Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετά το Πάσχα η πρόταση της Ν.Δ. για το Σύνταγμα
  • [02] Στην Αθήνα τα αρχαία
  • [03] Ξεκίνησε η έξοδος
  • [04] Αυξημένη η κίνηση στην αγορά
  • [05] Παραπομπή για μη εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας
  • [06] Στο αρχείο η υποχρεωτική εγγραφή
  • [07] Προ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ελλάδα
  • [08] Προφυλακίστηκε ο επίδοξος απαγωγέας
  • [09] Το Μ.Σάββατο το Άγιο Φως στην Αθήνα
  • [10] Στα δικαστήρια 2 εκ. πολίτες για ανεξόφλητους λογαριασμούς
  • [11] Σε επιφυλακή στη Ρουμανία
  • [12] Παραιτήσεις στον Λευκό Οίκο
  • [13] Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  • [14] Τρελή κούρσα στις τιμές
  • [15] Επί τάπητος το Δ' ΚΠΣ
  • [16] Πέταξε το... μπαλάκι ο Νικολαϊδης
  • [17] Ανέβηκε δύο θέσεις η Εθνική
  • [18] "Λουκέτο" στην Αρχαία Ολυμπία
  • [19] Αντίο με νίκη θέλουν τα "κανόνια"
  • [20] Θέλουν Ρικέλμε οι "μπέμπηδες"
  • [21] Ανανεώνει ο Ρεκόμπα
  • [22] Ροκ συμφωνία από την ΕΡΤ

    [01] Πολιτική

    Αυτό συζήτησαν σήμερα Καραμανλής - Παυλόπουλος

    Μετά το Πάσχα η πρόταση της Ν.Δ. για το Σύνταγμα

    19/4/2006 4:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2006 7:37:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος συζητήθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς μετά το Πάσχα θα παρουσιαστεί η πρόταση της ΝΔ. Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμη πως μέχρι να κλείσει τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής θα έχουν ψηφιστεί και οι δύο Κώδικες που αφορούν στους Δήμους και τις Κοινότητες καθώς και στους δημοσίους υπαλλήλους. Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία με το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε χθες ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Σαλαγκούδης σημείωσε απλώς ότι "άγιες μέρες έχουμε, χρόνια πολλά σε όλους". Ο Λ. Ζαγορίτης πρόσθεσε, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ότι αρμόδιος για τέτοια θέματα είναι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απόστολος Σταύρου.

    Ανοίγει ο διάλογος

    Αμέσως μετά το Πάσχα, η κυβέρνηση ανοίγει τον διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος, συζήτησε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα βήματα, ώστε να αρχίσει άμεσα ο διάλογος με όλες τις πλευρές.

    Τα κύρια σημεία της Συνταγματικής αναθεώρησης είναι:

    Η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων Ζητήματα διαφάνειας στον Δημόσιο βίο-ασυμβίβαστο βουλευτών Η προστασία του περιβάλλοντος Η ίδρυση Συνταγματικού δικαστηρίου

    Τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι ο κεντρικός μοχλός, ώστε να αποδώσουν οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις για τους πολίτες και τον τόπο.

    Εξάλλου, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, ενημέρωσε την Τετάρτη τον Πρωθυπουργό για τις εξορμήσεις των στελεχών του κόμματος στην περιφέρεια.

    Ο κ. Ζαγορίτης θα μεταβεί το επόμενο διάστημα σε Ήπειρο, Φθιώτιδα και Πελοπόννησο.

    Σημειώνεται ότι μετά το Πάσχα, θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν για τη ΝΔ τις Νομαρχίες της χώρας.

    [02] Κοινωνία

    Από τη βίλα Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα

    Στην Αθήνα τα αρχαία

    19/4/2006 1:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2006 7:41:27 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στο Βυζαντινό Μουσείο μεταφέρθηκαν τα πρώτα αρχαία αντικείμενα που έφτασαν το πρωί με το πλοίο "Δημητρούλα" στην Αθήνα, από τη βίλα Παπαδημητρίου στη Σχοινούσα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε υπόγεια κρύπτη βρέθηκαν τρεις τοιχογραφίες που προέρχονται από ναούς της Κάτω Καλάβριας στη νότια Ιταλία. Ως μία από τις πλέον σύνθετες και πολύπλοκες περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα ο Υπουργός Πολιτισμού. Από τη Τρίτη ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης με τη συνάδελφό του Σταυρούλα Κουτουλάκου διενεργούν αυτοψία στη βίλα, ενώ οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στον εξωτερικό χώρο που καταλαμβάνει πολλά στρέμματα. Για τα πεπραγμένα στο υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε το πρωί της Τετάρτης, ο Γιώργος Βουλγαράκης τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Νωρίτερα, συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε, ότι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή για θέματα του Υπουργείου και τον ενημέρωσε για τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα, ενόψει και των εκδηλώσεων που έχουν σχεδιαστεί στο χώρο του Πολιτισμού το καλοκαίρι. Ο υπουργός Πολιτισμού σε ερώτηση για το θέμα της αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα παρέπεμψε στις χθεσινές του δηλώσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύνθετη και πολύπλοκη περίπτωση

    [03] Κοινωνία

    Σε ετοιμότητα η Τροχαία

    Ξεκίνησε η έξοδος

    19/4/2006 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ξεκίνησε από σήμερα η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το Μ. Σάββατο, χωρίς ωστόσο παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα. Η Τροχαία βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ μετά από απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών ενισχύθηκε η αστυνόμευση στις εθνικές οδούς. Αύριο, Μ. Πέμπτη, η Τροχαία θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε όλους του βασικούς κόμβους και των δύο εθνικών δικτύων Αθηνών- Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας ανάλογα με την κίνηση, ενώ έκτακτα μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για την επιστροφή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κυκλοφοριακά προβλήματα και μποτιλιαρίσματα που παρατηρούνται πάντα κατά τις μαζικές εισόδους. Ειδικότερα, στην Κακιά Σκάλα, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου θα ληφθούν τα εξής μέτρα: Τη Δευτέρα του Πάσχα και την Κυριακή του Θωμά στο ρεύμα εισόδου από τη 1 μετά το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας, στην οποία θα κινούνται μόνο τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα οχήματα άμεσης ανάγκης. Η κυκλοφορία των οχημάτων προς Κόρινθο θα διεξάγεται είτε από τις υπόλοιπες λωρίδες, είτε θα γίνεται πλήρης εκτροπή μέσω της παλαιάς εθνικής οδούς Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Μεγάρων έως τον κόμβο Κινέττας.

    Επίσης, απαγορεύεται από αύριο η κίνηση των φορτηγών σε όλα τα εθνικά δίκτυα από τις 3 μμ έως τις 10 μμ, τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 8 πμ έως τη 1 μμ και τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 3 μμ έως τις 11 μμ. Την Κυριακή του Πάσχα και την Κυριακή του Θωμά δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά των ΕΛΤΑ και εταιρειών διανομής Τύπου και όσα μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

    Εξάλλου, η Τροχαία θα μοιράζει φυλλάδια αυτές τις μέρες στα διόδια με επισημάνσεις και συμβουλές για τους οδηγούς όπου θα περιλαμβάνεται και χάρτης με τα πλέον επικίνδυνα τμήματα και σημεία των εθνικών οδών στα οποία γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα.

    [04] Κοινωνία

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

    Αυξημένη η κίνηση στην αγορά

    19/4/2006 4:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα τόσο αυξάνεται η κίνηση στην αγορά. Οι καταναλωτές μετά τις διερευνητικές ματιές των προηγουμένων ημερών, ψωνίζουν τον οβελία και τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι επιλέγοντας όχι μόνο τα συνοικιακά κρεοπωλεία αλλά και τη Βαρβάκειο Αγορά όπου οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες. Εντατικοί είναι οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Νομαρχίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ για την ποιότητα των προϊόντων και το χτύπημα της κερδοσκοπίας. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 αναγνώρισε ότι σε ορισμένα προϊόντα υπάρχει αρκετή διαφορά μεταξύ των τιμών παραγωγού- καταναλωτή και απέδωσε το φαινόμενο στη μη ικανοποιητική λειτουργία του ανταγωνισμού. Ο κ. Παπαθανασίου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα χαρακτηρίζοντας το -εκ νέου- κόμμα της κερκίδας και του μεγάλου θράσους. Τη Βαρβάκειο Αγορά επισκέφτηκε το πρωί, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος έκανε λόγο για ακρίβεια και κερδοσκοπία που πλήττει τα εισοδήματα των εργατών και των μικροπαραγωγών.

    Επισκέψεις Καλατζή, Παπαγεωργόπουλου και Μαγκριώτη

    Επισκέψεις στην κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλατζής, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Ο κ. Καλατζής αντάλλαξε ευχές με καταστηματάρχες και καταναλωτές, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την επάρκεια και τις τιμές των προϊόντων. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μετά το Πάσχα που θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τα μεγάλα έργα στην Θεσσαλονίκη, θα δημιουργηθεί η ανάγκη για πολλά εργατικά χέρια και θα μειωθεί η ανεργία, η οποία έχει προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες σε πολλά νοικοκυριά. Την εκτίμηση ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι φέτος 10% ακριβότερο από το περυσινό, εξέφρασε ο κ. Μαγκριώτης. "Η ακρίβεια, βεβαίως είναι διαχρονική, κάποιες στιγμές, όμως, έχει εξάρσεις και γίνεται ληστρική όταν έχουμε και μείωση της αγοραστικής δύναμης, ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων και σε μια τέτοια εποχή ζούμε τώρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους. Τόνισε ακόμη ότι οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στην αγορά είναι πλημμελείς, διότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

    Ακατάλληλα κρέατα στη Σαλαμίνα

    Στο μεταξύ, χθες, ελεγκτές της νομαρχίας Πειραιά κατέσχεσαν στη Σαλαμίνα ακατάλληλα κρέατα.

    Οι ελεγκτές της Νομαρχίας κατέσχεσαν συγκεκριμένα από το κρεοπωλείο του κ. Μπούτου Ιωάννη (Λεωφ. Φανερωμένης 1, Σαλαμίνα), 270 κιλά διάφορα κρέατα, ακατάλληλα για κατανάλωση και συγκεκριμένα:

    170 κιλά έντερα αρνιών κατεψυγμένα σε συντήρηση 30 κιλά κοκορέτσι νωπό σε κατάψυξη 20 κιλά αρνίσιες συκωταριές κατεψυγμένες σε συντήρηση 40 κιλά διάφορα κρέατα νωπά σε κατάψυξη 10 κιλά κοτόπουλο με εγκαύματα κατάψυξης

    Ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας σε δηλώσεις του τόνισε ότι "οι ελεγκτικές υπηρεσίες μας βρίσκονται πάντα σε κατάσταση επιφυλακής, ώστε στο πιάτο του καταναλωτή να καταλήγουν μόνο εκείνα τα προϊόντα που είναι απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση. Θέλουμε οι καταναλωτές και καταναλωτές είμαστε όλοι μας - να νιώθουν ασφαλείς όταν κινούνται στην αγορά, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες της έντονης κινητικότητας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχείς έλεγχοι στην αγορά

    [05] Κοινωνία

    Για την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες της Ε.Ε.

    Παραπομπή για μη εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας

    19/4/2006 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την παραπομπή της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, στην απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα εν λόγω κράτη μέλη δεν ενσωμάτωσαν, όπως όφειλαν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2005, την κοινοτική Οδηγία 2002/92/ΕΚ για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην εθνική νομοθεσία τους. Σύμφωνα με την Κομισιόν, "η Γερμανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η νομοθετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και πως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί". Η οδηγία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η Κομισιόν εκτιμά ότι με την εφαρμογή της Οδηγίας βελτιώθηκε η δυνατότητα επιλογής και ενισχύθηκε η προστασία των καταναλωτών. Παράλληλα, η Οδηγία βοήθησε τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές -όπως τους μεσίτες ασφαλειών- όσον αφορά τη διασυνοριακή παροχή των υπηρεσιών τους.

    Η Οδηγία απαιτεί απ όλους τους διαμεσολαβητές να είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώο του κράτους μέλους καταγωγής τους. Για να εγγραφούν σε μητρώο οι διαμεσολαβητές, θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Προβλέπεται ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, μόλις εγγραφούν στο μητρώο του κράτους-μέλους καταγωγής τους, είναι ελεύθεροι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οπουδήποτε στην Ε.Ε.

    Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται ως προς την εφαρμογή, στρεβλώνουν την αγορά και δεν επιτρέπουν στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τους ίδιους όρους στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Επίτροπος Τσάρλι ΜακΚρίβι δήλωσε: "Η πρόσφατη πρόοδος που σημείωσαν τα κράτη-μέλη, όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά, ήταν εντυπωσιακή, όπως προκύπτει από τον τελευταίο πίνακα αποτελεσμάτων της εσωτερικής αγοράς. Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη εξακολουθούν να υστερούν όσον αφορά ορισμένες οδηγίες και στην πράξη στερούν από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης τη δυνατότητα να ωφεληθούν πλήρως από την ενιαία αγορά και τα μέτρα που ενέκριναν οι ίδιες οι Κυβερνήσεις τους. Η Επιτροπή θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν εγκαίρως τη νομοθεσία, αλλά θα εξακολουθήσει να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα όπου απαιτείται".

    [06] Κοινωνία

    Στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας

    Στο αρχείο η υποχρεωτική εγγραφή

    19/4/2006 4:57:00 μμ

    Στο αρχείο αποφάσισε να θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υπόθεση σχετικά με την υποχρεωτική εγγραφή στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας όλων των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες ασφάλισης μηχανοκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, μετά την απόφαση της Ελλάδας να εγκρίνει νομοθεσία για την κατάργηση της απαίτησης αυτής για υποχρεωτική εγγραφή η Κομισιόν έκρινε ότι η χώρα μας συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από την κοινοτική νομοθεσία. Κατά την άποψη της Κομισιόν, αυτή η υποχρεωτική εγγραφή ήταν αντίθετη με τις διατάξεις των οδηγιών για την πρωτασφάλιση εκτός της ασφάλειας ζωής, οι οποίες θεσπίζουν την αρχή του ελέγχου από το κράτος καταγωγής για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική διάταξη περιόριζε τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας της εγκατάστασης και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών όπως αναφέρονται στα άρθρα 43 και 49 της Συνθήκης ΕΚ.

    [07] Κοινωνία

    Μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία

    Προ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ελλάδα

    19/4/2006 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2006 7:02:42 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, ζητώντας να συμμορφωθεί με την απόφαση του 2004 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούσε την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Στην επιστολή υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2004 απεφάνθη ότι η Ελλάδα παραβιάζει την οδηγία 85/384/ΕΚ σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων, των πιστοποιητικών και άλλων τίτλων στον τομέα της αρχιτεκτονικής, μεταξύ των κρατών-μελών. Το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα πτυχία αρχιτεκτονικής των κρατών-μελών που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική νομοθεσία και όχι εκείνα που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με την οδηγία 85/384/ΕΚ.

    Δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, εφόσον οι ελληνικές Αρχές αποδέχονται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η εγγραφή στο οποίο είναι υποχρεωτική για την άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα, καθυστερεί σημαντικά κατά τη διεκπεραίωση των φακέλων και τις εγγραφές των πολιτών της Ε.Ε. που είναι κάτοχοι πτυχίων αναγνωρισμένων, δυνάμει της προαναφερθείσας οδηγίας.

    Σύμφωνα με την επιστολή, τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για να συμμορφωθεί με την απόφαση τη Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν επαρκούν. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές Αρχές για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επισημαίνει ότι αν αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι αν δεν τηρούνται το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, τα άτομα που διαθέτουν τα σχετικά επαγγελματικά προσόντα δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για άσκηση του επαγγέλματός τους σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος.

    [08] Κοινωνία

    Αποπειράθηκε να αρπάξει αγοράκι για λύτρα

    Προφυλακίστηκε ο επίδοξος απαγωγέας

    19/4/2006 4:33:00 μμ

    Την προφυλάκιση του 53χρονου ο οποίος προσπάθησε να αρπάξει ένα 18μηνο αγοράκι με σκοπό να απαιτήσει στη συνέχεια από την οικογένειά του λύτρα 1.500.000 ευρώ, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμά του, αποφάσισε τη σύλληψη και προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου καθώς κρίνεται επικίνδυνος και αν αφεθεί ελεύθερος μπορεί να προβεί στην τέλεση αξιόποινων πράξεων. Σύμφωνα με το βούλευμα, ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο 53χρονος που είχε καταστρώσει αναλυτικό σχέδιο απαγωγής, δείχνει ότι πρόκειται για δράστη ψύχραιμο και αποφασισμένο να αποκτήσει υπέρογκο παράνομο περιουσιακό όφελος με οποιοδήποτε κόστος. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του 53χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου, απλή σωματική βλάβη και διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ μετά την απολογία του στην ΣΤ Τακτική Ανακρίτρια, ο φερόμενος ως δράστης είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακρίτριας.

    [09] Κοινωνία

    Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ΥΦΕΞ

    Το Μ.Σάββατο το Άγιο Φως στην Αθήνα

    19/4/2006 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με ειδική έκτακτη πτήση, την ΟΑ3018/3028, θα μεταφέρουν το Μεγάλο Σάββατο, όπως κάθε χρόνο, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ στην Αθήνα. Το αεροσκάφος, ένα Boeing 737-400, που είναι, ναυλωμένο και με δαπάνη του Υπουργείου Εξωτερικών, θα αναχωρήσει για το Τελ-Αβίβ στις 8 το πρωί του Μ. Σαββάτου, και θα επιστρέψει στην Αθήνα την ίδια ημέρα στις 7.30μμ. Κατά την άφιξη του Αγίου Φωτός θα λάβει χώρα τελετή υποδοχής και θα αποδοθούν τιμές Αρχηγού Κράτους στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Όπως έγινε γνωστό, το Άγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου μητροπολίτης Θεοφάνης, συνοδεία του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου και τέσσερα μέλη της Προεδρικής Φρουράς. Στην επίσημη αποστολή, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης. Θα μετέχουν ακόμη εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Κασσίμης θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. "Η αναγνώριση του μοναχού Ειρηναίου ως Πατριάρχη είναι αστική αναγνώριση και δεν επηρεάζει τη λειτουργία και την διαχείριση των εκκλησιαστικών θεμάτων", δήλωσε, εξάλλου, με αφορμή σχετικό ερώτημα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και εξέφρασε τη βεβαιότητα και την ελπίδα του ότι δεν θα διασαλευθεί η εκκλησιαστική τάξη στα Ιεροσόλυμα.

    Από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα μεταφέρουν στη συνέχεια το Άγιο Φως στις Μητροπόλεις όλης της χώρας το βράδυ του Μ.Σαββάτου με 17 τακτικές πτήσεις της εταιρείας, για τις οποίες τροποποιήθηκαν οι ώρες αναχώρησης. Για τις αλλαγές έχουν ήδη ενημερωθεί οι επιβάτες. Επιπλέον το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στη Λάρισα με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και στα νησιά Σύρος, Κέα, Πάτμος Λέρος και Λειψοί με ελικόπτερο νυχτερινής πτήσης.

    [10] Κόσμος

    Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Στα δικαστήρια 2 εκ. πολίτες για ανεξόφλητους λογαριασμούς

    19/4/2006 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δικαστικές υποθέσεις σε βάρος τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων πολιτών, λόγω απλήρωτων λογαριασμών για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τη θέρμανση, την ύδρευση και άλλες κοινόχρηστες υπηρεσίες εκκρεμούν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με στοιχεία από δικαστήρια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν καταφύγει στα δικαστήρια με αίτημα την αποπληρωμή λογαριασμών ανεξόφλητων από τον καιρό του πολέμου ή λογαριασμών που εκδόθηκαν πριν από 20 χρόνια. Ο γραμματέας της Ένωσης Οργανώσεων Προστασίας Καταναλωτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μένσουντ Λακότα δήλωσε στην εφημερίδα του Ζάγκρεμπ "Vecernji List" ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα ποσά των οφειλών αναδρομικά υπολογίζοντας και τους τόκους. Εκτιμάται ότι η καθυστέρηση εξόφλησης λογαριασμών για κοινόχρηστες υπηρεσίες αφορά περίπου το 50% των κατοίκων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και κάποιους που εδώ και χρόνια δεν είναι εν ζωή. Στα περιφερειακά δικαστήρια στις πόλεις Ζένιτσα, Τούζλα, Μόσταρ, Μπάνια Λούκα, Μπίχατς και σε άλλες περιοχές έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες χιλιάδες μηνύσεις για ανεξόφλητους λογαριασμούς και μόνο στο Σεράγεβο έχουν κατατεθεί 600.000 μηνύσεις.

    [11] Κόσμος

    Για τη στάθμη των υδάτων του Δούναβη

    Σε επιφυλακή στη Ρουμανία

    19/4/2006 1:44:00 μμ

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο Δούναβη, στη Ρουμανία, παρά το γεγονός ότι άρχισε να κατεβαίνει η στάθμη των υδάτων, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν έντονες βροχοπτώσεις και κακοκαιρία σήμερα και αύριο. Δεκάδες χωριά έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και εκατοντάδες καλλιέργειες έχουν "βουλιάξει, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι, καθώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Στην επαρχία Ντόλι, περισσότερα από 1.200 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αργά χθες το βράδυ, αφού το φράγμα της περιοχής δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη ροή των υδάτων, που πλημμύρισαν τα χωριά Μπιστρετούλ Βέτσι και Πλόσκα. Στην επαρχία της Κωνστάντζα, περισσότερες από 30 οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους τις τελευταίες 12 ώρες, ενώ επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην παραδουνάβια πόλη Γκαλάτσι, λόγω των προβλέψεων των ειδικών για περαιτέρω άνοδο της στάθμης του ποταμού εντός της ημέρας. Χθες, οι αρχές αποφάσισαν να διακόψουν την ηλεκτροδότηση ορισμένων σπιτιών και εταιριών στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν βραχυκυκλώματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κατάσταση συναγερμού

    [12] Κόσμος

    Παραιτήσεις στον Λευκό Οίκο

    19/4/2006 5:10:00 μμ

    Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Σκοτ Μακ Λίλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, εδώ και δυόμισι χρόνια, την ώρα ανασχηματισμού στο προσωπικό της κυβέρνησης Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε το έργο του Μακ Λίλαν. Επίσης, την παραίτηση του ανακοίνωσε και ο Καρλ Ρόουβ, ο κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του Τζορτζ Μπους, που έχει θεωρηθεί ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Μπους.

    [13] Ιράκ

    Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

    19/4/2006 11:36:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 10 τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα κοντά στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι, δυτικά της Βαγδάτης. Σε άλλη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης τραυματίστηκαν δύο πολίτες. Επίσης, σε περιοχή της δυτικής Βαγδάτης βρέθηκαν τα πτώματα πέντε ανδρών που εκτελέστηκαν.

    [14] Οικονομία

    Πετρελαϊκός πυρετός και απειλές πολέμου

    Τρελή κούρσα στις τιμές

    19/4/2006 3:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2006 4:00:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πρόσκαιρη θεωρείται η ελαφρά κάμψη στη σημερινή διεθνή τιμή του πετρελαίου και όλοι εκφράζουν φόβους για νέα τρελή κούρσα ανόδου μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους ότι δεν αποκλείει πυρηνικό πλήγμα εις βάρος της Τεχεράνης εάν αποτύχει η διπλωματία. Την ίδια ώρα το Ιράκ κλείνει το λιμάνι τής Βασόρας περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη ροή πετρελαίου προς τις ΗΠΑ, ενώ και η Νιγηρία λόγω τού εμφυλίου παράγει λιγότερες ποσότητες. Μόνο τον τελευταίο μήνα οι τιμές του "μαύρου χρυσού" έχουν σημειώσει άνοδο 10 δολαρίων ενώ από τις αρχές του 2002 οι τιμές έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Ατμόσφαιρα αλλοφροσύνης επικράτησε και σήμερα στις διεθνείς αγορές. Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό, παραμένει για έβδομη ημέρα πάνω από τα εβδομήντα δολάρια το βαρέλι ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να φτάσει και τα 80 δολάρια. Ακόμα πιο νευρική η αγορά του Λονδίνου. Η τιμή του πετρελαίου Μπρέντ το μεσημέρι εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τα 72,42 δολάρια το βαρέλι. Ήδη, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών G7, να λάβουν έκτακτα μέτρα καθώς το ντόμινο των επιπτώσεων ήδη άρχισε να γίνεται αισθητό. Και η γερμανική Κυβέρνηση εκφράζει ανοικτά πλέον τις ανησυχίες της για ανατιμήσεις σε καταναλωτικά προϊόντα αλλά κυρίως στις τιμές των καυσίμων και στην Ευρώπη.

    Ασυμφωνία στα μόνιμα μέλη του Σ.Α.

    Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρατηριούχοι διαμορφώνουν τις τιμές στο ύψος της ζήτησης. Επενδυτικός κίνδυνος χαρακτηρίζεται η φιλοδοξία του Ιράν, της τέταρτης πετρελαιοπαραγωγού χώρας , να μετατραπεί και σε πυρηνική δύναμη, στάση που και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε απαράδεκτη. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι ακόμα και η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά της Τεχεράνης, δεν έχει αποκλειστεί από τον Λευκό Οίκο.

    Την αντιπαράθεση με το Ιράν συζητά σήμερα στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρο με τον Πρόεδρο της Κίνας. Εξάλλου στην Μόσχα, μία ακόμη συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έληξε σε ασυμφωνία. Η ρωσική διπλωματία διαμηνύει πάντως ότι οριστική απάντηση υπέρ ή κατά των στρατιωτικών επιλογών κατά της Τεχεράνης θα δώσει αφού δημοσιοποιηθεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρελή κούρσα στις τιμές

    Στις ΗΠΑ ο Κινέζος Πρόεδρος

    [15] Οικονομία

    Συνεδρίασε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή

    Επί τάπητος το Δ' ΚΠΣ

    19/4/2006 3:31:00 μμ

    Η ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας και η αύξηση της απασχόλησης είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθεί το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την περίοδο 2007-2013 (Δ' ΚΠΣ). Σύμφωνα με το Γιώργο Αλογοσκούφη από την 1η Ιανουαρίου 2007 θα μπορούμε να πάρουμε προκαταβολές από τους πόρους του Δ ΚΠΣ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τον Ιούλιο τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι ένα προσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο. Ο Υπουργός χαρακτήρισε ως μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και είπε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποφύγει λάθη του παρελθόντος.

    Βασικοί άξονες

    Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς θα έχει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους εξής βασικούς άξονες:

    -Την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Για το στόχο αυτό θα διατεθεί το 80% των πόρων, που θα φτάσουν τα 20,1 δισ. ευρώ.

    -Την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

    -Την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας.

    Θα υποβληθούν στην Ε.Ε. 12-13 προγράμματα, εκ των οποίων τα έξι-επτά θα είναι τομεακά (Υπουργείων) και τα πέντε περιφερειακά.

    Ορισμένες περιφέρειες, οι οποίες ενισχύονται σε υψηλό βαθμό από το Γ ΚΠΣ, θα ενισχυθούν από το 2007 με χαμηλότερα ποσά, διότι έχουν ξεπεράσει το 75% του εισοδήματος του μέσου όρου της Ε.Ε. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Αττική, η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα και το νότιο Αιγαίο.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας είπε ότι το πλαίσιο κατανομής των δαπανών θα είναι πιο διαφανές και οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι λίγες εκατοντάδες αντί των 6.000 που είναι τώρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι την 1η Ιανουαρίου 2007 τα προγράμματα θα "τρέξουν". Απαντώντας ο κ. Φώλιας σε ερώτηση για την πορεία και την απορρόφηση πόρων μέσω του Γ ΚΠΣ, είπε ότι "δεν είναι ιδιαίτερα υψηλότερη από το παρελθόν".

    Αρμοδιότητες

    Η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την περίοδο 2007-2013 (Δ ΚΠΣ) έχει τις εξής αρμοδιότητες:

    -Το συντονισμό της διαδικασίας σχεδιασμού και κατάρτισης του αναπτυξιακού προγράμματος 2007-2013, καθώς και των επιμέρους αναπτυξιακών προγραμμάτων υπουργείων και περιφερειών.

    -Τη διατύπωση πρότασης για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τους στόχους του προγράμματος 2007-2013.

    -Τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για την κατανομή στις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα επιμέρους προγράμματα από τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις της χρονικής περιόδου 2007-2013. Οι δεσμεύσεις αυτές φθάνουν τα 20,1 δισ. ευρώ.

    -Τη διατύπωση πρότασης για τις αναγκαίες θεσμικές, διοικητικές και οργανωτικές ρυθμίσεις για την αποτελεσματική διαχείριση, παρακολούθηση, εφαρμογή, αξιολόγηση και έλεγχο των προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

    Στο πλαίσιο του έργου της η Επιτροπή υποστηρίζεται με απόφαση του προέδρου της από ειδική ομάδα σχεδιασμού και κατάρτισης του προγράμματος.

    Στην Επιτροπή προεδρεύει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και συμμετέχουν ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, ο γ.γ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας Κων. Μουσουρούλης, ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομίας Γιώργος Μέργος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πλούταρχος Σακελλάρης και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πέταξε το... μπαλάκι ο Νικολαϊδης

    19/4/2006 6:14:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδης με κύριο άξονα το θέμα του γηπέδου. Ο κ. Νικολαϊδης, σε μία προσπάθεια να δώσει τέλος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και έναν χρόνο μεταξύ της διοίκησης και μερίδας οπαδών κάλεσε την ερασιτεχνική να φτιάξει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αφού πρώτα βγει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που εκκρεμεί, αλλά και το τέλος του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η ερασιτεχνική ΑΕΚ για το γήπεδο. Σε περίπτωση πάντως που δεν βοηθήσουν όλα αυτά, επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι μοναδική λύση είναι η έκταση στον ΟΔΔΥ. Παράλληλα ο γενικός διευθυντής, Γεώργιος Ρόκας έκανε έναν οικονομικό απολόγισμο από την ημέρα της ανάληψης της ηγεσίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, από τον Ντέμη Νικολαϊδη, ενώ ο πρόεδρος μεταξύ άλλων, προανήγγειλε μειωμένες τιμές στα εισιτήρια διαρκείας για τη νέα χρονιά.

    Παραδέχθηκε κάποια λάθη

    "Προκειμένου να μην υπάρχει κόντρα με τους οπαδούς, ας κάνει η ερασιτεχνική το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εμείς δεχόμαστε. Ας αναλάβει τις ευθύνες της η Ερασιτεχνική, να κάνει το διαγωνισμό κι εμείς θα πάμε να παίξουμε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εάν δεν γίνουν όλα αυτά, τότε η μοναδική λύση είναι η έκταση στον ΟΔΔΥ" τόνισε χαρακτηριστικά ο Νικολαϊδης, ο οποίος δήλωσε ότι "θα περιμένει το τέλος του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η ερασιτεχνική για το γήπεδο"τόνισε ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης.

    Αναφερόμενος σε άλλα θέματα ο κ. Νικολαϊδης, σχετικά με το οικονομικό παραδέχθηκε ότι "η ζημία εφέτος στον σύλλογο είναι 2,5 εκατ. ευρώ, μολονότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,5 εκατομμύριο" και παράλληλα ότι η παρούσα διοίκηση έκανε κάποια λάθη, όσον αφορά στο θέμα των επεισοδίων, αλλά και στο γεγονός ότι η ομάδα δεν προσφέρει όμορφο θέαμα. Τέλος απαντώντς σε ερώτηση των εκπροσώπων του Τύπου, ο πρόεδρος της "κιτρινόμαυρης" ομάδας αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Πορτογάλου τεχνικού της, Φερνάτο Σάντος.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανέβηκε δύο θέσεις η Εθνική

    19/4/2006 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την 19η θέση (699 βαθμοί) στην κατάταξη της FIFA (Coca-Cola ranking) καταλαμβάνει η Εθνική Ελλάδας για το μήνα Απρίλιο, σημειώνοντας άνοδο δύο θέσεων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην κορυφή της σχετικής λίστας διατηρήθηκε η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, ακολουθεί η Τσεχία και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Ολλανδία. Τέσσερις θέσεις κατρακύλησε η Αργεντινή, που από την 4η θέση βρέθηκε στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης.

    Οι πρώτες δέκα ομάδες

    1.Βραζιλία

    2.Τσεχία

    3.Ολλανδία

    4.ΗΠΑ (+1)

    5.Ισπανία (+1)

    6.Μεξικό (+1)

    7.Γαλλία (+1)

    8.Πορτογαλία (+2)

    -.Αργεντινή (-4)

    10.Αγγλία (-1)

    [18] "Λουκέτο" στην Αρχαία Ολυμπία

    19/4/2006 3:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την απόφαση να μην φιλοξενήσει τον προσεχή Μάιο (21/5) ο ιστορικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας το διεθνές μήτινγκ στίβου, που τελεί υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, έλαβε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση υπάρχουν φόβοι για ζημιές και φθορές σε αρχαία κτίσματα και όχι για το αν το στάδιο της Ολυμπίας θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό θεατών. Οι αγώνες λοιπόν θα διεξαχθούν έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο, καθώς μέσα στο Στάδιο θα πραγματοποιηθεί μόνο η τελετή απονομής μεταλλίων. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην αρχαία Ολυμπία είχε φιλοξενηθεί το αγώνισμα της σφαιροβολίας ανδρών-γυναικών, ενώ είχε γίνει και η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αντίο με νίκη θέλουν τα "κανόνια"

    19/4/2006 1:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το προβάδισμα της Μπαρτσελόνα για τη συμμετοχή της στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ, απόψε Άρσεναλ και Βιγιαρεάλ (21:45 MEGA) θέλουν να βάλουν στο "Χαϊμπουρι" τις βάσεις για την πρόκρισή του στο μεγάλο ραντεβού του παρισινού "Σταντ Ντε Φρανς". Για τα κανόνια πάντως που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα απουσιών η νίκη στην αναμέτρηση με την "Σταχτοπούτα" της διοργάνωσης, έχει και συναισθηματική αξία, καθώς αυτό είναι το τελευταίο τους παιχνίδι στην ιστορική έδρα από το 1913. Στη διάθεση του Αλσατού τεχνικού Αρσέν Βενγκέρ, που ελπίζει ότι ο συμπατριώτης του Τιερί Ανρί θα πετύχει απόψε το 50ο του γκολ με τη φανέλα της Άρσεναλ και θα ανοίξει το δρόμο για το Παρίσι, στη διάθεσή του θα είναι και ο νεαρός Ισπανός άσος, Φαμπρέγκας. Από την πλευρά των Ισπανών, που έχουν κάνει τους φίλους της "στρογγυλής Θεάς" να παραμιλούν με την φετινή της πορεία, απόντες θα είναι οι Ροντρίγκεζ, Πένα και ο τερματοφύλακάς της Σεμπαστιάν Βιέρα. Διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο Αυστριακός ρέφερι Κόνραντ Πλάουτς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Συλλεκτικής" αξίας το ματς στο "Χαϊμπουρι"

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Θέλουν Ρικέλμε οι "μπέμπηδες"

    19/4/2006 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο στόχαστρο της αγγλικής Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ βρίσκεται ο διεθνής Αργεντινός άσος της Βιγιαρεάλ, Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Μάρκα, η οποία αναφέρει ότι οι μπέμπηδες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την απόκτηση του αστέρα της "μπιανκοσελέστε" περίπου 12εκατομμύρια ευρώ. Από την πλευρά της ισπανικής ομάδας δεν επιβεβαιώθηκε η είδηση, καθώς το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι για να σπάσει το συμβόλαιο του Ρικέλμε απαιτεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανανεώνει ο Ρεκόμπα

    19/4/2006 12:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την καριέρα στο Μιλάνο θα συνεχίσει και για τα επόμενα τρία χρόνια ο διεθνής Ουρουγουανός άσος, Αλβάρο Ρεκόμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση των "νερατζούρι" θέλει να ανανεώσει τη συνεργασία της με τον παίκτη και είναι διατεθειμένη να πληρώσει για τριετές συμβόλαιο περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής από το 1997 που αγωνίζεται στην ομάδα του Μιλάνου, ο Ρεκόμπα έχει πετύχει 81 γκολ και όλα ως αναπληρωματικός. Πάντως οι "νερατζούρι" μετά και από την ήττα της από τη Μίλαν στο τοπικό ντέρμπι του καμπιονάτο, αποχαιρέτησε οριστικά τον τίτλο, καθώς απέχει επτά βαθμούς από την κορυφή, όπου φιγουράρει η Γιουβέντους.

    [22] Πολιτισμός

    Την Τρίτη 9 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Ροκ συμφωνία από την ΕΡΤ

    19/4/2006 12:49:00 μμ

    Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιούν την Τρίτη 9 Μαΐου τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Ανδρέα Πυλαρινού, σε μια ροκ συμφωνία με το Φίλιππο Πλιάτσικα ταξιδεύει με άλλο ήχο και παρουσιάζει παλιά και καινούργια τραγούδια του. Παρέα τους οι: Στάθης Δρογώσης, Ευσταθία, Βασίλης Καζούλης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Διονύσης Τσακνής, Θεοδοσία Τσάτσου, Μανώλης Φαμέλλος και η ροκ μπάντα του Φίλιππου Πλιάτσικα. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Ανδρέας Πυλαρινός. Εισιτήρια διατίθενται στα ταμεία του Μεγάρου. Η συναυλία ξεκινά στις 20:30.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 April 2006 - 16:52:46 UTC