Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ενεργειακή πολιτική
  • [02] Συνάντηση Μπακογιάννη-Ανάν
  • [03] Φονική μετάγγιση
  • [04] "Παραλύει" η Γαλλία
  • [05] Συνεχίζεται η καταμέτρηση ψήφων
  • [06] Τραγωδία στη νοτιοδυτική Κίνα
  • [07] Σκοτώθηκαν δυο Αφγανοί καμικάζι
  • [08] Κατάθεση βόμβα
  • [09] Στις κάλπες το Ισραήλ
  • [10] "Λουκέτο" στις τράπεζες
  • [11] Πανιώνιος: Πρόεδρος ο Μπέος
  • [12] ΝΒΑ: Ασταμάτητοι οι Νετς
  • [13] Αποκλείστηκε η Λένα

    [01] Πολιτική

    Στην Κυβερνητική επιτροπή

    Η ενεργειακή πολιτική

    28/3/2006 11:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2006 12:46:41 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οι βασικοί άξονες της ενεργειακής πολιτικής, με ειδικό βάρος στις φιλικές προς το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βρίσκονται στο επίκεντρο της Κυβερνητικής επιτροπής που συνεδριάζει από το πρωί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Στο σχετικό νομοσχέδιο-τομή που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή εισάγονται καινοτόμες ρυθμίσεις στην αδειοδότηση και λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και θεσμοθετούνται ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη του, ώστε να μειωθεί σταδιακά η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και τα συμβατικά καύσιμα..

    [02] Πολιτική

    Το Κυπριακό στο επίκεντρο

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Ανάν

    28/3/2006 1:00:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το Κυπριακό μονοπώλησε τις συνομιλίες της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Μετά τη συνάντηση, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Υπουργού, στις ΗΠΑ, η κ. Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Μετά τη συνάντηση του Γ.Γ. με τον πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο υπάρχει ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό. Ξεκινά μια νέα προσπάθεια με βάση τις τεχνικές συναντήσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σωστά προετοιμασμένη νέα πρωτοβουλία, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Είναι η ώρα και οι δυο εταίροι να συμφωνήσουν σ αυτή την προσπάθεια και να προχωρήσουμε. Όπως έχω ξαναπεί, στο Κυπριακό δεν αντέχουμε άλλη αποτυχία. Η καλά προετοιμασμένη νέα προσπάθεια, χωρίς ασφυκτικά νέα χρονοδιαγράμματα, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση". Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Κόσοβο, ενώ η υπουργός είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ακόμα μια φορά τις ελληνικές θέσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η κ. Μπακογιάννη αμέσως μετά αναχώρησε επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Ελλάδα στο πλευρό της Αϊτής

    [03] Κοινωνία

    Αίμα με AIDS σε 17χρονη

    Φονική μετάγγιση

    28/3/2006 9:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2006 12:48:47 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8 - "Το Βήμα" - ΑΠΕ

    Υπόθεση μετάγγισης μολυσμένου με τον ιό του ΑIDS αίματος σε 17χρονο κορίτσι, που πάσχει από μεσογειακή αναιμία, φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Το Βήμα". Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 18 Αυγούστου 2005 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και η μόλυνση πιστοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2006 , σε τακτικό έλεγχο της ασθενούς. Μετά από διάφορους εργαστηριακούς ελέγχους, στις 23 Μαρτίου 2006, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους ενημέρωσαν τον Υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Το μολυσμένο αίμα προήλθε από άνδρα αιμοδότη, ο οποίος το είχε καταθέσει για να βοηθήσει συγγενή του που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Χαλκιδικής, ενώ χθες ταυτοποιήθηκε ο ορότυπος του ιού, τόσο στη 17χρονη, όσο και στον αιμοδότη. Ο κ. Αβραμόπουλος, που θα δώσει διευκρινίσεις για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου, ζήτησε να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, ενώ με εγκύκλιό του επεκτάθηκε σε όλα τα νοσοκομειακά κέντρα αιμοδοσίας της χώρας ο μοριακός έλεγχος του αίματος με τη μέθοδο ΝΑΤ.

    Προκαταρκτική εξέταση

    Εξάλλου, εντός της ημέρας ή την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα προκαταρκτικής εξέτασης την οποία διέταξε ο πρόεδρος του Α΄ ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Χατζητόλιος.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο διευθυντής αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Παπαγιάννης, απέδωσε το τραγικό συμβάν στην έλλειψη της σύγχρονης μεθόδου ανίχνευσης ΝΑΤ, ενώ διευκρίνισε πως η μόλυνση αποδίδεται στο λεγόμενο ιατρικό "παράθυρο" των 20 ημερών, που υπάρχει από τη στιγμή που θα μολυνθεί ο αιμοδότης έως τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι είναι φορέας.

    Όπως έγινε γνωστό από έγγραφο του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Γιώργος Γεννηματάς", ο αιμοδότης είναι 38 ετών και έγγαμος, ενώ η σύζυγος του εγκυμονεί. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, το μολυσμένο αίμα το είχε δώσει για συγγενή του στον Πολύγυρο και λόγω του δύσκολου γονότυπου μεταγγίστηκε στη 17χρονη. "Αυτή τη στιγμή το κορίτσι είναι φορέας AIDS, αλλά τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε 20 χρόνια", κατέληξε ο ίδιος.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις μεταγγίσεις και συνέστησε ψυχραιμία.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    [04] Κόσμος

    Γενική απεργία για τον CPE

    "Παραλύει" η Γαλλία

    28/3/2006 8:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2006 12:25:57 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κορυφώνονται στη Γαλλία οι αντιδράσεις για το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE), καθώς τα εργατικά συνδικάτα έχουν κηρύξει για σήμερα γενική απεργία κι έχουν προγραμματισθεί πάνω από 130 διαδηλώσεις. Εκτός λειτουργίας είναι οι περισσότερες γραμμές του παρισινού μετρό και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ενώ "λουκέτο" έβαλαν δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και πανεπιστήμια. Συνδικάτα και φοιτητές διοργανώνουν στις 3:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Ιταλίας και θα καταλήξει στην πλατεία Δημοκρατίας, με αίτημα την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νόμου. Ανάλογες διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες 135 γαλλικές πόλεις, ενώ η Αστυνομία βρίσκεται υπ ατμόν, καθώς εκφράζονται φόβοι για έκρηξη βίας. Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αρνείται να αποσύρει το νόμο, υποστηρίζοντας πως θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που "αγγίζει" το 9,6% και εκτοξεύεται στο 23% στους νέους.

    Τεστ για τον Πρωθυπουργό

    Σύμφωνα με αναλυτές, οι σημερινές απεργίες είναι το μεγαλύτερο τεστ στις 300 ημέρες που ο κ. ντε Βιλπέν ασκεί την πρωθυπουργία. Ο ίδιος, πάντως, περιμένει την έκβαση της κινητοποίησης για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

    Μάλιστα, ο κ. ντε Βιλπέν έχει καλέσει την Τετάρτη τους ηγέτες των συνδικάτων σε μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει και νέες αλλαγές στον CPE, αν και τα συνδικάτα αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την απόσυρσή του.

    Την ίδια ώρα, πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών και κυριότερος εσωκομματικός αντίπαλος του Πρωθυπουργού για τις προεδρικές εκλογές του 2007, Νικολά Σαρκοζί. Σε ομιλία του στο Ντούε, ο κ. Σαρκοζί απηύθυνε και πάλι έκκληση για συμβιβασμό, ενώ πρότεινε εκ νέου την προσωρινή αναστολή του νόμου.

    Να σημειωθεί πως, την Πέμπτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει την προσφυγή της Αντιπολίτευσης που ζητά να κηρυχθεί ο CPE αντισυνταγματικός.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: "Mardi noir" attendu pour la quatrieme journee contre le CPE

    Reuters: French PM in battle of wills over youth jobs law

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν αναμονή των κινητοποιήσεων

    [05] Κόσμος

    Συνεχίζεται η καταμέτρηση ψήφων

    28/3/2006 12:16:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προηγείται με 29,54% το φιλο-ρωσικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 63% των ψήφων, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Ακολουθεί ο Συνασπισμός της Γιούλια Τιμόσενκο με 22,51% με τρίτο τον προεδρικό συνασπισμό που συγκεντρώνει μέχρι τώρα 15,61%. Η καταμέτρηση των ψήφων προχωρά με αργούς ρυθμούς επειδή οι συνδυασμοί είναι πολλοί, περισσότεροι από 45 και τα ψηφοδέλτιο πολύπλοκα, ορισμένα μάλιστα ξεπερνούν σε μήκος το ένα μέτρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προς κυβέρνηση συνασπισμού

    Προηγείται το κόμμα της αντιπολίτευσης

    [06] Κόσμος

    25 νεκροί - 4 τραυματίες

    Τραγωδία στη νοτιοδυτική Κίνα

    28/3/2006 11:43:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό στη νοτιοδυτική Κίνα. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας από τους τέσσερις τραυματίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα", στο λεωφορείο επέβαιναν 29 άτομα. Το όχημα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βγήκε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων, στην κωμόπολη Λαοντιάν, στην επαρχία Γιουνάν. Οι δρόμοι της Κίνας είναι οι πιο επικίνδυνοι στον κόσμο. Τον περασμένο χρόνο έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητικά δυστυχήματα περίπου 100.000 άνθρωποι, δηλαδή κατά μέσον όρο 270 άνθρωποι τη μέρα.

    [07] Κόσμος

    Εξαιτίας τεχνικού λάθους

    Σκοτώθηκαν δυο Αφγανοί καμικάζι

    28/3/2006 10:21:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Δύο Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους όταν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ο ένας από τους δύο εξερράγησαν πρόωρα. Όπως δήλωσε αξιωματικός της Αστυνομίας, οι δύο καμικάζι περπατούσαν στα περίχωρα της πόλης Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές επιθέσεις, κυρίως με στόχο τους άνδρες της πολυεθνικής δύναμης που βρίσκονται στην περιοχή. "Έχουμε εξακριβώσει ότι οι δύο ήταν καμικάζι και σκοτώθηκαν από τις βόμβες που είχαν μαζί τους, εξαιτίας κάποιου τεχνικού λάθους", δήλωσε ο Μααλίκ Ουαϊέζι, επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Κανταχάρ. Αδιευκρίνιστη παραμένει η ταυτότητά τους και ο στόχος τους, αλλά οι αρχές υποπτεύονται ότι επρόκειτο για Ταλιμπάν ή για μέλη της Αλ Κάιντα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Two suicide bombers die in Afghan blast

    [08] Κόσμος

    Από τον Μουσαουΐ

    Κατάθεση βόμβα

    28/3/2006 8:58:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΒΒC, REUTERS, AΠΕ

    Χαρούμενος δήλωσε ο Γάλλος ισλαμιστής Ζακαριάς Μουσαουΐ για τους νεκρούς Αμερικανούς κατά τις αεροπορικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη. Ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Σπένσερ κατά την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο της Αλεξάντρια στις ΗΠΑ ρώτησε τον Μουσαουΐ "χαρήκατε στη θέα των νεκρών Αμερικανών και του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου να είναι συντρίμμια";. "Ναι" ήταν η απάντηση του ισλαμιστή, ο οποίος τόνισε καταθέτοντας παρά την άποψη των συνηγόρων του πως ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τον είχε διατάξει να επιτεθεί με ένα πέμπτο αεροσκάφος κατά του Λευκού Οίκου στις 11 Σεπτεμβρίου. Ακόμη, ο ίδιος υπέδειξε ως πιθανό συνεργό του στην επίθεση τον Βρετανό υπήκοο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο οποίος είχε συλληφθεί επειδή μετέφερε εκρηκτικά στα παπούτσια του σε πτήση προς τις ΗΠΑ. Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Μουσαουΐ ανέγνωσαν την Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεσή του τις δηλώσεις του φερόμενου ως "εγκεφάλου" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Γάλλος ισλαμιστής δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε αυτές, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος. Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ κρατείται στις ΗΠΑ, σε μυστική τοποθεσία, από τον Μάρτιο του 2003.

    Δεν υπάκουε στις εντολές

    Όπως εξήγησε η δικαστής, Λεόνι Μπρινκέμα, "για λόγους ασφαλείας" δεν του επιτράπηκε να καταθέσει ενώπιον των ενόρκων, αποσπάσματα όμως από τα όσα έχει δηλώσει κατά την ανάκρισή του διαβάστηκαν στο δικαστήριο.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Μοχάμεντ διαψεύδει ότι ο Μουσαουΐ θα έπαιζε οποιοδήποτε ρόλο στις επιθέσεις. Επρόκειτο να κάνει μαθήματα για να μάθει να πιλοτάρει αεροσκάφος, αλλά βρισκόταν ακόμη σε "προκαταρκτικό" στάδιο. Ο Μοχάμεντ σκόπευε να τον κρίνει "ακατάλληλο" επειδή είχε υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, δεν υπάκουε στις εντολές και "μιλούσε πολύ".

    Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2000, φέρεται να είπε σε έναν άλλο ισλαμιστή, στη Μαλαισία, ότι θα εξαπέλυε επίθεση στο Λευκό Οίκο με ένα αεροπλάνο. Ωστόσο, τον κράτησε υπακούοντας στις επιθυμίες του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Μουσαουΐ, που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, κατέθεσε την Δευτέρα, παρά την αντίθετη γνώμη των συνηγόρων του, ότι στα μέσα Αυγούστου 2001, λίγο προτού συλληφθεί, περίμενε να του δοθούν εντολές για να επιτεθεί στο Λευκό Οίκο. Δεν εξήγησε όμως για ποιο λόγο τον είχαν απομονώσει από τους υπόλοιπους καμικάζι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Moussaoui lies 'let 9/11 happen'

    Reuters: Moussaoui: I was supposed to fly 5th jet

    [09] Μ. Ανατολή

    Φαβορί το Καντίμα

    Στις κάλπες το Ισραήλ

    28/3/2006 7:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2006 12:20:31 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ισραηλινοί εκλέγουν σήμερα τη νέα τους Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, το Καντίμα -το κόμμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν με επικεφαλής τον προσωρινό πρωθυπουργό, Εχούντ Όλμερτ- αναμένεται να συγκεντρώσει 34 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, ενώ ακολουθούν οι Εργατικοί του Αμίρ Περέτζ με 17 έως 21 έδρες και το Λικούντ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με 13 ή 14 έδρες. Μεγάλος αντίπαλος των 31 κομμάτων που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές θεωρείται η αποχή, αλλά και οι αναποφάσιστοι, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 22%. Τα 8.726 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την Τετάρτη, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι Καντίμα και Εργατικοί θα χρειαστούν τουλάχιστον έναν μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, ώστε να διαθέτουν την ελάχιστη πλειοψηφία των 61 εδρών. "Να αναλάβουν τις ευθύνες τους" συμμετέχοντας μαζικά στην ψηφοφορία, κάλεσε τους Ισραηλινούς ο πρόεδρος της χώρας, Μοσέ Κατσάβ.

    Στο επίκεντρο τα σύνορα

    Οι εκλογές στο Ισραήλ διεξάγονται υπό την σκιά της αποχώρησης του Αριέλ Σαρόν από την πολιτική σκηνή, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη στις 4 Ιανουαρίου, αλλά και την ώρα που στα παλαιστινιακά εδάφη η Κυβέρνηση της Χαμάς αναμένεται να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

    Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα των εκλογών θα αντικατοπτρίζει την απόφαση των Ισραηλινών για τη χάραξη των συνόρων του κράτους του Ισραήλ. Το ζήτημα αυτό, που επιβλήθηκε από την αρχή του μονομερούς διαχωρισμού από τους Παλαιστίνιους, αναβλήθηκε επανειλημμένα κατά το παρελθόν και αποτελεί την αιχμή του προεκλογικού προγράμματος του Καντίμα.

    Ο 60χρονος προσωρινός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ θα χαράξει τα σύνορά του μετά από εσωτερικές διαβουλεύσεις και σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, χωρίς, ωστόσο, να λάβει υπόψη του τη θέση των Παλαιστινίων.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Όλμερτ, με ορίζοντα τετραετίας, οι μεγάλοι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη θα διατηρηθούν και θα "κυκλωθούν" από το καλούμενο "τείχος ασφαλείας", που κατασκευάζει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς τη συνοριακή γραμμή, ο κ. Όλμερτ θεωρεί πως το κράτος του Ισραήλ πρέπει να περιλαμβάνει τους οικισμούς του Γκους Ετζιόν στη Δυτική Όχθη, την περίμετρο της Ιερουσαλήμ, τους οικισμούς Αριέλ και Μααλέ Αντουμίμ, καθώς και μία "ζώνη ασφαλείας" στην κοιλάδα του Ιορδάνη και την προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Πάντως, το εν λόγω σχέδιο δεν βρίσκει ανταπόκριση στην παλαιστινιακή πλευρά. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε τη Δευτέρα τους Ισραηλινούς να ψηφίσουν υπέρ της ειρήνης και τόνισε: "κρούομε κώδωνα κινδύνου, για να πούμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι δεν τίθεται θέμα για εμάς να αποδεχθούμε τα μονομερή σχέδια του Ισραήλ, τα οποία με κανένα τρόπο δεν οδηγούν στην ειρήνη".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Ha'aretz: Low turnout likely to hurt Kadima and Labor

    Die Welt: Wahlen im Schatten des Ubervaters

    New York Times: At crossroads, Israeli voters wait for a signal

    Liberation: Kadima vient chambouler Israel

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καντίμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    [10] Οικονομία

    Στη Βουλή το Ενιαίο Ταμείο

    "Λουκέτο" στις τράπεζες

    28/3/2006 6:45:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι τράπεζες, καθώς η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην τροπολογία για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης η οποία ψηφίζεται το απόγευμα στη Βουλή. Παρά τις αντιδράσεις συνδικαλιστών και Αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει τη ρύθμιση. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν κανονικά. Τόσο ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, χαρακτήρισαν αδικαιολόγητους τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε αιφνιδιαστική κίνηση, δεδομένου, όπως τόνισαν, ότι ήταν γνωστό πως θα υπάρξει τροπολογία για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι πλήττονται οι εργαζόμενοι και τα ταμεία, το ΚΚΕ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά, ενώ ο ΣΥΝ καταγγέλει ότι αφαιρείται από τους εργαζομένους η δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια. Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ -που το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη- κάνει λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση και έχει διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται η τροπολογία, ενώ θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανυποχώρητοι στις μεταρρυθμίσεις

    Κλειστές οι τράπεζες

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πανιώνιος: Πρόεδρος ο Μπέος

    28/3/2006 12:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στη θέση του Προέδρου της ΠΑΕ Πανιώνιος κάθεται και πάλι ο κ. Αχιλλέας Μπέος, στη θέση κ. Λευτέρη Πανταζή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο γνωστό τραγουδιστής θα παραμείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο της "κυανέρυθρης" ΠΑΕ. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανιώνιος αναφέρει τα εξής: "Ο κ. Αχιλλέας Μπέος επιστρέφει από σήμερα στη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Πανιώνιος. Ο κ. Ελευθέριος Παγκοζίδης παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου".

    [12] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Ασταμάτητοι οι Νετς

    28/3/2006 11:38:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εντυπωσιακή νίκη για τους Νετς επί των Φοίνιξ Σανς με το εντυπωσιακό 110-72. Αυτή ήταν η 9η συνεχόμενη νίκη για την ομάδα του Νιού Τζέρσεϊ, οι οποίοι είχαν ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νέναντ Κρστιτς με 22 πόντους, ενώ πολύ καλός για τους νικητές και ο Βινς Κάρτερ με 20 πόντους. Για τους Σανς ξεχώρισε ο Σον Μάριον με 17 πόντους αλλά και 12 ριμπάουντ. Με τον Σακίλ Ο Νιλ να οδηγεί εκ του ασφαλούς, οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν δύσκολα των Πέισερς με 96-91. Ο σέντερ των Χιτ πέτυχε 23 πόντους και μάζεψε 11 ριμπάουντ και τον ακολούθησε σε απόδοση ο Ντουέιν Γουέιντ με 22 πόντους. Από τους ηττημένους, πρώτος σκόρερ ήταν ο Στίφεν Τζάκσον με 22 πόντους και τον ακολούθησε ο Στογιάκοβιτς με 19 πόντους.

    Τα αποτελέσματα

    Μαϊάμι-Ιντιάνα 96-91 Νιού Τζέρσεϊ-Φοίνιξ 110-72 Γιούτα-Οκλαχόμα 104-80 Γκόλντεν Στέιτ-Ουάσινγκτον 98-116

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 41-28 Φιλαδέλφεια 32-37 Βοστώνη 29-42 Τορόντο 26-44 Νέα Υόρκη 19-50

    Κεντρική περιφέρεια

    Υ-Ντιτρόϊτ 55-14 Κλίβελαντ 41-29 Ιντιάνα 35-34 Μιλγουόκι 35-35 Σικάγο 31-39

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Χ-Μαϊάμι 47-23 Ουάσινγκτον 36-33 Ορλάντο 27-43 Ατλάντα 21-47 Σάρλοτ 19-52

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 40-31 Γιούτα 33-37 Μινεσότα 29-41 Σιάτλ 28-41 Πόρτλαντ 20-50

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 47-22 Λ.Α. Κλίπερς 41-28 Λ.Α. Λέικερς 38-34 Σακραμέντο 35-35 Γκόλντεν Στέϊτ 30-39

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Χ-Σαν Αντόνιο 54-16 Χ-Ντάλας 54-16 Μέμφις 41-29 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 32-37 Χιούστον 30-40

    * Χ = Προκρίθηκε στα πλέι οφ

    ** Υ = Εξασφάλισε την «πρωτιά» στην περιφέρεια

    [13] Αποκλείστηκε η Λένα

    28/3/2006 12:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εκτός "16αδας" του τουρνουά "NASDAQ-100" που γίνεται στο Μαϊάμι έμεινε η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα τενίστρια γνώρισε την ήττα από την Ρωσίδα Νάντια Πέτροβα με 2-0 σετ (6-2, 6-0) στη φάση των "32" και έμεινε εκτός συνέχειας. Η Ρωσίδα τενίστρια είναι το Νο 7 της παγκόσμιας κατάταξης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 March 2006 - 9:53:59 UTC