Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε δύο μήνες οι επιδοτήσεις
  • [02] Αμυντική συνεργασία
  • [03] Πολιτικό μνημόσυνο του Γ. Ράλλη
  • [04] Το Κυπριακό στο επίκεντρο
  • [05] Πάτρα-Κέρκυρα με υδροπλάνο
  • [06] Τριπλό "όχι" από το Συμβούλιο Εφετών
  • [07] Κλειστή η χωματερή από τα μεσάνυχτα
  • [08] Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε πυρηνελαιουργείο
  • [09] Κανονικά οι πτήσεις
  • [10] Αλλαγή ώρας
  • [11] Εξάρθρωση σπείρας τσιγγάνων
  • [12] Κλειστή η Νομαρχία Θεσσαλονίκης
  • [13] Βραδινή επίθεση
  • [14] Παύση πυρός από την ΕΤΑ
  • [15] Φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο
  • [16] Το Σάββατο η μεγάλη διαδήλωση
  • [17] Τσάβες υπέρ Ιράν
  • [18] "Άναψαν" οι δρόμοι γύρω απ' τη Σορβόνη
  • [19] Βίντεο με Ιρανούς ομήρους
  • [20] Άκαρπη η συνάντηση
  • [21] Διαφωνούν οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής"
  • [22] Κρίσιμες διαπραγματεύσεις
  • [23] ΠΑΟ: Η πρόκριση περνάει από την Πόλη
  • [24] Αρνητική απάντηση ΟΣΦΠ σε ΑΕΚ
  • [25] ΝΒΑ: Συνέχισαν το σερί τα "σπιρούνια"
  • [26] Ένα λάθος κόστισε στον Άρη
  • [27] Κοιτάζει Τότεναμ ο Σισέ
  • [28] Λεονάρντο ο Οικουμενικός
  • [29] Εγκαίνια στο "Γ. Γεννηματάς"
  • [30] Του καπνού σου η μαχαιριά
  • [31] Tα πρώτα δείγματα από ανθρώπους
  • [32] Πωλείται όπως είναι … και με σκύλο!
  • [33] Αβατο για άντρες

    [01] Πολιτική

    Δέσμευση Μπασιάκου προς τους αγρότες

    Σε δύο μήνες οι επιδοτήσεις

    22/3/2006 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 6:02:32 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Η πορεία εφαρμογής της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το θέμα της γρίπης των πτηνών βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Μπασιάκο. Όπως τόνισε αμέσως μετά ο κ Μπασιάκος, εντός των δύο επόμενων μηνών, 1.100.000 αγρότες θα εισπράξουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται καθώς οριστικοποιήθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η κατάσταση ατομικών δικαιώματων ενιαίας ενίσχυσης. Ο κ. Μπασιάκος αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας για την ανακούφιση των πτηνοτρόφων, κλάδος που πλήττεται ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της γρίπης των πουλερικών, υπενθυμίζοντας την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης για μείωση της φορολογίας εισοδήματος και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη τη δήλωση της αρμόδιας για την Γεωργία Κοινοτικής Επίτροπου κ. Μπολ, για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους πτηνοτρόφους έχουν πληγεί από τις δυσκολίες απορρόφησης της παραγωγής τους.

    [02] Πολιτική

    Περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων

    Αμυντική συνεργασία

    22/3/2006 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Νέες προοπτικές διανοίγονται για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ρουμανίας, μετά από την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, στο Βουκουρέστι. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Τεοντόρ Ατανάσιου, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συμμετοχής ελληνικών πολεμικών βιομηχανιών, κρατικών και ιδιωτικών, στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ρουμανίας. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά προσκλήθηκε σε διαγωνισμούς για προγράμματα πολεμικών πλοίων, στρατιωτικών οχημάτων, οπλισμού και πυρομαχικών. Σημειώνεται ότι με τις σημερινές επαφές του κ. Μεϊμαράκη, ολοκληρώθηκε το τριήμερο επίσημο ταξίδι του σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Σταθερότητα και ανάπτυξη

    Τη διαπίστωση ότι Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινές ανησυχίες και κοινούς προβληματισμούς, ενώ, ταυτόχρονα ενδιαφέρονται εξίσου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής της Ρουμανίας, Μιχάϊ Στανισοάρα.

    Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι συζητήθηκε η περαιτέρω σύσφιξη των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως η συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί για την αμυντική βιομηχανία, με αμοιβαίο όφελος.

    Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της χώρας, όπου επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα των διμερών σχέσεων, ενώ συναντήθηκε και με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών, Μιχάϊ Ράζβαν Ουνγκουρεάνου, με τον οποίο συζήτησαν θέματα σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τη συμμετοχή των δύο χωρών σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Σόφια ο υπουργός Άμυνας

    [03] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Πολιτικό μνημόσυνο του Γ. Ράλλη

    22/3/2006 3:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τη μνήμη του Γεωργίου Ράλλη τίμησε η Ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση της σήμερα. Ο Πρωθυπουργός, η Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, εξήραν το ήθος και την πολιτική συγκρότηση του πρώην πρωθυπουργού. Στο τέλος του πολιτικού μνημόσυνου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στην ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη- Ψαρούδα τόνισε "ο Γεώργιος Ράλλης τίμησε την Βουλή και την Δημοκρατία δίνοντας μαθήματα υψηλής ποιότητας κοινοβουλευτικής αλλά και κομματικής συμπεριφοράς. Υπηρέτησε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής του δράσης είτε ως πρωθυπουργός είτε ως αρχηγός κόμματος ή απλό κομματικό στέλεχος και κοινός πολίτης, με συνέπεια, εντιμότητα, μετριοπάθεια και ειλικρίνεια".

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι ο "αδόκητος θάνατος του Γεώργιου Ράλλη στέρησε από τον πολιτικό κόσμο μια ιστορική προσωπικότητα που συνέδεσε το πέρασμα της με θετικά πολιτικά γεγονότα και με καινοτόμες μεταρρυθμίσεις. Ο Γεώργιος Ράλλης, κινούμενος πάντα με σεμνότητα, ήθος και βαθειά δημοκρατική αντίληψη, υπήρξε υπόδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς. Όλοι θα τον θυμόμαστε ως ένα ευπατρίδη πολιτικό, αφοσιωμένο στην Ελλάδα που αγάπησε και υπηρέτησε με πάθος".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι "ο Γεώργιος Ράλλης έφυγε από τη ζωή λιτά, σεμνά και υπερήφανα, όπως έζησε στην ενεργή του παρουσία στη πολιτική. Υπήρξε πολιτικός αντίπαλος της παράταξης μας αλλά δεν μας εμποδίζει να αναγνωρίζουμε ότι ξεπέρασε τις δογματικές επιταγές και ότι, είναι η απόδειξη ενός πολιτικού που υπηρέτησε το γενικότερο δημόσιο συμφέρον".

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι "αναγνωρίζει στον Γεώργιο Ράλλη τη διακριτική του παρουσία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στην πολιτική και κοινωνική ζωή, στην ορθή στάση του απέναντι σε μία τάση να διαμορφώνεται ο πολιτικός λόγος και η πολιτική συμπεριφορά με όρους επικοινωνιακούς και με αρνητικούς κανόνες της ηλεκτρονικής ενημέρωσης".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Γεώργιος Ράλλης "υπήρξε ένας συνεχής σκληρός επίμονος αντίπαλος της Αριστεράς. Δεν μπορούμε όμως να μην αναδείξουμε την ειλικρίνεια και την ευθύτητα του. Είναι μια σημαντική συμβολή στην πολιτική ζωή δίνοντας αντισώματα στη νοσηρότητα που δημιουργεί πολλές φορές το κλίμα υποκρισίας, συνομωσίας και διγλωσσίας".

    [04] Πολιτική

    Επαφές Χριστόφια με την πολιτική ηγεσία

    Το Κυπριακό στο επίκεντρο

    22/3/2006 12:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 6:37:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας είχε σήμερα, στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, με θέμα συζητήσεων τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Χριστόφιας το μεσημέρι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου προ ημερών στο Παρίσι. "Μαχόμεθα, κύριε Πρόεδρε", είπε ο κ. Χριστόφιας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να συμπληρώσει από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας: "Μια ζωή (μαχόμεθα). Μαθημένα τα βουνά απ τα χιόνια". Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε εκ νέου τον κ. Χριστόφια για την "υπέροχη φιλοξενία και υποδοχή" που του επιφυλάχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι θα του μείνει αξέχαστη. "Εδώ ξένους βλέπουμε με τόση θαλπωρή και αγάπη. Πολύ περισσότερο εσάς...", ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και πρόσθεσε "άλλωστε, είμαστε και συναγωνιστές, τόσα χρόνια και για τόσα πράγματα".

    Ο κ. Χριστόφιας το πρωί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε πως υπήρξε σύμπτωση απόψεων και εκτιμήσεως για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει πλήρη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων ώστε να αποτραπούν οι προσπάθειες της Τουρκίας και φίλων της Τουρκίας για επιστροφή στο παρελθόν. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για την κατανόησή του και την έκφραση πλήρους ετοιμότητας να μην αποδεχθεί τις οποιεσδήποτε απειλές και μεθοδεύσεις που προέρχονται από την Τουρκία και από αλλού.

    Συνάντηση με Παπανδρέου-Παπαρήγα-Αλάβανο

    Αμέσως μετά ο κ. Χριστόφιας, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, τη γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλάβανο. Επίσης συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ανησυχία του για τις τελευταίες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας σχετικά με το casus beli. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις, που θέτει η ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τα δυο τελευταία χρόνια τις προϋποθέσεις του Ελσίνκι, με σκοπό τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού και την πορεία της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

    Ο κ. Χριστόφιας από την πλευρά επισήμανε ότι η στάση της Τουρκίας δημιουργεί προσκόμματα καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της και σημείωσε ότι ουσιαστικά επαναβεβαιώθηκε το γνωστό δόγμα της Τουρκίας.

    Τέλος τόνισε την ανάγκη για συνεργασία όλων των κομμάτων αλλά και της κυβέρνησης στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού και σημείωσε το σημαντικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει ο κ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει όλα όσα έχει υποσχεθεί για να ενταχθεί στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να παραβιάζει τα πάντα και να μη δέχεται κανένα εμπόδιο. Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλουν, ώστε να υπάρξει ένα κλίμα που οι εκβιασμοί και οι πιέσεις να μην επηρεάζουν όλους εκείνους που συναποφασίζουν για το κυπριακό. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι πρέπει με μια φωνή και μια γροθιά να αντιμετωπίσουν τις μεθοδεύσεις των αμερικανο-βρετανών και της ηγεσίας της Τουρκίας. Υπογράμμισε ακόμη, ότι η Κύπρος και οι χειρισμοί της πρέπει να μπουν πάνω από κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες.

    "Χάρη και στις προτάσεις που έγιναν από την Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει μια κινητικότητα στο Κυπριακό και πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία να αρχίσουν συζητήσεις σε θέματα ουσίας που υπήρξε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, θα τηρηθεί και δεν θα υπονομευθεί από την άλλη πλευρά", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας .

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Μπενάκη.

    [05] Κοινωνία

    Ξεκινούν τη Δευτέρα οι τακτικές πτήσεις

    Πάτρα-Κέρκυρα με υδροπλάνο

    22/3/2006 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Νέα εποχή στις μετακινήσεις στη δυτική Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και ξεκινούν οι τακτικές καθημερινές πτήσεις υδροπλάνων, που θα συνδέουν την Πάτρα με την Κέρκυρα. Την Τετάρτη, στην ειδική πτήση, που πραγματοποιήθηκε, από τον Πειραιά προς την Πάτρα μεταξύ των επιβατών ήταν και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, που μετέβη στην αχαϊκή πρωτεύουσα για να εγκαινιάσει την βάση προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης των υδροπλάνων. Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για "μέρα γιορτής" και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν δρομολόγια από τον Πειραιά προς τα νησιά των Κυκλάδων και του βορείου Αιγαίου, ενώ μελλοντικά η Πάτρα θα συνδεθεί αεροπορικά με νησιά του Αιγαίου, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Πτήσεις και προς άλλους προορισμούς

    Τα δρομολόγια Πάτρα-Κέρκυρα θα πραγματοποιούνται πρωί και μεσημέρι, ενώ μία φορά την εβδομάδα θα υπάρχει πτήση προς τους Παξούς. Επίσης, μία πτήση την εβδομάδα προς Κέρκυρα θα γίνεται μέσω των Ιωαννίνων, ενώ τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν πτήσεις και προς Λευκάδα και Ιθάκη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσταση από την αχαϊκή πρωτεύουσα μέχρι την Κέρκυρα, που καλύπτεται ακτοπλοϊκώς σε έξι ώρες, με τα υδροπλάνα μειώνεται σε περίπου 40 λεπτά, ενώ το κόστος του εισιτηρίου θα ανέρχεται στα 80 ευρώ.

    Προσωρινά, οι επιβάτες που θα αναχωρούν από Πάτρα, θα μεταφέρονται με λεωφορεία από το λιμάνι στην πρώτη λεκάνη της μαρίνας της Πάτρας, απ όπου θα αποθαλασσώνονται τα υδροπλάνα. Μελλοντικά, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών θα δημιουργήσει μόνιμες εγκαταστάσεις υποδοχής των υδροπλάνων δίπλα από τη μαρίνα.

    [06] Κοινωνία

    Στα αιτήματα των Στάθη, Καλούση και Κεχαγιόγλου

    Τριπλό "όχι" από το Συμβούλιο Εφετών

    22/3/2006 4:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 4:35:56 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Απορρίφθηκαν, την Τετάρτη, από το Συμβούλιο Εφετών τρία αιτήματα, που είχαν καταθέσει, οι κατηγορούμενοι για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα, Λεωνίδας Στάθης, Ευάγγελος Καλούσης και Σάκης Κεχαγιόγλου. Συγκεκριμένα, οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών απέρριψαν την αίτηση αποφυλάκισης του πρώην πρωτοδίκη, Λεωνίδα Στάθη, που κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς με βούλευμά του έκρινε ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και επικίνδυνος για τέλεση νέων πράξεων. Αρνητική ήταν η απάντηση του Συμβουλίου και στην προσφυγή του δικηγόρου, Σάκη Κεχαγιόγλου, με την οποία ζητούσε την εξαίρεση του εφέτη ανακριτή Ιωάννη Σίδερη, λόγω "μεροληπτικής στάσης" σε βάρος του κατηγορούμενου δικηγόρου, καθώς έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς του κ. Κεχαγιόγλου. Τέλος, απορρίφθηκε και το αίτημα του πρώην πρόεδρου πρωτοδικών, Ευάγγελου Καλούση, για αποδέσμευση των λογαριασμών του.

    [07] Κοινωνία

    Λόγω της 24ωρης του ΕΣΔΚΝΑ

    Κλειστή η χωματερή από τα μεσάνυχτα

    22/3/2006 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κλειστή θα παραμείνει από τα μεσάνυχτα και για μία ημέρα η χωματερή Άνω Λιοσίων, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που ξεκινούν απόψε στις 12 οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα, διαμαρτύρεται για την εκχώρηση της μονάδας αποτέφρωσης μολυσματικών νοσοκομειακών απορριμμάτων σε ιδιώτες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, οι ιδιώτες θα λειτουργήσουν τη μονάδα με τριπλάσιο κόστος από αυτό που θα χρειαζόταν αν αναλάμβανε τη λειτουργία της μονάδας ο ΕΣΔΚΝΑ.

    [08] Κοινωνία

    Τέσσερις τραυματίες

    Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε πυρηνελαιουργείο

    22/3/2006 1:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 7:17:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σοβαρά τραυματίσθηκαν τέσσερις εργάτες πυρηνελαιουργείου στο Ηράκλειο, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά ύστερα από έκρηξη, το μεσημέρι της Τρίτης. Τρεις απο τους τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν με C-130 στην Αθήνα, στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου "Γεώργιος Γεννηματάς", ενώ ο τέταρτος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Μία ημέρα μετά το ατύχημα, ο αντεισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε δίωξη για έκρηξη από αμέλεια και σωματική βλάβη από υπόχρεο κατά συρροή. Η δίωξη ασκήθηκε "εν τοις πράγμασι" και αναμένεται στη συνέχεια με την ολοκλήρωση των ερευνών να προσωποποιηθεί ή ακόμα και να διαφοροποιηθεί και να μετατραπεί σε κακούργημα στην περίπτωση που κάποιος από τους τραυματίες υποκύψει. Ο αντεισαγγελέας διέταξε τη συνέχιση της προανάκρισης, ενώ στο γραφείο του οδηγήθηκε ο συνιδιοκτήτης και διαχειριστής της επιχείρησης με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ο οποίος και αφέθηκε ελεύθερος.

    [09] Κοινωνία

    Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

    Κανονικά οι πτήσεις

    22/3/2006 12:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 2:29:53 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Κανονικά πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης μετά τα προβλήματα που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, λόγω περιορισμένης ορατότητας από πυκνή ομίχλη. Εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης σημειώθηκαν καθυστερήσεις περίπου μισής ώρας σε 9 δρομολόγια, ακυρώθηκε πρωινό δρομολόγιο της "Ολυμπιακής" για Αθήνα, ενώ 2 αεροσκάφη της Agean, που πετούσαν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία των επιβατών οι οποίοι αναχώρησαν κανονικά για τους προορισμούς τους μετά τη μία το μεσημέρι οπότε και άρχισαν να διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια.

    [10] Κοινωνία

    Την Κυριακή

    Αλλαγή ώρας

    22/3/2006 12:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 7:50:17 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, 26 Μαρτίου, θα εφαρμοστεί η θερινή ώρα. Στις 03.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά στις 04.00. Το μέτρο αυτό ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (29/10/2006), καθώς εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου 2001.

    [11] Κοινωνία

    Αναζητείται η μητέρα - "εγκέφαλος"

    Εξάρθρωση σπείρας τσιγγάνων

    22/3/2006 11:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 5:51:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Περισσότερες από 200 ληστείες στις περιοχές Ωρωπού, Καλάμου, Καπανδριτίου και Αυλώνα, είχε διαπράξει σπείρα τσιγγάνων που ανήκε στην ίδια πολυμελή οικογένεια, μέλη της οποίας συνελήφθησαν μετά από μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, με μια επιχείρηση που έφερε τον κωδικό "Αρετή" και στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 1.000 αστυνομικοί, οι αρχές κατόρθωσαν να συλλάβουν τέσσερις άντρες και τρεις γυναίκες, ενώ αναζητούνται 8 ακόμα άτομα, καθώς και η μητέρα της οικογένειας, η οποία θεωρείται ο "εγκέφαλος" της σπείρας.

    Έλεγχοι και συλλήψεις

    Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η σπείρα είχε διαπράξει διαρρήξεις στο Κάλαμο, τον Ωρωπό, το Μαρκόπουλο, το Καπανδρίτι, την Αυλώνα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε απλώσει τα πλοκάμια της και στην Εύβοια, τη Λιβαδειά, τη Θήβα και τη Λαμία.

    Τη λεία από τις διαρρήξεις η σπείρα την διέθετε σε λαϊκές, στο παζάρι του Σχιστού, καθώς και σε χρυσοχοεία.

    Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αναφερόμενοι στην εξάρθρωση της σπείρας, τόνιζαν ότι αποδεικνύεται ότι ο υπουργός παραμένει πιστός στις εξαγγελίες του για την εν γένει εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκατοντάδες αστυνομικοί έλαβαν μέρος στη μεγάλη επιχείρηση σε Ωρωπό και Κάλαμο, ερευνώντας για σειρά διαρρήξεων και ληστειών. Συνολικά, έγιναν έλεγχοι σε περίπου 900 άτομα, 500 αυτοκίνητα και 200 καταστήματα, ενώ προσήχθησαν 160 άνθρωποι, 39 εκ των οποίων συνελήφθησαν.

    [12] Κοινωνία

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας

    Κλειστή η Νομαρχία Θεσσαλονίκης

    22/3/2006 11:12:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Κλειστή είναι από το πρωί της Τετάρτης η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, εκτός από τα ΚΕΠ, με απόφαση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα του Νομού και με αίτημα την έκτακτη επιχορήγηση 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ΚΤΕΟ λειτουργούν μόνο για τις περιπτώσεις που αφορούν επανέλεγχο οχημάτων και τα προγραμματισμένα ραντεβού αναβάλλονται για την Πέμπτη τις ίδιες ώρες. Στο μεταξύ, κριτική στον κ. Ψωμιάδη για την απόφαση του να κλείσει τη Νομαρχία ασκούν οι νομαρχιακές παρατάξεις "Νομός Θεσσαλονίκης Πρωταγωνιστής", "Οικολογία - Αλληλεγγύη/ Συνασπισμός των Πολιτών", "Θεσσαλονίκη Αριστερά", οι οποίες κάνουν λόγο για επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Νομαρχία κάλεσε το προσωπικό να παρουσιαστεί στις υπηρεσίες και αν τις βρει κλειστές να αποχωρήσει.

    [13] Κοινωνία

    Σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

    Βραδινή επίθεση

    21/3/2006 11:58:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Θέατρο νέων επεισοδίων έγινε αργά απόψε το βράδυ το κέντρο της Αθήνας. Πρωταγωνιστές, μια ομάδα τριάντα ατόμων, οι οποίοι προερχόμενοι από την πλατεία Εξαρχείων, κατευθύνθηκαν προς την οδό Χαριλάου Τρικούπη. Στη συμβολή με την οδό Ακαδημίας έσπασαν τις τζαμαρίες στο υποκατάστημα της Εθνικής και πέταξαν μέσα γκαζάκια και μολότοφ. Αμέσως προκλήθηκε φωτιά, όμως η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε την εξάπλωση της, με αποτέλεσμα να προκληθούν μόνο υλικές ζημιές στον εξοπλισμό των γραφείων της τράπεζας. Οι άγνωστοι καταδιώχθηκαν από διμοιρία αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο εκείνο, αλλά διέφυγαν στα στενά των Εξαρχείων. Φεύγοντας, πέταξαν πίσω τους φυλλάδια τα οποία ανάφεραν ότι την ευθύνη για την οργάνωση αναλαμβάνουν οι "Εμπρηστικές Ταξιαρχίες". Στο ίδιο κείμενο καταδίκαζαν την πολιτική των τραπεζών και δήλωναν αλληλεγγύη στον Γιάννη Δημητράκη, ο οποίος κρατείται για τη συμμετοχή του στην αιματηρή ληστεία στην Εθνική Τράπεζα.

    [14] Κόσμος

    Ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τη βασκική οργάνωση

    Παύση πυρός από την ΕΤΑ

    22/3/2006 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 7:57:19 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Σε μία απρόσμενη ανακοίνωση προέβη το πρωί της Τετάρτης η βασκική οργάνωση ΕΤΑ, καθώς ανακοίνωσε μόνιμη παύση πυρός. Η είδηση, που χρόνια τώρα οι Ισπανοί ήλπιζαν να ακούσουν, αρχικά έγινε γνωστή μέσω της ιστοσελίδας της βασκικής εφημερίδας Gara, στην οποία δημοσιεύτηκε η πρόθεση της οργάνωσης, ενώ μεταδόθηκε και βίντεο. "Η ΕΤΑ έχει αποφασίσει να κηρύξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, που θα ξεκινήσει την Παρασκευή", αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι η οργάνωση ελπίζει ότι η απόφασή της αυτή θα προωθήσει την πρόθεσή της να αναγνωριστούν οι Βάσκοι ως λαός. "Είχα τονίσει ενώπιον της Βουλής πως ο φόβος αντίκρυ στην φρίκη μας ένωνε, τώρα πλέον ευελπιστώ πως θα είναι η ελπίδα εκείνη που θα μας ενώνει", δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, απαντώντας σε ερώτηση στο Κοινοβούλιο για τη σημερινή εξέλιξη. "Καλή είδηση για όλους τους Ισπανούς", χαρακτήρισε την ανακοίνωση η αντιπρόεδρος της χώρας, Τερέζα Φερνάρντεζ ντε λα Βέγκα, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το μέλλον. Στόχος της οργάνωσης είναι η ανεξαρτητοποίηση της Χώρας των Βάσκων από την Ισπανία, ενώ εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα ανοίξει το δρόμο των διαπραγματεύσεων με την ισπανική κυβέρνηση.

    Η δράση της ΕΤΑ, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε το 1959 και έκτοτε τουλάχιστον 850 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιθέσεις της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΑ ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 είχε προβεί και πάλι σε τέτοια ανακοίνωση, όμως, δύο χρόνια αργότερα ξαναπήρε τα όπλα. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι πολιτικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσο σοβαρά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η νέα ανακοίνωση.

    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ηγέτη του εθνικιστικού καταλανικού κόμματος CiU, Αρτούρ Μας, που τονίζει ότι η εμπειρία έχει δείξει πως "θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με την ΕΤΑ".

    Από το 2003, η ΕΤΑ έχει κάνει επιθέσεις με μικρής ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς, που έχουν προξενήσει μόνο υλικές ζημιές σε κτήρια.

    Η τελευταία φονική επίθεση έγινε το Μάιο του 2003, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70, η οργάνωση σκότωνε κάθε χρόνο περίπου 100 άτομα.

    [15] Κόσμος

    Δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

    Φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο

    22/3/2006 2:04:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ

    Πυρκαγιά σημειώθηκε την Τετάρτη σε πυρηνικό εργοστάσιο της νομαρχίας Φουκούι της δυτικής Ιαπωνίας. Υπεύθυνοι του εργοστασίου δήλωσαν ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο. Η φωτιά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της νομαρχίας, εκδηλώθηκε σε εγκατάσταση συγκέντρωσης αποβλήτων. Δυο άτομα τα οποία εισέπνευσαν καπνό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    [16] Κόσμος

    Ενάντια στον Λουκασένκο στη Λευκορωσία

    Το Σάββατο η μεγάλη διαδήλωση

    22/3/2006 8:39:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατά της επανεκλογής στην προεδρία της χώρας του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς, κάλεσε τους πολίτες του Μινσκ σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στην πλατεία του Οκτώβρη, αλλά και σε καθημερινές εκδηλώσεις όλων όσων αντιτίθενται παντού στη χώρα. "Θα συγκεντρωνόμαστε καθημερινά έως τις 25 του μήνα", τόνισε ο κ. Μιλίνκεβιτς μιλώντας σε χιλιάδες διαδηλωτές την Τρίτη, προτρέποντας το πλήθος να κάνει γνωστό το γεγονός σε γνωστούς και φίλους. Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα, έκανε και ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία, Αλεξάντερ Κοζούλιν, συνιστώντας όμως προσοχή και ψυχραιμία, γιατί όπως είπε έχει πληροφορίες για επέμβαση της αστυνομίας Η 25η Μαρτίου είναι η Ημέρα της Ελευθερίας που γιορτάζεται από την αντιπολίτευση σε ανάμνηση της πρώτης και τελείως προσωρινής λαικής δημοκρατίας της Λευκορωσίας το 1918, μια εορτή που δεν αναγνωρίζεται από το υπάρχον καθεστώς της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

    [17] Κόσμος

    Για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    Τσάβες υπέρ Ιράν

    22/3/2006 7:25:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Νέα φραστική επίθεση κατά των ΗΠΑ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, με αφορμή αυτή τη φορά τη στάση που κρατά η Ουάσιγκτον, απέναντι στο Ιράν, με αφορμή την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος. Σε ομιλία του την Τρίτη ο Τσάβες τοποθετήθηκε υπέρ της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπους ότι, όπως και στην περίπτωση του Ιράκ, ψεύδεται όταν λέει πως η Τεχεράνη αναπτύσσει σχέδια δημιουργίας πυρηνικού οπλοστασίου, για να ελέγξουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. Λάβρος ακόμα μια ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, έκανε λόγο για ήττα της Αμερικής στο Ιράκ και προέβλεψε νέα ήττα της υπερδύναμης σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράν. "Πιστεύω πραγματικά ότι η αυτοκρατορία των ΗΠΑ οδεύει προς τον τάφο της", τόνισε καταλήγοντας ο Τσάβες για να προσθέσει ότι "Αυτός είναι ο αιώνας που θα ταφεί ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ".

    Η ομιλία Τσάβες σημειώθηκε την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι στιγμής αποτυγχάνει να καταλήξει σε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης και η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι η Τεχεράνη μπορεί να "εκβιάσει τον κόσμο" αν αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    Ο ηγέτης της Βενεζουέλας, διατηρεί στενές σχέσεις με την Κούβα και το Ιράν, σχέσεις οι οποίες θορυβούν την Ουάσινγκτον.

    Οι ΗΠΑ και η Βενεζουέλα βρίσκονται σε μια διαρκή διπλωματική διένεξη από την ημέρα εκλογής του Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας, το 1998, χωρίς όμως αυτό το γεγονός να εμποδίζει την Ουάσιγκτον, να εισάγει από την Βενεζουέλα πετρέλαιο, καλύπτοντας το 15% των συνολικών της αναγκών.

    [18] Κόσμος

    Συνεχίζονται οι ταραχές

    "Άναψαν" οι δρόμοι γύρω απ' τη Σορβόνη

    22/3/2006 1:03:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC-AFP

    Περίπου 40.000 φοιτητές και μαθητές λυκείου κατέβηκαν την Τρίτη στους δρόμους της Γαλλίας διαμαρτυρόμενοι κατά του συμβολαίου πρώτης απασχόλησης -από αυτούς οι 5000 στο Παρίσι, σύμφωνα με καταμέτρηση της αστυνομίας. Οι διαδηλώσεις σε γενικές γραμμές διεξήχθηκαν ειρηνικά, ωστόσο δεν έλειψαν σποραδικά επεισόδια στη διάρκεια των οποίων έγιναν 37 συλλήψεις, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

    Η ατμόσφαιρα στη γαλλική πρωτεύουσα παραμένει ηλεκτρισμένη, έπειτα και από τον σοβαρό τραυματισμό ενός συνδικαλιστή 39 ετών το Σάββατο το βράδυ στο Παρίσι, στη διάρκεια σύγκρουσης με την αστυνομία. Οι μαρτυρίες σχετικά με τον τραυματισμό του άνδρα, που παραμένει σε κωματώδη κατάσταση, παραμένουν συγκεχυμένες. Κάποιοι λένε ότι ποδοπατήθηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς, ενώ ένας τραυματιοφορέας υποστηρίζει ότι ποδοπατήθηκε από το πλήθος των διαδηλωτών. Το συνδικάτο στο οποίο ανήκει το SUD PTT ζητά έρευνα για το συμβάν και κατηγορεί τους αστυνομικούς ότι αρνήθηκαν να καλέσουν τις πρώτες βοήθειες εγκαίρως, ενώ οι γαλλικές αρχές αντιτείνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για λάθος ενέργεια από την πλευρά της αστυνομίας.

    Την ίδια ώρα τα επεισόδια συνεχίζονται. Αργά χθες το βράδυ σημειώθηκαν νέα επεισόδια, κοντά στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και νεαρών, που φώναζοντας "αστυνομία παντού, πουθενά δικαιοσύνη" και "απελευθερώστε την Σορβόννη", προσπαθούσαν να προσεγγίσουν στα μεταλλικά χωρίσματα που απομονώνουν -από τα προηγούμενα επεισόδια- όλο το προαύλιο της Σορβόνης, σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης του Μάη του 1968. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

    Υπό το βάρος των εντεινόμενων πιέσεων ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν φάνηκε να μετριάζει την αρχική ακαμψία του όσον αφορά στην επίμαχη νομοθεσία, απέρριψε ωστόσο το ενδεχόμενο της απόσυρσης του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με υποταγή στη λογική των τελεσιγράφων. Αντ' αυτού είπε ότι κοινωνικοί εταίροι είναι ελεύθεροι να μειώσουν την επίμαχη δοκιμαστική περίοδο πρόσληψης, στους τομείς που θα ήταν απαραίτητο, καλώντας με αυτόν τον τρόπο συνδικάτα και εργαζόμενους να συνταχθούν μαζί του με στόχο τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής του μέτρου κι όχι την εγκατάλειψη του, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι επικριτές και οι πολέμιοι του νόμου, όμως, έχουν ήδη δηλώσει ότι το μόνο που μπορούν να περιμένουν από το συμβόλαιο πρώτης απασχόλησης είναι η δημιουργία μιας γενιάς "αναλώσιμων" νεαρών εργαζομένων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληραίνουν τη στάση τους

    Εμμένει ο Ντε Βιλπέν

    [19] Ιράκ

    Από το Αλ Τζαζίρα

    Βίντεο με Ιρανούς ομήρους

    22/3/2006 7:06:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βίντεο με επτά Ιρανούς που έχουν πέσει θύματα απαγωγής της ένοπλης ομάδας σουνιτών "Τζουνταλάχ" μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Οι απαχθέντες υπό την απειλή των όπλων των μασκοφόρων απαγωγέων τους απευθύνουν έκκληση για την απελευθέρωση τους. Στο βίντεο οι απαγωγείς παρουσιάζουν και τις ταυτότητες των απαχθέντων, υποστηρίζοντας ότι μερικοί από αυτούς είναι στρατιώτες του Ιράν, ενώ οι υπόλοιποι είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και στην οργάνωση βοηθείας της Ερυθράς Ημισελήνου. Η οργάνωση έχει συλλάβει ομήρους Ιρανούς στρατιώτες και κατά το παρελθόν, για να εξαναγκάσει τις αρχές να αφήσουν ελεύθερα μέλη της, που κρατούν στις φυλακές.

    [20] Οικονομία

    Μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών

    Άκαρπη η συνάντηση

    22/3/2006 4:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 5:40:18 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δεν κατέληξαν σε συμφωνία ούτε στη σημερινή διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ και εργοδότες για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ωστόσο συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι την Πέμπτη το πρωί, ενώ την ίδια ημέρα η ΓΣΕΕ συγκαλεί Ολομέλεια Διοίκησης της Συνομοσπονδίας που θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε συμφωνία ή σε αντιπαράθεση. Στη σημερινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργοδοτών πρότειναν αυξήσεις 4% για φέτος και 4% για το 2007, ενώ η ΓΣΕΕ διεκδικεί 7,5% μόνο για φέτος. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι τα συνδικάτα πρότειναν αυξήσεις στους μισθούς μοιρασμένες σε δυο δόσεις ως εξής: 4% από την 1/1/2006 και ακόμα 3,5% από 1/7/2006. Η πρόταση αυτή, όπως είπε, μεσοσταθμικά δίνει αύξηση δύο μονάδες πάνω από τον τρέχοντα πληθωρισμό και κάλεσε τους εργοδότες να τη λάβουν σοβαρά υπόψη και να την κάνουν αποδεκτή, υπογραμμίζοντας ότι την επόμενη Πέμπτη τα συνδικάτα θα αποφασίσουν αν προχωρούν σε συμφωνία ή σε αντιπαράθεση. Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι "βιώνουμε μια περίοδο όπου με προτάσεις και συμπεριφορές εμπαίζονται οι εργαζόμενοι" και πως "βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια έντονη σύγκρουση". Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, έκανε λόγο για μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση λύσης, αν και σημείωσε ότι ο ΣΕΒ επιθυμεί να δοθεί λύση. Στη σημερινή συνάντηση η πρόταση του ΣΕΒ κάλυπτε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων τουλάχιστον στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, το οποίο σημαίνει αύξηση 3,8%, που υπερκαλύπτει το ελληνικό πληθωρισμό.

    "Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις"

    Ο κ. Κυριακόπουλος μετά τη συνάντηση τόνισε ότι οι προτάσεις του ΣΕΒ δεν είχαν απήχηση και κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι δεν αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, έκανε λόγο για συνέχεια της προσπάθειας, ώστε να βρεθεί λύση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι λάθος η εικόνα πως ο ΣΕΒ δεν νοιάζεται για τους εργαζομένους και δεν έχει κοινωνικές ευαισθησίες, ενώ πρόσθεσε ότι στις κερδοφόρες επιχειρήσεις θα δοθούν καλύτερες αυξήσεις.

    Ο πρόεδρος των Εμπόρων (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια κοινωνικής συνεννόησης και σημείωσε ότι οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες πρότειναν αυξήσεις 8% για τη διετία 2006-2007.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης χαρακτήρισε την συνάντηση ως σημαντικό βήμα και εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών είναι μια λογική συνισταμένη.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος, χαρακτήρισε προκλητικές τις θέσεις των βιομηχάνων και δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι ο απεργιακός αγώνας.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ), κατηγόρησε τους βιομηχάνους για προτάσεις φιλοδωρήματος και όχι αυξήσεων που οι εργαζόμενοι διεκδικούν και δικαιούνται.

    Ο Αλέκος Καλύδης (εκπρόσωπος του ΣΥΝ) χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις των εργοδοτών και δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε απεργιακό αγώνα.

    Απαντώντας σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις κινητοποιήσεις στην Γαλλία, ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι "γαλλάκια και παπαγαλάκια" ανθούν στους κόλπους της κυβέρνησης και του ΣΕΒ.

    Το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΣΕΒ για αυξήσεις του ύψους 2,8% στους μισθούς των εργαζομένων, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων. Σε ό, τι αφορά στην κυβέρνηση και την δημοσιονομική της πολιτική, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι "η Κυβέρνηση προσπάθησε και επέτυχε οι αυξήσεις να είναι φέτος πάνω από τον πληθωρισμό". "Αυτά είναι τα όρια της αντοχής της ελληνικής οικονομίας", είπε και παρέπεμψε σε δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν μεγάλα κέρδη να προχωρήσουν στην διανομή των κερδών στους εργαζομένους, στους οποίους επίσης οφείλεται η καλή πορεία μιας επιχείρησης.Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος λειτουργεί ως «λαγός» για την κυβέρνηση, ο κ. Ρουσόπουλος είπε χαρακτηριστικά: "Όχι δα. Όπως θα έλεγε και ο κ. Αθανασάκης, αυτό αποτελεί ενδιαφέρον ανέκδοτο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

    [21] Οικονομία

    Με το επιχειρησιακό σχέδιο για το διάδοχο σχήμα

    Διαφωνούν οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής"

    22/3/2006 6:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 6:52:30 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Κατηγορηματικά αντίθετοι στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας "Πάνθεον Airways", όπως θα μετονομαστούν οι "Ολυμπιακές Αερογραμμές", εμφανίζονται οι εργαζόμενοι, που συναντήθηκαν, την Τετάρτη, με το Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταφορών. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δε θεώρησαν αρκετές τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ότι δε θα θιγούν οι θέσεις τους και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, η μορφή των οποίων θα οριστικοποιηθεί, την Πέμπτη, στο ετήσιο συνέδριο της ΟΣΠΑ. Από την πλευρά του, ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Μεταφορών, Ζακ Μπαρό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ο.Α. για μη συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την υπόθεση επιστροφής στο Δημόσιο παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Σημειώνεται ότι, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, θα πρέπει, έως το τέλος του μήνα, να παρουσιάσει στον κ. Μπαρό δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών.

    Διαψεύδει η Κυβέρνηση

    Την ίδια ώρα, κύκλοι του Υπουργείου Μεταφορών διαψεύδουν δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ ", σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστέρηση τακτοποίησης οφειλών της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" προς το Δημόσιο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει λειτουργήσει στο πλαίσιο της νομιμότητας σχετικά με την υλοποίηση της καταδικαστικής απόφασης της Κομισιόν, ενώ εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια έως ότου εξευρεθούν κεφάλαια για την ίδρυση της εταιρείας.

    Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, διευκρίνισε ότι η περίπτωση πιθανής παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά κρατικές ενισχύσεις, που έχουν δοθεί πριν το 2000 και τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των χαρακτηριζόμενων ως παράνομων επιδοτήσεων, σημειώνοντας, ότι αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

    Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι "διαχειρίζεται, κάθε ημέρα με χειρότερο τρόπο, το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο η ίδια οδηγήθηκε σε σχέση με την Ολυμπιακή" υποστηρίζοντας ότι υπονόμευσε τα συμφέροντα του εθνικού μας αερομεταφορέα και του Δημοσίου, για να ρίξει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια "μετέτρεψε το ζήτημα σε πεδίο ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης".

    "Η Βουλή έχει μείνει επί μήνες στο σκοτάδι και η ευθύνη ανήκει πλέον προσωπικά στον κ. Πρωθυπουργό που δεν μπορεί να παρακολουθεί αδιάφορος την ουσιαστικά δημόσια πλέον αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Λιάπη αφενός και των κ.κ. Αλογοσκούφη και Δούκα αφετέρου", καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συζητήσεις για τη νέα "Ολυμπιακή"

    [22] Οικονομία

    Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη Σ.Σ.Ε.

    Κρίσιμες διαπραγματεύσεις

    22/3/2006 10:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2006 5:24:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς ξεκίνησε σήμερα ο τέταρτος γύρος συνομίλιων μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣEΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Η πλευρά των εργοδοτών εμφανίζεται με βελτιωμένη πρόταση, όσον αφορά τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση. Πάντως, η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει, ότι εάν οι εργοδότες επιμείνουν στις χαμηλές αυξήσεις, θα υπάρξει μετωπική σύγκρουση. Οι εργοδότες μέχρι σήμερα πρότειναν αυξήσεις ύψους 2,8%, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν αυξήσεις από 7% έως 9%. Ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης, ενώ επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης, ότι δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές συμβάσεις. Παράλληλα, ζήτησε από τους εργοδότες να φανούν περισσότερο γενναιόδωροι, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν κάνει τις θυσίες τους και κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση δε θα υιοθετήσει προτάσεις για ελεύθερες απολύσεις ή ανασφάλιστη εργασία. Αναφερόμενος στο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ σχολιάζοντας τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ ότι τράπεζες και ΣΕΒ ανέλαβαν να προετοιμάσουν το κλίμα για σκληρότερα μέτρα από την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων είπε χαρακτηριστικά: "Όχι δα. Όπως θα έλεγε και ο κ. Αθανασάκης, αυτό αποτελεί ενδιαφέρον ανέκδοτο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕΣΕΒ

    [23] Μπάσκετ

    ΠΑΟ: Η πρόκριση περνάει από την Πόλη

    22/3/2006 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόνο νίκη είναι το σύνθημα του Παναθηναϊκού για το παιχνίδι "επιβίωσης" με την Εφές Πίλσεν στην Τουρκία για την 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Στο κατάμεστο "Αμπντί Ιπεχτσί" οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να πάρουν τη δεύτερη νίκη τους και παράλληλα να καλύψουν το -3 από την ήττα που είχαν στο κλειστό του ΟΑΚΑ ώστε να διατηρήσουν τις ελπίδες πρόκρισης στην προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα (αλλά και τις ελπίδες για την κατάκτηση της πρώτης θέσης). Το κλίμα στις τάξεις του Παναθηναϊκού είναι πολύ καλό, ειδικά μετά τη νίκη επί της Τσιμπόνα αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, του πρώτου τίτλου της χρονιάς και θέλουν να συνεχίσουν έτσι.

    "Ζοτς": "Θα τα δώσουμε όλα"

    Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος έχει όλους τους παίκτες στη διάθεση του, μίλησε για την κρισιμότητα του αγώνα και τόνισε πως οι παίκτες του θα παλέψουν για τη νίκη.

    "Το παιχνίδι απέναντι στην Εφές είναι πολύ κρίσιμο. Όλοι ξέρουν πως με νίκη ο Παναθηναϊκός παραμένει ζωντανος για τη μάχη των "8", οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να παλέψουμε για 40 λεπτά. Οι δύο ομάδες εχουν βρεθεί αντιμέτωπες στο παρελθόν αρκετές φορές και δεν υπάρχουν μεγάλα μυστικά. Όσο για την ατμόσφαιρα στο "Αμπντί Ιπεχτσί", ξέρουμε τι να περιμένουμε κι είμαι σίγουρος ότι οι παίκτες μου μπορούν να προσαρμοστούν. Είναι ένα μεγάλο παιχίδι και για τις δύο ομάδες κι ο νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες" ήταν τα λόγια Σέρβου τεχνικού.

    Από την άλλη ο τεχνικός της Εφές, Οκτάι Μαχμουτνί, ο οποίος δεν έχει στη διάθεση του τους Πρκάτσιν και Πόποβιτς, είπε:

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες της Ευρωλίγκα. Έχουν πολλούς έμπειρους και ταλαντούχους παίκτες, που μπορούν εύκολα να αλλάξουν τη μοίρα ενός αγώνα. Όλα γίνονται πιο δύσκολα όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της σεζόν. Είναι ένα από αυτά τα δύσκολα παιχνίδια.

    Παρά τους τραυματισμούς, εμείς θα προσπαθούμε να παίξουμε το κλασσικό εντός έδρας παιχνίδι μας, με όλη μας τη συγκέντρωση, όπως κάνουμε πάντα. Θέλουμε να πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας".

    [24] Μπάσκετ

    Αρνητική απάντηση ΟΣΦΠ σε ΑΕΚ

    22/3/2006 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κανονικά στις 19:00 όπως ήταν προγραμματισμένο θα γίνει το κυριακάτικο ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ για την 20η αγωνιστική της Α1 ανδρών, αφού οι "ερυθρόλευκοι" δεν δέχτηκαν το αίτημα της Ένωσης για μετάθεση της ώρας δύο ώρες νωρίτερα. Η ΑΕΚ ζήτησε ο αγώνας να γίνει στις 17:00 προκειμένου να μην συμπέσει με την ποδοσφαιρική αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ακράτητο. Παράλληλα αρνητική στο παραπάνω αίτημα ήταν και η απάντηση του συνδρομητικού καναλιού. Με ανακοίνωσή της η πάντως ΚΑΕ ΑΕΚ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: "Όλα αυτά μόνο καλό δεν κάνουν στο άθλημα που τον τελευταίο καιρό κάνει μεγάλες προσπάθειες να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του φίλαθλου κοινού. Η διοίκηση της ΑΕΚ ΚΑΕ καλεί τον κόσμο να δώσει βροντερό παρόν".

    [25] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Συνέχισαν το σερί τα "σπιρούνια"

    22/3/2006 12:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πέμπτη σερί νίκη τους πέτυχαν οι Σαν Αντόνιο Σπερς, επικρατώντας αυτή τη φορά των Γκόλτεν Στέιτ Ουόριορς με 107-96. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τα "σπιρούνια" ο Τόνι Πάρκερ, ο οποίος πέτυχε 29 πόντους και μοίρασε 7 ασίστ. Σημαντική η συνεισφορά και του Τιμ Ντάνκαν με 21 πόντους, ενώ μάζεψε και 13 ριμπάουντ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Σπερς έπαιξαν χωρίς τον προπονητή τους, Γκρεγκ Πόποβιτς, ο οποίος αποβλήθηκε στη δεύτερη περίοδο. Επιστροφή στις νίκες για τους Χόρνετς, με την ομάδα της Νέας Ορλεάνης (ήθελαν να πάρουν μία για χάρη των φιλάθλων τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς), επικρατώντας των Λος Άντζελες Κλίπερς με 120-108 και δίνοντας τέλος στο αρνητικό σερί των 8 ηττών. Πρώτος σκόρερ, κάνοντας μάλιστα και ρεκόρ καριέρας, ήταν ο Μπάτλερ με 32 πόντους (7 τρίποντα).

    Τα αποτελέσματα

    Ουάσινγκτον-Νιού Τζέρσεϊ 100-112 Σάρλοτ-Ορλάντο 106-102 Νέα Υόρκη-Τορόντο 109-114 Ντάλας-Χιούστον 88-72 Μέμφις-Ιντιάνα 105-75 Οκλαχόμα-Κλίπερς 120-108 Μινεσότα-Μαϊάμι 100-96 Σαν Αντόνιο-Γκόλντεν Στέιτ 107-96 Σακραμέντο-Σιάτλ 105-96 Γιούτα-Φοίνιξ 107-99

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 38-28 Φιλαδέλφεια 31-35 Βοστώνη 28-40 Τορόντο 25-42 Νέα Υόρκη 19-47

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 53-13 Κλίβελαντ 38-29 Ιντιάνα 33-32 Μιλγουόκι 34-33 Σικάγο 29-38

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 45-22 Ουάσινγκτον 34-32 Ορλάντο 24-43 Ατλάντα 21-44 Σάρλοτ 19-49

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 38-30 Γιούτα 32-35 Μινεσότα 28-39 Σιάτλ 26-40 Πόρτλαντ 20-47

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 45-21 Λ.Α. Κλίπερς 39-27 Σακραμέντο 34-33 Λ.Α. Λέικερς 35-34 Γκόλντεν Στέϊτ 28-38

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Σαν Αντόνιο 53-14 Ντάλας 53-15 Μέμφις 38-29 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 32-33 Χιούστον 29-39

    [26] Μπάσκετ

    Ένα λάθος κόστισε στον Άρη

    21/3/2006 11:54:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Άρης δεν τα κατάφερε στο Βρσατς απέναντι στην Χέμοφαρμ και ηττήθηκε 74-71, στον πρώτο αγώνα για τα ημιτελικά του Uleb Cup. Ενα λάθος του Κόρεϊ Μπριούερ δευτερόλεπτα πριν τη λήξη "στοίχισε" στην ομάδα του Αντρέα Ματσόν, που μπορούσε να φύγει με τη νίκη από το "Μιλένιουμ". Ωστόσο, ο Αρης μπορεί να καλύψει τη διαφορά των 3 πόντων στον αγώνα ρεβάνς, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαρτίου στο Αλεξάνδρειο.

    Νευρικός και με πολλά λάθη ήταν ο Άρης από το ξεκίνημα του αγώνα, γεγονός που δεν του επέτρεψε να επιβάλλει, όπως θα ήθελε, τον ρυθμό του. Βρέθηκε, μάλιστα, να κυνηγάει, ως επί το πλείστον το σκορ (8-6, 11-9, 19-15). Στην συνέχεια όμως εξισορρόπησε τον αγώνα και παρά το ότι η Χέμοφαρμ εξακολουθούσε να προηγείται κατάφερε να αντιδράσει στην Τρίτη περίοδο και να φέρει το ματς στην ισοπαλία, για ένα δραματικό τελευταίο δεκάλεπτο.

    Εκεί και στα 36 με μια εύστοχη βολή και ένα δίποντο του Μάικ Ουίλκινσον οι "κίτρινοι" μείωσαν σε 72-71 και απέκτησαν το δικαίωμα να "καθαρίσουν" με την υπόθεση της νίκης ύστερα από το τρίποντο που έχασε στη συνέχεια για τη Χέμοφαρμ ο Τόπιτς. Υπολόγιζαν, ωστόσο, δίχως τον Κόρεϊ Μπριούερ, ο οποίος αν και ήταν ο κορυφαίος τους στο παιχνίδι, έκανε το λάθος. Ο Ζλάτκο Μπόλιτς "έγραψε" με δίποντο εν τέλει το 74-71.

    Τα δεκάλεπτα: 13-13, 35-33, 50-50, 74-71

    ΧΕΜΟΦΑΡΜ: Γιοκσίμοβιτς 16(3), Μπόλιτς 12(2), Ράκιτς 3(1), Ντζικάνοβιτς 2, Ραντίνοβιτς 2, Τόπιτς 12(1), Ράιτ 9, Κόνλεϊ 9(2), Βουκοσάβλιεβιτς 7. ΑΡΗΣ: Καστλ 4, Σιγάλας 8(1), Μπρούερ 22(1), Χαριτόπουλος, Ασημακόπουλος, Ουΐλκινσον 12, Πάντιους 9(2), Καραβανάς, Στακ 10, Κουλ 6.

    [27] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κοιτάζει Τότεναμ ο Σισέ

    22/3/2006 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Προς Λονδίνο σκέφτεται να μετακομίσει ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλος επιθετικός έχει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής με τη Λίβερπουλ και ψάχνει να βρει άλλου "ποδοσφαιρική στέγη". Αυτό είπε ο ατζέντης του Γάλλου επιθετικού, Ράνκο, Στόιτς, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η Τότεναμ είναι μία από τις ομάδες που έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον και πως η μετακίνηση του στο Λονδίνο αποτελεί μία πολύ καλή περίπτωση. "Η Τότεναμ έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του και δεν κρύβω ότι ο Τζιμπρίλ σκέφτεται σοβαρά την συγκεκριμένη πρόταση. Στη Λίβερπουλ δεν έχει τον αγωνιστικό χρόνο που επιθυμεί και η Τότεναμ είναι μια πολύ καλή περίπτωση", τόνισε σχετικά ο Σέρβος μάνατζερ.

    [28] Πολιτισμός

    Πέντε εκθέσεις για τη μεγάλη ιδιοφυΐα στην Ευρώπη

    Λεονάρντο ο Οικουμενικός

    22/3/2006 11:29:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ο Λεονάρντο της Τέχνης, της Ανατομίας, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, "ταξιδεύει" στην Ευρώπη. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία με το "Universal Leonardo Bureau" υπογράφουν το project Λεονάρντο ο Οικουμενικός, μία προσπάθεια ανάδειξης του έργου της μεγάλης ιδιοφυίας. Ουσιαστικά πρόκειται για πέντε εκθέσεις που διοργανώνονται σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις: Φλωρεντία, Οξφόρδη, Λονδίνο, Βουδαπέστη και Μόναχο και οι οποίες παρουσιάζουν τις διαφορετικές όψεις του έργου του Ντα Βίντσι. Στο δικτυακό τόπο του project Universal Leonardo, θα βρείτε πέρα από πληροφορίες για τις εκθέσεις, στοιχεία για το πολυδιάστατο έργο και τη ζωή της μεγάλης ιδιοφυΐας.

    "Ταξιδεύει" στην Ευρώπη

    Η πρώτη έκθεση (28 Μαρτίου - 6 Ιανουαρίου 2007) στη Φλωρεντία, υπό τον τίτλο "Το πνεύμα του Λεονάρντο" είναι αφιερωμένη στη συνεισφορά του στην τέχνη, την ανατομία, τις επιστήμες και την τεχνολογία.

    Η επόμενη έκθεση διοργανώνεται από τα μουσεία της Οξφόρδης στη Βρετανία με διάφορα θέματα: "Λεονάρντο και τα μαθηματικά" στο Μουσείο Ιστορίας των Επιστημών (1η Αυγούστου-30 Σεπτεμβρίου), "Οι συλλογές της Οξφόρδης" στην Πινακοθήκη της Εκκλησίας του Χριστού (1 - 30 Ιουνίου), "Τα φυτά του Λεονάρντο" στο Βοτανικό Κήπο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1η Απριλίου - 31 Αυγούστου) και "Οι Ερμηνείες του Λεονάρντο" στο Μουσείο Ashmolean (16 Αυγούστου - 22 Οκτωβρίου).

    Οι επόμενες εκθέσεις είναι "Λεονάρντο: Εμπειρία, Πειραματισμός και Σύλληψη" στο Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου (14 Σεπτεμβρίου - 7 Ιανουαρίου 2007), "Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και άλλοι καλλιτέχνες: γλυπτικές και σχέδια" στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης (1 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου 2006), και στην Alte Pinakothek του Μονάχου (1η Σεπτεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2006).

    Σχετικά Links:

    Universal Leonardo

    [29] Υγεία

    Στην ανακαινισμένη νευρολογική κλινική

    Εγκαίνια στο "Γ. Γεννηματάς"

    22/3/2006 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την ανακαινισμένη πτέρυγα του Νευρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Γεώργιος Γεννηματάς" εγκαινίασε, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η κλινική διαθέτει 32 νέα κρεβάτια και ανακαινίστηκε με χρήματα ιδιωτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται τόσο καλή, που έχει λίστα αναμονής που ξεπερνά τους έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια της τελετής, γιατροί και εργαζόμενοι επισήμαναν στον κ. Αβραμόπουλο τις ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα 350 ασθενείς να περιμένουν στη λίστα αναμονής για εξέταση ή νοσηλεία. Από την πλευρά του, ο Υπουργός είπε ότι ανάλογα προγράμματα ανακαίνισης εκπονούνται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας τονίζοντας ότι συνεχίζεται με γοργά βήματα το κυβερνητικό έργο, για την ουσιαστική αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Ο κ. Αβραμόπουλος συνοδευόταν στην επίσκεψή του από τον υφυπουργό Υγείας, Αθανάσιο Γιαννόπουλο, και το γ.γ. Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Βασίλη Ριζά.

    [30] Υγεία

    Υπουλος εχθρός το παθητικό κάπνισμα

    Του καπνού σου η μαχαιριά

    22/3/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ότι το παθητικό κάπνισμα, είναι επιβλαβές, το γνωρίζουμε. Τις αληθινές διαστάσεις όμως του προβλήματος, μάλλον τις αγνοούμε. Η γλώσσα των αριθμών, μπορεί να μας βοηθήσει να τις συνειδητοποιήσουμε. Έρευνα λοιπόν, που έγινε στην Ευρώπη, έδειξε ότι κάθε χρόνο, 79.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, από τον καπνό των διπλανών. Οι 72.000 πέφτουν θύματα του καπνίσματος στο σπίτι τους και οι υπόλοιποι 7.000 στο χώρο της εργασίας τους. Περισσότερο, τοξικός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο καπνός που παράγεται, όταν το τσιγάρο βρίσκεται στα χέρια του καπνιστή, ή βρίσκεται στο τασάκι. Και αυτό γιατί είναι η καύση του τσιγάρου αμέσως μετά την εισπνοή του από τον καπνιστή αναθερμαίνεται και προκαλεί έκκληση πιο πολλών τοξικών ουσιών.

    [31] Υγεία

    Συμφωνία Κίνα - Π.Ο.Υ

    Tα πρώτα δείγματα από ανθρώπους

    22/3/2006 10:02:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, AΠΕ

    Δείγματα από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1 συμφώνησε να στείλει τις επόμενες εβδομάδες σε εργαστήρια του Οργανισμού, η Κίνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η απόφαση ικανοποιεί αίτημα του Π.Ο.Υ προς τις κινεζικές αρχές για αποστολή δειγμάτων του θανατηφόρου ιού από ανθρώπους, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τις διεθνείς προσπάθειες περιορισμού της νόσου. "Ελπίζουμε πως θα έχουμε σύντομα τα πρώτα δείγματα. Η Κίνα έχει κάνει καλή δουλειά, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες", τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής της ΠΟΥ για της περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, Σιγκέρου Ομι. Στην αρχή της εβδομάδας, ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας ανακοίνωσε πως η εκστρατεία εμβολιασμού των πουλερικών έχει μέχρι τώρα σημαντικά αποτελέσματα, ενώ αρνήθηκε ότι εμφανίστηκαν κρούσματα της ασθένειας σε εμβολιασμένα πτηνά. Από την πλευρά της, η Π.Ο.Υ επισήμανε πως απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι για να διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός δεν "κρύβει" τον ιό.

    "Ο εμβολιασμός παίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης, όμως πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και τα εμβολισμένα πτηνά να παρακολουθούνται γιατί είναι πιθανό να καλύπτονται τα συμπτώματα της νόσου", κατέληξε ο Ομι.

    Oι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν πως κατάσχεσαν σε βόρειες περιοχές της χώρας 6,8 τόνους ζωντανών πουλερικών και αυγών που είχαν εισαχθεί από την Κίνα, εξαιτίας του φόβου για τη γρίπη των πτηνών.

    Από τις αρχές Μαρτίου έχουν κατασχεθεί στη χώρα 18 τόνοι πουλερικά και 126.000 αυγά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πέντε νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

    [32] Παράξενα

    Μία παράξενη ιστορία αγάπης

    Πωλείται όπως είναι και με σκύλο!

    22/3/2006 2:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: USA Today - Associated Press

    Ολοένα και πιο περίπλοκα, φαίνεται ότι γίνονται τελευταία τα συμβόλαια αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ. Του λόγου τ αληθές, αποδεικνύει και μία παράξενη αλλά ταυτόχρονα συγκινητική ιστορία που εκτυλίχθηκε στο Σαιντ Λιούς. Νιόπαντρο ζευγάρι, που αναζητούσε διακαώς το τελευταίο διάστημα ένα σπιτάκι για να στεγάσει τον έρωτα του, υπέγραψε συμβόλαιο για μια γωνιακή κατοικία με δυο δωμάτια, κήπο και ... σκύλο. Ναι, καλά ακούσατε! Η υιοθεσία του συμπαθούς Rocky, ήταν ένας από τους όρους που έπρεπε να εκπληρωθούν για την αγορά αυτού του σπιτιού.

    Rocky το τρίτο μέλος της οικογένειας

    Η ιστορία, είναι πραγματικά συγκινητική.

    Όταν το νιόπαντρο ζευγάρι, επισκέφθηκε για πρώτη φορά, το σπίτι, ήταν βέβαιο ότι ήταν ακατοίκητο.

    Άλλαξαν γνώμη όμως, όταν είδαν τον Ρόκι, τον σκύλο επί της υποδοχής, να φθάνει προς το μέρος τους.

    Έδειχνε εξοικειωμένος με το μέρος.

    Και πώς να μην ήταν άλλωστε, αφού ζούσε εκεί τα τελευταία χρόνια.

    Ο Ρόκι ήταν το αγαπημένο παιδί, μιας οικογένειας υπερηλίκων που μη μπορώντας να αποκτήσουν παιδιά, αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο.

    Όταν πια δεν μπορούσαν να ζήσουν μόνοι, φιλοξενήθηκαν σε έναν οίκο ευγηρίας, όπου φυσικά, δεν επιτρέπονταν οι σκύλοι

    Αναγκάστηκαν τότε, να αφήσουν τη φροντίδα του Ρόκι στους γείτονες και τους συγγενείς.

    Όταν πήραν την απόφαση να πουλήσουν το σπίτι, σκέφτηκαν να συμπεριλάβουν τον Ρόκι στους όρους του συμβολαίου.

    Ό όρος τους, έγινε, αποδεκτός από το νιόπαντρο ζευγάρι, που εκτός από σπίτι, απέκτησε και ένα τρίτο μέλος στην οικογένεια!

    [33] Ζωής ...σΤάσεις

    Μόνο γυναικεία υπόθεση τα γυναικεία εσώρουχα

    Αβατο για άντρες

    22/3/2006 3:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν αυτοκίνητο, να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του συζύγου τους και να γευματίζουν μόνες σε ένα εστιατόριο. Τα πράγματα όμως, έχουν αρχίσει και αλλάζουν. Πολύ σύντομα σε αυτή την αυστηρών ηθών μουσουλμανική χώρα, οι γυναίκες αναμένεται να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Την αρχή φαίνεται ότι θα κάνει υπουργική διάταξη, που θα απαγορεύει από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων γυναικείων εσωρούχων, να προσλαμβάνουν άντρες για πωλητές. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων στις θέσεις αυτές, είναι σήμερα άντρες.

    Αυστηρές κυρώσεις

    Η απόφαση, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για τις γυναίκες αλλά και από το πρόβλημα των ίδιων των πελατισσών που αισθάνονται άβολα όταν αγοράζουν εσώρουχα από άντρες.

    Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει τη διάταξη μέχρι τις 19 Ιουνίου.

    Για τους παραβάτες, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, που φθάνουν ακόμα και στο κλείσιμο των καταστημάτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 March 2006 - 17:55:24 UTC