Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευρώπη για τους πολίτες"
  • [02] Συνάντηση Γιαννάκου με Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο
  • [03] Ολοκληρώνει τις υποψηφιότητες το ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αισχροκέρδεια με την πατάτα
  • [05] Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Ναυάγιο στο Μπαχρέιν
  • [07] Συνταγματικά νόμιμος ο CPE
  • [08] ΠΑΟ: Προβλήματα εν όψει Ξάνθης
  • [09] Πέρασε από το Κάουνας ο Ολυμπιακός
  • [10] Στους "4" και ο Ολυμπιακός
  • [11] Κύπελλο UEFA: Νίκη πρόκρισης για Σάλκε

    [01] Πολιτική

    Ομιλία Κ. Καραμανλή στο ΕΛΚ

    "Ευρώπη για τους πολίτες"

    30/3/2006 8:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 10:50:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης και όχι θεσμών, γι αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ένωση Πολιτών και όχι Κρατών, είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 17ο τακτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Ρώμη, το οποίο συμπίπτει με την 30η επέτειο από την ίδρυση του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να γίνει η δυναμικότερη και ανταγωνιστικότερη στον κόσμο. Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εξωτερικού εχθρού που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας απαιτείται μια συλλογική ανταπόκριση. Αυτό, όπως ανέφερε, σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει συμβιβασμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πολιτικές ελευθερίες. Οσον αφορά στο εξωτερικό μέτωπο, είπε, πως η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται το σεβασμό των εξωτερικών της συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας.

    Αναγκαία η εμπιστοσύνη των πολιτών

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. "Η Ευρώπη πρέπει να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μια θεσμική κρίση. Είναι μια κρίση εμπιστοσύνης. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις ανησυχίες τους". Και πρόσθεσε ότι "η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι να οικοδομήσουμε μια ισχυρή ένωση Κρατών, αλλά μια ισχυρή ένωση Πολιτών".

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εμβάθυνση της ΕΕ καθυστερεί σε σχέση με την διεύρυνση και σημείωσε πως "πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ επικουρικότητας, αλληλεγγύης και ατομικότητας, με έναν ορθολογιστικό καταμερισμό αρμοδιοτήτων".

    Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι απαιτούν μια στοχευμένη απάντηση, καθώς "κοινός στόχος είναι να κάνουμε την Ευρώπη την δυναμικότερη και ανταγωνιστικότερη οικονομία στον κόσμο". Σ' αυτή τη διαδικασία "ανάπτυξη, παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ευκαιριών απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πολίτες και εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια τέτοια Ευρώπη θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των πολιτών της", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, επεσήμανε, ότι οι πολίτες δεν θα αισθάνονται αποξενωμένοι από το ευρωπαϊκό όραμα, ακολουθώντας διαφανείς διαδικασίες και δίνοντας ευκαιρίες στον καθένα να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία διαμόρφωσης και εφαρμογής των πολιτικών.

    Στην ελληνική αποστολή μετέχουν εκπρόσωποι της ΝΔ -κομματικά στελέχη, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και ευρωβουλευτές - καθώς μάλιστα από τη ΝΔ, σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΛΚ, έχουν δικαίωμα ψήφου 28 άτομα και 7 παρατηρητές.

    Συναντήσεις Καραμανλή

    Η κατάσταση στη Βαλκανική, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά και τα προβλήματα των ομογενών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή -στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ- με τον ομόλογό του της Σερβίας Β. Κοστούνιτσα, τον Καγκελάριο της Αυστρίας Β. Σιούσελ και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι.

    Στη συνάντηση με τον Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα συζητήθηκε το ζήτημα του Κοσόβου, η κρατική ένωση Σερβίας -Μαυροβουνίου - ενόψει και του δημοψηφίσματος του Μαΐου - και οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα.

    Με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Αυστριακό καγκελάριο η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Κυπριακό - και συμφωνήθηκε να ενημερώνεται ο κ. Σιούσελ για τις εξελίξεις - στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας - επαναβεβαιώθηκε ότι πρέπει να εκπληρώσει η γειτονική χώρα όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ - ενώ σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική συνθήκη ο Αυστριακός Καγκελάριος ξεδίπλωσε την τακτική που θα ακολουθηθεί κάνοντας λόγο για προσεκτικά βήματα.

    Με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Μ. Σαακασβίλι, ο Κ. Καραμανλής έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς της Τσάλκας - μεταξύ άλλων και τις απαλλοτριώσεις περιουσιών, χωρίς αποζημιώσεις- την κατάσταση στην περιοχή και την συνεργασία στις ευρωατλαντικές δομές.

    Χειραψία Μπακογιάννη-Σαμαρά

    Στο περιθώριο του 17ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η Ντόρα Μπακογιάννη αντάλλαξε χειραψία με τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι η πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια και ύστερα από τη σφοδρή σύγκρουση που είχαν οι δύο πλευρές που η νυν υπουργός Εξωτερικών με τον νυν ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αντάλλαξαν χειραψία και είχαν σύντομη συνομιλία. Σύμφωνα με τους παριστάμενους ευρωβουλευτές και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ, η υπουργός Εξωτερικών πήρε την πρωτοβουλία και χαιρέτησε τον κ. Σαμαρά, ενώ εκείνος της ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα της θέση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνέδριο του ΕΛΚ στη Ρώμη

    [02] Πολιτική

    Στην Ουάσινγκτον

    Συνάντηση Γιαννάκου με Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

    30/3/2006 11:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τον ρόλο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική και θέματα που αφορούν την ελληνική εκπαίδευση των ομογενών, συζήτησαν σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, στο περιθώριο του 5ου ετήσιου συνεδρίου Ελληνοαμερικανικών Σχέσεων, που διοργανώνει στην Ουάσινγκτον το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος καλωσόρισε την κ. Γιαννάκου επισημαίνοντας πως η επίσκεψή της "θα συμβάλει στη στενότερη σύνδεση μεταξύ της μητροπολιτικής Ελλάδος και της ομογένειας των ΗΠΑ". Από την πλευρά της η κ. Γιαννάκου εξέφρασε τη χαρά της που συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, όχι μόνο λόγω του θεσμικού του ρόλου, αλλά και λόγω της ουσίας του έργου που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ. Η κ. Γιαννάκου χαρακτήρισε τον κ. Δημήτριο "σημείο αναφοράς για το περαιτέρω έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί προς χάριν των λαών ευρύτερα, μέσα από τον διαθρησκευτικό διάλογο και από τον διάλογο Πολιτείας και Εκκλησιών". Υπογράμμισε ακόμη ότι "ο ρόλος της Εκκλησίας στις ΗΠΑ, σε σχέση με την εκπαίδευση και την παιδεία, είναι πάντοτε πολύ ισχυρός. Μαζί προσπαθούμε, μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας που στηρίζει την μητρική γλώσσα, τα σχολεία και φυσικά την σχέση των Ελλήνων 1ης, 2ης 3ης αλλά και 4ης γενιάς με την Ελληνική Παιδεία και την Ορθόδοξη Εκκλησία".

    [03] Πολιτική

    Για Δήμους και Νομαρχίες

    Ολοκληρώνει τις υποψηφιότητες το ΠΑΣΟΚ

    30/3/2006 9:42:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σαράντα έξι νέες υποψηφιότητες Δημάρχων και Νομαρχών που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής εκλογικών διαδικασιών του Κινήματος Αλέκος Παπαδόπουλος, καλύπτοντας πλέον τα 3/5 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών. Παραμένουν, ωστόσο, σε εκκρεμότητα τα άλλα 2/5 για τα οποία ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η επιλογή θα γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου με αξιολογήσεις από τα περιφερειακά όργανα και την επιτροπή εκλογικών διαδικασιών. Τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος θα αποφασισθεί σε ποιους δήμους θα προκηρυχθούν προκριματικές εκλογές, διαδικασία που θα ακολουθηθεί και σε ορισμένους καποδιστριακούς δήμους, αλλά και σε δήμους της Αττικής. Παράλληλα ανέφερε ότι για πρώτη φορά ένα κόμμα στο τέλος Μαρτίου ανακοινώνει τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων, ενώ πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανακοινώσει κανένα ακόμη υποψήφιο πλην του κ. Νικήτα Κακλαμάνη για το Δήμο Αθηναίων. Τέλος κάλεσε τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων, να σεβαστούν και να αξιοποιήσουν την εμπιστοσύνη του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπό τους προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και να ανανεώσουν σε μεγάλο βαθμό τα ψηφοδέλτιά τους με νέους ανθρώπους.

    Οι υποψήφιοι

    ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ

    1 ΓΡΕΒΕΝΩΝ Ρίγγος Δημήτριος νυν Νομάρχης 2 ΔΩΔ/ΣΩΝ Μαχαιρίδης Ιωάννης νυν Νομάρχης 3 ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ Γεωργάτος Διονύσης πρώην Νομάρχης 4 ΚΟΖΑΝΗΣ Ανδρεάδης Ιορδάνης νυν Νομάρχης 5 ΛΑΚΩΝΙΑΣ Πολυχρονίου Πολυχρόνης εκπαιδευτικός 6 ΣΕΡΡΩΝ Φωτιάδης Στέφανος νυν Δήμαρχος Λευκώνος

    ΔΗΜΟΙ

    1 ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κουνενάκης Δημήτρης (σε συνεργασία με τον ΣΥΝ) οικονομολόγος 2 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ Τσιλιμιδός Ιωάννης εκπαιδευτικός 3 ΒΑΘΕΩΣ Πετρούσκας Φίλιππος πρώην Δήμαρχος 4 ΓΡΕΒΕΝΩΝ Ζιώγας Αθανάσιος νυν Δήμαρχος 5 ΔΡΑΜΑΣ Χαρακίδης Κυριάκος (ανεξάρτητος) πρόεδρος Βιοτ. Επιμ/ρίου 6 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Μαστοράκης Μανώλης πρώην Ευρωβουλευτής 7 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Μελανίδης Γιάννης (ανεξάρτητος) γιατρός 8 ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Γιακαλής Αθανάσιος πρώην Δήμαρχος 9 ΤΡΙΠΟΛΗΣ Κοτσιάνης Αλέξανδρος πρώην Δήμαρχος 10 ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Τσιιγώτης Σπύρος νυν Δήμαρχος 11 ΧΙΟΥ Μεννής Μάρκος νυν Δήμαρχος 12 ΠΥΡΓΟΥ Παρασκευόπουλος Μάκης δικηγόρος 13 ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Λυμπέρης Ιωάννης νυν Δήμαρχος

    ΔΗΜΟΙ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ

    1 ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Λώλας Σταμάτης χημικός 2 ΒΥΡΩΝΟΣ Κόνσουλας Παναγιώτης επιχειρηματίας 3 ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Τούντας Θεόδωρος νυν Δήμαρχος 4 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Ευσταθιάδης Δημήτρης πολιτικός μηχανικός 5 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Καμπάκας Αντώνης επιχειρηματίας 6 ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ Παπακωνσταντίνου Δημοσθένης χημικός 7 ΠΕΥΚΗΣ Θεοδωρακόπουλος Γιάννης (ανεξάρτητος) δημοσιογράφος 8 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Λαλένης Κώστας ιατρός 9 ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ Αθανασιάδης Γρηγόρης (ανεξάρτητος) δικηγόρος 10 ΠΑΠΑΓΟΥ Κονταξής Γιώργος (ανεξάρτητος) πολιτικός μηχανικός 11 ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Γρετζελιάς Παντελής πρώην Δήμαρχος 12 ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ Μουστάκη Αικατερίνη αρχιτέκτων 13 ΧΟΛΑΡΓΟΥ Δεμερτζής Πάνος ιατρός 14 ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Γιαννακόπουλος Βασίλης πρώην Δήμαρχος 15 ΙΛΙΟΥ Ζενέτος Νίκος επιχειρηματίας 16 ΦΙΛΟΘΕΗ Λαζαρίδη Μυρτώ στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας 17 ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ Καμαρινόπουλος Νικήτας νυν Δήμαρχος

    ΔΗΜΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

    1 ΑΙΓΙΝΑ Σακιώτης Θεοδόσης δημόσιος υπάλληλος 2 ΠΕΡΑΜΑ Γλύκας Γιάννης δικηγόρος 3 ΣΑΛΑΜΙΝΑ Σοφράς Σπύρος επιχειρηματίας

    ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

    1 ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Βοριάς Παναγιώτης επιστημονικός συνεργάτης ΤΕΙ 2 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ Σερέπας Θανάσης ηλεκτρ. μηχανικός 3 ΓΕΡΑΚΑΣ Ζούτσος Αθανάσιος δικηγόρος 4 ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ Σιώκος Γεώργιος φοροτεχνικός 5 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Σουρμπάτης Νίκος οδοντίατρος 6 ΠΑΛΛΗΝΗ Γκοτσόπουλος Θεόδωρος (σε συνεργασία με τον ΣΥΝ) νυν Δήμαρχος 7 ΕΛΕΥΣΙΝΑ Αμπατζόγλου Γιώργος (σε συνεργασία με τον ΣΥΝ) νυν Δήμαρχος

    [04] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα δύο χονδρεμπορικές επιχειρήσεις

    Αισχροκέρδεια με την πατάτα

    30/3/2006 11:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στον εισαγγελέα παραπέμπονται από το υπουργείο Ανάπτυξης δύο χονδρεμπορικές επιχειρήσεις για υπερβολικό κέρδος στην πώληση πατάτας. Η Markos Corporation, με έδρα την Κορινθία και η Λιμπαντζής ΑΕ οι οποίες είναι αποκλειστικοί εισαγωγείς πατάτας από την Αίγυπτο, είχαν κέρδος σχεδόν 10 φορές πάνω από το νόμιμο. Οι καταναλωτές πλήρωναν καπέλο έως 18 λεπτά το κιλό. Μετά από καταγγελίες παρενέβη το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο διαπίστωσε ότι η Markos Corporation είχε κέρδος από την πώληση πατάτας από 53,85% μέχρι 71,02% και η Λιμπαντζής κέρδος 27,28%. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι "είναι ευθύνη της πολιτείας να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις όταν παραβιάζονται οι νόμοι" και κάλεσε για μια ακόμη φορά τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε όσα προβλέπει η νομοθεσία, ενώ τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

    [05] Κοινωνία

    Κατά τη διάρκεια πορείας ομάδας αντιεξουσιαστών

    Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

    30/3/2006 10:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επεισόδια σημειώθηκαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών έκανε πορεία, διαμαρτυρόμενοι για τον τραυματισμό με μαχαίρι τριών μαθητών την 25η Μαρτίου. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα γραφεία της Πατριωτικής Συμμαχίας και κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους εμπόδισαν. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα. Μια ομάδα από τους νεαρούς επιτέθηκε σε δύο τηλεοπτικά συνεργεία και έσπασε τις κάμερες. Τελικά οι διαδηλωτές διέφυγαν προς την περιοχή της Καμάρας και μπήκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου. Για αρκετή ώρα έκλεισαν οι κεντρικοί δρόμοι και προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

    [06] Κόσμος

    Βυθίστηκε πλοίο με 150 τουρίστες

    Ναυάγιο στο Μπαχρέιν

    31/3/2006 12:12:00 πμ

    Πλοίο που μετέφερε περίπου 150 τουρίστες βυθίστηκε στα ανοιχτά του Μπαχρέιν και πολλοί από τους επιβάτες του αγνοούνται. Οι τουρίστες είχαν επιβιβαστεί στο σκάφος για μια σύντομη κρουαζιέρα στον Κόλπο. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Μπαχρέιν, πολλοί από τους επιβάτες έχουν σωθεί. Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν δύτες και μικρά σκάφη. Το πλοίο βυθίστηκε γύρω στις 21:45, τοπική ώρα, κοντά στη γέφυρα Σεΐχ Χαλίφα μπεν Σαλμάν, τη μία από τις τρεις που συνδέουν την πρωτεύουσα, Μανάμα, με το νησί Αλ Μουχάρακ.

    [07] Κόσμος

    Θετική η απόφαση του Συμβουλίου

    Συνταγματικά νόμιμος ο CPE

    30/3/2006 9:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 11:05:11 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Απόλυτα σύμφωνο με το Σύνταγμα έκρινε το νόμο για τη Σύμβαση Πρώτης Πρόσληψης (CPE), το αρμόδιο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, που γνωμοδότησε θετικά χωρίς καμία επιφύλαξη, για την συμβατότητά του. Αύριο Παρασκευή στις 21.00 ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό, όπου αναμένεται να επικυρώσει το νέο νόμο, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διοργάνωση στο υπουργείο Εργασίας ημερίδων συνεργασίας, ανάμεσα σε συνδικάτα και κρατικές υπηρεσίες, με στόχο τη έξοδο από την κρίση. Τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα και οι φοιτητικές ενώσεις προειδοποίησαν ότι θα απορρίψουν κάθε συζήτηση με την κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επικυρώσει το νόμο περί "συμβολαίου πρώτης απασχόλησης". Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι ο Σιράκ μπορεί να επικυρώσει αύριο, Παρασκευή, το νόμο και ταυτόχρονα να προτείνει στα συνδικάτα τη σύγκληση μιας συνόδου κοινωνικών φορέων για την έξοδο από την κρίση.

    Ενναλακτικά σενάρια

    Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού σωματείου CFTC, Ζακ Βουαζέν, δήλωσε ωστόσο ότι η κοινωνική σύνοδος "δεν έχει νόημα" εφόσον επικυρωθεί ο νόμος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης φοιτητικής ένωσης (Unef), Μπρούνο Ζιλιάρ είπε ότι η επικύρωση του νόμου "θα ήταν μια ένδειξη περιφρόνησης και μια ανεύθυνη στάση, επειδή ο νόμος επιβάλλεται ενώ οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, διάκεινται αρνητικά απέναντί του και επειδή δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες".

    Η προσοχή όλων των Γάλλων πλέον είναι στραμμένη στο Μέγαρο των Ηλυσίων και τον Ζακ Σιράκ, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται ή να προχωρήσει αύριο στην επικύρωση του νόμου ή να εξαντλήσει το περιθώριο δέκα ημερών που του δίνει ο νόμος.

    Στην πρώτη περίπτωση πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο θυμός των συνδικαλιστών και των νέων, θα κατασιγάσει, ενώ γρήγορα θα φανούν τα πρώτα θετικά νούμερα των προσλήψεων με την εφαρμογή του νόμου.

    Στην δεύτερη περίπτωση εκφράζονται φόβοι, ότι η ερχόμενη Τρίτη που αναμένονται νέες διαδηλώσεις, να είναι καταλυτική τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά καθώς αναμένεται να κορυφωθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος UMP.

    Μία άλλη δυνατότητα του Ζακ Σιράκ είναι να επαναφέρει για μια δεύτερη ανάγνωση το νόμο στο Κοινοβούλιο. Θα χρειασθεί όμως η σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.

    Σε αυτή την περίπτωση η υπερισχύουσα άποψη είναι ότι ο ντε Βιλπέν δεν θα το αποδεχθεί και θα προτιμήσει να παραιτηθεί.

    Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα υποχρέωνε τον Ζακ Σιράκ να επιλέξει έναν νέο πρωθυπουργό, ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές και ύστερα από μια τέτοια κρίση.

    Μία τέτοια κατάσταση θα ήταν μία "θλιβερή έξοδος" για τον Σιράκ, από το Μέγαρο των Ηλυσίων την άνοιξη 2007.

    Πάντως τα τελευταία γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα τόσο η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, όσο και του Ζακ Σιράκ να πάρει την κατιούσα.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η δημοτικότητα του Ντε Βιλπέν, μειώθηκε κατά επτά μονάδες μέσα σ' ένα μήνα και του Ζακ Σιράκ κατά τέσσερις μονάδες.

    Παράλληλα το 64% των Γάλλων (έναντι 56% το Φεβρουάριο) δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό "για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κύρια προβλήματα που τίθενται στη χώρα", ενώ για τον ίδιο λόγο το 61% των ερωτηθέντων (56% τον Ιανουάριο) δηλώνει πως "δεν έχει εμπιστοσύνη" στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίνεται η τύχη του CPE

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Προβλήματα εν όψει Ξάνθης

    30/3/2006 9:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ξαφνικοί πονοκέφαλοι για τον προπονητή του Παναθηναϊκού, Αλμπέρτο Μαλεζάνι, που προετοιμάζει την ομάδα του για το δύσκολο παιχνίδι με την Ξάνθη για το Πρωτάθλημα. Μετά τη δεδομένη απουσία του Λουκά Βύντρα, ο οποίος υπέστη θλάση στο δικέφαλο και θα μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για τρεις εβδομάδες, ο Ιταλός τεχνικός είδε στην προπόνηση του Δημήτρη Παπαδόπουλο και Βαγγέλη Μάντζιο να προστίθενται στα προβλήματα του. Ο "Παπ" ένιωσε ενοχλήσεις στο δικέφαλο και αναμένεται να κάνει ατομικό πρόγραμμα, ενώ ο Μάντζιος αισθάνθηκε ενοχλήσεις στη μέση και θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τους δύο επιθετικούς αναφέρουν πως θα είναι στην αποστολή για το ματς της Κυριακής, χωρίς όμως να είναι απόλυτα έτοιμοι.Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε και ο Γιάννης Γκούμας, ο οποίος λογικά θα δώσει το «παρών», ενώ πρόβλημα υπήρξε και με τον Νασίφ Μορί, ο οποίος έχει κάποιες ενοχλήσεις στο δικέφαλο. Πάντως ο Νοτιοφρικανός αμυντικός έβγαλε κανονικά. Στα θετικά η επιστροφή του Ιγκόρ Μπίσκαν που εξέτισε την ποινή του.

    [09] Μπάσκετ

    Πέρασε από το Κάουνας ο Ολυμπιακός

    30/3/2006 11:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2006 12:15:28 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με εντυπωσιακό τρόπο ολοκλήρωσε τη φάση των "16" της Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός στον 4 όμιλο. Σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, οι "ερυθρόλευκοι" που έχουν προκριθεί στη φάση των "8" συνέτριψαν στο Κάουνας της Ζαλγκίρις που έχει αποκλειστεί με 99-72. Ο Ολυμπιακός κατέλαβε τη δεύτερη θέση, η οποία είχε κριθεί από την περασμένη αγωνιστική, με απολογισμό τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Στην προημιτελική φάση ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας την Μακάμπι Τελ Αβίβ, που τερμάτισε πρώτη στον 5ο όμιλο. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 4/4 (Ισραήλ), ο δεύτερος στις 6/4 ενώ ο τρίτος (εάν χρειαστεί στις 12 ή 13/4). Τα δεκάλεπτα: 15-19, 29-48, 48-78, 72-99.

    Ντέρμπι ήταν μόνο για ένα δεκάλεπτο το παιχνίδι, όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 4 πόντους (19-15) Στη δεύτερη περίοδο οι "ερυθρόλευκοι πάτησαν γκάζι" και κατάφεραν στο ημίχρονο να πάρει διαφορά 19 πόντων (48-29). Στο δεύτερο ημίχρονο και για λίγα λεπτά η Ζαλγκίρις προσπάθησε να ξαναμπεί στο παιχνίδι, κυρίως με κάποια τρίποντα. "Τρίποντη" ήταν όμως και η απάντηση του Ολυμπιακού, δια χειρός Νίκου Χατζή ο οποίος με επτά συνεχόμενους πόντους "έβαλε τα πράγματα στη θέση τους". Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι καθώς έφτασε και τη διαφορά στο 78-48 και τελικά με 99-72 να πάρει τη νίκη.

    Οι συνθέσεις:

    ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (ΑΪΝΑΡΣ ΜΠΑΓΚΑΤΣΚΙΣ): Γκινεβίτσιους 5 (1), Σιλίνσκις, Καλνιέτις 4, Φρίμαν 12 (3), Γιανκουνας 12, Μπέαρντ 4, Αντερσον, Σεραπίνας 11 (1), Ματσιούλις 5, Λαβρίνοβιτς 19 (1).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΓΙΟΝΑΣ ΚΑΖΛΑΟΥΣΚΑΣ): Καλαϊτζίδης, Κόλιεβιτς, Λιούις 14 (1), Ζίζιτς 13 (1), Σεϊμπούτις 5 (1), Βασιλόπουλος 12 (2), Εντνι 4, Χαρίσης 14 (2), Μπάρλος, Σχορτσιανίτης 8, Χατζής 21 (3), Παπαμακάριος 8 (2).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα τέσσερα ζευγάρια της Ευρωλίγκα

    [10] Βόλεϊ

    Στους "4" και ο Ολυμπιακός

    30/3/2006 10:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2006 10:23:59 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά τον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας των Ανδρών, το φάιναλ-8 του οποίου φιλοξενείται στην Αμαλιάδα. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν εύκολα της Ορεστιάδας με 3-0 σετ και θα μάθουν αύριο τον αντίπαλο τους ύστερα από την κλήρωση που θα διενεργηθεί μετά το πέρας και του τέταρτου προημιτελικού, ανάμεσα στον Ηρακλή και τη Λαμία. Τα σετ: 25-17, 25-14, 25-21.

    Οι πόντοι του πειραϊκού συγκροτήματος προήλθαν, 3 από σερβίς, 28 από επιθέσεις, 7 από μπλοκ και 23 από λάθη αντιπάλων, ενώ της Ορεστιάδας από: 3 σερβίς, 28 από επιθέσεις, 7 από μπλοκ και 14 από λάθη αντιπάλων. Ο Μάρκος Μιλίνκοβιτς ήταν αρκετά καλός, όμως χρειάζεται ακόμη μια πίστωση χρόνου για να επανέλθει στους κανονικούς γι αυτόν αγωνιστικούς ρυθμούς, μετά την πολύμηνη αποχή εξαιτίας του τραυματισμού του.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Στέλιος Προσαλίκας): Χριστοφιδέλης 10, Κουρνέτας 2, Μιλίνκοβιτς 11, Χατζηαντωνίου 5, Τσακιρόπουλος 7, Τσόσκοβιτς 17, Μεάνα (λίμπερο, 83%).

    ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (Μίλαν Τζούριτς): Μπεκιάρης 10, Κεμανετζής 2, Μποζίδης, Ζελιάσκοφ 10, Πελζέλ 8, Βάσιτς 7, Βλασακίδης (λίμπερο, 65%), Νταντής.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κύπελλο UEFA: Νίκη πρόκρισης για Σάλκε

    30/3/2006 11:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2006 12:10:08 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους "4" του Κυπέλλου UEFA έκανε η Σάλκε. Οι "μπλε" επικράτησαν στη Σόφια της Λέφσκι με 3-1, στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για την προημιτελική φάση και πλέον είναι πολύ κοντά στην επόμενη φάση. Στο μεγάλο παιχνίδι στη Ρουμανία, Ραπίντ και Στέαουα Βουκουρεστίου αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1 και θα λύσουν τις διαφορές τους στον επαναληπτικό αγώνα. Στα υπόλοιπα δύο παιχνίδια, βήμα πρόκρισης για τους "4" έκαναν Βασιλεία και Σεβίλλη. Η Βασιλεία επικράτησε εντός έδρας της Μίντλεσμπρο με 2-0 και απέκτησε το πλεονέκτημα και, οι Σεβιγιάνοι επικράτησαν με 4-1 της Ζενίτ και έχουν πλέον τον πρώτο λόγο.

    ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν 30/3 και οι αγώνες ρεβάνς στις 6/4)

    1. Σεβίλη (Ισπανία)-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 4-1

    2. Βασιλεία (Ελβετία)-Μίντλεσμπρο (Αγγλία) 2-0

    3. Ραπίντ Βουκ. (Ρουμανία)-Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία) 1-1

    4. Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Σάλκε (Γερμανία) 1-3

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν 20/4 και οι αγώνες ρεβάνς στις 27/4)

    Α. Νικητής 4-Νικητής 1

    Β. Νικητής 3-Νικητής 2

    ΤΕΛΙΚΟΣ (θα διεξαχθεί στις 10 Μαϊου στο «Φίλιπς Στάντιον» του Αϊντχόφεν)

    Νικητής Β-Νικητής Α


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 30 March 2006 - 21:52:16 UTC