Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ναι στην "πράσινη ενέργεια"
  • [02] Υπέρ αναβάθμισης και αυστηρών ελέγχων
  • [03] Διώξεις για την εμπορία βρέφους
  • [04] Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τζαμί
  • [05] Μέτρα για τους τσιγγάνους
  • [06] Εξιχνίαση δολοφονίας
  • [07] Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία
  • [08] Συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν
  • [09] Ψήφος εμπιστοσύνης για τη Χαμάς
  • [10] Κορυφώνεται η αντιπαράθεση
  • [11] ΦΠΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες
  • [12] Λύση για το Κεράνης
  • [13] Ολυμπιακός τριών... αστέρων
  • [14] ΠΑΟ για πρόκριση στους (+)8
  • [15] Άρης: Έτοιμος για την πρόκριση
  • [16] "Πάτησε" στο Γαλάτσι ο Μπλάσινγκεϊμ
  • [17] Τα φώτα σε "Ντα Λουζ" και "Χάιμπουρι"
  • [18] Πονάει ο Μπέκαμ
  • [19] "Αστικά Τοπία"
  • [20] "Ο Χρόνος στην Τέχνη"
  • [21] Τζαζ εν τη ενώσει
  • [22] Βλαστοκύτταρα σε ενήλικες;
  • [23] Στυλό με χάρες εκτυπωτή
  • [24] Ένα κι ένα κάνει …χικ!
  • [25] "Η Ανθολογία" ενός Σκαθαριού

    [01] Πολιτική

    Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε σχετικό νόμο

    Ναι στην "πράσινη ενέργεια"

    28/3/2006 1:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Πράσινο φως, στο σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , έδωσε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας έκανε λόγο για μια νέα πραγματικότητα , ελκυστική για επενδύσεις στο χώρο παραγωγής ηλεκτρισμού, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως οι γεωθερμικές πηγές, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα και υδροηλεκτρικά έργα. Τις επόμενες μέρες ο κ. Σιούφας, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, θα ανακοινώσουν και φορολογικά κίνητρα, για τους ιδιώτες, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οποία θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου και θα ισχύσουν από 1/1/2007.

    Καμία αύξηση στο ρεύμα

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά αύξηση 7,5% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Σιούφας ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή "δεν υπάρχει καμιά τέτοια εισήγηση, ούτε τέτοιο ποσοστό».

    "Οι αυξήσεις γίνονται το καλοκαίρι και αποφασίζονται από τον υπουργό Ανάπτυξης μετά από εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ και έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας", επισήμανε ο κ. Σιούφας για να προσθέσει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με βάση οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ενεργειακή πολιτική

    [02] Κοινωνία

    Έρευνα για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Υπέρ αναβάθμισης και αυστηρών ελέγχων

    28/3/2006 5:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπέρ της αναβάθμισης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της ενίσχυσης του ελέγχου της, ενόψει της νέας Συνταγματικής Αναθεώρησης, τάχθηκαν οι πολίτες της χώρας σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ , Πάρις Κουκουλόπουλος και ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλλης , μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρία Metron Analysis, σε δείγμα 2200 πολιτών σε όλη τη χώρα, το 70,2 % των ερωτηθέντων επιθυμεί η ΤΑ να έχει στο μέλλον περισσότερες αρμοδιότητες από όσες έχει σήμερα, ενώ, το 80,05% πως θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων. Επίσης το 56,7% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ καθιέρωσης της Περιφέρειας, ως 2ου Βαθμού Αυτοδιοίκησης και υπέρ της εκλογής του Περιφερειάρχη. Επίσης το 72,9% τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την καλύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Τέλος, το 67,5% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ενίσχυση της αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης πρέπει να περιληφθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ το 7% πιστεύει πως δεν πρέπει να περιληφθεί.

    [03] Κοινωνία

    Σε βαθμό κακουργήματος

    Διώξεις για την εμπορία βρέφους

    28/3/2006 4:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβάσεις του νόμου περί υιοθεσιών, άσκησε σήμερα ο Εισαγγελέας στα επτά μέλη της σπείρας που εμπορεύονταν μωρά. Στο κύκλωμα μετείχαν Βούλγαροι υπήκοοι αλλά και δύο Έλληνες ο ένας εκ των οποίων δικηγόρος που παρείχε υπηρεσίες σε κρατικές θέσεις και φέρεται να είχε ρόλο μεσάζοντα στις πωλήσεις βρεφών. Οι κατηγορούμενοι φέρονται αναμεμειγμένοι σε τουλάχιστον μία περίπτωση πώλησης βρέφους στο παρελθόν, ενώ συνελήφθησαν χθες καθώς προσπαθούσαν να πουλήσουν νεογέννητο κοριτσάκι σε ζευγάρι από τη Βόρεια Ελλάδα. Η υπόθεση ανατέθηκε σε Τακτικό Ανακριτή ενώπιον του οποίου οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν αύριο και μεθαύριο. Όσον αφορά τον δικηγόρο που συνελήφθη, πρόκειται για τον Παπαλελούδη Παναγιώτη και είχε προσληφθεί με σύμβαση ειδικού επιστήμονα ιδιωτικού δικαίου από το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ. Με υπουργική απόφαση αποσπάστηκε στο υπουργείο Απασχόλησης και τέθηκε στην διάθεση του γραφείου του γγ του υπουργείου κ. Δημήτρη Κοντού. Μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του ο Υπουργός, Σάββας Τσιτουρίδης διέταξε την άμεση διακοπή της σύμβασης του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα αγοροπωλησία βρέφους

    [04] Κοινωνία

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τζαμί

    28/3/2006 3:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το ενδεχόμενο λειτουργίας επίσημου θρησκευτικού τόπου λατρείας για τους μουσουλμάνους στην Αθήνα, φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Πιθανή θεωρείται η επαναλειτουργία του τζαμιού στο Μοναστηράκι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών προτίθεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ζητώντας και τη συνεργασία του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου. Ωστόσο, η κ. Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, διευκρίνησε ότι "δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις". Το θέμα σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τονίζοντας "η Ελλάδα σέβεται διαχρονικά την ανεξιθρησκία και την πίστη του καθενός". Για το θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με το Βέλγο ομόλογό του, Αντρέ Φλαό, επισημαίνοντας ότι "θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην θρησκευτική ελευθερία, αλλά την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση.

    Υπέρ της λειτουργίας τζαμιού στην Αθήνα, τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

    "Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα: Στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και θα έπρεπε να είμαστε αρκετά πολιτισμένοι, ώστε να τους δώσουμε ένα χώρο λατρείας, με διαφάνεια. Εκτός των άλλων, θα πρέπει να μην δίνουμε έδαφος στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας να το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να μην αντιμετωπίζονται με σεβασμό τα εκκλησιαστικά ιδρύματα στην Τουρκία ή να μην ανοίγει η Σχολή της Χάλκης."

    [05] Κοινωνία

    Μέτρα για τους τσιγγάνους

    28/3/2006 3:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μέτρα για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων συζητήθηκαν, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον υφυπουργό Αθανάσιο Νάκο και τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας, Εργασίας και ΠΕΧΩΔΕ. Μεταξύ άλλων, προωθούνται μέτρα για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, με ευνοϊκούς όρους καθώς και για προγράμματα υποδομών και χρηματοδότησης για βελτίωση των κατοικιών τους. Επίσης δρομολογούνται προγράμματα για την εκπαίδευση και την ενίσχυση της πολιτικής κληρονομιάς των τσιγγάνων. Στόχος όπως δήλωσε ο κ. Νάκος είναι, οι Έλληνες τσιγγάνοι να διαβιούν σε συνθήκες καλύτερες από τις υπάρχουσες, παρά τις πολλές δυσκολίες εμπλοκές και δυσλειτουργίες εφαρμογής, που συναντούν πολλές φορές αυτές οι προσπάθειες.

    [06] Κοινωνία

    Της 80χρονης στο Γαλάτσι

    Εξιχνίαση δολοφονίας

    28/3/2006 6:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Εξιχνιάστηκε η δολοφονία της 80χρονης που είχε βρεθεί χθες βαρύτατα τραυματισμένη στο σπίτι της στο Γαλάτσι και υπέκυψε λίγο αργότερα. Δράστης ήταν ο 28χρονος βαφτισιμιός της, ο οποίος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας τα ξημερώματα και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Σωτηρία. Όπως υποστήριξε ο 28χρονος ευρισκόμενος υπό την επήρεια χασίς, πήγε στο σπίτι της νονάς του όπου διαπληκτίστηκαν γιατί η γυναίκα τον πρόσβαλε λεκτικά. Τότε ο νεαρός την χτύπησε και έφυγε από το σπίτι παίρνοντας μαζί του ένα μαχαίρι. Όταν κατάλαβε τί έκανε προσπάθησε να αυτοκτονήσει με το μαχαίρι και με ένα κατσαβίδι καταφέρνοντας χτυπήματα στο θώρακα και την κοιλιά του αλλά στη συνέχεια μετέβη για νοσηλεία αρχικά στο Γενικό Κρατικό Αθηνών και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου εντοπίστηκε.

    [07] Κόσμος

    Δρακόντεια τα μέτρα ασφάλειας

    Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία

    28/3/2006 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με μαζική συμμετοχή και σε στενό αστυνομικό κλοιό πραγματοποήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία οι διαδηλώσεις κατά του Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης που θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των νέων κάτω των 26 ετών. Σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα οι διαδηλωτές ανέρχονται σε 3.000.000, ενώ η Αστυνομία κάνει λόγο για περισσότερους από 521.000 διαδηλωτές. Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταδίδουν και τα γαλλικά ΜΜΕ η συμμετοχή στις σημερινές διαδηλώσεις είναι πολύ μαζικότερη από εκείνη της 18ης Μαρτίου. "Είμαστε σήμερα περισσότεροι από 3.000.000 στους δρόμους, είναι ιστορικό, είναι αδιανόητο ότι ο πρωθυπουργός (Ντομινίκ ντε Βιλπέν) εμμένει πεισματικά στις θέσεις του", δήλωσε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, CGT Μπερνάρ Τιμπό. Ωστόσο, και σήμερα δεν έλειψαν τα επεισόδια.

    Αμετακίνητος ο Ντε Βιλπέν

    Στο Παρίσι την ώρα. που οι διαδηλωτές ξεκινούσαν την πορεία τους, μια ομάδα 100 περίπου μασκοφόρων προσπάθησε να εισβάλει σε ένα σούπερ μάρκετ και έσπασαν τα τζάμια ενός καφέ. Στη γαλλική πρωτεύουσα επιστρατεύθηκαν περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ η απεργιακή κινητοποίηση έχει παραλύσει τη χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να συλάβουν όσο δυνατόν περισσότερους ταραξίες.

    Την ίδια ώρα, ο Σαρκοζί συντάσσεται με τους διαδηλωτές, ζητώντας την αναστολή της εφαρμογής του Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης προκειμένου να διεξαχθούν συνομιλίες με τα συνδικάτα.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σύμφωνα με βουλευτές του κόμματός του, UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα), μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσύρει το νομοσχέδιο πρόσθεσε, όμως, ότι είναι ανοικτός σε αλλαγές, οι οποίες δεν θα νομοθετηθούν.

    Σημειώνουμε, όμως, ότι η πρότασή του αυτή έχει, ήδη, απορριφθεί από τα πέντε μεγαλύτερα συνδικάτα που δεν δέχονται καν να τη συζητήσουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Παραλύει" η Γαλλία

    [08] Κόσμος

    Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για θύματα

    Συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν

    28/3/2006 8:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μεταγωγικό αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφάλειας της περιοχής της ιρανικής πρωτεύουσας, στρατηγός Ρεζά Ζαρέϊε. Συγκεκριμένα, το αεροπλάνο, που είχε προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνετρίβη μεταξύ των γειτονικών προς την ιρανική πρωτεύουσα πόλεων, Σάβοντζ-Μπόλαχ και Καράτζ, ενώ δεν έχει επίσημα διευκρινιστεί αν υπάρχουν θύματα από την συντριβή αυτή, ούτε αν το αεροσκάφος ήταν στρατιωτικό ή της πολιτικής αεροπορίας. Ωστόσο, η κρατική Τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε, ότι κατέπεσε ένα αεροπλάνο "Αντόνοφ", επειδή ένας κινητήρας του σταμάτησε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν υπάρχουν απώλειες και το πλήρωμα και η ομάδα συντήρησης του αεροπλάνου, συνολικά 12 άτομα έχουν τραυματιστεί.

    [09] Μ. Ανατολή

    Από την παλαιστινιακή Βουλή

    Ψήφος εμπιστοσύνης για τη Χαμάς

    28/3/2006 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠE, ΒΒC

    Ημέρα σημαντικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή η Τρίτη καθώς παράλληλα με τις εκλογές στο Ισραήλ, η Χαμάς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την παλαιστινιακή Βουλή, με 71 ψήφους υπέρ έναντι 36 κατά. Η σημερινή εξέλιξη ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς η Χαμάς διαθέτει την πλειοψηφία του Νομοθετικού Συμβουλίου, μετά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ η νέα κυβέρνηση του Ισμαήλ Χανίγια αναμένεται να ορκιστεί, την Τετάρτη. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης, ο Χανίγια εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο με το Κουαρτέτο, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την πολιτική τους απέναντι στους Παλαιστίνιους, "παύοντας να υποστηρίζουν την κατοχή και να χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά". Ωστόσο, η Χαμάς έχει δηλώσει ότι απορρίπτει τις διεθνείς πιέσεις, που την καλούν να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να είναι κράτος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις κάλπες το Ισραήλ

    Χαμάς "καλεί" Κουαρτέτο

    [10] Οικονομία

    Μεταξύ ΟΤΟΕ και Κυβέρνησης για το Ενιαίο Ταμείο

    Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

    28/3/2006 2:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2006 8:56:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησε, την Τρίτη, η ΟΤΟΕ, αντιδρώντας στην τροπολογία για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης, η οποία θα ψηφιζόταν το απόγευμα, στη Βουλή, αλλά τελικώς θα ψηφιστεί, την Τετάρτη, αφού αποφασίστηκε να υπάρξει εμβόλιμη συνεδρίαση. Οι τραπεζοϋπάλληλοι, που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την επίμαχη ρύθμιση, σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, ζήτησαν την απόσυρσής της. Παρά τις αντιδράσεις συνδικαλιστών και αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει τη ρύθμιση. Ο κ. Αλογοσκούφης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι, οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται κανονικά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ενώ σε ό,τι αφορά την τροπολογία για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο, που ψήφισε πέρυσι.

    Απόσυρση της διάταξης ζητά η ΟΤΟΕ

    Οι εργαζόμενοι της Εμπορικής , συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας, εκφράζοντας τους φόβους τους ότι με την υποχρεωτική ένταξή τους στο επικουρικό του ΙΚΑ και το νέο Ταμείο θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα μειωθούν οι συντάξεις.

    Λίγο αργότερα, το προεδρείο της ΟΤΟΕ , σε συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομίας, ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, χαρακτηρίζοντάς την προάγγελο αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δ. Τσουκαλάς , ζήτησε παράλληλα την ενεργοποίηση των νόμων που προβλέπουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργοδοτών και των κλαδικών οργανώσεων.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης από την πλευρά του δήλωσε, ότι είχε προαναγγείλει ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση θα συμπλήρωνε τη διάταξη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς παρέμβαση του κράτους.

    Το προεδρείο της ΟΤΟΕ το απόγευμα συναντήθηκε και με το γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη .

    Ο Γραμματέας της ΝΔ, δήλωσε ότι με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης δε θίγεται τίποτα από τα κεκτημένα των ασφαλισμένων , αλλά ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος, με σεβασμό στα δικαιώματά τους.

    Επέκρινε παράλληλα το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναζητά τα αδιέξοδα, στα λάθη και τις παραλήψεις του.

    Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο κ. Τσουκαλάς αναφέροντας ότι ο νόμος διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε δύο κατηγορίες και θίγει και υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί προ του 1993. Χαρακτήρισε δε αντιδημοκρατική την τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή.

    Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία επανέλαβαν οι συντονιστές του κόμματος στη σημερινή τους συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι είναι αντισυνταγματική και εκφράζει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

    Το ΚΚΕ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά, ενώ ο Συνασπισμός καταγγέλλει ότι αφαιρείται από τους εργαζομένους η δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια.

    Το απόγευμα η ΟΤΟΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ώρα της συζήτησης της τροπολογίας, ενώ, την Τετάρτη, το γενικό συμβούλιο θα καθορίσει τη περαιτέρω στάση του κλάδου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Λουκέτο" στις τράπεζες

    [11] Οικονομία

    Για τις νεόδμητες οικοδομές

    ΦΠΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες

    28/3/2006 5:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δύο νέες αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται οι διαδικασίες επιβολής του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές (από 1/1/2006) δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές ο υπολογισμός του ΦΠΑ 19% θα γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων, με εξαίρεση αυτά της πρώτης κατοικίας. Οι κατασκευαστές θα υποβάλουν στις αρμόδιες Εφορίες την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το προϋπολογισθέν κόστος της οικοδομής. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα καθορίζεται το ύψος της φορολογίας. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, το ΦΠΑ θα καταβάλουν οι κατασκευαστές, ενώ οι πολίτες, οι οποίοι έχουν αγοράσει οικοδομές, δεν είναι υποχρεωμένοι να υπαχθούν στο νέο καθεστώς. Ο κ. Μπέζας προέβλεψε επίσης, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των ακινήτων και τόνισε ότι με την εφαρμογή των αποφάσεων διασφαλίζονται πλήρως τα έσοδα του Δημοσίου από το ΦΠΑ.

    [12] Οικονομία

    Συμφωνήθηκε η εξαγορά του εργοστασίου

    Λύση για το Κεράνης

    28/3/2006 4:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2006 5:27:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου Κεράνης δίνει η εξαγορά του από επιχειρηματία, επένδυση που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το σχετικό πρακτικό της συμφωνίας υπεγράφη σήμερα σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μεταξύ του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου, των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας και του νομικού συμβούλου του νέου επενδυτή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε, μετά από πρόταση που κατέθεσε ο νέος επενδυτής, να δοθεί προθεσμία δέκα ημερών από το υπουργείο για να καταβληθούν στους εργαζόμενους τρεις μισθοί με την λειτουργία του εργοστασίου. Επίσης ο νέος επενδυτής θα πληρώνει κάθε μήνα τον τρέχοντα μισθό συν το μισό κάθε ενός από τους οφειλόμενους μισθούς μέχρι εξοφλήσεως. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν οι αποδοχές όπως αυτές συμφωνήθηκαν ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει μέσω του ΛΑΕΚ, επίδομα χιλίων ευρώ στους εργαζόμενους.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός τριών... αστέρων

    28/3/2006 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία δυνατή προπόνηση πραγματοποίησε απόψε στο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη ο Ολυμπιακός, στο φιλικό με τον Αστέρα Τρίπολης, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με 3-0 της ομάδας της Τρίπολης. Στο 14, υπό το βλέμμα του προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη, ο Ιμπραήμ Τουρέ άνοιξε το σκορ 1-0, ενώ τα τέρματα της πειραϊκής ομάδας ζευγάρωσε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, στο 44 ο Κυριάκος. Το τελικό 3-0 για τον Ολυμπιακό διαμόρφωσε στο 67 ο Βάλλας. Πριν από το φιλικό, ο κ. Κόκκαλης συζήτησε με τον Νορβηγό τεχνικό της ομάδας, Τρόντ Σόλιντ για όλα τα θέματα που αφορούν τον Ολυμπιακό.

    [14] Μπάσκετ

    ΠΑΟ για πρόκριση στους (+)8

    28/3/2006 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με στόχο τη νίκη και να υπερκαλύψει τη διαφορά των 7 πόντων με την οποία είχε χάσει (76-69), ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Τετάρτη την Μπενετόν Τρεβίζο στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του 7ου ομίλου στη φάση των "16" της Ευρωλίγκα. Οι "πράσινοι" θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των φιλάθλων της ομάδας καθώς το κλειστό του ΟΑΚΑ αναμένεται να είναι κατάμεστο από 18.000 οπαδούς της ομάδας. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα χαρακτήρισε την αναμέτρηση, "παιχνίδι δίχως αύριο" και τόνισε πως πρέπει οι παίκτες να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να πάρουν την πρόκριση στα πλέι οφ. Παράλληλα είπε πως θα είναι σπουδαίο που η ομάδα του θα αγωνιστεί μπροστά σε ένα κατάμεστο γήπεδο και θα πως θα προσπαθήσουν να τους κάνουν όλους χαρούμενους παίρνοντας την πρόκριση για την επόμενη φάση.

    «Να κάνουμε χαρούμενο τον κόσμο»

    "Αντιμετωπίζουμε τον αγώνα εναντίον της Μπενετόν Τρεβίζο ως μια πολύ σημαντική μάχη και ξέρουμε ότι πρέπει να νικήσουμε τον αντίπαλό μας με επτά πόντους διαφορά, προκειμένου να προκριθούμε στα πλέι οφ. Είναι ένας αγώνας χωρίς αύριο, επομένως πρέπει να είμαστε πραγματικά συγκεντρωμένοι και να παίξουμε δυνατά για 40 λεπτά, εάν θέλουμε να πετύχουμε. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι θα είναι σπουδαίο να αγωνιστούμε μπροστά σε 18.000 φιλάθλους. Θα προσπαθήσουμε να τους κάνουμε χαρούμενους, με το να προκριθούμε στον επόμενο γύρο", είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος προπονητής.

    Μπλαντ: Μεγάλη ευκαιρία

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός προπονητής της Μπενετόν Τρεβίζο, Ντέιβιντ Μπλαντ χαρακτήρισε τον παιχνίδι της Τετάρτης ως "ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη" και τόνισε πως οι παίκτες θα κάνουν το παν για να υπερασπίσουν τη διαφορά των 7 πόντων με την οποία είχαν νικήσει το Παναθηναϊκό στην Ιταλία. "Είναι το κορυφαίο παιχνίδι της σεζόν για μας και δεν θέλουμε να χάσουμε την ευκαιρία, επομένως περιμένω από την ομάδα μου μια δυνατή εμφάνιση. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επιστρέψει σε αυτή τη φάση και τώρα θα παλέψει έως το τέλος, προκειμένου να πάρει το "εισιτήριο" για τους προημιτελικούς. Ομως, κι εμείς χρειαζόμαστε μια εκτός έδρας νίκη, όπως προγραμματίζαμε στην αρχή της φάσης των "16", προκειμένου να προκριθούμε. Θα είναι δύσκολο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά στην άμυνα".

    [15] Μπάσκετ

    Άρης: Έτοιμος για την πρόκριση

    28/3/2006 1:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρόκριση του στον τελικό του Uleb Cup θέλει να πανηγυρίσει ο Άρης, που υποδέχεται στον δεύτερο ημιτελικό την Χέμοφαρμ στο Κατάμεστο Αλεξάνδρειο (21:00 ΕΤ3). Οι "κιτρινόμαυροι" έχουν να καλύψουν μία διαφορά τριών πόντων από την οποία ηττήθηκα στο πρώτο παιχνίδι (74-71) στο Βρσατς, προκειμένου να πάρουν την πρόκριση και να βρεθούν στο Σαρλερουά του Βελγίου και να διεκδικήσουν έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο.

    Προσοχή

    Η διαφορά που πρέπει να καλύψει ο Άρης δεν είναι απαγορευτική και όπως έχει φανεί, μπορεί να πάρει την πρόκριση. Ωστόσο κάθε παιχνίδι έχει «παγίδες» και για αυτό το λόγο ο προπονητής των Αρειανών ζήτησε από τους παίκτες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να πάρουν τη μεγάλη πρόκριση. Μεγάλο ρόλο θα παίξει και η παρουσία του κόσμου, που θα δώσει βροντερό παρών στις εξέδρες του Αλεξανδρείου που αναμένεται να είναι κατάμεστο, προκειμένου να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ομάδα

    Προβάδισμα σε Ντιναμό

    Στον άλλο ημιτελικό της διοργάνωσης, πρώτο λόγο για πρόκριση στον τελικό έχει η Ντιναμό Μόσχας, που υποδέχεται τηΧάποελ Μίγκνταλ. Οι Ρώσοι, που έχουν στην σύνθεση τους, τους Έλληνες Λάζαρο Παπαδόπουλο και Αντώνη Φώτση, έχουν το προβάδισμα καθώς στο πρώτο παιχνίδι είχαν επικρατήσει με 83-84 στο Ιασραήλ. Οι νικητές των δύο ημιτελικών θα τεθούν αντιμέτωποι στον τελικό της 11ης Απριλίου που θα διεξαχθεί στο Σαρλερουά του Βελγίου.

    [16] Μπάσκετ

    "Πάτησε" στο Γαλάτσι ο Μπλάσινγκεϊμ

    28/3/2006 8:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία πρώτη γεύση από την νέα του ομάδα πήρε σήμερα στο κλειστό του Γαλατσίου ο Αμερικανός νεοαποκτηθείς άσος της ΑΕΚ, Τζερέλ Ρόμεν Μπλάσινγκεϊμ (1.78μ.). Ο νεοαποκτηθείς Αμερικανός πλεϊμέικερ της "Ένωσης", που αφίχθη στην Αθήνα χθες το βράδι από το Λος Άντζελες, έδειξε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις της κιτρινόμαυρης έδρας και στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει την ΑΕΚ να πετύχει τους στόχους της: "Ξέρω οτι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ δυνατό, πιο δυνατό από το αντίστοιχο της Κύπρου που αγωνιζόμουν μέχρι τώρα. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω τη νέα μου ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Ευχαριστώ την ΑΕΚ για την εμπιστοσύνη της και θα κάνω τα πάντα μέσα στο γήπεδο για να δικαιώσω την νέα μου ομάδα" επεσήμανε ο 25χρονος άσος που θα ενισχύσει την ομάδα του Λευτέρη Κακιούση.

    Το βιογραφικό του παίκτη

    Ο νεοπαοκτηθείς άσος της ΑΕΚ, γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1981 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, και έχει επίσης άλλα πέντε αδέλφια. Στα γυμνασιακά του χρόνια έπαιξε στο τοπικό σχολείο και συνέχισε σε Τζούνιορ Κόλετζ, το Los Angeles City College. Τη σεζόν 2002-03 γνώρισε μεγάλες στιγμές καθώς αναδείχθηκε πρωταθλητής στην πολιτεία της Καλιφόρνια, ενώ κέρδισε και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη (MVP) του τουρνουά.

    Στη συνέχεια αγωνίστηκε στο πασίγνωστο UNLV, το πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, όπου τελείωσε τη σεζόν 2003-04, την πρώτη του στην ομάδα με 11.2 πόντους και 6.6 ασσίστ. Την επόμενη χρονιά οι μέσοι όροι του στο UNLV έπεσαν (8.9π, 5.5ασ) και τη φετινή περίοδο βρέθηκε στην Κύπρο, όπου αγωνίστηκε στην ΕΝΑΔ. Ηταν τρίτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 21.5 πόντους, πρώτος στις ασσίστ με 5.2 ανά παιχνίδι και 5ος στα κλεψίματα με 1.7 μέσο όρο. Έχει σπουδάσει κοινωνιολογία. Εχει ένα γιο, τον οποίο έχει ονομάσει Τζερέλ Τζούνιορ

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τα φώτα σε "Ντα Λουζ" και "Χάιμπουρι"

    28/3/2006 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η ώρα του Τσάμπιονς Λιγκ ξεκινάει και πάλι με τους τέσσερις αγώνες της προημιτελικής φάσης. Την Τρίτη, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σε Πορτογαλία και Αγγλία, με την Μπενφίκα του Γιώργου Καραγκούνη να υποδέχεται στο "Ντα Λουζ" την Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ και του Ροναλντίνιο (21:45 ΝΕΤ) και την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ να αγωνίζεται στο «Χάιμπουρι» κόντρα στη Γιουβέντους του Φάμπιο Καπέλο (00:30 μαγνητοσκόπηση). Κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης ο Πατρίκ Βιεϊρά.

    Ποιος "Αετός θα πετάξει";

    Στη Λισσαβόνα θα κοντραριστούν η Μπενφίκα με την Μπαρτσελόνα, στον πρώτο προημιτελικό. Οι "Αετοί" του Γιώργου Καραγκούνη (οπ οποίος έχει πολλές πιθανότητες να ξεκινήσει στη βασική εντεκέδα) είναι σίγουρα το αουτσάιντερ της αναμέτρησης καθώς η "Μπάρτσα" αποτελεί ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει η Μπενφίκα να κάνει την "έκπληξη" ή αν οι «μπλαουγκράνα» θα πετάξουν σαν "Αετοί" και θα αλώσουν το «Ντα Λουζ».

    Η επιστροφή του "αρχηγού"

    Στον άλλο ημιτελικό η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ υποδέχεται την Γιουβέντους του Φάμπιο Καπέλο. Εκτός από την μεγάλη αναμέτρηση τα φώτα θα είναι στραμμένα στο "Χάιμπουρι" για ένα ακόμα λόγο. Η επιστροφή του Πατρίκ Βιεϊρά, αρχηγού επί σειρά ετών στους «κανονιέρηδες», αλλά αυτή τη φορά ως αντιπάλου, φορώντας τη φανέλα της "Γιούβε". Φαβορί είναι η ιταλική ομάδα, όμως η Άρσεναλ θα θελήσει να αποδείξει πως η πρόκριση επί της Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήταν τυχαία.

    Στους άλλους δύο προημιτελικούς που θα γίνουν την Τετάρτη, η Λυόν θα υποδεχτεί τη Μίλαν και η Ίντερ τη Βιγιαρεάλ. Το μεγάλο παιχνίδι αναμφίβολα είναι αυτό που θα γίνει στα «Ζερλάν» με τα "Λιοντάρια" του Ζεράρ Ουγιέ να θέλουν να συνεχίσουν την εντυπωσιακή τους πορεία και να αποδείξουν το λόγο που θα τους θεωρούν από τις μεγάλες δυνάμεις της διοργάνωσης. Από την άλλη οι «ροσονέρι» έχουν στόχο τη νίκη καθώς επιθυμούν να βρεθούν στον τελικό της διοργάνωσης και αυτή τη φορά να τον κατακτήσουν, αφού τότε ηττήθηκαν από τη Λίβερπουλ. Στο παιχνίδι του "Μεάτσα" τον πρώτο λόγο έχει σίγουρα η Ίντερ απέναντι στην "σταχτοπούτα" Βιγιαρεάλ. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι θα θελήσει να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα από τον πρώτο κιόλας ημιτελικό, με τους Ισπανούς να αντιπαραθέτουν τον ενθουσιασμό τους και να θέλουν να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη.

    Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης

    ΤΡΙΤΗ

    Άρσεναλ-Γιουβέντους

    Μπενφίκα-Μπαρτσελόνα

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    Ιντερ-Βιγιαρεάλ

    Λιόν-Μίλαν

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πονάει ο Μπέκαμ

    28/3/2006 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή του Άγγλου διεθνή της Ρεάλ Μαδρίτης Ντέιβιντ Μπέκαμ στο σαββατιάτικο "el classico" της πριμέρα ντιβιζιόν μεταξύ της "βασίλισσας" και της Μπαρτσελόνα. Ο Μπέκαμ, που είχε τραυματιστεί πρόσφατα στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Λα Κορούνια, ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στη σημερινή προπόνηση. "Μου έγινε αντιφλεγμονώδης ένεση και έβαλα πάγο, αλλά θα πρέπει να ξεκουράσω το πόδι και να δω πως θα πάει. Απλά θα πρέπει να δούμε πως πάει το πρήξιμο και αν θα υποχωρήσει ή όχι. Ο πόνος είναι το πρόβλημα. Όμως, ελπίζω ότι θα μπορέσω να παίξω" εξέφρασε την ελπίδα ο αρχηγός των "λεοντόκαρδων". Σε περίπτωση πάντως που ο Βρετανός άσος δεν καταφέρει να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις του, ο τεχνικός των "γκαλάκτικος" θα έχει δύο παίκτες στο απουσιολόγιο του Χουάν Ραμόν Λόπθ Κάρο, αφού οριστικά εκτός μάχης έχει τεθεί, λόγω τραυματισμού στο μηρό και ο Τζόναθαν Γούντγκεϊτ

    [19] Πολιτισμός

    Στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

    "Αστικά Τοπία"

    28/3/2006 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζουν από 29 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2006 στη Δημοτική Πινακοθήκη την έκθεση "Αστικά Τοπία".

    Χαλκογραφίες, ξυλογραφίες, λινόλεουμ, αλλά και έργα με μικτές τεχνικές και ψηφιακές διαδικασίες από 44 καλλιτέχνες, παλαιούς, αλλά και νεότερους, αντικατοπτρίζουν την πολυμορφία στο χώρο της χαρακτικής, ενώ χρησιμοποιώντας της δοθείσα θεματική αφετηρία χαρτογραφούν τα σύγχρονο αστικό τοπίο. Καταθέτουν το δικό τους σχόλιο για τη μοναξιά που βιώνουν οι κάτοικοι των μεγάλουπόλεων, την απειλή που συνιστά το αφιλόξενο περιβάλλον, τον μηχανιστικό τρόπο βίωσης ή τις απρόσωπες σχέσεις των ανθρώπων. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Νέλλη Κυριαζή και την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου η Σαλώμη Παπαδοπούλου.

    Εγκαίνια: Τετάρτη 29 Μαρτίου 2006, στις 19:30 Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 51, Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ: 210 3240472 Ωρες Λειτουργίας: 9π.μ 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Σαββάτου και απογεύματος Κυριακής

    [20] Πολιτισμός

    Από 7 έως 9 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο

    "Ο Χρόνος στην Τέχνη"

    28/3/2006 1:16:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την 13η ετήσια έκθεσή του "Ο Χρόνος στην Τέχνη", πραγματοποιεί το Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Έργων Τέχνης της Ελλάδος, από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης 30 μέλη του Σωματείου, που φέτος συμπληρώνει 76 χρόνια συνεχούς παρουσίας, θα παρουσιάσουν τις σπάνιες συλλογές τους, μια σειρά από αυθεντικά αντικείμενα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, χαλιά, έπιπλα, πορσελάνες, ασημικά, καθώς και αντικείμενα φιλελληνικών συλλογών, υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

    Οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεση τους σημαντικές πληροφορίες για τα εκθέματα, την προέλευση και την καλλιτεχνική τους αξία, για τη χρονολόγηση και τη συντήρησή τους, καθώς και για τις τιμές που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο, ενώ θα προσφερθούν και περίτεχνα συλλεκτικά κομμάτια προς πώληση.

    Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Έργων Τέχνης της Ελλάδος Καπνικαρέας 9-11, 105 56 Αθήνα Τηλ - Fax 210 32 25 427

    [21] Πολιτισμός

    Reunion Trio

    Τζαζ εν τη ενώσει

    28/3/2006 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Ινστιτούτο Γκαίτε

    Ο Gunter "Baby" Sommer (κρουστά), ο Σάκης Παπαδημητρίου (πιάνο) και ο Φλώρος Φλωρίδης (σαξόφωνο/κλαρινέτο), από τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού, είναι γνωστοί όχι μόνον από τις σόλο εμφανίσεις τους, αλλά και από τη σύμπραξή τους με μικρά ή μεγάλα μουσικά σύνολα, από την οργάνωση φεστιβάλ και συναυλιών, από τις ηχογραφήσεις τους και τις εκδόσεις μουσικών δίσκων, καθώς επίσης και από εγχειρήματα με λογοτέχνες, χορευτές, εικαστικούς καλλιτέχνες, σκηνοθέτες. Τώρα συμπράττουν για πρώτη φορά δημόσια ως τρίο για μία και μοναδική εμφάνιση στην αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16), την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 21:00 το βράδυ.

    Ο G&#252;nter Sommer ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1979 μαζί με τους φίλους του Peter Kowald και Leo Smith. Το 1980 το τρίο εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τότε ξεκίνησε και η συνεργασία του G&#252;nter Sommer με τον Σάκη Παπαδημητρίου και τον Φλώρο Φλωρίδη. Έκτοτε εμφανίστηκε σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού είτε με τον έναν είτε με τον άλλο Έλληνα μουσικό. Οι συνεργασίες αυτές έχουν ηχογραφηθεί και κυκλοφορήσει σε βινίλιο και CD.

    Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (μειωμένη 8 ευρώ)

    Σχετικά Links:

    Goethe-Institut Athen

    [22] Υγεία

    Σημαντικη ανακάλυψη από Γερμανούς ερευνητές

    Βλαστοκύτταρα σε ενήλικες;

    28/3/2006 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Nature

    Στο κατώφλι μιας μεγάλης ανακάλυψης βρίσκονται ενδεχομένως Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι εντόπισαν μια πιθανή εναλλακτική πηγή βλαστοκυττάρων, η αξιοποίηση της οποίας θα μπορούσε να άρει όλα τα ηθικά κωλύματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής τους.

    Τα εν λόγω κύτταρα διαθέτουν μεγάλες ομοιότητες με τα αρχέγονα και εντοπίστηκαν στους όρχεις ενήλικων αρσενικών ποντικιών, δίνοντας το έναυσμα για ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο σενάριο: ο κάθε άνδρας ίσως να κρύβει μέσα του μια αστείρευτη πηγή βλαστοκυττάρων, τα οποία έχοντας το δικό του γενετικό προφίλ, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του ιδίου.

    Υπενθυμίζεται ότι τα αρχέγονα κύτταρα έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε κύτταρα οποιουδήποτε ιστού του σώματος -όπως για παράδειγμα καρδιακού- και, κατά συνέπεια, να αποκαθιστούν βλάβες στα αντίστοιχα όργανα. Οι μόνες πηγές απόκτησης βλαστοκυττάρων αυτή τη στιγμή είναι είτε από έμβρυα που έχουν αποβληθεί είτε ή από έμβρυα που δημιουργήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς.

    Η ανακάλυψη έγινε από Γερμανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Georg-August στο Γκότινγκεν, οι οποίοι εκτιμούν πως αυτό που διαπίστωσαν στα ποντίκια είναι πολύ πιθανό να ισχύει και για τους ανθρώπους. Αυτό που έκαναν σε εργαστηριακό επίπεδο ήταν να εξάγουν από τους όρχεις ποντικιών, βλαστοκύτταρα που βρίσκονται μέσα στη διαδικασία παραγωγής σπέρματος. Κατόπιν υποβάλλοντας τα σε κατάλληλη εργαστηριακή καλλιέργεια διαπίστωσαν ότι παρουσίαζαν δυνατότητες, παρόμοιες με εκείνες των εμβρυικών κυττάρων, καθώς μπορούσαν να διαφοροποιηθούν σε καρδιακά, εγκεφαλικά και δερματικά κύτταρα.

    Δεν σπεύδουν όμως να πανηγυρίσουν και προτιμούν να είναι συγκρατημένα αισιοδοξοι, καθώς είναι μακρύς ο δρόμος της αναγκαίας έρευνας. "Υπάρχουν 250 διαφορετικοί τύποι κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα και δεν τους έχουμε δοκιμάσει όλους ακόμα" εξηγεί ο Wolfgang Engel ένας εκ των συντακτών της ερευνητικής έκθεσης.

    Επόμενος άμεσος στόχος είναι ο πειραματισμός σε ανθρώπους, ενώ ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι το αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον γυναικείο οργανισμό. Οι επιστήμονες ομολογούν ότι προς το παρόν δεν έχουν παρουσιαστεί ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Όμως δεν χάνουν το ενδιαφέρον τους. Ίσως να υπάρχει και να μας ξέφυγε, δηλώνουν και συμπληρώνουν πως δεν είναι απίθανο η πηγή αυτή να κρύβεται στις γυναίκειες ωοθήκες.

    [23] Τεχνολογία

    Scripta Manent με ποιότητα inkjet

    Στυλό με χάρες εκτυπωτή

    28/3/2006 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: New Scientist

    Η ευρέως διαδεδομένη μέθοδος εκτύπωσης inkjet, πρόκειται να γίνει κυριολεκτικά "του χεριού μας", αφού προορίζεται να "στριμωχτεί" στις κεφαλές που έχουν τα συνηθισμένα στυλό διαρκείας. Οι εμπνευστές της ιδέας, η οποία κατοχυρώθηκε πριν από λίγο καιρό για λογαριασμό της αυστραλιανής εταιρείας Silverbrook Research, εκμεταλλεύθηκαν τα πλεονεκτήματα της εν λόγω μεθόδου που φημίζεται για τα αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και το χαμηλό της κόστος.

    Οι εκτυπωτές inkjet βασίζουν τη λειτουργία τους στην εκτίναξη πιδάκων μελανιού διαμέτρου μόλις μερικών χιλιοστών του χιλιοστού, από ειδικά ακροφύσια. Αυτό που χρειάστηκε να κάνουν οι εφευρέτες ήταν να συρρικνώσουν και τα γνωστά αναλώσιμα φυσίγγια μελάνης ώστε να πλαισιώσουν έναν κεντρικό μικροσκοπικό κυλινδρικό άξονα, η σφαιρική άκρη του οποίου θα ακουμπά και θα διατηρεί σταθερή απόσταση από το χαρτί. Το πάχος της γραμμής που θα σχεδιάζει ο χρήστης θα εξαρτάται από την πίεση που θα ασκεί στο χαρτί. Η σφαιρική άκρη θα πιάνει την κατεύθυνση της γραμμής πάνω στο χαρτί και θα μιμείται το ίχνος που αφήνει ένα συνηθισμένο στυλό κατά την κίνηση του.

    Το όλο σύστημα, που θα χωρά στο σώμα μίας κοινής πένας και θα λειτουργεί με ενέργεια από μία μικρή μπαταρία, θα μπορεί να δέχεται φυσίγγια μελάνης διαφόρων χρωμάτων (κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο) τα οποία ο χρήστης θα μπορεί να εναλλάσσει με το πάτημα ενός μικρού διακόπτη.

    [24] Παράξενα

    Μπύρα αντί αναψυκτικού;

    Ένα κι ένα κάνει χικ!

    28/3/2006 2:49:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Είπαμε, οι Βέλγοι αγαπούν τη μπύρα, αλλά όχι κι έτσι. Είπαμε, το αγαπημένο ποτό εκατομμυρίων ανά τον κόσμο, ίσως να είναι παρεξηγημένο. Ενδεχομένως να μην ευθύνεται για παχυσαρκία και απ ότι υποστηρίζουν οι επιστήμονες είναι πιθανόν να έχει και αξιόλογες αντικαρκινικές ιδιότητες. Όμως άλλο αυτό κι άλλο να προτείνεται ως διατροφική επιλογή σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

    Η έμπνευση για "επιστροφή στις ρίζες" της βελγικής παράδοσης ανήκει σύμφωνα με την εφημερίδα De Telegraaf στην οργάνωση "De Leuvense Biertherapeuten" (Βέλγοι Θεραπευτές Μπύρας). Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τους Αν Φράνκι η χορήγηση μπύρας σε μικρούς μαθητές υπήρξε πάγια πρακτική παλαιότερα. Η ίδια, θυμάται ότι μεγάλωσε με μπύρα: "Μα γιατί τα σχολεία δεν βάζουν πλέον στο τραπέζι των εστιατορίων τους μπύρα, έτσι όπως έκαναν κάποτε;" διερωτάται, συμπληρώνοντας πως μια μπύρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι πολύ πιο υγιεινή από τα αναψυκτικά.

    Προτού όμως προλάβει όμως το θέμα να πέσει στο τραπέζι επενέβησαν οι σύγχρονοι Βέλγοι διαιτολόγοι που στέρησαν από τους πιτσιρικάδες μια μοναδική ευκαιρία για μάθημα στο τσακίρ κέφι, λέγοντας πως τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενθαρρύνονται στην κατανάλωση αλκοόλ.

    [25] Ζωής ...σΤάσεις

    Δημοπρασία με αντικείμενα των Beatles

    "Η Ανθολογία" ενός Σκαθαριού

    28/3/2006 2:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Αρκετά αντικείμενα του Τζον Λένον, μεταξύ τους ένα σχολικό τετράδιο ζωγραφισμένο από τον ίδιο το μουσικό όταν ήταν 12 ετών, θα δημοπρατηθούν στις 19 Απριλίου από τον οίκο Cooper Owen σε πλειστηριασμό που διοργανώνεται στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο.

    Το τετράδιο του 12χρονου Τζον περιέχει ορισμένες από τις σκέψεις του, χαρακτηριστικές της προεφηβικής του ηλικίας και της αγάπης του για την τέχνη, ποιήματα και σκίτσα τα οποία φέρουν την υπογραφή του. Υπό τον τίτλο: "Η ανθολογία μου", το τετράδιο αυτό, καλυμμένο με κόκκινο χαρτί, που δίνει σαφή εικόνα των σκέψεων του μελλοντικού αστέρα της βρετανικής ποπ, αναμένεται να δημοπρατηθεί αντί 100.000 στερλινών (145.000 ευρώ). Το τετράδιο του σχολικού έτους 1952 φύλασσε ο φιλόλογός του, Λάνσελοτ Μπάροους, αυτός που τον ενθάρρυνε να εμβαθύνει την αγάπη του για την ποίηση, τέχνη και τη μουσική. Ο Μπάροους είχε κρατήσει το τετράδιο αυτό, προς όφελος των επόμενων γενεών του σχολείου του Κουάρι Μπανκ στο Λίβερπουλ όπου πρώην κιθαρίστας των Μπιτλς πέρασε τα μαθητικά του χρόνια.

    Η δημοπρασία θα περιλαμβάνει επίσης μια επιστολή που υπογράφουν οι Τζον Χάρισον και Ρίγκο Σταρ, μια επιστολή του Πολ Μακ Κάρτνεϊ στην οποία του επισημαίνει την άρνησή του να συνεχίσει τη μουσική συνεργασία τους. Η επιστολή θεωρείται ως θανατική καταδίκη του διάσημου συγκροτήματος. Επίσης θα δημοπρατηθούν μια ασημένια βαπτιστική ταυτότητα του Λένον και το ημερολόγιο που κρατούσε κατά το ταξίδι του στις Βερμούδες το 1980 πάνω στο ιστιοφόρο "Megan Jaye".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 March 2006 - 17:56:31 UTC