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες και τον μετέφεραν με αεροσκάφος της CIA σε φυλακή στο Αφγανιστάν. Εκεί κρατήθηκε για περίπου πέντε μήνες και απελευθερώθηκε, αφότου διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για το άτομο το οποίοι καταζητούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες.

    Ο κ. Μιχαήλοφσκι δήλωσε ωστόσο, ότι ο Χαλίντ ελ Μάσρι διέμεινε την περίοδο εκείνη τρεις εβδομάδες σε ξενοδοχείο των Σκοπίων και στη συνέχεια εγκατέλειψε την χώρα, μέσω της διάβασης "Μπλάτσε" στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσόβου.

    [10] Κόσμος

    Δύο Μουσουλμάνες μαθήτριες από γερμανικό γυμνάσιο

    Αποβλήθηκαν ...λόγω μπούργκας

    29/4/2006 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο Μουσουλμάνες μαθήτριες αποφάσισε να αποβάλλει για δύο εβδομάδες ένα γυμνάσιο στην πρώην πρωτεύουσα της Γερμανίας, Βόννη επειδή εμφανίσθηκαν στο μάθημα φορώντας μπούργκες που κάλυπταν πλήρως τα πρόσωπα και τα σώματά τους. Οι δύο έφηβες, τουρκικής καταγωγής, κρίθηκε ότι διατάραξαν την ηρεμία του σχολείου και αποβλήθηκαν για δύο εβδομάδες, είπαν διοικητικά στελέχη του σχολείου. Ο γυμνασιάρχης, Ούλριχ Στάνκε, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι δύο μαθήτριες "ξεπέρασαν τα όρια". Τα κορίτσια σχεδιάζουν να μηνύσουν το σχολείο και εμμένουν στην απόφασή τους να φορούν μπούργκες, που ήταν υποχρεωτικές στο Αφγανιστάν επί των ημερών των Ταλιμπάν. Ο δήμαρχος της Βόννης, Μπέρμπελ Ντίκμαν, επέμεινε ότι δεν θα επιτραπεί η δημιουργία μιας "παράλληλης κοινωνίας". Ο Στάνκε είπε ότι οι μαθητές που φορούν κάλυμμα από το κεφάλι έως τα πόδια μπορούν να αναγνωρισθούν μόνο από τη φωνή. "Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα κλίμα φόβου", είπε.

    [11] Κόσμος

    Σε κατ' οίκον περιορισμό οι κάτοικοι

    Απογραφή πληθυσμού στα Κατεχόμενα

    29/4/2006 12:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2006 5:01:48 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απογραφή πληθυσμού θα διενεργήσει αύριο στα Κατεχόμενα το κατοχικό καθεστώς της Κύπρου. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, για τους σκοπούς της απογραφής θα εφαρμοστεί κατ οίκον περιορισμός από τις 5 το πρωί μέχρι τη λήξη της απογραφής, στις 6 το απόγευμα. Θα κυκλοφορήσουν μόνο τρεις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, που θα διανεμηθούν στα σπίτια. Όπως έγραψαν τουρκοκυπριακές εφημερίδες, πολλοί Τουρκοκύπριοι, με δηλώσεις τους, χαρακτήρισαν γελοίο γεγονός την απογραφή πληθυσμού που θα κάνει το κατοχικό καθεστώς. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρχουν "πονηρές σκέψεις" πίσω από την απογραφή πληθυσμού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμιά αντίρρηση για σωστή απογραφή του πληθυσμού και στις ελεύθερες περιοχές, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Άλλωστε, είπε, κάτι τέτοιο είχε προτείνει το 1992, ο τότε γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι". Όμως ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο διενέργειας της απογραφής και τις πιθανές σκοπιμότητες πίσω από αυτή. Στο μεταξύ ο ψευδοϋπουργός Εξωτερικών του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, Σερντάρ Ντενκτάς, εισηγήθηκε τη χάραξη νέας πολιτικής για το Κυπριακό σε συνεργασία με την Τουρκία, λέγοντας ότι οι Τούρκοι "δεν είναι δυνατόν να περιμένουν τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για άλλα 40 χρόνια". Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως εάν και στις προεδρικές του 2008 εκλεγούν οι δυνάμεις που έχουν την ίδια νοοτροπία με τη σημερινή ελληνοκυπριακή εξουσία, τότε "ούτε οι Τουρκοκύπριοι, ούτε η Άγκυρα, αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα πρέπει να χάνουν τον χρόνο τους". Υποστήριξε επίσης ότι το Κυπριακό έπαυσε πλέον να είναι πρόβλημα της Τουρκίας, γιατί η Τουρκία και το παράνομο κατοχικό καθεστώς πράττουν με το παραπάνω όσα μπορούν για λύση και γι αυτό κατέστη πρόβλημα των Ελληνοκυπρίων. "Θα πρέπει, είπε, να ξεκαθαρίσουν ότι δεν είναι δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με τους Ελληνοκυπρίους και ότι εγκαταλείπεται η προσπάθεια". Εξάλλου, ο Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία, αν δεν ανοίξει τα λιμάνια της στους Ελληνοκυπρίους.

    [12] Μ. Ανατολή

    Στα χέρια των Αρχών οι φερόμενοι ως οδηγοί

    Νέες συλλήψεις για το μακελειό στην Αίγυπτο

    29/4/2006 12:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2006 5:24:59 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο άνδρες συνελήφθησαν από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, που φέρονται ότι ήταν οι οδηγοί των αυτοκινήτων που μετέφεραν τους καμικάζι στα σημεία των επιθέσεων που έγιναν την εβδομάδα αυτή στη Χερσόνησο του Σινά, μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ. Ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σέχτα και ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Ζιρ ανακρίνονται στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο θέρετρο Ντάχαμπ του Σινά τη Δευτέρα και για τις επιθέσεις στο Αλ-Γκόρα, την Τετάρτη, βορειότερα. Οι δυνάμεις ασφαλείας θεωρούν ύποπτο τον Σέχτα ότι μετέφερε τους καμικάζι την παραμονή της τριπλής βομβιστικής επίθεσης, με 18 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, μεταξύ τους αρκετοί ξένοι. Ο ίδιος φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι μετέφερε οδικώς "βεδουίνους" από το κεντρικό Σινά προς το Ντάχαμπ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τα κίνητρά του. "Είχαν μαζί τους πεπόνια και μια τσάντα που, όπως είπαν, περιείχε κάρβουνα", φέρεται να είπε στις διωκτικές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ζιρ φέρεται να οδήγησε το βομβιστή αυτοκτονίας στο Αλ-Γκόρα, όπου ο τελευταίος πραγματοποίησε την επίθεση κατά ενός οχήματος της Πολυεθνικής Δύναμης Παρατηρητών (FMO), χωρίς να υπάρξουν θύματα. Τουλάχιστον 30 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τις επιθέσεις στο Ντάχαμπ έχουν συλληφθεί από τις αρχές ασφαλείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες εκρήξεις στην Αίγυπτο

    Μακελειό στην Αίγυπτο

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Β Εθνική: Νίκη για τη Βέροια

    29/4/2006 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένα γκολ του Βοσκαρίδη στο 84 της αναμέτρησης ήταν αρκετό για την Βέροια να επικρατήσει με 1-0 του αδιάφορου Εργοτέλη, που έχει εξασφαλίσει ήδη την άνοδο στην Α Εθνική, στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της 29ης αγωνιστικής. Στο υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωρίζει η μάχη της 3ης θέσης που οδηγεί στην άνοδο της Α Εθνικής, με τους Άρη και Θρασύβουλο να είναι στον πόντο και να δοκιμάζονται, ο μεν πρώτος εκτός έδρας με το Χαϊδάρι, ο δε δεύτερος με τον Πανηλειακό εντός. Παράλληλα υπάρχουν και οι μάχες για την παραμονή.

    Το πρόγραμμα

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    Βέροια-Εργοτέλης 1-0

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    17:00 (Κέρκυρα) Κέρκυρα-Καλαμάτα

    17:00 (Καστοριά) Καστοριά-Προοδευτική

    17:00 (Χαϊδάρι) Χαϊδάρι ΑΟ-Αρης

    17:00 (Πάτρα) Παναχαϊκή 2005-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου

    17:00 (Καισαριανή) Εθνικός Αστέρας-Ηλυσιακός

    17:00 (Φυλή) Θρασύβουλος Φυλής-Πανηλειακός

    17:00 (Σέρρες) Πανσερραϊκός-Νίκη Βόλου

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΑΓ. Β.

    1. Κέρκυρα 28 56 -Α΄ ΕΘΝΙΚΗ

    2. Εργοτέλης 29 55 -Α΄ ΕΘΝΙΚΗ

    3. Αρης 28 48

    4. Θρασύβουλος 28 47

    5. Βέροια 29 41

    6. Εθνικός Αστέρας 28 38

    7. Χαϊδάρι 28 37 . Καστοριά 28 37

    9. Νίκη Βόλου 28 35

    . Προοδευτική 28 35

    . Καλαμάτα 28 35

    12. Ηλυσιακός 28 34

    . ΑΣΚ Ολυμπιακός 28 34

    14. Παναχαϊκή 28 31

    . Πανσερραϊκός 28 31

    16. Πανηλειακός 28 9 -Γ ΕΘΝΙΚΗ

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Τσέλσι

    29/4/2006 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τον πλέον επιβλητικό τρόπο η Τσέλσι κατέκτησε το Πρωτάθλημα Αγγλίας. Η ομάδα του Μουρίνιο επικράτησε με 3-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Στάμφορντ Μπριντζ" σε παιχνίδι για την 37η αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος και κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον τίτλο στην πρέμιερ λιγκ μία αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Αυτό είναι το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας έγτασε τους 91 βαθμούς ενώ η Μάντσεστερ έχει 79 με ένα παιχνίδι λιγότερο. Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν οι Γκαλάς (5), Κόουλ (61) και Καρβάλιο (73) της αναμέτρησης. Αξίζει να σημειωθεί πως 10 λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Εθνικής Αγγλίας, Γουέιν Ρούνεϊ, τραυματίστηκε σοβαρά και αποχώρησε με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο, όπου και αντικαταστάθηκε. Αν ο τραυματισμός του είναι σοβαρός τότε θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή του στο επερχόμενο Μουντιάλ.

    [15] Υγεία

    Υπεραμύνθηκε της ενημέρωσης για τον Η5Ν1

    "Ενημερώνουμε σωστά" λέει η Κίνα

    29/4/2006 2:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπεραμύνθηκε της ενημέρωσης που κάνει όσον αφορά τα ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης των πτηνών η Κίνα, που είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για την αρχική συγκάλυψη των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας (SARS) το 2003, τονίζοντας ότι η ενημέρωση είναι ταχεία και διαφανής. Η Κίνα έχει αναφέρει 18 ανθρώπινα κρούσματα από το υψηλής παθογένειας στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών, 12 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Το τελευταίο κρούσμα είναι μια οκτάχρονη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από τη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία της Κίνας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στο Πεκίνο είπε ότι κάθε λοίμωξη σε άνθρωπο από τον ιό της γρίπης των πτηνών στη χώρα, από το Νοέμβριο που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα, δημοσιοποιείται μόλις επιβεβαιώνεται. "Η πληροφορία ανακοινώνεται έγκαιρα, ανοικτά και με διαφάνεια. Το δημοσίευμα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης είναι εσφαλμένο και αναληθές", υπογράμμισε. Η εφημερίδα Beijing News γράφει ότι ο Κινέζος αξιωματούχος αναφερόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας Asian Wall Street Journal της Πέμπτης, σύμφωνα με το οποίο τοπικοί αξιωματούχοι Υγείας στην Κίνα δεν είχαν αναφέρει τα ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην κεντρική κυβέρνηση. Η Κίνα επικρίθηκε ευρέως για την απόκρυψη των κρουσμάτων του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2003 στο έδαφός της, πριν αυτό εξαπλωθεί σ όλο τον κόσμο, προσβάλλοντας 8.000 ανθρώπους και προκαλώντας το θάνατο στους 800 απ αυτούς. Οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο έχουν αναφέρει τουλάχιστον 30 εστίες της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά σε 12 επαρχίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 April 2006 - 16:55:08 UTC