Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ράις στις 27 Απριλίου
  • [02] Στις ΗΠΑ ο ο Κινέζος Πρόεδρος
  • [03] Κίτρινος συναγερμός στο Περού
  • [04] Αντιβασιλικές διαδηλώσεις στο Νεπάλ
  • [05] Συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής
  • [06] Σε... άδειο ΟΑΚΑ οι "πράσινοι"
  • [07] Διπλά γεννητούρια στο Χόλιγουντ

    [01] Πολιτική

    Για ολιγόωρη επίσκεψη

    Επίσκεψη Ράις στις 27 Απριλίου

    19/4/2006 10:05:00 πμ

    Πηγή: NET 105,8 - NET

    Στην Αθήνα θα βρεθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Συγκεκριμένα, η κ. Ράις θα σταθμεύσει στην Ελλάδα καθ οδόν προς τη Σόφια, όπου στις 27 και 28 Απριλίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Κατά την παρουσία της εδώ η κ. Ράις θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Την αντίθεσή τους στην επίσκεψη Ράις εξέφρασαν ΚΚΕ και ΣΥΝ προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επίσκεψη Ράις

    Σχετικά Links:

    State Department

    [02] Κόσμος

    Για προσέλκυση επενδύσεων

    Στις ΗΠΑ ο ο Κινέζος Πρόεδρος

    19/4/2006 10:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2006 10:47:19 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Το Ιράν και οι στρατηγικές φιλοδοξίες του Πεκίνου θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει με την αμερικανική ηγεσία, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Zιντάο, ο οποίος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τρίτη για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη. Νωρίτερα, ο Κινέζος Πρόεδρος Zιντάο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη βιομηχανία της Boeing. Στο αεροδρόμιο του Πέιν Φιλντ, στα περίχωρα του Σιάτλ προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Κινέζου Προέδρου, όπου έγινε δεκτός από εκατοντάδες μέλη της κινεζικής κοινότητας της περιοχής.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Chinese president begins US tour

    Reuters: China's Hu meets Bill Gates as US trip begins

    [03] Κόσμος

    "Ξύπνησε" ηφαίστειο μετά από 37 χρόνια

    Κίτρινος συναγερμός στο Περού

    19/4/2006 8:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2006 10:22:08 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κίτρινος συναγερμός κηρύχθηκε στο Περού, λόγω ενεργοποίησης ηφαιστείου που ήταν ανενεργό από το 1969. Οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους κατοίκους μιας μικρής πόλης να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετά από ηφαιστειακή έκρηξη που έστειλε καπνό και σκόνη σε ύψος 800 μέτρων. "Κηρύχθηκε κίτρινος συναγερμός, που σημαίνει τήρηση προφυλάξεων λόγω της έκλυσης αερίων και ατμού στην ατμόσφαιρα", δήλωσε ο Αρμάντο Μιράγια, στέλεχος του γεωφυσικού ινστιτούτου στη νότια πόλη Αρεκίπα του Περού. Η Πολιτική Προστασία απέστειλε αντιασφυξιογόνες μάσκες και καλύμματα για τα αποθέματα νερού των αγροτών. Το ηφαίστειο ήταν ανενεργό από το 1969. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε απο τις 42 αγροτικές οικογένειας στο Κεράπι, μια μικρή κοινότητα που απέχει από το ηφαίστειο, που έχει υψόμετρο 5.672 μέτρων, να εκκενώσουν την περιοχή, αλλά αυτοί αρνήθηκαν.

    Ασθενείς σεισμοί

    Το ηφαίστειο, που βρίσκεται στην περιοχή Μοκέγκα, 900 χλμ. νότια της Λίμα, βρυχάται για το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα, εκλύοντας στην ατμόσφαιρα στάχτη και θειάφι έως ακόμη και την πόλη Ουμπίνας, όπου ζουν 3.500 άνθρωποι, σε απόσταση οκτώ χλμ.. Στην περιοχή σημειώθηκαν αρκετοί σεισμοί μικρής ισχύος. Τα αέρια και ο ατμός που έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα επηρέασαν τις καλλιέργειες και τις πηγές νερού. Γεωλόγοι μεταβαίνουν στην περιοχή για να μελετήσουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

    [04] Κόσμος

    Έξι οι νεκροί από τις πολυήμερες ταραχές

    Αντιβασιλικές διαδηλώσεις στο Νεπάλ

    19/4/2006 7:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2006 8:46:16 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Έξι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και αμέτρητες συλλήψεις είναι ο απολογισμός των πολυήμερων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, στο Νεπάλ, όπου οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα. Κύριο αίτημα των χιλιάδων διαδηλωτών είναι η επαναφορά της πολυκομματικής δημοκρατίας, στο οποίο ο βασιλιάς αντιτίθεται σθεναρά. Σύμφωνα με την Ινδία, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς ο βασιλιάς αντιμετωπίζει τις μαζικότερες κινητοποιήσεις εναντίον του από το Φεβρουάριο του 2005, οπότε και συγκέντρωσε την απόλυτη εξουσία στα χέρια του, με αποτέλεσμα η Ινδία να διακόψει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το βασίλειο. Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, που υποστηρίζονται από μία πολιτική συμμαχία επτά κομμάτων, οι εργαζόμενοι έχουν κατέλθει σε γενική απεργία. Εξαιτίας της απεργίας, η τροφή και τα καύσιμα στην πρωτεύουσα Κατμαντού έχουν αρχίσει να τελειώνουν, γεγονός το οποίο έχει εξαγριώσει ακόμη περισσότερο τον κόσμο, καθώς ο βασιλιάς εμφανίζεται ανένδοτος.

    Δεν υποχωρεί ο Γκιανέντρα

    Ινδοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι εάν ο Γκιανέντρα δεν κάνει κάτι σύντομα, ενδεχομένως η στιγμή, που θα ανατραπεί να μην είναι και πολύ μακριά.

    Ήδη, ο βασιλιάς έχει έρθει σε επαφή με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας , στους οποίους δήλωσε ότι θα μπορούσε να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα των διαδηλωτών.

    Μέχρι στιγμής, ο στρατός παραμένει πιστός στο βασιλιά, όμως, οι διαμαρτυρίες έχουν ήδη αρχίσει να εισχωρούν στους κόλπους του Δημοσίου. Μάλιστα, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία τους, με αποτέλεσμα περίπου 12 να συλληφθούν.

    ΗΠΑ και Ινδία, έχουν επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις για αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ενδεικτικό της συνεχούς πίεσης που δέχεται ο Γκιανέντρα είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ινδίας έστειλε ειδικό απεσταλμένο στο Κατμαντού, για να συναντηθεί με το βασιλιά αλλά και τα κόμματα της χώρας, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.

    Στο μεταξύ, ορατός είναι ο φόβος η διεθνής κοινότητα να διακόψει την οικονομική βοήθεια, προς το βασίλειο, σε ένδειξη μη υποστήριξης προς τη στάση του μονάρχη. Ο πρόεδρος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Χαρουχίκο Κουρόντα, απηύθυνε έκκληση στους δωρητές να μη διακόψουν τη χρηματοδότηση καθώς άμεσο θύμα ενός τέτοιου ενδεχόμενου θα είναι ο εξαθλιωμένος λαός .

    Όταν το 2005, ο Γκιανέντρα εκδίωξε την κυβέρνηση και ανέλαβε την εξουσία, είχε υποσχεθεί ότι θα κατέπνιγε τη 10ετή εξέγερση των Μαοϊστών, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

    Αν και έχει δηλώσει ότι θα εξαγγείλει εκλογές, έως τον Απρίλιο του 2007, οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι ο κόσμος δε θα πρέπει να του έχει κανείς εμπιστοσύνη και πρέπει άμεσα να παραδώσει την εξουσία σε μία κυβέρνηση συμμαχίας.

    Από την πλευρά τους, οι Μαοϊστές έχουν σχηματίσει μία ιδιότυπη συμμαχία με τα κόμματα, σύμφωνα με την οποία θα συμμετάσχουν στα πολιτικά πράγματα, όταν ανατραπεί η φιλοβασιλική κυβέρνηση.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Nepal events near climax: diplomats

    Guardian: Nepal police fire on protesters as more defy king's rule

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιματηρή διαδήλωση στο Νεπάλ

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Νεπάλ

    [05] Οικονομία

    Για την αξιοποίηση των πόρων

    Συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής

    19/4/2006 11:23:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η προετοιμασία για την αξιοποίηση των πόρων από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα βρεθεί στο επίκεντρο της Διυπουργικής Επιτροπής αναπτυξιακού προγραμματισμού, που συνεδριάζει το μεσημέρι. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων, όπως έχει επισημάνει το Υπουργείο Οικονομίας, θα κατευθυνθεί σε προγράμματα για την περιφέρεια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων και των νέων τεχνολογιών.

    [06] Μπάσκετ

    Σε... άδειο ΟΑΚΑ οι "πράσινοι"

    19/4/2006 12:38:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Μαρούσι στο βουβό ΟΑΚΑ, λόγω της τιμωρίας του "τριφυλλιού", για τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, αλλά και οι αποφασιστικές μάχες Γ.Σ Λάρισας-Πανελλήνίου και ΠΑΟΚ-Ηρακλή στη μάχη της Θεσσαλονίκης για τις δύο ομάδες που βρίσκονται στο χείλος του υποβιβασμού, ξεχωρίζουν στο σημερινό πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής Α1 Ανδρών. Επικίνδυνη αποστολή θα έχει ο Ολυμπιακός στο Ελληνικό στην έδρα του Πανιωνίου, στην αναμέτρηση που θα μεταδώσει απ' ευθείας στις 17:00 η ΕΤ-1, ενώ ο Μακεδονικός φιλοξενείται από την ΑΕΚ στο Γαλάτσι. Το πρόγραμμα της ημέρας συμπληρώνουν οι αναμετρήσεις του ήδη υποβιβασμένου Κολοσσού Ρόδου με την Ολύμπια Λάρισας στο "Νησί των Ιπποτών" και του Άρη με τον Απόλλωνα Πατρών στο Αλεξάνδρειο, σε μία ύστατη προσπάθεια των "κιτρίνων" να προλάβουν το "τρένο" της 4άδας.

    Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής

    17:00 Κολοσσός Ρόδου - Ολύμπια Λάρισας 17:00 Γυμναστικός Λάρισας - Πανελλήνιος 17:00 Άρης - Απόλλων Πατρών 17:00 ΠΑΟΚ - Ηρακλής (S/S) 17:00 ΑΕΚ - Μακεδονικός (S/S) 17:00 Πανιώνιος - Ολυμπιακός (ΕΤ1) 19:00 Παναθηναϊκός - Μαρούσι

    Η βαθμολογία (σε 23 αγωνιστικές)

    Ομάδα Βαθμοί Ν-Η Εντός Εκτός Παναθηναϊκός 44 21-2 11-0 10-2 Ολυμπιακός 42 19-4 12-0 7-4 Μαρούσι 40 17-6 11-1 6-5 Πανελλήνιος 37 14-9 8-4 6-5 Άρης 35 12-11 8-3 4-8 ΑΕΚ 34 11-12 7-4 4-8 ΠΑΟΚ 34 11-12 7-4 4-8 Πανιώνιος 34 11-12 9-2 2-10 Ολύμπια Λάρισας 32 9-14 7-5 2-9 Μακεδονικός 31 8-15 6-6 2-9 Απόλλων Πατρών 31 8-15 5-7 3-8 Ηρακλής 31 8-15 7-5 1-10 Γυμναστικός Λάρισας 30 7-16 6-5 1-11 Κολοσσός Ρόδου 28 5-18 4-7 1-11

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Γέννησαν Κέιτι Χολμς και Μπρουκ Σιλντς

    Διπλά γεννητούρια στο Χόλιγουντ

    19/4/2006 7:04:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Δύο ταυτόχρονες γεννήσεις, έγιναν την Τρίτη, αυξάνοντας τη μεγάλη οικογένεια του Χόλιγουντ κατά δύο νέα μέλη. Η ηθοποιός και μνηστή του Τομ Κρουζ, Κέιτι Χολμς, και η επίσης ηθοποιός Μπρουκ Σιλντς, έφεραν στον κόσμο δύο κοριτσάκια. Το ζεύγος Κρουζ-Χολμς έχει μάλιστα επιλέξει και το όνομα της κόρης τους, που γεννήθηκε 3,4 κιλά, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων του Αμερικανού σταρ. Και το όνομα αυτής, Σούρι, που στα εβραϊκά σημαίνει "πριγκίπισσα" και στα περσικά σημαίνει "κόκκινο ρόδο". Ευτυχής συγκυρία για την καριέρα του 43χρονου ηθοποιού, που είναι ήδη πατέρας δύο υιοθετημένων παιδιών, το γεγονός ότι η γέννηση της Σούρι συνέπεσε με τη διαφημιστική εκστρατεία για τη νέα ταινία "Επικίνδυνες Αποστολές ΙΙΙ". Η δεύτερη ευτυχισμένη οικογένεια είναι αυτή της 40χρονης πλέον Μπρουκ Σιλντς και του Κρις Χένσι, που είναι ήδη γονείς ενός 3χρονου αγοριού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 April 2006 - 8:56:04 UTC